reede, juuli 20, 2018

Pullerits: Mis juhtus rattavõistlusel peaministri ihukaitsjaga ja mis võtta sihiks järgmises rattalaagris?

Panen teie loogika ja mõtlemisvõime nüüd proovile. Mis on alltoodud pildi seos ajakirja Ma Olen Jalgrattur värskelt ilmunud numbriga?
Elu ja ilma näinud mehed tunnevad sel Jaanus Laidvee tehtud pildil, taustal La Sali mäed, lisaks minule ja Treki rattale loomulikult ära kuulsa Amasa Backi raja, mis on paljude Moabi enda rattameeste lemmikrada. (Moabis on elanikke umbes viis tuhat, aga rattapoode tõenäoliselt sama palju, kui mitte rohkemgi kui elanike arvult 20 korda suuremas Tartus – millest see teie arvates räägib, ah?) See on pilt, mille rattaajakirja toimetaja Vahur Kalmre pani mu järjekordse loo juurde mu endanimelises rubriigis «Pullerits tutvustab kõvasid harrastajaid».

Seekordne lugu peaministri kaitsemeeskonna juhist Ivar Zeisigist (fotol vasakul) algab verdtarretava juhtumiga nelja aasta taguselt Kõrvemaa rattamaratonilt. Lugu on nii karm, et kui seda loete, tõusevad ihukarvad püsti. Ja paraku pole too lugu, nagu mu kirjutisest välja koorub, ainus hull ja jube, kuhu Zeisig on oma harrastusratturi karjääri jooksul sattunud.

Ent too pole ka ainus kord ajakirjas (fotol paremal), kus minu nimi läbi jookseb. Ajakirjas on järelkaja Tartu rattarallile, kus üheks teemaks tõusid tempogrupid. Tempogruppide kogemusest räägib rattaralli peakorraldaja Indrek Kelk, kes muu seas ütleb, kui räägib neist, kes võistluse ajal tempogruppi sattusid ning «kellele selline korrahoidmine grupis ei meeldinud»: «Kedagi teist tempogrupid ei ohusta, kellegi võidusõitmise võimalusi nad ära ei võta.» Mina loen siit selgelt välja, et kui satud tempogruppi, nagu sattusin näiteks mina, siis mul on endiselt õigus võidu sõita ning tempogrupi juhi korraldustele ma alluma ei pea. Seda peakorraldaja öeldut tasub kõigil tulevastel tempogruppide juhtidel silmas pidada. Ahjaa, et kus siis minu nimi tolles kontekstis läbi jooksis? Kelgu jutust ei jooksnudki, aga toimetaja on loo lõppu lisanud: «Sel teemal loe ka sissekannet Priit Pulleritsu blogist suusk.blogspot.com.» (See pole väike asi, kui erialaajakirjas su blogile viidatakse. No ja mõistagi leiab mu nime ka ajakirja impressumist autorite loetelust.)

Millest veel ajakirjas Ma Olen Jalgrattur juttu on:
*intervjuu Eesti grupisõidu meistri Mihkel Räimega (fotol paremal);
*lugu Jaan Kirsipuu omaaegsest abimehest Ludovic Capelle’st;
*eriti kõvad tegijad sõidavad päevas koguni kaks sõitu;
*kuidas lahutada kergliiklusteel rattureid ja jalakäijaid;
*öötuurid tulevad augustis kümnes linnas kümnel järjestikusel päeval ning kolm korraldajat räägivad, mis ideed nende meelest Tour d’ÖÖd kannavad;
*Kevadklassik – hullust ideest alguse saanud kolmepäevane rattasõit mööda Eestit;
*missuguseid etapikohti on Tour de France'il saanud Eesti ratturid;
*pararattur Mari-Liis Juul ei karda takistusi, mis tee peal ette tulevad;
*Kerly Ilves ajab rattaga sõitmise asja niimoodi, et pildistab rattasõitjaid ja paneb need oma blogisse.

Ent nüüd, kui Rein Taaramäe on Tour de France’ilt maha võetud ning Eesti spordiajakirjanikud pole temalt otsesõnu juhtunu kohta selgitust saanud, peame meie seadma silmad samuti kodutanumalt kaugemale. Jah, pühapäeval on kavas teha Caspar Austa juhendamisel kaasa Elva rattamaratoni treeningsõit, aga see, mööngem, on ikkagi vanadel radadel veeremine, ilmselt reljeefilt ja profiililt midagi Rakke ja Tartu rattamaratoni vahepealset. Ehk nii või naa tuttav. Aga kaugemad kandid – need on palju ahvatlevamad.

Panin teile kokku video ühest Ameerika ilusamast maanteest (fotol vasakul), kus oleks super-super sõita maanteerattaga – midagi sellist Eestis ega Euroopas ei kohta: kuidas algul kulgeb tee madalate butte’ide kõrvalt, seejärel siseneb tuhandevärviliste savikuplite vahele ning seejärel siseneb Fremonti jõe kanjonisse Capitol Reefi rahvuspargis, mis, nagu näete, on üks hõredama liiklusega rahvusparke – seetõttu eriti soodne maanteesõiduks. Kahju vaid, et päikest tikkusid mitut puhku varjama ähvardavad äiksepilved, mis võtsid värvide mängu palju vähemaks – olen toda teed sõitnud varem paaril korral päiksega ja siis on pilt küll selline, et värvide pillerkaar lööb hinge kinni –, aga see-eest lisasin temaatilise soundtracki.

Äkki peaks järgmiseks tegema American Southwestis maastikusõidulaagri asemel hoopis maanteesõidulaagri?

Foto 1: Priit Pullerits Amasa Backi rajal Moabi lähedal Utah's. Foto autor: Jaanus Laidvee
Foto 2: Ivar Zeisig tänavu aprillis Hispaanias 123 km pikkusel Cambrils Grand Fondol. Foto Zeigisi erakogust
Foto 3: Ajakirja Ma Olen Jalgrattur värske, juulikuu number. Foto edastas Vahur Kalmre
Foto 4: Mihkel Räim võidab Eesti grupisõidu meistrivõistlused. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 5: Priit Pullerits võtmas naeruse näoga pikka tõusu Rakke rattamaratonil 6-7 km enne lõppu. Foto autor: Riho Lüüs
Foto 6: Maaliline maantee läbi Capitol Reefi rahvuspargi Utah's. Foto autor: Priit Pullerits

31 Kommentaarid:

At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Väga tubli reklaam värskele Jalgrattur ajakirjale ning põhitegija on kahtlemata Padre, aga käes on reede ning Vader kolmandat järjestikust etapivõitu ka ei saanud. Vihma ka sajab. Siinkohal peaks me saama kompensatsiooni. Mis see küll olla võiks? Midagi magusat? Või õigemini kes? Kedagi kaunikest?

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa nõus! Ksjuša, Njuša, Julia, Viktoria....?
Valikut nagu oleks.

 
At 22:19, Anonymous RIP said...

See Vaderi lugu on kurb. Mõnikord on vaja kaasaelajatel lihtsalt teadmist, et mees võitleb. Iidoli allaandmine lootusetute mägede vahel võtab aga tulihingelisel rattasõidu poolehoidjal keha nõrgaks, nii nõrgaks, et annab alla oma võitlustes ja viskab lusika nurka. Pettumus on nii suur, et ei aita mistahes vabandused, mida ükski ajakirjanik pole võimeline otseallikast hankima. Päästnud oleks vähemalt ajalimiidis lõpetamine. No aga kes oleme meie, et seda ratturilt nõuda kui isegi ajakirjanduses on TdF üldsõnaliselt tagaplaanis. Hea, et üldse eesti keeles sellest midagi kirjutatakse.

 
At 00:33, Anonymous Marko said...

Ajakiri Ma Olen Jalgrattur katab Priit Pulleritsu kulud seoses järgmise Moab'i reisiga ning saab vastutasuks sellest ekslusiivse kajastuse.

 
At 08:31, Anonymous Anonüümne said...

jalgpalli kontekstis näidati siis Vaderile punast kaarti
kah Priit

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne arvamusliider said...

Lp 08:31, võhmameeste blogis on heaks tooniks, et jalgpallist me ei räägi.
Seda mõõdutundetut p***a on juba ammu s**aauguni saadud.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

22:19 on tõsine võhmamees lisaks veel suure Hinge, Südame ja Valuga inimene. Meie siin Maarjamaal ei taipa seda kreekalikku tragöödiat mis rullub lahti kaugetes kaljumägedes. Meie siin ei saa aru kui mõõtmatult suurem on üksikindiviidi võitlus Alpe d'Huezi kurja Kotermanni vastu võrreldes näiteks fc flora versus fc daugavpilsi vutimatšiga.
Meil ei jää muud üle kui õppida frantsmannidelt. Neil on eraldi artikkel pühendatud Reinu pettumusele.
https://www.lequipe.fr/Cyclisme-sur-route/Actualites/Tour-de-france-rein-taaramae-et-dimitriy-gruzdev-hors-delai/924232

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Rõõm on viibida samas blogis suurte südametega meestega nagu 22:19, 11:36 ja nii mõne teisega.

 
At 19:33, Blogger Priit Pullerits said...

Kindlasti soovitan teil lugeda ka minu tänast Arteri intervjuud Indrek Saarega. See on õpetlik selles suhtes, et 1) kui poliitik ajab ümarat juttu, siis kuidas teda pressida ikka konkreetsemalt rääkima; 2) kuidas ka pealtnäha ründavat intervjuud saab läbi viia sõbralikult; 3) alati on tark intervjuupalvele positiivselt vastata, sest isegi kui võid eeldada, et intervjueeritav tuleb sulle ka raskeid küsimusi esitama, siis juhul, kui oled ise mees, saad intervjuus unikaalse võimaluse endale punkte teenida, sest intervjuu on selline žanr, kus ajakirjanikul on kõige vähem võimalusi teksti kuidagi omatahtsi keerata.
https://www.postimees.ee/5836269/indrek-saar-on-valmis-pidama-dialoogi-ka-ekre-valijatega

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Või nõndatviisi. Kahjuks ei näe rohkem lugeda kui ainult tasuta alguse, kuid loodame et Padre grillib seda nahlebnikut korralikult just ekresse puutuvas teemas. Kes kord liberastide kintsu kaapind seda rahvuslaste perre ei võeta seisku või pea peal ja liputagu saba. Siin me taas oleme. Aga vaat ei unusta Intsikese ekre suunas loobitud üleolevaid solvanguid. Why should we?

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Padre on kunn. Aga kus on "samizdat" intervjuud Jelena Välbe ja tema suusatajatega? Nende uute poistega kes Koreas käisid? Või ka vanadega kes vahele jäid? Viimase aja intervjuud on pehmed. Ei saa latti alla lasta. Mees kes intervjueerinud ROKi ässasid, bisnismaailma raskekahurit Baiba RB Rubesat ennast, Wall Streeti kõvemaid finantsgurusid.

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

jalgpallurid,sh eesti liigas jooksevad üle 10 km mängu kohta, kui see pole võhmameetse ala,siis mis on? Kui Poom tahaks käia rahvaüritustel, lüpsaks ta enamusi "vöhmamehi", aga ta ei taha. Võhmamehed küll,aga kas Võhmasse ka julgete minna,et nende nime olete kaaperdanud? Ilma häbi-ja autundeta.
kah priit

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Kuule poja 21:56, siin blogis nii haleda kommentaari eest võetakse kõrvad pihku. Häbi ka on?

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

"10 km mängu kohta"
Mis näitaja see veel on?
Kas see on mingi näitaja?

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Eesti tasemel on vutis tavaline ikka 6,6 km mängu kohta. Isegi pensionäride jaoks on selle jälgimine liiga aeglane.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Ainumad lubatud teemad juulikuuses suusablogis on kannatusterohke TDF ja kuumemad naised, kes iial Emajõe Ateenat väisanud.
Kes Pariisi võitjana saabub? Imagoloogilises plaanis oleks kaval G Thomas tšempioniks sokutada. Rahustaks rahva maha ja hoiaks tdf-i enda renomee puhtamana. Või luuakse vägisi legendi ja oodatakse etappi mil Froome oma "tähesõidu" teeb? Eks me näe.
Härra Pullerits! Viktoria või Julia või Jelizaveta, vahet pole, aga rahvas trambib juba jalgu!

 
At 13:22, Anonymous Märt, hobikorras riistvõimleja said...

Absoluutselt õige jutt, kui ma väga ei eksi, siis noorsand 12:11!

"Härra Pullerits! Viktoria või Julia või Jelizaveta, vahet pole, aga rahvas trambib juba jalgu!"

Ma lisaksin ka väikse, kuid olulise täpsustuse siiski: minul treeningsaalis kõik abivahendid ja riistad juba täiesti eklektiliselt - ma ütleks isegi ohtlikult - lendamas siia-sinna ning et see väga ebameeldiv ja kannatusterohke olukord normaliseerida, selleks oleks Padre poolne tugi juba hädavajalik!

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Hea Märt, rahune maha. Sinu olukord pole pooltki nii hull. Eelmisel nädalal Emajõe luha äärses kõrges rohus peesitas naisterahvas. Nagu ameerika ajakirjast välja astunud. Õhukeste pikiinide väel. Millised silmad! Millised juuksed! Ütles et ta nimi on Annamaria Fideelia. Ma ei saanud sõna suust. Küsisin et mis kell on. Ta ütles et varsti kolm. Käisin pärast veel aga enam ei olnud.

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Hakkab tulema hakkab tulema! Spordipartner teeb väga ettevaatliku ja üldsõnalise artiklikese teemal Kes võidab TDFi? Delfi refereerib sõna sõnalt. Arusaadav, et kui suuredki ei tea vastust, siis Eesti spordisõbral, kelle süda tuksub vabšee autorallile on tifooside omavahelisest jalgrattaseljas jagelemisest väääga ükskõik. Nu ihh nahher vsehh!
Padre on vist ka ära Moapi lennanud. Temalgi näe ükstakama kes kõllase maikaga Pariisi Võidukaare all jogurtit pritsib. Õige ka.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Selline lamba jutt mida see G Thomas räägib et ei tohi lasta Dumoulinil võita näitab et tagatoas juba ära otsustatud kes võidab.

 
At 22:44, Blogger Priit Pullerits said...

Hitihoiatus! Homme hommikupoolikul avaldan loo Elva rattamaratoni treeningsõidust - saate ülevaate, mis seal tuleval nädalavahetusel ees ootab, aga ennekõike saate kuulda üllatuslikust tulemusest.

 
At 00:30, Anonymous MargusM said...

Klikihoiatus?
Avatud raja sõitu võib ka trennisõiduks tõlgendada kuid Priidule on iga trenn kui võistlus ja seetõttu ootame huviga millal atrõõvi läks ja keda finišisigel võitis..

Koos edasi-tagasisõitudega 100+ km, epic ride!

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Rõvedat kuuma hommikut! Millal suusatama saab!? Priit, sa ikka pealkirjad loed läbi või on sihilik viga?

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Kuniks uus klikimagnet valmib saame tutvuda TdF lavataguste juttudega. Ma loen jutust välja, et Vaderi vorm raip on nii hea, et takistuseks saab niru ülakeha treening. Sellega tegelemine aga mõjub kaalule negatiivselt ja seega kaob ära ka mägironija eelis. Sihuke nokk kinni, saba lahti jama.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Olge nüüd oma seljavalu jutuga. Kust nüüd äkitselt seljavalu? Kord eesootsas, siis jälle kaugel tagaotsas, selline ongi Vaderi stiil. Seekord ununes ajalimiit lihtsalt välja. Oleme juba harjunud uudistega et RT kaotas võitjale 19 minutiga.

Et võitles etapivõidu eest nagu kirjutab delfi? Ei võidelnud. Alaphilippe läks varakult eest ja punt tuli järgi.

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

11:10 Alzheimer on hea point. Tiimi autost unustati talle õigel ajal meenutamast kontrollaja limiiti. Võib-olla kantigi meelega maha. Keerati käru. Seega järgmisel usutlusel võiks võtta ka need ülejäänud jamad küsimustesse sisse.

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Vaderi taktika ongi ainuõige. Kui GC arvestuses etteotsa ei tule, jääbki üle mõnel üksikul etapil panga peale minek. Mis mõtet on ühtlaselt punnida ja lõpetada 20 etappi kohtadel 30 - 70. Palju kavalam on enamul etappidel miinimum sõita ja siis kokkuhoitud energia najal mõnel päeval kuldkala proovida püüda. Ajalimiit on välja mõeldud just sarnaste "kavalate" meeste vastu.

 
At 05:44, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
giuseppe zanotti
coach outlet online
nike shoes for women
pandora
louboutin shoes
dsquared2
canada goose jackets
mbt shoes outlet
coach outlet
ralph lauren uk

 
At 16:12, Blogger Unknown said...

2018809 leilei3915
mont blanc pens
canada goose jackets
rolex replica watches
pandora outlet
canada goose
pandora charms outlet
michael kors outlet online
ugg boots
cheap oakley sunglasses
pandora jewelry

 
At 10:06, Blogger miki said...

0814jejeLes gens basket nike homme 2017 air max kaki 90 vont acheter des chaussures d'Adidas, Nike air jordan 11 basketzone Shox Deliver, Puma, basket nike homme 2017 tn et. La semelle intercalaire en asics chaussures trail PU anatomiquement conçue dissipe air jordan 3 retro france la force à l'impact. nike air jordan 12 retro Ces articles sont pour la chaussures nike air max 95 enfants plupart produits par des firmes chaussures de running homme internationalist nike agréées avec l'aide de nike air jordan 1 rouge la technologie la plus récente.

 
At 05:32, Blogger Unknown said...

www0820

basket nike
bottega veneta
coach outlet online
maillot football pas cher
christian louboutin shoes
coach outlet online
ralph lauren uk
ralph lauren uk
christian louboutin outlet
asics shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht