laupäev, september 16, 2017

Pullerits: Mis saab pühapäevasel Tartu rattamaratoni testsõidul?

Ei kaks jää kolmandata. Kõigepealt oli rahvuslik põlv number üks – Andrus Veerpalu oma. Siis tuli rahvuslik põlv number kaks – minu oma (aasta siis oli 2012). Ja nüüd, pärast viieaastast pausi, mille sisse jääb kindlasti mitu Eesti spordis juhtunud põlvetraumat, mida aga keegi enam ei mäleta ja mille kohta enamik isegi ei tea, oleme saanud lõpuks rahvusliku põlve number kolm – Kelly Sildaru oma.

Kaua oodatud, kaunikene. Ent ärgem olgem optimistid. Tema alal, vigursuusatamises, on põlvetraumad enamasti karmid ning ravi pikaajaline. See tähendab, et suure tõenäosusega ei ole mõtet selles Koera – vabandust, näpukas, ikka Korea! – vähetuntud P-tähelises linnas peetaval olümpial meil enam midagi loota. No öelge, keda erutaks mõne laskesuusataja 29. koht.

Niisiis, ärme oleme optimistid, sest siis on juhul, kui Sildaru olümpial ikka starti pääseb, põhjust rõõmustada. Olles praegu, kui vigastuse tõsidus ei ole veel selge, optimist, võib saabuda must masendus, kui mu sportlikud tuttavad doktor Mihkel Mardna, kellega viimane mõõduvõtt Tartu maratonil ei lõppenud minu kasuks, sest suuskadel kadus määre juba Harimäe tipus, ja doktor Madis Rahu (vasakpoolsel fotol paremal), kellest möödusin möödunud talvel Otepää MK-etapil viimase tõusu all (olles tema kui varem startinu selleks ajaks kinni püüdnud), on Sildaru traumeeritud põlve põhjalikult uurinud ja leidnud, et asi ei ole üldse hea.

Praegu on aga pakilisem küsimus, missugune on rada pärast mitmeid päevi tihedaid vihmahoogusid homsel Tartu rattamaratoni testsõidul (mehed, see on tasuta!) ning kas sinna tasub üldse minna end ülepeakaela märjaks ja poriseks ajama. Sest märjaks ja poriseks seal saab, isegi kui ei saja (nagu lubab EMHI mudelprognoos). Kas teile ei tundu, et tegelikult saaks homse pühapäeva palju sisukamalt ja tulusamalt kulutada, kui sopas tühja tuult tallata?

Ja teine küsimus, millele pole veel mõtet vastust otsidagi, kõlab, kas järgmise nädala pühapäeval Tartu rattamaratonil ootab samasugune, ütleme otse, sitt ilm, nagu on praegu. Jah, tean, nüüd tulevad mitmed klišeede kammitsais vaevlejad välja jutuga, et pole halba ilma, on sobimatu riietus, ja väitega, et ega nad suhkrust ole. Aga kui nad kulunud loosungite loopimise asemel veidigi kaine pilguga asja vaataks ja vaagiks, siis ei saa ainult lühinägelik (seda kujundlikus, mitte otseses, sõnasõnalises mõttes) jätta endalt küsimata, mis neil muutub sellest halvemaks või mida positiivset jääb saamata, kui nad jätavad vihma- ja mudasõidul osalemata. Ja kui nad sellele küsimusele ka vastata julgevad, siis vastus kõlaks: absoluutselt mitte midagi. Vaevalt et keegi teist rajal Tanel Kangertit (fotol ülal vasakul) näeks.

Kangert teeb Tartu rattamaratonil debüüdi pärast Giro d'Italia luumurde. Ehkki võidu kihutama ta enda sõnul ei lähe (nagu edastab Klubi Tartu Maraton oma pressiteates), ei tähenda see, et lihtsurelikud saaks end lõdvalt talle tuulde istutada. «Päris igapäevane küsimus mulle on, kuidas käsi käib,» ütles Kangert pressiteates. «Ei ole suutnud veel originaalset vastust sellele välja mõelda, kuid üldiselt käib käsi järjest paremini. Peale vaadates võib-olla ei saa arugi, et mul käes hunnik metalli on. Toonus hakkab lihastesse tagasi tulema.»

Tegelikult ei ole me ilmal globaalses plaanis häda midagi. Vaadake mu kahte lugu Eesti kahest naissportlasest, seitsmevõistleja Grete Šadikost ja ujuja Merle Liivandist, Florida meistrist rinnuliujumises (fotol paremal ja ülal vasakul). Nemad pidid nuputama, kuidas elada üle pöörane orkaan Irma kaugel Ameerikas Floridas. Aga teisalt, ega nad pidanud sel ajal ka ratast sõtkuma.

Foto 1: Kelly ja Henry Sildaru tänavu 15. aprillil Tallinna lennujaamas. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix
Foto 2: Hinnatud spordiarstid Leho Rips (Tartu rattamaratoni 2. stardigrupp) ja Madis Rahu. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Tanel Kangert Pärnus oma rattapoes. Foto autor: Klubi Tartu Maraton
Fotod 4 ja 5: Merle Liivand Florida lastega pärast orkaan Irma vaibumist Fort Lauderdale'is oma kodu lähistel. Fotod Merle Liivandi erakogust

44 Kommentaarid:

At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Pole hullu, teate mis juhtus kui üks naiskorvpallitreener vigastas permanentselt oma põlve? Tast sai kuulsus, mis mäekõrguselt ületab PP oma. Tema tarka treeneri juttu ei pea kuskilt lugema. Ta räägib seda ise oma sõnadega meile kõigile. Seega hoiame pisikesele pöialt, et temast saaks vähemalt sama kuulus sõnaseadja kui too korvpallur või siis halvemal juhul tuntud blogipidaja. Küsite, kes? Ahh, te teate teda isegi. Enne laupäevast saunaõhtut on paras natuke ajukurdudest verd läbipressida ja meeldetuletada. Milles võime aga kindlad olla on see, et Koreast tuleb uudiseid sellest kuidas käib eesti rahvusest põlv pärast traumaatilisi ülelelamisi ja imelist paranemist.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Meedia saab siis rohkem ja rohkem Kelly "uudiseid" kirjutada.
Sellest siiski natuke kahju. On ju näha kuidas püütakse vägisi onlainis spordiosa kätte saada. Meie poolt siis Kelly, Ott ja Raggy. Kui delfil midagi pihus ei ole, siis alati saab Oti blogist midagi välja tirida a la missuguseid kumme kasutada Kataloonia rallil ja sellest artikkel kokku kirjutada. Postimees ratsutab Johaugi seljas. Vaadake kas tänasel PM Johaug artiklil on uudisväärtust? Teema on et motivatsioonikriisis Johaug läheb Austriasse trenni tegema. Mis see meile korda läheb, aga näe, kirjutavad. Petis sportlane on kümneid kordi kuulsam kui ausad suusatajad, sest viimaste igapäeva tegemistega meid kursis ei hoita.
Aga tagasi Kelly juurde. Uue "roosa teema" Kelly suhtes avas Delfi kui palus lugejatel asuda saatma Kellyle tervitusi ja meeneid.
Okei ma lõpetan vingumise, ostan karvase karukese ja saadan delfi toimetusse. Härra Pulleritsule saadaks ka karvase karu kui teaks tema aadressi, sest pean tema ja vanameister Veerpalu karvaseid põlvi eesti rahva jaoks siiski olulisemaks objektiks.

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult pole eesti spordizurnalistikal häda midagi. Ning seda suuresti tänu kuulsa ajakirjaniku P Pulleritsu pingutustele. Näiteks saksa ja briti spordimeedia kirjutavad ERANDITULT oma jalgpalluritest. Kas tahaksite iga päev lugeda midagi andeka neegersportlase Ngorongoro vigastatud põlvest?
Härra Pullerits aga kirjutab meile noortest naistest blondiinidest ja brünettidest kel ilusad põlved ja kaunikesed rinnad. Vahet märkate, sitakotid?

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Oleme ausad. Keegi ei räägi kuskil neegrite põlvedest. Alati leidub tervete põlvedega isend, kes vigase asemele astub. Ka Eesti spordisõber väärib vigastuste uudiste ja paranemise haigusloo asemel võitudest rääkimist. Keda huvitab teismelise jäse? Unustage palun ära. Iga nädal olgu üks lugu medalist, tindineegrid!

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Ei härra Pullerits, teie põlv ei ole unustatud. See on raiutud meie teadvusse igaveseks ajaks igavesti. Teie koos härra Veerpaluga olete vägilased. Teie vallutasite meie jaoks Metsiku Lääne, inimunistuste viimase horisondi. Üks vallutas Soolase Järve Linna, teine Moabi. Mis on teistel vastu panna? Ott vallutas Sardiinia. Häh! Raggy vallutas Liverpooli. So what? See on vaeste näljaste briti dokitööliste linn. Siin on ikka väga suur vahe. Kollossaalne lõhe!

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Head sõbrad! Kui ma arvasin et eesti meelisspordialad on autoralli või jalgpall, siis tegelikult ei ole!

http://m.postimees.ee/section/3507/4245843

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Rohkem kui vigursuusatajate põlved huvitab mind tsiklist Kangerti küünarnukk. Ei ole tähele pannud et meedia tunneks huvi patsient Kangerti vastu. Kas senjöör Pullerits kui vanemtoimetaja võiks komandeerida mõne noore hakatise Kangertilt intervjuud võtma? Tsiklistide kogukonnad oleksid tänulikud.

 
At 16:05, Blogger Priit Pullerits said...

Kangerti intervjuu juurde on blogikandes link.
Hästi panete täna, mehed! Ott vallutas Sardiinia... naera ribadeka!

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Minge ka kanni kõik te jutuveeretajad. Vaid 14:43 on asjalik vend. Tõsiselt on vaid 2 rahvuslikku põlve ja need on talialade kangelased Veerpalu ja Pullerits. Mehed kes panid läbi sulalume Tehvandi tõusu nii et lumi kärssas raja põhjas. Rahvas teab ja tunneb tõde. Tõde pole mitte järjekordne kassikuld mingitelt ersatsvõistlustelt vaid ennastületav pingutus. Rahva rõõmuks.

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

16:24 on jälle üks masohist sõna haaranud. Unustage ta jutt kärmelt ära. Rahva eest varjatakse tõde! Ainult Sõõrukas - aus ja kõlbeline kodanik - kohtub rahvaga ja pigistab tugevalt kangelaste kätt väsimatult vähemalt kaks korda aastas. Tema teab aga ta ei räägi, sest tema on tegude mees.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

RTM on valdavalt kruusaralli aga Haanja 100 on tänase ilmaga ehe mudapasteedi maraton

 
At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

Masohistide sobib mudapasteedi maraton suurepäraselt.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ei laida Sinu eelistusi aga Juhan Smuulil oli õigus kui ta ütles et Maailm Pöördub Itta. Grete Šadeiko ja Merle tulevad toime, sest nad oskavad ujuda ja elada. Millal tuleb intervjuu meie vehklemise maailmameistritega? Kõrvalproduktina tahaks et avalikumaks saaks vehklejate pikaaegne tüli.

 
At 18:02, Anonymous Anonüümne said...

Mis blogipojal Kõrvemaal juhtus, et haigemajja sattus, sõitis mäest alla suure hooga kärbseparvele otsa?

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Blogipoeg sai rajal insuldilaksu. Ega ikka treenimine veresoonkonna haigustest ei päästa. Seega võistlemine ei kvalifitseeru tervisespordi alla. Priit äkki tõmbab sae käima teemal kuidas sportimine majandusele nikastuste tõttu kahju teeb? Mäletate, et kuni Ligi riigitüüri taga oli, seisis majandus nagu paku taga. Sai aga spordiürituse korraldamisega tuntud veermik rooliratta taha, hakkas majandus ka kärmelt veerema. Eks liigne sportimine vajab taastumiseks väärt tööaega ja seetõttu ka pole mahti sportlastel peale piduri tallamise muuga tegeleda sest juhe on pikk ja peenike. Niipea kui sealt suurem ports verd mõtte aktiviseerimiseks läbi suruda siis on oht selle purunemiseks nagu blogipojal.

 
At 19:32, Blogger Priit Pullerits said...

See oli nüüd küll napikas! Katsusin õhtupoolikul igaks juhuks Cube'i rehve. Oli teine peale Lähte rattamaratoni vaikselt, kuid lootusrohkelt seina ääres seisnud. Pooltühjad! Aga kust sa võtad laupäeva õhtul peenikese ventiili jaoks pumba ja otsa? Leidsin Tartus ainsa koha, Zeppelini Hawaii Expressi, mis oli kella kuueni lahti. Lähen kohale - ja kes istub leti taga! Kodanik Männik! Mina: et õhku on vaja! Tema: et kui palju? Katsus rehve ja ütles: ette paneme 1,8 ja taha 2,0. Tubelessid ikkagi. Lasin veel esipiduri ka ära timmida, käis teine kergelt kuskile vastu. Tahtsin lasta ka sarvad maha võtta, aga mehaanik vaatas, et siis jäävad lenksu otsad inetud, seal oleks vaja veidi saagida ka ja punnid otsa panna, aga emmaks-kummaks oli juba hiljavõitu. Nii et homme siis sarvedega välja - hoidke alt, kui puskida ei taha saada. Soonets juba helistaski, kui veel poes olin, et kas tulen ka homme. No ikka vast, vastasin. Siis pool kümme minek, andis ta teada. Kuhu, kurat, nii vara?! Start ju alles 11.15... Jälle lähme Haanja kaudu või?

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sul pole isegi pumpa ja rehvirõhku hindad näpuga???
No siis pole ime, kui rajal püsti olemisega probleemid on - elementaarne, Watson!

90-ne kilostel meestel on rõhk ees 1,6-1,7 ja taga 1,8-1,9 ning sinul "kilu"-kaalus suurem? Ai-ai-ai ...

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake nüüd mehed. Kes katoliiklane või õigeusklik pole, see enam Pro Touri meeskonna palgalehele ei pääse. Kangert ja Vader olid viimased ateistid kes head elu maitsta said. Kas on see võitlus globaalse sekularismi vastu mida Giro korraldaja peab?

http://m.postimees.ee/section/854/4245863

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Ai ai. Sellise trendi jätkudes saavad Pulleritsuga kuuesesse trenni vaid õigeusklikud, kes Uspenski koguduse hingekirjas. Või Püha Jüri omas.

Bože Tsarja hranii! Amen!

 
At 22:02, Anonymous MargusM said...

Priit, väga õudne blogikanne! Kokkukuhjatud ports uitmõtteid. Liitlausete peale tuli ikka oksetunne, ntx see Mardna ja Rahu lause on nagu üks suur purtsatus p*ska!

küsimusele "Aga kust sa võtad laupäeva õhtul peenikese ventiili jaoks pumba ja otsa?" vastab õige rattamees et rattapump seisab esikus või omal kohal garaazis/panipaigas..
Kõvamehe testi peaks lisama punkti, et peab suutma vahetada rattakummid ja need täis pumbata! Minu jaoks on arusaamatu et inimene kel on mitu ratast ei raatsi kulutada ~50eur korraliku pumba ostmiseks..

 
At 22:30, Blogger Priit Pullerits said...

Ai-ai, Margus, te pole lugenud mu krestomaatilist kannet, kuidas ma kummi paljakäsi Prostituudi mäe juures ära vahetasin ja täis ka lõin... sellised lugejad siin...

 
At 14:57, Anonymous Kalmer said...

Mina näiteks kaotan härra Pulleritsule pea alati, nii suusas kui jalgrattas, kuid teda õnnitlemast pole kunagi keeldunud. Selline ei tule mulle mõttessegi.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, Priit!
Prostituudi juures peabki kummi kasutama, eriti kui teda näppimise asemel pumpama hakkad. Pole vahet, kas oled mäe all või peal ...

MargusM pidas ilmselt ratta rehvirõhu lisamist kodus.
Head päeva!

 
At 19:04, Blogger Priit Pullerits said...

Rattamaratoni rada läbitud. Kas ülevaade ka huvitab? Keskel oli mitu uut kohta, kahjuks oli mu lemmik, kruusane-juurikane pikk ja järsk tõus, millele eelnes kiire liivane laskumine, välja võetud...

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Unenägu tahaks lugeda. Rattarada näeb iga huviline ise. Sellele pole mõtet aega pühendada.

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Ikka tahaks rajamuljed ka kuulda.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Jah härra Pullerits, unenägu tahaks kuulda, loodetavasti oli sujuv ja dünaamiline.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Ei tule siit sittagi. Unenäo laulmiseks pole peremehel mune.

 
At 22:40, Blogger Priit Pullerits said...

Kõik tuleb, omal ajal. Kannatust!

 
At 23:38, Anonymous MargusM said...

Priit, mida see krestomaatiline tähendab? Lõid enne risti ette?
Miks sa siis rattapoodi kiirustasid kui suudad lausa paljakäsi kummi täis lüüa?

..seda ei teadnudki et TRM rada on muudetud.

 
At 08:12, Blogger Priit Pullerits said...

No tee või tina, aga Klubi Tartu Maraton koduleheküljelt eilse teatemaratoni tulemusi küll ei leia.
Või on klubi suutnud tõepoolest need tulemused minu eest nii edukalt ära peita, et...

 
At 08:33, Anonymous Anonüümne said...

Võitjatiim sõitis eile 13 min kehvemini kui mullune TRM võitja - see peaks järjekordse "kruusaralli" ootajatele üht-koma-teist pajatama.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit kes pillub vasakule paremale rattaslängi..grupetto, altrööv, tsainik võiks tänasega uue sõna õppida, mida kokkuvõtvalt ta tänane blogi sisestus on.
Mandross. Tähendab siis virisemist, sitta tuju kui näeb et ilm on vilets võistluspäevaks. Paistab et tuleb mudane sõit mis ei meeldi , vjhma oodata..jne. Ja seda juba nädal ennen starti ..mega mandross
Olen see aasta eesti metsades võistelnud 16 korda. Pooled neist sita ilma või lägase rajaga. Saab ka nii sõita, ausalt!
Pealegi ratas mille sa endale ostsid kannab nime MTB. Kasuta siis seda võimalusel sihtotstarbe päraselt. Rehvimustri pärast ära muretse. Ka suurem kork on libe. Nende vahetamisega , või vahetamise planeerimisega pole vaja ennast stressata.
Priit on kõva võhma mees. Kõvem kui mina kunagi olema saan. Kuid rattatunnetust tal kahjuks kunagi tulema ei saagi. Sellest pole midagi kes oskab laulda, kes klaverit, kes joonistada, ei saagi kõike hästi osata.

 
At 11:23, Blogger Unknown said...

Tere Priit.
Sõites eile teist vahetust huvitavad mind uued kohad rajal. Seal kus mina sõitsin ei olnud midagi muudetud.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Sa 09:48 oled ikka tõsine tussu. Häbi on olla sinuga samas blogis. Sinust ei ole tsiklisti ega kirjameest. Sellist hüplevat mõttetut joga on valus lugeda. Viidatud sõnadest ükski pole släng. Kõik on normaalsed võõrkeelsed sõnad. Võta õhtul pesapalli kurikas ja palu mõnel tublil kodanikul endale vastu tšainikut koputada.

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

11:46 pesapallur

Mis keelest on sõna mandross, sellisel kujul?
Koputada vastu tšainikut? Mis kasutegur sellel on mõistuse pähe tagumisel.
Häbi sellist seosetut, loogika ja faktivigadest kubisevat joga lugeda.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Mandrossima on kahetsusväärselt pederullade kogukonnast meile jõudnud värdsõna. Õige Eesti mees vigiseb, kägiseb või rüvedeerib. Loodame et hr Pullerits saadab oma grupettost mõne jõulisema mehe siia kes tühja jutu mugereerijatele paranka mandrossi surub.

 
At 15:54, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Mehed, kui ei ole millestki kirjutada, ärge kirjutage! Milleks lasteaia tasemel möga kultiveerida?

 
At 11:06, Blogger raybanoutlet001 said...

oakley sunglasses
gucci handbags
cheap ray ban sunglasses
converse shoes
nike factory store
nike huarache
san antonio spurs
true religion jeans
patriots jerseys
nike sale

 
At 04:29, Blogger Unknown said...

kate spade outlet online
yeezy boost
kobe shoes
kobe sneakers
kobe 11
adidas gazelle
jordan 4
led light up shoes
nike air max 90
michael kors outlet online

 
At 10:06, Blogger raybanoutlet001 said...

christian louboutin outlet
coach outlet store online
ray ban sunglasses outlet
coach outlet online
coach handbags
air max 2015
christian louboutin shoes
coach outlet
discount oakley sunglasses
steelers jerseys

 
At 04:04, Blogger adidas nmd said...

christian louboutin shoes
jaguars jersey
coach outlet online
ed hardy outlet
arizona cardinals jerseys
michael kors canada
skechers shoes
tods outlet
michael kors handbags
jordan shoes

 
At 05:36, Blogger Unknown said...

huarache shoes
nike basketball shoes
asics sneakers
converse outlet
reebok outlet
lacoste online shop
retro jordans
bape hoodie
lebron 14
cheap jordan shoes

 
At 08:34, Blogger Unknown said...

michael kors uk
hugo boss sale
chicago bulls
fitflops sale
uggs outlet
reebok shoes
gucci borse
cleveland cavaliers jerseys
coach outlet
jaguars jersey

 

Postita kommentaar

<< Esileht