esmaspäev, märts 09, 2020

Pullerits: Kuidas ma tegin ratta seljas supernädala?

Oli tegus nädal. Isegi väga. Sellal kui mõned mehed ainult kurdavad ja hädaldavad, et ei saa kuidagi sadulasse, tegin seda kuuel päeval nädalas.

Tegelikult võib öelda, et hooaega ettevalmistav «laager» algas juba eelmisel nädalavahetusel, kui sai kolmel päeval suusatatud kokku 42 ja pool kilomeetrit. Aga see oli kõik pelgalt sissejuhatus.

Esmaspäeval võtsin asja kohe käsile. Alustasin poolteise tunni pikkuse rattasõiduga, mil läbisin 45,5 km. Keskmine kiirus tuli 30,1 km/h, mis on kevadisi ja tuuliseid olusid ning pikka-paksu riietust arvestades isegi suurepärane.

Teisipäeval võtsin veidi rahulikumalt ning läbisin sama pika maa kuus minutit aeglasemalt. Eks tõele au andes oli ka tuul vingem.

Koos suusatamisega viis päeva järjest treenitud – seega aeg pausiks. Selle võtmist soosis ka vihmane ilm, muidu, kes teab, oleksin ikka ratta välja ajanud.

Neljapäeval oli samuti vihmane, mistõttu istusin vana, kaheksa aastat tagasi olümpialinnas Salt Lake Citys ostetud Treki maastikuratta selga ning väntasin sellega rahulikult, sademeid ja tuult trotsides 31 km, keskmine kiirus kõigest pisut üle 24 km/h.

Reedel võtsin ette juba tõsisema teekonna, ligi 56km. Selle läbimiseks kulus 1:53.20, mis teeb keskmiseks kiiruseks 29,5 km/h. Ega siis hooaja algul maksagi ilmtingimata kõva tempot taga ajada.

Laupäeval oli põhitrennipäev. Kokku sõitsin kogunisti 102 km, aega kulus vähem kui minut üle kolme ja pool tunni. Hea märk on see, et distantsi teisel poolel suutsin kiirust lausa juurde panna, nii et teise poolsada kilomeetrit läbisin keskmise kiirusega 30,2 km/h. Halb märk oli see, et ilmselt hõõrdumise tagajärjel tekkis istmiku alla valulik punn, nagu kaks aastat tagasi. Otsisin siis koduapteegist üles Braunovidoni salvi (kõlblik kuni maini 2020) ja määrisin sellega.

Pühapäeval pidin end niiviisi sadula peale sättima, et ärritatud kohale liiga ei teeks. Õnnestus. Hoidsin valulikku kohta sadula pilu kohal. Sain päikeselises ilmas sõita 1:47.30ga 50 ja pool kilomeetrit. Tundub, et viga hullemaks ei läinud.

Nii sai siis esimene kevadine korralik tsükkel läbi tehtud. Nädalaga kuus trennipäeva, läbitud kilomeetreid kokku 330,6 ning selleks kulunud aeg 11:36.40.

Nüüd on mul sel aastal rattaga rohkem kui tuhat kilomeetrit koos. Küllap teil on hea võrrelda.

Fotod 1 ja 4: Priit Pullerits pühapäeval rattaga sõitmas. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 2: Vaade pühapäeval Emajõele Kärevere sillalt. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Vaade pühapäeval Käreveres Emajõe üleujutatud luhale. Foto autor: Priit Pullerits

61 Kommentaarid:

At 13:13, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Härra Pullerits, teie saavutused on kahtlemata imetlusväärsed. Milline visadus, milline järjekindlus , distsipliin ja ennastsalgavus. Te trotsite halba ilma ja vigastusi. Kõik mida peeti vanasti mehelikuks. Kahjuks, aga on nii, et valdava osa blogi lugejate ja kommentatorite arvates olete te dinosaurus. Teie sugused surevad välja ja tulevik kuulub neile, kellel on mõttes vaid üks, kuidas ennast rohkem säästa, kuidas saab lihtsamalt , vähema pingutusega ja nii, et üldse higistama ja pingutama ei peaks. Järjest enam leidub neid, kes väiksemagi tuule, külmema või niiskema ilma korral teeb oma trennikese tubastes tingimustes. Väntab veloergomeetrit või sikutab vedrusid. Valdav enamus üritab treeningul isegi vältida higistamist. Need kes valivad ilusama ilma korral siiski eelistavad sõõmukese värsket õhku saada, kasutavad igasugu abistavad vedrukesi , amorte ja mootoreid. Kõik ikka selleks, et lihastel vähem tööd oleks, liigesid ja südant ei kurnaks. Minul isiklikult on päris mitu tuttavat,kes on soetanud oma jalgrattale võimsad elektrimootorid ja nüüd nad kiitlevad, kui väärt asjad need ikka on ja kui palju pikemaid ringe nad nüüd teevad. On vaid aja küsimus, millel TRR i protokolli ilmuvad uued võistlusklassid. Elektri rattad ja tõuksid. Imetlusväärne on, et siiski leidub inimesi, kes tahavad teha veel midagi ise ja vaid oma liigeste lihaste jõul, sest üha enam leiutatakse ise jooksvaid tossusid ja vidinaid, mis aitavad inimsel soovitud suunas käsi jalgu liigutada, rääkimata igasusgustest lülisamba tugedest ja fiksaatoritest. Inimkond vaimustub tehnoloogiast sedavõrd, et laseb ennast sellel sõna otseses mõttes orjastada, ta muutub sellest sõltuvaks ja hakkab regulaarselt maksma selle hooldamise uuendamise jne. eest. Samas liigesed ja lihased mida me enam ei kasuta, või kasutame järjest vähem, hakkavad känguma ja muutuvad sedavõrd nõrgaks , et me ei saagi enam ilma vedrude ja abimootoritega hakkama. Ehk siis inimesed muudavad ennast vabatahtlikult invaliidiks, enamgi veel nad maksavad selle eest ja peavad motivatsiooni kõnesid abivahendite vajalikusest ning pilluvad kriitikanooli vanamoodsate suunas. Samas mis sellest halba on ?
Ilmselt midagi, sest nõrkade lihastega inimstel on vähem testosterooni, nad on lepilikumad ja kergemini mõjutatavad, kindlasti on neil ka nõrk immunsussüsteem, mis tähendab, et nad on suurepärased kliendid farmaatsiatööstusele. Sõltvus tehnoloogiast, aga rõõmustab neid, kes tegelevad tootmise ja arendamisega. Majandus puhkeb õitsele!

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Kägu, just õige, nii saabki olema. See on ainuke võimalus kuidas tagada meessoo jätkumist. Tuleb vähendada testosterooni tulva. Vastasel juhu ilmub maailma viirus, mis võtab sihtmärgiks testosterooni täis tüübid. Uut põlvkonda aga saadakse hoolikalt valitud ja inkubaatoris hoitud tõupullidest meeste abil nagu nt blogiisand.

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Kägu ironiseeriva jutu peale teeks ettepaneku hakata Priidu seemet koguma ja sügavkülmutama tulevaste põlvede tarbeks.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Kas 15:47 teeks seda korjet ise käsitsi?
Kas Priit on nõus?

Paneb mõtlema...

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Aga millegi pärast on dinosaurus Pullerits ennast vigaseks jooksnud.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Mul on viimasel kahel nädalal tekkinud kubemepiirkonda imelik nähtus.
Nimelt hõõrdub sõidu ajal tammetõru ja põie vaheline ala päris korralikult ära. Natuke isegi veriseks. Et misasi see siis nüüd võiks olla ja kuidas seda lahendada? Mitte kunagi varem ei ole sellist janti olnud.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

olen kuulnud, et mõnedel on püksis käbi, aga see, et keegi tammetõru püksis kannab ja veel rattasõidu ajal, see on midagi uut.

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Tammetõru linnupesas.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Määri tõrule hanerasva peale jumalast mõnus ja ei hõõru ka.

 
At 22:57, Blogger Priit Pullerits said...

Näha on, et endal teil midagi ette näidata pole, treeningtöö kõigil tegemata, siis ajate siin niisama tühja plära.
Vaja oleks, et tuleks taluperemees Säinas ja teile siin kuuma sauna kütaks. Ülekantud tähenduses muidugi.

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Pärast talvepuhkust on rasva palju lisandunud. Mina soovitan kompensatsiooni meetmena kasutada läbiproovitud variandina tuubiga vaseliini. Toimib. Hanerasva on keeruline hankida ja mäkerdada.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

See teistele kogu aeg millegi näitamine on rohkem nagu mentaalne liputamine.
Töö kiidab tegijat ning tulemus on see mis loeb, trennikilomeetrid on kõigest üks komponent.

PS. Tulemuste kvaliteedi mõõdupuu on individuaalne ning kahjuks ei saa Priit aru, et kõik EI TAHAGI "panna".

 
At 10:11, Blogger Priit Pullerits said...

Aga mis nad siis üldse tulevad starti, kui nad panna ei taha?

Kui mina panna ei taha, siis mina küll starti teistele ette ei roni.

Niisama veereda võib ka omaette või sõpradega, selleks pole vaja teise Eesti otsa sõita, keskkonda reostada (ahahaa!), lähedaste arvelt aega kulutada ja number peale saada.

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Probleemid kubemes on mingi viimase aja moeröögatus meie sportlaste hulgas?

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa vist ei jaga biiti!
Need, kes panna ei taha, ei ronigi teiste ette vaid stardivad tagant.
Miks stardivad? Kujuta ette, et näiteks TRR rajal sõites on tagatud liikluse turvalisus, toidupunktid ja vajadusel tehniline abi. Katsu sellist taset tagada üksi sõites.
Aga kui juhtub olema selline nisanäpp nagu sina, kes ei oskagi ise kummi vahetada? Kas tema peaks pikema sõidu jaoks tellima eraldi tehnoabi masina?
Teise Eesti otsa sõitmine lähedaste arvelt? Miks arvad, et teiste arvelt? Võib-olla on see väljasõit perega? Näiteks ema või isa tšillib omal rajal ja lapsed saavad mõõtu võtta omasugustega. Kogu-pere-fun!
Keskonna reostamisest ei tohiks mees, kes sõidab ameerika autoga ja reisib üle ookeani lennukiga, küll sõna võtta. Väga silmakirjalik!

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Jäi puudu kommentaar selle numbri osas. Korralik inimene ei trügi teenustega tagatud rajale ilma selle eest maksmata nagu mõni ajakirjanik on seda teinud!

ikka sama 11:28

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

To 11.28 Kuulge Mäidu. Lubage ma kutsun teid Mäiduks, sest te meenutate väga Mäidut. Ühesõnaga vaadake Mäidu, ärge palun enam rohkem mölisege ja tegelege rohkem oma asjadega! Aitäh sulle Mäidu, et lugesid ja kaasa mõtlesid. Loodan , et said aru!

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

meil on nüüd rahvuslik punnn ka olemas

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Mäidu elu on nii mõttetu ja tühi, et peab elama täiega Padre Pulleritsu elu, mida ta näib tundvat viimase kui kriipsuni. Enda kohta pole tal midagi öelda, kas panite tähele?

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Ah, et Priit on alati panna tahtnud. Aga kus see panemise instinkt näiteks paar aastat tagasi TRR-l jäi, kus ta mingis tempogrupis rõõmsasti lõpuni loksus?

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Seda märkab ka pime, et PP teod ja sõnad ei käi kokku.

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Rebjata, davaite žit družna!

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Papa Pulleritsul õigus nagu alati. Kui me ise ei pane siis tuleb Putin ja paneb. Ah? Mis siis saab? Siis kõik nutavad et miks Pullerits ja tema musklis semud midagi ei teinud. Ei pannud. Siis kui oli vaja panna.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Karta on, et kõige sellega on kuidagimoodi seotud Soonetsi uus ratas...

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

15:37 tabas praegu otse naela pea pihta

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Soonets peaks vaikselt emigreeruma nagu valgekaardi ohvitser 1919. Muidu ta jälle arreteeritakse ja terendab seina äärde panemine.

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Täna saab Värskas suuskadel panna, kas Pullerits on stardis?

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

"Mäidu" pärast ei maksa muretseda, saab ilusasti oma eluga hakkama ja ei liputa oma tegemistega ning ei virise nagu Priit, et sel aastal Presidendilt teenetemärki ei saanud.

Taibukam lugeja, mitte nagu 12:30, sai vist aru, et vastati Priidu esitatud küsimustele ja argumentidele (10:11). Ainult neile.
Kui ei meeldi vastus, siis ei olnud mõtet esita rumalat küsimust.

 
At 16:15, Anonymous MargusM said...

Priit, sest vahel on koos sõita ka vahva tunne. Saad mõne uue tuttava.
Võimalus kaugeltnurga sõpradega kokku saada (sinu puhul võistelda) või lihtsalt chillida.
Sinu jaoks on see aja kulutamine kuid nimetame seda kvaliteetajaks..

Kas M-i turism on öko ja kosher?

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Vaene Soonets, jälle mustad pilved pea kohal.

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Piluga sadul???
See on ju samahea kui kumminaine!

 
At 21:04, Blogger Priit Pullerits said...

MargusM, esiteks, Moabis käimine ei ole turism. Turismi teevad Kalamaja pehmod ja hipsterid. Moabis käimine on seiklus, mõõduka riskiga enda proovilepanek. Et see öko ja kosher oleks, pole siin teema - Moabi seiklust ei mõõdeta sellistes kategooriates.

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas Margus pole aru saanud et Moab on ellujäämis kursus, et Pullerits nii mitu korda käinud ja surma narrides elusalt tagasi tulnud on rohlkem kui ime.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Margus on naljakas mees. Räägib pidevalt koššerist. Kas tal noku nahk ära lõigatud ja valus olla? Kes tiap?

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

Kas PP läheb ka sel kevadel Moabi ekspeditsioonile oma Cubega?

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

Kas venitame noku nahka või saame teada kuidas läks ParisNiiss viimane etapp Eesti kotkastel? Halloo, Huu!!

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Siin kaks vanameest keset kaunist Moabi sügist. Kui niimoodi sõita oskad, pole (enam) panna vajagi. Ps. Tartu kandis on ka lõpuks radu tekkinud, kus päris korralikult mtb-oskusi arendada saab, mõni neist täitsa linna külje all.
https://www.youtube.com/watch?v=ZyEXajPHSQw

 
At 13:01, Blogger Priit Pullerits said...

Tean, 09:35, olen seda sõitnud alates 3.15-st teie lingitud videol. Kõige hullem koht on alates 4.00st. Kõige põnevamaks läheb 7.30st, kui oled kõrge kanjoni ääre peal.

Minu sõit siin:

https://www.youtube.com/watch?v=LFtBmqDAeUA

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Postimees kirjutab et naaberriigi president ja Keiser valitseb siit kuni igaviku piirini. Loodame et suusablogis kehtib sama põhimõte - PP on kunn isegi siis kui jääb aigeks või juhtub Moabis jala välja väänama

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Kohatu võrdlus. Meie boss ei ole mingi alamõõduline impotent. Lisaks tegeleb ta aktiivselt järeltulijate koolitamisega.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Paris-Nice'l läheb 13.03 ehk siis reedest admiseks, siis tulemas mäed vastu. Muidugi oleks hea näha ka tänase eraldistardi tulemused ära, distants veidi lühikene 15km. Kangertile kuluks poole pikem maa ära, et maksimum kätte saada ja enda eelised väkja tuua.
Taneli minek olnud kena, kuid samas mängib EF selgelt pisikese kolumblase Hiquita peale, keda klassiku tugevad mehed eelkõige Bettiol, Vanmarcke, Scully hoidnud jamadest emal ja kerge mägede kutt suutnus kõikidel tuulistel segastel etappidel ees grupis ka lõpetada.
See sama viirus külvab ka seal segadust, paljud ratturid kahtlevad kas saavadki seda tuuri lõpuni sõita ennem kui nad maha korjatakse.

Huu

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Külvavad paanikat kurram!

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Kui Pullerits virrrusesse jääb asendab teda Huu aga kui Kangert? Kes teda asendab? Soonets? Hea toidu peal kosunud mees. Uuem ratas ka hangitud.

 
At 15:15, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Pullerits räägib õiget juttu. Kui ikka korda majja ei saa, siis köetakse kõigile saun kuumaks ja korralikust peapesust ei pääse keegi. Seniks kuni saun köeb rakendada käsi peseb kätt meetodeid. Haiguste rohkel ajal on isiklik hügieen otsustava tähtsusega selleks, et Tartu Rattaralli ikka toimuks.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Kas rattavõistlused saavad olema meil nüüd kuni 100 osalejaga?

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

TRR ja kohtumine sõpradega selge. Aga onaneerimisega kuidas on? Kas saab kohe võib peab enne käsi pesema?

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

15:06 ....... Huu on tubli mees, aga mis on tema sõjaväeline auaste? Seda peaks teadma enne kui pakkuda talle kohta püramiidi tipus.

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et võistluste vormiks saab edaspidi ainult eraldistart.
Pannakse matid maha, sõidad päeva jooksul raja läbi ja õhtul vaatad, kui kõva mees olid.

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Sellest on kahju, sest kaotavad mehed kes omasid taktikalist silma, mehed kelle intuitsioon ütles eksimatult millal atrõõvi minna ja pelotonile šokk tekitada millest nad enne finišijoont ei toibunud.

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Kahju jah aga Padre Pullerits peaks kogukonda rahustama. Tänastel närvilistel päevadel.

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

Kangert täna eraldistardis 11...mees on kõvas hoos kui 15km. ka korraliku teeb. Tõusis ka kokkuvõttes mõned kohad..ootame mägesid.

Huu sõjaväelina auaste kõigest nooremseeru (loobus mitmekordselt pakutud uhkest sõjaväelase karäärist kultuura kasuks).

Giro ja ehk ka tuur sõidekase Priidu poolt vihatud pukkidel ja virtualselt..:)

Huu

 
At 21:45, Anonymous rjadavoi Luup said...

Noorem seersant on väga kõva auaste, selliseid paguneid vene sõjaväes ilma kellegi korralikult pugemata tavaliselt ei saanud. Üldiselt oli nii, et tsistõje pagonõ , tsistoje sovest.

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

Vähem möla. Utsebkas said kõik pagunid peale, polnud vaja midagi pugeda.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Vähesed pagunid ei välista Huu liikumist püramiidi tippu juhul kui ta manifesteerub kultuuririnde oligarhina.

 
At 22:12, Blogger Priit Pullerits said...

Esialgu võtku noormees ikka korralik valvelseisak minu eest.
Staršii seržant Pullerits

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Olukord on pinev ja enam pole aega ülbitsemiseks. Teen ettepaneku et infoministri kohale astub Huu ja ideoloogiasekretäri laua taha Kägu. Need mehed on suutelised paanikat ohjeldama ja spordirahva kogukonna lõhestumisest päästma.

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

Kas Padre ise tõvevoodis pikali et ei suuda vägesid juhatada?

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Padre põeb püstijalu ses suhtes vapper ja isamaaline.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Oh, ma tõesti ei teadnud, et mõni minister senini hanerasva kasutab. Sorri. Äkki leiab hanerasva meestele kuhugi abikülavanema koha. Selliseid mehi on hädasti vaja hanekasvatuse edendamiseks esmatasandil.

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on arreteeritud. Või karanteeritud. Edaspidi peate ise hakkama saama. Saite nüüd sitakotid!

 
At 18:22, Blogger lymacsau said...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

Hương Lâm chuyên cung cấp máy photocopy, chúng tôi cung cấp máy photocopy ricoh, toshiba, canon, sharp, đặc biệt chúng tôi có cung cấp máy photocopy màu uy tín, giá rẻ nhất.

 

Postita kommentaar

<< Esileht