reede, mai 17, 2019

Pullerits: Ränk kogemus rattarajal, mida soovitan teil tungivalt mitte sõita

Olen jätnud teile vist mulje, et maailmakuulsas Moabis on kõik rajad lust ja lillepidu. Avaldan suure saladuse: ei ole! Üks rada on eriti jõhker ja kurnav – ja nüüd näitan seda teile ka.

Enam ma sellele rajale sõitma ei läheks. Mitte ainult seepärast, et raja algusse jõudmine pani südame ärevusest ja pingest kõvasti lööma, sest pidin rendiautoga mööda kalju äärt üles roomama väga järsku ning teravat kivide ja laiade pragudega maasturiteed pidi. Neljale miilile kulus umbes pool tundi, mis oli aga ikkagi kiirem, kui oleksin sama maad sõitnud rattaga. Liiati oleksin raisanud vändates palju energiat, mida tuli hiljem rattarajal hädasti vaja.

See rada on kutsuva nimega Gold Bar Rim ehk Kullakangi Serv (fotol ülal paremal raja algus) – ärge sinna eales minge!

Esimesed kaks miili, nagu videost kokkuvõtlikult näete, on küll sujuv pidev tõus mööda halli liivakivi, aga mis saab edasi – see on košmaar! Sildidki hoiatavad singli ääres korduvalt (fotol vasakul), et pärast selle lõppemist algab jube ja ränk maasturitee, kuhu jõudes on targem ots ringi keerata ja tagasi alla alguskohta sõita. Aga kes siis neid silte tõsiselt võtab!

Kainestav kogemus saabub kohe pärast maasturitee algust. Õigemini: see ei ole tee. See on lõputuna tunduv tappev tõus üle metsikult suurte kivide ja järskude astangute (fotol paremal). Rohkem tuleb ratast käe kõrval lükata, kui saab selle sadulas istuda. Ja see pole niisama lükkamine, nagu videos näete, vaid hingetuks võttev punnimine. Mul tekkis kahtlus, et ega ma päris üles Kullakangi Servale vast jõuagi – nii raske oli üles minek. (Raja marsruuti ja profiili ning minu sõidugraafikut näete siit!)

Aga jõudsin. Seal istusin maha ja tõmbasin hinge. Ning nägin, kuidas minust palju osavamad ja tugevamad ratturid tulid samuti üles, ratast lükates (fotol vasakul).

Ja siis mõtled, et saad ülal serva peal lahedalt sõita, vasakul lakkamatult vaated sügavale alla... Ei saa! Rada muutub hirmus tehniliseks. Jälle pead alatasa sadulast ronima, sest kui seal üleval kukud ja end vigastad, ei kujuta küll ette, et miski peale helikopteri saaks sind evakueerima tulla.

Videos on näha koht, kus lendangi üle leistangi. (Olgu lisatud, et video ei kajasta tegelikkust adekvaatselt: tõus näib sisuliselt sileda maana ning kivid ja astangud mitu korda väiksemana kui päriselt.)

Ja tagatipuks tekib oht, et kaotad raja käest, mis võib tunduda teoorias võimatu – ühel pool on ju sügav kuristik ja teisel pool lõputu kalduv kivipinnas (fotol paremal), seal ei peaks ju eksida saama. Aga vaadake ise – saab küll! Kergesti saab.

Viimaks laskun Kullakangi Servalt alla mööda Rusty Naili ehk Roostes Naela rada, mida sõidavad vaid väga vähesed maasturid ja mis on maasturite nn käsiraamatutest viimasel ajal ka välja jäetud, sest see on nii pööraselt raske ja ohtlik (fotol vasakul). Seega, läbimatu. Ühte järsku kohta, mis moodi sealt ratast kandes alla ukerdada, näete ka videos.

Niisiis: oleks parem, kui see video jääb teie elus teie ainsaks kogemuseks Gold Bar Rimi ja Rusty Naili rajaga. Seal ei ole mingit sõidumõnu. Need on rajad, mida soovitan Moabi minnes ilmtingimata vältida.

Parem tulge minuga järgmise nädala pühapäeval Tartu rattarallile: stardime taas kõige lõpust, teeme meeskonnatööd, väldime ohutuse nimel suuri gruppe (sh tempogruppe) ning vaatame, kui kaugele ette välja jõuame. Kes on kampa lööja, andke märku, näiteks meilides mulle priit.pullerits@postimees.ee! Väga suureks ei taha punti ajada, siis on raske korda hoida, aga 5-7 meest oleks paras suurus.

Foto 1: Gold Bar Rimi raja algus. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Hoiatavad sildid Gold Bar Rimi rajal. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Järsk kivine tõusukoht Gold Bar Rimi rajal. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Ratturid lükkamas ratast käe kõrval Gold Bar Rimi rajal. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Osav rattur hüppamas kivilt kivile Gold Bar Rimi rajal. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Ohtlik üle suurte kivide laskumine Rusty Naili rajal. Foto autor: Priit Pullerits

20 Kommentaarid:

At 13:16, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge jätke tänases, laupäevases Postimehes kahe silma vahele minu spordivägivallateemalist kolumni spordirubriigis:

https://sport.postimees.ee/6686280/priit-pulleritsu-kolumn-vagivald-loob-kahte-lehte

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Noriks selle Zidane Materazzi juhtumi kallal. Kas ei eristu siin sisuline - väline? Moraalsest aspektist oli Materazzi teguviis väga sigalik ja väär. Kui Zidane ta pärast mängu kuskil riietusruumi sügavuses läbi peksnud, oleks kõik ok ja maailma sümpaatia oleks Zidane poolel. Zidane viga oli et läks asja klaarima avalikult. Noh eetika ja moraali spetsid? Kas pole siin tegemist silmakirjalikkusega?

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Poleks jalgrattajuhtumit ära kitutud ja hiljem Postimehes klikiteemaks tehtud oleks kõik parimas korras. Las HUU ütoeb oma arvamise asjast.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Juhtumi avalikustamine oli enne PP lugu:
http://velo.clubbers.ee/foorum/viewtopic.php?f=215&t=76761

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Siin tasub korrata habemega lugu sellest foorumist: "Oli kunagi ammu-ammu 15 aastat tagasi seal Viimsi ja Randvere vahel Prükkel Cupi etapp... Tookord jäi olukord verbaalseks. Sõnavõtjaks oli see keda teda tundvad inimesed rahulikuks peavad. Seekordse konflikti noorem osapool ei olnud ilmselgelt selles stardis... Kasutatud leksika on vanemal põlvkonnal siiani kuulmekilele söövitatud."

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Inteligentne sportlane Kangert (keda Priit totaalselt maha maganud), tegemas elu parimat eraldistarti Giro vihmas


Huu

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Kangert neljas koht. Just tuli Nibali 5sek peale. Kahju jah, Padre on täiesti lepikus omadega.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, teate ise, et mis tegelikult 4 koht on. See ei kannata trükimusta. Sellest ei kirjutata.

Kanksu kangutamisest olulisem sõnum saabus Euroopa Nõukogust. Me vajame palavalt Venemaad. Euroopa ei saa lubada omale Venemaa loodusvaradest eemaldumist, sest vajub lihtsalt oma soovide ja pagulaste koorma all kokku. Venelaste kindlameelsus teeb eurooplastele meelehärmi aga teha pole midagi, ajalugu kordub. Tähtis on, et neegrid teeksid eurooplastele tööd ja venelased müüksid maavarasid. Siis on demokraatlik ühiskond rahul. Väärtuste järgimine on nõrkadele.

 
At 18:56, Blogger Priit Pullerits said...

Hästi panete, 18:24! Valusalt, aga ausalt!

Kuid Mr Huu - mida juttu?? Oli see vist poolteist aastat tagasi, pärast Kangerti suurt traumat, kui kirjutasin siin temast lausa kaks ja pool nädalat jutti - ja te ütlete, et olen ta maha maganud. Tuletan meelde, et need olid siinse blogi rattasõpradest lugejad, kes kukkusid siis kisama, et aitab Kangertist, koristagu ma ta siit pildilt ära. Oli nii? Oli! Saate ise kontrollida - kogu materjalide ajalugu on avalik, ei mingeid maksumüüre ega muid takistusi.

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits tulistab faktidega vastased põrmu.
Aga Kanksi 5.koht on sportlikus plaanis ülikõva. Kui massimeedia seda ei koteeri, siis spordiblogi spetsialistid peaks ikka kaabut kergitama. Huu on õige asja eest väljas.

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Huu on kõvem spets kui kõik siinsed sitakotid kokku.

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvasin, et sotsid on inimesed aga riigikogus Sikkuti paroodia
OK märgist
lähtuvalt pani küsima, et kas tõesti põhjamaa inimesele mõjub paar sooja kraadi kepi soovi tõstvana?

 
At 01:45, Anonymous Anonüümne said...

Tõsi saame kontrollida.
See oli siis poolteist aastat tagasi.
Ma räägin sellest et mees olnud 5 aastat jutti tugevalt pildis ja eliidis, kui te Priit keksisite ikka ja jälle vaid Taaramäe ümber (mind hämmastab siiani kui erinevate natuuridega ja koduse kasvatusega meestega tegu on, kes mõlemad tippu jõudsid)
Ka siis proovisin selgeks teha, et Priit panete siin mööda tugevalt kes eesti parim rattur tegelikult on. Ka seda saate oma blogi kommentaariumites kontrollida.

Huu

 
At 07:06, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Huu, siin on küsimus kahes tõsiasjas.
Esiteks, Taaramäe tulemused olid algul Kangerti omadest paremad - meenutage Tour de France'i esitosinakohta - see oli ikka ulme, mis pani kõik rattasõidust rääkima ja huvituma.
Teiseks, Taaramäe on olnud kättesaadavam kui Kangert, rohkem rahvamees kui Kangert. Meenutage tema ühissõite huvilistega Tartus. Ka on ka ajakirjanikele olnud kergemini kättesaadav, nt Jaan Martinson pidi nägema ikka üksjagu vaeva, et Kangertilt lõpuks Arterile pikem intervjuu saada - samas on see midagi sellist, mida Taaramäe ei ole Arterile kunagi andnud (ma ei tea, kas on ka küsitud; mina ei ole).
Aga nagu olete nüüd märganud, on viimastel aastatel Kangert rohkem pildil. Eks see sõltu tulemustest ja sellest, kes kui palju suurtuuridel suudab tegusid teha.

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Rahvamees ja sõidumees. Üks osa Kangerti tulemusest kindlasti ratta vahetus viimaseks tõusuks. Nii mõnedki teised tegid sama. Siit on vist tõsised rattamehed vehkat teinud.

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Reinult ka korralik poodiumi koht ja jätkab ikka õrritamist ,et kas kõik polegi veel öeldud.
Reinu 2008-2011 olid ulme aastad. Kui iga kevadel stabiilselt Paris-Nicel paugutas oli märk ,et siit on midagi uhket tulemas.

Kuid siis tuli paar halba otsust. Kõige hullem neist oli Cofidisesse pidama jääda. Tore ju liider olla, kuid kui sõidad meeskonnas kes oma ratturitest ei hooli, nende tervisel silma peal ei hoia. Personaalselt oma rattureid ei treeni ega nõusta ,siis võivad olla kahjud suured.
Kui prantslastel on seda materjali mida oma suurklubidest läbi lasta ja raisku lasta (ja seda vaat et aastakümneid), siis meil sellist "pinki" võtta pole.

Kangerti käe loo juures polnud lugu selles ,et murdis käe. Pigem selles et mees oli liikumas selgelt esi 4-6. üldkokkuvõtte lõpptulemuse suunas ja üks neetud märkamata ohutussaar tõmbas sellele kriipsu peale.

Kuidas Kangert alati Girol nii hea on? Mis on muidugi meeldiv. Tegu gurmaanide grand tuuriga. Mida ma ise juba aastaid eelistanud Tour de Francele. Kus vaatamata väiksemale meediamürale, vähemale rahale ja õhemale stardinimekirjale vaatamata korraldatakse Francest kordades uhkemat võidusõitu ja mees mehe vastu heitlust.
p.s. kui Taaramäe tuuri parim koht oli 11. , siis veel eelmisel aastal abimehe rolli sõitnud Kangert oli Pariisi 16.

Huu

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Tundub et Huust on kujunemas uus kunn. Hoopis tema hoiab kätt maailma pulsil, hoopis tema määrab takti ja tempo.

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas Huust saab uus Padre?

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Lolliks läksite või????

 
At 21:33, Anonymous Spetsialist said...

Mehed, kas katus sõitis täiesti ära?!
Jäägem siiski Maa biosfääri ja siin on ainult 1 Padre. Kõik muu on parimal juhul armetu plagiaat.

 

Postita kommentaar

<< Esileht