neljapäev, veebruar 21, 2019

Pullerits: Mida teha Alutaguse maratoniga?

Pärast Tartu maratoni oli küsimus: mida veel? Laupäevane Alutaguse maraton ei tundunud just ahvatlev, sest:

- hooaja kaks põhivõistlust, Tartu teatemarton ja maraton – just selles järjekorras – on läbi;
- küünarnukid ja randmed olid Tartu maratonil paaristõugete raiumisest valusad, vajasid ravi;
- nädalavahetused kuluvad muudkui kodunt eemal võisteldes, puhkamisaega ei jäägi, aga kevad läheneb, vaim tuleb suurteks seiklusteks valmis panna;
- Tartu Ülikoolis algas eelmisel nädalal õppetöö, mu kursusel osaleb 80 tudengit, nende koduste ja kontrolltööde parandamine nõuab nädalavahetustel niigi mitu head pikka töötundi;
- maratonil osalemine läheb maksma vähemalt sada eurot, mille teenimine ei lähe sugugi nii kiirelt ja kergelt, nagu selle kulutamine;
- äkki tuleb pärast nädala alguse sula ja nädala keskel saabunud külmalainet Alutagusel liiga kiire ja jäine rada, mis on palju ohtlikum kui Tartu maratoni rada, kus jagub ruumi märgatavalt rohkem;
- kui tulevad samasugused ilmastiku- ja rajaolud nagu Tartu maratonil, on viimaseks tosinaks kilomeetriks Alutagusel kliistri pidamismääre samuti alt kadunud ja läheb tõusudel kangutamiseks.

Ainus osalemist soodustav tõsiasi on see, et Vahur Teppani suusapaar V.T. 18 (vasakpoolsel fotol fotol vasakus käes) on nüüd minu oma. Kui Teppan on koos Hiina suusatajatega Seefeldis MMil, on ju soodne aeg tema varustusepargis inventuur teha, kas pole nii? Selles mõttes, et tal mõtted nagunii mujal ja vaevalt ta eemalt väga süüvida jõuab, mille ta ära annab.

Niisiis, plusse sai vähe. Seepärast helistasin Alutaguse maratoni peakorraldajale Robert Peetsile.

Peets kirjeldas, et lund on Alutagusel küll ja prognoosi järgi tuleb juurdegi, ilmselt ka võistluseelsel ööl ja hommikul. Aga sellest ei maksa end heituda lasta, sest kui rajad ongi hommikuks lund täis sadanud, läheb teele mootorsaan ning selle taga paar suusatajat, kes värsked jäljed sisse veavad. Lund on sealkandis, muide, lausa nii palju, et kui rajalt kõrvale pehmele metsaalusele pinnasele astuda, vajub Peetsi sõnul põlvini lumme. Ühtlasi märkis ta, et nädala alguse vihmasajud ei suutnud Alutaguse radadele isegi lompe tekitada.

Peets kinnitas, et kuigi õhutemperatuur püsib ilmselt laupäevani miinuspoolel, ei tule kohe kindlasti Alutagusel sellist jäärada nagu Tartu maratonil.

Kuna Tartu maratonil põhjustasid kurvid ja laskumised erakordselt palju kukkumisi, uurisin Peetsilt ka nende kohta. Ta ütles, et esimene tähelepanu nõudev laskumine saabub 2,5 km kandis, kus rada kergelt pöörab, ent vähegi vilunud sõitjad sahatama küll ei pea. Teine nõudlikum laskumine on tema kirjelduse järgi 27. km-l liivakarjääri tagaotsas, kus algul kulgeb rada otse, siis keerab paremale ja läheb vastu tõusu. «Muu on lihtne,» lisas ta.

Tartu maratonil põhjustas palju pingelisi olukordi ka tõsiasi, et jäljed olid mitmel pool tõmmatud kurvidesse. Peets rääkis mulle, et Alutagusel on aastaid tegutsenud üks ja sama rajameister, kes tunneb nii suusatamist kui kohalikke olusid. Ühtlasi märkis Peets, et kavatseb raja koos võistluste juhataja Tiit Pekiga enne maratoni läbi sõita veendumaks, et kõik on korrektne ja ohutu. Ta kinnitas, et kurvides ei saa klassikajälge olema. Nagu ei tule rajale tema väitel ka ohtlikke laskumisi.

Niisiis, mis suusaüldsus arvab ja soovib, kas tasub mul Alutaguse maratonil starti minna?

Foto 1: Siga stardib Tartu maratonile. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits pärast Tartu maratoni lõpetamist Vahur Teppani suuskadega, millel kliistrijäänused veel all. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits enne Tartu maratoni enda Atomicu ja Vahur Teppani Fischeri võistlussuuskadega Tehvandi suusastaadioni taustal. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 4: Tartu maratoni võitja soomlane Niko Koskela. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpi
Foto 5: Mart Kevin Põlluste lõpetas Tartu maratoni parima eestlasena kaheksandal kohal. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix 
Foto 6. Priit Pullerits pärast Tartu maratoni lõppu diplomi järel. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

62 Kommentaarid:

At 16:09, Anonymous S.hunt said...

Mis sa kused,kuivad heinad.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi tasub. Alutaguse on ilus sõit. Pagana kahju et nad seda see aasta ennem maratoni nädal ei teinud (nagu tavaliselt). Sinna ta sobis ideaalselt. Oli plaan minna öö sõidule kuid kolleegid haiged, üksi ei hakka minema.

Huu

 
At 16:23, Anonymous MargusM said...

Priit, sul endal nagu üldse otsustusvõimet pole? Viimasel ajal viskab kuidagi tihti sellist "mehed ütelge, mis ma tegema peaks" laadi abitust.. või on see meelega konstrueeritud õpitud abitus?
Kuidas on võimalik sellisele selgrootule isikule nõu anda?

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Jäta vahele ja mine Haanjasse, seal maratonil saab vähemalt laskumist harjutada.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Einoh mis küsimus see nüüd on - kuidas mitte minna ?!
Kui Alutagusest on juba artikkel kirjutatud, peakorraldajale helistatud, kõik see mis oli Tartu Maratonil valest on Alutagusel õieti, siis … nagu üks mu kunagine kolleeg ütles: "Kui asi on juba kõvaks aetud, siis pole mingit taganemist - tuleb ka vahekorda astuda!"

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

Kel TMil midagi kripeldama jäi, see saab Alutagusel redemptioni, ehk kättemaksu teha. Puraka välja lasta.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

See tänane Postimehe "litakas" oli küll -- ei leia paremat sõna kui -- variserlik. Kes see mees oli, kes kuulutas, et ta "Sirpi" ei loe, kuna seal võib olla "punaste" seisukohti?

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mine!

 
At 22:14, Blogger Priit Pullerits said...

No mehed-mehed, eriti MargusM, kes on taas suu paksu täis võtnud ja mölisema kukkunud! Te ikka üldse ei kontrolli asju või? Nii lihtsalt lasete end lohku tõmmata. Mu nimi on Alutagusel juba kolmapäeva õhtust avalikus protokollis kirjas. Puudu on vaid parem kepp, aga küll selle ka saab. Kunts lubas aidata. Ja Teppani suusad, mis nüüd minu onad, ka valmis viimistleda.

 
At 22:16, Blogger Priit Pullerits said...

...omad pidi too sõna olema. Mobla on peenikeste sõrmedega preilidele...

 
At 22:30, Anonymous Anonüümne said...

Ai põrgu, Padre hästi paneb! Mees on võitlusvalmis. Kepp paunas ja mõõk vööl. Anna vaid vaenlase liha ette!

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

:D mängu ilu- tuleb Teppani ex-suuskade peale ona, kuniks paremat keppi pole Kuntsi käest

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Padre on kunn. Ühel ilusal päeval laseb ta teid kõiki oksa tõmmata!

 
At 01:01, Anonymous my precious said...

kas auguga Fisserid ka onad?

 
At 02:00, Anonymous Anonüümne said...

Kelk seletab tänases Postimehes TM asja.

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Ei leia linki.

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu sa Priit minna tahad - Alutagusele või Tamsallu? Kui segaseks jääb, siis loe oma postitus üle :-)

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

23:41 see ilus päev võib saabuda juba sellel kevadel. Hoiame pöialt!

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

https://tartu.postimees.ee/6528995/kuidas-sundis-tartu-maratoni-crash-movie?_ga=2.135919281.1813272246.1550467677-1672636289.1496661065

Kelgult pmst õige jutt- TM rada on parim aga on üksikud kohad kus IGAL AASTAL kukutakse massiliselt (nt viimane tõsisem paremkurviga laskumine enne Matut , üks nõme vasakkurv Harimäe laskumiste keskosas , rääkimata sest rumalusest 21 km enne lõppu kus Jürgen end vigaseks kukkus) ja mis oleks lihtsasti võimalik sujuvamaks kujundada.
Asi ei ole oskustes sest samamoodi kukuti ka juhtgrupis!

Vist on asi selles et rada on suuresti paika pandud 80-ndate alul toonaste kleenukeste puusuusameeste poolt.. kiirused on tänapäeval midagi muud.

312.1.1 Murdmaasuusatamise rajad peavad olema planeeritud nii, et võimaldavad proovile
panna võistlejate tehnilised, taktikalised ja füüsilised võimed. Raja raskusaste peab
olema vastavuses võistluse tasemega. Rada tuleb planeerida võimalikult
looduslähedaselt, vältides lauskmaa ning tõusude ja laskumiste lõikude vaheldumise
abil ühetaolisust. Kus võimalik, tuleks rada planeerida läbi metsa kulgevana.
Võistlejate sõidurütmi ei tohi rikkuda liiga paljude järskude pöörete või järskude
tõusudega. Laskumised tuleb planeerida nii, et nad oleksid võistlejatele tõsiseks
proovikiviks. Samas peab rada olema sõidetav ka kiirete rajaolude korral.


 
At 10:52, Blogger AinK said...

Mis te norite Priidiku kallal, ta nii kõva mees, tõmbab lagunevale kehale seitse teipi ümber ja läheb Alutagusele ja Tamsallu ühekorraga. Ja samal ajal kontrollib kontrolltöid kah, vot nii!

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Saite nüüd Ainilt kõik tähenärijad! Paras teile! te mõõdate kõiki ja kõike enda ahtakste võimete pinnalt, arvestamata, et Padre Pullerits ei ole samasugune lihtsurelikust näljarott nagu teie. Kui te sellest ka veel pole aru saanud, siis mida te väike aju üldse võtab??

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

10:55 hästi öeldud, kokkuvõtlikkult.

 
At 11:02, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 10:31. Loodan sama. Aga teised: eks igaüks räägi oma rikutuse piires, ja kui teie tase on see, et erutuda, kui sõna "omad" asemel kogemata moblas "onad" trükkisin, siis see, seltsimehed, räägib teie väärastunud ja perverssete kalduvustega süvaisiksusest. Või lausa alter egost? Believe me: you need help! And you need help NOW! (Muide, parem kepp, kui keegi aru ei saanud, tähendab parema käe suusakeppi. Sellel murdus teravik ära TM-il.)

 
At 12:36, Anonymous Roberto said...

Priit sa võta see kepp näppu ja mine näiteks A&T sse . Poisid panevad sellele uue kulbi koos teravikuga.

 
At 13:04, Blogger Priit Pullerits said...

Aga Tartus ei ole enam A&T-d. Kas ma pean nüüd kepi pärast Tallinna sõitma?

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Kepi pärast sõidetakse kaugemalegi, kui seda tõesti vaja on.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Toona, nädal kaks tagasi enne TMi oli see pingete langetamise teema üleval. Oleks pidanud meestele mõne valgenahalise pruunisilmse kaunitari ette söötma. Kuna jäi tegemata, siis nüüd on mehed ärevil ja valmis kepi järele Jekaterinburgi sõitma, 2680km.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Häda nende kaigastega, TM-il murdus üks ja nüüd jama. Otepääl pandi Hawaii kinni, osta pole kuskilt. Korra sattusin Tartu ja suure otsimisega leidsin sobiva pikkusega roikad Rademarist aga koju tulles selgus, et ühes on mingi jublakas sees mis kolksub liigutades. See ei liigu kogu kepi pikkuse ulatuses, seega käepidet maha võttes kätte ei saa. Ilmselgelt vaja tagasi viia aga ei tea kuna uuesti Tartu satub, homme aga pole millegiga Alutagusel tõugata.

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Puertoriiko tüdrukud on ka head, aga elavad maru kaugel. Tuleb paaristõuked MyFitnessi trenažööril teha.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Taktikalises plaanis ei ole soovitav areng. Mehed peaksid kodumaal püsima sõjalis-poliitilistest realiteetidest lähtuvalt. Scanpixilt puertoriiko tüdrukud kopakabanja biitšil lühikeste trussikute väel. Vähese hinnaga on win win olukord täiesti saavutatav. Tahtmise küsimus.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Kopakabanja biitšil promeneerivad argentiina tüdrukud. Ka lühikestes trussaarides. Nad ei tea Eestist midagi.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on süüdi.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on süüdi jah. Aga eks Padrelgi oma 10-15% süükoormat kanda.

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Anne kanali biitšil on vene tüdrukud. Kah väga ilusad. Soonets ei ole süüdi.

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Riigikogus kah kenad esindajad. Naudime neid kuniks Soonets ärkab. https://kroonika.delfi.ee/news/paevapilt/klops-laks-kiireks-urve-palo-unustas-viimasele-istungile-minnes-olulise-pesutuki-koju?id=85403273

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Kogu maailma biitšid on täis tüdrukuid. Aga meie ei näe ühtegi! Soonets on süüdi. Ka Padre on süüdi.

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Soonets ei ole süüdi. See on Pullerits kes arvab, et kuni hooaeg pole lõppenud siis mehed ei saa lõdvaks lasta.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Pseudoprobleemid, Priit.

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

Sisulist ja Priitu ärritav teema, kas homme kliister või tahke rf kattega?
Võtsin õlle, ei suuda otsustada.

 
At 20:51, Blogger Priit Pullerits said...

Ma küll ei muretse! No mida?!? Suusad Kuntsile, tema nuputab ja vastutab, mul ei mingit probleemi. Piirojal sama lugu. Viskan talle Kuntsi tehtud Teppani suusad starti, andku tuld! Nagunii sotsid ei võida. Ei tule kolme sissegi.

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Piiroja kalal, arusaadav. Panin RF alla, kui mööda sõidan homme siis ütlen "hei Priit"

 
At 01:44, Anonymous Anonüümne said...

President Kersti Kaljulaid Alutaguse öömaratonist: "See oli nõiduslik sõit!"

https://pohjarannik.postimees.ee/6529961/president-kersti-kaljulaid-alutaguse-oomaratonist-see-oli-noiduslik-soit

 
At 08:56, Blogger Priit Pullerits said...

Olen teel Alutagusele, värske lumi maas. Kuntsi valik vist õige.

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Loodame siis täiega võitlust ja hilisemat värvikat reportaaži kuulda.

 
At 10:37, Blogger Priit Pullerits said...

Algul nagu pidas küll, täitsa norm, aga näis, mis rajal saab, 44 km on pikk maa ja olud kindlasti muutuvad.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Kes see pidurit suusale paneb, ikka uisusuusk ja paaris töö.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Kes Tartus (suusa)keppi tahab, sel soovitan minna Nevene-sse.
Keppi saab talveks ja suviseks suusarolleriks. Ka kepikõndijatele jagub.
Lisaks muud suusakaupa.

PS. Kauplusega mitteseotud isik lõpetab sellega teavituse.

 
At 15:10, Blogger Priit Pullerits said...

Täna oli täitsa tibens, tuli päris norm sõit, viimaste aastate parim koht.

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Tehke järgi, sitakotid.

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole ju tegijaid.

 
At 18:04, Anonymous Spetsialist said...

Jaa, tõsteti normaalsele mõistusele täiesti hoomamatul põhjusel Alutaguse pärast Suurt Mõõduvõttu ja sarja suurimaks kaotajaks jäigi just Alutaguse.
Pärast sellist talve oleks osalejate arv pidanud olema ikka märksa suurem kui täna. Nädal (vabandust, 6 päeva) pärast talve suurimat pingutust, kus keha pole veel ära jõudnud taastuda ja ka pingelangu (kõrghetk ju möödas) ei tule paljud sõitjad paljuski objektiivsetel põhjustel kohe uuesti klassikasõidule välja.

Enne Suurt Mõõduvõttu aga Alutaguse alati 5+ sõit olnud.

Mõttekoht - Alutaguse mehed ja Estoloppet.

 
At 18:24, Anonymous Priit Pullerits ühest teisest arvutist said...

Mida juttu, et keha pole Tartu maratonist taastunud? On küll!
Ja Tartu maraton andis just laengu, et nüüd võiks hakata kõvemini panema, tekitas isu ja motivatsioonitõusu ning tunde, et nüüd on vorm järjest parem. Mida tänane sõit tõestas, et ongi. Mis te nutate? Panna on vaja!

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Mida tänane sõit tõestas

Mullu 2:29, tänavu 2:32 - "igatahes tagasiminek mullusega on märgatav."

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Võitsin täna Padret. See oli liigutav hetk. Pisarad jooksid mööda põski alla. Seda juhtub väga harva.

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Sa mees näed und. Võisid küll enne Padret finišisse kobistada, aga Padret sa EI võitnud kohe kindlasti.

 
At 20:36, Blogger Priit Pullerits said...

Metštatj ne vreedno, ütleb selle peale Art Soonets.

 
At 20:47, Blogger Priit Pullerits said...

Kuule, "tarkpea", 18:42! Mida peaks ütlema Marti Himma? Tema sõitis tänavu ligi 19 minutit aeglasemalt. Ikka võitis! Mis tema "tagasimineku" kohta ütlete, ah?
Vaadake parem mu kohta! Mullu 144., tänavu 107. Mida selle edasimineku kohta ütlete, ah?

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Ütleme et ülikõva. Sellise mehe järgi peab joonduma. Valvel seisma ja tema käsku kuulama ja täitma. Aamen.

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Kas Soonets räägib vene keeles? On ta Nõukogude armee ohvitser? Või Eesti? Või Nato?

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Vot siis. Hea suusk lippab kehvades oludes sama hästi kui hea ilmaga poe suusk. Karm laristamine. Mis see nipp siis on? Suusk peab olema nii pehme kui võimalik?

 
At 13:08, Blogger smart group said...

شركة تصميم مواقع
تصميم مواقع
شركة تصميم مواقع بالرياض
شركة تصميم مواقع بالسعودية
شركة اشهار مواقع بالسعودية
شركة اشهار مواقع
سيو
هوست
حجز دومين
حجز هوست
استضافة مواقع سعودية
ارخص استضافة مواقع
عروض استضافة مواقع
عروض تسويق الكترونى
حملات بالنقرة
عروض استضافة مواقع
حملات مدفوعة
حملات سوشيال ميديا
حملات جوجل ادوردز
حملات سوشيال ميديا
حملات تسويقية
خدمات كتابة المحتوى

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Ütleme seda, et lihtsalt osavõtjaid oli vähem ja konkurents lahjem - selleks ei pea ju ajakirjanduse õppejõud olema, et sellest aru saada ...

 

Postita kommentaar

<< Esileht