neljapäev, august 17, 2017

Pullerits: Lähte rattamaratoni karmid järeldused ja valusad õppetunnid

Lähtudes sellest, et Hawaii Expressi Estonian Cupi rattamaratonide sari on kõigile rattaharrastajaile mõeldud üritus, mis peab tingimata ots otsaga kokku tulema, et olla jätkusuutlik, mis omakorda tähendab, et see ei tohi inimesi eemale peletada, vaid peab neid, vastupidi, ligi tõmbama, ning arvestades, et peletavalt mõjub see, kui korraldajad teevad liiga raske, keerulise ja üle jõu käiva raja, siis ei saa mööda vaadata järgmistest tõsiasjadest, mis näitavad, et Lähte rattamaratoni läbiviijad tegid seekord väga riskantseid panuseid, eriti pidades silmas võrdlust teiste samasse sarja kuuluvate võistlustega.

Eelöeldu koorub välja sarja teiste võistluste tulemuste analüüsist ning võrdlusest Lähte rattamaratoni tulemustega. Olgu rõhutatud, et kõik järgnev tugineb rangelt must valgel kirjas ja ametlikult fikseeritud andmetele ning kõik emotsionaalsed kraaksatused, mis kommentaariumis võivad järgneda – ja mille nn stiilinäiteid saate lugeda eelmise sissekande kommentaaridest –, ei näita muud, kui kraaksatajate võimetust ratsionaalses ja andmepõhises arutelus kainelt kaasa rääkida. 

1. Lähte rattamaratoni võitja aeg - 2:22.41. See on tavapärasest palju kauem. Enamasti on sarjas püütud teha nii, et võitja aeg jääks kahe tunni kanti või alla selle. Näiteks eelmise, Kalevipoja 60-kilomeetrise rattamaratoni võitis Peeter Pruus ajaga 1:57.28. Valgehobusemäe 55-kilomeetrisel rattamaratonil oli Pruusi võiduaeg veelgi väiksem, 1:49.43.

2. Teiste paremate kaotus: kolmanda kümne mehed kaotasid Lähtel võitjale ligi 20 minutit ja rohkemgi. Seda on väga palju. 50. koha mees kaotas võitjale ligi 27 minutit. Seda on ülipalju - ja see ei olnud nõrk sõitja (Tõnno Palm). Kui juba teise kümne esimene mees, Viljar Kannimäe, kaotas võitjale 13 minutit, siis see, tunistagem, on kaotus, mida saab mõõta kalendriga – ja see ei ole normaalne, kui teise kümne parim kaotab nii palju, et selle ajaga jõuavad keenialased joosta 5 km; 5000 meetri jooks aga kestab... teate isegi, kui tapvalt kaua.

Võrdluseks: Kalevipoja rattamaratonil sai 20-minutilise kaotusega võitjale 78. koha, mis näitab, et rada oli jõukohane ka teistele peale paarikümne kiireima. Pooletunnine kaotus andis seal 156. koha, mis räägib sama, mida ütlesin äsja eelmises lauses.

Valgehobusemäel sai 20-minutilise kaotusega võitjale 143. koha, pooletunnise kaotusega aga 249. koha. See on taas kinnitus, et võistlusrada oli ka tavaharrastajatele jõukohane.

3. Tagumiste aeg: alates kohast 319 viibisid võistlejad, s.o harrastajad Lähte rattamaratoni rajal üle nelja tunni. Seda on üüratult palju. Korraldajad teavad väga hästi, et harrastajail jätkub jõuvarusid tavaliselt kaheks ja pooleks tunniks, pärast seda tuleb üks suur kannatamine - energiat lihtsalt ei jätku. Juba kolm tundi on piisavalt karm. Aga alla kolme tunni suutsid Lähtel sõita vaid 85 meest.

Kalevipoja rattamaratonil sõitsid alla kolme tunni 353 osalejat. Vaid veidi rohkem kui poolesaja viimase sõitja aeg läks üle kolme tunni. Üle nelja tunni sõitsid seal kõigest kolm kõige viimast.

Valgehobusemäel lõpetas tervelt 517 võistlejat maratoni kiiremini kui kolme tunniga. Üksnes 25 ratturil kulus distantsile aega üle kolme tunni. Ainuüksi see, et pikal distantsil jõudis seal finišisse koguni 542 sõitjat – ehk tervelt 151 rohkem kui Lähtel –, on kinnitus selle kohta, et Lähte võistlus oli liiga raske ja Valgehobusemäe maraton sõitjasõbralikum. 

4. Katkestajate arv: pika sõidu katkestas Lähtel tervelt 70 võistlejat! Nende seas olid sellised tuntud mehed, nagu Henno Puu, Jarek Mäestu, Andrei Grištšenko, Arvo Sala, Sten Saarnits, Heigo Paglant, Andrei Morjakov... no ma ei pea ju kõiki neid nimesid siin ometi üles lugema! Seevastu poolmaratonil oli katkestajaid ainult... üheksa! Selle tähendus: poolmaraton oli rohkematele sõidetav ja jõukohane.

Ei leidnud sarja koduleheküljel teiste eelnevate võistluste katkestajate arvu. Olen tänulik, kui keegi aitab ja need siia lisab. Siis saab võrrelda, kas noil rattasõitudel ronis ka nii palju osalejaid enne finišit sadulast, nagu Lähtel. Kuigi vastus, et ei roninud, on ilmselge isegi enne protokollide võrdlemist.

Ja isegi kui Lähte rattamaratoni läbiviijad eelnevast andmete kujukast võrdlusest oma järeldused teevad, seisab neil ikkagi ees raske ülesanne: kuidas anda tuleval hooajal teada, et sellist Stalingradi, nagu juhtus tänavu, enam Lähtel kartma ei pea?

Seni aga võib alustada knockouti lugemist: üks... kaks... kolm... neli...

Noh, kas toibute paugust enne, kui tuleb «...kümme! Knockout!»?

Fotod 1 ja 3: Rein Taaramäe ronib tunamullu hilissügisel Nõmme spordikeskuses Eesti meistrivõistlustel cyclocrossis sadulast. Fotode autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Fotod 2 ja 4: Martin Loo tunamullu hilissügisel Nõmme spordikeskuses Eesti meistrivõistlustel cyclocrossis. Fotode autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Fotod 5 ja 6: Martin Loo kolm suve tagasi Jõulumäel Eesti meistrivõistlustel mägirattakrossis. Fotode autor: Arno Saar, Õhtuleht/Scanpix

79 Kommentaarid:

At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, mitmel maastikurattamaratyonil viimase paari aasta jooksul osalenud olete?
Lähte rada oli tappev mitte raja raskuse (mõnusalt tehniline, kuid mitte liiga) vaid kuuma ilma tõttu.
Miks räägite 391 põhisõidu ning 163 lühikese lõpetanu eest kui Teie puhul on tegemist lihtsalt keskmiselt tublisti kehvemate tehniliste oskustega ratturiga?
Annaks jumal, et korraldajad sellise mehe järgi "korrektuure" ei teeks.

 
At 16:37, Blogger Priit Pullerits said...

Te nimetasite seda kuumaks ilmaks?!? Annaks jumal, et keegi teine teie järgi ilma ei hindaks. See oli täiesti normaalne ilm. Kuum oli Moabis, kus temperatuur lõi 40 kanti, ja Nevadas, kus temperatuur oli 45-46 kraadi. See siin Lähtel polnud küll mingi kuumus. Minge te ka oma jutuga õige... Et ma enam seda rumalat ja alusetut ning lapsikut juttu siin ei kuuleks, et ilm oli kuum!

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuidas Moabis, ratturite mekas, sõidetud saite KUUMAS ja tehnilisel rajal kui juba Lähtel hädas olite?
Lähtel oli mõnus!

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Padre paneb siin korraliku litaka küll. Nii korraldajatele kui emotsionaalsetele kraaksujatele kui muidu tühja mökitajatele. Suurepärane töö!

 
At 17:46, Anonymous MargusM said...

Priit, meil siin Eestis kvalifitseerub see kuumaks ilmaks! Ja väga ei huvita mis parasjagu teiselpool maakera temp. oli , see pole eesti võistlejatele määrav näitaja.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Naiss. Alati peab kellegagi tüli kiskuma hakkama! Ei tea, mis spordiala sa järgmiseks kiusama hakkad, ainsaks põhjuseks see, et sa ala ei valda?
Mulle meenuvad siinsed popid sõnad nagu lödipüks ja sita*ott ja hüsteeriline eit. Ma ei hakka neid siin kellegi kohta ütlema, aga eks kõik saavad aru, mida ma silmas pean.

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

19:23, see siin on meeste blogi, va lödipüks ja sitakott. Pea seda silmas.

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Väga austatud blogiomanik, tagasihoidlik küsimus, palju tõusumeetreid tuli? Tegelikult teine ka veel, et ise ju ka sealtkandi mees, kas siis ei osanud aimata, et võib äkki ülejõukäiv sõit vanainimesele olla.... Kes/mis siis hommikul kotilt ülesse vedas ja joonele ajas? Milleks, kui kogu see jama ei meeldi ja üleüldse...??? Paluks valgustust sellesse pimedasse loosse....

Raul, vana truda mees...

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Tere Raul, minagi olen vana truda mees. Kahju et Pullerits on noor ja provintsilinna elanik. Ta jäi paljust ilma.

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Rõuges sõidetakse laupäeval kuuma ilmaga 69km ja see pole mitte lihtsam, kui Lähte.

PP-l on viimane aeg hädaldama ja korraldajaid kiruma hakata)))

 
At 21:48, Anonymous Anonüümne said...

"Korraldajad teavad väga hästi, et harrastajail jätkub jõuvarusid tavaliselt kaheks ja pooleks tunniks, pärast seda tuleb üks suur kannatamine"

Oot-ot, kuidas talv tuhanded pikka TM-i suusatavad?

 
At 21:59, Blogger Priit Pullerits said...

Kuulge, Naiss, 19:23, kus te siin tüli näete? Kahju, et te ei küüni aru saama, et see, mis ma siin esitasin, on lihtsalt faktid, reaalsed tõsiasjad. Kirjutasin seda, nagu asjad on. Ja teie peate seda tüli kiskumiseks??!
See, mis ma siin teen, on suur HEATEGU korraldajatele. Juhin tähelepanu nende ekslikele otsustele, mis võivad nende edasise tegevuse ohtu seada, sest inimesed enam ei tule nende üritusele. Katkestajate suur arv Lähtel on väga mõtlemapanev tõsiasi. Hoopis teie, kes te ei taha probleeme näha ning peate nende tõstatamist tüli kiskumiseks, teete korraldajatele üüratu KARUTEENE, sest loote neile liba- ja võltsettekujutuse, nagu oleks kõik korras. Ei ole - seda näitavad mu esitatud tõsiasjad.
Lühidalt: minu toodud faktidest on korraldajatele ja Lähte rattamaratonile kordades rohkem kasu kui teie soovist asja kalevi alla suruda.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Nii tore, et puude taga metsa ei nähta.

Miks oli poolikul katkestajaid vähem kui pikal?
Sest pikka sõideti kaks ringi. Ja kui sa oled juba poole pealegi ära sõit, siis kannatad selle ka lõpuni välja.
Aga pikal ringil minna selles palavuses uuesti teisele ringile on väga raske.
Kui oleks olnud üks pikk ring, mitte kaks lühikest oleks ka pika katkestajaid vähem olnud.

Aga noh, demagoogiaks hea küll, need faktid, mida esitada omale sobivas valguses.

 
At 22:31, Blogger Priit Pullerits said...

Lp vana Raul, truda mees, tõusumeetreid ei tea ja ei huvita ka. Ega ma tõusude üle kurdagi, need olid okei. Moabiga võrreldes köki-möki. Et mis hommikul välja ja joonele ajas - aga võistlus Tartule lähedal, sai rattaga kohale sõita - ma ei saa aru neist tartlastest, kes autoga tulid - no mida?!? Muud võistlused ju üle Eesti laiali, elust ja ajast on kahju, kui panna terve nädalavahetuse päev huugama, et sõita kuskile 2-3 tunni kaugusele rattaga sõitma ja siis teist sama palju koju tagasi. Kas saite nüüd valgustust? Ahjaa, uut Cube'i tahtsin ka proovida, et on sellest ka maastikul tegijat, muidu seisab ja läigib niisama seina ääres jõude.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui sa tõesti arvad, et need nimed katkestasid selle pärast, et ei jõudnud lõpuni sõita, siis oled sa küll loll inimene. Ja ära tule oma kuradi Moabi juttu ajama, jutu järgi pidid sa seal väga kõva vend olema, nüüd ei suuda siin Eesti tühermaal ilma kukkumata rahvamaratoni läbi sõita. Jube lugu nüüd küll, et üks maraton oli teistest natuke raskem, vihmase ilmaga on Tartu Rattamaraton ka aeglasem, kas keegi on nüüd selle tõttu jäänud järgmisel aastal tulemata? Eks sinusugused lödipüksid peavadki maanteele hoidma... kuigi sa ju ei suuda seal ka püsti püsida.

 
At 22:44, Anonymous Studiosus blogisticus said...

Teate, mehed, mis on Pulleritsu ja teie vahe?

Vahe on selles, et te ei ole võimelised enamaks eidelikust plärtsumisest ja ei näe oma nina otsast kaugemale, aga Pullerits suudab erinevalt teist näha suurt pilti. Lugege näiteks seda viimast kirjutist. Kas näete enda sõnavõttude ja Pulleritsu kirjutise vahet?

Jalgadega võite te ju osavad olla, aga ülevaltpoolt kaela olete võrreldes blogipidajaga täiesti küündimatud ja naeruväärsed. Kas teie kohta kehtibki, et silaa jest, umaa ne naado?

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

2015 a. Tartu maratoni sõitsid alla 3h. ainult 15 meest. Sh 7 eestlast.
Ometi oli osalejaid / harrastajaid rohkem kui ühelgi rattasõidul Eestis. Ja saab olema ka edaspidi.
Nüüd on Priit eleganselt omast võttest selili pandud.
Hakkame lugema 1 - 2 - 3.......

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Elegantselt

 
At 04:31, Anonymous Anonüümne said...

Jeebus! Järjekordne "alfaisaste verepulm" Sellist eidehala on vastik kuulata.

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Tänan valgustuse eest, austatud staarharrastusrattur! Kiidan igati heaks kodust rattaga võistluspaika mineku ning kirjutan alla ka sellele, et mõtetu sõita rattavõistlusele Eesti teise otsa! Ise juba aastaid oma võistlusplaane selle järgi sätin, et ca 1 h autosõitu oleks maksimum (seetõttu ka mind Lähtes ei olnud). Aga kui minna võistlema, siis ikka võistlema, mitte niisama.
Loodetavasti, väga austatud, analüüsiksite ka seda, mis õppetunde antud võistlusest saite? Lisaks sellele, et Lähte on nõme, jama, mõtetu jne. Õnneks, saan aru, pisut nuttu ja hala, korraldajate mahategemine, ähvardamine - mina enam ei tule - jms siiski pisut südant kergendas.
Rattatest vist läks asja ette, töötab ilusti? Rehvirõhk sellisel maastikul sõitmiseks oli ikka õige?

Samas, lugesin välja, et üks kukkumine oli tingitud sellest, et lenks jäi puu taha? Kas pole mõttekoht, oskused napid? Natukene äpulik sõit, kukkumisi palju (libe juurikas jms põhjustab ikka kukkumist, aga kuidagi palju risu sai pandud?). Mida saaks ja peaks tegema, et pisut osavamaks saada? Trennid metsas, personaaltreener (!) vms!

Oli siis kuum või ei, lõik - Aga kohati oli hirmus palav küll, ei salga. Vahepeal päikse käes oli selline tunne, nagu oleks pistnud pea sooja praeahju, nii kõvasti kuumutas kiivri all - näitab nagu oleks olnud, samas võib kommentaaridest lugeda, et õige kuum on Moabis....

Tegemist oli siis kerge esimese maastikuvõistlusega, start tagareast, võtan lõdvalt jne, aga miks siis järgnevad lõigud (copy-paste):

1. Tasumise tund kiirenduskilomeetril tuli muidugi karm. Juba heinamaal tuiskasin mitmest mehest mööda, aga enamikuga jäid arved klaarida kruusal. Ja seal ei andnud ma kellelegi armu. Näis, et keegi isegi ei üritanud kaasa tulla. Käristasin vahe nii suureks, et üle õla piiludes lõpuks järgmisi ei märganudki.
2. Jätsin lähemad jälitajad selja taha ning asusin eesmistega vahet kinni «nõeluma».
3. Siis vaatasin jälle üle õla, kuhu tagumised jäid. Kui nägin, et üritasid järele tulla, tõmbasin ees kohe uue spurdi.
4. Kui metsast lõpuks välja sai, sain hakata kasutama oma tugevamaid külgi – tempot ja tõuse.

Et ikkagi siis nagu väike jõudemonstratsioon ja tahtmine nö lastesõidul kaaslased paika panna? Kas kehva treenituse pealt üle ei pingutatud, väike muda, kuumus jms tegurid võtsid siiki võhma välja? Ja et kes on loodud maanteel atrõõvi minema, ei ole loodud singlil tiirutama?

Kuidagi segane kogu see üritus seal Lähtel...

Kuidas edasi, kas TRM-il ikka joonel? Ja jumal hoidku selle eest, kui äkki sajab ja on märg ja mudane ning sõiduaeg kipub üle kolme tunni. Kuidas selleks valmistuda?

Kui võimalik, kiirest tööajast, mis Postimehele lugusid treides kulub, äkki siiski saaks vastuse.
Tänan igati!

Raul, vana truda mees

 
At 09:51, Blogger Priit Pullerits said...

Sõnavõtja 23:09, ütlete üleolevalt, et olen "eleganselt omast võttest selili pandud". Tõesti või???

No vaatame siis teie esile toodud Tartu rattamaratoni - ise tõite selle esile, ise oma paugu sisse saate:

Viimasel kaheksal aastal pole Tartu rattamaratoni pikka ja lühikest distantsi lõpetanud kunagi nii vähe osalejaid, nagu nagu 2017. aastal, vastavalt 2652 ja 1777. Võib-olla ei vääriks need kaks arvu iseenesest suuremat tähelepanu, ent kui vaadata lähimöödanikku, muutub allakäik seda ilmsemaks.
Nimelt näitavad kiretud protokollid, et viimastel aastatel on Tartu rattamaratonil nii pika kui lühikese maa lõpetajate arv pidevalt vähenenud. Seda esiteks. Ja teiseks: mullu oli lõpetajate arvu kahanemine eriti reljeefne – võrreldes eelmise aastaga tervelt 564 võrra. See on kõvasti rohkem kui kümme protsenti. Ehk teisisõnu: nii suur vähenemine ei saa olla juhuslik.
Kohe kindlasti ei saa midagi ajada ilma süüks. Rattamaratoni päeval ja sellele eelnenud nädalal valitses mullu ilus, valdavalt päikseline ja vihmatu sügisilm. Isegi 2010. aastal, kurikuulsal 13. Tartu rattamaratonil, mis toimus vihmas, jahedas ja poris, sai tulemuse kirja ligi kakssada sõitjat rohkem kui mullu ideaalsetes, soojades ja kuivades oludes.

Te, 23:09, olete seega musternäide neist, kellele viitas 22:44, et oma nina otsast kaugemale ei näe suurt pilti ei adu.

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Igaühel on õigus oma arvamusele. PP seisukoht on tema isiklik nägemus ja kus seda mujal veel esmaesitleda, kui mitte omaenda blogis?

I.A.

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Ja teistel on õigus avalikus kommentaariumis välja öelda, et see arvamus on vale.

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit pani paugu vastu küll aga mitte sisse vaid tühja. (jätkuvalt oma elegantsel moel)
23:09 rääkis mitte Tartu rattamaratonist vaid Tartu maratonist mis on oma üle 3h harrastajate sõiduga juba palju aastaid jõukohane olnud väga paljudele ja on siiani üks populaarsemaid rahvaspordiüritusi.

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Ja kui ka Tartu maratoni osalejaskond ka väheneb siis mitte sellest, et rada on raske või pikk vaid seetõttu, et et talved on sitad.

 
At 11:10, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 10:11 ja 10:13. See, mis ma siin avaldan, ei ole mingi arvamus. Need, mis ma siin avaldan, on FAKTID. Arvamus on see, kui mõned arvavad, et faktid ei loe.

Vaat see on demagoogia kuubis, kui räägime rattasõitudest, aga hakatakse vehkima suusamaratoni statistikaga. need on kaks täiesti eri asja ning suusamaraton on paljudele muud kui spordisündmus - see on talvine laulupidu, kus ka viis või kuus tundi ei ole paljude meelest palju väljas liikuda.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi on see arvamus - arvamus PP mätta otsast, lähtuvalt teemasse sobivatest faktidest, sidudes fakte valitud statistikaga. See, et PP mitu korda kukkus, on ka fakt. Kui selgitada välja, mitu korda kukkusid ülejäänud lõpetajad, saaks järeldada, kas PP oskab või ei oska sõita. Oleks jälle üks faktidel põhinev arvamus juures.

I.A.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

22:44
Mulle vahel tundub, et Pullerits näeb AINULT suurt pilti.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Hahahaa, ja läkski nii, et nüüd on kõigil Lähte-kummardajail suu mulda ja muda täis. Blogiperemees pani tõesti paugu, millele ei ole mitte keegi isegi üritanud asjalikult ja argumenteeritult vastata. Ainult üks abitu ähkimine ja ahmimine tuleb vastu... Tõesti, totaalne knockout.

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

11:43, väga täpne hinnang .... abitu ähkimine ja tulemuseta punnitamine ... mõttetu emotsionaalne kraaklemine ... samas kui blogikunn pani külmad faktid letti
Kaarel, endine truda mees

 
At 11:55, Anonymous MargusM said...

Priit, Raul 9:41 ootab vastust oma asjalikule kommentaarile kuid teie loobite siin puravike ja pilvikutega, ootame ikka tuumaseent!

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit.
Kas sul on olemas juba 2017.a. finizi protokoll, et sellist jama kirjutada.Sellel aastal ei ole veel TRM toimunud.Niipalju siis faktidest.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Segane lugu jah, et miks Moabi kunn Lähtes karmilt lutti sai

 
At 13:47, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh eksimusele osundamast, 12:00 - tõesti, mu jutt kl 09:51 on 2016. aasta kohta, mitte tänavuse aasta kohta. Kuid! - pange tähele, ega see muuda trendi olemust ja suunda!!!

Aitäh, MargusM, Rauli küsimust meelde tuletamast. See ei ole siin küll peamine, peamine on ikkagi Lähte andmete vaatlemine, kuid olgu, vastan siis, ehkki saan aru, et see on teil salakaval moodus mind põhiteemalt - kus kellestki vähimatki vastast pole! - eksitada.

Õppetunnid? Et olen tugeval rajal ja tõusudel kõva, kõvem kui teised, kes seal minuga enam-vähem samas ajaklassis sõitsid. Ja et kitsal rajal võta sarved leistangi küljest ära. Ja et värviline Moab on palju-palju lahedam kui Eesti must ja pime mudala.

Rattatest? Ratas oli hea, jooksis ilusti, palju kergem kui mu 15-kilone Trek. Rehvirõhk oli vist kahe ringis, oli nagu oli, vahet mulle pole.

Mida peaks tegema? Mitte midagi, sest pole plaani maastikusõidule pühenduda. Ratas on ikka kiiresti sõitmiseks, mitte sopas ja puude vahel teosammul ukerdamiseks.

Jah, oli ikka kuum, aga kaugeltki mitte nii kuum nagu Moabis - Moabiga võrreldes oli enam kui täiesti normaalne ilm.

Jah, alustasin tagareast, tõesti polnud plaani võistelda ega võistelnudki (tuletage meelde kohta loos, kus ütlesin karmima tõusu all tagant tulijaile, et ahh, enam ei viitsi, ja sammusin rahulikult üles, või kui rääkisin pikimas mudalas meestega, kuigi nood olid nii ametis, et ei saanud mahti vastatagi), aga kui olid kiiremad lõigud, siis ikka kihutasin. Te ju teate, et ega ma õhtuti ka rattaga võistlemas käi, aga kui isu tuleb, siis uhan täiega ja raiun tõuse ja teen üldse nii, nagu tahan - täpselt sama Lähtel: sõitsin nii, nagu tahan, ja kui tahtsin, andsin hagu - mis siin keerulist ja vastukäivat on?

TRMi kohta ei ole andmeid, et Indrek Kelk starti lubaks.

Nii, saite vastused. Proovige te nüüd oma FAKTIDE najal ka mu loole midagigi vastata, mitte piirduda eidelikult mämmerdamisega.

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Kuule sa üle eelmine, kus ta lutti sai? Mees startis kõige tagant ja pani kolmest neljandikust mööda, kuigi võttis kergelt ja leidis vahepeal aega isegi maaühendust võtta. Mis te nonde kohta veel ütleksite, kellel Padre täiega naha üle kõrvade tõmbas? Ma ei ole faktides küll nii kõva nagu Isafiguur Pullerits, aga nii palju ma matsu jagan küll, et suurt vanust ja olematut maastiku kogemust ja stardikohta Indiast arvestades öelda, et igati tummine sõit.
Tehke järele sitakotid!

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Kui võtta Loo selgelt teisest klassist tulemus eest ära (pealegi poe ta teistel capidel oselaneud) kukkuvad PP arvutused ja faktiread suuresti kokku, ehk kõik asetub peaaegu omale kohale))))


Põhi raskuse tegija oli tavapärasest kuumem ilm.
Sellise efekti ja vahed saab pea iga 30C maratoniga.

PP lugemiseks, kordades karmim, mitte selline lapsemäng nagu Lähtel.
Õnneks ei olnud PP stardis, võib vaib oletada milline eide hädaldamine koos faktidega oleks sealt tulnud))))

Kuusalu Rattamaraton 29.04
http://velo.clubbers.ee/foorum/viewtopic.php?f=195&t=66713&p=348682&hilit=Kuusalu+Rattamaraton#p348682


"Panen feissarist Caspar Austa tweedi:

"ütlen esimesed sõnad siia listi
Sellist sõitu nagu täna, ei ole minu elus kunagi olnud ja vaevalt ka vanakooli meestel nagu Massa ja Kodar
See et suured mehed panevad segast ja nutavad,sellist pilti annab otsida.Sellised emotsioonid,pingutus ja kannatus mida täna nägin on omaette kogemus."



 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Nii see oli 13:51,
Padre tõmbas tühja kraaklejatel täiega naha üle kõrvade, nüüd on sitakotid nurgas piinlikult vakka.

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit kas te olete lammas.
Teie valitud FAKTIDEL põhinev "litakas" on mõttetu joga.
Valite võrdluseks littimise Valgehobusemäel. PROFINA vaikite maha mudase Rapla (kus liider soperdas 2.19) ja eepilise Kuusalu. Osalesin neil mõlemal ja ei mõista teie hala. Kruusarallisid on küll. Eestis toimub üle 100 "metsasõidu" millest leiate endale kindlasti sobiva.
Ostsid Mountain Bike, et saaksid kiiresti sõita mitte juurikatel ukerdada. Inglise keele gurmaanina loe oma ratta tüüp nimi kolm korda uuesti üle MOUNTAIN BIKE.
Mida lootagi mehelt kes peab Tartu Rattamaratoni ainukeseks maastikusõiduks kodumaal.
Jah TRM osalus väheneb. Loomulik. Ka mina sel aastal ei lähe , nu ei viitsi enam seda kruusalitti teha. Neljast korrast aitab.

FAKT, kui mitmel sõidul Estonial Cupil on Matin Loo ees gruppi venitanud ropu hooga? Läheb vaatab järgi , siit kas osaliselt vastus miks nii paljud pika puuga võitjalt said.

"Vaat see on demagoogia kuubis, kui räägime rattasõitudest, aga hakatakse vehkima suusamaratoni statistikaga. need on kaks täiesti eri asja."
Kes siin demagoog on? Kui öeldakse FAKT et tegu oli kuumima suve päevaga sel aastal tuleb teilt vastus , et mida juttu MOABIS oli palju soojem. Jahh Saharas on ka palju kõrgemaid temperatuure mõõdetud, kuid see ei muuda FAKTI et tegu oli eesti soojema suvepäevaga sel aastal.

 
At 18:30, Blogger Priit Pullerits said...

Kui teile Lähte oli kuum, siis ärge homme Võrru parem tulgegi.

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Meie Padre, Moabi krahv on vormis!

 
At 00:35, Anonymous MargusM said...

Oppaa! Kas Priit läheb Võru Filtrile.. Skalpe võtma ja salarelvaks tagataskus tuumaseen!
Vist on selle aasta 4-s võistlus?
Saab huvitav sõit tulema, jõudu!

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Margus, katsu kaotusega leppida. Padre pani teile vastu batšokki nii mis kõlises. Lakkuge nüüd oma haavu ja ärge järgmist keretäit niipea nuruge.

 
At 19:22, Anonymous MargusM said...

Hoopis sina ja sinu isand saite vasta batšokke, loe 17:56 kommentaari. Sel teemal pole midagi rohkemat lisada..
Kuid Võru sõit oli äge, Eesti mõistes palav ja mägine :)

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Oleksin äärmiselt pettunud suures eeskujus, kui ta VÕRR_ile ei oleks Tartust rattaga sõitnud ja loomulikult ka allatuult tagasi.

 
At 00:14, Anonymous Anonüümne said...

PP Võrus
http://abc.eq.ee/i2.php?vkl=M50&rada=111

 
At 01:24, Anonymous Anonüümne said...

Ja on katkestajaid, ai korraldajad jälle saavad PP käest, ilma ja muidugi raja eest.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

PP kirjutas eile motospordist.
http://pluss.postimees.ee/4213691/silmini-motosoprade-meepotis

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Kus on Kuningas?

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Täna rulluisumartonil karm käbla, ühel neil läks rangluu, kiirabil oli tööd. Võrredes Võru rattaralliga hullumaja - Võrus polnud kiirabil üldse tööd!

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks õnnitleda kõike seda tsiklistide peret ja isiklikult Padret, Eesti kunni ja Moabi vallutajat taasiseseisvumisepäeva puhul. Hurraaaa!

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

19.50
Kas te saate raha või suppi selle eest määrite , proovite seostada Pulleritsu "padre" nimega ja lipitsete et kole?
Padre? Kas viitate vainuliku seisusele , või endal probleem ära jooksnud isaga. Nüüd otsides huupi lastes veel lootust, ehk hr. Pullerits kõlbab, nõustub olema teile kadunud isaks?

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Nii Pullerits 115 koht. 139 hulgas..mnjaah.

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Mõistan, miks PP eraldistardist kõrvale hiilib)))

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Kindlasti tuleb jutt kuidas ta sõitu nautis ja alustas lõpust ja miks üldse pingutada, asja tuleb mõnuga võtta. Ning mis peamine, ega see siin pole moab. :))

A ses suhtes on muidugi kõvem mees kui mina, sest ma ei osalenud üldse... :P

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Nii ongi, härra Pullerits on kõvem mees kui enamus siinseid voodipissijaid.

 
At 12:31, Anonymous Kalmer said...

Lgp 21:01, hr Pullerits ongi siin meie kirjule seltskonnale vaimseks isaks, teejuhiks ja esimeheks. Te olete vist uus ega tea paljusid iseenesestmõistetavusi.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

12:31
Pole ma uus midagi. Hämmastab vaid "persepugejate" lained mis siit üle käivad erineva intensiivsusega.
Arvata on et peremees tunneb ennast kõrvust tõestetuna, kui isegi öeldu sarkasmina mõeldud oli.

 
At 14:20, Anonymous Artur said...

Hämmastab! Pullerits saab omas blogis nagu tuppa kakinud kass! Puravike ja pilvikutega pildumine on lapsik. Hr Pullerits püüdke väärikamalt vananeda. Selline lapsik stiil ei sobi teile!

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

mäletan, et mingi hetke kirjutati, et te "sitakotid" ei tea rasketest radadest midagi, te pole Moabis käinud, et kuidas siis nüüd nii. Moabi radade tippmees jääb mingil Lähte sutsakal hätta.
Jüri Singel

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Ärge nüüd mehed tülli minge! Näe isegi Räks ja Nõka leppisid ära, leppige teiegi. Ning muidugi kes ei tunnista et hr.Pullerits on kunn ja siinse kogukonna vaieldamatu Isevalitseja, sellele ei ole siin blogis kohta! Aidaa!

 
At 15:04, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

To 12.31. Selleks et mõista neid nn "persepugejaid" peaksite te tutvuma eesti ajaloo ja kujunemislooga. Enamus meist on pugejate ja tallalakujate järeltulijad. Pugemine ja lipitsemine on meile samasugune esmatarbe vajadus nagu söömine, magamine, soolestiku tühjendamine jne. Tänapäeval on üha raskem leida nn. kultussubjekti, kellele pugeda, sest võtame kas või meie poliitikud. enamus neist on keeltpidi nii sügaval brüsseli isandate ja emandate tagumikus, et hambad suisa vastu kanni. Selge see, et sellised lõmitajad ei sobi pugemisobjektiks. Siinkohal tulebki meile appi hr. Pullerits, sirge seljaga põhimõttekindel mees. Erinevalt teist me ei otsi hr Pulleritus puudusi, sest isegi jumalal on mingid puudused. Me imetleme hr Pulleritsu voorusi, ülistame teda sellele eest. Me vaatame puudustest mööda.Kui kristalselt aus olla siis hr. Pulleritsu puudused isegi lähendavad teda meile, need teevad teda rohkem inimlikumaks ja meie sarnasemaks.
Kas te nüüd mõistate, või pean pikemalt selgitama?

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Väga hästi seletatud, härra Kägu. Tänu teile selle eest. Te peaksite edaspidigi siin rohkem selgitustööd tegema.
Muide, väike täpsustus, härra Pulleritsul ei ole puudusi. Ega asjata sajad ja tuhanded sirgeselgsed Eestimaa mehed ja naised tema järele ei koondu. Sest oleme me kuitahes vaprad ja iseseisvad (naerukoht), aga kaptenit vajame me ikka. Kes sobib selleks paremini kui hr Pullerits kes ei nõtkuta põlve ei ida- ega läänepoolsete isandate ees. Ega kohalike kubjaste.

 
At 15:47, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Tänan lgp 15.28, et mind parandasite. Loomulikult on teil absoluutselt õigus. Kahtlemata pole ei jumalal ega Hr Pulleritsul puudusi. Kahjuks , aga igasugused targutajad ja urgitsejad ei lepi sellega, nad ikka otsivad kõiges ja kõigis puudusi. Kui nad neid ei leia, siis mõtlevad välja. Sellepärast ma selgitasingi niimoodi, et isegi kui hr Pulleritsul oleks mõni puudus ( mida tal loomulikult pole) ei kahandaks see meie silmis tema väärtust, vaid pigem lähendaks teda meile veel enam.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on väga kitsarinnaline pugemise käsitlusega. Juskui oleks tegemist eestlusele omase põlisprobleemiga. Kahju! Tegemist on ikka üleilmse mitteaadlike probleemiga, kes peavad oma elu säilitamiseks isandate tahtmist täitma heaoluühiskonna laadses formatsioonis. Asi on lihtne - tahad paremat elu maas sonkimisest, poed rohkem ja kõrgemale.

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

Härra Kägu, teie olete suuremeelne ja vapper inimene. Umbes nagu Dumas' musketär Athos, kahvatu ja vanast baltisaksa aadli suguvõsast. Arvata võib, et teil on kõrge sõjaväeline auaste. Loomulikult te ei pea seda meile siin avaldama. Täiesti piisab, kui ütlete jah.
Härra Pullerits võib uhke olla et tema blogis elavad nii tõsised tegijad.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Blogiboss, miillal Võru ralli reportaaž tuleb, ei jõua enam oodata.

 
At 18:24, Blogger Priit Pullerits said...

Võru rattaralli reportaaź tuleb, luban. Milleks muidu üldse võistlustel käia, kui sealt pärast reportaaži ei saa?! Mõttetu osalus ju muidu! Reportaaži tegemine ongi mittevõitjate osalemise ainus eesmärk ja otstarve. Kas pole nii? Keda huvitab kellegi Taavi või Mihkli aeg või koht? Peale tema mitte kedagi, kui sedagi. Aga reportaaž - vaat seda tahavad kõik. Isegi need, kes ei osalenud.

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Pühapäeval oli Haanjas raske rada, nüüd on kuulda, et ka Otepääl tuleb väga raske rada, tõusud ja jälle tõusud.

PP manitsustele hoida harrastajaid, teevad korraldajad nüüd risti vastupidi.

Miks pole PP-L autoriteeti ja sõnamaksmust?

 
At 19:08, Blogger Siin said...

Ootan huviga reportaaši , see selle blogi maasool. Ilma irooniata muide.
Nõka ja köka leppisid vaid raha pärast ära

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Nõka ja Kõka abil sai rahvamasse manipuleeritud. Täpselt nii nagu Pullerits ja tema ustavad õuelaulikud siin teevad.

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

no mis reportaazi sealt tagareast ikka loota on? Oh ja Ah matkal vms..
Priidu VõRRi sõit ju ammugi laulu pandud.

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

Tanel Kangert pani Valga X jooksu kinni.

http://marathon100.com/uudised/vaata/rattaass-tegi-valga-x-jooksul-koikidel-jooksjatel-seljad-prugiseks

 
At 09:28, Blogger Priit Pullerits said...

Kõva poiss see Tanel Kangert. Endal viimase Jooksja kaanel mõlemad käed lahases, nüüd võidab aga takistustega maastikujooksu. Teisalt, tegelikult, oli tegemist üksjagu suure riskiga. Takistustega maastikujooksus on suurem vigastuste oht kui tavalises jooksus, Kangert on aga alles äsja paranenud (?) raskest traumast. Nii et ausalt öeldes oli tema osalemine sel jooksul riske arvestades... ebaprofessionaalne. Me ju kõiki mäletame, mis juhtus Mart Poomiga, kui ta ka sõud tegi ja Iron Maideni (?) vastu väljakule läks... Ja teame, olles lugenud Blogipoja Raio Piiroja raamatut, kuidas ta sai Pijpersilt kõvasti võtta, kui tegi kaasa kümnevõistluse - ikka sellepärast sai võtta, et läks riskima ebatarvilikul kõrvalalal.

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Tubli et poisid kõrvalalasid tegema läksid. Treenerite ja manageride hala oli tingitud sellest et omaniku kasum kannatab kui traavel mõnel õhtul rivist väljas ja träkil kihutamise asemel tallis latris seisab.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

PP teemaarendust edasikedrates võiks ka arutada ju selle üle, et kas austatud blogiomanik seda blogi pidades ei raiska mitte oma väärtuslikku aega ja annet meiesuguste tühiste inimeste peale, selmet kirjutada lõpuks Postimehele artikkel mis võtab kõik sitakotid jalust nõrgaks ja lööb platsi läppunud õhust puhtaks.
Ma ütleks, et suht ebaprofessionaalne lähenemine asjadele. Ikka oma põhialal tuleb paugutada. Või kuidas, lugupeetud PP?

Aga Kangert tegi muidugi väga kõva jooksu, ei oleks uskunudki, et üks jalgrattur kõvadel harrastusjooksjatele koha mitme minutise vahega kättenäitab.

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Nõka ja Kõka leppisid ära. Aeg oleks meilgi sõjakirves maha matta. Näe härra Kägu andestas sitakottidele. Senjöör Pullerits tegi seda juba tunamullu kevadel. Seega mehed ... tegudele.

 
At 05:30, Blogger Unknown said...

air max 90
nike mercurial
nike roshe run
nike air force 1 low
nike air force
fitflops clearance
pandora jewelry
lebron 14
patriots jersey
gucci belts

 
At 06:11, Blogger raybanoutlet001 said...

jordan shoes
new orleans saints jerseys
jacksonville jaguars jersey
ugg boots
mont blanc outlet
oakley sunglasses
michael kors bags
oakley sunglasses
michael kors outlet
houston texans jerseys
2017.8.26

 
At 11:24, Blogger raybanoutlet001 said...

oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet online
true religion outlet store
michael kors handbags
redskins jerseys
gucci sito ufficiale
coach outlet store
air huarache
oakland raiders jerseys
true religion outlet store

 

Postita kommentaar

<< Esileht