esmaspäev, aprill 08, 2013

Pullerits: Miks tuleb tingimata edasi suusatada?

Mäletan hästi, vägagi hästi neid, kes talve hakul väitsid, et mina ei armasta suusatamist, vaid ennast suusatamises. Sedasi väites püüdsid nad ennast minust justkui kõrgemale ja paremaks seada.

Aga üürikeseks on nende armastus jäänud, väga üürikeseks. Juba mitu nädalat tagasi hakkasid nood enda arvates suured suusatamise armastajad kurtma, et suusatamisest on siiber.

Tegelikult arusaadav: mis suure hurraaga algab (suusaarmastuse kuulutamine), see kiiresti visinal tühjaks läheb (suusaarmastus kustub).

Nüüd ei ole neid suuri suusaarmastajaid kuskil näha – kuigi olud suusatamiseks on aprilli alguse kohta suurepärased. Olen viimaseid nädalaid võtnud suusaradadel mõnuga. Alates eelmisest nädalast ajas tagasi minnes on näitajad sellised:

14. nädal: 5:39 (neli suusatrenni), 88 km
13. nädal: 5:44 (neli), 96 km
12. nädal: 5:28 (neli), 75 km
11. nädal: 3:56 (kolm), 61 km
10. nädal oli Haanja maratoni nädal ehk viimane talvine võistlusnädal.

Suusakilomeetreid tuleb sel talvel kokku 1665. Lugesin kokku, et olen talve jooksul sõitnud Tartu dendropargi 4,7-4,75 km pikkust ringi 174 korda. Ei usu, et see on talve rekord, kuid oletan, et Eesti esikümnesse mahun selle näitajaga küll.

Peaküsimus: miks tuleb suusatamist jätkata, mitte ratta selga hüpata?

Vastun on väga lihtne, nagu sain aru Eesti parima naisratturiga tehtud pikast intervjuust: rattasõit on liiga ühekülgne, aga kui hoida töös ka käed, samuti selg ja kõht ja õlavööde, nagu seda saab teha suusatades (või keppidega matkates), siis see tuleb üldfüüsilisele ettevalmistusele kõvasti kasuks. Korraliku üldfüüsilise ettevalmistuseta pole aga rattasõidus head nahka loota. (Mis väärt nõu ma Eesti parimalt naisratturilt sain, seda saate lugeda peagi Postimehe vahel ilmuvas minu toimetatavas vastupidavusväljaandes Maraton.)

Tõepoolest, pärast laupäevast ja pühapäevast suusasõitu (resp. 1:36 ja 23 km ning 1:46 ja 29 km) tundsin, kuidas kogu keha on mõõdukalt koormust saanud. Pedaale vändates käiks aga üksnes jalad ringi. Kogu muu kere käiks alla.

Kui kahjulik on see, kui keha ühekülgselt arendada, mitte mitmekülgselt, seda rääkis mulle reedel pikas usutluses Eesti parimaid traumatolooge-ortopeede. Just ühekülgne trenn, teatud lihasgruppide hooletusse jätmine on üks vigastuste olulisi põhjustajaid. (Mis väärt nõu ma Eesti ühelt parimalt traumatoloogilt-ortopeedilt sain, seda saate lugeda peagi Postimehe vahel ilmuvas minu toimetatavas vastupidavusväljaandes Maraton.)

Niisiis, ärge kibelega ratta selga! Vara veel. Tartu rattarallini 2. juunil jääb tervelt kaheksa nädalat ning Jõgeva rattarallini 25. mail seitse nädalat – seda on maa ja ilm, et jalad tööle saada. Praegu on veel üldfüüsilise põhja ladumise aeg. Ja suusatamisest selleks paremat võimalust juba naljalt ei leia. Liiati saab just nüüd selgeks, kes suusatamisest tõeliselt lugu peavad ja seda nautida oskavad ning kes, nagu ütles Margus Prangeli tegelaskuju seriaali «Kerge elu» viimatise osa lõpus, on laululind.
******
Kane Creek Road, Moab, Utah. 20. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Suusataja 2. aprillil Tartus Anne kanali ääres. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits enne Tartu 2. teatemaratoni algust. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Priit Pullerits elamas Elvas kaasa tänavuse Tartu maratoni lõpetajatele. Foto autor: Karli Saul

33 Kommentaarid:

At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti nõus selle väitega! Mis kaif see on, et pakid end sisse kui mammut ja siis laveerid ropult mustadel linnatänavatel, talud maanteel läbilõikavat külma ja ahmid siise autode heitgaase? Aga paned suusad alla; õhetad palavusest; naudd metsa ja päikesepaistet ümberringi - see on emotsioon, mida sporditegevusest saada tahan. Kuna kõik kamraadid ammu juba sõidavad ratast, siis olgu öeldud, et ma ei kavatse seetõttu ühtki kohta neile järgi anda, pigem vastupidi - maratoni jooksukatel panen Cancellara käigu sisse ;) Edu Priidule!

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Pullerits, kas neljapäevane treening oli Harku suusarajal?

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

ehk siis Pullerits ei suusataks enam, kui lootust poleks just rattavormi parandada?!!
Ise ei kavatse osaleda ühelgi maanteesõidul, kuid suusatan sama isukalt ikkagi edasi. Väike vahe;))

 
At 11:47, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, ei olnud, 11:36. Oli Tartu dendros, kolm ringi ja lisaks 4 ringi kilomeetrist lausikut, kokku 18,2 km.

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Oot ka eelnevast võib järeldada et erinevalt suusahooajast oled nüüd arsti nõandeid kuulama hakanud ?

Jooksuaeg on praegu,jooksuaeg!
Laupäeva tehakse algust jooksuhooajaga,järgmisel nädalal on esimene neljapäevak Raekoja platsil-ei enam ole aega suusarajal mängida.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Jalgrattasõidu ühekülgsust saab ju vältida sellega, et lisaks rattasõidule näiteks jõusaalis ja ujumas käia. Ja keegi ei keela peale 2 h maantel väntamist enne koju minekut seal Tähtveer ovaali sees oleva rippumiskangi küljes lõuga tõmmata. miks mitte seda sama teha rattasõidu vaheajal: sõidad tund-poolteist ning siis teed üket kuskil ja siis sõidad jlle tunnikese.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige jutt!
Loomulikult on olemas jõusaalid ja ujulad ja rippumiskangid (nagu viitab ka 12:06), kuid paraku reaalsuses on asi enamasti nii, et kui talvel saab harrastajatel ülakeha suusatamisest tulenevalt veel koormust, siis kevadel jooksma ja ratast sõitma hakates on ülakeha vankumatul kängumise teel. Enamus ei käi ei jõusaalis, ei ujumas - ehk ei tee ülakeha arendamiseks midagi.
Kiire pilk rinnale ja õlale ja koheselt on selge, mis masti mehega tegu.
Samuti võiks sporditüdrukutel päts tiba suurem olla.

Kogenud ornitoloog

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Sina muudkui suusatad, aga samal ajal on Pariisis keegi eesti maratonijooksja suhtes toime pannud identiteedivarguse!
http://www.blogger.com/comment.g?blogID=2959715180921992680&postID=5189820877961663256

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Viimasel pildil vaatab Priit ülirahuloleva näoga neid, kes kõik temast tahapoole jäid.
Teet

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Käsk on edasi suusatada.

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

palun nende nimesid, kes talve hakul suusaarmastust noomisid ja nüüd kurdavad? kesneed!?
-faktikontroll

 
At 18:34, Anonymous Igal sporditüdrukul peaksid olema sellised pätsid! said...

Veel tüdrukutest.

 
At 20:24, Anonymous Julius Närp said...

Ilane vanamehenäss leivapoes: kuulge neiu teil on ilusad pätsid täna!
Müüjatüdruk: ahjusoojad kah!

 
At 20:27, Anonymous Alexey said...

Sina muudkui suusatad, aga samal ajal on Pariisis keegi eesti maratonijooksja suhtes toime pannud identiteedivarguse!
http://www.blogger.com/comment.g?blogID=2959715180921992680&postID=5189820877961663256

---------------------------
on siis on. Ära spämmi siia seda jooksublogi, kel huvi loeb isegi

 
At 21:03, Blogger Unknown said...

Hea nali 18:34, mina kui pätsi fänn läksin õnge:)

 
At 21:36, Blogger Priit Pullerits said...

Õige, käsk on edasi suusatada. Täna siis dendros veel kolm ringi - enamjaolt paaristõugetega. Veel on ikka minekut. Jaksan küll. Vaat et enamgi kui talvel. Ringide ajad 16.51, 16.25 ja 16.20. Ja neli kilomeetrist ringi lausikul ka peale. Et saaks ikka 18 km täis. Aega läks neli minutit üle tunni.

18:34 on teinud tõesti hea nalja. Kiitus!

Homme uut materjali AV asjus!

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Ei pea midagi kui ei taha...vaba mees vabal maal teeb seda mis heaks arvab, keegi ei tule siin käske jagama...Pealegi igasugune sport on tervist kahjustav tegevus.
Ära ei väsi juba sellest AV teema nämmutamisest. Mida uut veel oodata oleks, taas vana uues kuues...
Maamees

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd peaks küll tulemus tabelikõlbulik olema. Dendros neli ringi ajaga 1.03.12. Enamjaolt paaristõuked, sest suusk ei pidanud. Muide, see on mullasuusaga, nii et tegu on kahtlemata mullasuusa maailmarekordiga. Hurraa!

August/Andrus Dendrost

 
At 00:43, Anonymous Anonüümne said...

Miks tahetakse pidevalt kirjutada minevikust (AV)? Sest see on lihtne - rääkida samast teemast väga natuke erineva vaatenurga alt ja juttu on jätkunud kauemaks ...

Mis aga oleks lugejatele huvitavam? Muidugi see, mis saab edasi kasvõi selles samas teemas - murdmaasuusatamises. Kellelt on järgmisel hooajal mida oodata jne.

Saan aru, et lugejate (klikkide) püüdmisel töötab paremini minevikuteema ja sellest on lihtsam rääkida ka, aga ikkagi ..

AK

 
At 01:32, Anonymous Anonüümne said...

laululind on see, kes Postimehele tasulist aariat laulis. perekonnanimes on 4 tähte.

 
At 01:36, Anonymous Anonüümne said...

Lp. Priit Pullerits, vot SELLISEID sissekandeid (sportimine, miks-millal-kuidas..), neid on Teie blogis NAUDITAV lugeda! Paneb endalgi mõtted liikuma ja on asjalikult veedetud lugemisaeg.
Seevastu need teised sissekanded, teate küll, nendest on lausa ekskavaator ees! Kui võimalik, kirjutage aina neid esimesi lugusid. Need ON head!

Jõudu!

Rivo

 
At 08:25, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Rivo, motiveerimast! Püüan teie nõudlust arvestada. Kuigi praegu on selline ebamäärane aeg, et õiget talve enam pole, aga kevadet ka veel päriselt ei koida - nii et millisest treeningtööst praegu kirjutada?

AK, 00:43, kahjuks puudub mul ettenägemise võime. Kui midagi prognoosida, siis siin leidub alati mingi hulk selliseid mehi, kes prognoositu meelde jätavad ja siis esimesel võiamlusel, kui midagi prognooside kohaselt ei lähe, selle nina peale hõõruvad. Ma võin ju kirjutada, et pange tähele, Rehemaa toob Sotšist medali; või et Rehemaa ei mahu Sotšis isegi 20 hulka - need on mõlemad võrdselt mõttetud. Seepärast ei olegi mõtet tulevikust kirjutada, sest ei keegi meist seda ette näe.

1:03.12 on hea aeg, see ju isegi parem minu vanast rekordist 1:03.50 (uus rekord on kahe nädala tagune 58.54). Aga tuletan meelde, et edetabelikõlblikuks see siiski ei kvalifitseeru, kuna oli sõidetud jäärajal. Käisin ka ise eile kella seitsme kandis jäärajal ja kogesin, mida see tähendab - tööd ei pidanud peaaegu tegemagi, aga ringid 16.30 kanti tulid täiesti lõdvalt.

Maamees on selgelt depressioonis. Pole teda nii halvas seisus näinudki...

 
At 09:14, Anonymous Joakim said...

Maamees on tõesti haige. Oma murdumatus AV usus on mees lootusetut vähikäiku tegemas.

 
At 09:17, Blogger Priit Pullerits said...

Hakka või Putini pooldajaks:

Putinit tervitasid Amsterdamis vikerkaarelipud ja geiaktivistidest protestijad

Täiesti arusaamatu, kuidas saab protestida sellise asja vastu:

Protestijatele oli peamiselt pinnuks silmas Venemaa parlamendis vastuvõtmist ootav seaduseelnõu, millega keelustatakse alaealistele suunatav homoseksuaalne propaganda.

 
At 09:33, Blogger Ain Veemees said...

Kajastada võis Eesti maratonijiiksjate arengut, varsti on nii, et 2.22 ei saagi EM-lle. Konkurents on edsiviiv jõud!

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Priit , kust selline arvamus, et mingi depressioon kimbutamas. Tuba soe, kõht täis, ilm ilus, päike särab taevas, vaikselt saab jooksmas käidud, mida Teie kahjuks med.vastunäidustuste tõttu eriti teha ei tohiks, ca 60 rummi puid lõhkuda....elu kui lill...
Lp. Joakim, olen korduvalt varem öelnud, et ei kuulu ei usklike ega mitteusklike leeri. Võtke appi inimlik loogika, eraldage terad sõkaldest ning lugu paistab isegi teile palju lihtsam olema, mida võiks iseloomustada ühe hea vanasõnaga: pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad. Priidust saan aru, tema on kui auruveduri katlakütja, sütt tuleb koguaeg juurde kühveldada, muidu jookseb aur maha ning rong peatub...
Maamees

 
At 10:12, Anonymous Manivald C. Lepmets said...

Kajastada võis Eesti maratonijiiksjate arengut, varsti on nii, et 2.22 ei saagi EM-lle.

aga kajasta oma blogis kui nii huvitab. Mida teed 2:20-ga EM-võistlustel? Jooksed?

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Millise aasta mahavõetud puid sa praegu pead lõhkuma hakkama?

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Esitan protesti ja nõuan, et võistluste žürii minu tulemuse Pulleritsu dendrovõistlusel tabelikõlbulikuks tunnistaks.

Argument 1: võistluse juhendist võis lugeda, et suusatama peab kindlaks määratud ringil kindla arvu ringe; aeg (ega sellest tulenevad rajaolud) polnud määratletud.

Argument 2: võistluse kestel muutuvad ilmastikutungimused ei mõjuta murdmaasuusatamise puhul võistluse lõpptulemusi. Ehk mäletate üht tundmatut valgevenelast, kes just sellisel moel võitis tiitlivõistluste medali? Keegi ei kobisenud hiljem, et tema tulemus ei lähe arvesse, kuna teistele olid hiljem rajaolud tunduvalt halvemad. Pullerits ei ole oma võistlust lõppenuks kuulutanud ning seega peaks siinkirjutaja tulemus olema igati edetabelkõlbulik, sest on sõidetud võistluse toimumise ajal kõiki võistlustingimusi arvestades!

A. Dendrost

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Kas selle talve puud meetrise lume alt?

 
At 12:01, Blogger Priit Pullerits said...

Võistluse žürii, olles kaalunud kõiki argumente, otsustas A. Dendrost (Suusataja) protesti peale:

Võistluse reeglid on välja kuulutatud igati usaldusväärselt, kuid kontrollaja piirnormid ehk vahemik, kuhu peab mahtuma parim ja halvim aeg, on teaduslikult piisava veenvusega fikseerimata, mistõttu Suusataja tulemus läheb küll arvesse, kuid võistlus ise kuulutada seejärel selleks hooajaks lõppenuks.

Otsus on lõplik ja edasikaebamisele ei kuulu.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Ei-ei, ikka selle aastased, värskelt lõigatud. Mõne puu ümber pidi siiski labidaga eeltööd kah tegema. Kui veebruaris sulailmu poleks olnud, oleks hetkel küll lootusetu üritus.
Maamees

 
At 13:58, Anonymous Alexander, kasakate klubi said...

Maamees sae puid ja kirjuta vähem. AV asjus oled oma "inimliku loogika ja teradest sõkalde eraldamisega" siiski puusse pannud.

 

Postita kommentaar

<< Esileht