reede, september 01, 2017

Pullerits: Kuidas ma Eesti parima jooksja Rasmus Mägi raamatusse panin!

TÄPSUSTATUD JA TÄIENDATUD! Keegi ei ole seda veel teinud, aga näete – mina tegin ära! Kirjutasin Eesti parima jooksja Rasmus Mägi raamatusse (fotol paremal). See on seda kõvem saavutus, et eks te püüdke Rasmus Mägilt korralik pikk intervjuugi saada. Ei see õnnestu. Tean, sest Eestis pole see vist eriti kellelgi õnnestunud.

Aga paar asja tuleb aususe nimel üles tunnistada. Ega mul ka Rasmus Mägilt intervjuud saada õnnestunud. Viimati usutlesin teda pisutki põhjalikumalt kui üks-kaks püstijalaküsimust nii ammu, nagu 2012. aasta suvel enne Londoni olümpiamänge (fotol all paremal ja sissekande neljandal fotol). Ent ega siis intervjuu puudumine ole heale kirjutajale raamatu kirjutamisel takistuseks. Hea kirjutaja leiab ikka loomingulise väljapääsu.

Minu allikaks oli Rasmus Mägi isa Taivo Mägi (vasakpoolsel fotol keskel). Targad mehed viivad siin nii palju minu ja tema vahel otsad kokku, et Taivo Mägile kuulub 1985. aastal joostud 1.47,9ga Eesti kõigi aegade 800 meetri edetabelis neljas koht. Tol aastal olin vene sõjaväes ja joosta ei saanud. Enne sõjaväkke minekut 1984. aasta juuli hakul, pärast esimese kursuse eksamite sooritamist Tartu Ülikoolis, oli minu 800 meetri rekord üheksakuulise treenimise järel 1.58,2. Kui sõjaväest 1986. aasta mai keskel tulema sain ja jooksin treenimatu ja ülekaalulisena (80 kilo!) suvel hädavaevu 2.10, oli Taivo Mägi minust veelgi kõvem jooksja. Läks paar aastat, kuni temaga lähemalt tuttavaks sain.

See oli 1988. aasta juuli keskel, kui jooksin Tartus Tamme staadionil väheolulisel võistlusel 400 meetrit. Neli päeva enne seda olin sealsamas püstitanud 1000 meetri jooksus isikliku rekordi 2.32,0. (Kui paljud teist on sellele ligilähedalegi küündinud?) Tundsin, et samm on kerge ja nobe, ning kui lõpusirgele väljusin, olin üsna kindel, et nii paljudele meestele teen ikka pähe, et lõpuks saan vähemalt kolmanda koha. Üks noist, kellele lõpusirge alates mõtlesin kandu näidata, sest enesetunne oli jätkuvalt võrdlemisi värske, oli Taivo Mägi.

Kuid uskusin endast liiga palju. Läks nii, et just Taivo Mägi oli too, kes mind lõpusirgel n-ö paika pani. Lõpetasin ajaga 51,7. See andis neljanda koha. Mägi oli 51,0ga kolmas ja Madis Tiik, kellest hiljem sai tuntud perearst ja kes kaks kuud hiljem viis oma 800 meetri isikliku margi 1.51,45ni, 50,9ga teine. Võitis minu trennikaaslane Aivar Otsalt 49,7ga (aasta hiljem jooksis ta elu tulemuse 47,26).

Juba üheksa päeva hiljem jooksime Mägiga võidu Kääriku staadionil, kus toimus Tartu ja Moskva ülikooli maavõistlus kergejõustikus. Oli hästi ilus päikseline ilm ja tundsin toogi kord, et jalad on kiired ja kerged. Kuid siiski mitte nii kerged, et oleks lõpuheitluses Mägile vastu saanud. Kaotasin talle selgelt, kuid jooksin ikkagi korraliku, oma elu teise aja – 1.56,0. Mägi tuli 1.54,3ga kolmandaks, kaks kiiremat olid Raivo Raspel 1.53,8 (jooksis kolm aastat hiljem isiklikuks rekordiks 1.48,96) ja Madis Tiik 1.54,2ga. Vähemalt kõik moskvalased jäid mu selja taha. Mäletan, kuidas pärast võistlust tegime Mägiga kõrvuti lõdvestusjooksu ning ta rääkis, kuidas oli paar aastat tagasi Tartus mingil ehitustööl kättpidi tsemendimasinasse vms-sse sattunud, mis oli tal käe peaaegu et otsast väänanud ja rebinud. Õudne lugu! Arstid suutsid ta käe siiski päästa.

Hiljem, kui minust oli saanud ajakirjanik ning Taivo Mägi pojast Rasmusest ja tütrest Marisest jooksja, olin Taivo Mägi mitmel korral usutlenud. Usun, et ta aktsepteeris mind ajakirjanikuna, sest olin ju ise olnud omal ajal jooksja. Ja eks ta seepärast võttiski mind jutule, et ma ta poja raamatukaante vahele saaksin panna (fotol paremal).

Kui te Moabis spetsiaalselt teile väljavalitud rattabaasi ega isegi selle suvise asenduse ostmiseks raha välja käia ei tihanud, siis minge ja ostke vähemalt raamat.

AGA KÕIGILE,  kes tunnevad, et usk kainesse mõistusesse ja eestlusse on vankuma löödud, soovitan lugeda tänase Postimehe Arteris mu usutlust religiooniloolase ja klassikalise filoloogi Marju Lepajõega - midagi nii selgelt jõulist, mis südant kosutab, pole juba keegi väga pikka aega öelnud. Müts maha Marju Lepajõe ees, mehed, eks ole?

Fotod 1 ja 5: Priit Pulleritsu kirjutatud lugu Rasmus Mägist raamatus «Eesti Vabariigi preemiad 2017». Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 2: Taivo Mägi saab 2012. aasta veebruaris Tartu Ülikooli aulas peaminister Andrus Ansipilr riigi spordipreemia. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 3 ja 4: Rasmus Mägi 2012. aasta juulis lõpus Tartu Ülikooli staadionil ühel viimasel treeningul enne sõitu Londoni olümpiale. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

27 Kommentaarid:

At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Kas natuke vara ei ole? Kui Rasmus mõned medalid juurde saab, siis tuleb uus raamat kirjutada.
Noorte naistega härra Pullerit pidite intekaid tegema. Siis on publik rahul ja positiivsed kommid hakkamas.

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Kilba.
Kes on olümpiateemalise esseekonkursi "Võit iga hinna eest?" žürii esimees?
A. Oja Peeter
B. Contra
C. Pullerits Priit
D. Sõõrumaa Urmas

 
At 10:02, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmise sissekande järelmina neile, kes asjasse leigelt suhtusid. Kui mõne aja pärast ühendust võtate ja kirjutate, et "Tere, tulen paari sõbraga mõneks ajaks Moabi, tahtsin küsida, kas öömaja saaks?", siis vastus on: "Ei saa. Moabis on hotelle ja motelle küllaga." Sest miks peaks mitte millegi või pisku eest majutama neid - lõpuks nõuavad veel hommikusööki ka, pange tähele! -, kes baasi rajamisse täiesti ükskõikselt suhtusid?

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige 10:02, las lähevad haisvasse motelli

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

...ja maksavad seal 120 doltsi öö (pluss tax!)

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Kas baasi rajamises osalevad tuntud tsiklistid ja omakandimehed Teppan, Rips, Luht ja Soonets? Kui jaa, siis lööks isegi kaasa, kui ei, siis ootan veel.
Kalmer, Põlva, väikeärimees

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Kalmer ära muretse, sinusugust näljarotti küll keegi kampa ei võta

 
At 00:31, Blogger Andres P said...

Priit - aitähh Marju usutluse eest.
Loe ka Tooma Pauli - http://www.burke.ee/2017/08/29/toomas-paul-kui-uks-polve-rahvas-laheb-siis-tuleb-teine/

 
At 07:31, Blogger Priit Pullerits said...

Aitüma, Andres, Marju Lepajõe usutluse lugemise eest! See on üks kõvemaid asju, mis viimasel ajal Eesti ajakirjanduses ilmunud. Häbi neile, kes seda pole lugenud. See sai PM veebis ligi sada kommentaari - võistleb juba siinse blogi sõnavõttude arvuga.
Toomas Paul on mul ka loetud!
Neile "vastukaaluks" Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans: et eurooplane olla on patriotism, rahvuslane olla on alkoholism. http://objektiiv.ee/eurooplane-olla-on-patriotism-rahvuslane-olla-on-alkoholism/
Vaat, millised mõtted valitsevad Euroopa eesotsas. Kas see mees on värdjas?

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Sarnaseid lugusid kirjutati ka varem, neid vaid ei avaldatud meinstriim meedias. Kunagi oli TMS, ehk Terve Mõistuse Sündikaat. Nii et no big deal.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Jääkuninganna, haigevoodi ...

Vaadake nüüd seda eesti ajakirjanduse taset.
http://m.postimees.ee/section/293/4231555

 
At 14:56, Anonymous Paul, kuldsete kätega mees said...

Hr Pullerits , kas loevad ainult rahalised panused või võib ka kuidagi teisiti panustada? Rattaid sättida, üht teist baasis kohendada jne.

 
At 16:50, Blogger Priit Pullerits said...

...Money talks, bullshit walks.

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

lugesin kah selle intervjuu läbi. mind oleks veel huvitanud, et miks austet teadlasel doktorikraad tegemata jäi? 8 aastat doktorantuuri kraadi kaitsmata.
kah priit

 
At 17:14, Anonymous Naiskundede Keskliit said...

Hea Paul, kuldsete kätega mehi kes teavad kust ja kuidas "putitada" on alati vaja. Jäta palun oma kontakti andmed.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Lgp Paul, ärge minge sinna Maugi, meil Pärnus on tööd küll. Helistage 502386 ja küsige Maiut, juba kolmapäevast saab käed külge panna.

 
At 20:06, Anonymous Valter said...

Paul on haruldane mees. Teda vajatakse kõikjal. Nii natsid kui kommarid võtaksid sellise mehe meelsasti oma ridadesse. Isegi naisõiguslaste keskorganisatsioon ootab teda pikisilmi. Näete siis mehed ja sättige oma karjäärivalikud sarnasesse sängi.

 
At 11:06, Blogger raybanoutlet001 said...

oakley sunglasses
gucci handbags
cheap ray ban sunglasses
converse shoes
nike factory store
nike huarache
san antonio spurs
true religion jeans
patriots jerseys
nike sale

 
At 04:15, Blogger Unknown said...

birkin bag
curry 4
curry shoes
michael kors factory outlet
yeezy boost
longchamps
nike zoom
kobe 9
longchamp handbags
jordan 6

 
At 03:52, Blogger adidas nmd said...

oakley sunglasses
miami heat
nike outlet
christian louboutin shoes
coach handbags
cheap nhl jerseys
coach outlet
buffalo bills jerseys
tods shoes
michael kors outlet online

 
At 02:46, Blogger Unknown said...

mt1118
polo ralph lauren outlet online
adidas nmd r1
canada goose jackets
michael kors outlet store
cheap nike shoes
pandora charms sale
ugg
moncler sale
cheap ugg boots
pandora charms outlet
mt1118

 
At 05:27, Blogger Unknown said...

adidas gazelle sale
prada eyeglasses
yeezy shoes
kyrie 3
air max 90
longchamp handbags
air max 95
links of london
nike dunks
nike air max 2017

 
At 07:40, Blogger Unknown said...

ultra boost
jordan 6
timberland outlet
100% real jordans for cheap
nike shoes
cartier bracelet
longchamp bags
adidas tubular
adidas superstar
red bottom shoes

 
At 10:51, Blogger Unknown said...

www0416ed hardy uk
coach outlet online
fitflops sale clearance
ravens jerseys
cheap oakley sunglasses
coach outlet online
oakley sunglasses wholesale
discount oakley sunglasses

 
At 12:22, Blogger Unknown said...

qzz0419
hugo boss suits
nike shoes
nike tn
air jordan 8
air huarache
los angeles lakers
chrome hearts
cheap oakley sunglasses
kate spade sale
coach factory outlet

 
At 06:56, Blogger Unknown said...

www0803
kate spade outlet online
ralph lauren outlet
fitflops shoes
skechers shoes
fitflops sale
superdry clothing
ugg boots
ugg boots
canada goose uk
pandora outlet



 
At 10:25, Blogger Unknown said...

www1020

ralph lauren polo
fitflops clearance
stussy
nike shoes
adidas superstar
north face
ray ban sunglasses
canada goose outlet
canada goose
christian louboutin

 

Postita kommentaar

<< Esileht