neljapäev, juuli 05, 2018

Pullerits: Kuidas ma EI lase salbutamoolimees Chris Froome'il ennast lollitada?

SIIN ON EESTI PARIM JA PÕHJALIKEM SALBUTAMOOLI KÄSITLUS!
Kuradi Sky meeskond ja Chris Froome manipuleerivad meiega taas. Aga siin blogis ei lähe see läbi. Nad võivad ju muule maailmale ette sööta, nagu nad äsja tegid, kui palju ja mida Froome (fotol vasakul) mingi etapi ajal ja järel sõi ja jõi, aga mina seda sööta alla ei neela. Ma ei lase end eksitada põhiküsimusest, ja see on: Froome’i salbutamooli näit oli mullu Vueltal kaks korda suurem kui lubatud. See on reeglite rikkumine ja jutul lõpp. Jutul lõpp eriti seepärast – ja pange nüüd tähele, mida Froome ja Sky ei ole osanud tähele panna! –, et kui nüüd püüavad Froome ja Sky lüüa maailma pahviks sellega, milline täppisteadus, viimse grammi ja kalorini timmitud on tema toitumine, siis halloo, mehed, ei ole ju usutav, et nii oluline asi, nagu väidetav hingamisteede turgutamine salbutamooliga, jäetakse juhuse hooleks, ja jäetakse nii suure juhuse hooleks, et salbutamooli näit ületab lubatud piiri kahekordselt.

Keda Sky ja Froome lolliks peavad?! Kogu maailma? Sel juhul peatage see maailm – mina tahan maha minna. Aga kuna maailma peatada ei saa ning maha astuda sellelt seetõttu samuti, siis vähemasti ei lase ma endale, nagu venelased ütlevad, nuudleid kõrva taha riputada. (Froome vist arvab üldse, et reeglid talle ei kehti: me mäletame ju väga hästi, kuidas ta Touril, kui ratas katki läks, hakkas ülesmäge jooksma, kuigi reeglid ütlevad ju väga selgelt, et tuleb olla kohapeal ja oodata varuratast; kas on võimalik, et toonane karistuseta jäämine süvendas temas karistamatuse tunnet?)

Kuid nagu ma olen siin korduvalt rääkinud, ei ole mõtet spordist rääkides laskuda jalgpallihaigete nikerdamise tasemele – te ju ikka olete selgeks saanud ja teate, mida ma nikerdamise all silmas pean –, vaid tasub vaadata suurt pilti. Suurt pilti seoses salbutamooliga, mis, ärge unustage, on Froome’i puhul ikkagi põhiküsimus, mitte mingi toitumisprogramm, millega – pidage meeles! – tahetakse ülejäänuid lollitada.

Las ma harin teid salbutamooli (fotol all paremal) teemal. Ja siis lõpus küsime, kas ja kuidas ka meie saame salbutamoolist kasu lõigata – kui üldse saame.

Eelmise sajandi lõpus oli lugu nii, et kui tippsportlane tahtis saada õigust astmarohtu tarvitada, pidi ta tõestama, et tal on astma või vähemalt tõsised hingamisteede probleemid. Kuid pange tähele: nõudmine, et ta astmat tõestaks, ei olnud seotud dopinguvastase võitlusega, vaid oli tingitud soovist kaitsta sportlaste tervist. Selleks, et sportlaste taotlusi astmarohu kasutamiseks läbi vaadata ja hinnata, moodustas ROK sõltumatu astmaekspertide komisjoni. Taotlus ei olnud lihtsalt kirjalik paber, vaid selle juurde käis kindel test, mille sportlane pidi läbi tegema. Pange nüüd järgmist arvu tähele: eelmisel kümnendil peetud kahe suve- ja kahe taliolümpia tarvis väljastas ROKi astmaekspertide komisjon astmarohu tarvitamise loa 1549 olümpiasportlasele. See on kolossaalne arv, kas pole?

Lähme nüüd tagasi 2010. aasta Vancouveri olümpia eelsesse aega. Paar nädalat enne Vancouveri talimängude algust kehtestas Maailma Antidopinguagentuur WADA reegli, et sportlased võivad teatud kogustes tarvitada kahte levinud astmaravimit salbutamooli ja salmeterooli. Asi oli nimelt selles, et sportlasi, kes olid taotlenud astmarohu tarvitamiseks terapeutilisel eesmärgil eriloa, oli tekkinud sedavõrd palju. Ehk teisisõnu: astmaatikud polnud tippspordis enam erandid, vaid märkimisväärne osa tippsportlasi ongi astmaatikud.

Faktid kinnitavad mu äsjast väidet. Mäletate, mainisin ennist teile 1549 sportlast, kellele ROKi ekspertkomisjon väljastas varem astmarohu tarvitamise eriloa. Suuresti just nonde lubadega seotud andmebaasi analüüsides avaldas Austraalia teadlane Ken Fitch tunamullu uurimuse, kus näitas, et selle sajandi esimesel kümnendil peetud viiel olümpial oli iga 15. kuni 20. sportlane arstitõendiga astmaatik. Näiteks Salt Lake City taliolümpial osalenute hulgas oli astmaatikuid veidi üle viie protsendi, Torino taliolümpial osalenute hulgas ligi kaheksa protsenti ja Vancouveri taliolümpial osalenute seas pisut üle seitsme protsendi. Taas: need on piisavalt suured arvud väitmaks, et astmaatikud ei ole erandid.

Aga Fitchi uurimus muutub veelgi põnevamaks, kui vaatame, kuidas läks astmaatikutel nondel kolmel nimetatud taliolümpial. Mis teie arvate, kuidas läks? Loomulikult: kui ma seda küsin, siis pidi neil minema väga hästi. Ja tõepoolest, läkski. Vancouveri taliolümpial oli medalivõitjate seas astmaatikuid ligi 12 protsenti, Torino taliolümpial üle 15 protsendi ja Salt Lake City taliolümpial peaaegu 16 protsenti. Niisiis, nagu protsentidest näete, suurendab astma ja astmarohu tarvitamine järelikult võidu võimalust märgatavalt, kas pole nii?

Kuid ettevaatust: ei maksa järeldustega nii sirgjooneline olla! Fitchi uuringu alusel ei ole sugugi õige ja põhjendatud väita, et ilmselt aitas paljusid sportlasi olümpial pjedestaalile astmaravimite kasutamine, nagu arvab küllap enamik teie seast. Palju tõesem ja usutavam on väide, et küllap need, kes jõudsid olümpial pjedestaalile, on teistest lihtsalt rohkem ja pikemalt treeninud. Aga kui olete veidigi tugevamini kestvussporti, siis küllap teate, mis jälje jätab see hingamisteedele. Tõenäoliselt olete pärast tugeva treeningu lõpetamist köhinud nagu hobune. Sest te hingamisteed on saanud hirmsat moodi vatti. Ka Fitchi uurimuse üks järeldusi kõlab: «Astma suhteliselt hiline teke paljudel vanemaealistel sportlastel viitab, et aastaid tehtud vastupidavustreening võib olla selle üks põhjustajaid.»

Nüüd jääb veel vaid küsida, kui suure eelise võiks anda astmarohu tarvitamine vastupidavusaladel. Kahjuks keegi ei tea. Selle kohta puuduvad vettpidavad andmed. Õigemini pole seda piisavalt uuritudki. Mõned üksikud selleteemalised uurimused, mis on tehtud üksikute inimeste peal ega ole seetõttu kuigi suure üldistusjõuga, viitavad, et kasu tulemustele astmarohust ei ole. Mis omakorda tekitab küsimuse, miks siis ikkagi sajad sportlased, sh Froome, astmarohtu tarvitavad, kui see tulemusi paremaks ei tee.

Tõenäoliselt tarvitavad sellepärast, et kuna uurimusi astmarohu kasulikkuse kohta tulemustele ei ole, siis kes teab – äkki astmaroht pisut ikkagi aitab? Ka tilluke 0,1 protsenti, mis võib-olla kasu võiks olla, aitaks pikal distantsil võita mitu head sekundit, mis määravad viimaks, kas oled kullal või on su tagumik mullal. Tõenäoliselt tarvitavad sportlased astmarohtu ka sellepärast, et platseebo efekt on teinekord väga tugev. Pelgalt teadmisest, et oled võtnud rohtu, mis äkki aitab, võid saada selga kujuteldavad tiivad, mis aitavad võistluse käigus kriitilisel hetkel vastu pidada. Ja kohe kindlasti tarvitavad sportlased astmarohtu sellepärast, et nende hingamisteed on rasketel treeningutel saanud kõvasti vatti ja vajavad pidevat turgutamist.

Vaat nii on lood. Ent see, millest teile siin rääkisin, ei vabasta vähemasti minu silmis ikkagi Froome’i (fotol paremal) tema salbutamoolisüüst. Sest reeglid on reeglid, reeglid peavad kehtima ühtemoodi kõigile, ja fakt on see – ning seda fakti ei ole keegi kahtluse alla seadnud –, et Froome’i salbutamoolinäitaja oli Vueltal kaks korda üle kehtestatud ülempiiri.

Loodan, et Touri pealtvaatajad raja kõrval ei jäta seda tõsiasja Froome’ile pidevalt nina alla hõõrumata, eriti tõusudel, kus tempo aeglane ja Froome’i pihta tehtud avalik kriitika nii talle kui maailmale kenasti kohale jõuab.

Kes tahab sellest erutavast teemast närve puhata, neile tuleb kasuks vaadata seda rahustavat videolõiku.

*Selle sissekande kirjutamisel olen kasutanud materjale, mis kõlasid Pyeongchangi olümpia ajal Kuku raadios minu olümpiakommentaaris.

Fotod 1 ja 2: Neljakordne Tour de France'i võitja inglane Chris Froome jagab autogramme ja poseerib poolehoidjatega enne suundumist tänasele treeningule Saint-Mars-la-Reorthe'is Vendee piirkonnas Prnatsusmaal. Fotode autor: AP/Scanpix
Foto 3: Salbutamooli manustamine. Foto autor: PA Wire / Press Association Images / Scanpix
Foto 4: Chris Froome andmas 4. juulil Saint-Mars-la-Reorthe'is teleintervjuud. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 5: Chris Froome (vasakul) treenimas Sky meeskonnaga 4. juulil Prantsusmaal Saint-Macaire-en-Mauges'is. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 6: Vaadake, kui hästi tunnete Sky meeskonna liikmeid! Kes on pildil kes? Pange tähele loosungit Sky meeskonna bussil, mis ütleb, et ärge loopige plastasju minema, võtke need taaskasutusse. Nüüd ei taha näha, kuidas Sky meeskonna liikmed oma plastist joogipudeleid Touril tee äärde või kraavi hakkavad loopima! Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 7: Chris Froome astub mulluse Tour de France'i kuuenda etapi järel poodiumile liidri kollast särki vastu võtma. Foto autor: AFP/Scanpix

79 Kommentaarid:

At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Guugeldage Froomi ja internetis leidub asiseid artikleid. Froomi näidus leidub mitmeid ravimeid (teistel sportlastel kindlasti ka), loomulikult legaalsed, kuid sellega aetakse keiss piisavalt segaseks. Katsu sa vettpidavalt tõestada et lubatud ravimiga peidetakse mittelubatud ainet. Selliseid kombosid on avastatud päris mitu. Et võtad nohurohtu/huulesalvi anabooliku peale ja sittagi ei saa aru mis värk on. peab olema kindel ning kahtlused kasutab kaitse kohe ära.
See menüü avalikustamine on naeruväärne. Me kõik siin oleme tublid pikamaahundid ning teame et raskel hetkel loeb pulbri kvaliteet (80% kolumbian), mitte et oled kolm muna rohkem söönud kui konkurent.
Saab siis näha. Postituse viimane lause on pealtvaatajatest. Tuuri direktor muide manitses rahvast teemal Froom ja turvalisus ehk siis mädand põllumajandussaaduste läbi õhu lendamine saab kindlasti olema..... a serious issue.

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu, et ajakirjanik on söönud ära teooria nagu oleks astma põhjuseks ülearu treenimine. Uskumatu! Oleks siis mõnigi uuring selle luulu tõestuseks meile viidata aga ei, lihtsalt suvaline tõestamine pall on jälle lollitamiseks õhku visatud. Ja seda ajakirjanikult, kes omasõnade järgi märkab suurt pilti. Tartus õpivad ka arstid. Neil on detailsete analüüsidega võimalik teha kindlaks oma patsiendi seisund. Sellele vaatamata otsustavad nad suurt pilti refereerida sõnadega, et patsient on terve, vaid eriti lootusetutel lõpusirgel juhtudel öeldakse, et aeg on oma asjad kokku pakkida. Justkui platseebo aitaks. Tänase juurüllitise põhjal üritab ajakirjanik jätta muljet, et astma on formaalne probleem nagu liikluseeskirju rikkunud ratturi puhul kurvis külje maha panemisel ribide murdmine. Ikka juhtub. Kahjuks keelatud ja "paha paha" moraalne probleem. Samas on suures pildis sportlane ikka ju tubli ja liigub ise. Ilmselt on AV juhtum õpetanud, et rahakate sellide kallal pole mõtet liialt iniseda. See mõjub leivaisa tuludele halvasti ja seda on põhjust regulaarselt meenutada. Nüüd olemegi sellises pudeajakirjanduse ajastus, kus ainuke tõsine jutt on pealkirjas, kuid pikk vaht on nagu siidiselt libe advokaadi jutuvada kust pole väga kuskilt kinni hakata ja mille lugemine on ajaraiskamine.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Mind lõi autor pahviks väitega, et eelmisel kümnendil peeti kaks suve- ja kaks taliolümpiat. Edasi polnud mõtet lugeda.

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Oh sa vaeseke, niin vähesest juba sussid püsti!

 
At 16:14, Blogger Priit Pullerits said...

Millest te küll aru ei saa, 13:57? Ma kirjutan selgelt, kui viitan eelmisel kümnendil peetud kahele tali- ja kahele suveolümpiale, et nendele olümpiatele väljastas ROK 1549 astmaatiku luba. Seega lugege veel kord: andmed käivad nelja olümpia kohta eelmisel kümnendil. Viienda tol kümnendil peetud olümpia kohta mul andmeid pole. Selle kohta, et eelmisel kümnendil (2001-2010) toimus viis olümpiat, leiate selge viite ülejärgmisest lõigust.

 
At 16:28, Anonymous Milleks vassida? said...

Aastakümme ehk kümnend on 10 aasta pikkune ajavahemik.

Tavaliselt rühmitatakse aastad aastakümneteks nii, et aastakümne esimene aasta number algab 0-ga ja viimane number 9-ga (enne Kristust ümberpöördult). Aastakümneid nimetatakse aastakümne esimese aasta järgi (enne Kristust aastakümne viimase aasta kaudu). Näiteks 1980. aastad hõlmavad selle määrangu järgi perioodi 1980–1989.

Seetõttu ei ole uue sajandi algus ühtlasi uue aastakümne algus, välja arvatud 1. sajandi algus, sest 0. aastat ei olnud; kuid 0. aastate puhul ei ole õigupoolest tegemist kümne, vaid üheksa aastaga.

Praegu kestab aastakümme 2010. aastad.

Teise ja aritmeetilises mõttes korrektse versiooni kohaselt loetakse aastakümneid arvude kümnendsüsteemi järgi, kus esimene aastakümme oli aastatel 1–10, teine aastakümme 11–20 kuni tänapäevani välja (st 1970ndad on 1971–1980, 1980-ndad 1981–1990, 1990-ndad 1991–2000, 2000ndad 2001–2010, 2010ndad 2011-2020 jne).[viide?] Sellist aastakümneteks jaotamist kasutatakse reaal- ja tehnikateadustes ning majanduses kui sisuliselt õiget, mitte ainult aastaarvude üleskirjutuse kirjapildist või keelelisest aspektist lähtuvat.

Sellele vaatamata on Vikipeedias ülekaalukalt kasutusel see versioon, kus aastakümme loetakse algavaks aastanumbriga 0 ja lõppevaks aastanumbriga 9.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu ei olnudki stardis?!

https://reporter.postimees.ee/4519371/reporter-eesti-ajakirjanikud-labisid-rootsis-maanterattaga-300-km

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Jätke see vassimine. Kuidas Padre ütles, nii ka on ja nii ka jääb ja ongi aamen. Kes ei nõustu võib otsida jupi nööri ja toekama puuoksa oma vassingute varjamiseks.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...



"Laupäeval algavale Tour de France'ile oodatakse 10-12 miljonit fänni. Aasta tähtsaima rattavõistluse turvapealik Pierre-Yves Thouault ütles, et korda tuleb tagama 23 000 politseinikku, 6000 tuletõrjujat ja mõni tuhat erariietes eriagenti. Kokku läheb Touri turvamine maksma umbes neli miljonit eurot. "Keskendume mäefinišiga etappidele," täpsustas Thouault.

See on mõistetav, sest kindlasti leidub fänne, kes pole rahul Rahvusvahelise Jalgratta Liidu otsusega lõpetada Chris Froome'i salbutamooli juhtumi uurimine ning kes tahavad oma meelepaha telekaamerate ees ja Sky ratturi läheduses välja elada.

Üks suuremaid väljakutseid saab olema 12. etapi, Alpe d'Huezis lõppeva päeva turvamine. "Kutsume fännes üles olema rahulikud, hoidma teeserva ja mitte tegema karme avaldusi," lisas Thouault.

Kui Froome peaks esikohta kaitsma, on ta võitnud järjest neli suurtuuri. Viimati sai samal aastal Giro ja Touri võitmisega hakkama Marco Pantani 1998. aastal."

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Raha ja tehnoloogia vallutab maailma. Mis on kabelimats õiglusele. Froome puhul on JOKK lahendus. Katsu sa seal mingit rahulolematust avaldada. Näotuvastustehnoloogia nabib sind kinni esimesest raudteejaamast.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Padre blogi on ainuke koht kus veel õiglus maksab. Mujal klõpsavad käerauad kinni enne kui moka lahti jõuad teha.

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

17:36 nii see on. Kumminui veel tantsib su turjal kaerajaani.

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Priit. Asjalik lugu.
Kogu asja point on eetiline külg. Ega spordisõber loll ei ole. No ei usu spordisõber ei neid astmast kasu lõikavaid norra suusatajaid, no ei usu Veerpalu-Alaveri võimet tippvormi kindlaks päevaks formuleerida, no ei usu imedesse spordis, no ei usu team Sky hägu pärast Tue skandaali (Vsevjovlikult pead tõdema, et see kõik on olnud ja kordab. Mida tegi Lance nendega kes teda dopingukasutamist kahtlustasid? Ründas ja hävitas inimesi! Mida teeb Sky? Sama , kuid veidi diskreetsemalt. Brailford saatis eesti keeles öelduna Cycling newsi vittu, sest see hakkas kahtlema Wigginsis ja Froomes. Keeldus nendega suhtlemas, neil pressikonverentsidel osaleda. Ka Lance käitus just nii.)
Kui Froome peaks tuuril edukas olema , siis kõlab üks maailma valjemaid "booo" hüüdeid ajaloos. Ka teised ratturid ja tiimid võiks julgemini näidata oma põlgust olukorda, nagu julgesid Girol Dumoulin, Bennet.


Huu

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Olukorra lahendamist takistab ka aastakümneid toimunud UCI ja ASO võimuvõitlus.
Kui ASO otsustas Froome mitte starti lasta, siis UCI kiiresti kasutas võimalust ära teha.

Huu

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Mul on tunne et mingid jõud on cyclingnewsi kommentaariumisse ostnud oma mökitajaid. Liiga tihti tuleb peninukkide poolt teksti nagu -
Haters start hating...
Prove me...
jms.odavat väitlemist justkui meil peaks olema failina selle patuse venna verepilt kasutada.

Aga Huu paugutab otsekoheseid tõdesid täpselt nagu hr. Pullerits.
Ega spordisõber loll ei ole

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Mida tegid Girol Dumoulin ja Bennett?

 
At 19:52, Blogger Priit Pullerits said...

Üks tuntud mees saatis mulle sõnumi ja esitas põhjendatud küsimuse seoses Froome'i juhtumiga: et Froome, kelle dopingunäitaja oli kaks korda üle piirnormi, pääses karistuseta ja sai võistlema, aga vene suusataja Sergei Ustjugov, kellel pole mingi näitaja kunagi üle olnud, sai lihtsalt Pyeongchangis osalemise keelu.

No nii, kohalikud spetsialistid, on saabunud teie tund: palun seletage see paradoks asjalikult ja argumenteeritult lahti!

Kui te ei suuda, siis hakkab minu usaldus WADA ja rahvusvahelise spordi tippjuhtide vastu küll sügavalt murenema.

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Kõhutunne ütleb seda, et Froomel ja Johaugil olid isiklikud ja rahalised suhted (rikkad sponsorid) olümposele ehk vastava ala rahv liitudesse. Vahele nad jäid ja suurte jõudude abil puhtaks nad pesti. Seevastu Jelena Välbel ehk nii väga häid suhteid FISi ülemuste juures ei ole? Ustjugovile mätsiti vist grupisüüdistus kaela? Siis polegi vaja isiklikku vereproovi.

Froome ja Johaug ka ala tipud, ehk imagoloogilistel kaalutlustel tuli nad võimalikult kuivale tuua (suuri sponsoreid ei tohi häbisse jätta). Ustjugov tühipaljas mm võitja venemaalt. Tema kadumist ei märka keegi.

Aga mister Pullerits! Postimehes tuli imepisike uudis et Legkov saadeti pinsile. Vene koondis koos Jelena V ga on praegu Otepääl. Kerge peavoolust kõrvalekalduv lugu vene suusapoiste ja -tüdrukute elust olust oleks tõsine performanss ning asi leiaks spetsialistide ringis positiivset vastukaja. Igaljuhul rohkem kui ümmargune veste Kelly ja Saskiaga. Mehed, kas jääme põnevil ootele?

Millal rehabiliteerime Uno Leisti?

/Kalmer

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Bennet ütles nii..peale seda kui Froome roosa särgi sai..:

https://twitter.com/lottojumbo_road/status/1000105610489286662
Dumouline keeldus paaril korral Froome kätt surumast ja oli pressikal koos temaga ikka väga hapu olemisega.
Enne Girot ütles:
“It’s his decision to be here. Like I said, my team is part of the MPCC [Movement for Credible Cycling], if I would be in same situation, I would not be here. That is his decision and it’s not up to me to have an opinion about it.”



Huu

 
At 00:33, Anonymous Anonüümne said...

spordisõber pole loll..

http://www.cyclingnews.com/news/tour-de-france-icy-welcome-for-defending-champion-chris-froome/

Poor bastard, mis veel mägedes saama hakkab?

 
At 12:00, Blogger Priit Pullerits said...

See teema on väga segane.
Tuletan meelde, et Johaug sai siiski tõsise karistuse: ta pidi Pyeongchangist eemale jääma.
Samas Ustjugovile väänati mitte millegi eest. Samas said ju teised venelased olümpial startida, nii et see polnud vene suusatamise kollektiivne karistamine Sotši sigaduste eest.
Ilmselt, kui Froome'ist räägime, on siin tegu ka sellega, et ta on praegu rattaspordi kuulsaim nimi ja rattaspordi juhtidel pole motivatsiooni teda karistada. Kas midagi samasugust kahtlast ei ole jalgpallis, kus kogu masinavärk on üles ehitatud staaridele ja suurtele miljonitele ning seal ei julgegi keegi futboliste puutuda, mistõttu dopinguproove tehakse neile kuuldavasti väga vähe, sest esiteks kahjustaks vahele jäämine jalgpalli kui sellise mainet ning teiseks, kui FIFA või WADA peaks kohtus kaotama pärast karistuse määramist, siis nõuks ilmselt jalgpallur noilt vahepeal saamata jäänud miljonid sisse.
Igatahes on minu silmis rahvusvahelise spordi olukord väga kahtlane, mis puudutab dopingut.
Vaatasin eile ka AKs Froome'i pressikonverentsi, kus Froome ütles, et nüüd on faktid kõik selged ja ta saab rahulikult startida. Faktid selged??? Ma pole siiamaani aru saanud, mis kuradi pärast ta järsku süütuks kuulutati. Kas vennal ei ole grammigi südametunnistust järel, et niiviisi silmagi pilgutamata ajada süüdimatut juttu on süütusest, kui enamik mõtlemisvõimelistest spordisõpradest teda ei usu, sest ta proovides oli salbutamooli kaks korda rohkem kui lubatud.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Froome on loteriivõit oma sponsorile. Mehel on külma närvi padajänni ajada.

Kus on tiimide ühisrinne sky sahkerdamise vastu? See et mõni mees kätt ei suru on nagu hane selga vesi.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

https://www.letour.fr/en/news/2018/direct-energie-wins-the-teams-presentation/1268658

Direct Energie was the most applauded team.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Padajänni on tõesti palju. Britid ja frantsöösid saavad nüüd vastastikust vihkamist välja elada. Edu neile. Las materdavad.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

EPO-muul Nikolai. Kelle jaoks ta kaupa vedas, harrastussportlastele?

https://sport.postimees.ee/4560983/eesti-kergejoustiklane-sai-erakordsetel-asjaoludel-kaheksa-aastase-voistluskeelu?_ga=2.234971521.1809664129.1530871209-869616113.1527854440

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Seda seda. Kes olid veel peale suusatajate kestvusaladel tegijad ENNE saatuslikku 2011 veebruarit?

Bernadski list ja Kolja spiisok.

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Vanad küsimused kerkivad jälle pinnale. Kui Bernadski tõi Venemaalt (toor)ainet, siis mis rolli mängis TÜ keemialabor? Väärindas? Suurendas? Mahendas? Või oli kaks autonoomset tegijat?

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Aine smugeldamine ei ole selle kasutamine. Täiesti põhjendamatu on võistluskeeld. Krim karistus peaks olema kohandatud, Bernadski ju ei saanud võistluskeeldu?

Froome'i veidi suurem butamooli näit on lapsemäng Eesti juhtumi kõrval. Või mis spetsialistid arvavad?
Ljohha, vana alpinist ja reservohvitser

 
At 14:34, Anonymous Spetsialist said...

Võistluskeeld?
Sm Bernatski polnud just kõige agaram tippatleet ka nigu (enam).

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Kolja oli selleks hetkeks vist samuti retired?

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Oli üks mees lõunapoolsest piirilinnast, kes ühtäkki väletalt pikka maad silkas.
Oli üks mees lõunapoolsest laadalinnast, kes ühtäkki piiki kaugele pildus ja kelle tervis keemikute katsetele vastu ei pidanud.
Oli üks ...
jne.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Need olid ilusad ajad.

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Hea lugu! Asjalikult räägitakse asjast nii nagu on e. asi lõhnab s..a järgi. Üle pika aja hea ja argumenteeritud lugemine mis ühtib paljude spordisõprade peas ammu kummitanud mõtetega. Sport ei ole enam see mis vanasti. Sarnased asjad toimuvad ka Eesti harrastajate seas ja seepärast kadus ka endal sporditegemise isu ära. Kaua selliste robotitega ikka võidelda jõuab. Kurb kui siin mõned tegelased ei suuda teksti mõttega läbi töötada ja jäävad kinni sinna mitu OM-i kümnendil toimus.
Kiidan Padret teema jätkuvalt kuumana hoidmise ja argumeteeritud artikli eest!

Ühtlasi teen ka ennustuse. Froom võidab TdF-i hoolimata sellest, et mõnel tõusul keegi kindlasti valges arsti kitlis ja süstlaga tal kõrval jookseb ja üritab teda mentaalselt mõjutada. Tõeline tõde tema võitude kohta selgub alles aastate pärast kui ta enam võita ei suuda või on lõpetanud karjääri. Siis kirjutab ta sellest, kuidas kõiki lollitas veel raamatu ja tema saagast vändatakse film.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Väga huvitav. Froome unustab inhalaatori veidi kauemaks ninna ja kisa kohe taevani. Eestisse tuuakse rongiga erütrotsüüte ja mitte keski isegi ei piuksu, protesteerimisest rääkimata.
Padre on tubli jah. Hoiab aktuaalsed teemad kuumad ega lase nahlebnikutel moosipurki üksi tühjaks süüa.

 
At 18:57, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, vahelduseks üks selline küsimus:
Millises biitlite loo videos sõidab trummar Ringo Starr rattapukil?
Vaatame, kas saame tunniga vastuse.
Aeg läks!

 
At 19:39, Anonymous Jänki said...

“I Feel Fine” (1965)

 
At 20:00, Blogger Priit Pullerits said...

Hästi pandud! Alla tunni. Game over. Jänki võit. Super! Kust teadsite?
Õppige, teised tsiklistid, kes ei tea vist muud rattasõidu laulu kui Queeni "Bicycle Race".

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Googel teadis. Minut moblaga kõksimist ja vastus käes. Õppige s..kotid.

Jänks

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Eesti meeste jalgratta laulud on Metsavenna polka, Metsavenna valss, Lily Marlen ja Kui tulen siis toon sulle vaenlase peanaha,...
Nahlebnikute laule tõsine eesti mees ei tunne ja ei laula.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Jänks kui kätte saan võtan kõrvad pihku. Teen sust googel moogeli siis tead et ei hüppa auväärsete meeste silma all.

 
At 20:21, Blogger Lauri Peil said...

lugupeetud Priit, kes ennast kogu aeg ülistab kui maailma parimat faktide kontrollijat, siis miks ajad sa ikka seda kahekordse normi juttu? võiks ju enne omale faktid selgeks teha. kui proovid normaliseerida dehüdratsiooni vastu, siis pole enam mingit kahekordset erinevust, jääb alles umbes 20% erinevust. aga siin üks mees raiub kui puid metsas, et 'kaks korda' ja 'kaks korda'. nii tausta mõttes, natuke tehnilist lugemist ka, vanem versioon https://www.wada-ama.org/sites/default/files/resources/files/2016-12-13_td2017dl.pdf ja nüüd kehtiv, uuendatud version https://www.wada-ama.org/sites/default/files/resources/files/td2018dl_v1_en.pdf

ja isegi mees, kelle andmete järgi test välja töötati, ütleb, et poisid, vist olen suure jamaga hakkama saanud https://www.cyclingweekly.com/news/racing/fundamental-flaw-wadas-salbutamol-regulations-revealed-scientist-came-385142 ja https://www.thetimes.co.uk/article/i-made-terrible-blunder-says-drug-test-adviser-lxcnbrd8f

 
At 20:24, Blogger Lauri Peil said...

ahjaa, parimast ja põhjalikemaist salbutamooli käsitlustest on antud lugu ikka väga kaugel, lausa piinlik peaks olema sellist suurtähtedega kirjutet hüüdlauset kirja panna. enne eksperdiks hakkamist võiks siiski natuke taustaga tutvuda, oleks pärast vähem piinlik...

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Lauri, ära loobi linke. Kirjuta meile eesti keeles. Küll me aru saame.
Pealegi milleks meile Froom? Meil on siin arutada kes krõbistasid Kolja toodud ampulle?

 
At 20:41, Blogger Lauri Peil said...

ning et asi ikka päris kindel oleks, siis paluks ka väljavõtet reeglitest, mis ütlevad "ju väga selgelt, et tuleb olla kohapeal ja oodata varuratast;". kui too diskussioon käima läks, siis tehti ju Priidule vägagi konkreetselt selgeks, et ühtegi sellist reeglit ei ole aga ikka jaurab sama jura. PS. et Froome jooksis edasi _ilma_ rattata, oli tõesti põhimõtteliselt reeglitevastane ja selle koha pealt pigistati kohtunike poolt silm natuke kinni; oleks ta ratta selga võtnud, oleks kõik olnud 'by the book', nagu lugupeetud blogiomanikule meeldib ennast võõrkeeles väljendada.

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

lugupeetud Lauri, ärge nüüd kõike ka lihtsameelselt uskuge, mis selle kaabaka Froomi puhtaks tegemiseks kokku keedetakse, luuletatakse ja valetatakse. Kõik on üks suur vandenõu. Seda näitab juba see, kui osavalt on teie jaoks esialgsest kaks korda suuremast näidust tehtud süütuna näiv 20 protsenti. Ei tasu nii lihtsalt lõksu langeda.

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Kõik nn isa otsijad ja muidu blogi peremehele urruauku tükkijad võiks mõtiskleda selle üle, et mis on üks Pullerits looduse ülevuse kõrval

 
At 21:50, Blogger Lauri Peil said...

Aga äkki tasuks enne vandenõuteooriatesse langemist hoopis biokeemia ja füsioloogiaga tutvust teha?

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Teemasid mis lahendamist vajavad on palju. Sitakotte ja nahlebnikuid luusib ringi samuti väga palju. Padre ei jõua kõikidele bänni panna.
Millal rehabiliteerime Uno Leisti?

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Lauri, su kommentaarid kustutatakse lihtsalt ära. Vot sulle diskussiooni, dolbojoob!

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Lauri räägib asjalikku juttu aga tõsi on ka see et Froomi puhtaks pesemiseks on mobiliseeritud seltsimehi mitmest suunast.

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Silver Eensaar tuli euroopa meistriks. Kui ma ei eksi siis SE on Padre semu. Nõnda et me võime Padrele järjekordselt palju õnne soovida. Palju õnne!

 
At 23:05, Anonymous Anonüümne said...

Ühinen härraga. Padrele palju õnne!

 
At 02:07, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida Lauri on valesti kirjutanud, erinevalt PP-st?

Miks PP-d ülistavatele tekstidele pole siin keegi oma nime alla pannud, sest neid kirjutab PP ju ise.

 
At 07:12, Anonymous Anonüümne said...


"Nahlebnikute laule tõsine eesti mees ei tunne ja ei laula."

https://www.youtube.com/watch?v=F3ZsEZvDvUQ

 
At 09:18, Blogger Lauri Peil said...

nüüd on siis ka UCI natuke rohkem infot jaganud - http://uci.ch/pressreleases/response-public-comments-the-proceedings-involving-froome/

ilmselgelt oli Froome'i puhul abiks, et tal oli seljataga suur meeskond ja korralik finants, teiseltpoolt aga annab see juhtum lootust, et tulevikus on WADA oma testide väljatöötamisel põhjalikum ja ettevaatlikum.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Ühtin õnnitlejatega, palju õnne blogimeistrile!

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Lauri Peil on ilmselt tark mees, aga linkide toppimist suudab teha igaüks. Iseasi on need lingid lahti kirjutada, konteksti asetada ja arusaadavaks tõlgendada. Siin jääb Lauri Peil Priit Pulleritsust pika puuga maha, mistõttu Pullerits võibki öelda, et see on siin kõige põhjalikum salbutamooli käsitlus, sest ega tõepoolest keegi nii suurt ja konteksti pakkuvat käsitlust välja ei ole pannud. Lisaks juhin tähelepanu, et kui Pullerits viitab teadusartiklitele, siis Lauri Peil vahendab meile vahendatud ehk sekundaarsest allikast informatsiooni, mis on läbinud kellegi kallutatud filtri. Seetõttu tekibki küsimus, kas see, mida Lauri Peil pakub, on ikka väga tõsiselt ja erapooletult võetav.

Kokkuvõtteks väärt mehed mõlemad, meil on siin profaanidena raske kohtumõistjaks olla. Kuid selles ei maksa küll kahelda, et Froome tegi pettust, olgu ta näit üle kaks korda, nagu algul igal pool kirjutati, või 20 prossa, nagu nüüd on suure PR-töö tulemusena see näit kahandatud.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Padrele palju õnne!

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Tdfist ei ühtegi uudist, mis värk?

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Tdf ei saa enne vunki sisse kui jalgpall lõpeb. Aga siis seda enam. Ennustan et võidu võtab Froome, sest maailm vajab sangareid. Aga mis meil sellest? Meie, väikeste sitakottide käest ei küsi keegi.

 
At 19:15, Blogger Priit Pullerits said...

Froome kraavis, kaotust ligu mint. Halb on see, et oma kraavitamisega tekitas ta ligi minta kaotust ka meie meestele, kes jäid tema taha kinni. One more reason to hate Chris Froome, isn't it?

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Meie mehed ju konkurentsis ei ole. Nii et pole mingit vahet kui suur on kaotus ja kelle süül.
Meil siin pole põhjust Froome eriliselt vihata. Küsi meestelt kellelt ta koha ära võtab. Sagan, Dumoulin, Yates,...

Kas mõni mees on end kursis hoidnud? Mis põhjusel sai Yates Girol haamri ja kas ei juhtunud see just etapil mil Froome suveräänselt eest läks? Yates üritas järgi minna ja tegi endale liiga?

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Vale jutt. Froom lendas paremale serva kraavi. Meie mehed vedasid seanahka ja jäid varsema vasakule poole kraavi lennanute taha kinni.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Ohoh, alles esimene etapp ja poisid juba viilimas?

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Ei mehed, kõigest asiotaažist hoolimata elame me veel nädala jagu jalgpallielu. Ütles ju senjöör Schwede et jalgpall pole sport, vaid elu enda aseaine ja vereklompide peegeldus. Legendaarne Froome võib võita kõik etapid mäekõrguse ülekaaluga, ometigi on Ronaldo ja Pervaldo kõigi eestimaalaste meelel ja keelel. Sinna pole midagi parata. Ausad tsiklistid peavad kannatama ja oma tundi ootama. See on elu seadus.

 
At 22:48, Anonymous Froomi lend said...

https://sport.err.ee/844961/tour-de-france-i-avaetapil-voidutses-gaviria-taaramae-95 ütle Priit, et mis moodi Kanks ja Taarskas Froome väljasurumise tõttu tema taha kinni jäid? Miks ajakirjanik vahendab spekulatsioone, kas tõesti kõik jõud jälgivad vutti ja väntamisega tegelevad õpipoisid? Karm fopaa!

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Kas võib olla lollakamat riiki maailmas kui Eesti riik? Ise korraldame naašidele ühislaulupeo keset ilusat suveõhtut, et aga nende rassiija ühtekuuluvust edendada. Postimees ka ilusti terve pildigalerii üles pannud vene trikolooridega peaosas. Küll on ilus ja armas. Pärast arutame kommentaarides miks pooled maalased eesti keelt ei räägi ja isegi presidendi nime ei tea.
Huvitav miks peaks Alabama farmeri poeg meile raskel hetkel appi tulema, kui ise korraldame impeeriumi lippude kogunemist pealinna peaväljakul?

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

Kui mina oleks Padre staabiülem ma ütleksin et Tallinn tuleb maha jätta. Õigemini Revel. See on kaotatud lahing.
Peesse see Tallinn, õigemini Revel, aga kuidas vaatame silma lätlastele ja leedukatele? Häbi on, puhas häbi. Valus ka.

 
At 00:48, Anonymous Anonüümne said...

Neid farmereid vutisõbrad ei koti. Küll hakkavad nad liigutama siis kui tuumarelvastus paukuma hakkab. Enne ei liigutata peale lõugade midagi. Tavaliselt sellega suudetakse asi ära klaarida. Alabamakatel on nõrkus mängupõrgute vastu. Seda nõrkust võiks nende siia meelitamiseks kaval-antsulikult ära kasutada. See looks tõhusa kaitsekilbi.

 
At 01:19, Anonymous Anonüümne said...

Jälle mingid kuradi alla andmis meeleolud! Need korduvad alatasa iga poole aasta tagant või siis kui Nibali ja Kangert kraavi sõidavad. Luuserid! Talbajoobid! Kas Padre selleks blogi peab et eided siin nutta tihkuda saaksid?
Kuigi noh kaua sa siin hõiskad. Reval on peninukkide mängumaa. Ei aita siin alabaamakd ega petljuuralased. Neil ei ole duhhi. Kui meil endalgi ei ole.

 
At 07:57, Anonymous Anonüümne said...

Kui Froome toitumisest ja kaalulangetamisest räägiti, siis viidati ka sellele, et yates sellega hävis. Proovis ka kaalu alla võtta aga jäi viimastel etappidel energiavõlga

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaariumis on asjatundlikku informatsiooni küll. Nagu nähtub lgp 07:57 kommentaarist.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Kas karjäär õhtul? Andi Noot ütleb et pole aega töö kõrvalt harjutada?
Nurme leidis endale eluaegse sponsori, Nooda jaoks ei jätku?

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Tänak Rally Estonia eel: sellest võiks tulla eestlaste laulupidu!

Eestlaste laulupidu, kallis Ott oli eile juba ära. Vabaduse väljakul venemaa horvaatia matši ajal.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

TDF võtab tuure üles, aga Postimees jutustab meile saksa türgi jalgpallurist kelle isa poolt väljaaetav tatt peaks eesti lugejat huvitama? Halloooo!!!
Tsiklismi gossipit kobrutab üle ääre, ole vaid lahke ja tõlgi lehte!? Aga ei! Meile söödetakse mingit saksa luuserjalgpalluri isa ja onu? Siinne auväärne blogi ei tolereeri vägisõnu, aga mis sa hädaga ära teed! Vägisi kipub keelele. Raisk!

Kas peame eeskuju võtma tifoosidest, kellede luuser jalgpall ei pääse isegi võistlustele? Aga nende suurim spordisangar on juba aastaid tagasi surnud Marco Pantani, vaesest kalurikülast pärit torulukksepa poeg kes treenis ennast suveräänseks mägedekuningaks. Mees finišeeris nii elegantselt, et italjaanod usuvad ei ükski nibaali ega fruum pääse ligilähedalegi. Vaat mis puust on kangelased tehtud. Sõida kõvasti, sure noorelt ja kavalda konkurendid kitsal munakivilõigul üle ja elad igavesti romagnalaste südames.

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Kuna PP järgine kord number seljal joonel on?

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

Ai ai kohe mitte ei õnnestu meil võistkonna alad. Standardse jalgpalli ja korvpalliga me hakkama ei saa. See on ammu selge. Siis proovitakse ersats-alasid. 3x3 korvpallimeeskond läks suurte lootustega kvalifikatsiooni turniirile Filipiinidele. Lubati julgelt finaalis mängimist. Tutkit! Rannajalgpalli meeskond pidi meil Euroopa paremikus olema. Tuldi kval turniirilt Portugalist norgus päi tagasi. Teised olid juhuslikult veidi paremad. Kurb, kurb. Õnneks on Tänak ja Kontaveit. Individuaalaladel oleme kõvad.

 
At 01:17, Anonymous Anonüümne said...

ära targuta ja Point? Point? POINT?

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

Kontaveit? Koleda näoga lesbi lõi ta Wimbledonis auti.

 

Postita kommentaar

<< Esileht