esmaspäev, juuli 09, 2018

Pullerits: Kuidas ma maailma ühe parima ekstreemsportlasega mõõtu võtsin?

Prantslane Pierre Vaultier (fotol paremal perega) on suur, väga suur sportlane – mitte mõõtmetelt (186 cm ja 83 kilo), vaid saavutuste poolest: ta on omal alal maailma kõigi aegade parim. Ta on tulnud lumelauakrossis kahel korral olümpiavõitjaks, möödunud talvel Pyeongchangis ja neli aastat tagasi Sotšis, korra maailmameistriks ning võitnud koguni kuuel korral maailma karika. See, miks ta meile, eestlastele, korda võiks minna, tuleneb tõsiasjast, et tema teine kodu asub Eestis. Ta on abielus Eesti kõigi aegade parima lumelauasõitja Kadri Pihlaga (nüüd Vaultier), nad veedavad igal kevadel kaks kuud Eestis, peamiselt Tallinnas. Neil on kaks last, kellest vanema, viieaastase tütre Kimi esmane emakeel on eesti keel, ja kellest noorema, aasta ja kahe kuu vanuse Robiga püüab ka isa Pierre hakata lähiajal oma eesti keelt uuele, senisest veelgi paremale tasemele viima.

Nii palju sissejuhatuseks, kui te seda ei teadnud või minu loost laupäevases Arteris lugeda ei osanud.

Mida aga Arteris kirjas polnud – ja mille ma säästsin teile, oma blogi lugejatele –, on see, kuidas ma Vaultier'iga Tartus Eesti spordi- ja olümpiamuuseumis reaktsioonikiiruses mõõtu võtsin.

Vaultier'i leivaalal tuleb enamasti tegutseda instinktiivselt, aega mõelda peaaegu pole, sest sõidukiirus küünib puhuti üle 60 km/h ning õhulennud kanduvad kaugemale kui 30 meetrit.

Reaktsioonikiiruse selgitamiseks tuli tal spordimuuseumis poole minuti jooksul suure püstise X-tähe telgedele paigutatud ja suvalises järjestuses süttivaid tulukesi käega «surnuks» lüüa (fotol paremal ja ülal vasakul). Mida rohkem, seda parem.

Vaultier ei võtnud katset surmtõsiselt, ent võttis professionaalselt. Ta leidis seina äärest väikese pingi ja seda kasutades sättis end mugavaimasse asendisse – tema silmad jäid otse X-i keskpaiga kõrgusele (fotol ülal paremal). Nii oli optimaalseim süttivaid tulukesi märgata ja kätega kustutada, ei pidanud allapoole kummardama ega lae suunas sirutama – seega ei pidanud kehaga rahmeldama, vaid sai tegutseda ökonoomselt. Mitte keegi, kinnitasid muuseumi töötajad, ei olnud toda testi tehes sellist asendit kunagi kasutanud.

Vaultier kustutas poole minutiga 44 tulukest.

Millal veel üritada kahekordset olümpiavõitjat võita, kui mitte nüüd? Liiati, kui tema ideaalasendist saab õppust võtta.

Endale tundus, et tabasin kaootiliselt süttivaid tulukesi sugugi mitte kehvemini kui Vaultier. Loendur teatas aga hoopis muud: ainult 33 kustutatud tulukest. Vaultier’iga võrreldes tervelt neljandiku võrra vähem.

Kas siin peitub osa vastust küsimusele, miks üks on kahekordne olümpiavõitja, aga teised, sh teie, temaga võrreldes mitte tuhkagi?

Foto 1: Pierre Vaultier abikaasa Kadri ja lastega Tartus Eesti spordimuuseumis. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 2: Reaktsioonikiiruse katsetamise aparaat spordimuuseumis. Vasakul istub Pierre Vaultier tütrega. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3: Pierre Vaultier tegemas pooleminutilist reaktsioonikiiruse mõõtmise katset spordimuuseumis. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 4: Pierre Vaultier rulatamas spordimuuseumis. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

25 Kommentaarid:

At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Siin otsib lehetoimetajate kamp lollide teadmiste lävendit. Tuletame siis Priidule meelde, et ammu teada tõde on, et pärast 24 eluaastat langeb reaktsioonikiirus 1% aastas. See on tõestatud teaduslikult juba siis kui Priit mähkmetes siputas.Seega on normaalne, et su reaktsiooni kiirus on 25% kehvem kui 31 aastasel Pierre'l. Teisisõnu oleksid võinud 31 aastaselt ise olla lumelauatšempion. Nuta nüüd!

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole ju saladus, et siinne venekeelne kogukond elab kaasa naaberriigi tiimile. Vaatajanumbrid olid just nende mängude aegu kõige kõrgemad. „Meid ikka väga aitas, et Venemaa koondisel läks seni hästi,” tunnistab Oru.

Kokku vaatas ETV-RUSSi 100000 võimalikku 5 kolonni liiget tavapärase max 15000 vaataja asemel. See on kolmandik siinsest vene kogukonnast. Mis toimub, kas vägede koondamine meie oma kätega? Mõni pädevam analüütik võiks selle sportliku teema siin lahti seletada.

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

9:56 sul on õigus. Asi on tegelikult tõsine. Tegemist on russki miri mõjutustegevuse võiduga. Step-by-step taktikaga on jõutud niikaugele et eestikeelsed tallinlased vaatavad vene riikliku atribuutika kasutamisele kui täiesti iseenesest mõistetavale nähtusele. Täiesti vabalt oleme lasknud eestisse väikese venemaa sisse ehitada (mis loomulikult pidevalt suuremaks kasvab).
Vaatame Kõlvarti tegevust - hiljutine russki diktanti läbisurumist. Kõlvart, Toom, mõned KE eestlased moodustavad KE tagatoa. Ratas on punapõskne puppetinukk seal eesotsas. Kui Tallinna juhib KE, siis süütu "ühine jalgpallivaatamine" on IGAL JUHUL oma jõu ja ühtsuse demonstratsioon. Ei tasu pead liiva alla peita. Tallinn on kaldumas vene linnaks.
Inimesed saavad aru. Asjalikult venelased vangutavad pead, kui eestlased veel nõuka ajal normaalset vastupanu osutasid siis praegune vene maailmasse lõimumine toimub ka eestlaste endi initsiatiivil.

Sümptomaatiline on Marina Kaljuranna eilne lause Venelasi ei tohi hirmutada venekeelse hariduse kaotamise võimalusega... Sama klassika kui pronksiööde aegne Venelastele ei tohi hinge sülitada....
Varjamatu psühholoogiline sõda. Otsene vihje faktile et eestlaste hirmud ja eestlaste hingeseisund on kõigile (kaasa arvatud eestlased ise) pajebatt.

Ei pea tankide ja dessandiga raginal üle piiri sõitma. Kremli huvid Eestis on 70% ulatuses juba täidetud. Piisab kui Toompeal laiutab KE oma varjamatu russkimiri pressinguga. Vene mõju võit on juba täna reaalsus. Kui kuskil käib mingi asjatamine Teeme aastaks 2021 koolid eestikeelseks, siis selle peale ainult irvitatakse.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Vaatame tänast meediat. Reklaamitakse KHLi sügisest hokimatši Tallinnas. Vene popdiivade ja bändide kontserdid on igapäevased. Ärimeestele mani, meile aga mis? Venekeelsete kõnepruugis on Tallinn Reval. Mille poolest erineb Reval Rostovist ja Rjazanist?

 
At 11:48, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Tuletan "teatud kontingendile"meelde, et härra Pullerits ei ole teps mitte tavaline mees. Tema on nagu Chuck Norris, kes läheb aastatega kiiremaks tugevamaks ja vastupidavamaks.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Chuck Norris on poja Padrega võrreldes. Padrel on juhi omadused.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Mis see nuppude vajutamine siia puutub? Kas tol prantslasel on isiklik tuttav euroliidu komissar? Kas too prantslane on kohtunud Baiba RB Rubesaga?

 
At 13:04, Anonymous Mõtlemiseks said...

Reaktsiooni kiirus on 25% kehvem kui Pierre'l aga selleks, et tema tasemeni küündida pead oma taset tõstma 33%. Kas sa oled siis 25% kehvem või 33% kehvem? Tegelikult on nii, et sina oled 25% kehvem aga tema on 33% parem.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Miks nimetatakse lumelaudurit ekstreemsportlaseks?

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits plaanib hakkata ka lumelauduriks, et oma reaktsiooni kiirust testib. Nüüd hakkab siis olema nii , et mitte ainult jooksjad( vä 1500 meetri mehed) ja suuskurid (iseäranis just vabatehnika mehed) on pehmod vaid ka jalgratturid. Elagu lumelaudurid!!

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Selgusetuks jääb kas peab panema või mitte...täielik müstika...mis nüüd saab?

 
At 17:06, Blogger Priit Pullerits said...

15:12 - ei kavatse.
14:47 - sest lumelaud on ka X-mängude kavas.
13:04 - keeruline küsimus... kes teab vastust?
12:41 - head küsimused! Kahele viimasele vastus ilmselt ei.
11:02 ja 11:21 - väga realistlikud ja ausad tähelepanekud. Tahtsin homme just sama teema tõstatada - kas olete päri?

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Kui keegi seda kopitand Eesti elu edasi veab siis see on Padre Pullerits. Pea ihuüksi, semud naudivad väljamaal puhkust, aga Padre, tema töötab. Õppige noored!

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Juba lugesin sortimuskeskuste lugu. Hea lugu, jääb üle loota, et meie silmad seda hullumeelsust ei näe.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti, sortimiskeskuse loo eest PP-le au ja kiitus, tak derzat.

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

Mis selles loos siis nii erilist on? Immigrantidest me ei pääse niikuinii. Euroliidu majandusplaan näeb ette et iga liikmesriik toob sealt sorteerimisjaamast oma normiportsu pagulasi. Tulevikus nad ei saabu kolmekaupa sala üle piiri vaid tuuakse laevaga Tallinna sadamasse. Eesti riik maksab kulub sealt jaamast kuni tallinnani. Laeva meeskonna ja teenindava personali palgad. Laevatäie pagulaste toitlustuse ja medteeninduse.
Või arvate et itaalia või kreeka meie eest selle maksab?

 
At 21:09, Blogger Priit Pullerits said...

Vaat selleks ma oma kolumni kirjutasingi, 20:55, et häälestada rahvast selliseid sortimiskeskusi hukka mõistma ja maha tegema. Kui suhtuda asjadesse nii, nagu teie, et meie ei saagi midagi muuta, siis tulebki see, millest kirjutate. Mina sellega leppida ei kavatse, võtan selle vastu sõna ja kihutan teisi ka oma sõnavõttudega üles. Ajakirjandus, nagu kirjutas sadist Lenin, on kollektiivne propagandist ja agitaator, ja selles oli tal õigus. Seda tuleb aga oma huvides ära kasutada.

Kõneainet pakkuv kirjutis siin:

https://arvamus.postimees.ee/4607870/priit-pullerits-euroopa-vaga-halb-idee?_ga=2.86836572.53273542.1531109939-809111270.1510944499

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Asjast on kirjutatud juba sada miljonit kilogrammi. Tuleb teha est-exit ja minna müts näpus Moskvasse Putini jutule. Kui Putin lubab Eesti piire ja suveräänsust kaitsta, alles siis saame käed kõigest pasat puhtaks pühkida. Ilma radikaalsete meetmeteta jäämegi nutukolumne kirjutama.

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Spordimehed hakkasid ERR-s otse eetris liitrit õlut jooma ja jutt muutus pikakas mölaks - see oli viimaseks piisaks jama tarbimise karikas. Tulen kaen Priidu juttu PM-s ja vaatan, et möla jätkub ka kirjasõnas. No mida pergela juttu 2-3 aasta vanusest saunast ja sealsest õllejutust? Sa tead väga hästi, et Jurjeviga seotud valitsejate kamp oli 10 aastat tagasi juba sihukeste plaanidega detailselt kursis aga tuled päästma poliitikuid, et nemad vaesekesed ei teagi tõesti miskit! Palju sulle selle pesuvahu eest makstakse? Ladna. See on teada, et enne kui rahvas tänavatele ei lähe ei kavatsetagi seda protsessi peatada. Olete aga näinud EKRElasi tänavatel? Valimistel räägiti suure suuga mustadest ja ustest aga teatavasti saab ka mustadele näidata aknast sisseronimise asemel lahtist ust, "Welcome to Estonia!" Ja nad said selle lubadusega mandaadid parlamenti. Õnneks on meil 100 tuhat venelast, kes aitavad teha õigeid valikuid. Meie poliitikud on hääletajad unustanud ja esitavad tellimusi järgmiste valimiste populistlike loosungite loojatele. Näeme kuidas Priit vandus alla Froome juhtumi detailide õiglasel valgustamisel ja kohe näeme ka sama veidrat teavitamise tehnoloogiat kaasaegsete orjade ametlikul riiki pumpamisel. Eks ta progressi pidurdab. Samas. Isegi hiinlased käivad mustal mandril endale tehaseid rajamas, et saada osa odavast tööjõust. Nüüd tuleb see tööjõud ise turvaliselt kohale. Pane aga romutehased püsti ja kuku odavat tööjõudu väärindama. Näiteks paljud spordivõistlused elavad vabatahtlike panusel. Me saame teha korraliku võistluskorralduse tiimi mustadest meestest ja ei pea enam otsima lapstööjõudu või suisa lastevanemate tasuta tööjõudu spordiürituste läbiviimiseks. Kindlasti soovivad pensionärid mugavat hooldusteenust hooldekeskustes aga hinnad raip on karmid. Samas sanitarid ei pea väga keelt mõistma, kuid teevad ebameeldiva töö soodsalt ära. Seega piisab kui valimistel lubada soodsat ja muretut pinsipõlve ja hääled muudkui tulevad. Priidu jutt ei sisaldanud kah ühtegi sisulist punkti millega massid tänavatele ajada. Tegemist tavalise konnasupisoojendamise jutuga selleks, et konn supist välja ei kargaks. Teema tuuakse vaikselt lehte ja aetakse erakonnadele mõnusal temperatuuril vaikselt ülespoole ning siis kui asi kuumaks läheb on erakonnad juba teemast nii väsinud, et ütlevad - täitsa ok mõte eks, teeme ära! Ja sellepärast ongi Priit paha mees, ütleme otse välja - teeb teema söödavaks ja ühtegi reaalselt toimivat vastukäiku ei suuda välja tuua ning teema algatajana tõmbab vastastelt vaikselt liidrirolli endale ning siis edasi teenib ainult kõige nõustuvate konnade huve.

 
At 23:45, Anonymous Grafomaaniast oimetu said...

Kuda kuda, 22:45, või konnad...?

 
At 08:04, Anonymous Anonüümne said...

Intriigi - kuidas saab olukorras, kus Tartus kesklinnast välja viiv Narva mnt on osaliselt kaevetööde tõttu suletud (TÜ uue IT maja ja muude sealkandi majade torustiku ehitus) panna kinni Vabaduse pst? Blokeerides niimoodi liikluse 2' linna olulisel tänaval. Ja Vabaduse pst ei panda kinni 2'ks päevaks (nagu tavaliselt KTM'i või muud spordiüritused) vaid tervelt 9-17 juuli!!!
Milleks?
Et Rally Estonia(?) saaks oma lavasid ehitada ja autodega paarutada.
Võhmamehed ei kiida seda autosporti heaks.


 
At 08:26, Anonymous Anonüümne said...

to 08:04

Võhmamehed kiidavad selle IGATI heaks ning panevad omaltpoolt järgmisel nädalavahetusel veelgi suuremas ulatuses teid kinni:

http://tartutriatlon.trismile.ee/et/rajakaardid/

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Leia triatloniga ( või eelviidatud KTM) üritustega 1 oluline erinevus - muude ürituste puhul on tänavad päris kinni 1, maksimaalselt poolteist-2 päeva. Kaugemad lõigud ainult võistlejate läbimise hetkel. MItte f*ikng NÄDALA. Täna hommikul tulin jälle mööda - mingi kuradi lava on rakojaplatsi silla poolsel otsas ja seda on ehitatud juba 2 päeva! Palgake endale mehed, kes kogu selle padajani 5 tunniga püsti panevad, mitte ei käi ringi ja ei uimerda. Eile õhtul olid blokeeritud ka jalakäiate ja jalgratturite võimalused sillale saada, hommikuks oli see viga parandatud.

 
At 10:04, Blogger Unknown said...

qzz0725
polo outlet
true religion jeans
coach outlet
indianapolis colts jerseys
christian louboutin shoes
pandora charms
bucks jerseys
cheap mlb jerseys
carrera sunglasses
bcbg dresses

 
At 04:26, Blogger Unknown said...

jinyi921
coach outlet
canada goose outlet
nba jerseys
ray ban sunglasses
nike air max
christian louboutin outlet
canada goose
coach outlet
clarks outlet
hugo boss

 

Postita kommentaar

<< Esileht