neljapäev, jaanuar 17, 2013

Kaarel Zilmer: Kuhu kaovad laskumistel sekundid?

Ehkki venelane Aleksandr Legkov (fotol esiplaanil) on suurepärane suusataja, Tour de Ski võitja, oleks temalgi, mille arvelt veel eduksm olla ja kindlalt ka Petter Northugi lüüa. Tavatsen suusaõppes öelda, et ei saa laskuda nagu lastud vares, kes ei suuda enam oma tiibade asendit kontrollida. Vares püüab niimoodi veel vaistlikult oma õhutakistust suurendada, aga milleks peab maailma tippsuusataja oma tõusudel tehtud töö ja nähtud vaeva laskumistega hävitama?

Olümpiavõitja ja maailmameister Andrus Veerpalu tuleb (fotol) tagaplaanil hoopis rohkem koomal asendiga. Nagu olen öelnud: igasugune sõit, eriti pikk, seisab koos pisidetailidest, mida kõiki küll lõpuprotokollist välja ei loe, aga tulemust vaadates võiks arutleda, kuhu need sekundid siis ikka hävisid.

Aga ehk talendid võivadki endale mida tahes lubada... Või on kuskil lapsepõlves jäänud laskumistehnika ja tasakaal arendamata?
******
Klondike Bluffs Road, Moab, Utah. 18. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Venelane Aleksandr Legkov (esiplaanil) ja Andrus Veerpalu Vancouveri olümpial 50 km võistlusel. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix

48 Kommentaarid:

At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

See pilt on tehtud kurvis ja ilma tausta nägemata võib öelda mida iganes.
Kas on teisi sõitjaid ees, kõrval, millise raadiusega pööre läheb, kaugel on rajapiire, kurvi sisenemise kiirus, mis nurga alt kurvi sisenetti, riskivalmidus, positsioon enne laskumist ja kuri, jne.
Sellest kõigest oleneb milline asend on võimalik võtta.

Virus on laupäeval külm, kuradikuradi külm, pole saanud harjutada nii külmaga.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Laskumistehnika täielik puudumine pole takistanud Justinal võite saamast. Samas meie sangar veerpalul on 6 OM/MM medali(neli kulda) kõrval ainult 6 MK võitu (+ veel 4 poodiumikohta). Kusjuures distantside arvuline suhe on 20/1 (umbes, ei viitsi arvutama hakata), niiet ka lihtlabase loogika puhul peaks suhe hoopis teistsugune olema.
Rääkimata sellest, et tehnika puudumine pole olnud takistuseks eesti suusaüritustel ühel mehel pidevalt harrastajate esisajas õitsemisele :)

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Kui üks mees olematu tehnikaga õitseb esisajas, siis mida võib oletada teiste esisajas õitsevate meeste tehnika kohta?
Teet

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

10:34

No nii suusamehed ja -naised, Viru maraton tõotab tulla neile külmavarestele, kes detsembri külmaga trenni ei teinud, hea katsumus. Mida selga panna, mitu kihti, määrimisest rääkimata. 80% riietuvad üle, hakkab sõiduaeg palav ja muud kogemuse puudumisest tulenevad probleemid.

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Vene ilmateade lubab -6 kuni - 10. Milles mure?

 
At 12:09, Blogger Tauno said...

Mina ei näe Yr.no, gismeteo.ru ning EMHI hetke ilmaprognoosidest kusagilt suuremat numbrit kui -17. Pigem võiks isegi arvestada kraadidega -15 ja -10 vahel. Enamikel suusatajatel peaks 2011 aasta Tartu Maraton veel hästi meeles olema, sellega võrreldes pole midagi hullu oodata.

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

http://ilm.ee/palmse/

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Võrrelda dopingutarvitajat ja puhast spordimeest - mida see annab, hr Zilmer?

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Virus pidi lumega kitsas olema, seega kohati mullane, vastab see tõele?

 
At 14:07, Blogger Priit Pullerits said...

...rääkisin just korraldaja Evi Tormiga Viru maratoni oludest, praegu ei hakka siin infot välja panema, sest järgmise öö jooksul võivad olud muutuda, liiati teeb rajameister veel täna-hpmme tööd, nii et värskeim ja otseseim info homme, reedel.

 
At 14:08, Anonymous Ants said...

Jälle on tippanalüütik Zilmer foto järgi tehnikat analüüsimas. Esimene kommentaator on asja ilusasti kokku võtnud - selline analüüs on täiesti küündimatu. Öelda, et Tour de Ski võitja ei valda laskumistehnikat on lihtsalt nii jabur, et oi, oi, oi.

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas suusaprofessor hakkab nüüd oma sissekandeid tegema selles, märksa suurema lugejate arvuga keskkonnas? Aga seda on talle ka enne meelde tuletatud, et ühe foto põhjal põhjapanevaid järeldusi teha ei saa.

 
At 14:56, Anonymous lehtsabaH said...

Kes viitsib, see loeb. http://issuu.com/eestimaaliigub/docs/liikumine_ja_sport_2012_vi?mode=window&backgroundColor=%23222222

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

14:23 öeldule ei olegi midagi lisada.
Ühe foto pealt selliseid järeldusi teha (Legkovil halb suusaalane "lastetuba"!!!) on sama teaduslik, kui kohvipaksu pealt ennustusi teha.
Mööngem, et Kaarel Zilmeri emotsionaalsetele etüüdidel võib olla teatud kirjanduslik väärtus.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Udu ei ole mõtet ajada ei PPl ega Evil. www.estoloppet.ee lehel kirjeldab Viru rajameister, kuidas ta on mutimullahunnikutega hädas, heinast rada kokku kraabib. Üleeile tuli vaid raas lund lisaks. Seis ei ole kiita, paraku pole kellelgi mune, et seda tunnistada.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Priit on nüüd küll viimane, keda "munade puudumises" süüdistada. Ajakirjanik peab käituma vastutustundlikult ja tuginema objektiivsele infole.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Evi lubas eile infot raja olukorra kohta. Selle asemel soovitas lugeda rajameistri varasemaid kommentaare. 0 bitti infot ühesõnaga. PP on ilmselt andnud Evile sõbrameheliku lubaduse, et ei avalda tegelikku seisu.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

"praegu ei hakka siin infot välja panema, sest järgmise öö jooksul võivad olud muutuda"

Tean, aga ei ütle. Tüüpiline Pullerits.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Teeme kihlveo, et auguga rakette me PP jala otsas laupäeval ei näe.

 
At 16:06, Blogger Priit Pullerits said...

Mis kihlvedu see on?! See on selge, et ei näe.

Rajaoludest ei kirjuta siin täpsemalt seepärast, et ilmaaegu mitte külvata infot, mis võib järgmise 12 tunni jooksul muutuda ja millele tuleb rajalt peagi uuemat-värskemat infot lisaks.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Ilmateade ei luba kogu Eestis mingeid sademeid kuni laupäevani. Mis on point?

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

"Rajaoludest ei kirjuta siin täpsemalt seepärast, et ilmaaegu mitte külvata infot, mis võib järgmise 12 tunni jooksul muutuda ja millele tuleb rajalt peagi uuemat-värskemat infot lisaks."

Kuidas seda mõista?
Ei saa teps sellest mõistukõnest aru. Ega Pullerits ometi vassi??

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui meil oleks padusula, siis see külvamise argument pädeks. Aga muidu?

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas info kinnihoidmise põhjus on selles, et "tuul [on]lume ära puhunud ja ka mulda oli näha." - nagu üks kohalkäinu kirjutab ja oodatakse, et kohe-kohe algab lumesadu?

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

http://www.ohtuleht.ee/506784

New York Worldi ajakirjaniku Nat Herzi mõtteavaldus Veerpalu ja Dementjevi kohta (Armstrongi juhtumi taustal).
Columbia ülikooli lõpetanu, huvitav kas Priidul on selle mehega mingit kokkupuudet ka olnud?

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Olukord on sitt, see on ju teada, PP ei taha seda välja öelda

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Mäng käib usalduse peale. (vt ka: suusaliidu käitumine)

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Tänu viite eest, 16:52.
Nathaniel Herz on noorema põlve USA ajakirjanik, kes kirjutab andekalt ja huvitavalt suusateemadel. Sealhulgas kajastanud Veerpalu-skandaali Ameerika mandril. FasterSkier'si reportaažid, eriti Herzi omad on Eesti spordiajakirjandusega võrreldes nagu öö ja päev.
Columbia, erinevalt Tartu Ülikoolist, laseb välja ajakirjanikke, kes ka tõesti mõtteid formuleerida ja sõnastada oskavad. Ja veel väga kompaktselt. Selles mõttes on Nat Herzil ja Pulleritsul kahtlemata
ühist.
Aga vaadake ka artikli juures fotot. Mida ütleb Veerpalu kehakeelt? Sõrmedega nina kõrval mingi imelik žest, sellel mehel on midagi varjata, ei pea olema Kaarel Zilmeri vaistuga, et seda näha..

 
At 17:10, Blogger Priit Pullerits said...

Viru kohta küsijaile: asi on selles, et rajameister teeb rajaolude kallal tõsist tööd terve tänase päeva ja ka homme, nii et see, millest ma siin tänase info põhjal räägiksin, ei peaks homme enam ilmselt paljus paika, kuid poolik ja aegunud info läheks liikvele ja külvaks segadust. Samuti selguvad homseks täpsemad asjaolud, sest rajameister käib kogu raja põhjalikult üle, praegu oleks mul jagada vaid üldist hinnangut üksikute tähelepanekutega.

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

Pildist, venelane tuleb tagant suure hooga ja sõidab eestlasest lihtsalt väliskurvis mööda, see on möödasõidu tehnika järsus ja kitsas kurvis.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

See on täiesti uskumatu - Pullerits tugineb ainult Evilt saadud infole!!! Kui situatsioon on segane, siis tuleks küsida ka second opinion. Võta toru otsa mõni kohalik suusamees ja sulle räägitakse tegelikust olukorrast rajal. Objektiivsus pole oluline. Taas!!! Või on suur kombineerija suutnud miski diili korraldajaga valmis punuda.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

On siis lund või ei ole, kes on kohapel käinud, näinud?

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits Viru maratonile minejatele: "Всем отбой!"

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

19:06 seletus tundub usutavam, kui see, et meest, kes laskumisasenditki ei suuda sisse võtta, Vene koondise eest OM-le saadetaks. Tundub, et Legkov on valinud agressiivsema kurvi läbimise trajektoori. Energiat võttis see kindlasti. Aga võib-olla oli taktikaline olukord selline, mis just seda nõudis.

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

Estoloppetil on väga hea uus lehekülg. Mulle meeldib rohkem kui rattasarja oma. Ja mis peaasi, foorum on olemas:)

 
At 23:27, Anonymous Anonüümne said...

Märgime, et Ain-Ivar tundub olevat väga heas vormis. Harku metsas tehtud 3 X 10 min intervallidel näitas mees häid aegu!
Soovime siis kõigile Viru maratonil head minekut ja ärge hooaja esimesel võistlusel üle pingutage!

 
At 01:32, Anonymous Anonüümne said...

PP: nii et see, millest ma siin tänase info põhjal räägiksin, ei peaks homme enam ilmselt paljus paika

Sellisel juhul ei tohiks Te üldse sõna võtta, sest enamus Teie poolt suure suuga jutustatud asju ei pea mõne aja möödudes paika. Loll on muidugi see, kes vabandust ei leia, et end õigustada.

 
At 01:51, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas hinnata PP võimalikku tulemust . ma loodan, et ta tuleb välja klassikas ja platseerub ka siis 200 hulka. Holednil on võistluspraktika puudumine ja vilets stardikoht, küsimus, kas ta lõpetab enne PPd? Pakun, et nende vahe on umbes ca 3 min+- (kui PP laseb klassikat). Ise soovitaks muidugi PPle valehäbota lasta klassikat, ka ise plaanin seda. Ja see tähendaks, et Holdenil läheks TMil PP vastu raskeks

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

PP pidurdab. Infio foorumist
Hannes, 18.01.2013 02:42
Tere kaunist ööd kõigile! Vabandan, et pole raja kohta mõni aeg infi andnud aga paraku on trassi ettevalmistus minu meelest tähtsam, kui siin pidevalt raja olukorrast jutustada., räägi palju tahes, ikka on vähe. Andke mulle andeks aga need kommentaarid......,see on tõesti puhtatõuline stardi ärevus. Võin lohutuseks öelda, et peale pauku, kui kangas tõuseb, on see haigus kadunud. Tegime nalja - aitab, nüüd on jutt tõsine. Peale viimast lumesadu läks olukord kohe päris normaalseks. Enam - vähem need kõige kehvemad kohad sai ennem lumeriismetega ära kaetud, külm kinnitas asja ära ja nüüd tuli veel lumi peale, nii, et peaaegu hea. Praegu on üks kõige probleemsem koht esimese ja teise km. vahel, kus rada läheb läbi kopli. Seal soovitan olla ettevaatlikum, kuna lumi on väga õhuke. Katsun sinna veel natuke peale saada, ehk läheb paremaks. Ka peaks jälgima teede ületus kohtasid, kuna sahamehed lolli järjekindlusega lükkavad lume koos kruusasodiga rajale. Üllatusi võib tulla ka hakkepuidu vedajate poolt, kuna need mehed ei tunnista üldse rada( just täna lükati kahes kohas raja peal plats puhtaks.Üldiselt on aga inimesed väga arusaajad ja tänud neile selle eest.Kui ma veel eelmine kord soovitasin tulla kindlasti vana suusaga, siis nüüd julgen küll öelda, et tulge ikka vähe paremaga. Lund on siiski päris piisavalt ja rajapõhi peaks vastu ka pidama. Silmad soovitan aga ikkagi lahti hoida ja trassi jälgida, eriti metsa ja võsa vahel, kui on ikka tumedam laik rajal, ära siis kohe täiega peale mine, alati saab mööda ka laveerida. Mis puutub slaalomisse mutimulla hunnikute vahel, siis seda küll ei maksaks karta Kokkuvõtteks arvan, et tuleb üks täitsa tavaline tore Viru Maraton. Olgem rõõmsad ,nautigem ilusat talveilma ja rahvarohket maratoni.

 
At 12:05, Blogger Unknown said...

qihang0904,michael kors
louis vuitton handbags
michael kors outlet online
vans shoes sale
ray ban outlet
toms outlet
soccer shoes
michael kors handbags
hollister jeans
louis vuitton handbags
true religion outlet
tommy hilfiger outlet stores
swarovski jewelry
adidas
ray ban sunglasses
coach factory outlet
nike huarache
michael kors handbags
nike roshe runs uk
louis vuitton handbags
toms shoes
michael kors bags
michael kors
coach outlet store online
oakley vault
ray ban sunglasses
lebron james shoes 2015
true religion outlet
louis vuitton
kate spade handbags
jordan 11
michael kors
michael kors outlet
jordan retro 11
ray ban sunglasses
louis vuitton bags
timberland outlet
coach outlet
q

 
At 02:35, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:38, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:55, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 18:15, Blogger Unknown said...

oakley sunglasses outlet
canada goose uk
nmd adidas
canada goose outlet
rayban
coach factory outlet
yeezy boost 350
michael kors outlet clearance
doudoune moncler
christian louboutin
20170217caiyan

 
At 09:24, Blogger Unknown said...

michael kors outlet online
ralph lauren
oakley sunglasses
fitflops sale clearance
houston texans jerseys
ray ban sunglasses
ugg outlet
jacksonville jaguars jersey
nike tn
michael kors handbags

 
At 13:25, Blogger Unknown said...

coach outlet
michael kors outlet clearance
valentino
michael kors outlet
cheap ray bans
oakley sunglasses
st louis cardinals jerseys
coach outlet store
birkenstock shoes
pandora jewelry outlet
xushengda0619

 
At 04:44, Blogger Unknown said...

michael kors handbags
pandora charms
huarache shoes
cheap jordans
hermes belt
retro jordans
air jordan 11
nike dunk low
nike huarache
vans shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht