pühapäev, august 12, 2018

Pullerits: Lihtne seletus, miks Eesti sportlased ei suuda üle oma varju hüpata (kuigi usuvad, et suudavad)

Tänasest täpselt 29 aastat + 1 päev tagasi, 11. augustil 1989 toimusid Kadrioru staadionil Eesti meistrivõistlused kergejõustikus – ja toimusid uudse süsteemi järgi: jooksualadel hommikul eeljooksud ja pärastlõunal finaal, sest nii olla olnud tol ajal suurtel võistlustel tavaks. Aga see tähendas, et mul tuleb 800 meetris panna kõik ühele kaardile – eeljooksule. Sest kolmest või neljast eeljooksust sai finaali minu mäletamist mööda vaid võitja, ülejäänud pääsesid edasi aegade põhjal.

Kohaga finaali saamise lootust mul polnud, sest minu eeljooksus osales Raivo Mägi, kes oli viinud Eesti rekordi 800 meetri jooksus 1.47,33-lt 1.46,19-ni. Tähendab, tuli panustada kiirele jooksule.

Arvestades minu taset olid nood Eesti meistrivõistlused minu jaoks kindlasti tähtis jõuproov, võrreldav ikkagi suurvõistlusega, nagu on enamikule Eesti sportlastele nüüdne EM Berliinis, kuhu paljud läksid ilmselt lootusega, et äkki õnnestub teha kõva tulemus ja sellega finaali pääseda.

Aga ei käi need asjad nii lihtsalt. Suurvõistlused oma tavapärasest teistsuguse konkurentsiga jätavad oma jälje.

Teiseks, peale vahetu konkurentsi Raivo Mägiga, oli probleem see, et eeljooksud toimusid hommikul vara, kella üheksa ja kümne vahel. Nii vara polnud ma kunagi võistelnud. Seega polnud ma üldse kindel, et end käima saan.

Esimeses eeljooksus ei näidanud kaks parimat, Raivo Raspel ja Valdek Apivala sugugi ulmekiirust. Raspel võitis 1.55,43ga, Apivala oli 1.55,59ga teine. Minu isiklik rekord oli aasta tagasi sealsamas Kadrioru staadionil Tallinna-Tartu maavõistlusel joostud legendaarne 1.55,9. Käesoleva hooaja varasemad tulemused andsid igatahes lootust midagi korda saata, nagu andsid nüüd ilmselt nii mõnegi Eesti sportlase tulemused lootust neile enne Berliini EMi. Kaks ja pool nädalat enne Eesti meistrivõistlusi olin jooksnud Käärikul TRÜ ja Moskva ülikooli maavõistlusel hämmastavalt kergelt 1.56,0 ning viis päeva hiljem TRÜ staadionil Kalevi meistrivõistlustel 1.56,79. Ehk teisisõnu: jookse vähem kui sekund senisest kiiremini ja oledki finaalis. Tehtav, kas pole?

Nii haarasin avakurvist väljudes kohe juhtohjad ning läbisin esimesed 200 meetrit 27,3ga. See polnud paraku kuigi kiire algus. Mäletan, et hommikul puudus lennukus. Aga lootsin, et äkki saan ikka hoo sisse ning jätkasin vedamist. Juhtisin ka teisel ringil tagasirgele väljudes. Siis pani Raivo Mägi tempot juurde ning läks oma pikkade sammudega minust mööda – ja loomulikult võitis eeljooksu. Jõudsin 600 meetri märki tagasihoidliku 1.28,7ga, mis tähendas, et kõva aega siit ei tule. Ei tulnudki. 1.59,21ga jõudsin viimasena B-finaali.

Kui nüüd Eesti sportlastest eeskuju võttes statistikapõhiselt arutleda, võib nende kombel vabalt väita, et põhimõtteliselt olin kindel A-finaali mees. Meenutame veel mu kahte meistrivõistluste-eelset aega: 1.56,0 ja 1.56,79. Ja nüüd vaatame, milliste tulemustega jõuti A-finaali. Kiireimaiks jäidki Raspeli ja Apivala ajad, aga ülejäänud finalistid jooksid kõik minu tasemel: Riho Tipp, kes tuli õhtupoolikul üllatuslikult Raivo Mägi ees Eesti meistriks, sai eeljooksus aja 1.56,61. Andry Prodel sai paremuselt neljanda aja 1.56,86. Ülejäänute tulemused küündisid üle 1.57, mis oli mulle tollal argiresultaat: Urmas Sadam 1.57,04, Taivo Mägi (Rasmus Mägi isa) 1.57,13, Jevgeni Ikko 1.57,15 ja Raivo Mägi 1.57,63.

Mis me siit siis näeme? Esiteks seda, et tiitlivõistlustel – ja mulle olid Eesti meistrivõistlused tiitlivõistlused – ei maksa arvestada, et suudad ennast ületada. Ei suutnud, ja osalt ei suutnud seepärast, et olud olid võõrad ja harjumatud. Teiseks, et paberil võid küll tulemusi omavahel kõrvutada ja võrrelda, kuid see ei maksa midagi. Loeb mees mehe vastu võitlus konkreetsel päeval, ja seal on alati eelis nendel, kelle keskmine tase on kõvem kui sul. Nii oli: kõigil, kes finaali pääsesid, oli isiklik rekord tunduvalt tugevam kui minul.

See õpetlik mälestuskild möödanikust seletab, miks lootus üle oma varju hüpata, isegi kui see mõtetes tundub võimalik, mitte kunagi ei õnnestu. Nagu ei ole õnnestunud Eesti kergejõustiklastel Berliini EMil.

Foto 1: Poolakas Adam Kszczot (paremal) võidab Berliini EMil 800 meetri jooksu poolfinaali. Foto autor: Cal Sport Media / Sipa USA / Scanpix
Foto 2: Norra vennad Ingebrigtsenid juhtimas Berliini EMil 1500 meetri jooksu finaali. Foto autor: imago / Andreas Gora / Scanpix
Foto 3: Rootslane Andreas Kramer (paremal) võidab Berliini EMil 800 meetri jooksu poolfinaali. Foto autor: Cal Sport Media / Sipa USA / Scanpix
Foto 4: Norra vennad Ingebrigtsenid juhtimas Berliini EMil 1500 meetri jooksu finaali, kõige ees võitjaks tulnud 17-aastane Jakob. Foto autor: EPA/Scanpix 
Foto 5: Poolakas Adam Kszczot võidab Berliinis EMil 800 meetri jooksu. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 6 ja 7: Vennad Jakob (ees) ja Henrik Ingebrigtsen saavad Berliini EMil 5000 meetri jooksus kaksikvõidu. Fotode autorid: EPA ja AFP / Scanpix

56 Kommentaarid:

At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meenub see jooks 1989. aastal. Finaal võideti siiski reipamalt, võiduajad olid 1.52 kandis.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Aga katsuge veebist leida tänase maratoni kõik tulemused. Annab otsida. See ta on see tänane titemeedia. Kõik lehed videosid ja tviite ja reklaame täis, tühipaljast võistluse lõpp protokolli aga otsi nagu ilma imet.

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav huvitav. Iirlasi oli maratoni jooksmas 4 meest, leedulasi 4, sakslasi ja prantslasi koguni 5.
Kõik iirlased kaotasid Nurmele ja 3 neist Fostile. Nagu me spordimehed siin teame, siis iiri sport ongi põhiliselt kesk ja pikamaajooks. Noh jalgpall ja rägbi ka. Täna peaks Irlandias olema lein, nende jooksumehed kaotasid mingitele formersovjetunion vendadele, kes isegi jalgpalli ei oska mängida.

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Meil on täna tõesti lein. Aga me teame et teil seal on kõva suusatamise ja rattasõidu tase, ning neid alasid veab vabatahtlikult endine legendaarne keskmaamees PriitPP. Palju tervisi temale edasi andke kui kokku juhtute saama!
/Iiri kunn

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Iiri mehed on tussunahad tõesti. Neil ju seal lumeta talv nii et tee soojas õhus trenni nagu kariibi mere neeger mõnusalt keblatades. Mida peab tegema Fosti Tallinnas kui tänavad sulavett täis ja vahel ka miinus kakskümmend lajatab?

 
At 19:55, Blogger Priit Pullerits said...

Oo-jaa, esimene kommenteerija, nii see oli. Tolle võistluse lõpptulemused:
1. Riho Tipp 1.52,59
2. Raivo Mägi 1.52,93
3. Valdek Apivala 1.52,95
4. Andry Prodel 1.54,03
5. Raivo Raspel 1.54,05
6. Taivo Mägi 1.54,21
7. Urmas Sadam 1.55,41
8. Jevgeni Ikko 1.55,73
B-finaali, mida ma vedasin esimesed 300 m, võitis Madis Tiik 1.54,88ga. Mulle läks lõpuks protokolli 15. koht.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

kuule Priit sa oled tõesti kinni jäänud.

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Sakslased ei oska kergejõustiku programmi kokku panna. Viimaseks õhtuks naiste vasaraheide? Võ chto nemtsõ, ahhujeeli!? Naiste kuul ja meeste ketas olid üheaegselt. Finaalid ka mõlemad. Veel mõned alad olid kokku lükatud ja samas staadioni nurgas. Meeste oda ja kõrgushüpe näiteks. Nii kehva programmi nagu ei mäletagi varem.

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit, oleksid võinud ikka meeste EM-i maratoni ära vaadata, enne kui postitasid. Kas Nurme ja Fosti ületasid ennast ?

 
At 23:14, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, ei ületanud. Järgmises sissekandes tõestan seda.

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

Mitu minutid siis Nurmel enda ületuseks puudu jäi?

 
At 08:02, Anonymous Anonüümne said...

Olgem ausad Nurme ja Fosti paremad päevad sportlasena jäid siiski aega kui nad olid rajajooksjad. Mõlema mehe maratoni tulemused jäid naiste MR piirkonda (jah, tegemist oli tiitlivõistlusega ja teistsuguse rajaga), ka meeste keskmised tulemused on pigem parimate naiste kui meeste tulemustega võrreldavad, nii et hõiskamiseks pole põhjust.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Nurmelt ja Fostilt siiski ülikõva sooritus. Tiitlivõistlustel aega ei joosta, lisaks oli palav ja päike. Head kohad tänu õigele taktikale. Alguses tagasi hoida et mitte lõpus kannatada. Kerge ütelda aga raske ellu viia. Lubadustest hoolimata jooksed ka alguse kõva.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Ma annan kõigile Eesti naissportlastele nende tulemused andeks kui nad järgmistel võistlustel võtavad oma kostüümi valimisel Khaddi Sagnia'st eeskuju. Mul oleks savi siis tulemustest, peaasi, et neid oleks pildis palju. Ja üleüldse, miks ei võiks naised võistelda sportlikes bikiinides?

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Kas Šadeiko ei võistle siis bikiinides? Kas Katrin Klaup ei võistle bikiinides? Tätokad ja muu jubedus näha. Sa võid olla salasemiit, kuid milleks seda kogu maailmale näidata?

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Väga spetsiifiline tema, aga üks õige silmi rõõmustav sportlik bikiini on brasiilia lõikega bikiini.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Katsu nüüd, noor sõber, oma vaimustust ohjeldada. See siin on karmide meeste blogi. Me võime sulle bikiinid osta kui tahad, pole probleemi.

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Kui vaadata Tallinna rulluisumaratoni tulemusi siis koorub välja ida-euroopa rahvaste edetabel. Eestlased on päris tublid, kuid lätlaste vastu ei saa. Kuid lätid ei saa jälle poolakate vastu. Kui võtta spetsiifiliselt endise Liivimaa ala, siis kas on ala, milles me lätlaste vastu saame? Mingit vigursuusaatamist mitte pakkuda, lätlastel on vastu panna vigurjalgratas, milles nad on ind ja meeskondlikud maailmameistrid. Ahaaa, kümnevõistlus! Kahjuks maailm ei alga ega lõpe kümnevõistlusega. Samuti pole see kuigi glamuurne ala. Olgem ausad, kui meie poisse poleks ligi, siis keda huvitab kahe päeva pikkune uimerdamine, kus arvutatakse punkte ja hüpatakse kõrgust 188cm? Mis on 10võistlus kuningliku keskmaajooksuga võrreldes? Kinnise nina kratsimine. Kougid ja kougid kolle ninast välja aga lõppu pole tulemas. 2 ringi jooks aga on ilu ja valu, kiirus, vastupidavus, taktika, lunastus, kui võidab valge idaeuroopa mees.

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Siin peaks Padre isiklikult hinnangu andma mis rahvas on parim ja kas eestlastel tasub lätlastega võistelda kui niikuinii häbistav suhkam on tulemas.
Poolakad on ülikõvad. Kaotasid väga napilt brittidele medaliarvestuse. Britid oma neegersprinterite ja -hüppajate pataljoniga on hirmus vaadata.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits! Kõik pildid blogis on meessportlastest. Kas meie bloog hakkab väga homoerootiliseks kätte minema? Näe üks mees tahtis siin juba rinnahoidjat peale proovida.
Aga tõesti, valgetest idaeuroopa meestest on juba siiber. Kus on valged idaeuroopa poola naised? Või ka läti. Või see leedu odaviskaja beib.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas sa nii hilja ärkad? Endine eeskujulik suusablogi on juba ammu homoerotismi kantsiks ja pelgupaigaks muutunud. Ning süü ei ole üksi härra Pulleritsu õlgadel.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Millal siin blogis tulemus tähtis on olnud? Tähtis on atrõõv. Silmapaistmine. Sportlik tola mängimine. See tõmbab rahva kokku. Rahvast on kokku vaja tõmmata aga selleks, et tekkiks rahvuse tuum. Tuumik, kes käib regulaarselt blogis koos ja arendab elutervet eluviisi oma vikerkaarelises kirevuses. Kui kuningriikide langemise järel tekkinud rahvuste tekke käimalükkavaks jõuks oli Gutenbergi leiutatud trükimasin ja ärivaist, mis nägi ette üheaegselt rahvuse sihtgrupile maailmakäsitluse pähemäärimist, siis tänapäeval kus rahameedia on surve all, on teatepulga rahvusliku tuumikmõtlemise edendamisel võtnud endale blogid. Siit lähevad lendu ideed, mis muudavad maailma. Ja paljas pepu on väga sportlik. Esmased olümpiamängud toimusid ilma igasuguste hilpudeta. Täielik homoparaad.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

JeesusKristus ja taevased apostlid te näete ja ei mürista! See leedu odaviskaja beib esines pikkades pükstes, ometigi oli just tema kõige homoerootilisem nähtus Berliini olümpiastaadioni rohelises katlas. Säh sulle bikiine, nabarõngaid ja negroidseid perseid!
Katsuge head rahvuse tuumikusse kuuluvad filosoofihakatised mõtiskleda teemal paljas pefiido kui animism versus rahvuslikku jätkusuutlikkust edendav kristlik erotomogeenia.

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Hirmus mõelda mida Aadu oleks arvanud nähes oma armsal kodustaadionil sellist mustade peffide paraadi ja rahvusliku tuumikmõtlemise sumbumist odavate nabarõngaste rägastikku.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Õudne!

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Mis leedu odaviskaja... leedu kõrgushüppajat Palšytet ikka panite tähele? Vaat kui sale ja sihvakas ja juuksed ka heledad ja pikad.

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Ksenija on tubli et veel sellises eas hüppab ja konkurentsi pakub, aga 6,5 on talle piir. Ei ole plahvatuslikkust, ehk põrget, mis 6,7ni viiks. Igal aastal tuleb mõni uus noor mulatitüdruk, kes kohe 6,7 võimeline. Katsu sa nendega sammu pidada. Ning rahvusvaheline tase on 6,7 ja ülespoole.
Üllatas Euroopa kolmikhüppe nõrk tase. Millal viimati mm või om on võidetud vaevu 17m hüppega?

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Kes MM-i on jälginud, sellele pole EM tase üllatus. MM uuristab motivatsiooni ja näitab, et valged võivad siblida omavahel õndsalt EM-l ja ka siis tänu idast pärit girlpowerile. Selle EM-i tõmbenumbriks ongi selline naba näitamise nali.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Maru hea kärn - idast pärit girlpower.
Aga jah. Oli see. Kui Venemaa veel võistles, siis panid 4x400m ameerika girlidele ka sisse. Olid nad küll ainetega ergastatud, kuid see vaid võrdsustas seisu.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Maskuliinses suusablogis pead sa naiste kergejõustikku arutama! Bikiinid, trussikud, kõrvarõngad! Kas peab taevaseid vägesid appi kutsuma või piisab Padre superviisori (peainkvisiitori) õigustest?

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Padre ei taha teie õnne rikkuda. Igavast suusablogist on saanud erutav bikiiniblogi. Hüüame koos hurraaa!

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Padre on kunn. Padre juhib mängu kardina tagant. Padre laseb hiirtel juustu süüa, aga pea lõks kinni ei plaksa!

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

Nagu mingi erotomaanide kokkutulek. Huvitav mida kostaksid vanad blogisepad Kägu ja Säinas sellise.... pehmelt öelda keblutamise kohta?

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Padre peabki mängu juhtima! Kes siis veel?

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Miks mitte naiste kergejõustikku keblutada? Brittide mitmevõistleja Katarina Johnsonit oli tore jälgida. Kõrgust hüppab 196, 200m jookseb 22,9, 800 oli 2:09. Vaimustav. Ning ta ei olegi väga ambaali välimusega nagu võiks eeldada.
Kaugushüpet ei mäleta, kuid rekord on 6.93

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Palšyte on üle musta prahi!
Nooh, kas ütlesin tabavalt ja vägevalt?

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Kui hr Pullerits tagasi jõuab paneb ta sellele kebluitamisele lõpu. Saate näha.

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

Maailma rahvaste ajaloos on kaks väljapaistvat homoerotismi monumenti. Esimene on Roodose koloss mis tänaseks igavikku vajunud ja teine on Berliini Olümpiastaadion, mis veel mõned aastad näha peaks olema. Tänu Suurele Prantsuse Valgustus Revolutsioonile on kõigil (ka vaestel valgenahalistel) õigus biniikid jalga tõmmata ja sinna keblutama minna.

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida see EMV siis tähendab, kas see polegi siis erootika tiitli jagamise üritus?

 
At 22:27, Anonymous MargusM said...

See helendavalt ekraanilt tagumike jõllitajate klubi meenutas et samalajal kui te siin lustite siis Priidul on samast kandist praegu ai-ai. Minetea võibolla peab ka homoerootilist sulgurlihaste trenni tegema.. ega ta pole ju diagnoosi täpsustanud kuid nii pika sõitmiskeeluga palju variante lauale ei jää.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Me ei lusti vaid kannatame nagu viimased patukotid tulistel sütel viimselauba õhtul. Jutuubis on Liveta Jasiunaite video 35 sekundit aegluubis. Puhas piin ja hinge valu mitmeks tunniks karamteeritud.

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Ooda nüüd.
Et siis kahe päeva tagune EM maratoni 9. koht on möga võrreldes, 30 aasta taguse x võistlusega eestis 15. kohaga?t pilti
Saa üle mees ja vaata suurt pilti.

 
At 00:08, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures näete, et see 9 koha omanik ei julge siia vaidlema ilmuda. Vaikib. Järelikult on ajakirjanikuga nõus. Ja siin pole teistel enam miskit kraaksuda. Sisiseb oma sõpradega, et vaat kus hull ja sinna see jääb. Puudub sotsiaalne julgus enda narrimise eest paika panna. Meie sportlased on jah parajad mökud. Pole neil kedagi kes ajakirjanduses katust pakub. Tegelikukt on lihtne. Tegu on Itaalia stiilis väljapressimisega. Üks paneb paugu keset sihverplaati ja teine küsib vastusiraka eest PR liinis nutsu. Kooner ei maksa ja kasvatab paksu nahka. Loodab, et togija väsib ning leiab uue ohvri.

 
At 01:18, Anonymous Anonüümne said...

EM 9. koha mees ei pea igasugu töllmoka provokatsioonile reageerima. mehed ju täiesti erinevas kaalukategoorias. Kehtiva EM 9 koht. vs. 30 aasta tagune eesti NSV udu. Millest me räägime?

 
At 07:02, Anonymous Anonüümne said...

ütleme siis igaks juhuks ära, et kui kellelgi on jäänud mulje, et PP on olnud 800m eesti tipp, siis vähemalt TOP100 hulgas teda siiski pole edetabelis.Mis muidugi ei vähenda tema suurepäraseid saavutusi kasrvavõrdki. Eriti vimasel rattamaratonil, mis oli tõesti kõva sõna.
kah Priit

 
At 09:27, Blogger Priit Pullerits said...

Aga kus ma võrdlen oma 15. kohta Nurme 9. kohaga EMil? Te teete ikka väga suva võrdlusi. Loomulikult pole mu ajad 800s tühjagi võrreldes Nurmega. Aga kõigile teistele siin on need ajad ulme ja kosmos. Te ei küüni ega ole eales küündinud neile ligilähedalegi.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, aga kus on kokkuvõttev analüüs, kriitika ja kommentaar suve suurimale eesti rahvast koondavale üritusele? Me ei rahuldu pealiini meedia ebakompetentsete hinnangutega.

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Padre on ilmselgelt väsinud. Katsu sa ise iga päev anonüümsete sitakottidega maid jagada. Kaua jaksad?

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Ka mina, anonüümne sitakott olen väsinud. Spordirubriik on taas igapäevane jalgpall ja autoralli. Olgu või neegrikergejõustik, aga see oli siiski sõõm värsket muidu nii läppunud "Rallimees tegi testil pika õhulennu" fakinoloogiasse.
Priidule soovin palju jõudu ja uusi võite.

 
At 12:15, Anonymous Rein Bõu said...

Vutt oleks palju huvitavam, kui ainsaks riietusesemeks oleks brasiilia lõikega bikiinid. Täitsa vaataks. Rallis võiks kah kaaluda kostüümi vähendamisele. Iga töll suudab kihutada turvaülikonnas aga proovigu kimada bikiinides. 3 korda mõtleb enne kui rajalt välja sööstma hakkab.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Ikka võrdled. Nurme 9 koht ja isiklik rekord on paigal tammumine. Sinu 30 aastane tulem on see mida ikka ja jälle nina alla määrida.
Sama oleks kui ma oma 60m odakaarega keskkooli lõpus siiani pröökaks ja nõuaks et teeksid selle järgi sitakott.

Huu

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Sinu odakaar ei huvita siin kedagi. See on vastupidavusaladega tegelevate meeste blogi, kui sa pole märganud.

 
At 00:12, Anonymous Anonüümne said...

800m küll mahumeistrite ala pole.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsu ei olegi veel stardinimekirjas?
Kas PP läbib raja partisanina?

https://www.tartumaraton.ee/et/yritused/rattamaraton/21/maraton/osalejad/

 
At 05:42, Blogger Unknown said...

www0912
golden goose
ugg outlet boots
bottega veneta
kate spade outlet
canada goose outlet
pandora charms
superdry uk
ralph lauren polo
off white shoes
mlb jerseys



 
At 05:16, Blogger yanmaneee said...

golden goose
nike air max 270
lebron 15
coach outlet online
coach outlet sale
christian louboutin shoes
air max 270
yeezy boost 350
nike air max 2018
fila

 

Postita kommentaar

<< Esileht