teisipäev, september 04, 2018

Pullerits: Kes oli tegelikult NSV Liidu parim raketilaskja? (Ja mis on sel seost Eesti ja spordiga?)

Ajad on ärevad ja järjest ärevamaks lähevad. Euroopas mitte ainult ei puudu üksmeel, vaid olukord on plahvatusohtlik, mida näitavad parem- ja vasakpoolsete tänavalahingud Saksamaal Chemnitzis, endises Karl-Marx-Stadtis, millel, nagu kirjutab Postimees, pole lõppu näha ja välistatud pole ka uued kokkupõrked. Sellises pingelises olukorras tasub kõigile võimalikele vaenlastele meelde tuletada, kes on kes, ning kraamida välja vanad oskused ja kogemused, et need rooste ei läheks. Saabumas on spordimeeste tund. Siinkohal tuletan ka meelde, et kui New Yorgis Columbia ülikoolis, kus õppisin aastal 1990, läks 1968. aastal mäsuks, olid just ülikooli spordimehed need, kes astusid välja korra kaitseks ning seisid vastu mustadele, vasakpoolsetele ja liberaalidele, kes asusid kõigutama ühiskonna stabiilsust. (Sellest kirjutas hiljuti pikalt ajakiri Vanity Fair, mis uue naispeatoimetaja juhtimisel on kaotanud selle hoo, põnevuse ja jõu, mis tal oli eelmise peatoimetaja, Graydon Carteri ajal. Kahju...)

Uurisin oma arhiivi. Ja endalegi üllatuseks leidsin sealt 1986. aasta 12. aprilli Nõukogude armee ajalehe Zaštšitnik Rodinõ (neile, kel hariduses lüngad, teadmiseks, et see tähendab Kodumaa Kaitsja), kus esiküljel, päise kõrval, olid esile toodud talvise lahinguõppeperioodi parimad (vasakpoolsel fotol ülal paremal ja suurendatult all parempoolsel fotol). Ja seal seisab artelleristide seas esimesena seersant P. Pullerite nimi. Jah, perekonnanime lõpus on üks täht valesti, mida ei maksa ületähtsustada, sest vene keele kirjapildis on s ja e väga sarnased (c ja e) ning teiseks on mu nimi niigi venelastele hirmus keeruline. Kui õigesti mäletan, ei suutnud Nõukogude armees keegi pelgalt kuulmise järgi seda kirjutada nii, et ta poleks teinud vähemalt kolme-nelja viga; tavaline oli viis viga.

Veidi rohkem kui kuu aega pärast ajalehes saadud kiitust tulin Nõukogude armeest tulema. Enne pidin allkirjastama mingi paberi, et viis aastat ei tohi kas suud paotada või välismaale minna - ei ma seda mäleta, mis viie aasta piirang see oli, sest kes sellesse väga süüvida viitsis. Too oli aeg, kus ükski vabaduse kiir nagunii ei paistnud ja lootust kuhugi kaugemale pääseda samuti mitte. Takkapihta on praeguseks nood viis keeluaastat ammu möödas.

Kuid ega see, et kusagile sai omal ajal alla kirjutatud, tähenda, et seda nüüd mäletama peab, seda enam, et nii riik kui riigikord on muutunud. Aga väljaõppe sai Nõukogude armees hea ja põhjaliku. Mäletan, kuidas tol talvise lahinguperioodi lõpul saabusid Leningradist tähtsad kontrollid, kes tulid vaatama, mida me oma raketiseadeldise peal üldse teha oskame, ja küsisid mult mingi hirmus kavala, spetsiifilise ja nipiga küsimuse. Teadsin selle vastust, sest ajaviiteks võis mõnikord ka raketiseadeldise õpikut lugeda. Ja tulistasin vastuse - otse kümnesse. Oleks te näinud, kuidas juures viibinud väeosa komandöri nägu selle peale särama lõi. Varem oli ta veidi šovinistlikult suhtunud minusse kui eestlasse kerge üleolekuga, nimetades kord õppuse järel mu ettekannet, mille taipasin ainsa seersandina talle esitada ja mille eest tal polnud muud pääsu kui mind kiita, pisut põlglikult jaapanikeelseks, aga nüüd, Leningradi tähtsate ninade ees kuulutas: "Mida ma teile ütlesin - ta on meil samõi tolkovõi seržant!" (Jälle neile, kes vaenlase keelt ei tunne: kõige taibukam seersant.)

Huvitav, kas tuleb tema antud hinnangut kunagi ka tõelises lahinguolukorras tõestada?

Fotod 1 ja 4: Priit Pullerits 1985. aasta suvel Nõukogude armee raketivägedes Põhjapolaarjoone taga Alakurttis. Fotod: Priit Pulleritsu erakogu. HOIATUS! Fotode kas või osaline avaldamine mujal ilma Priit Pulleritsu kirjaliku loata keelatud. Ühe foto mujal ühekordse avaldamise hind algab 5000 eurost.
Fotod 2 ja 3: Ajalehe Zaštšitnik Rodinõ esikülg 1986. aasta 12. aprillil.

42 Kommentaarid:

At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits keda või mida te kavatsete raketiga laskma hakkata?

 
At 22:44, Blogger Priit Pullerits said...

A vot eto bojevoi sekret!

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, vaevalt et teil tuleb astuda ballistilise raketi või mõne muu massilise destruktsiooni relva seadeldise puldi nuppude taha. Ning seda pole vajagi. Teiesugune rikkaliku elu- ja lahingukogemusega mees peab tõusma Rahvusliku Uuestisünni Frondi Staabi ülemaks. Seal tuleb samuti tulejuhtimisega tegeleda, kuid palju peenekoelisemaga. Nagu me kõik teame, siis esimeseks ülesandeks Suures Plaanis on koduse liberirottide armee tasalülimine. Kes on algkooli laste õpikutesse sisse joonistanud homopered ja soo operatsioonid? Kas tõesti läti kütid ja moldova kommunistid?

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Mingi naisterahvas ilmselt oma suures ja kangekaelses headuses.

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

11:29 ??? mängid lolli meelega?

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Selle Vanity Fairy artikli leiab netist. 1968 protestis kogu maailm, erinevate ilmingute poolt ja vastu. Kui Pariisis möllati seksi ja feminismi teemadel, siis Poolas juutide vastu, haige Rootsi marssis juba siis aafrika neegrite õiguste eest ja lõunaameerika ja idaeuroopa oma probleemide ajamisel. Padre viidatud Kolumbia Ülikooli suurim probleem oli kohalike mustade suhted ülikooliga ja vietnami sõda. Mingid haledad spordimehed kaitsesid oma võimlat, see oli imepisike episood, täiesti tähtsusetu seik. Liberalistliku revolutsiooni tulemusena sündis näiteks Black Panther Party. See oli relvastatud salgad kes andsid peksa kõigile valgetele kes linna pealt kätte saadi. Säh sulle vabadust ja võrdsust, bro!

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Homod on teatud naiste kaitse all ja kui need ihukaitsenaised paljastuvad, läheb homodel kuumaks.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Homo ripub teise mehe tillist
Ei tema tea, kas soovib naist või meest ta millist

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Ammu pole meile esitatud värsket geopoliitilise situatsiooni kokkuvõtet? Viimane oli vast kevadtalvel 2018. Jääme ajast maha veel. Rõhuasetused ja kaalukeeled on sellest ajast muutunud. Netanyahu käis Vilnas, Putin Sotšis, Lukašenka Mogiljovis, endistele ja praegustele raketivägede strateegidele peamurdmist küllaga.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

13:03 on riista hammustav homo

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Vaatan Postimeest ja ainult negatiivsed emotsioonid.
https://postimees.ee/section/122/6276608
Miks antakse sellisel teemal artikkel kirjutada noorele tüdrukule? Puhas ülemuste amatöörlus. Postimees orienteerub algkooli tasemel lugejatele. Miks?
Tänane läbikukkumine on puhas eestipoolne bläkk, selle peaks häbiga maha vaikima, meie aga kirjutame skaudilaagri stiilis artikli kallakuga ai vai, oli tore poiss, tõmbas lõuga ja oli eestimeelne, AGA MIS SIIS IKKAGI VILTU LÄKS? oi oi, lõpus eriti lollakas püüd defineerida lugejale GRUd, lasteaed.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Tited jah, Tallinn on pehme ammu juba, suust putru tuleb ainult, sest kõik mõtlevad, kuidas 10-l moel erugtada oma seksuaalelu.

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

No vot! Meie praegune kaitseväe juhataja suutis kolm aastat vene kroonus nii ära tiksuda, et ei avaldanud kellelegi ega millelegi muljet ja reservi arvati ta madruse auastmes.
Teen ettpaneku parketikindral Terras koheselt Padre vastu välja vahetada, ainult siis on meil lootust oma riigikese vabaduse kestmisele.

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Geopoliitilise situatsiooniga, härrased võhmamehed ja muud kiibitsejad, on peenike pihus. Kavalamad bloggerid kuivatavad juba leiba. Säilib kauem.

 
At 21:15, Blogger Priit Pullerits said...

No vaat siis: piisab mul vaid meenutada oma kangelastegusid Nõukogude armees, kui kohe läheb Venemaa teema kuumaks ja riigireeturid võetakse kinni.
Mis selle asja juures on huvitav, on see, et mees, kes Nõukogude armeest vabanedes andis mingile viie aasta keelu paberile allkirja, lendas juba veidi rohkem kui nelja aasta pärast vendade Rockefellerite stipendiumiga Ühendriikidesse. Everything is possible!

 
At 21:50, Anonymous Anonüümne said...

triipude järgi oleks nagu tegemist nooremseersant Pulleritsuga....

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Ma üldse ei imestaks kui peagi selguks, et tegelikult on hr Pullerits ka Liivimaa parim ratsutaja

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

Jah, mul isa sai ka nõuka armees korraliku väljaõppe - kolm aastat tegi Siberis tööpatis kirvevarsi ja koju jõudes oli 120 mm haubitsa sihtur! Komissariaadis sõjaväest välja vormistades öeldi, et vaata ikka ette, enne kui selle suure paugu kuhugi poole minema saadad.

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, aga suur pilt? Situatsiooni geopatoloogiline profileerimine? Kuhu see jääb? Me kõik teame mis juhtus pöördelistel 80-tel. Juhtus see, et Griša ja Gosha hakkasid semudeks. Tõsi, olid nad head semud ka varem. Ajaloolise pumerangina saatis teid NewYork'i näiliselt tsiviilkallakuga universiteeti seesama instants, mis lähetas teid 6 aastat varem noore kadetina Alakurtti artilleristide akadeemiasse. Raketi ja Kosmosevägede Kindralstaabi raudkapis hoiul olevasse faili kirjutati paar rida juurde. Kõik läheb plaanide kohaselt.

 
At 09:49, Blogger Priit Pullerits said...

21:50 - pildid on tehtud 1985 suvel, mil olin tõesti nooremseersant. Seersandi kolm triipu sain 1986 hakul ja vanemseersandi laia triibu enne väeosast lahkumist kevadel 1986.

23:02 - mina kirvevarsi ei voolinud. Rakette lasin küll õige mitu tükki. Ikka lääne suunas.

09:16 - väljaõppe sain Peipsi taga Luugas. Alakurttis oli juba tegevväeosa.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Priidu elu "tipphetked" hakkavad üha enam meenutama kgb agendi CV'd.

Huu

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Ma jäin mõtlema, et kas Priit on ikka Priit, äkki on tõesti tegemist Aleksei Nirjuhhiniga, endise KGB agendiga, kes sulandati 80ndatel vaikselt Eestipäraseks Priit Pulleritsuks?
Lobamokk

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Aga mehed meie ise? Padre on Raketivägede kõrge ohvitser, mees kellest sõltub tuhandete meiesuguste kaevikurottide elu. Mida oleme meie teinud selleks, et Padre saaks rahus raketid teele lasta ega peaks muretsema et järelpõletite lõõmas meie peanahad ära ei kõrbeks?

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Luuga on lahe paik. Kui viimati seal käisin siis soetasin inimjõul töötava drooni. Ajasid tiiviku pöörlema ja pani vuhinal kõrgustesse. Lõbus oli. Sihukesega võid vabalt salakaupa üle piiritara toimetada. Tegelikult raketiga virutad sigarid ja muu tavaari kaugele teisele poole piiri. See ikka võimas värk. Paned saatja külge ja pärast korjad kontrabandi üles. Juhul kui sihid raketi fikseeritud objektile, siis pole otsida vajagi nagu kadunud hispaanlast. Läheb kuhu tahad.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Juhin, head kaevikurotid teie tähelepanu asjaolule, et mitte ainult peanahk ei kõrbe mustaks, kui Padre raketi teele lähetab, vaid ka noku nahk. On mille üle mõtteid mõlgutada.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Ise päevapealt kaks aastat teeninuna.
Eestlased tavaliselt ei paistnud selles suunas silma, veel enam vanemseersandi laia triibuga.
Kahtlane, kas pole, pidi ikka tahtmine ja kuulekus olema ja mille nimel niimoodi ponnistada ja veel kellele?

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin nalja pakub?

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Nalja siin ei ole tõesti. Pigem muret ja masendust. Ma ei saa aru suurest meedikiunust spiooniloo ümber. Kõik kes suu täis võtavad kaagutavad sama juttu mis eelnevad. Näiteks arvamus, et Vene tahab kangesti vahetuse teha. Mis oleks asja motiiv? Mees elab Eestis, miks Vene peaks ta endale sebima? Külma sõja aastatel jah toodi Moskvasse igast Sorged, Aldrihhid, hispaanlased ja mehhiklased kõik kes vaindlase kätte sattunud. Enam pole see aeg.
Või mu nüri silm ei näe mida teised näevad?

 
At 18:08, Blogger Priit Pullerits said...

15:14, ei olnud seal ponnistada midagi. Mõnel lihtsalt tulevad mõned asjad alati kergelt ja mängeldes välja, teistel ka isegi mitte nahast välja pugedes.
Aga vaat, ootpuskile mind küll ei lastud sellegipoolest...
Kas teie saite ootpuskile, 15:14?

 
At 18:19, Anonymous Anonüümne said...

Ootpuskile ei lastud seepärast, neil aastatel oli armee rängalt alamehitatud. Kui sõdur kergelt puhkusele lasta, kes siis narjaadis kartuleid koorib ja talveöösel laskemoonaladu valvab? Reameeskoosseisu puudumisel tuli seda ju ohvitseridel teha. Kas nõukogude ohvitser selle nimel sõjakoolis nussermanni kannatas?

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Vanemseersandiks ülendati Padre lihtsal põhjusel. Kindralstaabist saabus Alakurtti garnisoni telegramm, kus seisis, et gosp.Pullerite saadetakse nelja aasta pärast NewYorki kõrgematele kursustele. Ne dai bohh tema peast üksainus juuksekarv....! Loomulikult võttis Alakurtti juhtkond valveseisangu ja tuli omalt poolt vastu ilusate pagunitega.

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Otpuskile lasti peale 1.5 aastat.
Nädal anti, kodus nipitasin komisarjaadis teise nädala juurde.


 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Ootpuskile last 3 kui pärast,kuna Moskva okrugi spartakiaadil sain kõrgushüppes pronksi.

 
At 22:21, Blogger Priit Pullerits said...

Nojah, ma jäin Murmanskis 1986 Leningradi okrugi meistrivõistlustel 20 km laskesuusatamises neljandaks. Meeskondlikult. Individuaalarvestust polnud.

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

22.03 ütles-järgmine Sufi kordus sama lugu aga igasugused vsõskanied oli juba peal paelad ammu Maas.samal talvel kui Afghanistan I mindi sain okrugis 10 km Sousa’s neljanda koha.

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

Millegipärast moonutab Kirja

 
At 08:03, Blogger Priit Pullerits said...

Järgmine lugu tuleb peagi siin sellest, kuidas ma ühe Eesti väga-väga tuntud sportlase rajalt maha võtsin. Tuleb juba täna! Seni võite pakkuda, kelle.

 
At 09:04, Anonymous Anonüümne said...

Kirt

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

Kõigepealt pealkirjast - polnud sa mitte NSV Liidu parim laskja, sest viimaseid loetleti Krasnaja Zvezdas, vaid ilmselt ringkonnas. Antud juhul eputamine kõlab nagu oleks saanud esikoha Põlvamaa mängudel ja kuulutas end Eesti parimaks. Vot tak!

Aga nüüd huvitavam osa - see rajalt maha võtmine.
Kuna oles tuntud hetero, siis Kirt (ja teised "londiga") langevad ära ning jäävadki naisterahvad. Kui nüüd teaks, kes neist on omasooiharad, kriipsutaks ka nende nimed maha ja valimik aheneb. Muidugi veel välistaks alaealised...
Kas hakkab looma?

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Vilgats?

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

... juhul kui see oligi nii, et kotaktisik on isa ja andmeid vaheti võsas, mitte vähem katlust äratavalt kohas, kus isaga ilma kahtlust äratamata kohtuda saab - näiteks kodus... siis tekib tunne, et prügikalad söödeti ette, et priskemat purakat päästa.

Saamaks sisukaid vastuseid, mitte mingit udujuttu, tuleb esitada õigeid küsimusi. Kus luusib purakas?

 
At 05:44, Blogger Unknown said...

www0912


true religion jeans outlet
off white outlet
christian louboutin outlet
ralph lauren polo
michael kors outlet
coach outlet online
dsquared2
true religion jeans
champion clothing
canada goose outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht