laupäev, august 04, 2018

Pullerits: Kas palavus tõmbab lõpuks võistlemisele pidurit?

Nooh, mehed, kas toss väljas Eestimaa kuuma suvega? Pole harjunud sellise palavusega treenima ja võistlema?

Aga rahu! See pole veel mitte midagi. Ja isegi see, millise leitsakuga Lõuna-Euroopas ähvardatakse, pole midagi.

Midagi on siis, kui tõusete hommikul üles ja hakkate enne kella üheksat tegutsema ja juba on temperatuur +40 kraadi. Vaadake ise, kui ei usu! Aga ka see pole mingi maksimum. Kui oled näinud tunde vaeva ja saabub keskpäev, kerkib temperatuurinäit +45 kraadini. Ent vaadake ise, kuidas ka sellisel saunalaval saan normaalselt hakkama!

Eestimaa malbeid suveolusid ning nende mõju võistlemisele kirjeldan üksipulgi tänase Arteri hittloos Rakke rattamaratoni kohta. Olen ju tolle reportaaži teile võlgu. Otsustasin nood muljed hoida suures ajakirjanduses avaldamiseks, et ka laiem publik aru saaks, millega me kõik nädalavahetustel innuga tegeleme.

Kuid too pole tänases Arteris sugugi kõige ekstreemsem lugu. Lausa pöörane on mu intervjuu Andras Kaasikuga (fotol vasakul), kes on esimene eestlane, kes tõusis maailma kõrguselt teise mäe, 8611-meetrise K2 otsa.

Kaasik rääkis mulle selle nädala teisipäeval oma Peipsi-äärses suvekodus päev pärast Pakistanist naasmist, et Everest, mille otsas ta käis seitse aastat tagasi, on K2ga võrreldes lihtsalt üks pikk kõndimine, aga K2 on ronimine. Karm ronimine. Sest iga nelja inimese kohta, kes on jõudnud tippu – ja noid on ainult umbes viissada –, on üks üritaja surma saanud. K2-te peetakse Annapurna kõrval maailma üheks mõrvarlikumaks mäeks.

Kui loete, millised olid Kaasiku emotsioonid K2e vallutamisega seoses, võite sattuda segadusse ja olla jahmunud. See üliohtlik põrgu, millest ta läbi pidi käima, keeras ta suhtumise mägedesse ronimisse pea peale.

Kas kellelgi teist on ka kuumas rattaga sõitmine keeranud suhtumise rattasõitu juba pea peale?

Foto 1: Priit Pullerits pärast Elva rattamaratoni lõpetamist eelmise nädala pühapäeval. Palun aidake tuvastada foto autor!
Foto 2: Andras Kaasik K2 taustal Pakistanis. Foto Andras Kaasiku erakogust

35 Kommentaarid:

At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

https://live.nxtri.com

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, ei saa meist kõrgete mägede vallutajaid, liiga karm, liiga ohtlik.
Tahame õhtul koju tagasi.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Padre võtab oma kamandasse vaid mehi kes karastunud kõrbes, mägedes, steppides, ookeanidel, kosmoses. Nannipunnidega pole midagi peale hakata.

 
At 11:54, Blogger Priit Pullerits said...

Hahahaaa! Trump pidi ju olema nii vihatud president, nagu USA idakalda peavalumeedia seda kogu aeg paista laseb. No aga vaatame fakte ka, palun! Ja need ütlevad:

USA president Donald Trump on äsjase Rasmusseni küsitluse järgi saavutanud 50-protsendilise populaarsuse, mis jätab kaugele maha ametikaaslased Euroopas. Prantsusmaal ei olda rahul president Emmanuel Macroniga (37 protsenti, pool kuud tagasi 41 protsenti) ning Saksamaal on kantsler Angela Merkeli kristlikele demokraatidele koos Baieri sõsarparteiga CSU jäänud alles pelgalt 29 protsenti populaarsust. Briti peaministri Theresa May tööga on rahul vaid 30 protsenti kodanikest.

Nüüd targad uurige, millal oli mõne USA presidendi populaarsus viimati valitsemise teise aasa keskel nii suur ja millal küündis mõne Euroopa riigipea populaarsus teisel aastal nii kõrgele. Ei välista, et seda on olnud, aga asja tuum pole see, vaid on see, et peavalumeedia on loonud pildi, et Trumpiga ei ole pigem mitte keegi rahul - ja see on löök ajakirjanduse enda usaldusväärsuse pihta: elu ebaadekvaatne kujutamine on ajakirjandusele enesetapp.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Vene ajal teenisin kalalaevastikus. Kõik maailma ookeanid seilasin läbi. Kaplinna sadamas tekkis kähmelung kohalikega. Matšeeted võeti välkkiirelt särgi alt välja. Õnneks olin noor ja kooli ajal sporti teinud. Jalad viisid nagu linnulennul laeva tagasi. Casablancas panime pika raudpoldi tasku enne kui linna peale patseerima läksime. Korraliku eriväelase trenni sai, luuramine, olukorra hindamine, äkkrünnak, käsitsivõitlus, taandumine lahingupaigast haavatuid kaasa vedades. Kaugsõidu meremehe kõva karastus lisaks. Sellest hoolimata olen Padre ja tema semude silmis sitakott.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

12:25 on päris karm vend. Sitakott ta küll ei ole.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Karm vend tõesti. Aga mis peamine, oskab võidelda neegrite ja seldžukkide-mamelukkidega. Selline mees on tuleviku Eestis kõige vajalikum mees.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas saab selline lugu olla rubriigis Sport?
https://postimees.ee/section/124/6028951
Kõik fizkultuur ehk oma lõdva kere liigutamine EI OLE sport! Jumaluke! Miks peab noormees, kes ise võistluse korraldusse kuulub, ehk saaks peale tasuta, kerjab Hooandjas selle jaoks raha?

 
At 10:33, Anonymous Ohoo said...

Loen siin allaandja blogi - http://www.marko.ee/blogi kes väsis ja tegi spordiga lõpparve. Siiani oli ta nagu eeskuju - "Aitame Marko Ateena olümpiale!". Midagi ülevamat on raske ühele raudmehele kaasaelamiseks välja mõelda. Ja nüüd kõik, lahkumisetendus - halloo, raud väsis!? Räigemat alandust 40 kohale tagantpool arvestuses tulnud armastatud näitlejale Raivole pole spordis võimalik enam teha. Poodiumi mees ju ei lõpeta sportimist vaid olemuselt nimetab kõike mittepoodiumitasemel tegemist mittespordiks, seega kõiki luusereid ja pjedestaalile mitte küündivaid nägusid hampelmannideks? HÄBI! Pierre de Coubertain - 1921 Stockholmi olüpiamängude võitja kirjanduse alal "Spordi oodi" autorina, keerab sellise olümpiasportlase peale hauas ringi - tema promotud olümpiamoto oli "Tähtis pole triumf, vaid võitlus, oluline pole võita, vaid olla hästi võistelnud." Raivo kindlasti jälgis neid põhimõtteid, Marko aga teiste pingutuse alavääristamisega, nimetades rahulikuma tempoga tegevust sisuliselt mitte sportlikuks tegevuseks, kindlasti mitte. Marko võiks 1912 Stockholmi olümpiamängude "Spordi oodi" läbi lugeda ja mõista, et sport ei ole ainult medal, poodium, kuulsus ja sära. See on esmalt nauding, tänapäevaselt geilik keha imetlemine, liigutamine oma armastatud alal. Alal millega alustades lubad seda teha surmani kui füüsiline või vaimne puue ei saa just takistuseks. Häbi on meenutada, et selline allaandja tüüp oli Kaitseväe vapisportlane. Loomulikult kõik väsivad ja noortega koos pingutada enam ei jõua, kuid üles haibitud vapisportlasena pead olema oma alale truu ja lubama loobumise asemel igal aastal sellel üritusel osaleda eakategooriale sobivas pingutusastmes! Muidu on nn sportlane mõttetu mees, alistuja, kes ei suuda järgida Pierre motot. Võta ennast kokku Marko, sa suudad isegi kõrbeliku kuumusega!

 
At 11:11, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmine, te vist ei ole kursis sellega, kui katki Marko on end selle spordiga teinud? Ta on ennast jõhkralt lõhkunud. Sama tegi ka lesbisuusataja Vibeke Skofterud, kes hiljuti skuutriga sõites hukkus. Ta ju oli hiljuti rääkinud, kuidas pärast tippsporti kõik ta kohad on valusad, haiged, katki. Ilmselt sama juhtunud Markoga või juhtumas temaga lähiajal. Sellised vastupidavusalad on enda ränk lõhkumine ja teil nõuda, et Marko seda jätkaks, ning koputades veel südametunnistusele, et mis mees ta ka on, kui ta omal viisil ei jätka, on rumal ja teist inimest, kes end niigi sandistanud, lausa sandivoodisse kehutav. Südant teil ka pole! Mõistmist ja mõistust nagunii mitte.

 
At 11:11, Anonymous Ohhohoohoo said...

10.33 Heldeke milline soperdis. Oleks nagu sügav mõte sees ja siis nagu ei ole ka. Mees võta Pulleritsult tunde ja õpi elementaarselgi tasemel ennast väljendama!

 
At 11:32, Blogger Priit Pullerits said...

Tühja Markost ja Vibekest. Kas te Viktor Orbani kõnet lugesite liberaalse demokraatia lõpust? Tal on seal viis postulaati Euroopa ülesehitamiseks - öelge, millisega teie ja meie ei peaks nõustuma? -

Igal Euroopa riigil on õigus kaitsta oma kristlikku kultuuri ja õigus lükata tagasi multikultuursuse ideoloogia.
Igal riigil on õigus kaitsta traditsioonilist peremudelit ning voli öelda, et igal lapsel on õigus emale ja isale.
Igal Euroopa riigil on õigus kaitsta oma strateegiliselt olulisi riiklikke majandussektoreid ja turge.
Igal riigil on õigus kaitsta oma piire ning õigus keelduda sisserändest.
Igal Euroopa riigil on õigus nõuda, et kõige olulisemates küsimustes on neil vaba otsustusõigus, mida Euroopa Liit ei saa neilt ära võtta.

Miks ei ole Eestis poliitikut, kes julgeks niiviisi ausalt ja otsekoheselt sõna võtta?

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

20 meetri mees, aga EMi tuleb telekast vaadata.

https://online.le.ee/2018/08/04/kristo-galeta-toukas-lihulas-voimsa-isikliku-rekordi/

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mine poliitikasse, meie toetame sind

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

11:11 - Priit ei eksisteri sellist asja nagu tippsport. Olümpia isa räägib ainult spordist, punkt. Tippsport on sõnaselge doping, kuulsuse nimel sado-maso. Keegi ei käsi Markol sado-masoga jätkata. Ta on maskott noortele, kuhu püüelda. Maskott peab näitama, et ala on jätkusuutlik kõrge vanaduseni. Nii nagu võtab reporter koolist välja astudes mikri kätte ja paneb selle kirstus oma rinnale, nii peab olema sportlane inimene, kes suudab näidata ala jätkusuutlikust ja ei pühendu ainult hetkele, mida keegi niikuinii ei mäleta. Maskott see on vastutus. Eestlasel peab olema vastutustunnet. Solvumine sellise nõudmise peale on kohatu. Näitab, et solvujal on väärtuse asetused maailmas paigast ära. Esmakohal on ikkagi tervis, eks. Isegi Dzoti ette hüpanud kangelased olid eelnevalt viinauimas ja täitsid zombidena käsku. Selliseid ajupestud tegelasi Eesti ei vaja. Meil on vaja Orbani moodi rida ajavaid mehi-naisi. Kes ei väsi vaid ajavad asja omal alal eeskujulikult ikka edasi ja ei tooda vigaseid järeltulijaid. Meie võitleme elamisväärse, mitte vigasena vegeteeritava elu eest.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Ikka on olnud ka Eestis selliseid poliitikuid. Tiit Madisson, Vello Leito. Asi vaid selles et neid pole lastud isegi mikrofoni manu muust rääkimata.

Orbani jutt on ilus, kuid tegelikkuses ei kehti. EU-s olles ei otsusta sa ise oma tööstuse ja piiride asjus midagi. Vaadake kui heas seisus on poola ungari ja tšehhi võrreldes Balti riikidega. Neil on kesk-euroopa riikidena oma tööstus ning kümned miljonid oma rahvast, lisaks nähes mis toimub vanade euroopa riikidega ühinevad nad oma rahvuse ümber. Nemad saaks hakkama ilma EUta. Eesti oma olematu tootmisega mitte.

 
At 12:07, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Härra Pullerits, sellepärast,et ca 700 aastat orjapõlve on oma jälje jätnud. Ärksamaid , julgemaid ja vabama mõtlemisega inimesi on sajandeid piinatud küüditatud ja tapetud. Ellu on jäänud pugejad, tallalakujad, rehepaitsejad ja nende järeltulijad. Meil puuduvad peremehe mõtlemisega riigimehed. Meie poliitikud on oma olemuselt kupjad. Ainus mida nad oskavad ja suudavad on olla igas asjas "härra" meelejärele ning pidevalt häbeneda oma rahvast. Pääsu eest püünele on nad nõus salgama oma rahvuse, koorima oma rahvalt 7 nahka ja pugema "härrale" igal võimalusel sügavale anusesse

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

12:07 väga täpne kokkuvõte. Aaah, härra Kägu! Ikka ja alati kümnesse kõmmutamas. Mis oleks Pulleritsu blogi ilma Suurmeister Käguta?

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

"Orbani jutt on ilus, kuid tegelikkuses ei kehti. EU-s olles ei otsusta sa ise oma tööstuse ja piiride asjus midagi. Vaadake kui heas seisus on poola ungari ja tšehhi võrreldes Balti riikidega. Neil on kesk-euroopa riikidena oma tööstus ning kümned miljonid oma rahvast, lisaks nähes mis toimub vanade euroopa riikidega ühinevad nad oma rahvuse ümber. Nemad saaks hakkama ilma EUta. Eesti oma olematu tootmisega mitte".

Millises Partei ülikoolis või euroakadeemias sellist mõtlemist õpetatakse?. Tüüpiline lumehelbekeste mõtlemine on, et keegi peab meid koguaeg toetama. Unustage hetkeks oma ülikoolis saadud dressuur ja proovige korra mõelda iseseisvalt, mis annab rahale väärtuse? Mis krdi asjad on need eurorahad ja kust need tulevad? Merkelimuti ta taskust või?

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru sellest naiivsusest tippspordis. Mida teeks Galeta oma napi 20 meetriga euroopakatel? Seal tõukaks ta 19,50 ja finaali ei pääseks.
Sama paljude muude aladega. Isegi selle kiidetud kümpiga. Eestil olevat praegu kõigi aegade kuldajastu. Kas ikka on? Üks mees on medalilootuses, teised siiski statistid suurvõistlustel. 5 meest üle 8000p aga siiski napilt üle. Oleks siis 2 meest 8500 peal.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

kuidas sa saad raudse järjekindlusega väita, et Galeta finaali ei saaks? Äkki saab tehnikale korralikult jõu taha põrutab 21 täis ja võtab medali?

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Äkki äkki äkki.
Eesti spordi lootus ongi ülesehitatud ÄKKILE. Väga harva kui suurvõistlusel tehakse oma rekord. Oskad järsku nimetada mõnda juhust eesti sportlasega?
Tõenäosus ütleb siiski et Äkki tuleb ette üliharva. 20m pealt paugust 21m peale juhtub kord tuhandest. Kui sedagi. Kas Galetale tehakse erand ja lastakse tal tuhat korda proovida?

 
At 13:09, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kahjuks bürokraadid Galetat EM ile ei lasknud. Nii ei saa me kunagi teada, kas hetkel eluvormis mehelt oleks tulnud 19,5 või 21,05. Oletused nii ühelt kui teiselt poolt, ei maksa midagi. Sport on alati täis üllatusi ja pessimistide meelehärmiks ka positiivseid. Viimane koheselt meenuv positiivne üllatus oli näiteks Janek Õiglase 4 koht Londoni EM il. Tegemist siis Eesti sportlase puhul tugava eneseületusega suurvõistlustel. Minumeelest just need "äkkid" teevadki spordi põnevaks. Kui kõik oleks juba enne kindlalt ette teada ja paika pandud, milLeks siis üldse võistelda

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Londoni MM il
Kägu

 
At 13:39, Blogger Priit Pullerits said...

Kuulake mind nüüd kordki: meie ainus medalilootus on Kirt. Ta saab hõbeda. Uibo saab miski nulli. Mägi jääb neljandaks-viiendaks. Kanter ja Balta rabelevad 12 hulka pääsu nimel, üks neist sinna ei jõua, aga seda ma veel ei tea, kumb.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Kui siin spekuleeritakse 21m taset, siis on mehel võimalus seda kodustel võistlustel näidata. Ongi nagu parem. Vähem stressi ja kodused toetavad seinad. Saab isegi MITU KORDA proovida, kui aga võistlusi korraldatakse. See pole sul maratonijooks, mida ei saa väga tihti teha.
Huvitav sügis saab olema.

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

Norm oleks tulnud täis teha õigel ajal. Odaviskaja Laanmäe, vigastatud, tema praegune tase on 75m, ometi läheb võistlema, kuna sai napilt normi täis. Teeb ta oma taseme 75 või natuke üle, finaali niikuinii ei pääse. Aga noh, hea on eesti sinise särgiga sportlast vaadata. Kui eelvõistlus pilti pääseb, mis on kaheldav.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Pulleritsult kaine hinnang. Uibo medalisse ei usu. Pigem üllatab Mägi, kasvõi hea aja ja neljanda kohaga, sest mees on vähe võistelnud, vorm peaks olema tõusuteel. Kui Kanter 63 täis venitab, ehk siis pääseb.
Miks pole pildil Kupperit? Mees kui Herakles aga edasiminekut pole? Pole sponsorit? Käib tööl? Me ei saa ju veeretada mõtet et läks islandlasest treener minema ja Eesti kettaheide oligi omadega õhtul?

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

See kas eesti veteransportlane pääseb finaali või mitte on väga teisejärguline võrreldes sellega mis toimub riigis

https://postimees.ee/section/122/6029216

Muide, katsuge see artikkel leida postimehest iseseisvalt?

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Rahva lemmik Postimees paistab silma sellega, et artikkel kuhu tuleb tublisti kommentaare (peamiselt rahvuslikkusest kantud) lükatakse häbelikult kuhugi kaugele taha-põhja. Eile oli artikkel võõrvägede kasutamisest Eestis, mis sai 200 kommentaari. Täna seda pm ist ei leia. Miks?

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan et las Padre annab oma kaine hinnangu. Muidu on ainult läbustamine. Huu ütles ka et sellise kebjaitamise peale tema enam suusablogisse ei tule.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Ärge unustage, et Padre on see, kes siin mängu juhib. Esimesest kuni viimase geimini.

 
At 17:01, Blogger Priit Pullerits said...

Muutused ei toimu ainult Eesti poliitmaastikul. Erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) on püstitas just oma populaarsusrekordi: värske uuringu järgi teitab neid 17 protsenti sakslasi.
Ja vaadakem Rootsist: Viimaste küsitluste järgi toetab Rootsi Demokraate 25,5 protsenti Rootsi inimesi, samal ajal kui valitsevad sotsiaaldemokraadid piirduvad 21,1 protsendiga. Selle tulemuse valguses võib parempoolne ja migratsiooni-vastane erakond Rootsi Demokraadid võita 9. septembril toimuvad parlamendivalimised.
Ohooo! Läheb põnevaks!

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Neil läheb, meil mitte. Vasakliberaalsus on end kõvasti sisse söönud. Ei saada sellest ühekordse rapsuga lahti. Ei euroopas ega Eestis.
Meil siin ekre astus ämbrisse Männiku kampa võtmisega. Ei see rootsi penskar oska muud kui kinnisvaraga sahkerdamist. Miks ekre ei teinud üleskutset rahvuslikul pinnal? Kõik majandusspetsid kes Eesti patrioodid juhtuvad olema - tulge üle! Teeme koos uue Eesti!
Nagu antropoloog Kägu eespool kirjutab, kõigepealt plats saamameestest puhtaks lüüa, aga see ei ole kerge, süvariigis lähevad nad põranda alla nagu lutikad.
/Valmar

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Kuraasikad vennad siin kokku sattunud. Pulleritsu selja taga hea julge ülbitseda ja kõvameest mängida.

 

Postita kommentaar

<< Esileht