teisipäev, september 05, 2017

Pullerits: Missuguse kolossaalse vea teevad kõik rattaharrastajad?

Mõnikord on kasulik veidi haigeks jääda. See avab hoopis teised perspektiivid. Annab võimaluse aru saada, mida valesti oled teinud.

Sain mingi vastiku viiruse kaks nädalat tagasi: kurk valus, nina jooksis nagu tilkuv kraan. Mõni on otse öeldes loll ja läheb sellise tervisliku seisundiga veel trennigi, ilmselt kartes, et kui trennid vahele jäävad, kaob sportlik vorm. Andmata aru, et niigi nõrgestatud ning haigusega võitleva organismi kurnamine teeb ainult halba.

Too nädala pikkuseks veninud haiguseaeg, nagu selgus, ei teinud vormile tuhkagi. Vastupidi, kui terveks sain ja uuesti trenni läksin, tundsin, et minek on ratta seljas senisest palju kergem, kiirem ja parem. Sõitsin üksinda 41,3 km pikkuse ringi ukselt ukseni ning vaheajad olid sellised: 10 km – 17.45; 30 km – 53.31; 40 km – 1:10.56. Kui ringi 1:13.22ga lõpetasin, näitasid nii näitajad – keskmine kiirus 33,7 km/h – kui ergas enesetunne (pärast nädalapikkust trööpavat viirushaigust!) ja jalgade mõnus seisukord, et paus tuli üksnes kasuks.

Siit saab teha ainult ühe järelduse – ei, isegi kaks! Esiteks, ei ole vaja pidevalt muudkui treenida, ja teiseks, kui tahate võistlusel tunda kergeid jalgu, siis üks-kaks puhkepäeva enne starti ei ole piisav; parem, kui neid rattasõiduvabasid puhkepäevi oleks vähemalt kolme-neli, parem veel, kui viis-kuus.

Aga mida me näeme?! Me näeme lolli ja jäärapäise järjekindlusega kilomeetrite tagaajamist. Me näeme kuust kuusse ja nädalast nädalasse tihedalt rattaga sõitmist. Me näeme alalõpmata kahe-, isegi kolmetunniseid trenne. Me näeme nädalate kaupa igal nädalavahetusel võistlemisi. Lühidalt: me näeme enda idiootset auti ajamist.

Lõpetage järelemõtlematu ülepingutamine! See ei anna teile mitte midagi, teeb asja ainult hullemaks. Eesti harrastussportlaste gigantne, koguni kolossaalne probleem on see, et ei juleta puhata. Et kui kaks päeva treeningutesse pausi tuleb, on juba meeleheide kallal ja paanika majas.

Ausõna, te ei pea muudkui päevast päeva väntama ja väntama. Tehke katse: kui olete mitu päeva jutti rattatrenni teinud, minge trepist üles viiendale või veel parem, kui üheksandale korrusele. Tunnete, kuidas jalad on tuimad ja rasked? Pidage neli-viis päeva pausi ja korrake katset. Kas tunnete, kuidas jalad on palju kergemad, lähete trepist üles nagu noor kits?

Enda peal katsetasin seda veidi põhjalikumalt, enne kui teile soovitan. Siin mu eelmise nädala rattasõitude ülevaade.

Esmaspäev vaba
Teisipäev 32,3 km 59.03
Kolmapäev vaba
Neljapäev 41,6 km 1:14.06
Reede 32,5 km 1:00.13
Laupäev 32,4 km 1:02.42
Pühapäev 36,7 km 1:07.10

Ja mis te arvate, kas pühapäeva õhtuks olid jalad kerged ja lennukad? Loomulikult mitte. Sest kuigi sõidud olid kõik lühikesed, tunni ringis, kujunes akumuleeruv mõju ikkagi ruineerivaks. Kasu see kõik küll kuidagi ei toonud. Aga selleks saigi nii sõidetud, et tunda vahet üle-eelmise nädalaga, mil seitse sõiduvaba päeva andsid tulemuseks kõige kergema ja kiirema sõidu.

Nojah... teadagi, kes see mind ikka tahab kuulata. Kõik on nii ninatargad, jäärapäiselt oma kinnisideedes kinni. Aga ise teate, jätkake aga pealegi enda kurnamist ja jalgade tuimastamist. Kuid ütlen teile veel kord: see ei tule teile kuidagi kasuks. Ent eks igaüks pea oma vitsad ise kätte saama.

Fotod 1 ja 2: Otepää rattamaraton. Fotode autor: Maarius Suviste, Valgamaalane/Scanpix
Fotod 3-5: Otepää lähedal peetud Ironmani triatloni rattasõit. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

35 Kommentaarid:

At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige jutt härra Pullerits. Teie kui konkreetne mees kes ütleb välja kuidas asjad on peaksite astuma rattaliidu ja suusaliidu etteotsa. Võib-olla ka korvpalliliidu. Kui jutt juba kossule läks siis maru kade on vaadata kuidas Läti paugutab EMil. Kus on võimsate traditsioonidega Eesti? Eesti koha on napsanud jalgpalliriigid Belgia ja GB. Kurat britid ei oska ju isegi algtasemel põrgatada! Veel toksivad EMi ungari ja rumeenia! Tule taevas appi! Samuti jalgpalliriigid kus korvpalli lähevad mängima vaid voodimärgajad ja luuserid. Mida kuradi nina nokkimine? Vist isegi Ukraina on EMil, aga mitte Eesti! Johhaidii ma ütlen nii luusersportlasi pole üheski riigis kus kobavõiduga Küprose üle räägitakse et nüüd hakkab uus tõus. Bljääd ma lähen nii närvi härra Pullerits võite vabalt mu kommentaari kustutada, kindlasti ületas see hea ajakirjanduse piirid.
Kurami sitakotid kui tõsist sporti ei ole siis kiidetakse taevani üles mingi trikisuusatamine ja olematu konkurentsiga autoralli ja läheb jälle.

 
At 13:25, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ega mulgi, austet 12:46, on raske rahulikuks jääda ja keskenduda tsiklismusele, kui olulisemad ja huvitavamad protsessid toimuvad hoopis mujal ning panevad küsima:
1. Miks on nüüd sukana vait naisõiguslased, kui Rimini neli Aafrika sisserändajast vägistajat on kinni võetud, miks ei järgne nende ja nende teo suurt hukkamõistu?
2. Miks esindab kuuuurija Katrin Lusti saates pihtide vahele võetud pedofiiliakahtlusega õpetajat kõigist Eesti advokaatidest just homoseksuaalne Reimo Mets, aga mitte keegi teine?
3. Miks kargab sisserändaja pojast SD-punane minister Ossinovski kraesse just keskealistele eesti meestele ja peab neid Eesti suureks probleemiks?

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Väga valusad küsimused härra Pullerits aga meil euro-eestis on ammu kombeks esiteks see et ei esitata üldse õigeid küsimusi. Saate aru, ei esitata isegi küsimust, järelikult ei tule kunagi ka vastust.
Siis veel see ahvukaatide küsimus. Nagu me kõik teame siis Pronksimässu protsessi peasüüdistaja oli keegi Violetta Kõvask, kes seletas miks süüdi ei mõistetud, aga seepärast et tegu oli fašismivastase võitlusega. Eesti peaprokurör tol ajal oli igati tubli eesti mees Norman Aas. Aga näe kohe nii põud oli tollal spetsialistidest et kgb taustaga poluverniku pidi protsessi juhtima panema. Tapjate jõhkardite mafioosnike süüdistaja on alati fertiilses eas noor naisterahvas kelle saab kergelt ära hirmutada.

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks piirduda kuue päevaga? Võiks ju sõita korra kahe nädala tagant, või siis korra kuus. Küll siis oleks alles minek, eriti kui mitte liiga pikka maad - no mitte üle 10 km - ette võtta!

Vastuseid kah:
1) Aga mis nad ikka nii vait on, ei ole rohkem kui muidu. Alati saab mingeid reaktsioone soovi korral suureks puhuda.
2) Aga miks ei ole kõikidest advokaatidest palgatud kaitsjaks just heteromeest? Või heteronaist? Või 35- meest? Või naist? Advokaadil üldiselt raha ei haise.
3) Sellele on eriti lihtne vastus. Oss näeb ennast peeglist ja peab endaga dialoogi (sisemonool kahestunud isiksusega). Ega me, siinsed, ju ka endile alati ei meeldi või vähemalt enne ei meeldinud, kui õilsateks tsiklistideks saime.

 
At 16:27, Blogger Priit Pullerits said...

Vähe jõudu on neis vastustes, 15:57, see on selline pooltühja lohviga lohistamine, kas teile ise ei tundu nii?

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Need küsimused mida PP küsib on õiged, kuid oi kui valusad küsimused. Isegi maadlen samas suurusjärgus muredega hetkel ja abi pole kuskilt paista. Ei aita ka üht ja teistpidi kaalumine, õiget vastust pole veel kätte leidnud. Kui need minu kolm küsimust saaks miskitki moodi lahendatud oleks hea pikk samm Eesti asja ajamisel jälle edasiastutud. Küsimused ise on pealnäha lihtsakoelised aga väga salakavalad.
Millal maailm loodi?
Kas on õiglust ilmas?
Mis on inimene?

Siin blogis on palju tähtsaid ja tarku mehi koos ehk üksteise toel leiame õige niidiotsa üles, kustpidi siis hakata vastust lahtiarutama. Sest ega hing ju enne rahu ei leia kui mured küsimustega seljataha jäetud.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

16:33 anonüümse härrasmehe küsmused on valusad, kuid kahjuks vähe orientiiri pakkuvad.
Esitan siin teatud postulaadid, mida järgides on kergem oma elu orienteerida ja kõikuvat identiteeti säilitada.
1) Maailm loodi 6000 aastat enne seda kui Paavst Innokentius II Maarjamaale ristisõja kuulutas.
2) Me kõik oleme pärit Aabrahami seemnest (kes ei ole on neeger).
3) Maksud maksa riigile ja au osuta liidritele, kes seda pasakupatust veavad (Pullerits, Ansip, Merkel, Putin).

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Mis mokakõbin taas lahti läks? Vaid härra Pullerits üksi ütleb millal maailm loodi ja kes siin blogis kägiseda tohib. Kus tulid nüüd ninatargad välja! Kurat juttu on navaalom, aga informatsiooni null!

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, kas Haanja100-le tulete? Mis plaanid Kelgu maastikuralliks?

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin, et endal see aasta juba 18 jooksuvõistlust ja 6 rattavõistlust kirja saadud.
Nädala sees kaks kerget trenni nonii lõdvestuseks, ei mingeid km kogumisi.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Nõrk sooritus. Härra Pullerits pani noore mehena 40 võistlust hooajal kusjuures 4x400m teadet TRÜ võistkonnas Balti ülikoolide tšempionaadil ei arvestatud sisse.

 
At 06:24, Anonymous Anonüümne said...

Pisut teemast mööda, aga ootan juba mõnda aega niivõrd printsipiaalse ja lähiajaloos suurt sõnakust tõestanud ajakirjaniku kommentaari Kaia Kanepi comebackile. Oleks vist väärikas ja härrasmehelik või mis?

 
At 08:13, Blogger Priit Pullerits said...

Kanepi osas - ei maksa teil kireda liiga varakult! Mäletate, Kontaveidi asjus kippusid ka kõik kevadel kirema, isegi Ratas, aga mis sai edasi - kolmel turniiril järjest kohe avaringis kaotus, kusjuures vastas ei olnud sugugi maailma esinumber, nagu Kerber, kelle võitmise järel kevadel kostis kiremine isegi Toompealt alla üle Eesti.

Aga Tartu on vist tõesti muutumas jalgrattalinnaks. Täna tulin just tööle, kella kaheksa ajal, ja 2,4 km jooksul tuli vastu 15 jalgratturit, kusjuures ma ei sõitnud sugugi suure liiklusega kohtades, vaid pool teekonnast oli läbi Toomemäe (algul Näituse ja siis Vallikraavi tänaval). Kui nii edasi läheb, peab väga ettevaatlikuks muutuma. Eile hommikul juba üritasid kaks koolipoissi mulle sirgel ette poogeldada, nii et pidin hüüatusega neid korrale kutsuma.

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Isand Pulleritsult suurepärane, lausa meisterlik pareering 06:24 rünnakule.
PS. Kadaklik comeback on eesti keeli tagasitulek või kambäk.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas laseksite endale kiibi panna, kui kõik teised panevad? Kiibtsejad jätsivad ID-kaarti turvaaugu sisse ja praegu on kõik raadiod kiremisega kaasa läinud, et halb hakkab.

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Kanepi puhul ei peagi midagi enam edasi saama. Kui üle aasta (võistlus)spordist eemal olnud tennisist jõuab US Openil kaheksa hulka, siis see ongi juba comeback. Punkt.

Koolipoiste rivistamisel sooovitan olla ettevaatlik. Poisid tunnevad Teid ära ja panevad koolis kättemaksuks knopka õpetaja toolile. Ligi 60-aastasel pole tänapäeval teismelistega lihtne.

 
At 14:06, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 11:12! Mul ei ole kahju, kui tolle kiibivea tõttu e-valimised seisma pannakse. Miks? Seletan.
Esiteks, valides ilmutagu inimene tõepoolest tahet. Kui 70-aastased taadid ja memmed saavad panna botikud jalga ja mantli selga ning minna jaoskonda, siis öelge üks põhjus, miks seda ei peaks saama teha need ca 20-aastased, kelle ligitõmbamiseks e-valimised ilmselgelt on loodud.
Veel kord, nagu öeldud: demokraatia teostamiseks ehk valimiseks näidaku inimesed ka tahet, ja seda saab näidata ise kohale minnes. Kõik ei pea olema tehtud lumehelbekeste järgi lihtsaks ja mugavaks, et oma laienevat perset - vt nooruse ümbermõõdud tänavapildis! - pole vaja tõstagi.
Teiseks, e-valimised toovad liiga palju valima noori, kes, kui te veel ei tea, tikuvad oma nooruse lollusest ja ebaküpsusest valima vasakpoolseid. Vasakpoolsus ei ole aga toonud läbi ajaloo muud, kui ainult häda, viletsust ja hukatust. Nii et tervemõistusliku ühiskonna hoidmiseks on seda parem, mida vähem noori e-valimiste kaudu valima tuleb.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits on täna tippvormis. Paneb kõigile kiibitsejatele lõuga nii et tolmab! Väga õige tegu! Hoiame pöialt ja kindlustame seljatagust.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt nii, 14:31.
Mister Pullerits pole mitte ainult veerandfinaalis või poolfinaalis või finaalis, ta on finaali võitja!
Võitja, mõistate.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Lgp 15:14, te näete asju õige nurga alt. Mister Pullerits seisab olümposel. Eriti meiesuguste sitakottidega võrreldes.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Kui keegi siin mahamüüdud Eestimaal veel vabaduse võitlust peab, siis see on härra Pullerits ja tema ustavad jüngrid ja ohvitserid. Ülejäänd kaasajooksikute kamp on lääbakil kraavis.

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Eesti spordiuudised aastal 2017:
http://m.sport.delfi.ee/vorkpall/article.php?id=79422746

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Asjalikud kommentaarid. Käisin jõusaalis reielihast pumpamas et hooaeg edukalt lõpuni viia.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Vuelta võit läheb nähtavasti "õigele mehele". Nii kui Wiggins lõpetas algas kohe raudse Froomi ajastu. Hiljem selgus et Wigginsil oli haigus, mis lubas tal legaalselt dopingut peale võtta. Froome paistis algusest peale kahtlane. Meest ennast pole ollagi, vaid luu ja nahk, aga toodab vatte mis hirmus. Kuidagi väga kindlalt võtab velotuurid mis talle huvi pakuvad. Mõne etapi lõpetab lihtrahva hulgas, et mitte väga ülekaalukat muljet jätta. Aga arvata võib et need tuuri lõpus tekkivad kaotused ei tule loomulikust väsimusest, vaid tehakse tsirkust stiilis "minagi olen inimene". No mis ma siin hädaldan, võibolla ongi mees nii talent. Pole ammu välisportaalide komme lugenud.

 
At 20:29, Blogger Priit Pullerits said...

Nojah, Froome... Lihtsurelik sõitis täna pärast tööpäeva nii:
42,8 km 1:16.00, keskmine kiirus 33,8 km/h.
Vaheajad:
10 km 17.33
20 km 35.22
30 km 54.14
40 km 1:10.48

 
At 21:27, Anonymous MargusM said...

Priit, kuskohast pärineb info et kõik ratturid ületreenivad? Möönan et see oht on olemas kuid väita et kõik kolossaalselt üle treenivad.. See on vale. Sulaselge vale!
Pealegi kas te kujutate ette et keegi treenib terve suve selle katsenädala reziimis?
Selline nädal on igati OK kui järgneb madala koormusega nn. puhkenädal.
Antud kirjutises, pannes ühte patta suvalise treening nädala, välistades põhjuse ja kõik ratturid ning sildistades neid sellejärgi paistate üpris rumalana. Teil ju uhke välismaa haridus ja iq.. Mis juhtus, saite üleka?

 
At 07:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits on ikka teadmamees:

Kanepi osas - ei maksa teil kireda liiga varakult! Mäletate, Kontaveidi asjus kippusid ka kõik kevadel kirema, isegi Ratas, aga mis sai edasi - kolmel turniiril järjest kohe avaringis kaotus, kusjuures vastas ei olnud sugugi maailma esinumber, nagu Kerber, kelle võitmise järel kevadel kostis kiremine isegi Toompealt alla üle Eesti.

http://sport.delfi.ee/news/tennis/eesti/fotod-kahju-kaia-kanepi-ei-suutnud-kindlustada-paasu-us-openi-poolfinaali?id=79427396

Kas Keysi näol on tegemist poolneegersportlasega?

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea et kaotas. Kogu meedia oleks täis ülimalt lollakat kiremist , nagu see siin

---------------------------
Eks minagi salaja lootsin, et pressib end nelja ameeriklanna sekka ja siis oleks Kaia küll aasta kodaniku tiitlit väärinud: Kes ta üldse on, mis maa see Eesti on - pool Ameerikat ja ka maailma oleks uurinud Eesti kohta ja ehk ka sünnilinna Haapsalu kohta ning paljud jõudnud siia ehk turistidena. Me ju tahame, et rikkad ja rahumeelsed turistid meil käiksid?
--
Trump oleks säutsunud: Estonia - 51th state of USA...?!

 
At 11:09, Blogger raybanoutlet001 said...

air jordan
kate spade outlet
nike air jordan
ralph lauren polo
coach factory outlet
dallas cowboys jerseys
cheap jordan shoes
polo outlet
cheap ray ban sunglasses
kansas city chiefs jerseys

 
At 04:28, Blogger Unknown said...

chrome hearts
light up shoes
curry 2
links of london
nike air max 2016
kobe byrant shoes
yeezy boost 350 v2
air max 90
longchamp outlet
michael kors outlet

 
At 10:08, Blogger raybanoutlet001 said...

jordan shoes
chicago bulls
san francisco 49ers jerseys
replica watches
cheap ray bans
hugo boss sale
birkenstock sandals
new york knicks
cheap oakley sunglasses
coach outlet

 
At 08:29, Blogger Unknown said...

cheap oakley sunglasses
nike outlet
nike outlet store
ugg outlet
ugg outlet
coach outlet online
hugo boss outlet
nike trainers
ralph lauren outlet
steelers jerseys

 
At 09:13, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
coach factory outlet
true religion outlet store
baltimore ravens jerseys
tory burch handbags
moncler online outlet
christian louboutin outlet
mlb shop
bears jerseys
hermes belt
adidas yeezy

 
At 19:14, Blogger Unknown said...

cara download di hp sabuk ayam judi online

 
At 03:55, Blogger Sumarni Angkasa said...

Agen Judi ayam bangkok s128, Sabung sv388, sabung kungfu chicken dan masih banyak lainnya !

 

Postita kommentaar

<< Esileht