esmaspäev, detsember 07, 2009

Pullerits: Kuidas nädala kilometraaž nullini kukkus?

Kujutan ette, kuidas konkurendid on kas jahmunud või rõõmustavad. Võtsin nädala näitajaid kokku ja kilometraaž tuli ilus ovaalne null. Kordagi ei saanud rullikutele, suuskadest rääkimata.

Aga kaugel sellest, et heidaksin meelt. Otsustasin panustada muudesse treeninguvõimalustesse.

Nimelt tegin lõppenud vihmasel nädalal ainult saalitrenni. Kokku neli korda, puhast treeninguaega pisut rohkem kui neli ja veerand tundi. Et nii vähe? Aga saalitrenn võtab ka palju rohkem läbi kui rullitamine, mis on monotoonne tegevus. Seevastu jõuharjutuste tegemine on nagu mõõdukas tempos lõikude läbimine: igaks harjutuseks tuleb kontsentreeruda ja siis seda maksimumilähedase pingutusega teha.

Keda statistika huvitab, siis eelmisel nädalal oli puhast-puhast jõu arendamist 1:26, sõudeergomeetril läbisin 29 km (paljude soovitusel võtsin käigu varasemalt seitsmendalt kuuendale) ja suusaergomeetril vinnasin 12 km (8. käik). Keskmised tempod oli sõudeergomeetril pisut üle 4 min/km ja suusaergomeetril veidi alla 4.35/km.

Igatahes tunne on selline, et viletsam ma küll pole kui eelmistel aastatel. Näiteks laupäeval tõmbasin soojenduseks 5000 m sõudeergomeetril 19.17,6ga, mis teeb keskmiseks 500 m lõigu ajaks veidi alla 1.56. Head mehed on kõrvalt aeg-ajalt juhendanud, kuidas tõmbesse rohkem jõudu sisse saada - aga ega see jõud muidu ka tule, kui et peab olema, mida tõmbesse panna. Eile tegin 5000 m märksa rahulikumalt, 19.50ga. Siis 40 minutit jõudu peale, nii et särk leemendas, ja kõige lõpuks veel sõudeergomeetril 2000 m lõdvestuseks 8.10ga.

Miks siis järsku nii palju jõusaalitreeningusse panustada? Asi polnud ainult vihmases ilmas, sest teatavasti ei põlga ma ka märjaga rullitamist ära. Lihtsalt tundsin, et pelk rullitamine ei anna enam efekti. Et vaja on jõunäitajaid parandada. Olin oktoobri algusest üle-eelmise nädala lõpuks läbinud rullidel 595 km, mis peaks olema parajalt piisav, et mingisugunegi baas luua. Lisaks sõitnud suvel rattaga ligi 2800 km, kusjuures arvestades mu ratast (Optima) peaks 1 km minema arvesse ikka vähemalt 1,3 km eest. Aga on ju loogiline, et siit edasi oleks vaja jõunäitajaid parandada, kui mingisuguselegi arengule loota - eriti minu vanuses (44)?

Kuid parandage mind, kui olen jälle millestki vääriti aru saanud ja midagi vildakalt teinud. Igatahes fakt on see, et Eestis üldlevinud treeningpõhimõtetest ei tohi küll lähtuda, sest nagu näitasid taas nädalavahetuse MK-tulemused Saksamaalt, ei toonud siin levinud suusatreeningu printsiibid ka sedapuhku Eesti meestele mingitki edu. Taas tuli fiasko.
******
Road 267, Grapevine Canyon, Death Valley National Park, California. 19. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Sprindi MK-etapp Saksamaal Düsseldorfis, kus eestlastel punktikohale asja polnud. Foto autor: Scanpix Sweden
Foto 2: Venelane Nikolai Morilov vedamas sprindi MK-etapil Saksamaal Düsseldorfis meeste teatesprindi võistluse finaali. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Venelane Aleksei petuhhov vedamas sprindi MK-etapil Saksamaal Düsseldorfis meeste teatesprindi võistluse finaali. Vene meeskond võitis võistluse. Foto autor: AFP/Scanpix

32 Kommentaarid:

At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Kui kõik sportlased sama sihikindlad ja plaani pidavad oleks kui PP, siis tuleks tulemusi nii, et muda. Vaatame, aga nüüd konkureerivat blogi http://www.rattaprofid.com/ ja märkame, et kõva nädal tuleva hooaja ettevalmistusaega on möödas ja enamik rattureid alles põõnavad. Vaid mõni üksik tsainik üritab trenni teha, ülejäänud kavatsevad uuel aastal vana rasvaga hakkama saada...

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Sai lõpetatud just treening laupäevast laupäevani ja suusakilomeetreid kogunes 365 ning kokku tuli vähese jooksuga 28 treeningtundi. Sellest peaks vast piisama et TMil 300 sisse rahulikult sõita. Nüüd edasi mõni kord nädalas ujuma ja kui taevaisa lund annab, siis TM stardis näeme.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

"Seevastu jõuharjutuste tegemine on nagu mõõdukas tempos lõikude läbimine: igaks harjutuseks tuleb kontsentreeruda ja siis seda maksimumilähedase pingutusega teha."

Jõusaalis, tähendab max.pingutus seda, et kas siis raskus või korduste arv seerias, peab olema selline, et jõuad teha viimase korduse igas seerias nö. jeeli-jeeli, st. et kui peaks ühe korduse veel tegema, võib see õnnestuda, aga võib ka mitte, st. jõud on otsas. Siis 60-90 sek. puhkust ja uuesti. Mida "roosamad" on hantlid ja raskused seda kauem läheb. 40 min. jõusaalis ei saa olla tõsiseltvõetav ja arendav treeningu aeg. Nt. kui "lenanta" hantlitega 3 x 30, läheb ainuüksi selle peale 10-12 min.
Minu arvamus. Mida iganes Te lgp. PP. ka teete, Te langete kohe ühetaolisuse rutiini ja areng toppab ennem, kui see on alanud. Ja see otsatu kiirustamine?! Trenn, on nauding ja mõnu, mitte sunnitöö ja kellaga võidu jooksmine.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Mitte ükski sõudergomeeter ei asenda imitatsiooni, rulli või suusatreeningut.See on pelgalt eneseõigustus, -lohutus, mitte minna viletsa ilmaga välitreeningutele. Seega PP, kõik need trenazööride tõmbed võid lugeda huvitavaks ajaviiteks, mis suusaedule annavad miniaalselt . Olud on rasked ,aga siiski tartlasena-tõsise harrastajan ei tohiks olla palju vähemalt nädalavahetusel jõuda Otepääle lund proovima.Ja usu, seal saad aru,et minu jutt on õige ,suusal pead paljugi nullist alustama(kuigi tänu põhjale läheb vast harjumine kiiremini.Samas vajalik tasakaal jms. on tänu mugavsusspordile,loe_:ergomeeter, täiesti kadunud)
R

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Minu arvates õige lähenemine. Murrad rutiinist välja. Samas suurendad mehhaanilist võimsust.
Kui suudaksid leida veel ka aja ja vahendi (kannakõõlused Sul vist endiselt tuksis) ja teha nädalavahetusel üks 3 - 4 tunnine madala pulsiga (120 - 130 lmin) treening - no võiksid arengus sammu astumisest unistama hakata küll.
terv
Peip

 
At 12:47, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, esimene kommenteerija ja Peip, ma arvan ka, et mõistlik on teha vahepeal teistsugust treeningut, mis just võimsust arendavad. Seda, et see kasulik pole, räägivad need, kes on ainult suuskadel või rullikutel uhanud ja taipavad nüüd hilinemisega, et on enamasti paigaltammuvat trenni teinud. Näiteks tunnen oluliselt, kuidas õlavööde, klassikasõidu oluline tegur, on saanud palju tugevamaks, ka seljalihased ja kõhulihased - rullikutel ei oleks sama efekti eluilmaski saavutanud.

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Jah, ega Tähtvere ringil tõesti ei saavutagi mingit efekti,uha seal 20 või 30 ringi.Aga taas,PP, kui ise küsid arvamust oma treeningute efektiivsuse osas ja kui siis mõni mõte ei sobi sinu hetkel tehtud treeningutega,siis tuleb seletamine kuidas ikka teised ei tea mis hea - vastupidi palju püüavad sulle normaalseid juhiseid anda,et saaksid paremaks. Vana tõde on ,et kriitikast on alati rohkem kasu ,kui pimesilmi kummardajatest :))

 
At 16:57, Blogger Unknown said...

Jxudu on vaja teha!

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kunagi kirjutasid: Kuhu kadus mu olümpiavõit?
Toonast ja praegust treeningujuttu lugedes on selge, kuhu see kadus.
Ma ei tea kas seda öelda või mitte, aga see kadus kõrvade vahele ära.

Mike

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

Lähtuvalt hiljutisest jamast kulturistide seas ja mõningast poriloopimist sealses foorumis, tekkis mul küsimus, et kas meil tähtsamatel vastupidavusalade maratonidel ei oleks vaja pistelist dopingukontrolli? Mälu järgi mäletan, et kunagi vist TRM il tehti, aga siis see vist sumbus ära.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Jõudu on mõtet teha kuni novembrini, peale seda vast ainult tippsportlase puhul kaks korda nädalas. Seega oled oma jõutreeningute hilja peale jäänud.

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

To 19.06 Probleem on kindlasti olemas, kuskil tuleb harrastajale piir ette. Ajahädas võetakse kinni viimasest õlekõrrest ja käiku lähevad "nn. toidulisandid". 15 novembril oli vikerraadi hommikustuudios Mihkel Mardna, kelle arvates on dopingu probleem TM 100-200 sekka sõitjate seas aktuaalne, nimetades neid "hullumeelseteks harrastajateks". http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1242881
Priit

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Eks ma teatava eelaimduse pärast selle küsimuse tõstatasingi. Lihtsalt on jäänud mõningad imelikud asjad silma, kui tulemuste arhiivides olen mõnikord ajaviiteks kolanud.
19:06
P

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

"Lihtsalt on jäänud mõningad imelikud asjad silma, kui tulemuste arhiivides olen mõnikord ajaviiteks kolanud."

P, mis need imelikud asjad on?

Mike

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, ega Te ei tea kas ajakiri "Jooksja" on juba hingusel? Ei ilmu ega ei ilmu teine...

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Tõstetati intrigeeriv teema. Priit ehk võtad Mihkel Mardna ette, uurid juurde veel seadusandlust, et mis sellest tuleneb, peale lihtsa teadmise et keegi tarvitab keelatud aineid - kas ainult litsentsiomanikele keelatuid!? On nende tarvitamine keelatud ka rahvaspotlasele, juhul kui sõpradele edasi ei müü? Usun et kauplemine dopingainetega on ka meie seadusandluse järgi keelatud, samas tarvitamise kohapealt ma millegi pärast kahtlen.
Igal juhul teema olemas ja minu arvates paljusid huvitav.
Mis arvad?
terv
Peip

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Olen kuulnud, et vist Viljandis oli kunagi mingi plastrada, kui kunstlund jms ei saanud teha ja hoida.
Uuri, Priit, kas kuskile Eestisse pole mõeldu alljärgnevat leiutist installeerida?
http://www.youtube.com/watch?v=AUig2HsX2o4&feature=related

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea palju 63km sellist rada maksaks?

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

Steroidisõbrad avasid oma portaali
www.bonsuna.com/

Vastupidavusalade osade harrastajate seas on dopingu teema aktuaalne ja seda rohkem kui me arvata oskame. Aga sinna on keeruline küüni taha ajada, kui just tülli ei minda, nagu ühel teisel alal.

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

Mike,
lihtsalt puhtast kadedusest ja uudishimust uurisin mõningate Elionil 100 sekka tulevate harrastajate varasemaid tulemusi. Ja imelik oli kuidas mõnedel on pärast pikaaegset, ka head treenitust (aega) nõudvatel kohtadel olemist järsku ka suhteliselt suures vanuses toredad arenguhüpped toimunud. Loodetavasti ikka rohkemast ajast ja targemast treenimisest tulenevalt. Konkreetseid tegelasi enam ei mäleta, aga sellest hiljutisest meedjastki läbi jooksnud dopingujutust ajendatuna tuli see värk mulle meelde ja mõtlesin ,et siinsed lugejad-kirjutajad teavad täpsemalt, kuidas meil selliste kontrollidega massivõistlutel(nagu maratonid meil) on. Mäletan, et kunagi taheti hakata tegema (TRMil vähemalt), aga mis sellest saanud on ei tea.
Ja ei tea palju selline testide organiseerimine maksab?
P

 
At 00:04, Anonymous Anonüümne said...

sorri mõningaste düsgraafia ilmingute pärast.
P

 
At 00:21, Blogger Madis said...

TM esimese 100 sees (või oli see 50) toimub pisteline kontroll.

 
At 00:41, Anonymous Anonüümne said...

Jah. Madis,
Aga mis on sellise kontrolli järelmid rahvasportlasele - loe litsentsi mitte omavale võistlejale?
terv
Peip

 
At 09:23, Blogger Priit Pullerits said...

Mina igatahes pole küll dopingut kasutanud, nii et palun mitte vihjatagi. Ma ei teagi, kust seda saab, ega tea ka seda, kuidas seda võtma peab. See ei ole ju niisama, et ostsin kümme tabletti ja söön pärast lõunat ära.

Ma arvan, et dopingukontroll on liiga kallis, et hakata seda rahvasportlaste ja harrastajate seas läbi viima. See on ikka rohkem tippude värk.

Too plastist suusarada pani küll naerma. Mida kõik inimesed ära ei tee, et suusatada saaks, selle asemel et sõita rullikutega või jalgrattaga või lihtsalt joosta. Valik on ju suur, ei pea ju nui neljaks suuskadel uhama. Tobedavõitu, mu meelest. Samamoodi nagu keegi riputas siia hiljuti liival suusatamise video...

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Sa PP ei sõidagi vist Elioni, seega ei saagi siin kuidagi sinule vihjata. Kuna ma rääkisin Elionist. Ja ega ma kellelegi konkreetsele üldse ei vihjanud, lihtsalt tundsin huvi, et kas on mingi kontroll ja selgitasin, miks mul selline huvi tekkis.
Isiklikult arvan, ma ,et lisaks siin Madise poolt mainitud 1-100 hulgas toimuvale pistelisele kontrollile peaks seda tegema ka järgmiste lõpetajate seas. Vähemalt 500 kohani.
Maksta võib ta küll, aga ausust spordis võib ju ka kõrgemalt hinnata, kui praegu.
P

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Mina usun ka, et Priit on puhas poiss.
Ta lihtsalt ei tea paljudest asjadest midagi.

Mike

 
At 12:24, Blogger Priit Pullerits said...

...jah, pigem teada mõnest asjast kõike kui kõigest mõnda.

Aga ei, ma ei arvanudki, et mulle vihjati. Tunnistan, et see enda esile lükkamine oli puhas ja teadlik vastuprovokatsioon.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

"Samamoodi nagu keegi riputas siia hiljuti liival suusatamise video..."

Sa Priit vist na noor alles :))
Uuri vanadelt tegijatelt millistel "suusaradadel" treeniti siis kui veel rollereidki polnud.

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

...jah, pigem teada mõnest asjast kõike ...
vabandust, aga see on võimatu.
P

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Jõusaali trenni korral tuleks ikka arvestada trenniks kogu aeg, sest harjutuste vahel on pulss jupp aega üpris kõrge. Muidu ei saa neid trenne ajaliselt kuidagi pikkade ja rahulike harjutuskordadega võrrelda.

Mardna vikerraadio jutust saaks Priit päris korraliku kompra loo teha, sest väitis ta seal, et TM-i esimese 200 sisse mahtuvate harrastajate seas on dopingu pruukimine valdav. Järgmise lausega võttis küll sõnumit pehmemaks, aga siiski?
Erki

PS ise kipun arvama, et tarvitajaid on siiski suht vähe.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Arvan, et PP nädalane jõusaalitreening paha ei tee - st. usun, et see on arengule pigem kasuks. Jutt, et sellega on PP nüüd küll hiljaks jäänud, ei ole kuigi tõsiseltvõetav kuna pole ju ka veel lund maas. Hea vastupidavusega ja aeroobsete võimetega inimesele, kes PP ilmselt on, ei tee ka pikema-ajaline jõutrennile panustamine mitte paha. Mina soovitaks seda jõusaali rida veel jätkata ja enne lund edaspidi nädalasse siiski ka üks-kaks pikemat aeroobset sisse teha, nagu siin eespool juba soovitati.
Mis harrastajate dopingu pruukimise kahtlusse puutub, siis usun, et Elioni ja TM esimese 10% seast võiks selliseid leiduda küll. Ei usu, et see massiline on, aga, et selles tõsiseid saavutusele orienteeritud hulle leidub, pean dr.Mardnaga nõustuma. Kindlasti võiks see olla teema, mille tõsine spordiajakirjandus võiks luubi alla võtta.
Skiwaffe

 
At 01:17, Anonymous Anonüümne said...

http://suusahull.suusaklubi.ee/images/stories/Treeningplaan%20suusahullud%2009-10.xls

palun, leidsin teile isepäistele treeningplaani

 

Postita kommentaar

<< Esileht