reede, märts 29, 2019

Pullerits: Kas dopingukütid on liiale läinud?

Aga enne, kui asume siinse peateema juurde, lugege mu kolumni Postimehes, kus aitan taas näha suurt pilti ning panen viimaste aastate sündmused loogilistesse seostesse ja relevantsesse konteksti - ja seda kõigest 2800 tähemärgiga. Masterpiece!

Kas olete vaadanud WADA keelatud ainete nimekirja? See on ju pööraselt pikk. Kusjuures, pange tähele, pole nimekiri sugugi lõplik. Paljude keelatud ainete grupid lõpevad seal pärast pikka loetelu sõnadega, et keelatud on «ka muud samasuguse keemilise struktuuri või samasugus(t)e bioloogilis(t)e toime(te)ga ained». Olge siis tark ja saage aru ning hoolitsege selle eest, et te juhtumisi millegagi ei eksi!

See pole minu väljamõeldud mure. Rääkisin sellest hiljuti ka spordiarst Mihkel Mardnaga, kui Postimehele ühte lugu tegin. Ta ütles, et omal ajal oli dopinguvastase võitluse mõte kaitsta sportlaste tervist, ent väitis, et nüüd jääb vägisi mulje, et dopinguvastasest võitlusest on saanud spordipoliitiline instrument, mida kasutatakse teiste riikide kõrvaldamiseks võistlustelt. Ta tõi vaid ühe näite: Läti arsti Ivars Kalivinši leiutatud meldoonium, mida kasutasid paljud Ida-Euroopa sportlased pikka aega, kuni see alles 2016. aastast keelatud ainete hulka lisati. Teisisõnu: neli kümnendit polnud selle vastu kellelgi midagi, kuni ühel hetkel keegi leidis, et ei, enam see ei kõlba. Meldooniumi keelamine võib viidata farmaatsiafirmade vahelisele võitlusele, pakkus Mardna, sest sellel puudub sportlikku võimekust parandav toime; see pidi mõjuma pigem nagu vitamiinid ja mineraalid. Mardna nentis seepeale otsesõnu: «Parim sooritusvõimet parandav instrument on magamine. Kas keelame selle ka ära?»

Huvitav küsimus, millele kergelt ammendavat vastust ei leia, on see, kust ja kellelt tuleb WADA eelarve. See tuleks teha viimase kui ühe reani selgeks ja avalikuks, et oleks arusaadav, millised ravimifirmad kulisside taga toimetavad.

Igatahes on keelatud ainete nimekiri venitatud nii pikaks, et Mardna tunnistas, et tema selles orienteeruda enam ei suuda. Ja väitis, et keegi tegelikult ei suuda. Mis muudab päris tõenäoliseks, et mõni sportlane võib tõepoolest teadmatusest sisse kukkuda.

Rääkisin dopingu teemal, kui tegin Postimehe Arterile ühte lugu, ka Eesti U23 rattakoondise treeneri Rene Mandriga. Tema ütles, et teda häirib tugevasti üha rohkem leviv arvamus, et nagunii kõik tippsportlased kasutavad dopingut. «Rumalamat seisukohta võtta on keeruline,» lausus Mandri. Ent ta möönis, et igasugused skandaalid on spordi mainet paraku rikkunud.

Näiteks olümpiavõitja Erki Nool, veel üks mu usutletu, avaldas, et Andrus Veerpalu dopinguskandaali aegu aastal 2011 tulid mitmed lapsevanemad temalt küsima, kas tõesti ei ole võimalik dopinguta sporti teha. Nool tunnistas, et nii mõnigi lapsevanem viis suusatamises juhtunu järel oma lapse tema kergejõustikukoolist ära.

Mandri kinnitas mulle, et kuigi dopingulugusid kuuleb tänapäeval palju, on tema Eesti noorte koondise eesotsas neid, kes on vahele jäänud ja siis rumala põhjendusega välja tulnud, pigem naeruvääristanud. «Parem sõida 10. koha piiril ja oma võimete tasemel, kui hakkad otseteed otsima,» lausus ta. Mandri lisas, et tema ei tulnud omal ajal profina selle pealegi, et võiks mingit otseteed kasutada, ning ütles, et on rääkinud ka oma treenitavatele: dopingule kohta ei ole. «Esikümne piiril saab sõita ka aineteta,» väitis Mandri.

Keda ja mida usute?

Foto 1: Jalgratturid mägedes. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Peloton tänavu veebruaris Hispaanias. Foto autor: imago / Mario Stiehl / Scanpix
Foto 3: Peagrupp 2016. aasta Austraalia Down Under velotuuri viiendal etapil. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 4: Peagrupp tänavuse Austraalia Down Under velotuuri etapil. Foto autor: imago / Mario Stiehl / Scanpix
Foto 5: 2012. aasta Tour de France'i 11. etapp. Foto autor: Reuters/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Esimeses lõigus olev link viib eelmise aasta nimekirja juurde. 01.01.2019 hakkas kehtima uus nimekiri.

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Millal Pulleritsu järjekordne ekspeditsioon Moabi toimub?

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas PP kommenteerib eilses Kolmeraudses Eiki Nestori poolt öeldut, et PP ja objektiivsus - need on täiesti erinevad asjad?

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Mardna paneb natuke segast, kuid vabanduseks, et kui kellelegi millegi kahtlase andmisega vahele jääb (ups!), kärab küll.

«ka muud samasuguse keemilise struktuuri või samasugus(t)e bioloogilis(t)e toime(te)ga ained» - suhteliselt igapäevane asi proviisoritel, sest arst kirjutab sageli välja mingid rohud, mida hetkel pole või mis koos teistega võivad tekitada kõrvalmõjusid ning apteekrid siis otsivad võimalikult kahjutut ja samasuguste toimeainetega või mõjuga asendust.
Samas teavad nad ka (apteegis)suhteliselt hästi, millist möga ajavad sisse "rahvasportlased" Tartu Maratoni või mõne teise samalaadse ürituse 300-nda koha nimel!

 
At 19:32, Blogger Priit Pullerits said...

See on linnalegend, et 300 koha nimel pannakse aineid. Kas teate kedagi? Või edastate siin oma kujutelmi?

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Nohurohuvennad teavad jälle dopsist kõike.

Aga ühes Pärnu mnt jõukaris on küll iga teine õhtu mõni 40ndates mehejürss akne käes kannatamas, seljad vinne täis. Pehmelt öeldes need küll nohurohud pole olnd.

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

EKRE valijana ootan pikisilmi Pulleritsu vastulauset.
"Mart Kadastik: mis vaevab Priit Pulleritsu?"

Ei tahaks nagu vaenlane olla aga vanem kaabu, tulevane minister ütles täna, et kes pole uue võimleppega rahul on kõik vaenlased.

Kui Kallas kordas oma valimis eelset lubadust, kaabudega mitte kaupa teha oli see mõne arvates kohe ülbus, samas tundub nüüd poolt Eestit vaenlasteks nimetada täitsa sidus.







 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Olen kuulnud erinevatelt allikatelt ja ka mõningad harrastustippsportlased on saunas õlle juures tunnistanud, et on üht teist proovinud. Tegemist on muidugi ikka selliste Tartumaratonil 100-200 sisse pürgivate meestega. Samas kui kui meie suusaässad tarvitasid 60-70 ndate kohtade nimel keelatud vahendeid, siis pole ka võimatu, et mõni Leo 300 nda koha nimel pisut oma mootorit forsseerib

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

Ma vaatasin ka eile "Kolmeraudset" kus esinesid Nestor, Pevkur, Kaju. Ma olen 43-aastane ja mäletan veel selgelt kui uhked ja õnnelikud me olime kui Eesti vabaks sai - unistuste täitumine - eestimeelsuse, iseolemise, iseotsustamise võit, lõpp venestamisele. Eile ülalnimetatud mehi kuuldes oli sürr tunne, tõesti, kõik mis üheksakümnendate algul meile püha oli on siis nüüd äärmuslus ja populism (selle negatiivses mõttes) või ? Möödunud aastal saabus Eestisse üle 30 000 migrandi (kolmandik Tartu linnast vaid 1 aasta jooksul), see on sama mis venestamise tippaegadel, kui nimetada asju õigete nimedega, mis toob meelde ühe teise tolleaegse mõiste - pluralism. Mis pluralismi puudutab, siis selle eest "ründas" Nestor Pulleritsu samamoodi nagu Helme EERi ajakirjanikke. Paha hakkab!

 
At 00:08, Anonymous Anonüümne said...

Mees! Võitlus vabaduse eest on müüt. KGB lasi nii rahva auru välja ja leidis, et ega paremat võimalust nomenklatuuri priviligeeritud seisuse säilitamiseks pole kui süstida rahvale iseolemise ja kartulikoorte söömise soovi kommarite taktikepi järgi. Polnud mingit võitlust. Teatud manipuleeritavatel tüüpidel lasti rihm lõdvaks.

 
At 07:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit, madalamatel tasemetel "võistlejatel" igasuguse soga tarvitamine ei ole müüt. Just keskmikud!
Praegu on (norrakate eeskujul?)teema erinevad nohurohud ja inhalaatorid. Mõnda aega tagasi katsetati mitmesuguste hormoonidega. Läbi aja on pidev joon ennem võistlusi ja selle ajal võtta valuvaigisteid - "nii igaks juhuks". Valu pärssides saab sundida ennast "surnuks jooksma" (nagu kahjuks on ka juhtunud)...

Miks aga kasutatakse sellist väljendust - "muud samasuguse keemilise struktuuri või samasugus(t)e bioloogilis(t)e toime(te)ga ained", siis on sellel eluline vajadus. Vanasti olid keelatud konkreetsed rohud, kuid need olid tootenimed ning iga uus tegija võis sama asja turule lastu juba uue nimega ning käsi laiutada. Kahjulik/kasulik ei ole mitte asja nimi, vaid just toimeaine.

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

Hea lugu Postimehes, aga kardan, et peavoolu laseb sarnaselt edasi.

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit ,sinu arvamus nestorist,lase Tulla!

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Pole küll kuidagi resolutsiooni poolt aga PP võiks Ernitsale appi tulla ja selle vähemalt õigesti talle ära tõlkida.

Keeruline mõista, mida antud juhul selline valedega tõlge annab ja veel neile, kes ise lugeda oskavad?

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Vana ja lugematu kordi ära nämmutatud teema selles 2800 tähemärgiga loos.
Uut ja põrutavat on vaja.

Kui suur osa jõusaali kasutajatest kasutab letialust tabletti, vot sealt saate tuletada palju TM-il on keelatu kasutajaid.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priit tervisesporti ka teeb?

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Klikkige Pulleritsu:
https://lemmik.postimees.ee/6556740/suur-lootus-loomaomanikele-jah-lemmikut-saab-kloonida?_ga=2.182956582.1414927643.1553768948-844925330.1527085735

Siinne blogi oleks igavene, kui ...

 
At 12:40, Blogger Priit Pullerits said...

Ainult tervisesporti teengi, iseasi, kuidas see tervisele mõjub.
Mis see Nestor ütles? Ahh, ega mind poliitikute populaarsusvõistlusel põrunud sotsi arvamus morjendagi, öelgu, mis tahab, ma tean, et teen ja ajan õiget asja. Ja telejutt mind ei kõiguta.
10:45, alati ei peagi ütlema põrutavalt uut, vahel on rohkem väärt unustatud vana õigel ajal meelde tuletada, kas pole nii?
FI307 & FI671

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Rõžkov, NSVL lammutamise arhitekt, käis 19. detsembril 1986 avamas Muuga sadamat, mis oli Nõukogude Liidu Euroopasse suunduvale naftaekspordile eluliselt vajalik. Rõžkov oli NSV Liidu majandusliku olukorra võimaluste suhtes äärmiselt pessimistlik ning innustas Eesti seltsimehi, et need pakuksid midagi põhimõtteliselt uut üleliidulise majanduselu korraldamiseks. Siit sündis Kadastiku lahkel abil IME ja arendati välja vabariik. Ei revolutsiooni, ei võitlust, ainult suurepäraselt korraldatud teater.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

13:33 täpselt silma sisse. Näete siis mehed, kõik tegelik inff kuidas oli ja kes nuppe liigutasid ujub lõpuks lagedale. Vabaduse laul ja palti kett!

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Mitte Savisaarele, vaid Kadastikule oleme võlgu oma vabaduse ja riikliku independenci?

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Siim ju teadis EKP meelsust ja vajas abi KGB noka otsast toitunud Kadastikult, kes hüppas kohe tanki. Eks variautorlus on Eestis läbiv probleem. Keda me tänama peame, on seni lahtine. Eduard Shevardnadze ütles Gorbale juba 84-85 talvel, et süsteem on mäda ja vajab totaalset muutmist. Võib-olla peab tänama teda. Masinavärk käivitus ja mutrid toimetasid. Läks nagu läks. Siiski peab nentima, et nende toimetamisi on saatnud edu. Kellel rohkem, kellel vähem.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Loe ja imesta (mitte eriti) Pulleritsul ja Lobjakal pole enam mingit vahet, mõlemad nüüd tublid ideoloogia töötajad, ole mees naudi ainult nende head poliit meelelahutust.)

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Sevardnadze tühi oli päevapoliitik. Eks varakambri mehed kes deebetit kreedetit jagasid ütlesid neile kõigile ette et bankrupft on tulemas, siis rakendusid parimad majandusakadeemikud ja Rõzkov, ning plaanisid lubada hiina moodi väikeettevõtlikust riigikapitalismi sees. Kui palju andekaid keskmaamehi läks meil Eestimaal kaotsi kui läks suhkruvati äriga tegelemiseks?

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Miks nii närvis?
Mida Priita viimasest vanema Helme intervjuust Postimehele avab?

 
At 17:51, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, suhkruvatt ja muu hõre ja ajutine hävitas Eesti keskmaajooksu, ka pikamaa, muide. Mäletan seda aega, 80ndate lõpp oli veel see, kui mehed trenni tegid ja tulemusi noolisid, edaspidi taheti vaid välismaale võistlema saada, et sealt sodi tuua, tõelised sihid vajusid ajaloo uima...
Stll a long way to go...

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Kui nõukogude võim oleks 1995 välja vedanud, oleks Eesti 800m rekord ja omanik hoopis midagi muud kui täna.

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

80 ndatel istusid Venemaa laagrites, olid profisportlane, edasi nii ei olnud. Pidid ise mees olema ja töö kõrvalt trenni tegema, laagritest näigid vaid unes.

 
At 07:48, Anonymous Anonüümne said...

ja mis on viimase kümnendiga siis euroopas toimunud? Ainult nörgemaks jäänud ja kellele see on kasulik? USA ja Venemaa muidugi, seega PP jääb oma artiklis vägagi poole peale kinni.
kah priit

 
At 16:27, Blogger Priit Pullerits said...

Ega 2800 tähemärgiga õnnestugi rohkem ära öelda, selle napi ruumi kohta oli sõnum niigi laiahaardeline ja jõuline.

 
At 23:58, Anonymous MargusM said...

Kui "masterpiece" peab sellisel kujul põhjendama siis pole ta seda mitte. On pigem crap Postimehest natuke parem ja sellega kõik.

Kas rattasõidu hooaeg ja teemad ka millalgi avatakse? Millised siis selle aasta suured eesmärgid ja sihid?
Või läheb nagu mullu et iga trenn on võistlus ja võistlus on atrõõv.
Jälgin et usinamad sõitjad koguvad kilomeetreid juba teises tuhandes.. ilma välismaa laagriteta!

 
At 05:37, Blogger Priit Pullerits said...

Välismaata ei saa, MargusM. Aga asi pole sääl kilomeetrites.

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

"Ilma aineteta võib sõita esikümne piiril" - Eestis ilmselt võib. Et mis nagu siis saab, kui sportlase ambitsioon ei piirdu esikümne piiriga ja tahab ka midagi võita ja eespool enamus manustavad "aineid", siis ju nagu pole varianti. Ja miks peaks kõigi ambitsioon Eesti esikümne piiriga, mõni tahab äkki ka maailmas midagi võita ehk sellistel vendadel kes ise on karjääri lõpetanud on ju lihtne targutada, aga kahjuks jätab see suht mannetu mulje … Maailma tasemel tippsporti näiteks vastupidavusalal pole võimalik ilma "aineteta" või samal põhimõttel toimivate meetoditeta teha (vahet pole, kui need ka veel pole keelatute nimekirjas) ja mis ausast tippspordist te jahute - äkki defineeriks selle mõiste kõigepealt ära ehk kust õldse tuleb see eeldus, et tippsport peaks olema kuidagi "ausam", kui suvaline muu eluala, kus suuri rahasid ja suuri mõjuvõime jagatakse ..

 
At 05:12, Blogger yanmaneee said...

balenciaga
nike vapormax
ultra boost
adidas yeezy
yeezy boost
curry 4
100% real jordans for cheap
michael kors outlet online
vans outlet
nike vapormax

 

Postita kommentaar

<< Esileht