esmaspäev, veebruar 16, 2009

Pullerits: Kas Tartu maratoni saab sõita õpiku järgi?

Varasematest prohmakatest õppust võtnuna püüdsin eile teha kõik õpiku järgi. Uurisin oma suusatreenerilt Margus Aderilt ja hiljutiselt jooksutreenerilt Meelis Minnilt, mida teha, et öösel ikka uni tuleks. Minn soovitas juua paar tundi enne magama heitmist kakaod, mida tegingi, ja Ader ütles, et viiksin mõtted maratonilt mujale, mida püüdsin samuti teha. Öösel ärkasin kella kahe ajal ja enda rahustamiseks sisendasin, et olen juba niigi küllaga saanud magada, neli tundi. Tunni aja pärast õnnestus taas uinuda.

Kahe eelmise aasta suusatreener Kalmer Tramm oli õpetanud, et võistlushommikul tuleb kõigepealt teha väljas 10-minutiline sörgiring, et organism tööle hakkaks ja söögiisu tekiks. Pärast kella kuue ajal ärkamist ajasin ka kääbusšnautseri Morgensilber Cherry Blossomi üles ja tegime õues väikse tiiru.

Ader oli soovitanud süüa eelnevatel päevadel taldrikute kaupa pastat. Ka seda tegin. Mõistagi oli ta soovitanud maratoninädalal tõsiseid trenne mitte teha. Ei teinudki. Nelja päevaga sõitsin kokku umbes 35 km, korraga kuni 40 minutit, mitte rohkem.

Oma Fischeri RCSid olin juba aegsasti Otepääle ettevalmistamiseks saatnud. A&T Sport nägi seekord hirmus kõvasti vaeva, et mu suuskade määrimise õigus Silja Spordilt endale saada, tegi mulle mitu telefonikõnet, esitas oma pakkumisi, kruttis neid üha soodsamaks - kuni võitles selle õiguse lõpuks endale. Hommikul ulatas A&T Spordi peamäärdemees, kunagine Eesti juunioride hõbemedalimees suusatamises Jaanus Kunts isiklikult mulle mu suusad, andis kaasa õpetussõnad, kuidas nendega enne starti veel ringi käia, ja ütles, et kui pärast proovimist miski pole päris hea, tulgu ma aga nende juurde ja nad katsuvad asja parandada.

20 minutit enne starti sõin ühe Borni batooni ja jõin peale mingi spetsiaalse joogi, mille nime enam ei mäleta - aga kõik sai tehtud nii, nagu õpikus kirjas.

Ja ometi, kõigest hoolimata, oleksin ühe asjaga oluliselt puusse pannud.

Loomulikult olin ühe esimesena stardiruumis, et saada koht grupis 201-300 võimalikult ette, ja panin oma vesti koha märkimiseks maha vasakpoolsesse serva lootuses, et pärast lähet tropi tekkides õnnestub ehk vasakult kõrvale hüpata ja massist hooga mööda saada.

Taevale tänu, et läksin tegema raja esimesele kilomeetrile eelluuret - ja mis ma nägin! Vasakul pool olid kõik täissadanud rajad. Soojendusel lahtiaetud radu paistis keskel vaid kolm. Mõistagi tõstsin seejärel suusad äärest keskele, sain oma grupi teise ritta.

Ootused olid kõrged. Mart Juur kirjutas laupäevases Postimehes nii: "Homme läheb lahti Tartu maraton, mille võitja saab auhinnaks vaiba ja 5000 eurot. Registreerunud on ligi 5000 võistlejat, nende hulgas ka meie toimetuse esindaja Priit Pullerits. Ma hoian pöialt, et Priit võidaks, sest siis on teada, kelle käest saab teha väikse laenu enne palgapäeva. Priit seletab küll, et kui ta hakkab kõigile raha laenama, ei jätku 5000 eurost kuigi kauaks. Küll aga lubas ta võidu korral igale mehele liitri viina ja karbonaadi välja teha. Raskel ajal asi seegi. Ja vast annab paarsada eurot Priidu käest ikka välja kaubelda."

Mu stardigruppi ilmus enne stardipauku, pärast eralduslintide allalaskmist, prominentne konkurent. Suusatajate vahelt murdis läbi võitleja number 999. See oli peaminister Andrus Ansip, kellele turvamees teed rajas. Just siis, kui valitsusjuht minu kõrvale jõudis, käiski kõmakas ja algas minek. Soovisin peaministrile jõudu. Ta oli paaristõugetega juba niivõrd ametis, et ei vaadanud kõrvalegi, aga soovis siiski jõudu vastu.

Finišis kuulsin tulist arutelu, kas peaks võitleja number 999 vastu valest koridorist startimise tõttu protesti sisse andma. Arvan, et see protest jääks rahuldamata. Ei, mitte seetõttu, et 999 oli Ansip, vaid seetõttu, et kõik, mis ta tegi, oli jokk. Scnapixi pildiarhiivis on näha, et Ansip on sisenenud oma stardikoridori ja seisab seal lindi taga. Asi on selles, et kui lindid alla ja grupid kokku lasti, kasutas ta turvamehe eestvedamisel võimuvaakumit ja läks nagu läbi rukki ettepoole. Elva välisööklas ütlesid mehed sellise käitumise kohta, et Ansip tegi lätlast.

Rivi tõmmati sõidetavate radade vähesuse tõttu ruttu pikaks. Sisenesin alles vana lasketiiru juurde, kui nobedamad mehed juba silmapiiril väiksel kõrgendikul esimese laskumise poole hoogu andsid. Õnneks sain avatõusust kiiresti üles, enne, kui selle alla ummik jõudis moodustuda.

Aga juba andis radade nappus tunda. Kahes sõidetavas jäljes minejate tempo polnud eriti rahuldav. Otsustasin enne maanteeületust, kus olümpiavõitja Erki Nool oli lubanud mind tervitada ja ergutada, vasakult lahtises lumes ettepoole tõugata. Sest kuigi rusikareegel ütles, et algtempoga ei maksa üle pakkuda, siis neile, kes koha ja aja peale sõidavad, on samavõrd oluline reegel see, et eesmistest gruppidest ei tohi maha jääda, sest pärast ei õnnestu neid muidu kinni püüda, kui pead peajagu üle olema.

Rollerirajale jõudes oli tunda, et tempo tikub tõusul langema. Ju siis mõnel ees ei pidanud. A&T Sport oli aga, nagu mulle tundus, teinud määrdetööd täie vastutusega ja kogu raha eest. Terve distantsi vältel ei saanud pidamisele midagi ette heita. Ent juba tekkis hanerivi, mis tähendas, et möödumiseks tuli otsida suusatajatest vähe sissesõidetud jälg, kus aga laskumistel polnud kiirus nii hea nagu siledaks hõõrutud rajal.

Metsasihil ning järgnenud põllu ja võsa vahelisel sirgel sai sõita ainult üksteiste taga. Olin sellises tropis, kus tundsin, et tempot peaks tõstma, sest eespool paistis tasapisi eemalduvat pisut kiiremini liikuv grupp. Otsustasin rajast välja hüpata ja juurde vajutada, mille peale keegi hüüdis, et lähen nagu tank. 10. kilomeetri tõusu eel teenisin kõrvalt mööda rabeldes ka oma esimese ja ainsa noomituse, et kuhu ma trügin. Aga vähemasti ei astunud ma kellegi suusale ega kepile ega tõuganud kedagi külili. Näiteks tunnustatud onkoarst Ain Kaare kurtis pärast, et tal astuti kõigepealt ühe suusakepi kulp ja veidi hiljem ka teise suusakepi kulp otsast ära.

Püütav grupp liikus umbes sadakond meetrit eespool. Koos minuga hakkasid seda taga ajama veel paar suusatajat. Seal, kus algas sügavast orust pikk tõus Harimäele, sain oma rongi etteotsa. Vahe grupiga püsis, ikka 50-100 meetrit. Kuidagi ei õnnestunud seda vähemaks saada.

Harimäelt laskudes oli rada eest päris tühi. Ühel hetkel kaotasin hooletusest tasakaalu ja oleksin peaaegu kukkunud. Siis pääses tagant mööda Tartu Suusaklubi sõitja Janek Truu, kes on mind Tartu kolmapäevastel võistlustel alati võitnud, ja hüüdis, et oleme saanud jälitajatest lahti, ning kutsus gruppi püüdma. Aga paraku libises ta aegamisi eest. Kas suuskade libisemisomadustes oli taas väike reserv või sai määravaks mu kaal, mis 70 kg? Igatahes nägin kaugelt, kuidas Truu laskumise lõpuks grupi sappa jõudis. Andsin ka pärast laskumise lõppu kätele ja jalgadele valu ning sain grupi saba peaaegu kätte - aga sama kiiresti libises see taas käest.

Tunnistan ausalt: kaine mõistus sundis esitama küsimust, et nüüd, mil kolmandik distantsist läbitud, kas ma pole mitte kergelt üle võimete piiri läinud? Sisetunne ütles, et võta pisut vaiksemaks, ei maksa hakata kangelast mängima. Tosina kilomeetri järel olin näinud, kuidas võistleja nr 41, Ranno Aun, kõrvale astus ja kurnatuna keppidele toetas. Ilmselgelt, paistis, pidi ta liigsele kiirusele lõivu maksma.

Aga eessõitva grupi saba nägin veel tükk aega. Poolel maal loeti mulle kohaks 140, mis tundus uskumatult hea. Tegin kiire arvutuse, et isegi juhul, kui nüüd iga järgneva kilomeetriga kaks võistlejat mööda lasen, tulen ikka 200 sekka ehk saan miinimumeesmärgi täidetud.

Eks aeg-ajalt sealt tagantpoolt mõni tuligi ja kihutas mööda. Tavaliselt olid need tulijad sellised, et mul polnud neile midagi vastu panna. Nad sõitsid ikka hoopis teisel tasemel. Näiteks omaaegne koolivend Miina Härma gümnaasiumist Aivar Veri, kes lükkas nii uljalt, et isegi mütsi polnud peas. Hõikas mulle vaid möödudes, et näe, oligi õigesti arvanud, et see eessõitja olen mina.

Aegamööda moodustasin vahelduvrakendi otse enda ees startinud Markko Abeliga (nr 251) - kord tõmbas ette tema, siis läksin jälle juhtima mina. Mõnikord liitus meiega mõneks ajaks veel keegi, kes siis peagi oma teed läks.

Aga ühest ma küll aru ei saanud: kunas see Kuutsemägi tuli. Ootasin ja ootasin, et millal selle otsa tuleb hakata ronima - aga ei saanudki sellest aru, kui tuli äkki Kuutse TP.

TPdes ei tohtinud seisma jääda. Mu taktika oli järgmine: olin rinnanumbri alla kinnitanud kleeplindiga kolm Dexali geeli, mida otsustasin võtma hakata alates teisest TPst igas TPs. Lisaks üritasin haarata vähemalt kaks joogitopsi, sest igaühest loksus niikuinii muist maha või rinnale. Häda oli selles, et kleeplint oli liiga tugev ja Dexaleid ei saanud kuidagi kätte. Neist ühte lahti rebides käristasin isegi numbri eest lõhki ja ainsat tagumisele numbriküljele pandud geeli ei hakanudki seetõttu hiljem koukima. Nii et sõitsin raja läbi kahe geeli ja igas TPs võetud ühe-kahe joogitopsi abil.

Viimasel 17 km-l, kui algas paaristõuketöö osa, lootsin tänu siledal maal treenimisele oma väikse trumbi välja käia. Aga üllataval kombel polnud seda trumpi võttagi. Õigemini, teiste paaristõuketöö oli veelgi tugevam. Minu ees läks viiene grupp, kuhu kuulus ka Abel, ja mitte ei saanud nendega vahet vähendatud. Eks see libisemine oli ka kohati väga tatine (eriti seal, kus peal oli värskemat lund), aga küllap kõigil, sest ega muidu polnud kahe raja vahel näha pideva siia-sinna seebeldamise jälgi.

Kuraditosin kilomeetrit enne lõppu möödus minust Kunnar Vahi, kes küsis, kas mu algus oli liiga kiire. Ei, ei olnud kiire, vastasin. Aga ei saanud ennast nii liikuma, nagu tahtnuks. Ei, väsimust erilist polnud. Aga ei saanud kuidagi hoogu üles. Üks asi häiris ka, kuid ei taha seda ülevõimendada, sest ma ei soovi seda mingi vabandusena esitada: juba poole distantsi ajal hakkas vasak ranne valu tegema ja paaristõukeosa alates tundsin valu ka õlgades. Ei, see ei olnud lihasväsimus, vaid liigeste ja luude valu. Ma ei kavatse siin väita, et seetõttu kehvemini sõitsin, aga iga tõukega kaasnes valu küll. Kuid sellest tuli üle olla.

Tühja sellest valust, aga kümmekond kilomeetrit enne lõppu tuli selle maratoni kõige ebameeldivam üllatus. Siis tuli tagant nagu soomusmasin nt 308, Tiit Tali, mees, kellele olin ühel viimatisel treeningul Tähtvere spordipargis hüüdnud, et mis ta treenib kogu aeg ühesuguse suure kiirusega, et sel pole ju mõtet, et vaadaku ise, tulemust ju ei ole. Tõepoolest, Tartu kolmapäevastel võistlustel olin teda 5-8 km võistlustel võitnud katastroofilise vahega, hea mitme minutiga. Ja kujutage ette, nüüd tuli seesama Tiit Tali ja läks minust mööda seesuguse jõu ja lennuga, et oli varsti silmapiirilt kadunud.

Ma ei saa öelda, et oleksin jalutanud. Kui keegi küsiks minult Tartu maratoni iseloomustust, ütleksin, et see oli pikk, hirmus pikk sprint. Kogu aeg käis täie jõuga kihutamine. Viimasest TPst oleksin sellise hooga läbi sõitnud, et peaaegu poleks topsi kättegi saanud. Õnneks sain kõige viimasena pakutavast teetopsist servapidi kinni. Edasine oli põhimõtteliselt ainult üks suur spurtimine.

Kunnar Vahi sain peagi uuesti kätte ning tükk aega jagasin maid nr 187ga, Priit Videvikuga. Kuni 5 km enne lõppu jäi ühel tõusul ette mees, kellel oli peas pruun kuradi või Batmani müts, mis varjas silmnägu, ja kellel oli nii tagumikul kui numbril punane "Reporteri" silt. See mees lisas mulle motivatsiooni. See pidi olema too tegelane, kelle kohta Kanal 2e "Reporteri" produtsent Ivar Vigla oli kuus päeva varem mulle kavalal ja uhkel ilmel öelnud, et saadab tulle mehe, kellele ma vastu ei saa. Nüüd tuli Viglaga arved klaariks teha.

4 km enne lõppu ühel tõusunukil otsustasin käiku lisada ja tõmbasin "Reporteri" mehest, kelle võistlejanimi oli Reporter Hugo, võimalikult imposantse sammuga mööda. Kuulsin, kuidas ta järele hüüdis, et ei noh, nüüd lõpus on ikka eriti kõvad mehed rajale lastud. Kihutasin mäest alla üle Elva jõe, Videvikust mööda, ja läksin viimast tõusu ründama. Kummalisel kombel avastasin distantsi viimasel kolmandikul, et mu trump pole mitte sileda maa paaristõuge, vaid hoopis tõusude võtmine. Neil tegin enamikuga lähikondseist kas vahe sisse või sõitsin vahe kinni.

Loomulikult haarasin 3 km enne lõppu ka kohvitopsi. Ega see sinna niisama pole pandud - ikka kofeiiniga ergutamiseks. Kõik tuli teha ju õpiku järgi. 2 km lükkasin metsasihil kõige ees, siis läksid kaks meest kõrvalt mööda, aga polnud aega vaadata, kes, sest järgi minna nendega ei jaksanud. Metsast välja tulles, kus libisemine läks taas värskemal lumel hulluks, lükkas minust uuesti mööda ka Kunnar Vahi. Ehkki finišisirgel tundsin, et võinuks talle konkurentsi pakkuda, polnud selleks ruumi, sest silmaga oli näha, et kõrvalrajal on lumekiht paksem ja sinna hüpates naguni möödumisest midagi välja ei tule.

Arvasin, et koht tuleb 170-180 vahele. Aga ei tulnud. Ju olid vabatahtlikud kohalugejad kusagil eksinud. Diplomil on kirjas 155. koht ajaga 3:34.08. Kaotust võitjale Anders Auklandile Norrast 37 ja pool minutit, Eesti parimale Priit Naruskile pisut üle 30 minuti.

Kolm minutit pärast mind saabus 184. kohaga spordiarst Mihkel Mardna, kellega olime juba suvel enne Pekingi olümpiat kokku leppinud, et sõidame Tartu maratonil võidu, ja kes oli hankinud endale aegsasti stardikoha eliitgrupis. Aga näitleja Veikko Täär, kelle kohta viimasel kümnel kilomeetril mulle mitu korda teavet hüüti, et ta ei ole üldse kaugel, jäi minuti jagu ettepoole ja sai 143. koha. Temast vaid kaks kohta eespool lõpetas olümpiasõudja Allar Raja.

Vähemasti õnnestus võita olümpiahõbedat. Sõudja Tõnu Endrekson küsis, kuidas mul läks, ja kuulnud tulemust, ütles, et oli tagapool. Ta kaotas mulle ligi 19 minutit ja oli 372. Lohutasin teda - kuigi ega ta lohutust vajanud -, et eks tal pidigi ju tänavune aasta vaheaasta tulema.

Aga "Reporteri" salasõitja? Tuli välja, et tegu oli mu enda õpilasega, hiljutise Eesti sprindikoondislase Pavo Raudsepaga. Reporter Hugo nime all rajal tola tehes kaotas ta mulle kaks ja veerand minutit ja sai 176. koha. Ärge arvake, et Raudsepa edestamist ületähtsustaksin. Aga see on küll tähtis, et Ivar Vigla enesekindel avaldus õnnestus uppi lüüa.

Vaatame, kes ettepoole jõudsid:

Marko Albert, olümpiatriatleet, 38. koht, minu kaotus talle 19 minutit;
Hilde Pedersen, medalitega olümpiasuusataja, 39. koht, -19 min;
Taavi Palo, mu sagedane suusamäärija Silja Spordis, 61. koht, -13 min;
Rait Pallo, Tartu nelikürituse sage võitja Hansapangast, 67. koht, -12,5 min;
Jaak Teppan, Tartu Suusaklubi treener Teppanite suusasuguvõsast, 70. koht, -11,5 min;
Eero Antons, siinse blogi sage kommenteerija, 75. koht, -10 min;
Allan Oras, profirattur, 92. koht, -6,5 min;
Aivar Veri, endine koolivend MHGst, 99. koht, -6 min;
Janek Truu, Tartu Suusaklubi esindaja, 106. koht, -5 min;
Tarmo Mõttus, Vigurivänt Haanja Rattaklubist, 108. koht, -5 min;
Olle Kärner, Eesti parim orienteeruja, 113. koht, -4 min;
Rannar Raantse, sitke harrastaja Jõgevamaalt, 121. koht, -3 min;
Tiit Tali, hullumeelselt kõvas tempos treenija, 132. koht, -1,3 min;
Allar Raja, olümpiasõudja, 141. koht, -1,2 min;
Veikko Täär, suusatav näitleja / näitlev suusataja, 143. koht, -1 min;

Enda lohutuseks tuleb vaadata, kes jäid tahapoole:

Riho Mõtlep, Saaremaa mees, kes eelmisel maratonil mind lõpuga võitis, 160. koht, +20sek;
Liis Kalda, parim Eesti naine maratonil, 163. koht, +36 sek;
Teet Jagomägi, Regio juht, keda ma veel kordagi edestanud polnud, 167. koht, +59 sek;
Reporter Hugo ehk Pavo Raudsepp, endine Eesti koondislane, 176. koht, +2.17;
Mihkel Mardna, tuntud spordiarst ja ortopeed, 184. koht, +2.58;
Kalev Vunk, Tartu harrastaja, kes mind Alutaguse maratonil edestas, 200. koht, +4.36;
Raul Arula, tartlane, kes on Tartu võistlustel alati minust kiirem olnud, 204. koht, +4.57;
Ats Uiboupin, Eesti eest võistlenud suusataja, 214. koht, +5.57;
Rein Kullamaa, kellega oleme Tartu võistlustel pidevalt maid jaganud, 233. koht, +7,5 min;
Madis Tiik, tuntud perearst, endine kõva keskmaajooksja, 236. koht, +7,5 min;
Ain-Ivar Tupp, tuntud ka doktor Holdenina, Haanja Rattaklubi liige, 241. koht, +8,5 min;
Indrek Ümarik, endine orienteeruja, 254. koht, +9,5 min;
Emeri Lepp, kes võitis mind Alutaguse maratonil, 264. koht, +10,5 min;
Ain-Alar Juhanson, Eesti Ironman, 279. koht, +11,5 min;
Eino Karvak, kes lõpetas minu ees Tamsalu maratoni, 289. koht, +12 min;
Art Soonets, igipõline konkurent, minu autojuht, Scanpixi fotoagentuuri pealik, jne, jne, 306. koht, +13,5 min;
Andre Laine, Võrumaa mees, kes alati minusse soojalt ja sõbralikult suhtub, 307. koht, +13,5 min;
Raul Kinks, endine Eesti Suusaliidu peasekretär, 316. koht, +14,5 min;
Kalle Kiiranen, Tartu Ülikooli teadusmees, kaasharrastaja Tähtvere spordipargis, 337. koht, +16 min;
Aivo Pärn, sponsor (ostis mulle Swenori rullikud) ja koolikaaslane MHGst, 348. koht, +17,5 min;
Janek Bahovki, Tartu Suusaklubi juhatuse liige, kes on alati mind Tartu võistlustel edestanud, 357. koht, +18 min:
Tõnu Endrekson, olümpiahõbe sõudmises, 372. koht, +19 min;
Sten Weidebaum, koolitaja, 386. koht, +19,5 min.

Kokkuvõttes: seekord püüdsin teha kõik õpiku järgi ja kurta ei ole mitte millegi üle. Miinimumeesmärk pääseda 200 sekka sai täidetud, maksimumeesmärgist jõuda 150. koha kanti ei jäänud ka palju puudu.

Õhtul saatis telemees Vahur Kersna telefonisõnumi: "Kas nüüd elutöö tehtud? :-) Väga tubli!" Ei, see pole mingi elutöö. Küsimus on pigem selles, et kas siit on võimalik veel paremaks saada. Ega vist. See sõit oli niigi lähedane 100-protsendilisele õnnestumisele.

Foto 1: Priit Pullerits enne Tartu maratoni starti energiavarusid täiendamas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Tartu maratonil osalejad on kogunenud stardikoridoridesse. All paremal Priit Pulleritsu stardikoridor 201-300. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Scanpixi fotoagentuuri juht Art Soonets (paremal) pakub Priit Pulleritsule enne starti kaitsvaid prille pähe.
Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 4: Fotodokument, et peaminister Andrus Ansip (keskel valges) startis õigest stardikoridorist. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 5: Tartu maratoni start on antud! Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht / Scanpix
Foto 6: Suusatajate rivi rolleriraja tõusul.
Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 7: Välismaalased vedamas Tartu maratoni liidergruppi. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht / Scanpix
Foto 8: Priit Pullerits läbimas ühesammulise paaristõukega Kuutse toitlustuspunkti. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 9: Anders Aukland Norrast (pärjaga) võitmas Tartu maratoni. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht / Scanpix
Foto 10: Priit Pullerits on ületanud Tartu maratoni lõpujoone. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 11: Reporter Hugo alias Pavo Raudsepp ja Priit Pullerits sõbralikult Tartu maratoni finiši järel. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 12: Priit Pullerits ja spordiarst Mihkel Mardna sõbralikult pärast Tartu maratoni lõpetamist. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 13: Olümpiavõitja Erki Nool (paremal) näitamas äsja Tartu maratoni lõpetanud Priit Pulleritsule oma fotokaamerat. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 14: Priit Pullerits ja perearst Madis Tiik Tartu maratoni lõpetamise järel. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix

66 Kommentaarid:

At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

töö korralik ja eeskujulik! Palju õnne!

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Priit. Mul õnnestus saada revanss möödunud korra eest, nii et Haanjas konkureerime jälle.

Tervitades,
Eero

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Mahavisatud aeg ja energia Priidu poolt, kasutades ta enda poolt viljelevat kalkuleerimistehnikat - kui ikka eesti 10 enamtreeniva harrastaja hulka kuulutakse ja siis koht sellest kaugele kaares maha jääb, vaatamata sellele et treenerite näpunäidete ja heade nõustajate käe all harjutatakse, suuskade määrimise õiguse peale jookstakse tormi, kohale sõidutatakse ka, elu nagu pilpa peal, siis on ikka nõrk koht küll. Eesti paremad harrastajad nühivad ikka juppjagu eespool. Lihtsalt teadmiseks. Sellise organiseeritud treeningu pealt oleks ikka oodanud rohkemat. Aga muidu tubli sõit ikkagi, ei tasu pead päris norgu ka lasta. Mitmes Priit omas vanuseklassis oli, ikka top20 sisse mahtus? ja kas mõni vanema vanuseklassi sõitja tast ettepoole ka mahtus? pangem ikka asjad õigele kaalukausile, et Priidu ettevalmistust ja tulemust adekvaatselt hinnata.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

ma loodan ka, et see tulemus toob pulleritsu maa peale tagasi. kõigepealt mõnitab oma blogis endast üks jagu vanemat tiit tali tolle halva tehnika ja vale treeningu pärast. ja veel selle pärast kah, et t.tali miskit noormeest üritas juhendada. kui jalg oli vaja joonele panna, siis tõmbasid nii noormees kui t.tali ise pulleritsule mütsi silmadele. nii et suhtu spordimeestesse edaspidi lugupidamisega.

 
At 11:44, Blogger markko said...

Kirjutan ka mõne sõnaga P. sõidust. Stardis sättis P. end minu taha seisma (200-300 teine rida) ja see oli õige otsus, kuna kaks keskmist rada läksid töösse ja seal oli kiirus kõvasti suurem. See võimaldas tõusta kohe 50 kohta küljeridade arvelt.
4 aastat tagasi oli samasugune olukord: värske lumi ning Matu väljadel kulges 1 rada. Õigesti tegid need kes puhkasid, mitte ei rapsinud asjatult. P. aga püüdis oma kohta tõsta ning kulutas ilmaasjata energiat. Tegi liiga palju tööd ja kadus silmist Harimäe tõusudel. Peale Harimäe laskumisi jätsin oma 10-se pundi selja taha ja hakkasin ise vajutama.
Kaugel ees paistis 20 meheline jõuk ja 1 mees hakkas neist maha jääma (P.). Oligi nii, et esialgne rahmeldamine maksis kätte. Sain mööda ja jätsin kohe igaks juhuks selja taha ka (et P. puhata ei saaks :), kuid üksi pundi vastu ikka ei saa. 10 - 15 km ajasin vist asjata taga seda punti.
P. sai ka oma raskest hetkest üle, püüdis mu kinni ja sain lõpuks puhata. Läksime siis paaris. Tagant tuli mehi juurde ja nii me kulgesime igaüks oma võimete piiril . Priit vedas Peebult Paluni täitsa tublilt ja meie grupp paisus 5-6 meheliseks. Tempo oli piisav, et keegi ei tahtnud ise tööd tegema minna. Selle lõigu kohta respect.
Palul sain kõrvalt juua ja otsustasin, et on aeg uus käik panna. Enam selja taha ei vaadanud. 2 km hiljem enam P. selja taga ei näinud. Saime 5-kesi Priidust lahti, sest me vist ei peatunud TP-s. P. jäi seal jooke võtma.
Sain ka P. tehnikat vaadata päris kaua :) Libistamine vahelduvtõukelisel sõiduviisil jääb veidi lühikeseks. Samm on liiga tihe ja jalatõuge nõrk. Hoogsamalt vaja minna. Paaristõukel jääb võimu puudu. Püüdlikult tegi, aga jõudu polnud sees. Kepid peaks veel tugevamalt maasse lööma.

Aga tubli tulemus ja sitke sõit.
Edu edaspidiseks!

 
At 11:46, Blogger Vahur said...

PP sai M40-s 28 koha. Julgeksin teda küll harrastajate hulgast peaaegu välja arvata (just treeningmahu osas). Või peaks tegema eraldi grupi nö "eliit" harrastajad (kellel on aega, tahtmist ja võimalust/ oskust treenerite teadmist kasutada - paha ei teeks ka hea vasrustus ja määrdemeistrid).

Siinkirjutajast sai jagu +17.12 (ehk on mul veel arenguruumi - hakkan nädalas keskmiselt 8h rohkem trenni tegema [kvaliteetselt] -> võidan rajal 18 minutit !)

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

eesti harrastajate esikümme saab täis umbes 60nda koha kandis! Ma arvab, et osa nendestki ei oma sellist kilometraazhi ega treeningmahtu kui esikümne treenija ja treenerite näpunäidete järgi juhenduv Priit. Jõudu Priidule, õnneks arenguruumi on, motivatsiooni peaks jätkuma nüüd kamaluga.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Priit - tegid tõesti kõva sõidu, müts maha!

 
At 12:21, Blogger Priit Pullerits said...

Eero, kuuldes Sinu hirmuäratavatest tulemustest, koguni mingist 30. kohast kuskil Alpides, siis minust Sulle sel aastal vaevalt konkurenti on. V.a juhul, kui oma suusad kinni määrid. Aga ei saa ju loota teiste ebaõnnele.
Su areng on muljetavaldav!

11:22-le - olin omas vanuseklassis M40 alles 28 - nii kõva on tase. Ja ikka oli vanemaid inimesi eespool, koguni 23, nende seas ka üks naine, Hilde Pedersen. No aga kuulge - ega ma ole suusataja, olen alles kaks ja pool aastat selle alaga tegelenud pisutki süstemaatiliselt. Enne seda olin kaks aastat pühapäevasuusataja, sõitsin 500-krooniste Visu poolplastikutega, 10 km korraga, ei rohkem. Talvine kilometraaž ehk sada tuli ära.

Suur aitähh Markko Abelile minu sõiduanalüüsi eest! Sealt on palju kõrva taha panna ja edasiseks silmas pidada.

 
At 12:46, Blogger Priit Pullerits said...

Hei, sõbrad ja konkurendid! Nüüd sain Tartu maratoni läbiviijailt süüdistuse, et Ansip oli startinud õigest stardigrupist ja mina olen valet kirjutanud. Kuigi kõik me ju nägime, kõik need, kelle stardigrupist ta läbi tuli, ja ka need, kes minu grupis startisid, et Ansip oli stardipaugu kõlades ehk stardihetkel oma numbriga 999 grupi 201-300 esireas.

Kuulge, me ei saa ju lasta seesugused ebaõiglusel, kus tõe rääkimist vasturünnakuga summutatakse, võidutseda. Jätke siia paar rida, kui nägite seda, mida minagi! Ärgem laskem ebaõiglusel triumfeerida.

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Priit sinu info on tegelikult selles osas ebatäpne, et nr all 999 sõitja ronis siiski lindi alt läbi (võrk oli ära koristatud juba, aga lint oli alles) ja kõik teised seejärel tema eeskujul järgi. Asi võib JOKK olla, aga elementaarne viisakus lonkab ikka kahte jalga.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

mnjah, see PP 155 koht on jama selles mõttes, et nüüd ta on min 1 aasta õhku täis ja pritsib sülge teemadel mida ei valda. muidu kõva tulemus.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit mina Ansipit ei näinud meie koridori tulemas aga ma olin ka parempoolses servas ja sinust sain ma mööda 4 ja 5km vahel tõusul, lisaks koperdasin Su suuskadel peale munamäe juures olevat teeületust tõusul, sorry. Aga, et mu areng ikka muljetavaldav oleks siis ma ei hakka igaksjuhuks oma treeningmahte avalikustama :)

eero

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Taas on jätnud prillidega noormees juhendi lugemata ja udutab siin igasugu asju. Juhend sätestab ära, millised on stardigrupid ja Ansip siseneski oma stardigruppi. Edasi ütleb juhend, et "Iga suusataja peab startima numbrile vastavast stardikoridorist. Valest koridorist startinud diskvalifitseeritakse.". Stardikoridori mõistet pole lahti kirjutatud. Kuskil pole öeldud, et stardigrupp ja stardikoridor oma samad asjad.

 
At 14:13, Blogger Priit Pullerits said...

Lugesin ka osalejatele jagatavat infolehte. Seal on hüüumärgiga rõhutatud: "Vales stardigrupis startijad diskvalifitseeritakse." Ansip startis, s.t oli stardipaugu ajal grupis 201-300, mitte rinnanumbrijärgses grupis 701-1000.

Ei maksa siin hakata udutama, et mõiste see-ja-too ei ole lahti kirjutatud. Nii jõuame välja, et Ansip ei startinudki, sest ütleme, et ta ei võistelnud enda väitel, vaid läks lihtsalt rajale ehk alustas sõitu (see ei tähenda startimist?!...). Fakt jääb faktiks, et Ansip startis valest stardigrupist; tema õige grupi ja tegeliku stardigrupi vahele jäi veel tervelt kaks gruppi!

Ja et Ansip seepärast mures on, näitab tema hommikune telefonikõne Tartu maratoni korraldajaile, et kas ta võetakse nüüd maha.

Siit õppetund tulevaseks aastaks, kuidas edu saavutada: kui olen sisenenud oma väravast, jalutan/suusatan kõige ette stardikanga alla ja stardin sealt. Mis te arvate, kas mind diskvalifitseeritakse?

Kui jah, siis miks Ansipit ei diskvalifitseerita? Kui ei, siis võime kõik järgmine aasta seda nippi proovida.

 
At 14:24, Blogger riho said...

Arvestades treeningmahtude erinevusi ei hakanud ma see aasta, Pullerits, sinuga konkureerimisest mitte unistamagi. Kui finishisse jõudes vahe vaid 20 sekundit oli, siis mõtlesin küll, et kurat oleks teadnud oleks tati ninast välja sõitnud, jõudu lõpus oli ja kui suusakepi teravik poleks kah lõpuosas murdunud, siis oleks hea õnne puhul eelmise aasta Haanja maratoni lõpu vastupidiseks keeranud. Kuid agasid on palju ja sõit tehtud, igatahes tubli sõit kõikide poolt. Maratonist on tõesti kujunenud väga pikk spurt.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Hakakem nüüd mõtlema - kes meist on seisma jäänud kui stardilint ära võetakse ja ei lähe koos massiga ettepoole?
Grupid segunevad paratamatult, st lindi ära võtmisega kaotatakse piirid stardigruppide vahel, edasi tee mis tahad...
Kui tahetakse hoida jooni ja piire siis peaks lint ikka langema stardipaugu ajal, sellega koos.

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Oi kuidas ma nuputasin, et kus ma 999 mööda lasin ja mõtlesin, et ainuke loogiline variant on kui 999 sõitis autoga esimesse TP-sse. No ei tule kohe selle peale, et tagumise koridori mees nii mõõdutundetult ette vahele ronib.

Eero sõnadele ma oponeerin PP sõidustiili kohapealt siiski vastu. Olukorras kus PP-l pole piisavat musklimassi, tulebki rohkem siblida, et kompenseerida jõu puudumist ning eks loomulikult tehnika kannatab selle siblimise ajal. Tegelikult ei teinud PP erilisi apsakaid, tema ideaalaeg oleks olnud vast minut kaks kiirem. Kerge mehe eelis ongi kõva töö tõusudel, laugetel lõikudel pole tal vastupidavatele musklimägede vastu mingitki eelist. Just tõusudel teevad sulgsabad oma tähelende, laskumised on neile tõeline probleem.

Mind aga huvitab, et kas PP-l on nüüd mott maas ja järgmine aasta teda enam 100 või 150 piiri ründamas ei näegi? Kui nõnda siis on ikka pagana kahju nendest 10h treeningnädalatest :(

Ma see aasta lasin luuslangi ja kogusin musklit aga järgmine talv panen jälle treeningprotsessi käärima ja kahju kui PP tuleb kotti aetavate nimekirjast juba enne üritust maha kriipsutada, tema loobumise tõttu.

jyrx

PS loomulikult õnnitlused Priidule supersõidu puhul.

 
At 14:41, Blogger Kidra said...

Minu õnnitlused ja lugupidamine Priidule eesmärgi saavutamise puhul!

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priidu loogikat kasutada, siis tuleks umbes pooled 63km startijad maha võtta, sest tagant lähevad grupid kokku kui aed ära keritakse.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Ma kirjutan siia esimest korda positiivse kommentaari: tubli sõit ja hea jutt.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

14:00 ja 14:31'le. Teie jutt viitab sellele, et olete kusagilt esimesed tarkuseterad kätte saanud ja neid kasutades nokkima hakanud teema üle, mis on selgelt ja üheselt kirja pandud ning nagu iga mõistlik inimene sellest aru peaks saama. See, et lint eemaldatakse, ei tähenda seda, et võib tegema hakata, mis tahad - tundub täitsa poisikese mõttekäik olevat. Lindi peab eemaldama enne stardipauku nii kui nii. Kujutab keegi ette, et peale stardikäskluse andmist sõidavad tuhanded inimesed lintidest läbi või üle? See, et peale lindi eemaldamist stardigruppide esi- ja taguotsad ühinevad on normaalne nähtus, kuid normaalne pole see, kui keegi trügib oma stardigrupist teise stardigruppi, hoolimata juhendis antud korraldustele. Täpselt seda nr. 999 tegi.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Mina olin üks viimastest sisenejatest oma stardigruppi. Kohe-varsti lasti võeti lindid vahelt ära ning tagumine grupp sõitis meie grupi kandadele, keegi neist tagumistest ei leidnud endal olevat õigust hakata enne stardipauku teistest mööda trügima. Seega käitus nr 999 poliitikule vastavalt - jokkilt, aga see riivab siiski tavakodaniku õiglustunnet. Natuke häbi võiks peaministril olla ja väita, et teda süüdistatakse alusetult on natuke narr.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Eero -- äkki ikka pillad mõne pala oma mahtudest? jagub kohe actionit pikemaks ajaks.

Ja juhend siiski kasutab kahte erinevat terminit, koridor ja grupp.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Kui aed ära võetakse, segunevad eespool oleva grupi viimased read ja tagapool oleva grupi seimesed read. Ilma trügimiseta ei saa kuidagi seguneda nr 201 ja 999 nagu seekord juhtus. Ja see nr 999trügimine ridade vahelt toimus peale seda kui naabergruppide segunemine oli juba toimunud ja kõik rahulikult seisid ja strdipauku ootasid. Selline tegevus näitab elamentaarset suusakultuuri puudumist, aga nr 999tegevuse õigustajad võiksid mõelda sellele, mis siis saab kui kõik 4000 stardiootajat Ansipit tegema hakakvad. Minu pärast startigu Ansip kasvõi 1 km teistest eespool, kui korraldajad talle sellise privileegi annavad. Aga seni kuni tal pole ette näidata korraldajapoolset õigust stardigruppi muuta, startigu numbrile vastavast stardigrupist. Ja korraldajatel ei maksa pead liiva alla peita.

Ain

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

jyrx ära minu sõnadele küll vastu oponeeri, mina ei tea Priidu sõidustiilist midagi, ma ei oska isegi eriti suusatada, ammugi hakkan ma siis teist arvustama.
Samas ma ootaks seda, et kaasvõistleja kes pahandas mu olematu tehnika üle ja käskis see siblimine ära lõpetada, et oleks ni hea ja võtaks ühendust ja annaks mulle mõne suusatunni. Minu stardinumber oli 226 ja olin punases-valges dressis.

eero

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Ühes lauses räägitakse iseendale vastu:

"See, et peale lindi eemaldamist stardigruppide esi- ja taguotsad ühinevad on normaalne nähtus, kuid normaalne pole see, kui keegi trügib oma stardigrupist teise stardigruppi"

samal ajal on normaalne et grupid segunevad s.t. teise grupi omad lähevad esimese grupi sisse, aja samas pole see normaalne!?

nagu räägid iseendale vastu. Minu arust oleks normaalne kui inimesed ei liiguks ja seguneks vaid oleksidki omas koridoris ja kui minnakse edasi, sisi loogiline et segunetakse ja igaüks võitleb enda eest. selline on elu ja "olelus"võitlus, tugevamad jäävad ellu :D:P mis teha kui aeglasemad ja nõrgemad etet jäävad....

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Sisenetakse stardikoridori, mis on üks ja pikk, ollakse stardigrupis, milliseid on mitu...

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Teema läheb jamaks ära. Loomulikult kui lint ära võetakse vahelt siis tagumise grupi esimesed sõidavad eesoleva grupi viimaste järgi ja kuna grupi lõpp on sakiline siis tekib ka segunemine, küll ei ole aga see normaalne, et sa astud jäljest välja ja sõidad kahe rajavahel eesoleva grupi ninna või kohe ahrlini kõrvale lindi ette.
Lollusi pole vaja ajada, et jokk või mitte jokk. Nr 999 tegi sohki ja kogu lugu, mis siin enam targutada. Need kes arvad, et see on normaalne, siis kui kõik 3900 sedasi arvaksid, siis oleks maraton ära jäänud kuna pr Jänese kõneajal oleks üks suur hunnik sõidetud esimese mehe selja taha.

Räägiks ehk midagi asjaliku, et kuidas maraton läks ja kas püstitatud eesmärk sai täidetud ja kas selleks kulutatud aeg ikka oli asja väärt?

eero

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

To: 15:06 Selgitan oma mõtet - Esiteks ma ei kirjutanud, et grupid segunevad, vaid ühinevad, see tähendab, et saavad kokku, mitte ei segune. Teiseks me ei saa arutleda TM'i üle, kui elu ja olelus võitluse üle, kus tugevamad jäävad ellu. TM on kultuurne rahvaspordi üritus ja loodetavasti selleks ka jääb. Lintide eemaldamisel võib näiteks grupp 1001-1500 liikuda grupini 701-1000, mitte hakata sinna sisse murdma, nagu kamp metslasi.....

 
At 15:40, Blogger dr Holden said...

Kunagi peeti Murmaskis Põhja Mänge ja nende mängude viimasel päeval oli alati kavas kohalik suusamaraton. Nõukaajale kohaselt pühiti juba pool tundi enne ametlikku stardiaega minema ja loll oli see, kes stardipauku ootama jäi. Kui vabariigi teine mees (esimene on vist Ilves ja teine on naine) näitab kogu Eestile, kuidas peab tegema, siis võib ka Tartu Maratoni stardist kujuneda farss a la Põhja Mängud Murmanskis.

Aga eks see jää tema enda südametunnistusele ja üleüldse sellest ei tahtnud ma kõnelda. Vaatamata mõnele mürgisele kommile tegi Priit kõva sõidu - 2,5 aastase harjutamise tulemusena sõita välja 155. koht, pole paha!!! Ma ise olen nüüdseks nö asjalikult harjutanud peaaegu 4 aastat ja kahel viimasel Tartu Maratonil Priidu käest pähe saanud. Eelmisel korral sekunditega, sel korral juba minutitega.

Aga ükskord algab aega,
kus kõik pirrud....

ehk siis, nu pogodi, Priit!

Lähen nüüd trenni!

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Asi selles ongi, et selline "kultuursus" ei kehti. Õnneks suusamaratonidel raskem trügida, kuna suusad segamas ja jäljed jne... Jooksuüritustel on see trügimine ikka meeletu. Olen ise selle "kultuursuse" pärast suht taha jäänud ja pärast ennast kirunud :D ja loodetavasti võitlen siiski edaspidi oma elu eest ja ettepoole, kuigi olen liialt tagasihoidlik selles.
tegelikkuses on asi selline, et stardigrupid võiksid olla tugevuse järgi, mitte suvaliste numbrite järgi. Kui ikka tugevamad algajate selja taha jäävad, siis minu arust ei ole see õiglane, olgu jutt kellest tahes ja kui ei suudeta teha õiglasi gruppe, siis pole neil ka mõtet ja tulebki elu eest ennem võidelda... igayhel on oma kultuursus ja viisakus ning nägemus sellest...

aga... ma vist ikka ei trügi ettepoole ja pole trüginud samas, pole mul ka nende vastu midagi, kes seda üritavad. :D

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

eh, mis te vaidlete... PP raiub, et AA tuleb maha võtta, kuna STARDIHETKEL OLI TA VALES KORIDORIS. niimoodi ei saa juhendit tõlgendada. mul naine tegi tehvandi tribüünilt pilti, kus stardihetkel olid tagumiste gruppide kohad täiesti tühjad.

mina Ansipit kellestki mööda trügimas ei näinud, startisin teises tuhandes. aru ma ei saa, miks te mehed siis häält ei teinud, kui see trügimine käis? nüüd tagantjärele on kõik kõvad mehed süüdistama. PP ise soovis alandlikult jõudu. nüüd kargab jalalt jalale nagu julk-jüri: Ansip tegi, Ansip tegi.

ivo

 
At 15:58, Blogger Andres P said...

Spordiüritustelt on veel mõned sellised mehed meelde jäänud, kes meeleheitlikult ennast ettepoole kauplevad-nihverdavad. Ja pärast tulemuste järgi ikka oma õigesse vahemikku kukuvad. Maine on neile, ütleme, nadi.... Ju siis 999 ei tea seda.

 
At 16:18, Blogger Priit Pullerits said...

Suur aitäh kõigile heade sõnade eest! Mõned on küsinud, nt PMi kommentaariumis, et kus sellise kimamise puhul jääb maratonirõõm. Aga rõõm ongi selest, kui suudad oma võimed ligi sajaprotsendiliselt realiseerida ja saavutada tulemuse, mis pole ju paha.

Aga selle Ansipi ettetrügimise asjus ei maksa hämada gruppide segunemisest või ühinemisest. Nii võib juhtuda gruppidega 201-300 ja 301-500 (ehk põhimõtteliselt võib nr 500 olla stardihetkel eespool 201-st, kui 500 hoidis oma stardigrupi kõige ette ja 201 oma grupi kõige taha, kui lindid eemaldati), aga mingist segunemisest ja ühinemisest ei saa olla juttu, kui 999 stardib grupi 201-300 esireast, sest tema õiguspärase grupi ja tegeliku stardigrupi vahele jääb veel kaks stardigruppi, kus kummaski 200 suusatajat ehk kokku 400. See on sama absurd kui väita, et kokku löövad ja segunevad Norra ja Laptevi mere lained, kuigi nende vahele jäävad Barentsi ja Kara meri.

Olgu lisatud, et muidu Ansip mulle meeldib, ikka tõsine ja asjalik spordimees, aga see, mis ta pühapäeval tegi - kardan, et tänu sellele omandab väljend ansipit tegema suusatamises hoopis uue tähenduse. Varem tähendas see liiga kiiresti treenimist, nüüd vist hakkab tähendama ettetrügimist.

Huvitav, mida oleks mu konkurendid siis öelnud, kui oleksin pärast lindi allalaskmist nende vahelt eliitgrupi esiritta trüginud? Oleksite ka öelnud, et see ju olelusvõitlus ja reegeleid võib tõlgendada nii ja naa?... Ma arvan, et siin kõlanuks sel juhul juba ammu vihased üleskutsed mind diskvalifitseerida. Ja vahet pole, et antud juhul oli tegu peaministriga. Rajal on ta täpselt võrdne ükskõik millise teise suusatajaga.

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Valest stardikoridorist(mida keelab juhend) ei saagi TM-l startida - sa kas oled ses ainsamas stardikoridoris või siis väljapool seda. Väljapool koridori startimine oli ms väga moes nõuka-aegsetel maratonidel ja rattarallidel.
Valest stardikoridorist saaks rääkida näiteks Jizerska Padesatka stardikorralduse puhul, kus stardigrupid on kolonnidena erinevates koridorides ,mille esiotsad ulatuvad kõik stardijooneni.

http://bezky.jiz50.cz/en/publish/27/

 
At 16:32, Blogger sk8erboi said...

pp-le tuleb au anda, oma hooaja põhisõidul tuli soovitud tulemus! õnnitlused. endal kahjuks jätkus jõudu suusatamiseks pool distantsi, ülejäänud oli kannatamine. holdenist ei jäänud siiski palju puudu, arvestades stardigruppi (500-700).

stardigruppidest veel niipalju, et õnneks tõesti enamik "lätlast" ei pannud, ehkki kiusatus oli endalgi suur. rattamaratonil panin küll tähele, et teatud rattakooli poisid jõudsid lintide võtmise ja stardipaugu vahepeal ehk tuhatkond numbrit ettepoole. aga noh, küllap nad olid ka päriselt tugevamad, mis siin ikka kadetseda. järgmine aasta saan jälle veidi parema stardinumbri ja seda ei võta enam keegi mult ära :)

aga priit, kuidas on, kas lihas on valus ka ja mis kohad ülejäänd maratonidel plaanis on, ega nüüd ei saa head vormi ju realiseerimata jätta?

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Nagu kuskil juba mainiti on 999 oma läbitud km poolest profesionaalne suusamees ja riiki juhib hobi korras.

Eks selline positiivne eeskuju ole nakkav ja ärge, siis järgmine kord pahandage, kui selliseid ehedaid lätlasi rohkem on. Lõpuks ikka suutis ka suusatamises oma nime ette märgi maha panna, tubli 999.

 
At 16:36, Blogger sk8erboi said...

ahjaa, ja tegin väikse ekseli ka esialgsete tulemuste põhjal, kes tahab pikemat statistilist analüüsi teha. pp saab siit kindlasti ühe blogipostituse jagu materjali :D:D

eksel

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Tere,
minu ettepanek on küsida kommmentaar süüdlaselt endalt ning kes oskaks seda paremini teha kui antud teema tõstaja ise! Number peaks ka olemas mõne klõpsu kaugusel mobiilis. Kui pole, võin anda!

Seni kuni pole asjale normaalset seletust, liigitan teo alatuste rubriiki.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Njah. Oli mats mees jah, võib-olla isegi võitis mõned minutid selle trügimisega, aga kuidagi üle pingutatud tundub nõue teine spordimees disklaffida. Ta sõitis siiski 63 km, nägi vaeva, sai oma tulemuse. Olgem suuremeelsemad ja mõistkem ühiselt hukka, kuid las see jääb tema südametunnistusele, mõru maik on piisav karistus. Sellised nahaalsed trügijad on alati olnud ning jäävad ka edaspidi, kuid õnneks on enamus suusarahvast ikka oluliselt kõrgema sisemise kultuuriga kui meie peaminister. Las mees müras, hinnakem oma oskust jääda rahulikuks ning käituda spordimehelikult. Kindlasti võiks aga ühiselt selliseid vendi juba stardis paika panna, selle asemel, et hiljem sõna võtta. Ses mõttes, PP peaks ka Sinul piinlik olema, stardis soovid jõudu ja pärast nõuad mahavõtmist. Absurdne!?

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Tere taas,
tekkis veel üks huvitav mõte. Kui PP ise ei vaevu/tihka asja uurida, las läheb blogi Art asja kallale - tühja seda Savisaart ainult kangutab, saaks kaks "kärbest" ühe hoobiga!

Savisaarele trahv, Ansipile disklaff.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et meestel on üksjagu palju energiat eile põletamata jäänud, et nüüd jõuavad ühe "pisikese" inimese pärast niimoodi lokku lüüa...kui andu ise oma tulemuse üle rõõmu tunneb siis teen rõõmuga seda ka mina (aga rahvasaadikuna peab ta küll arvestama, et lähenvatel valimistel on tal nii mõnigi hääl nüüd vähem)
Ise pigem kiidan kaasvõistlejaid, alustasin pmt. 999ndalt kohalt ja kuigi mõned neljakohalised nubrid libisesid mööda olid need täiesti normaalsed "kohatäited", ei mingit trügimist ega sõimlemist.
Olen veendunud, et PP. kartusel, et lätlase tegemine massiliseks võib muutuda, pole vähimatki põhjust.
Õige sportlashing saab ikka rahulduse kui kuskil tõusunukil oma turbodiisli tööle paneb ja siis tühjapilguga konkurendist mööda põristab ;-)
Ise olen sõiduga ülimalt rahul - olin ka kolmandat korda rajal ja nagu eelmiselgi korral õnnestus poole tunniga isiklikku paranda.
Seega kui suudan järjepidevust näidata siis võib PP & comp. järmine aasta veel ühe tagant tuleva tankiga arvestada ;-)
Tänud kõigile!

Siim

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit jätab kahe silma vahele tõsiasja, et läbi gruppide liikujaks oli nr. 1000. Selle mehe kannul astus Ansip ja peaministri kannul oli edasi matkajaid veelgi.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Mis alatuse rubriik, kui sajad seda nägid, aga õnneks ei teinud järgi, muidu oleks kaos olnud.
Ansipit tegema, treenida kiirelt, ilma kiivrita ja siis enne starti võimalikult ette trügida. Läheb juba raskeks kõigile parameetritele vastata?

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Ausaltöelda olen Priiduga nõus! Kui ikka number seljas ,siis peaks startima õigest grupist! ISe tulin 2007 3 tuhande pealt 500-daks ja nuta või mitte keegi ei anna mulle ettepoole numbrit(kuigi võibolla võimed lubaksid lõdvalt startida 150-ne kandis).Ikka pean ise rabelema sõiduajal ja koha sõiduga väljavõitlema. Liiati,et TM-il saavad parema numbri "teenete eest" vaid väga väljavalitud. Seega AA tegutses lubamatult ja nt. peaks avalikult suusatajatelt vabandust paluma(toogu kasvõi mingi põhjus!)Sel juhul säilib AA -le spordimehe respect! Aga tegelikult ei saa ma üldse aru ,milleks on TM-l ajavõtugiibid??? ,kui start ja ajaarvamine algab kõigil kell 9.00??? Eespool startijatel on alati liikumasaamisel eelis,mis väljendub ka lõpuprotokollis. Millleks ei tehta lainetena starti (nagu mujal !?) ???Oleks palju ausam sõitjate suhtes ja ka vähem trügimist!
PP sinu ees müts maha ,hea sõit!
R.VW

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Korraldajate poolt juba nagu tehti 999-le kingitus, sest kui vaadata 2007 a maratoni tulemusi pidanuks vastavalt juhendile 999 startima 1000-1500 hulgas. Ja sellest ei piisa, ikka veel ettepoole. Saan aru kui nende hulka, kuhu enda arvates võimed lubavad aga ikka veel ettepoole. Ei mõista selliseid inimesi. Aga olen nõus, et tulemuse tühistamist pole vaja, sest maraton ju läbi sõidetud.

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

disklaffi ei poolde ka mina, ent hr. Kelk võiks järgmisel TM-il AA panna startima viimasest reast.

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Kas Ansipi number oli tõesti 999? Jeerum, see on ju tagurpidi 666... Bulkaovlikud märgid on tema valitsusega seoses juba ammu silma hakanud, nüüd siis nii otsene vihje.

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

pullekas võiks järgmisel aastal Tiit Tali endale treeneriks võtta. koht 100 hulgas oleks garanteeritud.

a mis Ansipi värki puutub, siis mulle kah ei meeldi, et pullekas näost näkku kohtudes mängib pugejat ja siis pärast hakkab jonnima.

 
At 18:58, Blogger dr Holden said...

Sull ütles: endal kahjuks jätkus jõudu suusatamiseks pool distantsi, ülejäänud oli kannatamine. holdenist ei jäänud siiski palju puudu, arvestades stardigruppi (500-700)
Sull, sul ei jäänud mitte minust palju puudu, vaid maraton oli sinu jaoks liiga pikk. Vaata omatehtud tabelist vaheaegu. Möödusin sust kusagil kohvipunkti kandis, olid üsna hüpleva sõidustiiliga, sarved hüppasid kaasa! :)

Laupäevases Arteris ju kirjutasin, et "nooruslik uljus maksab valusalt kätte", sa vist ei lugenud...

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

http://www.reporter.ee/2009/02/16/oja-labis-edukalt-tartu-elva-polva-soogimaratoni/

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Ansipit trügimas ei näinud, aga oli mitmeid teisi ning on olnud ka eelnevatel aastatel, kuid kordagi ei meenu, et korraldajad oleks selles osas mingeid märkusi teinud.

Ja on olnud ka nö valest koridorist sisenejaid. Antud raja korral võis 999 võita 5-10 minutit.

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

Tubli!
... tõsi ta on, 2007 a. tulemusi küll ei arvestatud, kui AA 999 stardinumbriks anti. Ise startisin 1000-1500, kuigi edestasin teda 2007 a. maratonil.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Esmalt muidugi õnnitlused väga tubli saavutuse eest. Tõenäoliselt on Eestis vähemalt 5000 suusatajat, kes tahaksid osata ja jõuda sama hästi suusatada.

Nüüd aga olulisemast ja pöördumine ajakirjanik Priit Pulleritsu poole. Siin blogis on Ansipi teemat tublisti arutatud ja isegi Postimehes oled sa sellest kirjutanud. Aga kas ajakirjaniku ülesanne pole mitte kommentaaride küsimine ja kõikidele osalistele sõna andmine. Väga loodan, et vähemalt küsimus Ansipile, miks ta nii tegi ja mida ta ise oma teost arvab, on juba esitatud.

Loodetavasti leiab Ansip endas jõudu ka vastata.

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

Andrus Ansip Tartu maratonist
http://kuku.s3.amazonaws.com/intervjuu/intervjuu200902161300.mp3

 
At 07:59, Anonymous Anonüümne said...

Selle viimase lingi peale tuleb minu arvuti monitorile ainult miski segane möga.

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

Nr 999 sai lõpuks 594nda koha, esimeses TPs oli tema koht 474. Sellel pildil, kus Ansip on ilusti oma stardigrupis on näha näiteks ka üks noormees, kes saavutas 719nda koha ning esimeses TPs 627. Seega on siit kenasti näha, kus Ansip oma edu saavutas.

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

Sullile tänud ekseli eest!

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Jutt on kuku kodulehel, aga tavaline poliitiku jutt:

http://www.kuku.ee/?pid=24&nid=817&lang=1&jsback=1

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Maratonil oli alguses valdavalt ainult üks jälg sisse sõidetud.
Kui vaadata, kus 999 startis ja kus lõpetas, siis võite ise arvutada, mitmele sajale suusatajale ta jalgu jäi ja kes pidid temast mõõda sõitmiseks kõrval lumes rada lükkama ning lisaenergiat kulutama. Eetiline see stardieelne trügimine polnud. Veelgi ebaeetilisem on selline tegu avaliku elu tegelase poolt.
Kui inimene selliselt käitub, siis tõenäosus, et ta pärast vabandab, on kaduvväike, see on võimalik ainult eetilise inimese puhul. AA puhul võite jälgida, mis järgneb ja järeldused ise teha.

Mike

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Priit!Päris hästi, kuigi kui natuke norida, siis sinu treenitusega lootsin sinult korralikumat tulemust.Sellepärast võtsin ka esimestel kilomeetritel sulle sappa.Algus oli sul päris hea ,tegid kõvasti tööd kõrvalt mööda rassides ja asi toimis.Harimäe tõusu lõpp ja sealt edasi juba enam nii lõbusalt ei läinud eespool olevad hakkasid silmapiirilt kaduma.Otsustasin ise uue käigu vajutada ja sind kaasa kutsudes lootsin oma tööd kergendada, et järgmist gruppi kätte saada.Kahjuks ei olnud sul jõudu(või soovi) kaasa tulla.Kritiseeriksin sinu suuskade libisemist, mis ei olnud seekordki kõige paremad võrreldes minu suuskadega.Kaalult oleme võrdsed 70 kg.Ma usun et sinu koht esimese 130 sees läks sinna kaduma.
Priit , aga kelle õpilased tegid TM parema soorituse.
OLLE v.s.ADER v.s TEPPAN
Olle - 143.koht
Ader - 155.koht
Teppan - 66., 106., 140., 200.koht

Edu trennides,
CC

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Eks selline ebaeetiline trügimine ole ka Ansipi poliitilises programmis oluline osa: Eesti 15 aastaga 5 rikkama riigi sekka... Nüüd teame, kuidas see käib.

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Ansipi osas polnud midagi jokk. Tüüp seisis enne lintide eemaldamoist rõõmsalt koos Aivo Pärnaga grupi 301-500 esireas. Arvatavsti puges oma turvamehe seljataga lihtsalt lintide alt läbi. Häbi-häbi igatahes ja disklahv on asjakohane. Aga tõenäoliselt seda ei juhtu ning see näitab pigem juhendi antud punkti mõttetust.

 
At 18:41, Blogger sk8erboi said...

assakurat, postimees/arter mul ei käi tõesti..

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Nice brief and this mail helped me alot in my college assignement. Say thank you you for your information.

 

Postita kommentaar

<< Esileht