teisipäev, august 14, 2018

Pullerits: Kas Tiidrek Nurme kiirustas enda maratonimeheks kuulutamisega?

Tiidrek Nurme kiirustas liialt. Kiirustas sellega, et kuulutas pärast Berliini EMil Eesti kõigi aegade teise maratoniajaga 2:15.16 saavutatud 9. kohta end maratonijooksjaks.

See on veidi ennatlik kuulutus.

Et minust valesti aru ei saadaks: pean Nurmest väga lugu. Raskest noorusest edukalt välja tulla, kolm last, usklik meel (mitte mingi tänapäevane kergats) on minu silmis kõik kiiduväärsed näitajad. Kõige kiiduväärsem on aga see, kuidas Nurme oli ligi neli aastat tagasi ainus, kes julges riigikogulaste poolt Eesti rahvale agressiivse homolobi takkakiitmisel kurgust alla surutavale kooseluseadusele vastu hakata, seistes üksinda protestiva plakatiga riigikogu hoone ees (fotol all vasakul) – see on tegu, mida söandab teha vaid sirge selja ja vankumatu meelega, kahtlemata ka rahvuslikult meelestatud spordimees. Selliseid on Eestis kahjuks vähe. Mitte ainult spordimeeste, vaid üldse meeste hulgas.

Aga see ei tähenda, et ta võiks end sama kindlalt, nagu ta seisis vastu Eesti rahvale näkku sülitamisele, kuulutada end ka maratonijooksjaks.

Selgitan oma seisukohta.

Nurme äsjane maratonitulemus 2:15.16 annab IAAFi punktitabelis, mis lubab omavahel võrrelda kergejõustiku eri alade resultaate, 1070 punkti. Kahel peamisel keskmaaalal, 800 ja 1500 meetris, tuleb selle punktisumma teenimiseks joosta ajad vastavalt 1.48,48 ja 3.42,77. Nende tulemustega ei jõua aga isegi Euroopa meistrivõistlustel mitte kusagile, koguni eeljooksust edasi mitte. Kuidas saab siis Nurme aeg 2:15.16 anda alust kuulutada end maratonijooksjaks (ja Nurme pidas kahtlemata silmas seda, et ta on professionaalne maratonijooksja, kelle põhiala ja põhitöö on maratonijooks, mitte pole mingi asjaarmastajast maratoonar)?

Nurme võimsaim tulemus klassikalisel jooksualal on ikkagi Pekingi olümpial joostud 1500 meetri Eesti rekord 3.38,59 (fotol paremal), mis annab IAAFi tabelis 1125 punkti. See on tulemus, millega võib vähemalt EMil loota finaali jõuda. Maratonis peab sellise punktisumma teenimiseks saama aja 2:12.05. Ehk teisisõnu: Nurme pidanuks jooksma Berliinis üle kolme minuti kiiremini, et lüüa üle oma parim keskmaatulemus.

Maratonijooksja oli kahtlemata Pavel Loskutov, kelle Eesti rekord 2:08.53 annab 1182 punkti. Vaat see on korralik maratoni aeg! 800 meetris tuleb selle punktisumma saavutamiseks joosta 1.44,73 ja 1500 meetris 3.34,49 – ajad, mis on olnud kaugelt kättesaamatud ükskõik kellele Eesti jooksjatest.

Vaatame huvi pärast ka Nurme teisi tulemusi, et mis laadi jooksjaga on ikkagi tegu. Tema 800 meetri rekord 1.52,25 on IAAFi punktitabeli järgi üsna kesine – väärt vaid 963 punkti. (Maratonis võrdub see poolamatöörliku ajaga 2:21.39.) Selge, et Nurme pole kiiruslikult kuigi võimekas jooksja. Paneme tema rekordid ritta, alustades lühematest aladest:

800 m 1.52,25 – 963 p
1500 m 3.38,59 – 1125 p
1 miil 3.59,74 – 1078 p
2000 m 5.06,02 – 1074 p
3000 m 7.48,24 – 1126 p
5000 m 13.31,87 – 1096 p
10 000 m 28.59,88 – 1041 p
Poolmaraton 1:03.13 – 1062 p
Maraton 2:15.16 – 1070 p

Näeme, et IAAFi tabeli järgi on Nurme tugevaimad tulemused 3000 ja 1500 meetri jooksus, seejärel 5000 meetri jooksus. Mis näitab, et Nurme on pigem vastupidavuseeldustega keskmaajooksja. Maratonis peab ta oma rekordit veel vähemalt kolm, parem isegi kui neli minutit kärpima, et võiks kuulutada end maratonijooksjaks ning jätta lõplikult möödanikku mälestus endast kui keskmaajooksjast.

Fotod 1 ja 6: Tiidrek Nurme jooksmas maratoni Berliini EMil. Fotode autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 2: Tiidrek Nurme protestimas 2014. aasta oktoobris riigikogu hoone ees kooseluseaduse läbisurumise vastu, nõudes plakatil rahva arvamuse austamist. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix
Foto 3: Tiidrek Nurme jooksmas Pekingi olümpial 1500 meetris uue Eesti rekordi 3.38,59. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix
Foto 4: Tiidrek Nurme vedamas 2009. aastal Eesti meistrivõistlustel 800 meetri jooksu Nikolai Vedehhini ja Roman Fosti ees. Foto autor: Priit Simson, Postimees/Scanpix
Foto 5: Eelmise sissekande lugejate nõudmisel aplodeerib siin Berliini EMil neljanda koha saanud Leedu kõrgushüppaka Airine Palšyte. Foto autor: Reuters/Scanpix

55 Kommentaarid:

At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Tõusvas joones jooks, teine pool distantsi kiirem ning kümnetest meestest möödumine näitab tegelikult kannatlikkust ja usku endasse. Tiitlivõistlustel kus sinult head kohta oodatakse ei ole säärast taktikat kerge ellu viia. Kipud pundiga kaasa jooksma selle asemel et heaga maha jääda oma tegema. Just oma taktikalise plaani edukas elluviimine näitab et Nurme maratonimees ON. Mida pikem maa, seda rohkem mõistust peab ligi olema. Aeg ajaks. Tiitlikatel joostakse koha peale. Kuuma suve keskpäeval on 2:15 suurepärane aeg. 9.koht seda enam. Arvestada et Euro 70 parimat matsi, noored ja näljased olid jooksmas. Suhteliselt kõvem saavutus kui Kanteri 5 ja Balta 6.koht. Pärast belglast olidki puha etiooplaste puru euroriike esindamas.

Tuleb tunnistada et vanad kesk ja pikamaajooksu kunnid nagu me siin oleme siis lubadustest hoolimata on ikka esimeses pooles liiga optimistlikult tempot tehtud ja lõpukilomeetritel pikad minutid kaotust teenitud. Arvata võib et nii mõnedki EM osavõtjad langesid samasse lõksu. Ei ole kerge oma hetke vormi tunnetada ja teha optimaalne jooks, s.t. et lõpp ära ei vajuks. Nurme maladets!

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Märt Roosna üllitas päris jälgi arvamusloo Nurme Toompea protesti kohta. Normaalsetes riikides poleks tubli spordimehe üle ilkumist karistamata jäetud.
https://www.ohtuleht.ee/598842/mart-roosna-miks-paljud-eesti-tippsportlased-on-kuulutanud-homodele-puha-ristisoja

Juhin austatud sitakottide tähelepanu asjaolule, et Nurme ei protestinud homode armuelu vastu, nagu tungleb õhinal seletama Roosna, vaid RK uue pereseaduse eelnõu vastu. Vaks vahet.

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Ei, ei, härra Pullerits, lugejad nõudsid seda odaviskajat, kel olid nii võimsad reie lihased, et tõenäoliselt oleks ta eesti meestele 10 võistluses pähe teinud kui võimalus oleks antud.

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Nurme on maratoonar, selge see!
Rekordeid joostakse eelkõige kommertsjooksudel - Boston, London jne. - kus lubatud spetsiaalsed jänesed ja maailmarekordi eest saab lausa eraldi preemiaraha.
Nagu eespool öeldud - meistrikatel loeb koht, mitte aeg.
Muuseas, Tiidreku esimene maraton (Rio OM) oli 2:20.01, mis on siin kandis tugevalt üle keskmine aeg.

PS. Kritiseerib mees, kes pole elus ühtegi maratoni jooksnud ja ei tea mis tunne on peale 30-ndat kilomeetrit!

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Kas Loskutovi jooksud on nüüd nagu unustuse alla maetud seda hgh varju silmas pidades?

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Padre lasi oma aja mööda. Sellise 2:23 oleks vabalt jooksnud Kopenhaageni linna maratonil. Või Otepääl.

 
At 20:47, Blogger Priit Pullerits said...

Tiidrek oleks Pašale oma rekordiga kaotanud 2 km. See on suur vahe. Tiidreku tasemel maratoonarite ajad peaks olema alla 2:10. Kas Tiidrek jõuab kunagi selleni?

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Erinevalt meist paljudest on Nurmel selline võimalus veel olemas.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Kirjutise sõnum, on ainult kaks jooksumeest, Paša ja Pullerits.)))

 
At 00:11, Anonymous Anonüümne said...

Kõike mehed ja sportlased ei mõtle ega ole nagu Pullerits st. EKRE mees ja hea ongi.

 
At 07:56, Anonymous Anonüümne said...

Seda IAAF-I punktitabelit nii tõsiselt võtta ei tasu. Kui kõrvutada punkte kümnevõistlusega, siis saaame eriti haledad punktisummad sellel alal. Minu arvates annab objektiivse hinnangu jooksmises võrdlus näiteks naiste tulemustega, maailmarekordiga või protsentuaalne kaotos maailmarekordile. Maratoni pääsunormid tiitlivõistlustele on nõrgemad kui rajajooksus, seda võib iga professionaalne jooksja kinnitada. Kes on jälginud Nurme viimaste aastate tulemusi staadionil, võivad kinnitada, et tulemuste kõver on läinud alla. Nurme on klassikaline jooksja, kes oma karjääri on tulnud lõpetama maratoni joostes.

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Paveli 2.08.54 on ülikõva ER. Aga Nurmes on olemas potentsiaal see ületada.
Kiiruslikud võimed on paremad, tarkus on olemas. Soovime mehele selleks raudset tervist ja ka head õnne.

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Pole vaja vinguda nende suhteliselt madalate maratoni pääsunormide pärast. Maratoni pääseb korraga jooksma 70 - 100 osavõtjat ja hea ongi, saab rohkem rahvast võistlema. Demokraatia missugune. Staadionialadel seab omad piirid ruum. Eeljooksude arvu ei saa liiga suureks ajada. Veerand ja poolfinaale ei anna kümneid korraldada. Savanni neegrid on pikamaajooksude rekordid väga kõrgele kruvinud. Põhimõtteliselt valge rass ei pääseks varsti jooksudes üldse tiitlivõistlustele peale, kui teha kvalif.norm kindel protsent alla maailmarekordist.
Turjakate põhjamaalaste alaks jääks vaid heited tõuked.
Üleüldse, paljud jooksukuulsused keda oleme harjunud valgeteks pidama on tegelikult semiidid, araablased, ehk paremate eeldustega pikamaajooksule kui europiidid. Frank Shorter puhas juut, Matt Centrowitz (vaadake kui sobiv kehatüüp jooksuks), Sebastian Coe... ja matš moor to come.

Rahvamasside jooksubuumi, mis algas 60te lõpus ameerikas New Yorgist organisaatorid olid kaks juudi perekonda.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Ega tea midagi. 2:09 on ikka ülikõva. Nurme peab otsima selleks mõne sügise jaheduses joostava massimaratoni, kus leiab sobivaid sparringu vendasid kellega koos rühkida. Tippaegade parandused tulevad ikka väga raskelt kätte. Küsige Padre käest.

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

USA valgenahaliste kõva tase täna ja paaril viimasel aastal on tingitud nende ülikoolide jooksuvõistluste karusellist. Treenivad ja võistlevad suurte tiimidena koos. Põhimõtteliselt samasugune karjatreening mida aafrika külades viimased 25 aastat tehtud. Aga näed, edu toob.

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Encyclopedia Britannica:
The First Marathon Runner Wasn't Greek, He Was Jewish.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Kui arvestada hr Pulleritsu karjääri endise eduka keskmaamehena, siis tekib küsimus kas hr Pullerits on ka ... semiit?
Ja meie siin arvasime et Valge Hai Tartu linnast Emajõe äärest.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Meedias põle nüüd muud kui vaid jalgpall, kusjuures moslemite jalgpall, kui veidi äärmustada. See on sama nagu meile euroliberalismuse ja ameerikaliku haige poliitkorrektsuse vägisi kaela määrimine. Miks ei austata rahvuse eripära? Meie, eestlaste mängud on võrkpall, laptuu ja klassikaline suusatamine. Pole vaja meile suhu toppida neid maailma ülerahvastatud piirkondade veidraid alasid. Igal on kodus televiisor, kui nii vutihaige oled, siis vaata seda isiklikus urkas, nüüd leidi kintsukaapijad Rõivas ja Kanter kes seda asja aborigeenidele tv vahendusel pähe propageerivad. Leiavad kindlasti mingid lollakad argumendid nagu turism ja kohaliku jalkaspordi edendamine. Põlgus, põlgus, põlgus!
Ever never ei saa Eesti jalgpall isegi keskmikuks punnitage palju tahate.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas keegi küsis Nurme käest mis on tema edasised plaanid? Kirdist, Kanterist ja Balta haigetest varvastest teame kõike. Jooksjad on võrreldes platsi tegijatega täiesti alaväärtustatud. See on see TV efekt. Platsi võistlejaid näidatakse suures plaanis mitu korda, lisaks tutvustab kaamera nende treenereid. Jooksja teeb oma töö ja kui medalile ei tule, siis teda pole nagu olemaski. Kergejõustiku ülekande režii on juba aastaid täielik perse. Täiesti mõttetuid hüpete ja heidete katseid näidatakse aegluubis 2x, lisaks veel treeneri larff ja fännide näod. Samal ajal käib 1500m jooksu finaal! Vähe ei tee tigedaks. Näidaku seda aegluupi, olgu, kuid siis kui tegemist otsustava pos. või neg. katsega. Miks ei või plaanid vahetuda kiirelt, kui tegemist samaaegste aladega? Ei, ikka aegluubi peab läbi hekseldama.
Maratoni ülekanne. Miks ei saa ühe seisva kaamera eest meesterivi läbi lasta? Jooksevad mõne minuti jooksul kõik mööda. Liidergrupis ju ei juhtu erilist, et pidevalt seda peab jälgima?
Maratoni finišis näidatakse sõpru patsutavaid võitjaid, samal ajal tulevad järgnevad võistlejad sisse. Mida kuradit? Kus on professionaalsus? Kas me oleme võistlust jälgimas või mingit seebikat?

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Maratoonari kallal irisemine on nikerdamine! Kus on suure pildi nägemus? Seda pole.

15:10 võtabki ette suurema pildi kuvamise, mis jõnksutab ja häirib. See ongi tasuta TV omapära. Ilma rahata saad kompotti. Soovid mõnuleda siis keblata kohale. Nii on iga asjaga. Ostad odava jublaka võoi veel hullem - saad tasuta asja, siis kirud nöökimiste pärast. See kõik on selleks, et kergendaksid kukrut täis laksu eest. Isuäratajatega narritakse seni, kuni tüdined ja maksad soovitu eest. See ongi suur pilt. Rahakott puuga selga või vaata seda, mida rahajõmmid näha tahavad. Ja oh õnnetust kui nad on aegluubi fännid. Muidugi võib-olla ka proosalisem põhjus - õige operaator on parajasti nina nokkimas ja ei lasi tegevuse kaadrist välja ning seetõttu ongi vaja vaadata ajaviiteks miskit repleid.

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Suurt pilti näeb üksi Padre oma kotka silmaga, ning kui aega saab, siis seletab lahti meile sitakottidele. Seniks kannatust.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Kui see Padre on nii kotkasilmne Suurt Pilti nägema, siis milleks see mõttetu tähenärimine heast sooritusest eufoorias oleva maratoonari suhtes, kes oma parimad jooksud staadionil juba teinud? 3 kahe miinusega piinlikust tekitava postituse eest.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

See kui mõni tubli mees 10km pikalt alla tunni teeb ja poolmaratoni 1:03, ei tähenda et maratonidistantsi kohe 2:10 jookseb. Maratoni saladus ongi asjaolus, et 30km kohal saab pensupaak tühjaks ja tempo oluliselt langeb. Kes oskab sellest hädast hoiduda on maratonijooksja.
Mul on tegelikult kõrini kõigest maratonist, eriti ka jalgpallist ja autorallist. Suures plaanis on täiesti ükskõik kui palju karikaid saab juutide rahamasin Manchester Ühendatud või kas Tänak võidab 6 või 7 või 10 rallit. Haledad ärimehed. Teevad meie, maksumaksjate kukil endale karbasnäkki.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

16:13 näeb suurelt. Punkt.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Nii mõnigi mees on hakanud asju suurelt nägema. Tänage Padret for all the guud.

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Ott Järvela:
Euroopa superkarikafinaal on kõigi aegade suurim ja tähtsaim Eestis toimunud spordivõistlus, mille globaalse haarde ülelöömine on sisuliselt võimatu. Ainuke variant, mis pähe torkab ja teoorias võimalik, oleks ilmselt mõni profipoksi ülitähtis tiitlimatš. #UEFASuperCup


Absoluutselt ei nõustu. Profipoks ja klubijalgpall on eelkõige anonüümse bisnissmaailma, mitte Eesti jaoks tähtsad sündmused. Pappi tuleb raginal.
Eesti jaoks tähtsaim spordisündmus oli Jaan Taltsi ja Aleksei Tammiste vaheline tennisematš.

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

Täna paneb rahvas suurelt. See on suur blogi.

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

See on globaalse haardega blogi.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Aamen.

 
At 10:41, Blogger Priit Pullerits said...

Ahto Lobjakas avaldab täna Postimehes järjekordse idiootse, naiivse ja sinisilmse loo: "Rootsi põleb":
https://arvamus.postimees.ee/6118357/ahto-lobjakas-rootsi-poleb

Küsite, miks Postimees sellist jama avaldab?

Ma nüüd võin äkki välja öelda ülisuure saladuse, aga asi on lihtne:

Lobjaka arulagedaid ja rahvusvaenulikke tekste avaldades diskrediteerib PM tema kui vasakliberaalide ultraproduktiivse arvamusliidri kaudu kogu vasakliberaalset arvamustiiba, lastes Lobjaka kaudu suurte tulede säras paista, kui naeruväärne ja eluvõõras on kogu vasakliberaalne arvamusruum. Ja see, tuleb öelda, on PMil hästi õnnestunud, sest kui võrdlete veel 1,5-2 a tagust arvamusfooni Eestis, siis see on muutunud selgelt vasakliberaalsest märgatavalt paremkonservatiivsemaks. Ja suur osa selles on Lobjaka kirjutiste publitseerimisel, sest tema publikatsioonid, mis on saanud vasakliberaalsel tiival niivõrd domineerivaks ja tooni andvaks, on vähegi kahtlevaile inimestele näidanud selgelt, mida vasakliberaalne mõttelaad endast tegelikult kujutab.
Aga muidugi pole ma üldse kindel, kas PMi taktika sel liinil on olnud teadlik. Pigem siiski oletan, et see on nii välja kukkunud. Ent vahet pole - tähtis on tagajärg, resultaat!

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Miks Postimehe videotele eelnevas reklaamis reklaamilugejad esinevad perverdi häälega?

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Ei nõustu, Postimees avaldab tihti ka ilmselgelt vasakliberaalset üleilmastavat ideoloogiat pritsivaid välismaiseid autoreid. Kes pole nii silmapistvalt üle võlli nagu Lobjakas, kuid siiski. Foorumites imestatakse tihti miks laulab eraomanduses olev PM niivõrd brüsselitruud ideoloogiat, olles nö usklikum kui paavst ise.
Mingi foon võib olla konservatiivsem, kuid see on petlik kõhutunne. Kui mitu korda on PM peatoimetaja ise piinlikult soroslike kirjatükkidega üles tulnud? Korduvalt.
Vaadake head sõbrad. Füüsiliselt üliväikesearvuline Eesti rahvas ei saa mängida mingeid vasak-parem-vasaktsenter poliitideoloogilisi mänge, meie peame lähtuma küsimusest Kas oled rahvuslik või mitte? Kui mitte, siis sõida perse, sind pole vaja siia ei poliitikuna ega arvajana.
Meie olemist uuristatakse mitmest suunast, ESITEKS, Keskerakond valitseb nagu ise tahab, alles eile oli PM is artikkel homsest kakskeelsetest koolist, kus oli lause "vene kultuuri hoidmine Eestis". Vene keele rääkijaid on maailmas 270 miljonit. Miks peab arvuliselt 0,001 eesti rahvas hoidma lisaks enda kultuurile veel vene kultuuri? Passiivseks ja resignatsiooni pekstud eesti rahvas ei tee siinjuures teist nägugi. No tulgu see kakskeelne segakool. Mis meil sellest!

TEISEKS, kui lugeda lääne fooni, siis maailmapoliitika homne sõlmküsimus on, kes valitseb Euraasia mandrit? Vastus kipub olema USA ja Venemaa KOOS!!! Meie siin armastame mõelda et lääs kaitseb meie rahvust ja territooriumi! Väga egoistlik arvamus. Miks peaks olematu rahvakild maailma vägevatele korda minema? Et nagu tantsime hästi kaerajaani? Suusatame ilusat klassikat? Kaitseme nende liberaalseid väärtusi oma nõrga häälekesega?

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaar keeleartiklile :
.... ja pange tähele, meil ei ole riigis isikut ega institutsiooni, kes ütleks, et nii see Eestis ei käi, riigikeel on eesti keel, koolikeel on eesti keel, Tallinn on eesti linn. Ja nii jääb. EI OLE ANSIPIT, nagu oli 2006-07, kes ütles: eesti lipp peab saama Eestis igal pool vabalt lehvida, vene destruktsiooni õhutamiseks kasutatav pronkssõdur tuleb kesklinnast teisaldada (NB! kogu meedia, mis juba siis oli vasakpoolne, sõdis selle vastu). Ei ole sellist peaministrit, sellist presidenti, kõik nad on multikulti, lisaks on nii riigis kui Tallinnas võimul JedRossija harupartei.

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Mitte kunagi ei ole eesti rahva eksistents olnud nii kriitilises seisus kui täna. Mõlemas, nii vaimses kui füüsilises plaanis.
Me võime küll öelda, et oleme tuhandes komisjonis ja rahvusvahelises organisatsioonis. Kui kuumaks läheb, oleme üksi.
Kaljulaid ütles Trumpile loll-naiivse "äksis of guud".
Mida ütles Trump Kaljulaiule?

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Padre ja tema sõbrad näevad asju suurelt.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

On kolm suurt meest - Trump, Ansip ja Pullerits

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult neli - Trump, Ansip, Putin ja Pullerits

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas ainult minul on tunne, et Padre on meis, sitakottides pettunud?

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Mul on see tunne juba ammu.

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 22:54, Blogger Priit Pullerits said...

Nurme tegelikult tagasihoidliku ajaga saadud 9. kohast on rohkem juttu kui Kirdi pronksist, nagu oleks see eriti suur kangelastegu. Jah, 2:15 on aeg, milleni ma ei küüniks kunagi, aga see pole ka aeg, mille üle üleliia hõisata ja mille eest peaks Nurme kuulutama kangelaseks, sest ärge unustage, see andis niigi nõrga tasemega Euroopa maratonijooksus alles 9. koha. Maailma tegelik tipptase on pikki kilomeetreid eespool.

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Täpsemalt 4-5km eespool. Jämedalt 10%. Samas PP kaotus tipule on 15% 800-s. Millest me siin räägime? Luuser targutab tegija kallal kes Alabamas nopib medaleid. Või mis see mõte siis sellel õpetamisel on? Kas Eestisse tuleb maratoni võitja? Jah kui Eestis hakatakse puntratrenni harrastama. See tekitab soodsa aura.

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 07:41, Anonymous Anonüümne said...

Oda on maailmas väheharrastatav ala. Tulemustele palju juurde ei annaks, kui toimunuks EM-i asemel MM. Kui palju on maailmas inimesi, kes on kunagi oda visanud, või kellel seisab oda kodus? Kui palju on maailmas inimesi, kes on osalenud mõnel jooksuvõistlusel või on jooksutossud kodus?

 
At 08:16, Blogger Priit Pullerits said...

Targutaja 23:24 - kui Nurme kaotus on 10 % ja minu kaotus 15 %, siis see on veelkordne näitaja paraku Nurme kahjuks. Sest tema on ikka elukutseline jooksja, mina olin lihtne harrastaja üliõpilaspõlves, kui saavutasin oma -15 % tulemuse kahe aasta pikkuse trenniga, mis polnud mingi õige trenngi, kui mu kuukilometraaž oli heal juhul 130-140 km. Võrreldes sellega, kui kaua ja kui palju Nurme trenni on teinud...

Väga hea ja arukas analüüs, lp Panta Rhei. Aitäh, et siin s***kottidele asja selgitate!

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

Ühe latiga mõõta spordialasid on paraku võhiklus. Pikamaajooks on Aafrika talentide tõttu tipu viinud niivõrd kõrgele, et 2:05-st siin rääkida kui Kirti saavutusele vastavast tulemusest on äärmiselt rumal, eriti veel hiljuti kommenteerinu fakti põhjal, et odaviset harrastab kaduvväike osa võrreldes pikamaajooksuga. Lisaks, pikamaajooks on omaette maastik, kus talentide pesa asub Euroopast eemal.

Aga kui numbrite keeles rääkida: Kirt ei teinud isiklikku, Tiidrek tegi tugeva isikliku - kumb ennast ületas?

 
At 09:22, Blogger Priit Pullerits said...

Mis viga isiklikku teha, kui see on seni nii nõrk nagu 2:17 kandis. Aga eks tee isiklik, kui su tulemus on maailma kõigi aegade edetabelis 20. Tarkpea...

 
At 09:56, Anonymous Reremont said...

Kui lähtuda minu loogikast, siis sporti võiks teha selliselt, et kui rekord tahab tulla, siis tuleb ise. Ei pea junnitama. Ei aita euroremont siin.

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

Maratonis ja pikamaajooksus on täna nii kõva tase, et võitjat on võimatu ennustada.
Odaviskes võib, kettaheites ka. See näitab ka loomulikult taset.
Euroopa või maailma tipp odaviskes, vahet pole, võitja tuleb 2-3 teada mehe hulgast. Aga maratonis?

Kettaheites oli mitu aastat järjest 3 sama meest medaleid jagamas. Kanter, Harting ja poolakas. Maratonipõllule lisandus igal aastal min 20 uut noort meest, kes võimelised kohe võitma. Mitu pronksi Kanter välja meelitas keskpärase 65 meetriga? Päris mitu. Mitu medalit tõi hirmkõval 2.08 tasemel Loskutov?

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

PPullerits:
Aga eks tee isiklik, kui su tulemus on maailma kõigi aegade edetabelis 20.
—-----–---—--------------------------
jutt on siin odaviskest.

Väidan KIVIKÕVALT, et eestlase jaoks on kergem teha odaviske 20.tulemus, kui jooksus 20.tulemus. Miks? Genotüüp. Eestlane on turjakas võimsa ülakehaga mees. Kuidas näevad välja jooksumaailma parimad, seda me teame. Ehk siis, Nurme on eestlase jaoks valel alal. Sama oli Loskutov. Jooksus on eestlasel maailma tippu palju palju raskem jõuda kui eestlasel kuulitõuke, kettaheite, odaviske tippu.
Eesti mehed nagu ka soomlased on olnud jooksutipus, kuid siis ei olnud aafriklasi ja araablasi massiliselt ei harrastamas ega võistlemas.
Sellik oli tipus. Kuid tema ajal teadis maailm vaid ühte keenlast - Miruts Yifterit. Henry Rono ka.

Kõige kõvem eesti kergejõustiklane on R Mägi. Temal on kõige kõvem konkurents, ehk tipptase on kõrgele viidud.

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Isikliku arengu plaanis on Nurme tulemus igati tunnustamist väärt, kuid tulemusspordi vaates on ta maailmamastaabis veel sitakott. Ja ei midagi isiklikku. Tunnustan igati tema pühendumust spordile ja ka Eesti kontekstis on tema aeg suurepärane saavutus, kuid paraku suures pildis pole tema praegune tulemus kõneväärne. Kõneväärse tulemuseni on vaja ligi kümmekond minutit kiiremini joosta.

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

to 10:23

Kas teil mõni uuring, et eestlane olla turjakas võimsa ülakehaga mees, ka oma väite kinnituseks viidata on.

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Maratonis kõigub aeg päris laiades piirides. Ilm oli suvine, päike taevas, Nurme jooksis üksinda. Sinna läks vähemalt 2 minutit kaduma. Maratonis joostakse oma tipptulemusi kevade ja sügise jaheduses.
2:05 oleks utoopia. Mitu valget meest on selle saavutanud? Savanni neegrid on meid 2:03 aegadega ära hellitanud. Ei jookse valge mees sinna kanti kunagi. 2:10 on absoluutne tipp.

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

11:51 kuradi värdi ajad siin juuksekarva lõhki. Oled sa näinud kuidas näevad välja aafrika jooksjad? Eesti jooksjad on nendega võrreldes 3x kopsakamad. Keskmine Eesti mees on 6x jämedam.

 
At 05:30, Blogger yanmaneee said...

adidas zx flux
longchamp handbags
valentino
yeezy boost 350
timberlands
louboutin outlet
kyrie 5 shoes
michael kors handbags
fila shoes
chrome hearts online

 

Postita kommentaar

<< Esileht