kolmapäev, juuli 25, 2018

Pullerits: Milles ma olen Indrek Kelguga täiesti ühte meelt?

Tänases Postimehe Tartu väljaandes on mu mullune uudisekursuse tudeng Siim Kams lasknud kõlada nende tartlaste häälel, mille ta võtab pealkirjas kokku nii: «Triatloni puudulik teavitustöö ajas tartlased marru». Ta on lasknud oma pahameelt välja elada neil, kes hädaldavad, et seoses eelmise nädala teises pooles peetud triatloni EMiga – mille ujumispaiga, Emajõe vee olukord tekitas (asjatult!) eelmise sissekande järel palju tulisemat vastukaja kui minu edu maastikurattarajal Eesti selle ala viimaste aastate valitseja Caspar Austa ees – ei saanud paljud linnas normaalselt liikuda ja mis veelgi hullem: nad ei teadnud, et liiklus pannakse mitmel pool seisma.

Aga paras teile, kui ei teadnud! Süüdistage iseennast. Ja miks just iseennast, selleks annab otsa kätte loo ülapealkiri: «Facebook kihab triatloni liiklusteavitust kiruvatest tartlastest.»

Las ma ütlen seda plain and simple: Fuck Facebook! See on vastik Ameerika kompanii, mis arvab, et maailm kuulub talle; vastik Ameerika kompanii, mis viib Eestist raha ära – reklaamiraha! – ja ei maksa siin tegutsemise eest makse ka mitte. Ma olen oma tudengitel keelanud loengus Facebooki mainimise ja samuti sealt info ammutamise (sest seal tegelikult ei ole seda). Ainsad korrad, kui nad tohivad Facebooki sõna kasutada, on siis, kui olen andnud neile lugeda kriitilisi kirjutisi Facebooki kohta.

Aga kui te tahate elada Facebookis, siis elage seal edasi ja arvake pealegi, et kogu elu on seal. Ei ole, s***gi ei ole – selle tõestuseks on see, et te isegi ei teadnud seal elades, et Tartus on liiklus mõnes kohas suletud.

Ja siin olengi ma Klubi Tartu Maraton juhi Indrek Kelguga ühel nõul. Kelk rääkis viimases ajakirja Ma Olen Jalgrattur numbris, et temagi on saanud tagasisidet neilt hädaldajatelt, kes kurdavad kevadise Tour of Estonia ja Tartu rattaralli aegu, et nemad ei teadnud, et liiklus on kinni. Ja Kelk ütleb seal loos väga konkreetselt, miks need lollid võivad ainult iseennast selles süüdistada: sest kui inimene ikka ajalehti ei loe (elab selle asemel Facebookis?) ja on keelanud oma postkasti reklaami ja teavitusi panna, siis on ta selles ainult ise süüdi, et elab teadmatuses.

Kelk on alati saatnud aegsasti enne oma võistlusi postikastidesse lehe, kus on liiklusskeemid nii pildil kui sõnadega lahti seletatud, samuti on liikluskorralduse muudatustest tema võistluse aegu kirjutanud Tartu Postimees. Ja samuti saatis enne äsjast triatloni laiali korraliku infolehe liikluskorralduse kohta triatloni korraldaja Ain-Alar Juhanson ning sellest kirjutas ka Tartu Postimees.

Niisiis ütlen hädaldajaile üht: pistke oma nina välja sealt neetud Facebookist! Kui vaatate elu laiema pilguga, mitte kapseldununa mingisse lolli võrgustikku, siis ei tule see teile üllatusena, et liiklus on vahel muudetud. Aga kui tahate elada edasi oma idiootses virtuaalses maailmas, siis ärge imestage, et pärismaailmal on teile sageli üllatusi varuks. Ja kui te sellest korrast selle asja kohta ei õpi, siis olge loll ja kitsarinnaline edasi – aga ärge tulge sellega teiste aega raiskama ja sellest teistele pasundama. Meie, kes me elame pärismaailmas, vaid naerame teie lapsiku virtuaalmaailma virina üle.

Foto 1: Naiste triatloni finiš Tartu kesklinnas. Istub Kaidi Kivioja. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Ukraina triatleet Tartus. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Laste triatloni ujumise start Emajõel. Foto autor: Artur Laugamets, Postimees/Scanpix
Foto 4: Naistriatleedid ujuvad Emajões. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

28 Kommentaarid:

At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Kurb hetk. Kanks küpses mägedes.

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Üksi ei tohi eest minna. Olgu tunne kuitahes hea. Oleks vaikselt kollase särgi rongis tiksunud.

 
At 18:48, Anonymous Erukapral Kammista, konkreetse jutuga mees said...

Jätke juba oma Kanksi ja Taaraka haipimine. No ei ole neist kõva tegijat, ega tule ka. Mõned aastad veel ja saavad mõlemad rahvaspordiüritusel Pulleritsu käest suhkamit. Viimane Mees keda tasus jälgida ja kes tegi tegusid oli Kirsipuu. Huu võib siin isehakanud eksperti mängida ja teile sentimentaalset jura kirjutada, aga nii on. Pulleritsu arvamusega igasugu lõustaraamatute kohta 100% nõus.

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Erukapraliga nõus.
Aga nüüd seda teavituse asja feissbookiga siduda on vale. Tartu kesklinn olgu ikka inimeste päralt.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Täna sai kangelane Kanks kange ratturi tiitli. Kõva!

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

See on hale lohutus. Väga hale. Kui arvestada et tdf etapivõitu on mitmed korrad proovitud ka eelmistel aastatel.

 
At 07:40, Anonymous Anonüümne said...

Kui teemast siis igakordse "maru" taga näib olevat eelkõige marutaja frustratsioon isikliku rumaluse äratundmisest:
"oli küll jah postkastis 4-leheküljeline värvitrükis teavitus aga näe ei pidanud vajalikuks tutvuda".

Eks viimasel nädalavahetusel oli see segadus ka eriti ulatuslik ja ebatraditsiooniline nii ,et ka pealtvaatajana oli tegu et vajaliku logistikaga hakkama saada.

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Kangert tegi väga kõva sõidu, ärge jorisege. Veel sellisel etapil, ei suutnud keegi 30 jooksikust temaga kaasa minna. Ehk valis vale etapi võidu noppimiseks. Sest lühikesel turnimis etapil läksid kõik ilge pasaga.
Mees on vormis ja sai kindlasti eilsega parema numbri võimalikule uuele lepingule.

Priiduga vahelduseks nõus. Facebook on pask. Panin 6 aastat tagasi oma accounti kinni. Nopigem siis nii kinni kui seda panna õnnestub. Võib-olla kaotasin tööalaselt mõne "uudise" kätte saamise kiiruse, kuid kes jõuab seda sealt sita seest rookida ja otsida.
Kinni panema ajendaski kaotatud aeg, mis seal tuhnimisel kaotasin ja kogu mudeli ülesehituslik vastikus.
Kellelgi pole vaja sellist liba sotsiaalvõrgustikku, küll ka sellest varsti ise aru saadakse.

Huu

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Huu raip on miljardär, teab täpselt kuidas asjad käivad ja mis on hea. Ainult ta unustab ära, et FB on tulevik. Oled FB-s oled elus. Kaod FB-st kaod orbiidilt ja kõnged nurgas tuuletõmbuse käes. FB on küll s.tt aga selline soe ja kui oled ennast sellega kokku mäkerdanud, siis on see su jaoks selline soe kookon mida lükatakse õiges suunas, sinna kuhu õige vool viib ja ei jää kuhugi nurka konutama kuniks surm su ära viib.

 
At 11:03, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Lapsena ja noorukina mängisin kõvasti jalgpalli ja minu kodukandis oli üks minust aasta vanem poiss, kelle kohta kõik rääkisid, et tal on väga head löögid. Mina ei saanud sellest headusest aru ei siis, ega ka nüüd palju aastat hiljem, sest raudselt 20 pallist 19 tuhisesid tal väravast mööda ja seda kohtadest, kust sisuliselt võimatu väravast mööda lüüa oli. Samas tuleb tunnistada, et jõudu oli neis löökides nagu väikeses külas. Millegi pärast tuli see mulle meelde just nüüd, kui lugesin "ekspert" Huu viimast kommentaari. Meil oli kunagi selline noor lootustandev sportlane, kellel nimeks Aivar Rehemaa. ( nüüdne tubli õunakaupmees) Tema tavatses ikka ühisstartides esimestel kilomeetritel etteotsa ronida. Enamasti päädis see sellega, et nii paari kilomeetri pärast vajus poisil pea viltu ja kadunud Kuuse Lembitu kukkus vahetpidamata korrutama , et nüüd on Aivaril raske, et oi oi kui raske. Vahel kui Aivar siisiki lõpuni jaksas ja 40-50 ndana pea viltu finishisse tuikus sai ta Kuuselt kiita, et tegi ikkagi tubli sõidu ja seda eelkõige perpektiivi silmas pidades. Noh muidugi tubli, sest alguses oli ta ju ees otsas ja oleks niimoodi lõpuni jaksanud, oleks vaata, et võit tulnud. Samamoodi tubli oli ju ka Kangert. Põhimõtteliselt sellise lillelapse loogikaga, on kõik inimesed maamunal tublid.

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

Kägu paneb kulda. Kuigi et jah, maanteeratta tuuri sõit on väga spetsiifiline tänu kiirusele (tuules sõitmine), võistkonna aspektile, päeva taktikale (miks Alaphilippe nii lihtsalt loobus Kangertiga kaasa minemast), kommertsi küsimused.
Kui Kangert kõva vormi realiseerida tahtis, kas oleks pidanud siiski passima gruppides? Üksi ikka nii pikka maad ees ei jookse. Eriti kui arvestada et tipud sõidavad lõpu väga kõva.

 
At 11:35, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Julgen tunnistada, et mulle jääb arusaamatuks, miks härra Pullerits selle "lõustaraamamtu peale nii püha viha täis on? Ise ju selle asjanduse tubli kasutaja?!
Kas nendel tulihingelistel facebooki vastastel mõni argument ka on, et saast ja sitt jne on?. Minul ka seal konto olemas ja mind ja minu elu see küll ei sega. Vahel vaatan, mis tuttavad postitanud ja panen isegi mõne pildikese ülesse. Igapäevaselt ma seda jälgida ei viitsi, aga nii korra nädalas lasen silmadega üle. Kui miski ei meeldi või ei huvita, siis keegi ju käsi ei vääna ja lugema ei sunni. Tunnistan, et olen vahel mõne asjaliku ja abiks olnud artikli otsa sattunud. Suur pluss on see, kui keegi sõprade sünnipäevi meenutab või muidu mõne huvipakkuva sündmuse välja pakub. Ilmselt ei tunneks ma ka erilist puudust, kui seda facebooki poleks. Samamoodi suhtun ka alkoholi, kuigi seda tarbin viimasel ajal tõesti haruharva ja üliväikestes kogustes. Enamasti on see pudel õlut jaanipäeval või midagi sellist. Ma leian, et igaühe oma asi kas tarbib ja kui palju tarbib. Mõtetu on mingit asja lihtsalt tümitada ja maha teha. Inimesel peab olema omal mõistust ja iseloomu, nagu härra Pullerits tavatseb öelda.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Astana kodukal ütleb Kanks et kavatses sõita etapi nagu oleks tegu ITT ga.

Miks arvatakse et Kanks otsib uut meeskonda?

 
At 12:04, Blogger Priit Pullerits said...

Et miks ma FBd tümitan?
1. See on sõltuvust (mitte mul, aga enamikul teistel) tekitav keskkond - ja ma põlgan sõltuvusi ja sõltlasi.
2. Seal tegutsemine on ajaraisk, ei ole seal midagi kasulikku.
3. Seal tegutsemine tekitab tegelikult stressi ja masendust ning teeb inimesi hoopis õnnetuks (loe The Atlanticust pikka psühholoogi lugu sel teemal!).
4. See on vastik Ameerika kompanii, mis röövib Eestist reklaamiraha, mis on eluliselt vajalik meie demokraatia nurgakivi, vaba ajakirjanduse elujõuliseks toimimiseks, ega maksa selle pealt isegi makse!
5. Selle looja Zuckerberg on tõbras, kes varastas teiste, spordimeeste (sõudjad Winklevossid) idee, varastab teistele ideid jätkuvalt (vt kevadine Vanity Fairi lugu sel teemal!) ja sahkerdab isikuandmetega (meenutage hiljutist paljastust ja ülekuulamisi nii Kongressis kui Euroopas!, vt ka VFi lugu "Facebook Leans In").
Kas on veel vähe põhjust FB-d vihata?
Ei ole. Põhjusi on enam kui küll.
Fuck Facebook!

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Feisbuukist tuleb võtta oma. Ülejäänu las jääb nahlebnikutele.
Vaata kapten Kägu taktikat.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Rahvuslikult meelestatud rahvas saab fb s palju vabamalt mõtteid vahetada kui Eestimaa peavoolumeedia kommentaariumites. Kuigi kohalikud neomarksismi satraabid märgivad neid seal vihakõne kategooriasse (nagu hiljuti härra Vooglaid on saanud FB st bänne paljastades kohalikku haiget pervoseksi skenet, mida hooga kultiveerivad hästi tuntud eestimaised ajalehed).
Nõnda et põrguvürst Zuckerbergile võivad aborigeenid vahel ka tänulikud olla. Täpselt nagu kunagisel ilusal nõuka ajal juhtus kui Moskvast teine sekretär peale saadeti. Kui see siis avastas kuidas kohalikud kommarid töörahvast ekspluateerisid siis kärkis nagu ratta peal et "potšemu slesar Kägu pašet kak negr, a v otpusk na Krõmu ežaet dejatel partii tovariš Pukspu? Tšto eto za bezobrazie! Kto zdess hozjain? Kto otvetšaet? Ja seitšas vseh vas prjamo v rot budu...." ja edasi need sõnad mida ainult V Kersna julgeb vihakõneleda.

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Karmid ajad, aga õiglus oli majas.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

FB oleks oluliselt puhtam ja mõnusam kant kui seal mingi kamp pooletoobiseid ei šeeriks mitu korda päevas PM-i ja teiste joameedia väljaannete nikastusi. Kui muuga ei oska nn sõprade tähelepanu köita siis võiks raporteerida akna taga olevast ilmast ja sellest palju on temperatuur arvuti taga. Ja kui on olemine ikka märg, siis võiks ju sellest märjast kohast pildi teha ja välja panna.

 
At 14:05, Anonymous Sõnavabaduse eestkõneleja said...

Oleks siis ei feissbukk lubaks tollest märjast kohast pilti välja panna -- aga ei luba ju!

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Kas olen ainuke, kellel pole FB-s kontot, ega jälgi seda ruumi?
Küll aga on Twitter, kus saan omale vajaliku ja spetsiifilise infoga, esmalt lühidalt ja vajadusel siis pikemalt.

 
At 19:04, Blogger Priit Pullerits said...

Hahahaa, Postimees kirjutab, et Facebookile saabus mihklipäev:

Tundub, et eile hilisõhtul saabus Facebooki mihklipäev varasematel aastatel kogunenud pattude eest, kus sotsiaalmeediaettevõte ei suutnud ära hoida valeuudiste levimist 2016. aastal ning hoida ära klientide andmete lekkimist.

Loe edasi:
https://majandus24.postimees.ee/5913777/facebookile-saabus-mihklipaev?_ga=2.117041222.112310510.1532432352-809111270.1510944499

Jälle olen ma oma teemavaliku ja lähenemisega ajast ees olnud - aga taas kui täpne ja kümnesse pannud! Amazing, isn't it?

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Unustage see feissbuk. Padre on kunn ja me järgneme talle kõikjale, põhja, lõunasse, kõnnumaale, Preisimaale, läbi raskuste ja üle takistuste. Eesti ootab suureks tegemist.

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

See on surnud kassi põrge. Septembriks on aktsia hind jälle tagasi. Oktoobris paneb rekordi. Feissbuk on postapokalüptika esimene kevadekuulutaja. ÜRO ja NATO saadetakse laiali. Vatikan pommitatakse siledaks. Rahvusriigid lükatakse buldooseriga kokku. ID kaardi järele käime Facebooki firma kohalikus kontoris. Valusad lahingud lõunaeesti hõredates metsades. Padre ja tema Raudsemude Pataljon on sunnitud taanduma Moskva oblastisse. Pataljoni lipp langeb vaenlase kätte ning semud on resignatsiooni äärel. Usk ja lootus hakkab kaduma. Mis edasi?

 
At 20:42, Blogger Priit Pullerits said...

Mis allaandmismeeleolud?!? Minu arust läheb asi ainult paremaks. FB aktsia kukub, Euroopas piiritarad kerkivad, parempoolsed võidavad ja moodustavad valitsusi, helensildnad ja sõbralikeestid lähevad pankrotti, tolerastid on sunnitud vait ja surutud urgu, sotside reiting langeb ja leerid omavahel tülis, PMis kirjutab PP juba üle aasta parempoolse ilmavaatega jõulisi kolumne - kõik on ju lootustandev! Vperjod!

 
At 20:58, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Härra Pulleritsust võib aru saada, et tema Facebook i peale leilis on, sest eks analoogsete sotsiaalmeedia kanalite tõttu on nii mõnegi ajakirjaniku härra leivaviil tiba õhemaks jäänud. Rahvas ei osta enam eriti paberväljaandeid ja ka neti avarustes ei taheta informatsiooni eest maksta. Facebook on hea näide selle kohta, kui kergekäeliselt inimesed on nõus loobuma oma privaatsusest. Samas võibolla siiski ei peaks Zuckerbergi suguseid nii teravalt hukka mõistma, sest maailm on selliseid täis ja nemad ongi ,kes tahavad kõike ja kõiki juhtida ja kontrollida. Ma ei muretseks ka mingite reklaamirahade ja riigil saamata jäänud tulude pärast, vähemalt seni mitte ,kui meid üritavad juhtida Ossinovski sugused vastutustundetud lapsministrid, kes meie ühise rahaga niikuinii midagi mõistliku ei tee. Zuckerberg vähemalt pakub massidele midagi, mida need arvavad vajavat, aga mõni lontrus, kes kuidagi presidendiks on nihverdatud pole sedagi teinud.

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Härra Kägu teab kes kus mis võrku punub ja süütut noorsugu lõksu astuma meelitab.

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

Usin tõstesportlane Mati oli konkreetne eliidi suuvooder ja vajadusel ei kõhelnud Tammsaare nina all rahutuid paika panemast. Samas oli ta alati uskumatult mesine ning temaga oli lahe aega viita. Tõeline 007. Eliit on püha ja puutumatu. Sama stiili on õppinud ära blogipidaja. Nüüd aga sihuke fopaa näopiibli suunas. Kas tegemist on provokatiivse lõksuga? Ka Mati suutis pärast näilist fopaad olla ikka 30 aastat tihedalt eetris. Samas sõeluti välja pargis ebakindel element, keda uuel ajal eliidi sekka ei saa lasta. Priidu käitumine aga tähendab mida? Nagu homod on pääsenud vangist uuel ajal, nii võib ettenäha, et FB muutub kohustuslikuks. Anonüümsuse privileeg kaob ja kõik inimeste suulised jutud ja kommentaarid avaldatakse automaatselt nende fb lehel. Liigse mölaga näod pannakse erireziimile. Või on veel mingeid muid võimalusi tehnilise progressi ajastul?

 
At 01:17, Anonymous Anonüümne said...

Kägu mõistlik mees, aga Facebooki ori. Pane kinni see peldik. Lekkiv ämber mille käsunduse kohta ei pea olema vandenõu teoreetik isegi mitte.
Internetis niigi paska ilma sinu ja su sõprade jagatud postituste ja piltideta küllalt. Ja kui arvate et FB on püsiv väärtus kuhu oma soga arhiveerida, siis küll tulevad uued moodsad keskonnad kuhu oma solki edasi kallama jääda. Miks seda peldikuseina kaitsta?
Lahe messenger? So?

Ka mulle öeldud et kui pole sa FB oled sa omas valdkonnas kadunud mees. Nu pole ma kuskile kadunud, saab ka ilma hakkama.
Mina kui sõltlase tüüp pean sellistest lõksudest eemale hoidma.

Kangertil uus Astana leping laual, kuid ütles et on ka teistele pakkumustele veel avatud, ennem kui alla kirjutab.
Kui kägu ei oska hinnata meest, kes tuuri kolmandal nädalal niimoodi ees üksi jõuab sõita , siis sellest pole hullu.
On olemas klubid ja rahakottidega mehed kes sellist sõitu tunnustavalt vaatavad ja meie poisi taas kaheks aastaks maksumaksja kukilt enda palgale tõmbab.

Huu

 

Postita kommentaar

<< Esileht