neljapäev, mai 21, 2015

Pullerits: Kuidas rattasõit aitab illusioonidest vabaneda?

Sinna on nüüd juba ligi kaks nädalat tagasi, aga Õhtulehes ilmunud Ilmar Raagi arvamuslugu «Reaalsus meie venelastest» tõi tolle pildi taas silme ette. Sõitsin hommikul rattaga trenni, võtsin Narva mäe tõusu, et suunduda Raadilt mööda Jõhvi maanteele. Juba kaugelt enne Raadit hakkas silma, et teeäärsed on autosid paksult täis. Esimese hooga ei osanud arvatagi, mis toimub. Aga kui edasi liikusin, sinna, kus tee keerab peagi valmiva Eesti rahva muuseumi (sic!) juurde, sain aru. Meeletu rahvamass oli kogunenud Raadile punasõduri mälestusmärgi juurde. Ja neid muudkui lisandus ja lisandus. Siis tuli meelde, et on ju 9. mai. See seletas kõik.

Küll aga ei ole ma nõus sellega, mida Raag Õhtulehes seletab. Seal, tema arutluskäigus, ja üldse kõigis selleteemalistes arutluskäikudes, mis puudutavad Eesti muulaste meelsust, on üks süstemaatiline, lausa süsteemne viga. Nimelt viidatakse küll isiklikele meeldivatele kogemustele venelastega (seda teeb ka Raag, kuid millegipärast nimetab oma oponendi Mart Helme vastavat tegevust sotsioloogiliseks lühinägelikkuseks), küll viidatakse igasugustele uuringutele (seda teeb artikli algul ka Raag, rääkides Eesti venelaste arvamusest Euroopa Liidu ja NATO kohta, kuid seejärel, pange tähele, hakkab ta kasutama laia vahemikuga protsente – näiteks 20-35 ja 15-30 –, ütlemata lugejaile, kust ta need võtab, ent lootes ilmselt jätta eelnevate täpsete protsentide valguses muljet, et ka need umbmäärased protsendid tulenevad mingist uuringust [no milline uuring annab nii suure vahemiku, nagu 15-30?!]), et tõestada: siinsed venelased peavad Eestit oma koduks ning pooldavad iseseisvat ja demokraatlikku Eestit.

Aga neis väidetes, nagu öeldud, on üks süstemaatline, lausa süsteemne viga – õigemini on neid lausa kaks! Esiteks, ja see on väiksem viga: need küsitlused ei küsi põhilist, otsustavat küsimust, milleks on: kui Eesti satub Venemaaga või Venemaa toetatud relvastatud üksustega konflikti, siis kelle poole hoiate teie? Ja teiseks, mis on peamine viga: kõik need küsitlused on läbi viidud rahuaja tingimustes ehk katseklaasiolustikus; need küsitlused ei arvesta, kuidas võib olukord ehk taustsüsteem ehk otse öeldes venelaste meelsus muutuda siis, kui puhkebki eelnimetatud relvastatud konflikt. Siis on ju hoopis teine situatsioon kui praegu ja ma ei usu, et tolles situatsioonis kehtivad samad küsitlustulemused, nagu nüüd. Mõned lihtsad hoiatavad näited: tutsid ja hutud elasid ka Ruandas teineteise kõrval, kuni olukord muutus, tõmmati tikku – ja algas metsik veresaun; või näide lähemalt: Ida-Ukrainas elasid ka venelased ja ukrainlased sõbralikult külg külje kõrval, kuni olukord muutus ja nüüd näeme, et sealkandis on ühtäkki võimust võtnud separatistideks nimetatud venelased.

Ma ei ürita siin jätta muljet ja väita, et ma olen nii tark, et võin täpselt öelda, kuidas on lood Eestis ja mis oleks võimaliku ohtliku olukorra puhul parim lahendus. Küll aga ei meeldi mulle – ja seda ütlen ka välja –, kui n-ö poolkõvade ehk pseudoandmetega püütakse olukorda ilustada ja mängitakse sinisilmsust ning suurimaks vaenlaseks peetakse neid, kes meid seiravate ohtude eest otsesõnu hoiatavad, mitte neid, kelle esindajad korraldasid hiljuti pronksiöö.

Tagasi rattasõidu manu, sest kui päeval on kogunenud meeletus koguses infot, siis parim aeg selle seedimiseks ehk töötlemiseks on pärast tööpäeva ratta seljas pedaalides. Siis hakkab mõte hoopis värskemat ja vabamat rada mööda jooksma. Ja nii jõudsin praegu kirgi kütva immigratsiooniteemaga järgmise kurjakuulutava stsenaariumini. Kui ma oleks Venemaa president Vladimir Putin ja mul oleks Eestiga omad plaanid, siis praegu näeksin Euroopas lahvatanud immigrandilembuses head võimalust.

Teen lühidalt ja konkreetselt. Paadipõgenikud liiguvad üle Vahemere. Euroopa võtab neid vastu, ei saada tagasi. Sest Euroopa on võtnud vaikimisi kohustuse, lähtudes inim- ja mis iganes õigustest, neid inimesi aidata. Nüüd, kui oleksin Putin – ja te teate ju, millist kohutavat autoritaarset ja totalitaarset, korrumpeerunud ja ohtlikku, vägivaldset, sõjardlikku riiki juhib Putin –, siis saadaksin üle Peipsi järve Venemaa kohutava režiimi eest teele paar paaditäit põgenikke. Nad ütleks, et on Putini režiimi kriitikud ja kui Eesti nad kodumaale tagasi läkitaks, pandaks nad vangi. Ega Eesti ju seda tee? Muidugi mitte, sest pagulasi tuleb aidata.

Nii võtab Eesti Venemaalt saabunud paadipagulased samamoodi vastu, nagu Itaalia võtab vastu Süüriast või Liibüast saabunud paadipõgenikud. Ja nii, nagu itaallased täpselt ei tea, kes nood noored mehed on – äkki on nad Islamiriigi võitlejad? –, nii ei tea ka meie, kes need üle Peipsi saabunud täisjõus mehed on. Äkki on nad rohelised mehikesed?

Aga jätkakem euroopalikult sinisilmselt ja humanistlikult ja liberalistlikult, vatrame edasi inimõigustest ja solidaarsusest jms-st. Et siis ühel päeval, kui olukord on ühtäkki muutunud, imestada: kuidas see kõik küll nii sai minna?! Me olime ju nii siirad ja head ja mõistvad ja tolerantsed ja vastutulelikud.

Siis on kahjuks hilja valesid otsuseid teinuil jalgratta selga istuda ja elu lahtiste silmadega vaadelda ning elu üle vaba, poliitkorrektsusest ja euroopalikest väärtustest kammitsemata mõttega juurelda. Vaadelda ja juurelda võib, aga olukorda see enam ei muuda.
******
A view from the edge of Orange Cliffs into the Maze, Canyonlands National Park, Utah. 29. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Itaallane Fabio Aru edestab Giro d'Italia pühapäevase etapi lõpuheitluses velotuuri liidrit Alberto Contadori Hispaaniast. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 2: Prantsusmaa rattur Kevin Reza enne Giro d'Italia 9. etapi starti. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Giro d'Italia 8. etapp. Foto autor: LaPresse/Scanpix
Foto 4: Maantee on äärest ääreni rattureid täis. Giro d'Italia 7. etapp. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 5: Giro d'Italia 8. etapp. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 6: Suudlused Giro d'Italia liidrile Alberto Contadorile. Foto autor: Reuters/Scanpix

54 Kommentaarid:

At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Mina saadaks paadiga siia roheliste mehikeste naised ja laseks siis neil oma lähikondsed ka siia tuua. Siim lubas ju 1000 immigranti aastas lõdvalt sisse importida. Ma käiks pinda ja tõstaks selle 10000 peale. Siis oleks me esimese 5 seas. Uraa.

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Väärt sissekanne,

 
At 23:06, Blogger Unknown said...

Mõni päev tagasi juhtusin Nõmme raadios kuulama Einar Laigna ja Margus Lepa vestlust. Hr. Laigna viskas õhku hoopis sellise retoorilise küsimuse, et mida teeks EV valitsus kui Putin käseks 10'000 VF sõjaväelasel mundrite asemel tsiviilriided selga tõmmata ja paatidega üle Peipsi aerutada... Kah ju paadipõgenikud.

 
At 23:08, Anonymous Laane Jakup said...

Väga hea Priit, et võtsid selle teema üles. Helme artikkel oli suurepärane, Raagi oma aga väga ilane, lausa limukalik. Täis demagoogiat ja iga hinna eest Helme maha surumist. Ning selline mees on veel "psühholoogilise kaitse nõunik"? Mulle assotseerub see lausa Stirlitzi looga. Major Issajev oleks ju peaagu SS-i tippjuhtkonda välja jõudnud, kuid sõda sai enne läbi.

Edasi, Helme räägib suurest pildist, ajaloost, paradigmast, õhkkonnast. Raag aga otsib mingeid protsente, küsitlusi jms. pahna, ehk pisiasju, mis MUUTUVAD iga päev. Mida annab meile väide, et näiteks 68% venelastest on mingi küsitluse põhjal "Eesti poolt"? See on ju liivale kirjutatud number. Okei, täna on, homme aga mitu protsenti?

Jah, igaüks meist tunneb isiklikult häid ja tubisid venelasi, kuid hiljuti lugesin, et just vene noored harjutavad usinalt võitlusspordi ringides, just vene noored on viimastel aastatel massiliselt relvalubasid hankinud. Kust tulevad need noored? Kelle peredest? Kust koolist? Metsast sambla alt nagu seened või?

Veel üks tähelepanek minu poolt. Ehk mäletate, et meedias on tihti räägitud, et venelaste suur poolehoid kuulus 1991 Eesti Vabariigile. Kui paljud tuhanded hääletasid POOLT ja olid igati patrioodid. Eriti mihkel on seda fakti rääkima Sergei Stadnikov. See on temapoolne kinnitus, et kõik venelased on EV poolt. Juba algusest saadik ja alati. Aga miks ei vaadata taustasüsteemi? 1991 oli NSVL käpuli, Venemaa nälgis ja kuritegevus möllas. See venelaste POOLT olemine oli ju täiesti pragmaatilistel kaalutlustel, mitte soojast armastusest EV vastu (nagu tahab rõhutada Stadnikov). Nad vaesekesed ju rehkendasid, et kui ei ole antud hetkel EV poolt, saadetakse veel välja ka? Kuna nad ise oleksid nii toiminud, siis eeldasid nad sama ka eestlastelt.

Raag ja teised temasugused räägivad meeleldi küsitlustest. Et venekeelsed vastasid näed nii. Kust te võtate, et inimesed vastavad küsitlusele ausalt? Venelastel on geneetikas sees bürokraatia vastu olemine. Vahet pole millise, Vene või Eesti või Nigeeria. Jah, vastatakse anonüümselt, kuid see ei tähenda automaatselt, et delikaatsele küsimusele vastatakse ausalt. Raag naiivik aga arvab, et vastatud on ausalt ja teeb siis oma järelduse???

Venelased näevad ja tunnetavad suurt pilti. Eestlased aga mitte, ning arutavad väikepoodniku kombel protsentidest ja numbritest, et mitu tuhat võõrast suudame koolitada, toita ja kaitsta. Siis teeme veel küsitluse, et mitu protsenti neist suvatsevad raskel hetkel meie poolt olla? Kes tahaks sellise lambameelse rahva poolt olla? Millal me õpime venelaste endi käest suhtumist? Et võidavad mitte numbrid ja protsendid, vaid idee, õhkkond, meeleolu. Selle näite põhjal, et kunagi ajaloos panid 300 meest suure armee seisma.

 
At 23:10, Anonymous Laane Jakup said...

Kopin siia lõppu veel ühe leitud kommentaari, lõpupoole tekst on minu poolt rasvaseks maalitud:
-------------------------------------------------
Helme oma artiklis viitab vene kultuuri eripärale, impeeriumimeelsusele (juba läbi sajandite) ja jõu austamisele. Raagi arvates on see viga.
Raag väitis, et Helme käsitluses on kogu venekeelne elanikkond Eesti suhtes vaenulik, tegelikult aga vene elanikkond jaguneb : poolt, erapooletu ja vastu. Helme artikkel ütleb hoopiski, et Eesti riiki ohustab enamuse venekeelse elanikkonna impeeriumimeelsus, mida Venemaa igati võimendada püüab. Helme ei ole vaenulik vaid hoiatab, et sellise hoiaku ees tuleb kindlameelseks jääda.
Raagi väide „oli umbes 3000 märatsejat, samal ajal kui ainuüksi Lasnamäel on venelasi 100 000. Mida tegid teised?“ Aga need teised märatsemist hukka ka ei mõistnud. Vaatasid kardina tagant ja hoidsid pöialt "omadele".
Raag väitis, et Helme“ tahab neid kõiki terroriseerida. «Ja seni, kuni nad meid ei karda /…“
Helme mõte on, et venelaste austust ei võida me leplikkuse ja allaheitmisega vaid jõulisusega, mis väljendub järjekindluses ja kindlameelsuses. Kindlameelsus tähendab seda, et kodakondsuspoliitikas ei tee riik järeleandmisi, haridussüsteem läheb järjekindlalt eesti keelele, kehtivad sellised mängureeglid et eesti keeles on kõikjal Eestis võimalik oma asju ajada.

 
At 23:18, Anonymous Laane Jakup said...

Priit, millise tõeni loodad sa jõuda, kui küsid venelaste käest otsesema küsimuse "Kelle poolt olete sõja korral?"
Oletame et saame toreda vastuse a la 80% on Eesti poolt. Mis edasi?
Nüüd spekuleerime sõja asjus. Ma ise seda stsenaariumi ei usu, arvan et asi korraldatakse kavalamalt.
Et ühel hommikul on sõda lahti ja masinad Eesti poole liikumas. Eesti mehed kogunevad ja lähevad ida poole vastu. Naised lapsed jäävad koju ootama. On sellised linnaosad nagu Õismäe ja Lasnamäe. Seal palju noori ja keskealisi venelasi, kes ei ole kutsealused ega reservistid ega keegi. Ning mis väga iseloomulik, venelased ei istu kunagi käed rüpes. Hops, ja orgunnivad OMAKAITSESALGAD. Lasnamäe, Õismäe, Mustamäe linnadzhunglis. Kas on jõudu, mis neile vastu suudaks seista? Kas on jõudu, mis sellise ilmingu ära suudaks hoida? Kui eesti noored mehed on kas rindel või Soomes tööl? Nüüd minu küsimus: kui kõva saab olema rindel olevate eesti meeste moraal ja võitlusvaim, kui nad teavad et nende pered tagalas on ohustatud/pantvangis/terroriseeritud? Kas Eesti kaitse think-tank on sellele mõelnud? Kas Ilmar Raag oma poisikeselikus lääne väärtuste tuhinas on sellele mõelnud? Kui on, siis braavo! Miskipärast aga arvan, et ei ole. Eestlased on kõigest naato-koolitusest ja endisest nsvl-koolitusest hoolimata sõjalises taktikas ja psühholoogias väga nõrgad. Seda näitab juba kasvõi Pronkssõduri saaga.

Helme on kirjutanud oma arvamusi juba aastaid. Kes mäletab syndikaat.ee lugusid? Mitte Raag, vaid Helme peaks olema nii psühh. kui muude aspektide kaitse nõunik. On ka asjalikke venelasi, kes võiksid siin nõunikud olla. Just seetõttu, et jagavad venelase psühholoogiat. Eestlastest ametnikud puupead ju toime ei tule.

 
At 23:43, Anonymous Jakup said...

Veel tahaks mainida kui suur jõud, kui suur oht on kasvõi väikesearvuline 5.kolonn tagalas sõja korral.
Kohe toon näite.
Härra Simmi mäletate? Ikka mäletame, olevat jaganud Moskvale mingeid naato saladusi. Aga mida täpsemalt? Seda muidugi rahvale ei räägita. Simm kaitsemini töötajana tõenäliselt teadis meie Kaitseväe juhtkonna inimeste koduseid aadresse. Tema resident kindlasti ei jätnud seda "väikest asja" küsimata.
Spekuleerime edasi. Siinne vene luure teab agressiooni kuupäeva ette. Tallinna linnas on neile teada piisav hulk vene noorukeid, keda saata mitmele aadressile ukse taha "juhuslikult patseerima". Autoga, relvadega. See on muidugi vana ja kulunud sõjataktika takistada vaenlase juhtkonda kogunemast. Aga näide sellest, kui haavatavad me oleme. Ning kui potentsiaalselt vastu töötavat rahvast on tuhandeid. Mingit tankiarmeed pole vaja. Eesti vastu piisab täiesti kui juhtida osavalt 5.kolonni geriljavõitlust. Ja meie lapsministrid kavandavad sisekaitse koole Narva jne jne ....

Veel üks pisike näide venelaste sõjapidamise oskusest/kavalusest. Venelased (juba nsvl ajal) teadsid Soome hävituslendurite koduseid aadresse. Mida sõber Raag selle kohta ütleks? Mõmm-mõmm. Minu sõbrad venelased ....

 
At 00:43, Anonymous Anonüümne said...

Priidult väga hea ja asjakohane sissekanne ning Laane Jakup lausub ju suisa kulda!
Ka ise olen viimastel aastatel meie nn eliidi tegutsemisviise jälgides tabanud end väga tihti mõttelt, et no nii loll ja naiivne ei saa ju sellist ühiskondlikku positsiooni täitev inimene olla.
Aga tuleb siiski välja, et näed saab...
Nii raske, kui seda praegu siin ka tõdeda pole.

Jah, ei saa me hädas loota ei Mikseri, tegelikult kogu selle sotsialistide-liberastide kamba peale, ei enamuse nn poliitilise eliidi peale - kusjuures nii imelik kui see ka praegu võib tunduda, siis noorpeaministri Rõivase peale hädaolukorras isegi võiks saada (kõhutunde põhjal ütlen, et suures kuses võib temasugune mees kirgastuda ja tabada tuule suunda ning ka julgeda jäsemete otsast visata suunavad nöörid) -, siis kelle peale me võime loota, mehed?
Jäägu vastuse leidmine kõigile koduseks ülesandeks.

Ahjaa, raagiilmarid, lobjakaahtod, remsuolevid, käsperikarid jne jne, need naljamehed, neid pole edaspidi mingisugust pointi tähele panna ega isegi lugeda mitte, sest see jutt on niivõrd naiivne ja elukauge ja kui otse öelda, siis selgelt Eesti ja eestluse vaenulik.
Lisaks sellised libedikud on esimesed, kes vähimagi tõsisema ohu korral esimese laevaga üle mere putkavad...
Elagu Eesti!

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Pullerits, küsisite rahvalt sama küsimuse, aga kas te ise oleksite nõus võtma pagulase oma korteri koridori elama?

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

Jah- täiesti nõus. See et me venelastega rahumeelselt külg külje kõrval hetkel elame, ei tõesta veel seda, et kui peaks tekkima sõjaolukord, see nii ka jääbki. Suure tõenäosusega mitte. Teise ilmasõja aegadel oli küllalt neid lojaalseid "Eesti kodanikke", kelle kohta me poleks uneski osanud näha, et nad riigi vastu hakkavad sõdima. Olen täiesti veendunud, et üsna märkmisväärne kui mitte suurem osa meie vaknadest asuvad vajadusel ja õiget hetke oodates oma isamaaa poolele. Need kes räägivad vastupidist, elavad oma elavandiluust tornis ega adu, mis tegelikult kohtadel toimub.

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake, kuidas mina rattaga sõidan.

 
At 10:06, Anonymous Protassov, spetsialist said...

Vaadake kuidas üks Astana mees laskub. Teised saavad suhkamit nii et küll (vaja kas Maci, või Chrome brauserit, Firefoxis ei taha näidata) http://www.steephill.tv/players/720/sbs/?title=20+km+to+go:+slipping+and+sliding+on+a+damp+Stage++12+descent&dashboard=giro-d-italia&id=448798275569&yr=2015

 
At 10:17, Blogger Priit Pullerits said...

08:53, mitte mingil juhul.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Äkki oleks mõttekas algatada mingi asi korra muutmiseks? Priit võiks kirjutada sõnastuse ja esitaks selle rahvaalgatusena teadagi kuhu?

 
At 10:34, Anonymous Putsak Juhan said...

10:26 väga naiivne arvamus.
Sellele "korrale" kirjutas Eesti alla EL-iga liitudes. Pullerits on küll väga kõva mees, kuid isegi tema ei ole suuteline "korda" muutma. Või on?

Asjalik kirjutis -
http://www.ohtuleht.ee/678465/toomas-alatalu-esihoikajatest-ja-kvoodiimmigrantidest

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

'Rahvaalgatus seaduse muutmiseks' peaks olema see asi. Vaikimisest ma järeldan seda, et tegelt istub kõigis meis mingi põlgus külmade, valelike ja kavalate, õelate, ahnete, kurjade eesti naiste vastu ja me ootame hinges *muudatust* lihtsuse ja siiruse suunal. Ilmselt on naiste tunded meeste vastu sama ebakindlad.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

'Rahvaalgatus seaduse muutmiseks' peaks olema see asi.
--------------------------------------------------
missuguse seaduse? Meie pealinn on Brüssel. Sealsetes kontorites istuvad meie mõistus ja südametunnistus. Nemad ütlevad mida me homme teeme. Keda ja kui palju vastu võtame. Mis puutub siia mingi seadus?

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Kui meie Riigikogu on otsustanud näiteks, et läheme Schengenist välja (see lõbu ei tasu ära), siis Brüssel aktsepteerib seda.

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Seda ma olen aravanud alati, et ega see piirideta Euroopa midagi head ei too. Tavainimesel topitakse ülilihtsustatud moel reisimise tuhinas suu lihstalt kinni, väiksele inimesel pole muud tarviski. Ja eks see ole kantud ikka kindlast eesmärgist - olla tolerante, muutuda kosmopoliitseks, kaotada rahvused,suruda alla perekond kui selline, võtta omaks Euroopas levinud kirjeldavad äärmuslikud piirideta väärtused nagu sallivus, tolerantsus, avatus jms.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

https://infogr.am/riikide-edetabel-sojalise-voimsuse-jargi-top-10
Tutvuge riikide sõjaliste eelarvetega ja üritage mulle selgitada, miks ja millise eesmärgiga 15 - 20 korda väiksema sõjalise eelarvega riik Venemaa tungib kallala NATO riigile???
Keegi on meil siin kasulik idioot ja tõstab järjest teemasid, mis kuidagi ei ole isegi mitte 10 kõige tähtsama hulgas, mis meil riigina lahendada tuleks. See, et venefoobiaga valimisi võidetakse, on ju omaette teema.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Millest räägib 14.15? See siin on VTK suunitlusega blogi. Eelarve küsimused ei kuulu siia alla. Pealegi ei peegelda eelarved raha ostujõudude erinevust. Sellest ei tasu siin pikalt jahuda. Ostujõudu võib arutada kuskil börsiteemalises blogis.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Sest Eesti on nõus olema Venemaa voodoo nukuke. Aga on vaja küsida oma rahvalt, kas rahvas tahab olla Schengenis, muidu ei saagi ju teada. Sellise kavala küsimusega ei tõmba ka küsimuse esitaja endale suurt pahameelt kaela.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Ega ei tungi. Kuigi samas, nalja pärast võiks täitsa proovida ka. Mittenato riik Soomele võiks ju ka kallale tungida. Ometi seda ei tehta, sest kindralid tunnevad maakaarti. Baltikumiga aga hoopis teine lugu. See on vabalt sisse piiratav ja ära lõigatav.
Väidan et mittenaato-Soome on paremas/turvalisemas olukorras kui naato-baltikum.
Lisaks tulevad veel paljud soolaleivaga vastu ka.

Aga räägiks siis asjast. Prioriteet number 1 mille vastu seisma peame, ei ole sõjaline rünnak, vaid tasane uuristamine. Kui paljud sovjeedid istuvad meil olulistel postidel valitsuses, ministeeriumites, äris, meedias? Yana Toom lausa europarlamendis. Ta Russki Miri jaoks juveelikroon. Ülimalt magus võit.
Hea pildi annavad kommentaarid. Teenindajad kirjutavad et Tallinnas suur hulk rahvast tuleb ja sõna "tere" ei kasuta. Mitte et nad ei oskaks, vaid meelega, nad tunnetavad oma jõudu, nad tunnetavad oma "meiet" NAASHI! Vaat see on jõud. Vaat selle vastu peaks me õppima võitlema. Sellest ka Helme kirjutab juba aastaid. Siis tulevad raagid ja remsujevid jms. ja ütlevad et Helme tahab meie venelased välja ajada. Helme võitleb selle eest et teie sitakottide lapsed saaksid siin eesti keeles rääkida.

Raag lämiseb, et tema tuttavad on eestimeelsed. Aga kelle tuttavad need tuhanded georgi lindid, tuhanded meelega umbkeelsed ja kogu see esialgu vaikne protest on? Ah? Raag sa vastik demagoog.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

No teema kisub rappa. Ma kipun seda meelt olema, et parem 100 immigranti kusagilt lõuna poolt (mitte ainult aafriklased, jutt käib ju ka nt ukrainlastest) kui 100 venemeelset putinoidi.

Toits

 
At 15:23, Anonymous Endel Nahk said...

Inimeste meelsuse saab ka kindlaks teha (kui euro-inimõigused seda lubavad). Samas, kes kindlustab, et need ukrainlased/aafriklased ei muutu siin puutinimeelseteks, kui näevad eesti establishmendi ja kogu ühiskonna pedemeelsust? Kas paljud eestlasedki ei kaldu siin puutinimeelsusele?

Olen seda meelt et rangelt ei võõrastele. Võõrad on võõrad ei ole vahet mis meelsed nad on.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Kippuge jah iga meelt olema, pruunid järglased, kromosoomide segamine. fak.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Millised kintsud! Sellistega tõmbaks grupi ribadeks küll.
--kk--

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Ahjaa, Toits. Keegi ei keela sul käimast Aafrikas vahepeal, kui sinul nende vastu miskit ei ole. Aga siia elama lubades teed sa mitte ainult enda eest valiku, vaid kogu rahva eest. Selleks ongi vaja vähemalt rahvahääletust, kuid isegi siis ei oleks see päris aus (kui tulemus jääb näiteks 51:49). Hetkel mingi protsendike kallab terve eesti sitaga üle.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Iga kell

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

14:15, teie toodud sõjaliste eelarvete võrdlemine nt dollari alusel on hea näide raagilikust demagoogiast - siin jäetakse küsimata, palju suudab dollari eest toota surmavat rauda Venemaa, palju lääneriigid. Pelgalt eelarvega sõda ei võida.
Naiivne rahvaste sõprusesse uskuja võiks Narva võidupüha mälestusüritust-meeleavaldust ju mõtestada selliselt: näete, suur vene linn aga vaid üks DNRi lipp lehvimas (ülejäänud NLi ja Vene omad), ju siis ikka on Eesti poolt.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Sellistega võib atrõõvi minna. --kk--

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Vabalt

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Natuke vähe. Sada enne lõppu püütakse kinni.

 
At 16:14, Blogger Priit Pullerits said...

Mehe, pange see aeg kirja:
esmaspäeval kell 14.00 Vikerraadios "Pressiklubis" kaitsen debatisaates nende eestlaste vaateid, kes arvavad, et siia ei ole meile mingeid immigrante vaja. Vastane ei olnud kergete killast, aga eks te ise kuulake ja siis saate otsustada ja arvamust avaldada, keda te rohkem usute ja usaldate ning kes võitis ja kes kaotas.

Niisiis, pange too aeg endale kirja.

Homme stardinumber Jõgeva rattarallil 28. Aga eile hakkas kurk uuesti valutama ja nina läks tatiseks. Kaks päeva ei ole ratta selga istunud, täna ka ei istu, v.a käin A&T Spordis tehnohooldusest läbi.

 
At 18:20, Anonymous Paul Bunker said...

Mis sellest debateerimisest kasu? Tühi ajaraisk. Näete siis meie aastatepikkust arengut, paljukiidetud demokraatiat ja läänelikke väärtusi. Mis on siin vahet NSVL sarjatud totalitarismiga? Siis otsustas kompartei ja rahvas vaatas pealt. Täna otsustab komisjon ja rahvas .... vaatab pealt. Kui tahate veidi meeelt avaldada - palun väga, aga arvestage kumminuiade ja veekahuriga. Üle kurgi saate nii et tolmab.
Ma olen ka tänasest puutinimeelne, nii et sõbrad teadke, kardetud 5.kolonn on veel võimsam ja tugevam. Teie sitakänkrast Eesti Vabariigist ei jää kivi kivi peale.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Kurb on see kui üli sallivaks on eestlane muutunud. Meil on niigi kolmadik võõrast rahvast ja nüüd tahetakse veel sadu ja ilmselt tuhandeid ahve siia juurde tuua - -absurd.Huvitav on see, et neist venelastest ei julge keegi kõva häälega rääkida kui omaaegsetest immigrantidest. Seda teemat ei puudutata, kui siis väga vaikselt, ridade vahelt. Las Euroopa kõigepealt võtab vastu suhtarvult samapalju immigante kui Eesti ja Lätis ja alles siis tuleb kõnealla täiendavate pagulaste võtmine Eestis.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Riigimehel peavad olema tinast saapad jalas, et tegevus käib vee all. Kalle Muuli, näete, ei kasutanud ka neid - hakkas pinna poole kerkima.

 
At 22:02, Anonymous Martin said...

Huvitav, et selle musti, venelasi, homosid ja keda kõike veel vihkavate hate speech'ide autori vend on heaoluimmigrant Rootsis.

 
At 22:42, Anonymous Protassov said...

Martin et sa koer ka ei häbene. Miks sa inkrimineerid hr.Pulleritsule venelaste ja mustade vihkamist? Tead ise väga hästi, et see on vale. Soov endale naabreid valida ei tähenda vihkamist.
Sellise demagoogia eest kuluks sulle kirves pähe lüüa. Sest sa kasutad valgete inimeste õigust ennast avaldada kurjasti. Ühel ilusal päeval jääd sa mulle pihku ja kahetsed siis kibedasti oma ülbust.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Kurb on see kui üli sallivaks on eestlane muutunud.

Väga õige. Ori peabki salliv olema. Või arvad, et orjal on õigust oma arvamust avaldada?

 
At 07:33, Anonymous Anonüümne said...

Ma leian, et pagulaste pooldajad pole enda jaoks ikka läbi mõelnud, mis tegelikult juhuma hakkab, niikaua kui se neid ennast ei puuduta. Hea näide on ju meie tegelikust elust. Miks meie nö eliit siis ei taha elada lasnamäle ja sokutavad om lapsed kenasti eliitkoolidesse, mitte sinna kus elavad ja õpivad venelased jne. Kaja Kallas ütles Õhtulehes, et miks üks inimne on justkui parem kui teine. Aga vaadaku ennast, miks ta siis on parem kui teine. Kerge on öelda aga raske teostada.

 
At 07:54, Anonymous Anonüümne said...

Palgulaste pooldajad on silmakirjalikud. Elu on tegelikult selline, et nemad on esimesed, kes võõrast, koledas, ebeintelligentsest, ühesõnaga kahtlasest elemendist eemale hoiavad. Hea on targutada, võtame aga vastu, aga kui ajaks läheb, siis pole neid kuskil

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

to 07:54 -
see ongi nii, sest pagulasi ei panda elama ei Tiiskresse, Meriväljale, Pirita või Haabersi mereäärsele krundile, kuskile taraga piiratud eramajade eliitpiirkonda jne., vaid ikka sinu ja minu naabriks.

Teeks ettepaneku ehita pagulaskeskused Piritale ja Haaberstisse!

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

For other strong candidates for a top result today, look to Sylvain Chavanel, Stef Clement, Ion Izagirre, Luke Durbridge, Patrick Gretsch, Tobias Ludvigsson, Vasil Kiryienka, Michael Rogers and Astana riders like Luis León Sanchez and especially Tanel Kangert who seems to be in outstanding shape right now.

eks ta ole. Tubli TT sõitjana võiks Tanel lammutada, kuid tõenäoliselt kästakse tal jaksu viimase nädala Aru aitamiseks hoida. Saab mingi mõttetu 19.koha. Kahju raisk. Ei ole meie meestest suurte tuuride nimesid oodata.

 
At 11:43, Anonymous Viinamarja-aia mees said...

kirjelduse järgi on TT etapil käänulisi laskumisi ja ilmaprognoos on väga sitt ilm. Ehk saab Tanel oma descending oskused letti lüüa ja nii mõnelegi kukele koti pähe tõmmata.

aga kommentaariumi kvaliteet on väga alla läinud. Valus lugeda sellist teksti nagu "... pagulaste pooldajad pole enda jaoks ikka läbi mõelnud, mis tegelikult ... "

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Pagulased pannakse maakondadesse laiali, minu ema-isa naabriteks.

 
At 13:40, Anonymous Helmut said...

Härra Pullerits võiks oma õlgadele võtta tsiklistide järelkasvu kasvatamise. Potensiaali selleks on küllalt.
Kontseptsioon oleks lihtne ja sirgjooneline - trenirovazza do samogo "bolše ne mogu mama!", varsti oleksid viljad käes, väikseid kangerteid ja taaramägesid tuleks nagu seeni pärast vihma. Kapitalist Sõõrumaa saaks oma üleliigse raha profimansa alla panna. Satsi võiks võtta ka mõned venelased, ukrainlased ja tšetseenid, et õhkkond väga patsifistlikuks ja lödipükslikuks kätte ei läheks. Aga eks härra Pullerits ise teab.

 
At 14:41, Anonymous Kaukamees Märt said...

Õigust räägid Helmut va orikas. Oleks meil oma mansa ja Pullerits direktor oleks hoopis teine mekk asjal. Pullerits otsustaks kes läheb täna atrõõvi ja kes katab seljatagust. Omad poisid jagaks noosija kiibitejatele tilguks ka mõni dolts või kaks. Ei peaks mingite serblaste või sardiinlaste jaoks tööd tegema. Kuulsus käiks ees ja mammona tuleks taga.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Kus tänaseid Jõgeva Rattaralli tulemusi näeb ?

 
At 18:04, Anonymous Vändamees said...

Peremees ise ütleb, kui aeg käes!

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Helmut ja Märt on päris visioonidega mehed ma vaatan

 
At 20:02, Anonymous Martin, üliõpilane, Tallinn said...

Härra Pullerits,
kuidas juhtus, et teie vennast sai immigrant? Teie ise olete väliselt suht normaalne inimene. Kas teie isa, Vikipeedia ütleb, et ta oli vist keemik, ei jaksanud kahte poega korralikuks kasvatada?

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

17:51, PP ei võitnud, aga võit tuli koju ning üks teine vanameister oli kuues.

http://www.rattaprofid.ee/?id=1635&news_id=3789

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

Vanameister - 51. http://nelson.racetecresults.com/results.aspx?CId=16267&RId=55

 

Postita kommentaar

<< Esileht