kolmapäev, veebruar 16, 2011

Pullerits: Mida ootamatut paljastas maratoni testsõit?

See on küll ainult minu arvamus, nagu armastab öelda olümpiavõitja Erki Nool, aga Tartu maratoni peakorraldaja Indrek Kelk võiks stardi ikkagi kaks tundi edasi lükata, mitte ühe. Kui kella 9 ajal saab väidetavalt olema külma -24 kraadi, siis kella 10ks ei suuda termomeetri sammas kuigi palju tõusta. Kella 11ks aga kerkib päike juba päris kõrgele ja siis on kõigil rõõmsam meel. Ei ole just mõnus kella poole 10 ajal väljas riietuda, vetsu järjekorras seista, siia-sinna siblida - külm võib kergesti naha alla pugeda. Ja kui juba stardis või esimestel kilomeetritel külm hakkab, siis ega enam sooja saagi - kogu sõit ja päev rikutud. Päike loojub kell 17.25, st kella viieni on täiesti valge. Kella 11 stardi korral (nagu teistel Estoloppeti maratonidel) jääks päevavalges sõitmiseks tubli kuus tundi. Eelmine aasta sõitis pisut rohkem kui 3000 inimest kokku ligi 4800 lõpetajast Tartu maratoni läbi alla kuue tunni. Tagumised ehk vähemus jääb nii või naa pimeda kätte, olgu start kas või kell 9. Niisiis, isiklikult olen kella 11 stardi poolt.

Seda enam, et eilne testsõit näitas, et päeval, kui päike väljas, pole asi sugugi nii hull, nagu hommikul paistab. Aga ettevaatlik peab ikkagi olema. Millest rääkis eilne kogemus?

Läksin kella kahe ajal Tartu dendroparki proovima järgmist võimalikku riietumisvarianti. Lühikesed sinised jooksupüksid sisseõmmeldud alukatega, nende peale vanemad laiad punased jooksupüksid, mille sisse kinnitasin teibiga hargivahe kaitseks kaks Postimehe lehte (mitte ajalehte; Eesti Päevaleht ja Õhtuleht ei pidavat absoluutselt kõlbama). Nende peale põlvini ulatuvad sinised õhemat sorti korvpallipüksid reite kaitseks. Siis Briko spordipesu pikad valged püksid (100 % polüester). Ülemise otsa peale valge Odlo spordipesusärk (warm), mille rinna peale kinnitasin teibiga taas kaks lehte Postimeest (enne käkerdasin lehed ära, et oleks pehmemad). Siis Odlo särgi peale punane õhuke Postimehe lühikeste varrukatega spordisärk ja kollane Nike' samasuguse lõikega särk (mõlemad 100 % polüester). Jalga sinised Postimehe spordisokid ja nende peale omakorda Ski Go hallid paksemad-karvasemad spordisokid. Kätte tõmbasin Toko mustad suusasõrmikud. Pähe panin Björn Daehlie punase valge tutiga suusamütsi. Selle alla panin veel midagi, aga Jaak Teppanil, kes mind Tartu laululava ruumes Suusavendade määrderuumis nägi, keelasin sellest kõssata. Peip Reedi, kes tõi oma naise Fischereid Suusavendadele määrida, tahtis vaatepildist kohe oma mobiiliga pilti teha, aga keelasin karmilt ära. Ah jaa, peaaegu oleksin unustanud: kõige peale tõmbasin Björn Daehlie firma tehtud Eesti koondise kunagise läikivsinisega suusakostüümi. Ei enamat.

Kui Jaak Teppan nägi, et nii kavatsengi sõitma minna, ütles ta pead vangutades, et palju õnne - või midagi umbes säärast mõtlema panevat. Seletasin, et mul on kavas katsetada, kuidas selline riietus mind kaitseb. Siis tegi Teppan 180-kraadise pöörde (jutus, mitte füüsiliselt) ning teatas, et tema ei muretse külma ilma pärast üldse ja et üleüldse on selle teema ümber liiga palju lokku löödud. Ta küsis, kas mul Alutaguse maratonil hakkas külm. Seal oli väljas stabiilselt 14 miinuskraadi. "Ei!" vastasin. No mida sa siis muretsed, päris Teppan. Ta väitis, et Tartu maratonil tuleb umbes samasugune ilm, ja ei maksa paanikat tekitada. Tõepoolest, kui tuleb 14-18 miinuskraadi - see ei ole ju mingi maailmalõpp, nagu massimeedia on üritanud näidata. Vaadake eelmise aasta Tartu maratoni protokolli: stardis -14 kraadi ja päeval -12 kraadi. Polnud ju midagi hullu?

Mida ma siis seesuguse kaitseriietusega väljas tundsin? Esimene tunne oli, et käsivartel on jahe. Aga käed läksid kohe tööle ja jahedus ununes peagi. Suurimaks probleemiks oli hoopis see, et nn klassikasõidu lihased ehk reite siseküljed ja puusast painutavad lihased-liigesed polnud ikka veel Alutaguse maratonist täielikult taastunud ega lubanud korralikult vahelduvtõuget sõita ja tõuse võtta. Tegin ovaalil kolm ringi ehk 2,5 km soojenduseks, siis läksin dendroparki. Sõitsin seal esimese 4,6 km ringi hästi rahulikult 17.05ga, kuulasin eelkõige keha reaktsioone külmale. Ja tajusin, et mõlema käe kaks väiksemat sõrme hakkasid kergelt külmetama. Aga võib-olla oli asi selles, et tempo oli tõesti nagu matkates ja käed ei töötanud agressiivselt. Igatahes on siin mõttekoht, et äkki peaks ikka Toko paksude mustade labakute kasutamist kaaluma. Nende kahjuks räägib see, et nendega on raske geele kätte saada - ilmselt tuleks siis üks kinnas sootuks käest võtta. Geelid kavatsesin algul pista varrukasse, et need oleks keha ligi ja ei külmuks tahkeks. Aga Jaak Teppan ütles, et tema vend Vahur, kes võitis Alutaguse maratoni, pani geelid soki sisse, kus need on samuti keha lähedal, ja oli need sealt kenasti kätte saanud. Proovisin - hea mõte.

Teisel dendropargi ringil panin veidi kiirust juurde, et sooja saada, ja läbisin selle 16.07ga. Sõrmed rohkem külmetama ei hakanud, aga parema jala suur varvas hakkas endast veidike märku andma. Ja pikapeale, kuigi õues oli pea tuuletu, hakkas ka hargivahe tuntavalt jahenema. Näol seevastu polnud häda midagi. Ja kui päike otse peale paistis, siis koguni tundsin, et see soojendab. Ajalehed, muide, ei seganud absoluutselt.

Lõpuks tegin ovaalil veel kolm ringi, et vaadata, kas külm süveneb. Ei, ei süvenenud. Aga soojem ka ei hakanud. Tõsi, ega ma kiirust üles ajanud, sest see oleks olnud funktsionaalselt vastunäidustatud. Väike lootus on, et kui jõulisemalt ja tihedamalt liigutada, siis ilmnenud väiksed külmaprobleemid kaovad. Või ehk ei tekigi. Kokku läbisin 54 minutiga 14,4 km - hea rada oli, ehkki suusad olid määrimata, Alutaguse sõidust jäänud pidamise riismed olid ikka väga hellad.

Igatahes sain kinnitust, et tuleb veel katsetada kolme strateegilise piirkonna kaitsmisega: äkki kätte labakud, äkki jalga saabaste sisse varba ette kiht-kaks ajalehte, äkki saabaste peale tõmmata sokid, ja kindlasti tuleb hargivahet rohkem lähemalt soojustada - kehast kaugemale jäävad ajalehed ei suutnud seda piisavalt teha.

Õhtul lugesin külmusesse vahelduse toomiseks Vanity Fairi viimasest numbrist lugu hiidlainetel surfajast Ken Bradshaw'st. Soovitan soojalt - fantastiliselt hea lugu, saate aru, mida see pealtnäha moemeeste sport tegelikult tähendab. Ja annab lootust, et ka vanemas eas võiks tegusid teha. Peategelane on 58-aastane, ja ta on sõitnud maailma kõrgeimal lainel. Ja muu seas näinud, kuidas üks konkurent, kes temalt ühe hiidlaine varastas (mida see tähendab, ka sellest on juttu - hariv lugu), seetõttu surma sai. Loodame, et Tartu maratonil kellelgi nii täbarasti ei lähe.
******Plitvice järvede rahvuspark, Horvaatia. 25. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Fotod 1 ja 2: Alutaguse maratoni start. Fotode autor: Tarmo Haud
Foto 3: Raadioreporter Tarmo Tiisler intervjueerimas Mammastes pärast Eesti meistrivõistluste 15 km klassikasõidu lõppu Priit Pulleritsu. Foto autor: Art Soonets
Foto 4: Midagi suviselt soojendavat: Ameerika spordiajakirja Sports Illustrated traditsiooniline bikiininumber, kaanel Venemaalt pärit 25-aastane modell Irina Shayk. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 5: Vahur Teppan võitmas Alutaguse maratoni. Foto autor: Tarmo Haud
Foto 6: Suusatajatele lohutuseks: leidub talvel veel hullemaidki alasid, mida külmaga harrastada. Näiteks jalgrattasõit. See rattur pedaalis eile hommikul -20-kraadise pakasega Vilniuses Nerise jõe kaldal. Foto autor: Darius Mataitis, Scanpix Baltics

49 Kommentaarid:

At 10:50, Blogger sk8erboi said...

no offence priit, aga sellise klounikostüümiga (= jt: "palju õnne") hakkabki külm, juba puhtalt kirjeldust lugedes hakkas mul teatud kohas imelik. ja eile päeval minuteada oli päikese käes vaevalt -12, kui sedagi?

ilma targutamata - vaata mis vahur teppanil algutagusel seljas oli - lihtsalt kolmas (tuultpidav) kiht. laena mõned windstopperiga pikad soojad püksid ja peakski kombes olema. mis puudutab hargivahet, siis kaubandusvõrgus on saadaval näiteks crafti windstopperiga alukad, need on asendamatud praktiliselt iga ilma puhul. saad kohe mitu-mitu paari jooksupükse ära jätta.

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Pimedas lõpetamine ei tohiks eriline probleem olla- Vasalopetil finisheerivad tuhanded inimesed pimedas. Enamus neist on sellega arvestanud ja valgustavad teed otsmiku lampidega. Stardi edasi lükkamise korral soovitaks sellele mõelda.

Rain

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

minul on olemas sõrmikute alla panemiseks õhukesed aluskindad, spordipoest ostetud. on hästi õhukesed, aga aitavad päris palju. ja ei muuda käte liikuvust, toimetamist sugugi viletsamaks

 
At 10:57, Blogger Tauno said...

Kaalun ka sügavalt strateegilisesse kohta ajalehte paigutada ning saapale sokki otsa tõmmata. Korra olen ise juba "lehesoojustust" proovinud. 1,5 tunnise trenniga voltis see ennast pükstes ilusti pisikeseks känkraks kokku. Kuidas oleks nutikam seda kindalt paigale saada, kas rebida lihtsalt suurem leht või hakata teipide vms asjadega seda fikseerima? Eelmisel maratonil üritasin kilekotist rebitud tükki välispükste külge teipida. Ei jäänud kah lahendusega väga rahule. Kippus ikka mõnest nurgast paigast liikuma.
Teine asi siis sokk. Ilmselt peab seda kuidagi lõikuma, et laseks tallal ikkagi sideme soontesse ilusti sisse asetuda. Väga laialt lõkuda ka ei saa, siis hakkavad augud paratamatult liiga laiaks venima. Kas kellegil on kogeumust, kuidas see lahendus NNN tüüpi sidemete kooral töötaks?

 
At 11:02, Anonymous Siimeon said...

Kas tõesti kasutasid "memme rätti", Priit.. Ajalehereklaam on muidugi liiast, kui, siis "Eesti Ekspressi" algusaastate paber kõlbaks küll.. Ja kella 10-st sõitu alustada oleks ikka mõistlikum.

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

kasutage mullikilet :)

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

jooksupükste asemel võiks ikka osta spordialukad. kui raha raatsiksid välja käia. jooksupüksi funktsioon tundub ikka vähe teine. saapa peale sokki tõmmates peaks valima sellist sokki, mis vähe libedam oleks ja lund külge palju ei koguks. selles mõttes on ikka spets kate parem. aga kui need poest otsas, siis sokke ostma.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Pooldaks samuti startimist kella 11.00-st. 10.00 ei anna erilist efekti. Väga üksikud sõidavad üle 7h ja jääksid pimeda peale.

Priidu riietus on küll selgelt ülepingutatud tõesti:) Kuula Jaaku.

 
At 11:28, Blogger Priit Pullerits said...

Olen andnud oma parima, et start tõugataks 11ks, püüdnud täna hommikul otse mõjutada kahte otsustajat. Argument samuti, et kl 10 start ei anna efekti, sest päike veel madalal ja kella 9.15 ja 9.45 vahel stardiks kohmitsedes on külmim hommikune aeg. Pimeda peale jääb osa nii või naa, aga kui tuleb selge ilm, siis peaks tähed ja kuu ikka pisut valgustama. Variant, kuulsin, olla, et mingi aeg tõmmatakse must lipp rajale ette, rada edasi küntakse üles ja lipu taha jääjad aetakse bussi, nt need, kes Palu punktis kella kolmeks pole. Vasaloppetil olla ka kord nii tehtud. Kes on kl 11 stardi poolt, andke siin oma hääl - avaldame survet! Massisurvest on ikka rohkem tolku kui mul üksipulgi kõigi korralduskomitee liikmete läbihelistamisest ja veenmisest.

 
At 11:34, Blogger Madis said...

Üks aasta, kui oli vägeva tuisuga maraton, siis kasutasin järgmist kombinatsiooni:
1. kiht Brynje pikk võrkpesu
2. kiht Marati pikk spordipesu
3. kiht ISC vanema tüübi suusakombe

Peas oli Brynje balaklava ja Sportful Coolmax-iga müts. Prillid, nagu ikka, Rudy. Kindad Roeckl labakud. Külm ei hakanud. Pigem palav.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Mõned tähelepanekud:
1. Sokid: põhimõte peaks olema sama mis riietegagi st. esimene kiht kuiv e. niiskust edasi andev, teine kiht sooja andev, hea kui samuti niiskust edasi juhiks; kolmas kiht oleks siis saabas, mis oleks tuultpidavaks kihiks.

Kui saapad on sellised, et kahte paari sokke ei mahuta (kindlasti ei tohi toppida sokke nii, et saabas pigistama hakkab - külmumine garanteeritud), siis võiks kasutada saapakatteid/pahille või suurem sünteetiline sokk saapa peale. Kuidas seda sokki lõikuda, ei tea, aga usun, et loogikaga lähenedes seiab igaüks lahenduse.

Kuna lumi on külm, siis ei usu et peaks kartma soki puhul olulist lume kogumist.

Ise olen kasutanud ka Mcgiver'i teipi saapa nina katmiseks (selle peab ära kleepima soojas, külmas ei jää enam kinni)

2. trussad: poodi ja sealt spec. spordi alukad. enamuses on nad vist boxerite moodi e. lisaks kubeme kaitsele kaitsevad ka reisi.
Kui poes pole, siis: vanasti pistsime ajalehed otse püksi. 4 - 5 kihti vastavalt alukatele, parajaks lõigatuna tekkis selline mugav kookon ja ei läinud käkrasse.

3. ülemise otsa riietusest oli puudu tuultpidav kiht.
terv
Peip

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Mis kell siis lühem sõit hakkaks?
Praegu on kirjas, et pikk sõit algab 9.00, lühem 12.30. Seega on stardiaegade vahe 3.30 ja väga suurt troppi ei tohiks tekkida.

Aga kui põhistart lükata 10 või 11 peale, kas siis lühem start algaks vastavalt 13.30 ja 14.30? Tundub nati kahtlane.

Hendrik N

 
At 11:45, Blogger peetriblogi said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Stardi 2h nihutamise poolt ja kehvema ettevalmistusega suusatajate moosimiseks oleks see, et ilmselt ajaloo ühe etema ilma ja rajakvaliteediga suusasõidu saaksid nad end ümberregistreerides poole maa pikkusele sõidule. Garanteeritud sõidumõnu - start keskpäeva paiku ja tippettevalmistusega rajal sõit maks. 3h.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Olen stardi edasinihutamisega ainult sel juhul nõus kui nihutatakse ka lühemat maad edasi.
Olen kogenud kunagi seda olukorda kui hulljulged ja värsked vennad Kuutselt lisanduvad ja enam ei taha nendega maid jagada.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Avatud rajal sai üle viie tunni tiksutud. Võrreldes tavapärase riietusega (mida kannan nii -1 kui -10 korral, palju külmemaga ei suusata muidu) sai üks kiht pesu lihtsalt juurde pandud, lisaks sai tavaliste spordialukate asemel bokseritüüpi tuulekindlad ostetud. Kindad said H tähega spordipoest Roeckli omad ostetud, 60 euri, olid hääd küll, aga lõpuks hakkas ikka külm, oleks pidanud aluskinda alla panema. Hoolimata maskist (laskumistel üle nina tõmmatud, muidu suu all) oleks pidanud nina ja põske ka veidi teipima või määrima.

PP riietumist üritasin kolm korda lugeda, aga ikka ei raalinud välja, palju ta neid pükse siis jalga ajas :P

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Kuna originaal saapa katteid spordi poes enam pole, läksin elie tööriiete poodi ja ostsin fooliumist ja villast koosnevad tallad ja nr 48 paksema poolsed pikad sokid, suusasaapa peale tõmbmiseks. Täna hommikul proovisin, täitsa keskmise paksuse suusasokiga ja võin mõnuga öelda, et varbad olid soojas nagu memme süles. Ei tohi jalga ainult nööridega väga kinni tõmmata.

 
At 14:56, Anonymous Sten said...

Klassikaline näide PP iseloomust ja olemusest. Meedia pasundab, et tuleb külm maraton ja Priit läheb kohe paanikasse ja paneb endale 7 kihti riideid selga, kuigi on eelnevalt pidevalt rääkinud kuidas tema külma üldse ei karda ja memmerätt on eitedele. Kui keegi kirjutaks, et Harimäe laskumine on sel aastal eriti ohtlik kiire libisemise tõttu, siis võtaks ta ilmselt seal suusad alt ära ja kõnniks alla.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Vaadates http://meteo.physic.ut.ee/ lehte ja tänase päeva temperatuuri kõikumisi, siis tegelikult kella 10 ja 11 vahe on ainult max 1 kraad. Oluliselt soojemaks läheb natuke enne kella 12-st. Samas on näha, et kell 14 hakkab jälle temperatuur vaikselt külmemaks minema. Seega keskmisele maratoni sõitjale (4.30-5.30 h) oleks ilmselt parem kui start lükatakse 1 h edasi mitte 2 h.

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Kl 11 stardi korral võib pea 1500 suusatajat pimedas saabuda, ei usu et Kelk seda viga teeb. Kuna sel aastal on rekordarv osavõtjad, siis pea kolmandik esmakordselt stardis, kogemust pole, suusad külmaga suurt ei libise, ei pruugi nad jõuda 6-7 h vahel.
Kui tõesti see otsus tehakse (sügavalt kahtlen), tuleks lükata ka 31 km start edasi (pidev rütmivahetus kurnab ära, seoses aeglaselt liikujatest mööda sõites).
...ja kuna 9 ja 10 tem suur vahet pole, siis juba kl. 9;)

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

ma teeks kell 7 juba kui võimalik oleks, jõuaks enne pimedat koju

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Ise kasutan ajalehe asemel paberist köögikäterätte, sinna parem "varandus" sisse pakkida. Kusjuures sama asja proovisin ka põlvedele(kuna iga kord miinuskraadidega suuskamast tulles on põlvedes külmavalu), püsisid ilusti paigal küll.

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Mina sõidan nii, et jalas trussikud, siis pikad trussikud, ja peal tuult pidavad suusapüksid.
Seljas soe pikk soe pesu (soblajobla ntx), suusajakk ja vest.

Munadele suurema kaitse pakkumiseks võib proovida kokgu komplekti soki sisse panemist või siis jalgrattapükste jalga panemist(viimast varianti ei ole ma kunagi veel proovinud, et kas peab sooja ja kas hakkab või ei hakka hõõruma, aga põhiõtteliselt võiks ju see pehmendus seal jalgevahel sooja hoida?)

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Toetan starti kell 11 ja lühikese start olgu kell 14. Kõige soojem praegu ilm ongi kella 15 ajal. Nad 3 tundi keskmiselt sõidavad ja lõpetavad ilusti kella 17 ajal. Aga sellis asja ju ei tule, sest logistikaküsimused ei lase seda. Kellel kunas bussid, lennukid, rongid lähevad, jne. Seega arvatavsti üle ühe tunni starti edasi ei lükata. Eks näis kui suur PP mõjujõud on.

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

Summa ei pidanud liidetavate järjekorrast küll sõltuma aga spordipesu (brynje, briko,jne) peaks olema esimese kihina vastu ihu,igasugu korvpallipüksid võid sinna peale tõmmata.
Juba vana trikk on kasutada alukatena(kui paremat võtta ei ole) ujumispükse-need tõmbavad väikemehe keha ligi sooja ega ima niiskust .

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Start kella 11 peale lükata on minu arust loll mõte - hilisemate lõpetajate seisukohast. Pärastlõunal hakkab ju jälle jahedamaks minema ja väsinud sõitja ei jõua ennast enam soojana hoida.
Mul on kogemus varakevadiselt alalt - Võhandu kanuumaratonilt. Hämaruse saabudes, kui jahedamaks läks, nii kui mõlaga vehkimise järgi jätsid (ja pärast 12-13 tundi sõitmist ikka tahad ju vahel hinge tõmmata), oli vappekülm kallal. Hambad palgisevad, keha väriseb... jube. Hommikul oli samasugust temperatuuri hoopis kergem taluda.

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Jätke hala........start olgu nagu ettenähtud kell 9. Eile õhtul käisin -21 kraadiga tallinnas suusatamas ja külm küll ei hakanud. Muide huvitav asjaolu, et täpselt sama pidamine ja libisemine mis alutagusel (vahepeal suuski kotist ei võtnud isegi välja) all oli ja seal üldse ei libisenud, nüüd libises väga hästi ja ka pidamine endiselt super. Ilmselt vahe oli vaid, et alutagusel sõitsime värskeltsadanud lumel, aga eile oli juba lumi mitu päeva saanud seista, ning rada kõvemaks ja jälg jäisemaks muutuda.

Aga teema juurde....esiteks on mul logistiliselt nii paigas, et jõuan otepääle nii või naa enne kella 8, ehk kas pean siis 3 tundi väljas külmetama, kui start edasi lükkub?....Teiseks nagu keegi juba mainis on puhanuna palju kergem külma taluda, kui väsinuna, agapeale keskpäeva hakkab jälle külmenema. Eile siis olin järgmises varustuses. All oli Crafti soe pesu, mille all veel nike sportalukad ja maika. siis pika säärega (põlvedeni ulatuvad) soojad suusasokid. edasi-jalas jooksu paksemast materjalist liibuvad püksid,üleval crafti fliis ja selle peal crafti voodriga tuulejakk. Käes crafti soojad külma ilma sõrmikud. peas suusamask, mille peal õhuke isc suusamüts, ees suusaprillid, et silmad ära ei külmuks ja.....sellise riietusega ei olnud sõites külm.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Saage aru, et see ei ole dotalisaator, pakkumine ja teie isiklik põhjendus ei koti kedagi.
Stardiaeg sõltub stardi hetkel olevast temperatuurist.
Praeguse ennustuse järgi on kell 9 Otepääl -26C ja seetõttu ei saa starti kell 9 anda (alla 25 C ei ole lubatud)Kell kümme on ennustuse järgi külma vähem kui 25 ja saab startida.
Kui pühapäevane ilmaennustus on homme lõunaks muutunud paremaks, siis on start kell 9:00. Otsus tehakes homme lõunaks maratoni orgkomitees. Kõik muud jutud ei maksa midagi.
Kust ma seda tean? Kirjutan ajakirjanduses avaldatud info põhjal. Kui keegi loeb kuskilt midagi muud välja, siis see on tema probleem.

 
At 19:34, Anonymous rauno said...

Ei poolda stardi edasilükkamist. Memmekad jäägu koju.

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Stardi edasilükkamise vastaste argumendid on veenvamad.

 
At 20:27, Blogger Priit Pullerits said...

Aga veame kihla, et start lükatakse edasi! Kas just kaks tundi, seda vaevalt, aga tund kindlasti - patsime?

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

1996.a lükati starti 1.5 tundi.
Selle ajaga jõudis temperatuur varahommikuselt -30-lt tõusta -16-ni.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Miks tee võltsite oma suva järgi ilmaprognoose. Emhi ametlik ilmaprognoos näitab kell 9.00 otepääle -24, aga te prääksute siin mingist -26 kraadist.

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Ei patsi,
sest Sa, Priit, oled ju vahepeal telefoniga aktiivselt tööd jätkanud ja tõenäoliselt valdad siseinfot, mida meie ei tea. Aga üks tund edasilükkamist oleks v-o kuldne kesktee.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Ega muud vahet pole kui see, et hommikul saab tund kauem magada.

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Olgu see start kuna tahes, aga peamine, et lühikese maa sõitjaid ennem enamuse pikamaa omade Kuutsest läbi minekut lahti ei lasta.

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Kuuldavasti on nii pika, kui ka lühikese maa start mõlemal kell 11.00. Nüüd peaks küll kõik rahul olema.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Väga külmade ilmadega olen kasutanud tööriiete poest ostetud õhukesi presentlabakuid, mille tõmban sõrmikutele (Roeckl) peale. Kui palavaks läheb, võtan ära,hakkavad sõrmed külmetama, panen uuesti peale. Suusalabakutega lähevad mul käed higistama, ja paari tunni möödudes külmetama. Aga nii püsivad lihtsalt soojad.

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

FOTOD: Tõeline julgustükk - 300 km suuskadel mööda põlde!

http://sport.delfi.ee/news/rahvasport/uudised/fotod-toeline-julgustukk-300-km-suuskadel-mooda-polde.d?id=40427770&l=fplead

 
At 01:10, Blogger Jaanus said...

Tekkis järgmine tähelepanek, kui lugesin nii Priidu kui ka teiste katsetajate viimaste päevade kommentaare erinevatel lehtedel.

Selleks, et saada teada, kas katsetatav riietuse kombinatsioon on sobiv maratonile või mitte, tuleks seda katsetada ka sarnasel pulsil nagu maratoni läbitakse.

On väga oluline vahe, kas sõita sama riietusega 160-170 pulsiga (paljudel osalejatel maratoni keskmise vahemik) või proovida seda trennis 130-140 pulsi juures.

Et saada pädevat aimu riietuse sobivusest võistluspäevaks, tuleks sama riietusega ka võistlustempos mõnda aega sõita ja alles see näitab ära, on kihte seljas palju või vähe.

Võistlustempos on keha soojatootmise võime ikka märgatavalt suurem kui seda PV-pulsitsoonis ja riietusega, millega PV-tsoonis on külm, on võistlustempos paras või isegi pigem kuum sõita.

Nüüd viimasel 3-l päeval minna metsa võistlustempos pikemalt uhama poleks muidugi kõige targem tegu, need katsetused oli hea teha Alutagusel ja sinna ümbrusse jäänud külmadel päevadel.

Kuid mis ma tahan öelda on see, et kes veel proovivad erinevaid variante ja pole päris kindlad mida valida, siis rahulikumas tempos sõites peaks võistlusriietusega hakkama kergelt külm või äärmisel juhul peaaegu paras (viimast neil, kes ei lähe maksimumi peal pingutama).

Kui aga sõita rahuliku pulsiga ja sõites on meeldivat soe, siis sellise riietusega hakkab maratonil alguses kindlasti palav, seejärel sõltuvalt riietuse hingamisvõimest, kas jääbki palavaks või hakkavad liigselt läbihigistatud ja vettinud alumised kihid, mida km edasi seda rohkem, keha jahutama ja suure tõenäosusega hakkab enne Elvasse jõudmist külm liiga tegema.

 
At 08:43, Anonymous Anonüümne said...

Tark jutt Jaanuselt.
Olulisd on pea, sõrmed ja varbad, need võib ka kergelt üle dimensioneerida.

 
At 10:36, Blogger dr Holden said...

Jaanuse jutt jumala õige! Aga riietega üle pingutada tohib ja lausa peab nendes keha paikades, kus nendest riietest vabanemine kõige lihtsam on - pea ja käed.
Oma kogemus ütleb seda, et nt jalas olevad nö liigsed püksid tekitavad vähem jama (loe: kuuma), kui seljas olev liigne pluus.

Tegin ka oma blogis väikse ülevaate erinevate kohtade kaitsmisest külma eest.

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

Teadmamehed võiksid valgustada, kas ajaleht pannakse otse püksi või alukate ja soojade pükste vahele? Kas paber nahka hõõruma ei hakka, ära ei vaju, kuda seda õieti teha?

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Loodame, et PP teeb ajalehe püksi panemisest ja buffi kasutamiset nüüd ülevaate koos õppevideo materjaliga.

 
At 13:12, Blogger Andres P said...

Pea tervikuna nüüd vaevalt et ära külmub, kuid pea kaudu eraldub 5-60% keha poolt toodetud soojustest > vaja reguleerida. Kindlati ei tohi peakatteid umbseks ajada.
Teine teema on kehva verevarustusega kehaosad, mis külmuda võivad (varbad, sõrmed, kõrvad).
Väike seljakott, juba küljesoleva nimesildiga võiks hea mõte olla.Kui palav (aga mitte märg veel!) - saad riided kotti panna ja koti TP'sse jätta, Kui paras jätkad. Ja kui külm paned kotist juurde.

 
At 15:37, Blogger Tauno said...

Mis puutub buffi ja ajalehe eesmärgistatud kasutamisesse, siis ühes ETV Ringvaates meie Calgary olümpiapronks seda teemat juba valgustas. Vavalt, et keegi just väga veel detailsemat õppevideot vaadata sooviks ;)
http://sport.err.ee/suusk.php?0&popup=video&id=11246

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

Müüa Tartu Maratoni pika distantsi 63 km NUMBER!!! Stardigrupp: Eliit(1-100)
Tel. 59 002 897 Hind: 25 Eur

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

 
At 21:42, Blogger seocom said...

أفضل الشركات بدبي والامارات
إن نظافة المنازل من الأمور التي تؤرق الكثير من السيدات لأنها تكلف الكثير من الجهد والوقت ويفضل الكثير الاعتماد على الشركات الخاصة بتقديم هذه الخدمة ومن بين هذه الشركات التي سوف يتم تقديمهم في السطور التالية.
شركة تنظيف المنازل دبي

نظافة المنازل من المشكلات التي تسبب إزعاج لدى الكثير من الأشخاص وعلى وجه خاص للسيدات لأنهم هم من يتولوا مهمة تنظيف المنازل وهذا الأمر يكلفهم وقت وجهد وعناء وفي بعض الأحيان تكون النتيجة غير مرضية وفي نفس الوقت يكون الاهتمام بنظافة المنزل لأن النظافة مرتبطة بشكل مباشر بصحة أفراد الأسرة ولكن من هذه اللحظة لا داعي للقلق لأن شركة تنظيف المنازل بدبي تقدم خدمات التنظيف على أعلى مستوى من الكفاءة والجودة فسوف تحصلون معنا على منزل نظيف وصحي مريح للعيشة ولا يمثل أي خطر لأفراد الأسرة لذلك تعاونوا معنا الآن لتحصلوا على أفصل خدمة تنظيف بمدينة دبي.


شركة تنظيف المنازل الشارقة


تعمل شركة تنظيف المنازل بالشارقة وفقاً للمعايير العالمية لأمور التنظيف حيث أن الشركة تقوم باستخدام أفضل أنواع المنظفات والمعقمات صديقة البيئة وهذه المواد المصرح بها من وزارة الصحة

شركة تنظيف المنازل عجمان

تمتلك شركة تنظيف المنازل بعجمان الكثير من المميزات التي تجعلها اختياركم الأول ونحن على دراية كاملة بأن هناك عدد كبير من المؤسسات والشركات التي تعمل في هذا المجال ولكن من الصعب أن تكون بكفاءة وجدارة شركتن


شركة تنظيف المنازل ابوظبي

تستخدم شركة تنظيف المنازل بأبو ظبي أحدث المعدات والمنظفات الآمنة التي يتم استخدامها أثناء التنظيف ومن أحدث الأجهزة التي يتم استخدامها هو جهاز بخار الماء الذي يستخدم لتنظيف الكنب والمجالس والسجاد والستائر وكل أنواع المفروشات بكفاءة عالية، وليس هذا فقط بل أن الشركة توفر معدات متخصصة لتنظيف وجلي البلاط والسيراميك، وتوفر الشركة مجموعة كبيرة من الملمعات التي يتم استخدامها لتنظيف الواجهات الزجاجية.


شركة تنظيف المنازل العين


أهم ما يميز شركات اتنظيف المنزل بالعين أنها تقدم كل ما يخص التنظيف وكل ما يحتاجه العملاء الكرام حيث أن الشركة تقدم خدمة تنظيف الكنب والمجالس بكفاءة عالية مستخدمة أجهزة بخار الماء كما أن الشركة تقوم بتقديم خدمة تنظيف السجاد وكافة أنواع المفروشات وليس هذا فقط بل أن أسعار الشركة من أرخص الأسعار الموجودة على الساحة لذلك بادر الآن للتعاون معنا لكي تقوم بالاستفادة من تخفيضات وعروض الشركة.







 

Postita kommentaar

<< Esileht