esmaspäev, märts 18, 2019

Pullerits: Kas president kiirustas Alaveri karistamisega?

Kui te nüüd ajas veidi tagasi vaatate ja võrdlete seda, mis järgnes Karel Tammjärve ülestunnistusega Seefeldis, kõige sellega, mis käib praegu sisepoliitikas, kus igaüks, kel väikegi kivi taskus, püüab seda kõigest jõust Jüri Ratase ja tema läbirääkimispartnerite suunas virutada, siis näeme, et president Kersti Kaljulaid kaotas ilmselt enesevalitsemise ja muutus oma otsustes liiga ennatlikuks, mis puudutab Mati Alaverilt riiklike autasude äravõtmist.

Minul on Alaveriga koostööst rääkida küll ainult head ja meeldejäävat. Iga intervjuu, iga vestlus Alaveriga oli sündmus – sündmus, mis avaldas muljet ja jäi meelde. Neid juhtumeid, millest oli õnn osa saada, oli nii palju, et neist võiks kirjutada terve jutustuse. Kui sõitsime kord bussiga hooaja alguse Beitostöleni MK-etapilt tagasi Oslosse, istus Alaver minu taga, oli väsinud, aga ma pöörasin korduvalt oma kohal ümber, et temalt midagi küsida, ja nähes, et tema tukastamist segasin, vabandasin, mille peale ta kostis, et peatreener ei tohi kunagi olla liiga väsinud ja peab alati olema valmis küsimustele vastama. Või kui kohtusime suvel Otepääl ja olin alles algaja suusataja ning Alaver ütles, vaadates mu õblukest õlavöödet, et kui selle kallal tööd teen, siis võin Tartu maratonil sõita neljasaja sisse. (Ta eksis: sõitsin teise saja keskele.) Või teine vestlus Otepääl, kui olin teinud neli päeva kaasa meeste suusakoondise laagri, mille peale Alaver avaldas siiralt tunnustust, et ma ei oska ise ka ette kujutada, kui palju plusspunkte ma sellega suusatajate silmis teenisin. Või vestlus Haanjas pärast Eesti meistrivõitlusi ja enne Torino olümpiat, kus Alaver pidas nii mulle kui Gunnar Pressile iroonilise epistli, mis kestis nii pikka aega, et Andrus Nilk pidi viimaks paluma, et ehk asume nüüd asja kallale ka – aga see epistel oli nii nauditav, isegi kui olid selle märklaud.

Muidugi jõudsime Alaveriga ka vaenujalale, sest kuidas muidu, kui kaks kanget satuvad vastakuti – siis peab see varem või hiljem juhtuma. Kuulsin Postimehe kolleegi kaudu, et Alaver oli siis kuulutanud, et ei loe juba ammu enam minu suusaartikleid – millises väites ma sügavalt kahtlesin. Aga aeg parandab haavad ning üksteist, usun, respekteerides suutsime ka edaspidi vähemasti viisakalt suhelda, ja viimastel aastatel koguni nii palju, et vahetasime küllaltki sageli meilisõnumeid ja samuti sms-e. See räägib inimese suurusest, kui ta ei jää rusikat taskusse kandma. Umbes samasugune vaenuseis tekkis mul aastaid tagasi ka Indrek Neiveltiga – ei mäletagi, mille pärast –, aga saime sellest samuti üle ning enne valimisi andis ta mulle väga pika ja asjaliku intervjuu, mis kujunes veebis loetavuselt hitiks. Samamoodi saime vahepealsest vastasseisust üle Jaak Maega, mis mäletatavasti päädis sellega, et Mae ei kutsunud mind Otepää MK-etapil starti, aga nüüd ajame asju, kui vähegi vaja, nagu mehed muiste. Alaver näib samasugune mees: võib su peale küll kurjaks saada, aga ei jää viha ega vimma kandma. Nagu ütlesin, selline suhtumine eristab suuri mehi väiklastest könnidest.

Võib-olla olen siin kallutatud, aga ma ei nõustu praeguste andmete valguses selle nõiajahiga, mis Alaverile on korraldatud. Võtame nüüd asja rahulikult. Vaatame fakte. Mida me teame? Me teame, et Alaver andis Tammjärvele ja veel mõnele Saksa arsti numbri. Kas ta soovitas kellelgi veredopingut kasutada? Ei, seda ei ole isegi Tammjärv ega ka Algo Kärp väitnud. Alaver andis neile valiku, et kui tahate, siis helistage, ja kui ei, siis ärge helistage. Need olid täiskasvanud mehed, kellele ta numbri andis, ja vastutus lasub noil, et nad helistasid. Ma võin siin anda teile Vladimir Putini numbri (oletame, et tean seda) ja öelda, et kui tahate elus midagi korda saata, siis võite helistada – kuulge, kas ma ütlesin siis teile, et reetke kodumaa? Ei öelnud ju!

Seda hämmastavam on president Kaljulaiu käitumine, et enne, kui midagi oleks üldse selgitatud või selgunud, tormas ta Alaverilt riiklikke autasusid tagasi nõudma. Me räägime õigusriigist, osad panevad pahaks, kui Martin Helme kasutab kujundlikku väljendit, et kohtunike pead võiks veereda, ja nimetavad seda õigusriigi õõnestamiseks, aga nüüd mõistetakse meil inimene sisuliselt süüdi ilma, et oleks süüdimõistev otsus kusagil kõlanud. Mis ajast ja kes andis president Kaljulaiule kohtumõistja rolli? Kui ütlete, et ega president vaja autasude äravõtmiseks kohtu otsust, vaid piisab... ei tea millest (?!??), siis vaat see kõlab ja näib küll õigusriigi põhimõtete jalge alla trampimisena. Mis ikka olid need kuritegelikud teod, mille eest president Alaveri niiviisi avalikult alandas? Kui väidate, et ega president peagi süüdimõistvat otsust ära kuulama ja ootama, siis küsin vastu, mis järgmiseks: kas järgmisena võetakse kelleltki autasud ära sellepärast, et ta kellegi suunas kellegi arvates ebasobivalt kulmu kortsutas?

Presidendilt oleks küll oodanud nüüdsel kirglikul ja hüsteerilisel ajal rahulikumat ja tasakaalukamat käitumist, mitte tuulepeadega kaasajooksmist. Õnneks on hakanud mõned ka ajakirjanduses seda taipama.
*
Kas olete näinud, kuidas rohkem kui saja kilomeetri kauguselt tulev hiiglasliku metsatulekahju suits suure linna endasse matab, nii et kõik on raskelt tinahall ja isegi päike ei suuda sellest vinest läbi tungida? Siin on minu jäädvustatuna midagi sellist, mida meil õnneks ei näe!

Fotod 1 ja 2: Priit Pullerits (vasakul) Mati Alaveriga 2004. aasta juunis Eesti suusakoondise laagris Otepääl. Fotode autor: Lauri Kulpsoo, Postimees/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits (vasakul) on kohtunud 2004. aasta jaanuaris Mati Alaveriga Kekkose suusarajal. Foto autor: Art Soonets, Scanpix
Foto 4: Priit Pullerits (vasakul) intervjueerimas Mati Alaveri 2003. aasta detsembris Haanja suusakeskuses. Foto autor: Lauri Kulpsoo, Postimees/Scanpix
Foto 5: Mati Alaver 2004. aasta jaanuaris Kekkose suusarajal. Foto autor: Art Soonets, Scanpix

90 Kommentaarid:

At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas selle teema kütmisest juba oksele ei aja?
Ise mõned sissekanded tagasi soovitasid, et jätke suusamehed rahule...

Mis puudutab Kaljulaidi, siis President (kui institutsioon) annab - President võtab.
Vastav ettekirjutus on selge - kui pannakse toime tegu, mis välistaks selle riikliku autasu andmist, siis või selle, juba antud, teenetemärgi ka ära võtta. Võtab või mitte, on Presidendi, mitte meie, otsustada.
Ei ole ju näiteks TLÜ otsustada, mida teeb TÜ oma Skytte medaliga?

Keegi ei keela sul teha oma šokolaadimedalid ja neid suusatajatele välja jagada. Või ehk teeks sellise õuna-kujulise? Mõnedele endistele suusatajatele meeldivad õunad ...
Tavainimese jaoks on dopinguarsti nime vahendamine sama mis varastatud asjade kokkuostmine - vargile ei saada, kuid kasu lõikab ikka!

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

Olen Eesti suusakoondise treener ja tunnistan intervjuus, et teadsin aastaid oma meeskonna liikmete dopingu tarvitamist ja ei teinud selles suhtes muhvigi. Halloo, Priit, mis põhjust siin veel vaja on, et aumärk ära võtta? Au läind ju, olgu muidu tore mees ja kõva spetsialist. Siin polegi oluline, kas ise dopsi andis. Tolereerimisest täitsa piisab. Võrdle situatsiooni - aasta õpetajaks valitud pedagoog on aastaid teadnud õpilase norkootikumide tarvitamisest ja vahele mitte seganud, veelgi enam, andnud hoopis ise diileri numbri... Aasta õpetaja küll. Au kadumine pole muidugi kriminaalne, aga siin polegi midagi õiendada, sest esiatud on alles kahtlustused ja tehtud ülekuulamine. Kuriteos süüdi tunnistatud pole, keegi ei väidagi muud. Aga auga on jah kehvad lood praegu, eks tuleb ennast uuesti tõestama hakata, kui on soovi taas teiste austust pälvida. Võimalus on olemas.

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Priidu jutt on hea. Müts maha. Kahjuks on jutt ühepoolne. Sellise jutu avaldamisel oleks vaja ka esitada iskilikult küsimus Kerstile. Nii, ühepoolselt ei ole ju kena. Kersti on kena inimene ja kindlasti ütleb off record paar selgitavat lauset, et miks selle au ära rabamisega nii kiireks läks, kes seda tegu peale surus. Mina küll ei usu, et ta omast tahtest nii kärmelt liigutas. Tark riigijuht ootab ikka kuni esimene kuum on üle läinud ja siis kui ametlik otsus on tehtud, alles siis liigutab. Praegu aga jääb mulle isiklikult mulje, et president survestab õigusorganeid teema kalevi alla lükkama moraalse karistuse andmisega. Pärast seda sammu puudub reaalsel süüdi mõistmisel igasugune vajadus. Ja oleme ausad. Tegelikult on see ju win win juhtum. Lambad söönud ja hundid terved.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...


Nüüd küll löristasin pangitäie nutta

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Treeneri ja sportlase suhe on oma sisult õpetaja ja õpilase suhe. Kui õpetaja annab õpilasele diileri kontakti soovitamata õpilasel temaga ühendust võtta, kuid märkides siiski, et kui tahad paremaks saada, siis siin on võimalus, siis kas selline õpetaja väärib teenetemärki? Sellise õpetaja moraalne kompass on ju täiesti rikkis. Ainuüksi asjaolu, et treeneril oli selle dopinguarsti kontakt olemas, osutab sellele, et tema väärtushinnangud ei vasta õpetajalt tavapäraselt oodatavatele väärtushinnangutele. Kas ei peaks õpetaja õpilasi õpetama, et petta ei tohi?

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Isiklikud kokkupuuted on ajakirjaniku sel teemal subjektiivseks muutnud.
Treener ei jaga oma õpilasele dopinguarsti kontakti, et õpilane saaks õhtul kellegagi telefois lobiseda. Selle kontakti jagamisel on vaid üks eesmärk.

Huu

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Ei andnud mitte numbrit, vaid nõustas nende aastate jooksul veredopingu teemadel hoolealuseid, seda on ka mõlemad suusatajad rääkinud.

Pole kahtlust, et sellise teguviisiga võib medalid rinnas ringi käia ja eeskuju anda.

Riiklike autasudega elatist ei teeni aga treeneri kutsetunnistusega küll.
Miks Priit ei kaitse selles osas Alaveri?

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Kui PP soovib Alaveri kaitsta siis tee temaga üks usutlus tõsiste ja valusate küsimustega.

Õige ja aus mees ei kardaks neid küsimusi ja ei jookseks eest ära.


 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Te olete ikka õelad. MA teadis, et poisid teevad pattu aga ei näinud seda tegemist. Mis peab treener sellises olukorras tegema? Läheb annab oma lemmik hoolealused WADA-le üles sõna sõna vastu olukorras? Raske teema. Me ju teame, et riigis varastatakse, isegi kes varastavad aga me ei tea millal nad seda teevad. Ilma vettpidavate tõenditeta jääme ju lolliks ja olemegi lollid, kellel tõmmatakse nahk üle kõrvade. Ida-Saksa arstil on korralik rattureid teenindav praksis, kena kontoora aastaid. Ise reklaamib arst ennast füsioterapeudina, kes teab kuidas tulemusi parandada ja miks pidi MA arvama esmakordselt numbrit jagades, et kodanik kasutab ebaausaid võtteid? Juhul kui teadis, on lugu pahasti. Hiljem aga võis saada šoki kui kuulis millisele teele ta oli pahaaimamatult oma lemmiku suunanud. Ta sai aru, et tema metoodika oli ajast ja arust ja ta oli oma hoolealust treenides sisuliselt petnud arvates, et tast saab tegija. Internetis tuhnides nägi arsti positiivseid referentse sportlaste poolt ja arvas, et ongi aus värk. Hiljem vesteldes tulemustest oli šokis ja sai aru, et tema ei suuda sportlast enam õigele teele tagasi tuua. WADA-le ei julgenud aga kõssatagi sest kartis mainekahju endale ja AV-le. Väga lihtne ja inimlik juhtum. Eks me kõik libastume aegajalt ja kukume astudes pahaaimamatult libedale pinnasele, mis tundub olevat OK libedusega, kuid reaalsuses osutub mitu suurusjärku libedamaks teeks. Meie asi on vaadata, et ega MA kukkudes oma pead ära ei löönud, kas tema käbarad on korras ja kas ta vajab spetsialistide pilgu all kriitilise perioodi jälgimist, et veenduda tema töövõimes. See on pilt,mis heausksele kodanikule esmalt pähe turgatab. Võibolla on Kerstil muidugi õigus. Eriti juhul kui temal on tavakodanikust oluliselt rohkem ja täpsemat informatsiooni. Juhul kui MA-d on süstemaatiliselt jälgitud pikema aja jooksul ja tuvastatud teod, mis väärivad au äravõtmist, kuid mida ei saa tõestada kohtuniku poolse sanktsioneeritud jälgimise loa olemasoluta. Seega võib Kersti kui kõrgeima vääpääliku otsus lähtuda õiglusest aga kindlasti mitte õigusest. Kui see on õigluse kaalutlusest tulenev otsus, mis lähtub riigisaladusest, siis tuleb temaga nõustuda. Ja vast ongi see otsus sisuliselt õige. Tavakodanik aga ei saa seda kunagi teada kui MA kohtus õiges mõistetakse, mis on vägagi tõenäoline. Kahjuks on avalikkusel siiani kaudsed vihjed, mida võib mõista nii ja naa. Tänaseni tugineb ajakirjandus aga Eestit halvustada soovivale välisajakirjandusele oma järelduste tegemisel. Sellist infot on küll hea teada aga kaine mõistus nimetab seda kõike siiski infosõjaks Eesti ehk meie kõigi vastu. Õiged sportlased aga vastaste rünnaku all ei alistu.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti häbilugu- no mis kindral see ilma ordeniteta enam on!

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Padre pole ka ammu manitsemas käinud.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Saksa arstil oli juba enne numbrite jagamist tubli dopingu ajalugu.
Temaga koostöö tegemine oli puhas au ja uhkus.

 
At 14:24, Blogger Priit Pullerits said...

Pidage hoogu ja küsige, nagu küsis õigusõppejõud, kes täna kirjutab.
Nimelt: kas sakslane oli ainult dopinguarst?
Vastus: ei olnud.
Kas tal oli ka muu, tavaline arstipraksis?
Vastus: jah, oli.
Ja nüüd küsimus laiale ringile: milles te Alaveri süüdistate? Et ta jagas arsti numbri? Nalja teete või?
Küll näete, et teete. Sest Alaver tuleb meie praeguste teadmiste valguses sellest loost puhtalt välja. Rõhutan: praeguste teadmiste valguses, kui ei ilmne mingeid uusi inkrimineerivaid asjaolusid. Ehk teisisõnu: praeguste teadmiste valguses teevad need, kes Alaveri süüdi mõistavad, talle ilmselgelt ülekohut. Ülekohtu ei pea me sallima.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Alaver tunnistas ERR-i intervjuus, et teadis KT aastaid kestnud dopingukasutamisest.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Postimees Spordist loeme et jalgpallimaailmas võtavad mehed mõõtu küsimuses Kellel on suuremad munad? Eesti treenerimaailmas olid vaieldamatult suurimad munad kellel? Ei pea vast isegi mainima kellel. Au riisumine sellisel hetkel on väga kahetsusväärne samm.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

de jure võib ju pilvikute kaitstud MA õigeks jääda, kuid de facto on ta ikkagi oma märgid täis teinud

 
At 15:52, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Kas Stalin oli hea väejuht?
Oli.
Kas Stalin viis kogu maa elektrifitseerimise lõpuni?
Viis.
Kas Stalin mõisteti kohtus süüdi?
Ei.

Järelikult oli kõik korras ning igasugused ajaloo väärtõlgendajad eksivad, kui ütlevad, et Stalin oli halb. Sellist ülekohtu ei peaks me sallima.

Meie omaenese Kindraliga on sama lugu, juttu ja südametuid süüdistusi on palju, kuid raudkindlaid tõendeid pole kellegil. Käib ainult üks kuulsusrikka Eesti suusaspordi ajaloo ümberkirjutamine. Kõik püha ja puutumatu paisatakse põrmu. Kes sellest võidab, tahaksin küsida. Kellele tõuseb sest kasu?
Ja mulle tundub, et need võitjad ja kasusaajad pole teps mitte meie. Meie oma tõe ja õiguse armastusega suurte rahvaste hulka ei jõua kunagi. Sinna jõutakse ikka läbi kavaluse, ninapidivedamise ja rehnutipidamise. Sellel teel on alati heaks abiliseks Kaval-Ants, Rehepapp ja sõber Mati.

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Süüdi või mitte. Küsimus on ka moraalne. Kui sa tead, kuidas asjad käivad, või oled kaudselt või otseselt sellega seotud, siis tuleb ka aumehena käituda. Ei ole päris nii, et ainult süüdimõistev otsus on otsus, mida tuleb aktsepteerida. Asjad peavad ka näima ausad ja olema läbipaistvad.

 
At 16:13, Blogger Priit Pullerits said...

Taas väga hea sõnavõtt, taluperemess Säinas! Just: kes on loost kasusaajad? Jah, need ei ole meie.

Lp 16:03: "Küsimus on ka moraalne. Kui sa tead, kuidas asjad käivad..." Kes meist ei teaks, kuidas mõned asjad kusagil käivad. Me kõik teame midagi millegi kohta, mis on hämar. Kas me läheme sellepärast peale kaebama? Võib-olla on moraalselt vildakas hoopis see, kes omad reedab ja läheb nende peale keelt kandma? Just asking...

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Tahate, et MA treeniks järgmist põlvkonda, kes karmima seadusega riigis jälle vahele kukkuks?

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

16:03 viimased kolm sõna on vastuolulised maailma praktikaga. Ei hakka me leelotama Armstrongi tegudest. Räägime Johaugi treeningute ja abivahendite läbipaistvusest. Ausa sportlasena peaks tal kõik huulepulgad ja muud ained kenasti veebis avaldatavas treeningpäevikus kirjas olema. Aga pole. Pole veebitreeningpäevikutki. Ei ole see värk teps mitte läbipaistev. Ei saa ka kunagi olema. Jättes kõrvale tänase päeva ja minnes nt 10 aastat tulevikku, siis oleme kindlad, et sportlaste sekka on sattunud geenmuundatud tegelased, kes suudavad võita teisi ilma dopinguta. Kelle keha toodab tavasportlastest suuremas koguses kasvuhormooni ja hoiab hemoglobiini taseme piirväärtuse tasemel. Ja need võtavad siis medaleid nagu norrakad praegu.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Naiste spordis seda trikki juba kasutatakse.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei nimetaks seda kaebamiseks. Lugege Elanikust kodanikuks õpikut pr Vooglaiu sulest, sealt leiate vastused.

 
At 16:57, Blogger Priit Pullerits said...

Vaat nii, mehed, tuleb ajakirjandust korrale kutsuda:

https://arvamus.postimees.ee/6547943/priit-pullerits-aktuaalne-kaamera-hakkas-propagandistiks?_ga=2.158700796.759121790.1552240760-113791172.1546514900

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Ei mitte lgp 16:38
Meie õpik on suusablogi ja doktorid Säinas & Pullerits, olgu taevas neile armuline täna ja tulevikus. Meie ammutame oma vastused nende käest ja kujundame kõlbelis-moraalse platvormi siinseid trende ahnelt nuusutades.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Pole vahet kui palju tolmu koos Matia juristidega sa Priit keerutad. Mees teadis ja osaliselt kordineeris aastaid räpaseid mänge.
Vabandused:
Teised tegid ka ja veel rohkem ? (see retoorika jäägu ekre kaabudele).
Küsimus on . Mida sina tegid?!

Aktuka süüdistamise asjus oleks võinud Priit oma rubriigi kirjutamata jätta. Meil ammu teada mehe eelistused.

Positiivsed tegeleased:
Mati Alavaer
Jaanus Kunts
Vahur ja Jaanus Teppan
Ekre
Ansip
Peep Pahv
Altrööv
Puhv (külailmaga/ koguni kahes kihis vajadusel)

Negatiivsed (loe pahad):
Neegrid
Homod
Naised
Sotsiaaldemokraadid
Kelk
Tsainik
Puhv (kui ei ole külm)


 
At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

Rulluisutamine on ka paha. Ja jooksmine nüüd ka. Enne oli hea, nüüd on paha. Enne oli ratas paha, nüüd on hea. Kumbasse poolde Ratas käib, ei tea. Karta on et Pahvi ja puhvi poolele.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Naised küll negatiivsed tegelased pole. Suusablogil pidavat olema rohkem naislugejaid kui jalgallureid ja jalgrattureid kokku seeniori ja juunioriklassid incluuded.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Tip-top lugu

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

Kui valitsust teeks keegi teine ja luuletusi loeks ka teiste vaadetega noored oleks Priit nagu kult rukkis vait.

Kuhu poole Priit oma vaadetega kaldub pole ju kellelegi mingi saladus, seega AK-d propagandistiks nimetamine on lihtsalt naljakas

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanikvd võiks oma ilmavaate avalikustada, eriti need, kes tituleerivad ennast neutraalseks. Neutraalseks jääda pole ju tegelikult eriti võimalik, iga ajakirjaniku kohta võime tõdeda, millist ilmavaade ta ta evib. See joonistub pea igaühe kohta välja, kes vähegi huvi tunneb. Ilmavaate tunnistamine pole sugugi häbiasi vaid see lööks õhu puhtaks, mitte nagu nüüd, kõik teavada, aga keegi avalikult seda ei tunnusta ja mängivad neutraliteeti. AK oli selgelt kallutatud ning samuti teised peavoolu meedia väljaanded.

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et Priidu on lõplikult lolliks läinud.

"2016.aasta suve teises pooles oli mul jutuajamine Mati Alaveriga, kes ütles, et tal on kontakt. Et Saksamaal on üks arst, kes selliseid asju korraldab. Võtsin vastu otsuse, et tahan saada abi veredopingu näol," tunnistas Karel Tammjärv.

Siit on ju selgelt aru saada, et Alaver mitte ainult ei vahendanud vaid numbrit, aga ka vestluse ajal arutas Tammjärvega, kuidas dopingu abil kiiremaks saada ja pakkus konkreetse lahenduse välja.

"Miks te Karel Tammjärvele dopingu tarvitamist soovitasite?

Ma andsin talle kontaktid, ma ei soovitanud dopingu tarvitamist.

Samas olite te kursis, et ta tarvitab dopingut?

Jah, seda ma pean tunnistama."

Treener teadis, et ta alluv kasutab dopingut, ta nõustas teda ega keelitanud lõpetama.

Paneme siia kõrvale ka treenerite eetikakoodeksi:
"• Treener peab juhtima dopingu ja keelatud meetodite kasutamise vastast ennetustegevust, selgitama treenitavatele järjekindlalt dopingainete ja keelatud meetodite kahjulikku mõju."

Ja pärast kõike seda kirjutab härra Pullerits:
Me teame, et Alaver andis Tammjärvele ja veel mõnele Saksa arsti numbri. Kas ta soovitas kellelgi veredopingut kasutada? Ei, seda ei ole isegi Tammjärv ega ka Algo Kärp väitnud. Alaver andis neile valiku, et kui tahate, siis helistage, ja kui ei, siis ärge helistage. Need olid täiskasvanud mehed, kellele ta numbri andis, ja vastutus lasub noil, et nad helistasid."

Ühesõnaga Pullerits saab niivõrd kallutatud soga valmis, sügab kotte ja järgmise asjana pistab üürgama, et ETV-s ei olnud kallutatud kajastus, kuna Jüri Ratast manitseva nooruki kõrvale ei olnud leitud/otsitud teda ülistavat. Tule taevas appi. Ja see inimene õpetab veel kuskil kedagi?



 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Priiduga on midagi lahti tõesti :) Juriidiliselt on Mati Alaver veel süütu tõesti, aga sisuliselt on asjalood hoopis teised. Kui kuskil on mõrv ja keegi nägi seda pealt, siis see pealtnägija peab andma selgitusi ja mitte korra, vaid nii palju kui nõutakse. Mati Alaver peab ka oma süütust veel tõestama, aga miskipärast ei taha ta rääkida.

Räägime veidi ka faktidest.

1) Andrus Veerpalu kasutas dopingut (kasvuhormooni). Mõisteti küll juriidiliste protsesside osas õigeks, aga sisuliselt kohus kinnitas, et dopingutarvitamine leidis aset. Fakt.

Mati Alaver siis ei teadnud kasvuhormoonist midagi?

2) Andrus Veerpalu poeg jäi dopingu kasutamisega vahele, mida ta ka tunnistas. Fakt.

3) Mõlemad Veerpalud on kasutanud dopingut. Fakt.

4) Andruse dopingu kasutamise ajal oli Alaver Andruse treener. Andrease dopingutarvitamise ajal jäi vahele ka Karel Tammjärv. Talle andsis kontakti Mati Alaver. Fakt.

Et siis, Mati jagas nii Andrusele kui ka Tammjärvele ja ilmselt ka Poltoraninile võimeka füsiloogi kontakti ja ongi kõik :)?

99,99% kindel ju, et Mati Alaver ju teadis, et see võimekas füsioloog on pettur ja teenib selle pealt. Miks peaks sellist kontakti jagama?

Mati Alaver ongi suurem siga kui mõni muu varas, sest, see läheb ühiskonnale korda, sadade tuhandete eestaste lootusi on petetud. Aastaid oleme saanud petta. Selle eest peabki karistus olema karm ja siin riigis talle kohta pole, nii lihtne see on. Kui ühele mehele näidispoomine ära teha, siis tulevikus järgmised enam ei soovi ehk kontakte jagada. Aga kui ütleme, et see sama mis pulgakommi pätsamine poest, siis jh...

 
At 21:31, Anonymous MargusM said...

Eelnevad on juba paljugi ära ütelnud kuid aru ma ei saa mis Priiduga lahti, kas on ära koputatud või näpud sahtlivahele pandud.. mees on kui ema Theresa, täis andestust, halastust ja leppimist. Selleks peab olema mõjuv põhjus et selline face off teha, samas näeme et ka Helmed on sarnases ümberkehastumist protsessis. Kas tegu on uue trendiga?

 
At 21:43, Anonymous MargusM said...

Kas selline ajakirjanik ja ajakirjanduse õppejõud on üldse usaldatav?
PP 16.13 "Kes meist ei teaks, kuidas mõned asjad kusagil käivad. Me kõik teame midagi millegi kohta, mis on hämar. Kas me läheme sellepärast peale kaebama? Võib-olla on moraalselt vildakas hoopis see, kes omad reedab ja läheb nende peale keelt kandma? Just asking..."

 
At 22:15, Blogger Priit Pullerits said...

Jaa, MargusM ja teised ka, andestust ja halastust ei tohi olla, verejanu peab meid kannustama ja innustama, vt üks eelmisi, et Alaveril ei tohi meie riigis enam kohta olla. Ohoo, see kõlab bolševistlikult, lausa stalinistlikult. Hästi panete, mehed! Tak deržat!

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Jääb veel välja selgitada, millise aine mõju all on PP viimasel ajal viibinud.)))

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Omasid tuleb hoida, see on õige, eriti rahvusvahelises lahingus. Ohtlik on sundida osalisi kogu tõde avalikult välja rääkima (antud märkide ilmnemise korral, vt edasi), et need ennast alla laseks ja lisaks ka riigi, ehk meid kõiki samamoodi. Teisalt, kui huvitab aga tõde, ei pea eriline sherlok olema, et see ise välja selgitada. Kui treener või keegi muu saaks alusetu süüdistuse, oleks lihtne ja elementaarne see naerunäoga p/rse saata ja asi ants. Kui selle asemel aga peitu poetakse, mida siis järeldada (vastust pole vast vaja kirjutada)?

 
At 23:45, Anonymous Anonüümne said...

Mati Alaveri grupp paneb dopingut ja Pulleritsu Priit suudab süüdlaseks tembeldada selle vastiku liberaalse tolerasti Kaljulaidi? Ei, kindlasti pole siin autori kallutatust ega ekreiitlikku maailmavaadet, see on erapooletu ja objektiivne ajakirjandus oma parimas mahlas. Ja siis süüdistab ta ERRi propagandas? Ma olen nõus Priiduga: Mati Alaver on puhas kui prillikivi ja tuleb juba hommepäev ennistada Eesti suusaliidu vanemtreeneriks!!!

PS Priit, miks sa oma analüütilises uurimuses ei maini seda, et ka EOK võttis Matilt ära kõik, mis võtta andis?

PPS Eriti meeldib mulle vohama hakanud väljend, et meedia mõistis süüdi enne kohtuotsust. Üks selline pisiasi, et dopingukasutamise ja vahendamise puhul ei olegi mingit kohtupidamist, otsuse teeb antidoping.

 
At 00:12, Anonymous Anonüümne said...

MargusM-i ja Priit Pulleritsu vastandumise kohta ütleks ma et:

1. Tõde (või mida me tõeks peame) ei ole tihti mingi "konstant", mis on üks ja muutumatu, tõestatav (nagu matemaatikas näiteks), mille üle ei vaielda ja kes vaidleb on rumal. Tõde (täpsemalt öeldes mida keegi tõeks peab) sõltub indiviidi huvidest (motiividest), ka grupi huvidest millesse indiviid kuulub. Üheks selliseks huviks on näiteks raha, nii ei ole imestada et näiteks Kersti Kaljulaid ja Urmas Paet jutlustavad meile "euroopalike väärtusi", avatust, mis keskpikas perspektiivis "lahustab" Eesti rahva, keele ja kultuuri globaalses katlas ära nagu üks Saudi-Araabia ajakirjanik hiljuti Türgis asuvas saatkonnas "ää lahustati". Raha on see põhjus, miks Kersti Kaljulaid ja Urmas Paet seda teevad (ja see on ses mõttes mõistetav) - kaoks EL, kaob neilt ka suur osa sissetulekust.

2. Tõega (täpsemini öeldes huvidest lähtuva tõega) tuleb ettevaatlik olla. Kui Priit Pullerits (Karel Tammjärve ja Mati Alaveri oma kirjatükkides kaitstes) defineerib tõde kui lojaalsust omadele, riskib ta sattuda vaenujalale näiteks Teppanitega (arvestades mida Jaanus Teppan Kanal 2 "Radari" saates Alaveri kohta ütles) ja kõigi spordisõpradega kes soovivad siiralt et sport oleks dopinguvaba, mitte "ne poiman ne vor" (vene k.). Ja vaenujalale sattumine sõpradega ei ole ainus, hullem veel (sellest teavad psühhiaatrid juba rohkem rääkida), vaenujalale satutakse ka iseendaga nagu varem või hiljem ilmselt kogevad seda Kaljulaid ja Paet, kes mingil hetkel (kui mitte juba praegu) ei saa üle ega ümber darwinismist - tunnetavad et "päeva lõpuks" olen ikkagi eestlane, kes ei taha "lahustuda" (loe: surra).

3. Seega et Priit Pulleritsu mõista (kui te teda ei mõista), talle andestada ja halastada (kui soovite), tuleks vähem lähtuda (omaenda) tõest ja rohkem tema (Priit Pulleritsu) huvidest (motiividest). Ühe motiivi ütleb Priit Pullerits oma varasemas kirjatükis otse välja, tsitaat:

"Olen temaga (mõeldud on Alaveri) sel teemal läbirääkimisi pidanud, et kas ta ei tahaks, kui põhjalikumaks rääkimiseks läheb, sellest kõigest just mulle rääkida, ning vihjanud läbi lillede sellele, et oleme viimastel aastatel teineteist distantsilt respekteerinud."

Kas Priit Pullerits on siin paljudele Tammjärve ja Alaveri kaitsjana olnud usutav?
Kahjuks pigem mitte ja see ongi suur probleem, sest kõik mõjub (ilmselt ka Alaverile, sest ta ei ole ju loll) nagu ühes varajasema artikli kommetaaris öeldu, tsitaat:

"Et allikas "laulaks nagu lapsuke", et tuleks (krestomaatiline) artikkel, mis ajakirjaniku teistest omasugustest (igavast hallist massist) eredalt esile tõstab, on vaja võita allika (näiteks Tammjärve) usaldus, luua mulje et ollakse tema poolel, et aidatakse teda et avalikus teda mõistaks. Lihtsal öeldes lollitatakse ullike ära, luues mulje juskui oleks väärastunud teod, tõekspidamised, väljaütlemised, petmised jms. mingil moel mõistetavad, et ei olda oma (ebaadekvaatses) eneseõisutustes üksi, et süüdi on hoopis keegi teine."

 
At 00:20, Anonymous MargusM said...

Priit, mine taatle oma moraalne majakas ära!
Andestuse ja verejanu vahel seisab keskpõrandal ka objektiivsus. Mati teadis et poisid panevad doppi ja vaikimisega kiitis selle heaks (kui mitte juba varem..) Andestamine on võimalik inimesele kes on avatud oma viga tunnistama ja võtab vastutuse, mitte ei reduta nagu rott teadmata urkas.
Praegusel juhul võiks arvata et Alaver on sinu ja Pilve palganud oma mainet rookima selmet oma supp ise ära helpida.. või otsid hoopis sina Matilt lunastust?

 
At 02:12, Anonymous Anonüümne said...

https://www.youtube.com/watch?v=Xt8quGnN0zc

 
At 07:17, Anonymous Anonüümne said...

Siin on kaks eri vaatekohta. Üks on Pordi teine Mardna oma. Tõde on ilmselt kuskil keskel. Dopingu kasutamine või sellele kaasaaitamine on lubamatu, aga selle järelmid võiks jääda ikka spordivaldkonda, mitte väljuda inimeste eraellu. Süü ei ole võrreldav redsidiivse käitumisega. Meil liigub tuhandete kaupa igasugust saasta, kellest keegi midagi ei tea, kannavad oma karistuse ja elavad või elavad oma retsielu edasi. Kuigi tippspordiga seonduv läheb inimestele korda, läheb see rohkem korda eeskätt lödipükstele. Pean silmas seda, et endised tegijad vaatavad hetke võite suht stoilise rahuga. Ei ärritu ükemäära, suudavad ennast kontrollida. Oma osa on hüsteeria kütmisel ka meedial. Mäletate aastakümneid tagasi kui kergejõustikkased vahele jäid. Paar korda mainiti ja elu läks edasi. Nüüd soovib liberaalne seltskond näha kättemaksu, sest nende tundeid on riivatud juba teist korda. 2011 keeldusid nad uskumast, aga nüüd said kätte topelt litaka. Uskumatu seltskond.

 
At 07:34, Blogger Priit Pullerits said...

Tunnustus 00:12-le väga sisuka sõnavõtu eest!
Viimane teie viidatud anonüümse kommentaatori tsitaat on küll liiga äärmuslik, viitab manipuleerimisele ja halastamatult omakasu tagaajamisele, mida ma ei poolda ja ei tee, aga laias laastus vaatate õiges suunas. Selgitan.

Kui olete jälginud ajakirjanduse käitumist viimasel ajal, mis on äärmiselt ründav, süüdistav, konfrontatsiooni otsiv, siis küsige samas, kuhu on selline käitumine ajakirjanduse viinud ning mis on see meile andnud. Peaaegu midagi sisulist ei ole andnud. Oleme saanud näha peaasjalikult vaid taltsutamata ja agressiivseid hagijaid ning selliseid ei armasta keegi. Liiati, hagijana käitudes ei ole võimalik teise poole ehk intervjueeritavaga sidet luua ega asjalikku dialoogi pidada - saate ju aru, et kui teid koer ründab, siis ega ju temaga saa n-ö vestlusse laskuda, vaid asud end meeleheitlikult kaitsma (ja peategelane on koer, agressiivsem pool). Niisiis, nagu aru saate, ei ole ajakirjandus hagijana käitudes täitnud oma ülesannet, milleks on anda rahvale adekvaatset informatsiooni, vaid ajakirjandus on näidanud ainult iseennast - ja sugugi mitte heast küljest.

Mati Alaver ega Karel Tammjärv ei ole ju mingid kriminaalid, mõrtsukad ega vägistajad, kellega oleks hoopis teine jutt. Nad on mehed, kes rahvusvahelises konkurentsis (kus me ei tea keegi, mis tegelikult toimub ja mida tehakse) edu saavutamise nimel on nad kasutanud võtteid, mis ei ole mängureeglitega lubatud. Teisisõnu: see ei ole tegu, mille eest peaksime kõik muutuma verejanuliseks ja ütlema, et ühel neist, Alaveril, ei tohi meie riigis enam kohta olla. Ehk veel rohkem puust ja punaseks: kui me tahame, et Alaver võiks kunagi asjust rääkida, mis on ju meie kõigi soov, siis mis te arvate, kas tal on mõtet teha seda Kiislerile või Trallale, kes on end näidanud teatud viisil, või leiab ta siiski, et räägiks pigem ühe Tartu mehega, kes ei ole käitunud teiste kombel verejanulise, kättemaksuhimulise, teda ühiskonnast elimineeriva inimesena?

Kui te minust ikka veel aru ei saa ning tõlgendate mind läbi oma rikutuse astme - et ajan manipuleerivalt taga omakasu -, siis ütlen teile, et jah, ma võin teatud olukordades olla kompromissitu ja äärmiselt sirgeselgne, aga samas, nagu ütles ka üks Postimehe tähtis kolleeg, kes mind pikka aega tunneb, on minu karmi kesta all tegelikult suur ja soe süda. Rõhutan: see on mind pikaajaliselt tundva kolleegi tõdemus, ja too kolleeg ei ole maailmavaateliselt minuga sugugi samal lainel. Usun, et Tammjärve ja Alaveri ja Algi Kärpi vaadates ei tohi oma südant unustada ning veelgi enam, tuleb seda isegi ka kuulata.

 
At 07:34, Blogger Priit Pullerits said...

Mõned seletused ja lisandused veel, kui lubate.

23:45 - ka antidoping ei ole minu teada veel Alaveri suhtes mingit ametlikku otsust välja kuulutanud. Või olen tõesti meeletus infotulvas miskit maha maganud?

Kui räägin objektiivsusest, siis objektiivsuse nõue kehtib uudisteajakirjanduse kohta. "Aktuaalne kaamera" on klassikaline uudisteajakirjandus, see siin on aga blogi, isiklik veebipäevik - selle päiseski on deklareeritud: "See sõltumatu blogi kajastab blogi autori hoiakuid, arvamusi ja eelistusi." Palun tehke asjadel vahet ega tulge mind õpetama valdkonnas, ajakirjanduses, mis on minu eriala ja millest te ei jaga isegi nii palju, et kõige lihtsamatel žanridel ja žanrinõuetel vahet teha.

Täienduseks enda kommentaarile 16:13, mis lähtus sellest: "Küsimus on ka moraalne. Kui sa tead, kuidas asjad käivad..."
Erakondade rahastamise teemat mäletate? Kes sellest ainsana rääkis? Silver Meikar! Aga kõik teised? Kas keegi teine sellest üheski erakonnas ei teadnud? Kas keegi teine seda nn kilekotiga raha vedamist ei teinud? Nalja teete või! Ise ka usute, mida usute!?? Ja näete, ikka valite need inimesed tagasi riigikokku ja kes teab, kuhu veel. Ja siis järsku väidate, et Mati Alaveril ei tohi meie ühiskonnas enam kohta olla. Lolliks olete läinud või? Eristage ikka olulised tõprad väikestest tegijatest ja hakake suurte pättide karistamisest peale .Ja karistada oleks ju lihtne: ei vali selliseid tüüpe, kes ilmselt olid rahastamise mustadest teedest teadlikult, kuid lasid sel läbi sõrmede vaadates jätkuda.

Ilusat päeva!

 
At 07:44, Blogger Priit Pullerits said...

Ja veel: tegin tööd allikmaterjaliga, et veenduda, milline on siis Alaveri ja Tammjärve karistus antidopingult. Mul vist jäi midagi kahe silma vahele, et ei märganud. Palun vaadake teie: kas märkate neid nimekirjas!

https://antidoping.ee/testimine/karistust-kandvad-sportlased/?fbclid=IwAR0LfDBMCB66jqV8_u5IZAQPLBgkUdIfeFS5YsxsMbLMUQjEwoUhi_2kL-s

 
At 08:08, Anonymous Anonüümne said...

Olgem ausad ja tunnistagem, et suusatamisest on saanud täna B-kategooria spordiala ja eelnimetatud sportlased on sellel alal B- kategooria sportlased. Nii räägivad täna endised tippsportlased ja neile on täiesti arusaamatud see hüsteeria, mille kallal ajakirjandus täna on. Kindlasti selles loos mängivad meie mehed mingit rolli, kuid ebamõistlikuks suureks on lugu puhutud küll. Põhimõtteliselt toimub sama hüsteeria toimub täna EKRE-ega ja ajakirjanduslik käekiri on siin üks.

 
At 08:16, Anonymous Anonüümne said...

Kilekotid pole ainuke näide. See on küll selline labane juhtum aga lisaks on veel igasugu muud manipulatsioonid. Eesmärk on sootsiumi suunamine vajalikku auku ja seda siis lüpsta.

 
At 08:48, Anonymous Anonüümne said...

Ka mina ei mõista Priidu Alaveri kaitse PR kampaaniat.
Kas see on tuha pähe raputamine, et ise nii pime oli et sellist suurt skeemi läbi ei näinud juba Andruse juhtumi puhul? Kas tõesti isiklikud kontaktid, muidu inteligentse Priidu ära tinistanud. Ka viimane täiesti võimalik.

Kordan veel. Ei arva ka mina et proff dopinguarstid tegelevad vaid dopinguga. Nagu kõik tunnistanud on programmis dopingu osa marginaalne, aga fakt et see on olemas.
Itaalia põlvkond alustades Conconiga (kliendid ja vahele jäänud mehed nagu Berzin, Tonlov, Pantani ,Moser, suusatajad Di Centa, DeZolt, Fauner) ..olid üli võimekad spetsialistid. Mees tootis ka kaks õpilast kes võistlesid, kes suudab enda kliendid kaugemale viia. Checchini (kliendid nagu patused (Basso, Dekker, Hamilton, Ullrich , Riis...), Ferrari (Lance, Vinokurov, Menchov, Rominger, Cippolini..).

Kõik need kolm olid head füsio ja toitumisspetsialistid. Kes tegid suurt tööd et oma klientidelt liigsed kilod mahad saada ja saavutada max w per kg. Selle saavutamiseks otsiti abi ka dopingust. Tegu ei olnud/ ole ju mitte ainult võistluseks täis pookimisega. Doping treeningul aitas samuti paremii taastuda ja suuremaid koormusi taluda, et keha sellega harjuks. Seleks on võistlusvälised dopingukontrollid hädavajalikud. Spetsidel oli isegi number neil välja arvutatud. Lance teadis kui saavutab 6.8 w/kg ennem tuuri testis on võit käes kui ei kuku, haigeks jää, või ise ära ei muna.

Mida ei mõista oli otsus just veredopingut kasutada suusatajate poolt. Kasutegur küsitav.

Huu

 
At 09:05, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Huu, teie kommentaari teise rea kohta:
Palun tuletage meelde, kes oli 2011 kevadel see, kes kõige esimesena avalikult ja siin kirjutas, et Veerpalu asi on dopingupõhjusel kahtlane ja mäda, ja kes oli see, kes selle eest Alaveri kritiseeris, et mees vassis ja varjas? Kas see mitte mina ei olnud?
Jah, olin küll.

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Arusaadav et olite.
Naaseks sama lause juurde.
Miks siis juba asjaga lõpuni ei mindud, kuigi oli teada et asjad juba siis käisid ja toimisid. Miks me pidime 7 aastat hiljem veel suurema litaka saama ja teada saama kui suures mahus see tsirkus käis ja käib.

Huu

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Siiras küsimus, et kas Huu on sots?

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Võtan mütsi maha härra Huu ees ja vabandan, sest olen minagi teda vahel narrinud. Mehel on väga kõvad teadmised ja siin seisab ta väga betoonist moraalipoliitilisel platvormil tõe õiguse ja väärikuse eest.

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Padrest peab ka aru saama. Eks toona suured ülemused selle kahetsusväärse loo unustusse sumbuda käskisid ja käsulauad joonistasid. Padrel polnud nii kõva possat nagu täna.

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

HUU on igatahes suusablogi kolmas Doktor Doktorite Säinas ja Pullerits kõrval. Olgu ta eraelus kasvõi demokraat, aga teda me austame ja kõnetame aupaklikult, võtke kommaripojad see edaspidi teadmiseks.

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Ühtki suppi ei sööda nii kuumalt kui keedetakse. (vanasõna) Seda paraku kaasaegne meedia ei võimalda, vaja on ju klikke ja siis lastakse kiiruga kogu pask voolama. Nüüd hakkab juba kostuma ka tasakaalukamaid mõtteid.
Samas ma ei võrdleks nende tegevust mõrtsukate jms - kelmus on ju ka karistatav ja see on just see millega need vennikesed tegelesid üritasid pettes saada hüvesid milleks neil ausalt toimetades polnuks õigust. Seega kelmus oleks ehk kohasem võrdlus. Seda, et MA hüvesid sai ilmselt ümber ei lükka küsimus on ainult see kas ta sai need ausal teel.
Lõpetuseks üks huvitav artikkel: https://ekspress.delfi.ee/kuum/peeter-mardna-kui-veerpalul-2011-aastal-midagi-keelatut-sees-oli-siis-tema-sellest-ei-teadnud?id=85568311
Terv.Tom

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen kasvanud Dumas 3 musketäri vaimus. Üks kõigi, kõik ühe eest, isegi kui üks on vääratanud. See on vale jutt, et suusatajad mammona peal väljas olid. Suusatajaid on tagant tõuganud eestlust ahistav globalissumuse teenistuses olev ajakirjandus, kes tahab jätta muljet, et me ei saa oma riigiga ise hakkama ilma venelaste või eurooplaste või ameeriklaste toeta. Suusatajad on need musketärid, kes meie võitlusvaimu üritavad püsti hoida ja näidata kuidas asjad tegelikult käivad.

Ei sõida keegi pudru peal. Mae juba ütles, et kõik mis ei ole keelatud on arsenalis on kasutusel. Ollakse koguaeg piiril. Tänaseks on paljud toonaste medalimeeste arsenalis olevatest meetoditest tunnistatud keelatuteks.

 
At 12:22, Blogger Priit Pullerits said...

Väga huvitav mõte, 12:09. Tõepoolest, suusatajaid saab ka nii vaadelda, et nemad on olnud need vähesed, kes suutsid eestlastesse süstida usku, et ka sitkust ja pingutamist ja kannatamist nõudval individuaalalal saab olla nii kõva, et seista vastu maailma vägevaile ja tõsta seeläbi eestlaste eneseusku ja väärikustunnet. Meeskonnaaladel pole meil ju šanssi, pole kunagi olnud, nii et sealt - jah, just jalgpallist räägin, kus tuleb 0:5 teistelt kehvapoolseilt meeskondadelt - ei ole meil enda iseolemisele ja suutlikkusele mingit turgutust loota. Aga Mae ja Veerpalu ja Šmigun näitasid, et meis, eestlastes, on sisu - ja seepärast olidki nemad tähtsamad kui teised ja on siiamaani olnud.

Lp 12:09, kas lubate oma mõtet mul suures ajakirjanduses edasi arendada täisväärtuslikuks kolumniks?

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Absoluutselt, pane see kella külge, Priit!

12:09

 
At 13:29, Anonymous MargusM said...

Ma leian et inimestena ühiskonnas on MA, KT ja teised siiski teretulnud kuid spordist peaks neid edaspidi eemale hoidma nagu Lance-gi. Kuigi on juba aastaid tendents suunas et hakatakse Lance'i rehabiliteerima, mida ma ei poolda.
12.09 postituse pole nüüd küll mingit suurt teemat.. vääratamine pole sama mis süsteemne doppimine! Ammu on öeldud/kirjutatud et ajakirjanikud peaks loobuma liigsest sportlaste edusurvetamisest kuid seda pole tehtud.
Huu'lt hea kokkuvõte, sellest arusaamiseks peaks olema rattaspordist teadlikum kui Priit, keda see teema sisuliselt ei huvita rohkem kui ainult finišiprotokollid ja isiklikud atrõõvid..
Veredopinguga on ses osas segased lood et (väidetavalt) tuvastamine on peaaegu et võimatu kui just teolt vahele ei jää või üles ei tunnista. Samas joo pool liitrit soolvett ja näidud lähevad normi.. püüa siis tuult väljal..

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Joah, 12:09 ei ole midagi erilist. Meie musketärideks võib lugeda rattureid ja vehklejaid, paari kergejõustiklast ja Kelly Sildaru. Me siiski ei saa mitu korda suuremate põhjamaade ja venemaa vastu sellel nišialal. Millal meile sünnib Niskaneni Kleebu sarnane talent, ning meil puudub know how selle talendi viimistlemisel. Ma mõtlen legaalseid rohtusid.

Kas ei peaks pilgud laskesuusa poole pöörama? Oma väikese valiku ja õhukese sponsoriraha peal ei saa me mõlemat teha. Kui, siis tehku biatloni. See on TV sport ning pea kõik euroopa riigid panevad mansad välja. Isegi bulgaaria rumeenia ja teised, keda murdmaasuusatamises pole olnud.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Püütakse kõikvõimalike vahenditega musta valgeks rääkida, kuigi si.a maitse on suus, PP on vist Pilve palgal nüüd.

Varsti peaks Austria uurimisest ja sealsest jälitustegevusest uut infot tulema, nii et kiirustage.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake kodanikud sotsid. Sport on tiitlivõistlustel esmalt ikkagi riikide omavaheline jõuproov. Paugutamine käib selle nimel, kelle hümni autasustamisel mängitakse. Igasuguseid medaliarvestusi peetaks samuti riikide arvestuses. Spordiajakirjanikud peavad nende üle arvestust komakoha pedantsusega. Igasugused kokkulepped tehakse riikide delegatsioonide vahel ja sportlased on tavalised gladiaatorid, kellede eest otsustavad riikide poolt valitud esindajad. Siin on mängus riikide, rahvaste ja rahvuste au. Suurriikide eesmärk on lämmatada väikesed kirpriigid nagu Eesti kõikide nippidega. Vajadusel sunnivad nad oma sportlasi legaalseid piire ületama, et kirbud pildile ei pääseks. Väikestel on sellises mängus vähe võimalusi. Kõik mis on tuleb ära kasutada ja ennast nähtavaks teha. Isegi positiivse dopinguproovi skandaal on hea, see näitab, et oleme alati piire kompamas ja ei maga. Kasutame kõiki meetodeid endast kindlameelse kuvandi kehtestamisel. Sellist juttu, et laseme pea norgu, kui peame astmaatikutega võitlema ei ole.

Jah, eks see võitlus on raha kanaliseerimiseks muutunud lootusetusse ettevõtmiseks ja õigus on nendel, et tuleb panustada riigi rahadega ka teistele aladele. See ressurss, mis seni on läinud murdmaa suusatajate toetamiseks ei ole enam tulutoov. Rahastamise teema ja ka võistlusalade kajastamise poliitika tuleb ülevaadata. Aluseks peavad olema raha jagamisel tiitlivõistluste medalid kõigis kategooriates ja vanuseklassides. Ainult sellise alusmõtte järgi on võimalik tagada sportliku vaimu juurdekasv mis aitab tugevdada rahvuslikku enesemääramist rahva seas. Üksikute alade üksikutele tippudele panustamine oli vaese riigi poliitikana sobilik, kuid sellel puudub võime tippspordivaimu kasvatamiseks ja arendamiseks. See on pinss vanakestele.

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

16:31 kuratlikult kõva tekst. Respekt mees! Vaat selle teema peab Padre lehte laenama. Siin on kiirust kõrgust ja ambitsiooni. Raketiga taevasse, ei mingit rulatamist enam!

Naabrite leedu pealt saab vaadata kuidas tõmmata rahvas taevasse. 2000 Sidneys võistles E Nool kulda, kuid Leedu põrgatas palli pronksile. Alles võistkonna lahing on see mis teeb spordist spordi. Kujutlege vaimusilmas kuidas oleks kui Eesti kossumansa paugutaks olümpial teise ringi mänge. Istuks koos Padre ja semudega kõrtsis ja laulaks metsavendi raisk! Siis vaataks norra lumetriikijatele ülevalt alla küll. Susi teid söögu!

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Prestiiž ei luba Padrel kõrtsis meestega prassida ja lorilaule laulda. Kroonika kirjutab ja siis on tipptaseme intervjuudega lõpp.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Susi teid söögu ja laulame siis, kes kõrtsis, kes baarilaua taga klaverit näppides ja laulusõnad meeles oleks ning läppand õhu puhtaks saaks:

Seal metsaserval väikses majas,
kus elasid mu vanemad,
seal metsaserval väikses majas
on pesa teinud punased.
Ai-tshih-ai-tshah-ai-tshah ai velled
me metsavennad oleme,
ai-tshih-ai-tshah-ai-tshah ai velled
me metsavennad eestlased.
Ning meil ei ole senti raha,
me peame metsas elama
ja me ei saa, ei või, ei taha,
ei taha tiblat teenida.
Ai-tshih-ai-tshah-ai-tshah ai velled
me metsavennad oleme,
ai-tshih-ai-tshah-ai-tshah ai velled
me metsavennad eestlased.
Ja sinu sõstramustad silmad
ei iial-iial unune,
sest sinu sõstramustad silmad
on võitnud minu südame.
Ai-tshih-ai-tshah-ai-tshah ai velled
me metsavennad oleme,
ai tshih-ai-tshah-ai-tshah ai velled
me metsavennad eestlased.
Ja oma lippu sini-musta-valget
me ikka au sees hoiame
ja koidikul siis selgitame
kes meist on õige eestlane.
Ai-tshih-ai-tshah-ai-tshah ai velled
me metsavennad oleme,
ai-tshih-ai-tshah-ai-tshah ai velled
me metsavennad eestlased.

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Mis rahvusromantiline hoog siin nüüd euromeestele peale tuli? Padre peab tulema väikse litaka internatsionaalset virtsahvti peale kruvima. Hakkate siin veel Lili Marleeni laulma. Kinni lähete.

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Kui helmed võimule saavad, siis tiblade kohta halvasti enam öelda ei tohi. Pigem vastupidi- idanaabriga hästi läbisaamine pidi majandusedu pant olema.

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Urmas Sõõrumaa väärib aplausi ja kiitust! https://sport.postimees.ee/6549099/urmas-soorumaa-tanan-mati-alaveri-ja-andrus-veerpalu-koige-eest-mis-nad-on-teinud

 
At 23:05, Anonymous Anonüümne said...

Oojaa, pisara alge kippus kohe silma, nuuks.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Tänada MA kõiges, seega ka numbri jagamises ja hilisemas nõustamises ja nüüd redus olemises, elagu keelatud võtted, seljatagune on tugev.

Andestada saab, kui andestust soovitakse või palutakse, mitte peidus olles.

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

Kas 23:07 teab, et kuidas tippspetsialisti kontakti siis jagatakse? Kui sa oled veendunud, et spetsialist kasutab legaalseid meetodeid siis pole ju numbri jagamine patt. Keegi pole ju tunnistanud, et Mati teadis. Oletada võib kõike, ka õigeid bingo numbreid. Me kindlasti ei tolereeri selliseid meetodeid, kuid Mati on võimaldanud meile ühtekuuluvustunnet, mille toega refiike sai üle elatud. See emotsioon tagas meile, et hoidsime reffi kuni euroni pukis. See ei ole teps mitte väike asi, mis tõi meid siiani aga nii ei saa minna küll edasi. Kindlasti on Mati teeninud väärika tänu ära oma panuse eest.

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, roogi multinatsid oma blogist välja!

 
At 07:16, Blogger Priit Pullerits said...

Sai tehtud, 22:23 sai kinga.

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas president karistas...?
Ei karistanud!
Riiklik autasu/teenetemärk on preemia millegi eest, mitte mingi inimõigusega tagatud väärtus.
Kui selgus, et on toime pandud teenetemärgi statuudiga vastuolus olev tegevus, siis kaob õigus märgile. Selleks EI PEA olema kriminaal, et märgist ilma jääda. President kasutas oma õigust. (Täpselt nii, nagu ta on mitmel sõjaväelasel rikkumiste korral ära võtnud neile omistatud auastmed.)

Kas Alaver teadis, et sakslane on kasutanud keelatud võtteid? Teadis.
Kas Alaver üritas hoiatada sportlast või keelitada teda mitte sellise asjaga tegelema? Ei, ta ise pakkus numbri.
Mille üle siin jahuda?

Priit, sinu Mati haletsemine on tõeline pehmonduse meistriklass! Võtame teadmiseks.

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Keeluga sportlased:
Fis võistlustel osaleda ei saa (ka näiteks estoloppeti maratonidel)

https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=CC&competitorid=63811

https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=CC&competitorid=36771

https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=CC&competitorid=57188

Kõik puha meie OM-medalistid :/

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.postimees.ee/6478035/pulleritsu-spordikolumn-andke-meile-mati-alaver-tagasi

meenutus alles 15.detsembrist. Tore lugemine, ostsin kohe päevapileti

Huu

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Nagu 2x maailmameister Heiki Nabi "Suud puhtaks" saates ütles, sa kas oled puhas või mitte, ei ole vahepealseid variante. Lihtne, konkreetne ja mis kõige tähtsam, aus suhtumine sporti!

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

to 09:50 - oled valel teel.
Selline FIS-i võistluste keeld on KÕIGIL endistel sportlastel (not active), kes ei ole teatud aja jooksul täitnud FIS-i antidopinguga seotud kohustusi - näiteks ei ole neid kontrollitud viimase aasta jooksul.
Standard protseduur. Kui nad tahaks uuesti alustada, siis peaks tegema vastava avalduse, saavad litsentsi, teevad ettekanded oma ettevalmistuse aegadest ja kohtadest ning ennem kui võistlevad, peavad läbima mitmekordse dopingukontrolli.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

10:10

Oled valel teel!
"Not active" karjääri lõpetanud normaalse sportlase staatus FIS andmebaasis.
Näiteks Eldar Rönning:
https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=CC&competitorid=70072

"Not Allowed" tähis on pigem muud moodi "välja teenitud"

Sest samad antidopingu kohustused olid kindlasti ka koondislasel Aivar Rehemaal, kelle staatus lihtsalt "Not active"
https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=CC&competitorid=50261

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Jätame emotsioonid kõrvale ja vaatame, kas ja mille alusel president otsustab.

Teenetemärkide seadus

§ 13. Teenetemärgi äravõtmine ja tagastamine
(1) Vabariigi President võib otsustada isikult teenetemärk ära võtta, kui:
1) on jõustunud kohtuotsus, millega isik on süüdi mõistetud tahtliku kuriteo toimepanemises, või
2) saavad teatavaks enne teenetemärgi andmist esinenud asjaolud, millest teadmise korral ei oleks isikule teenetemärki antud, või
3) isiku hilisem käitumine on olnud niivõrd vääritu, et see välistaks talle teenetemärgi andmise.

Punkt kolme alusel võetigi ära.

Spordiseadus
§ 11. Dopinguvastaste reeglite järgimine
(1) Sportlane ja treener on kohustatud tundma ja järgima dopinguvastaseid reegleid, mis on sätestatud maailma dopinguvastases koodeksis ja mis on vastu võetud vastavalt koodeksile.

Eesti dopinguvastased reeglid

21.8. Sportlase abipersonali (sh treeneri) ülesanded ja kohustused:
21.8.1. teada ja täita käesolevaid dopinguvastaseid reegleid;
21.8.2. teha koostööd sportlaste testimise programmiga;
21.8.3. mõjutada sportlase väärtushinnanguid ja käitumist, et süvendada
dopinguvastaseid hoiakuid;
21.8.4. avaldada oma rahvusvahelisele alaliidule ja EAD-le kõik otsused, milles isik,
kes ei ole koodeksile alla kirjutanud, on leidnud, et ta on möödunud
kümneaastase ajavahemiku jooksul pannud toime dopinguvastase reegli
rikkumise;
21.8.5. teha koostööd dopinguvastaste organisatsioonidega, mis uurivad
dopinguvastaste reeglite rikkumisi.
21.8.6. Sportlase abipersonal kohustub mitte kasutama või valdama keelatud aineid
või keelatud võtteid ilma mõjuva põhjuseta.

Treenerid ja teised sportlase tugiisikud on sportlastele sageli eeskujuks. Nad ei tohiks käituda viisil, mis on vastuolus nende kohustusega innustada oma sportlasi dopingu kasutamisest hoiduma.

Lugupeetud Priit Pullerits, kas Teil on endiselt arvamus, et president ei oleks pidanud Mati Alaverilt teenetemärke ära võtma? Minul ülalolevat punktide valguses sellist kahtlust ei teki.
Inimlikul tasandil tunnen kaasa nii Mati Alaveri, Rainer Vakra kui Deniss Metsavase lähedastele. Jah, just neile. Nendest inimestest on mul kahju.
Kurja põhjustajatele kaasa tunda või neid haletseda pole vaja, aga neid pole tarvis ka vihata.
Kurja põhjustajad väärvivad karistust ja mitte kättemaksu tähenduses vaid ikka selleks, et lubamatud teod lõppeksid ja nii nemad ise, kui tulevased patustajad ei läheks uuesti halvale teele.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

10:04 Heiki Nabi puhus sulle ikka väga hambasse. Neid vahepealseid variante ainult ongi. Ka puhas ja patune on olemas, aga võidavad need vahepelased vennad.

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Miskipärast mulle tundub, et meie legendaarse prillikivi Keemia Mati Alaveri telefonist ei leia mitte üksnes tohter Mark Schmidti ja ilusate tüdrukute numbreid vaid ta on viimasel (süngel) ajal olnud sunnitud helistama kõigile vanadele tuttavatele ja palunud abi oma au ja väärikuse taastamisele... Ka sellistel spekulatsioonidel võib tõepõhi all olla? No oleme nüüd ausad- ambrasuurile on viskunud ikka igasugu karvaseid ja sulelisi.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Ja kaitske kaitske mind ullikesed, te ei taha teadagi kui räpane see mäng tegelikult on ja mida võib veel välja tulla.))

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Jah lõpetage see räpane intrigeerimine.

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

11:13 ei ole kursis õigusriigi põhimõtetega. President ei ole kohtunik kes omab pädevust rikkumiste üle otsustamiseks. Sellise rolli võtmine on võimuliialdus. Võib ka rahulikult öelda, et liigse jõu kasutamine. Näiteks see kui presidendi auto sõidab vilkuritega linnas piirkiirust ületavast autost mööda ei anna talle õigust juhti karistada aumärgi äravõtmisega. Pealegi ei ole presidendi auto spidomeeter seaduslik taadeldud mõõteriist. Ilmselt võib Mati lasta seda teemat võidukalt klaarida spetsidel kui ta seda tahab.

 
At 18:39, Blogger Eliška Alžbětka said...

Ma pole kunagi näinud ega kuulnud sellistest inimestest nagu dr Idialu. Dr Idialu on inimkujul jumal, inimesed nimetavad teda maapealseks jumalaks. Mu abikaasa petab mind alati ja iga kord, kui ma ütlen talle, et lõpeta petmine, ärritub ta ja ähvardab majast lahkuda, jätkab ta mitu kuud petmist, sest toob teise naise koju, kui mind seal pole. Armastasin teda nii väga ega tahtnud teda kaotada, kuid oma suureks üllatuseks tulin ühel päeval tema töölt tagasi ja avastasin, et ta võttis oma asjad ja läks teise naise juurde elama. Ma nutsin ja jäin pikka aega üksi, kuni mu sõber kontoris rääkis mulle, kuidas dr Idialu aitas tal pärast 6-aastast lahutust oma abikaasa tagasi tuua, nii et võtsin WhatsAppi kaudu kohe ühendust doktor Idialuga ja rääkisin talle oma olukorrast ning ta ütles mulle : ta aitab mind ja mu abikaasa tuleb tagasi ja palub mind põlvili 12-16 tunni jooksul. Tegin kõik, mida doktor Idialu mulle ütles, ja minu suureks rõõmuks juhtus kõik 13 tunni jooksul täpselt nii, nagu doktor Idialu enne ütles. Mu abikaasa tuli minu juurde tagasi ja kukkus põlvili, nuttes ja andestades talle andeks. Kas vajad abi? Võtke arsti Idialuga kohe ühendust e-posti teel: doctoridialuspellcaster@gmail.com või WhatsApp: 2348118448718

 
At 02:27, Blogger Anneli Jäätteenmäki said...

Tere sõbrad, mu nimi on Hilvar Mennik, ma olen pärit Pärnust, Eestist. Olen siin, et levitada häid uudiseid puudustkannatavatele inimestele. Ma olin masenduses, kui mu naine lahkus mu juurest teise mehe juurde, kuna mul paluti töö lõpetada, kuna mul oli vähk ja ma sain katki. Ta võttis mu ainsa tütre ära, nii et minu ainus võimalus oli surra. Üritasin talle helistada, kuid ta eiras mind, saatsin talle tekstsõnumeid ja äkki vastas ta ning ütles, et ma ei peaks talle enam helistama ega tekstisõnumit saatma, nii et ühel päeval võtan ühendust mu sõber facebookis ja ma seletasin talle sõna otseses mõttes ning ta rääkis mulle ka, et tal olid samad probleemid ka varem ning ta tutvustas mulle doktor osagiede nime kandvat õigekirjapakkujat, saates mulle oma isikliku e-kirja ja võtsin temaga ühendust aadressil [doctorosagiede75@gmail.com] ja ta vastas mulle kiiresti, selgitasin talle oma probleeme ja ta käskis mul mitte muretseda, et ta on nii teinud, et nii paljude inimeste jaoks olen mees, kes ei uskunud kunagi loitsu, kuid otsustasin seda proovida, ta kinnitas mulle 24 tundi, et loo õigekirja ja ravib mind ka vähist ning aitab mul paremat tööd saada ja äkki saatis ta mulle oma haiguse ravimeid. Võtsin seda vaid 2 päeva ja olin vaba. Ma ei uskunud oma silmaga järgmisel päeval, koputas keegi mu uksele ja ma ei oodanud sel päeval kedagi, et äkki oli see minu naine Pisarad ja ma ei suutnud seda taluda. Ta palus mind ja palus andestust kohe. Sain kõne oma ettevõttelt, kus olin töötanud aastaid, et mind ülendati USA paragoni ettevõtte juhiks. Palun aidake mul tänada arsti osagiedet ennistamise taastamine, mille olen kaotanud, palun palun abi vajavatel inimestel pöörduda arstiga osagiede poole tema isikliku e-posti aadressil doctorosagiede75@gmail.com või whatsappiga telefonil +2349014523836 tänu, et Jumal õnnistaks neid, kellel on selle tunnistuse lugemiseks aega, et õnne saata

 
At 18:26, Blogger Katherine Johnson said...

Moj mož je varal z mojo prijateljico, preselil se je k drugi ženski. Moj mož, ki ne bi mogel brez mene zdaj ne želi videti mene. Tako sem vesel, da sem dobil moj ljubek mož nazaj, ko sem bil scammed dvakrat ponaredek urok caster, ampak se zahvaljujem Bogu, da dr Lomi pomagal pripeljati nazaj moj mož brez odlašanja brez kakršne koli oblike prevara dejavnosti. Obrnite se na tega Boga poslal urok caster na njegovo WhatsApp številko;+2349034287285 Ali Email; LOMIULTIMATETEMPLE@GMAIL.COM obljubim, da vam bo pomagal rešiti vaš odnos problem, njegove besede so prepricani!

 

Postita kommentaar

<< Esileht