reede, märts 22, 2019

Pullerits: Kuidas kuulus suusalegend paljastas mulle Soome suusatajate uskumatud verenäitajad!

LISATUD DR AIN KAARE PÕHJALIK KOMMENTAAR!
«Kui kõrge oli teil veres hemoglobiini tase?» küsisin kolmapäeva pärastlõunal Viljandimaal Kõpus Soome suusalegendilt Juha Mietolt.

Mul oli vahendajate kaudu juba ammuaega kokku lepitud, et Mieto võtab mind pikalt jutule ja annab mulle intervjuu. Istusime sealse puidutööstusettevõtte teise korruse söögisaalis – Mieto on ju igipõline metsamees, kes, nagu ta mulle kinnitas, ei teinud kunagi jõusaalis kangitrenni, vaid asendas selle metsas palkide tõstmise ja loopimisega –, kus Mieto võttis endale tassi kohvi, aga mina mitte (esiteks mulle ei meeldi kohv ja teiseks, kui teed intervjuud, on targem keskenduda ühele, peategevusele); olime kokku leppinud, et kui kolmveerandist tunnist jääb väheks (nagunii jääb väheks, teadsin oma kogemustest juba ette), räägime edasi autos, kui sõidame Otepääle külla Jaak Maele.

Niisiis, hemoglobiini näit?

«175 ja 180 vahel,» vastas Mieto ükskõikselt.

Ma ei saanud jätta hüüatamata: «Selle näitajaga nüüd starti ei pääseks!»

Mietol oli vastus omakorda justkui varrukast võtta:

«Mäntyrantal oli 240. See on fakt!» Soome suusataja Eero Mäntyranta tuli kuuekümnendatel kolmel korral olümpiavõitjaks.

No seda näitajat, tuleb tunnistada, ei tahtnud küll esimese hooga uskuda.

Aga Mieto valgustas mind edasi:

«Maailmas on kaks suguvõsa, kus on selline näitaja, üks on Mäntyranta ja teine on mingi suguvõsa Aserbaidžaanist või Venemaalt. [Soome suusataja] Pertti Teurajärvi naisel Ellil oli see näit 220. Nahk oli tal marjapunane. Noorest peast on see eelis, aga vanast peast on see halb. Kui veri on liiga paks, ei lähe see peentest veresoontest läbi.»

Mieto jutt tundus kahtlane. Seepärast võtsin hiljem ühendust Tartu Ülikooli kliinikumi hematoloogia ja luuüdi transplantatsiooni osakonna juhataja doktor Ain Kaarega, keda on ka teleajakirjanikud kasutanud oma dopinguteemalistes lugudes eksperdina. (Mitte et teles esinemine oleks mingi näitaja, aga mainin seda seepärast, et dr Kaaret teile paremini meelde tuletada.)

Dr Kaare ei kiirustanud sugugi käigult kuulutama, et Mieto jutt on jama ja ei kannata mingit kriitikat. Jah, selline näit on harukordselt kõrge, möönis ta, ent tuletas meelde, et kuuekümnendail, mil Mäntyrantal selline hemoglobiinitase oletatavasti mõõdeti, oli teadusaparatuur palju suuremate mõõtmisvigadega kui praegu. Ta uuris veidi asja ning saatis mulle mõne aja pärast hulga teadusmaterjale, mis kinnitasid, et Mäntyrantal oli tõesti eriline veri.

Proovisin dr Kaare saadetud materjale lugeda, aga mis seal salata: kui sa meditsiiniteadlane pole, jääd jänni. «Ma sellest küll detailselt aru ei saa, aga ju siis oli ikkagi kõrge, eks?» küsisin dr Kaarelt üle.

«Oli, oli,» kinnitas dr Kaare. «Tal oli EPO geenis mutatsioon, mille tulemusel EPO retseptor erütroidse rea eellasrakkudel oli tundlikum EPO-le ja põhjustas sellega punavereliblede vohamist. Lugu isegi kirjas maailma nr 1 hematoloogiaalases teaduskirjas.» Hiljem teatas dr Kaare mulle, et 2014. aastaks oli Mäntyrantal esinevat geenimutatsiooni kirjeldatud 116 persoonil 24 erinevast perekonnast. Tänaseks on ilmselt mõned veel lisandunud, lisas dr Kaare.

Vaat nii, mehed, on lood selle Eesti teatud ajakirjanduses suureks puhutud hemoglobiinitaseme teemaga. Üks mu ammune ja usaldusväärne tuttav, kes tegutseb ettevõtluses, läkitas mulle edasi ühe teistel pool Atlandit väga-väga tugevas ülikoolis järeldoktorantuuri tegeva teadlase kommentaari Eesti ajakirjandusest kuuldu-nähtu peale: «...«Pealtnägija» meeskond, kes sõnakõlksude pealt teeb saateid, kus ajakirjanik on nii kohtunik, politseinik kui meditsiinidoktor. See PN saade dopingust oli ju täiesti kohutav.»

Mida Mieto mulle veel rääkis, sellest saate lähemalt lugeda Postimehe Arterist. Aga olgu lisatud, et kõik lehte ka mahtunud. Osa juttu, mis spordi- ja suusatamisspetsiifilisem, jäi üle, nii et see läheb käiku peagi siin blogis.

Foto 1: Priit Pullerits (vasakul) kuulamas kolmapäeval Viljandimaal Kõpus Juha Mieto juttu. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Juha Mieto näitab kolmapäeval Viljandimaal Kõpus, kuidas tuleb istuda pakul, kui sulle helistab puude lõhkumise ajal kaunis naine. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits (keskel) vestlemas kolmapäeval Viljandimaal Kõpus Juha Mietoga (seljaga). Vasakul piimandusteadlane Väino Poikalainen, kes aitas Mieto spetsiifilisest murrakust paremini aru saada. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 4: Juha Mieto keset vestlust Priit Pulleritsuga. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix 
Foto 5: Juha Mieto näitab Kõpus, kuidas õhku visatud puu kirvega täpselt pooleks lüüa. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix 

49 Kommentaarid:

At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Hei Pullerits, kust sellised ********ajakirjanikud tulevad, kes võtavad ettepaneku "lõpetada meditsiiniliselt põhjendamatute abortide haigekassa poolne rahastamine" ja serveerivad seda kui abortide keelustamist???

Kas see, et haigekassa ei tasunud hambaravi eest pikalt mitte sentigi võrdus hambaravi keeluga??

Krt ma pole ekret valinud ja seni pole ka plaaninud valida. See nende peavoolu ja kallutatud meedia jutt on ikka väga veider tundunud, aga valimisjärgne aeg on mindki ajakirjanduse adekvaatsuses ja neutraalsuses kahtlema pannud...

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Nii, nii. Algus pole paha. Ütleks, et põnev. Loodetavasti selgitab doktori härra siis ära normaalse hemoglobiini kõikumise vahemiku ja põhjused, miks see nii palju kõigub normaalsel sportlasel kes ei pane dopingut.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Jah just. Seniks kuni Jaak Mae ja teised kiired suusamehed pole ära tõestanud oma lähedat sugulust Mäntyranta ja nende azerbaidzaanlastega pole midagi teha. Disklahv.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Mind jäi häirima hoopis see joogilaadne toode, mis Priidule ei meeldi. Mulle isiklikult kohv väga ei meeldi, aga kohvit vist polegi proovinud. Nii vanem paberil ÕS 2013, kui ka uuem ja kehtivam ÕS 2018 kirjutavad kohv'ist. Kas nüüd sai i-täht liiast või tuleks sõna "juua" lisada? Või on veel mingi variant võimalik (et lihtsalt ei meeldigi kohvi, aga kohv ikkagi meeldib)?
Loen tihti seda blogi just eesti keele pärast, aga seda üldlevinud toodet ei lootnud siit leida.

KK

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Jääme siis peremehe legendiga tehtud intervjuud ootama.

 
At 16:07, Blogger AinK said...

14:15
Kahjuks kommentaariumi piiratud ruum ei võimalda sellesse küsimusse sügavuti laskuda. Mind ennast häirib kõige enam üksku hb väärtuse isloeeritud interpretatsioon arvestamata teisi mõõtmistulemusi ja taustsüsteemi. Defineeri normaalsus, kas mina olen normaalne, aga sina? Kui oleme normaalsuse defineerimisega ühele poole jõudnud, siis küsin, kas sportlane on füsioloogilises mõttes normaalne?

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Oleneb kelle mätta otsast vaadata.

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Lgp doktorihärra.

Definitsioon normaalsuseks oli küsimuses: "miks see nii palju kõigub normaalsel sportlasel kes ei pane dopingut?". Küsimus pole selle tasemes vaid probleemis, et miks ilma dopinguta see kõigub. Kindlasti oskab spetsialist tuua 66 erinevat põhjust. Näiteks piisab 6-st enim mõjutavast. 3 kõvasti tõstvat ja 3 tugevasti langetavat. Noh kui 6 ei saa siis võib ka Tootsi moodi pool välja tuua. Ümardame kah nii et 2+2 siis.

Ega me siin pole spetsid. Ei tasu meile liiga ülalt alla vaadata. Teame vähe ja ajakirjanduse ning WADA poolt kallutatud infot. Tahame selles sogases vees väheke selgust.

14:15

 
At 17:27, Blogger AinK said...

3 tõstvat:
- kõrg/keskmäestik, alpimaja
- vedelikupuudus
- mittekorrektselt võetud analüüs
4 langetavat:
- koormusest põhjustatud plasma mahu suurenemine
- füsioloogiline kadu naistel
- haigus
- mittekorrektselt võetud analüüs

Sogases vees selguse saamine on võimatu, mida rohkem rapsid, seda segasemaks läheb. Selline ajaleht nagu Sunday Times koostas kunagi edetabeli, kus oli ära toodud riikide kaupa sportlaste %, kellel olid hemogrammi näitajad kahtlased. 15. kohal oli Sloveenia 16%-ga.
Siit soovitus: suusatage ise oma lõbuks, aga see, mida OM-l või MM-l tehakse pole mõtet jälgida. Petukaup.

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

Hea vastus! Mul tekkisid nüüd süümekad. Nimelt manipuleerin kah plasma kogusega. Enne tähtsat sooritust imen 2 liitrit kerge soolsusega mineraalvett pool tundi enne starti sisse. Mõju on kõva. Kestab lõpuni ja tankima ei pea vahepeal. Kuna sellega langeb eelduslikult hgb tase kahtlaselt palju, siis tekib küss, et kas on äkki tegu keelatud meetodiga? Viimane kord tundsin, et eriline mõju tekkis just viimasel pooltunnil. Justkui oleks säraka sisse saanud. Ei teagi mis teha. Üles tunnistada või võin rahuliku südamega medalit edasi imetleda.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

- kõrg/keskmäestik, alpimaja

Spetsialistid, millega veel tõsta saab?

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Kui Jaak Mael on niigi looduse poolt antud kõrge hemoglobiini tase, siis mis mõtetega ta seda veel alpimajas tõstmas käis???

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui juba Juha Mieto juttu tõsiselt võtta, siis võiks ka Lasse Vireni muinasloo põhjapõdrapiima kasulikkusest näiteks tuua. Ainult et miks me kõige selle taustal kipume vaikselt nagu unustama fakti, et kolm Eesti suusameest (üks küll ema kaudu) on tunnistanud veredopingu kasutamist ning kõigega kursis olev endine(?) Suur Treener kinnitanud oma osalust. Ei ole ju loogiline, et pooleteramehed olid esimesed nö. katsealused?

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kuidas "araablasel" õnnestus siia klikitavad lingid tekitada?

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Spordis ausal teel tippu,parimaks tahab saada,hakaku erakuks.Raske teostada aga kindel ,et raske töö saab kunagi tasustatud. Elus on ikka väga palju kõrvalisi asju mis tõmbavad sellel teekonnal pidurit ja neid tagasilööke hakatakse siis kompenseerima no näiteks dopinguga.Ise asi kas see on õnnelikult elatud elu.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Olen 26 aastat doonor olnud. Keskmine näit umbes 140-145. Madalaim näit, mis mul võetud on, on 115. Kõrgeim 167. Kõikumine seega 52 ühikut. Pealtnägija saatest jäi mulle kõlama lause, et kõikumine üle paarikümne ühiku on anomaalia ja ääretult kahtlane. Ja nii ma olengi jälle ära sildistatud kui anomaalne ja kahtlane isik. Rääkimata sellest, et valge heteromehena olen ma nagunii kogu maailma ees süüdi.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Usun, et osad kommentaarid on siin ufo-de kirjutatud, ilma nende abita sellest pekist enam välja ei tule. Kaua, kaua on neiusid hoitud oma südame ligi, ja see jätkub. Ent kui õhk muutub nii hõredaks, et jõuvarud lakkavad ja oled sunnitud enda seisundit kaardistama enda elu eesmärkide kõrval olevate kolmandate punktide kaudu, taustsüsteemi tajumiseks, ongi juba soovimatu risk võetud.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Padre on lahke ja salliv. Ka valged heteromehed saavad tema blogis sõna.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Ei usu ei usu ei usu. Mieto on showmees. Kuidas sai suur raske mees konkureerida kõhnadega vastupidavusalal? Sommid tulid õigel ajal meeste teates olümpiavõitjaks. Kuidas edestada steroide söövat vene koondist? Vastus - väga intensiivse verevahetusega.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Need võõrutus nähud saavad ka olema eriti intensiivsed ja see ei ole ilus vaatepilt.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

13:47 mis täpselt?

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Keha väsib ära pidevast verega manipuleerimisest,ühel hetkel jääbki hemoglobiini tase madalaks.Terve päev on nagu õhtu.Ma uuriks pigem kus on kodukoha läheduses head mustika ,jõhvika leiu kohad ja seaks treeningud nii, et möödaminnes saab neid ka kaasa võetud.Kasulik ühendatud kasulikuga.Toorkakaost tehtud koks ka peale trenni ja rohkem hullu pole vaja panna.

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Klikkige Pulleritsu:

https://sport.postimees.ee/6551188/soome-suusalegend-eesti-dopinguskandaalist-paneb-imestama-et-sellised-asjad-toimuvad?_ga=2.246318598.308497500.1553348690-844925330.1527085735

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Ma võin toorkakao jäägi sulle maha ärida, 1/3 kotti on veel alles. Endale saan midagi uut vaadata, ja pärast siit blogist lugeda, mida ostnud olen. Jõudu!

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Otsi lolli kes avatud pakki mustalt turult ostab,kurat teab mis sinna sisse on raputatud.Mis on müügi põhjus kui tüli avaldada ei tee.

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Pole küsimust, pole vastust.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Padrelt ja teistelt talispordi kaptenitelt ootaks siiski ausat ülesse tunnistust. Kas Eestis ei osata enam kestvussportlaste vereülekannet? Mida tegi saksa arst rohkem või paremini et tema teenust kasutada? Kui teised riigid suusatavad ülivõimsalt kiiremini ning verepumpamist enam ei kasuta, mis on uus meetod? Kuulujutud peaksid ringkondades ikka levima?

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Mesilaste suir aitab tõsta soorituste taset ja vastupidavuse suurendamist erinevates spordialades. Sellel on unikaalne võime aidata kehal toota rohkem ja rohkem energiat kui keha energiavajadus kasvab.Lasse Viren näiteks maiustas seda isuga.

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

Jah jah suir ja ternipiim ja võilille juurikas jms selline ilus pudukaup memme riiulist. Kõigele eitamisele vaatamata on mitmest allikast seda verevahetust räägitud. Viren ja sõbrad. Kuna sel ajal polnud asi doping siis käisid koondise vennad avalikult tavalises haiglas verd välj ja tagasi suskamas. Jah suir. Kas 90 te hiinlaste rekordite saladus kilpkonnaveri põlnd nagu suir?

Seletad lähemalt mis on "soorituse tase"? See on ka malepartii tulemus.

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Eks igas kultuuris ole omad looduslikud vahendid ,võimalused kuidas soorituste taset või töömahu suutlikust tõsta.Meil ikkagi mõistlik kasutada siinseid saadaolevaid võimalusi.Saab mingigi garantii tervise ohutuses ja toote kvaliteedis.Ja loomulikult ei tasu looduslikest võimalustest sama kiiret mõju oodata nagu keemikute pakutavast.Järjepidev kasutamine ikka asja võti.

 
At 01:34, Anonymous Anonüümne said...

Keemia Alaver ei ole looduslik abivahend. Veelvähem on seda pihkunussiv Sõõrumaa.

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi ühel mesinikul abis saagi koristusel käies sai ta 30 sutsakat päevajooksul ja mees ei teinud teist nägugi.Praegusel ajal eainetest läbi imbunud inimesed viskaks juba 3 sutsaka järel sussid varna.Pole vast suira kasulikkusest ja verd tugevdavatest omadustest rohkem vaja rääkidagi.Naljaga pooleks Juhan Mietol on ka selline nägu peas ,et käib seal mesilastarude ümber askeldamas.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen kuulnud, et osad saavad 66 sutsakat ja jäävad seniilseks.

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Alles 66 peal. On alles vastupanu võime mõnel.Kuskil suurlinnas tähendaks 66 matusetalitust see number.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Mesilaste osas panete mööda.
Selles on tegemist keha adaptsiooniga bioloogilistele ainetele.
Olin noor ja käisin vanaisal abiks mesilasi "vaatamas". Esimestel kordadel oli 1-2 nõelaga paistetus ja valus, kuid suve lõpuks mingi 15-20 nõela päevas ei ajanud isegi tursesse...
Peale kaheaastast vahet läksin jälle appi ja esimene nõel lõi juba paistetuse üles! Tõsi küll, vähem kui mõned aastad ennem seda.
Keha adaptsioon/vastupanu keemiale on individuaalne, sest tegemist on tugeva allergeeniga, mis tundlike isikuid võib juba ühekordse manustamisega tappa!

Aga see on juba teine tera võrreldes Mietoga, nii et jätame täna mesimummid rahule!

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

No näete nüüd, läks jälle lobjaka ajamiseks, ehk nagu Padre sõbrad suures maailmas ütlevad, hanging the wool over the eyes of yours.
Mieto on soomes nagu Ivo Iff meil, vaat siin on põhjus miks ta mitte mingil põhjusel tõtt ei saa rääkida.

Ootaks et tuleks Padre ja kommentaariumis õhu jälle klaariks lööks.

 
At 13:55, Blogger Priit Pullerits said...

Üllataval kombel lööb Postimehe küljel veebis laineid hoopis mu see Urmas Sõõrumaast tõukuv ning Mati Alaveri käsitlev repliik:
https://arvamus.postimees.ee/6551908/meeldetuletus-lintsijaile

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin, et enne hämara saabumist kloostri taga tee ääres õõtsub ilgelt ligasel jupil sinine ufo laadne olend. Tõmbasin igaks juhuks telgjoonele lähemale, et mine tea äkki kargab metsast rebane ka üle tee ja siis on jama kui palju kui kogu see punt korraga ehmatab ja ettenägematult sahmima hakkab. Ratas tiirutas hoopis kodust mõne minuti kaugusel. Prosid eristabki amatööridest see, et tee peal on neil helkureid rohkem küljes kui valimiskampaania ajal neid rahvale jagaval kandidaadil ja kostüüm jätab üldjuhul mulje, et mees teab mis teeb ja kuhu astub, et mitte libastuda. Seekord seda tunnet ei olnud aga pole ka kampaaniaperiood ja hea kui üldse miski triip läigib ja ega see õõtsumine pole ka ta põhitegevus. Oli tore pärastlõuna.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Kes vaatas ja mis on jutu mõte?

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Alaveri ja Sõõrumaa asi ei huvita kedagist. Hoopis põnevam on miks solvati rabi ja kes kotiga koju jooksis?

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti ei kujuta ette, mis seal Tallinnas toimub, väga närviline elu.

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Soffer vaatas ja mõte on, et VIP võiks sõiduteel poris joostes kasutada helkurvesti nagu autojuhid peavad seda autost väljumisel teepervele tegema. Ega see pole niisama väljamõeldud sääduseparagrahv. Asjalikumad jooksu harrastajad on autoteel liikudes seda ammu ka ise taibanud. Teeolud on heitlikud ja ka linnas kehtib kõigil kohustus helkurit kanda vihmasaju ajal. Kui seda teha siis juba eeskujulikult.
Liiklusseaduse paragrahv 22 ütleb: «Halva nähtavuse korral või pimeda ajal teel liikudes peab jalakäija kasutama helkurit või valgusallikat».

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Kes on VIP ja kes, kus jooksis sõiduteel? Igasuguse jama ja vaimuhaiguse levitamise eest on kõik ühtmoodi vastutavad.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Oi oi. Sõnum on lühike. Joostes sõiduteel kannab halva ilmaga eeskujulik harrastaja ja proff helkurvesti. Samm on kindel, sirge ja soovitavalt ei õõtsu külje peale. Metsas või kõnniteel olge nagu tahate.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Otse MA kaitsta ei julge, siis tuleb Sõõrumaad kiita, väga läbinähtav.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Mis selle doopi asjaga nüüd toimub? Saksa ja austria politsai uuris aastaid ja mees oligi vaid 15 kliendiga kellest pooled eestlased ja kogu sats polnud isegi medalimehed? Kus on loogika? Kas pole siin tegemist varjamisega? Poolel teel piduri panemisega?

 
At 08:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas Mietoga Marjo Matikainenist ei olnud juttu? Ükskõik mis seoses. Matikaineni verenäitu oleks ka huvitav teada, kas temal oli see ka kõrge?

 
At 05:12, Blogger yanmaneee said...

supreme clothing
yeezy boost 350
off white clothing
kyrie shoes
canada goose
adidas tubular shadow
nike shoes
hogan outlet
nike shoes
hermes online shop

 
At 14:25, Blogger John said...

adidas neo shoes
juicy couture
coach factorty outlet online
cubs jerseys
coach outlet canada
fred perry
canada goose outlet
ralph lauren outlet
converse英国官网
oakley sunglasses outlet
yolo

 

Postita kommentaar

<< Esileht