neljapäev, september 18, 2014

Pullerits: Kuidas karastus teras Ameerikas?

Viimati jõudsime siin blogis üheskoos Tartu rattamaratonilt Ameerikasse. Oli, millest rääkida – vt viimase sissekande väga elav kommentaarium. Aga mõned, seni varjul püsinud asjad vajavad täpsemat lahtikirjutamist, sest neil on sportlikus plaanis oluline, võib-olla otsustavgi tähendus.

Kõik teavad, et 1990. aasta sügisel õppisin New Yorgis Columbia ülikooli ajakirjanduskoolis (mille asutas Joseph Pulitzer) ja elasin International House’is, mis jääb Manhattanil 123. tänava «kõrgusele» (500 Riverside Drive; fotol paremal; tähelepanu: lugege fotol paljutähenduslikku kirja sissekäigu kohal: That Brotherhood May Prevail). Aga sealt oli õppepäeva varahommikul vaja jõuda näiteks Manhattani lõunatippu Civic Centerisse kohtumajja, kus käis protsess neegrinoorukite üle, keda süüdistati Central Parkis valge naise tapmises. Kohtumaja asus minu elukohast umbes tosina kilomeetri kaugusel. Kuidas sinna kohale jõuda? Arvestades, et – ärge unustage! – aasta oli 1990 ja dollar oli kuningas. Minu kui äsja Tartu Ülikooli palgale võetu kuutasu Vene rahas oli USA vääringus umbes kümme dollarit. Metroožetoon maksis tollal dollari ja kümme senti (nüüd maksab kaks dollarit). Ehk üheksandiku minu kuupalgast.

Aga jalad all on? On. Milles siis küsimus, boss? Aga küsimust ei olegi. Varakult üles ja I-House’ist piki Broadwayd (fotol vasakul) kohtumaja poole teele, kand ja varvas, vahepeal väikselt sörki ka.

Pooleteise tunniga jõudsin kohale. Siis kuulasin protsessi, tegin märkmeid. Kuid lõpmatuseni seda teha ei saanud: pidin ju tagasi Columbia ülikooli ajakirjanduskooli jõudma, mis asus Broadway ja 116. tänava ristis (ülemisel vasakpoolsel pildil).

Teinekord oli jälle vaja jõuda hommikul Manhattani tippu City Halli lähistele (fotol paremal), kus tuli saada kuuevarrukast kinni New Yorgi linnapeal David Dinkinsil, kes seal mingi avaliku ürituse raames esines. Ai, temaga oli keeruline, sest ta ei rääkinud valge inimese, vaid neegri inglise keelt. Pärast mõned õpingukaaslased aitasid sotti saada, mida ta täpselt ikkagi ütles.

Veidi lihtsam oli siis, kui tuli minna hommikul Manhattani idakaldale 42. tänava «kõrgusele» ÜRO peahoonesse – sinna oli umbes tunni ja veerandi jagu hästi kiiret kõndi. Mäletan, et kord tuli kuulata NSV Liidu välisministri Eduard Ševardnadze ja teine kord Saksamaa välisministri Hans-Dietrich Genscheri esinemisi ÜRO peaassambleel ning siis nende põhjal uudislugu valmis kirjutada. Ega see olnud nii nagu nüüdisajal, et kõigil olid mobiiltelefonid ja sülearvutid või veel mingid imepeenemad vidinad. Ei, loo kirjutamiseks pidi taas jalad alla võtma, olgu siis ÜROst 8 km, kohtuhoonest või City Hallist 13 km tagasi ülikooli – ikka kand ja varvas. Sest 700 sõna pikkune lugu pidi kella veerand viieks õhtul valmis saama.

Ja lugu sai valmis. Alati sai valmis, õigeks ajaks. Lisaks sai käidud, väga palju sai käidud. Mõnikord tuli õhtupoolikul teha veel teinegi käik ÜROsse (fotol vasakul), sest kursuse teine, abiõppejõud töötas Associated Pressi ÜRO korrespondendina ning töödele tagasiside saamiseks ning järgmiste teemade arutamiseks tuli sinna tema juurde minna. Igatahes sai jalgu kasutades ühe päevaga vähemalt viiendiku jagu, kui mitte enamgi palgaraha kokku hoitud – ainuüksi tänu sellele, et ei läinud mugavuse ja kergema vastupanu teed ega sõitnud igasuguste objektide ja Columbia ülikooli (kahel alumisel pildil) vahel metrooga, vaid usaldasin oma jäsemeid. Ja need ei vedanud mind kunagi alt.

Sellisest koormusest tuleb ju taastuda, seega korralikult süüa. Aga kas te teate, mis maksab New Yorgis söök? Eriti arvestades, et su kuupalk on kümme dollarit. Tavaliselt jõin hommikuks klaasi vett, lõunaks hankisin kusagilt õuna või porgandi, õhtul lutsutasin kodust kaasa ostetud iirisekomme. Mõnikord, korra või kaks nädalas, kui olin enda arust eriti kõvasti või hästi tööd teinud, sain lubada endale väikse preemia ja ostsin mõnest nurgapealsest pitsabaarist viilu pitsat. See maksis dollari ja 30 senti. Ehk seitsmendiku kuupalgast. Õnneks sai juustu piiramatuses koguses peale raputada. Ja vett anti kõrvale tasuta.

See on kindlasti Eesti rekord, aga ilmselt ka Euroopa rekord ja võib-olla koguni maailma rekord, aga ligi nelja kuuga kulutasin ma New Yorgis toidule 27 dollarit.

Tänapäeva inimesed ei saa sellest ilmselt aru. Ja tõenäoliselt ei suudaks nad ka parima tahtmise korral, kas või karmi kihlveo peale isegi nädalat pidada vastu tollele pikkade kiirete käikudega ning vähese söögiga režiimile, mille järgi elasin ligi nelja kuu vältel 24 aastat tagasi. Aga selles režiimis elamine, pole kahtlust, karastas: tugevdas vaimu, enesepiitsutamise võimet, kannatamise suutlikkust, distsipliini ja oskust end mobiliseerida igasuguses, ka keerulisimas olukorras. See kõik, ma usun, ei ole hilisemas elus, ka spordiradadel, osutunud asjatuks. Või arvate teisiti?
******
Park Avenue, Arches National Park, Moab, Utah, 25. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: International House, New York. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Vaade Broadway ja 116. tänava ristumiskohast piki Broadwayd lõunasse. Vasakul Columbia ülikooli hooned. Foto autor: Priit Pullerits 
Foto 3: New York City Hall. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: 1st Avenue New Yorgis ÜRO peahoone lähedal, vaatega põhja suunas. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: College Walk Columbia ülikooli campuses (sisuliselt 116. tänav). Vasakul ajakirjanduskooli hoone. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Vaade Columbia ülikooli campusele: keskel seljaga Alma Materi kuju, keskel ees Butler Library. Foto autor: Priit Pullerits

102 Kommentaarid:

At 09:20, Anonymous Manitoba Ants said...

Jaa, vaat see on tase. Priit peaks kindlasti vedela Terrase asemel Kaitseväe Meister olema. Poleks häbi ameeriklaste kindralitega kohtuma minna (nagu praegu)

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Selle jutu peaks New York Timesis avaldama. Näeksid ka ameerika pehmod mis puust mehed ida-euroopas kasvavad.

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits sai siis Central Park Runner'i keissi läehdalt jälgida. Noid elajaliku kuritöö toimepannud neegrinoorukeid muide pelgalt ei süüdistatud, vaid ka mõisteti muidugi süüdi ja saadeti eluks ajaks trellide taha. Kuidas muide aga läheb Putini verise diktaatorireziimi poolt allatulistatud Malaisia Boengu kajastamine Postimehes? Vist täie auruga? Venemaa tõstatas ise küsimuse ÜROs täna arutusele. Äärmine küünilisus verise režiimi poolt.

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

sa pole ainus, kes on mingi aeg teiste kulul elanud :D

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Jutt jutuks. Oleme täpsed. Tol ajal oli kombeks ülikoolist maksta välislähetusse saadetutele komandeeringuraha 50$ per päev vist kui ma ei eksi. Kes neid täpseid numbreid enam mäletab. Palgaga võrdlused on seetõttu siin kohatud. Poiss oli tegelikult või sees ja koonerdas nagu jaksas. Polnud suurte numbritega veel harjunud.

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit tõi ameerikast kastanid koju. Lõi tutvusi maailma mastaabis suurte munadega meestega. Kas arvate et Eesti niisama, ilusate murumütside pärast EL-i ja NATO-sse sai? Ei, Priidu komandeeringu vilju sööme tänagi.

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

Aga ongi talitatud nagu deviis ette näeb:
<< May that brotherhood prevail >>

 
At 11:27, Blogger Priit Pullerits said...

10:32, see on ülekohtune ja solvav ja vale, mida te kirjutate. Tartu Ülikool ei maksnud mulle ühtegi senti mingit päevaraha ega midagi. Ainus, mida TÜ tegi, oli see, et hankis mulle lennupiletid ja maksis need kinni. Selleks, et NYs elada, polnud TÜ-l mingit võimalust mulle midagi maksta.

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Seni kuni sitked mehed asju ajavad, on Eestil lootust

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, vabadus USAst on saast. Laske Leito ja Kivisildnik kõnepulti!

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Me ei saa loorberitele puhkama jääda - senikaua kuni maailmas valitseb kurjus, pettus, sigadus, väikerahvaste opresseerimine, senikaua ei saa me rahu. Priit on teinud head tööd, aeg on teatepulk noorematele edasi anda.

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Ütleme ikka ausalt, et need kes pidid Ameerikasse komandeerituid siit vaatama need olid ka selliste spartalike tingimuste puhul kadedusest kringlid. Isegi lennupilet sinna ja tagasi oli kõva väljaminek. Pealegi kuidas saab 10:32 kirjutatu olla solvav, kui enamik siiajääjaid just nii arvasid. Arvamust ei muuda demagoogiliste pisaratega. Oluline oli ju sinna saada. Kas siit maksti midagi polnudki nii väga suure kaaluga, eks see oli juhtkonna otsustada kuidas eesti nägu panna oma maast kuvandit looma. Valik oli siis selline, eks seda ameerika abi õnneks märgati seejärel siiapoole saata kah. Tänud Priidule sellise spartaliku ülesande täitmise eest! Ilmselt oli selles miski terake mis ameeriklastele silma jäi ja rahakotiraudu avama pani, loomulikult mitte ainuke terake aga siiski.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Ei näe noori, kes oleksid võimelised teatepulka üle võtma. Raido Ränkel? Kristobald Reinsalu? Tiidrek Nurme? New Yorgis pole neist ükski käinud. Suurte munadega meestega pole neist keegi kohtunud. Seega mis me räägime.
Priit "KaptenAmeerika" Pullerits on asendamatu. Kõigis kontekstides.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Väga õigesti öeldud - me ei saa loorberitele puhkama jääda.
We must chase them down to the Gates of Hell! And if possible, even further!

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Kristobald Reinsalu on juhiomadustega mees küll

 
At 12:46, Anonymous Respekt said...

Jah, kuidas ära piinatud ja allasurutud väikerahvas hakkas raudsest haardest vabanedes iseseisvalt esimesi samme tegema, see on tagantjärgi vaadates kahtlemata imetlusväärne ning vaba ühiskonna kasvandikele vist ka paljuski mõistetamatu.
Ometi olid need kuud Ameerikas värdjalikust ühiskonnast väljapüüdlejale kui joovastav mahv kanepisuitsu või pokaal paarikümne aastast tummist veini.
Kuna mõtlevale kihile oli selge, miks selliseid katsumusi on vaja taluda, siis kannatati nö naerulsui. Sest see idiootne monstrum, mis just selja taha hakkas jääma, oli ju kordades karmim igapäev...

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Lühikene on teie mõistus, armsad sõbrad! Asi on selles, et rahvusliku iseseisvuse saavutamiseks peame me ära kasutama kõik võimalikud hundipojad, kullasepad, simmermannid jms. suurte ja vähemate munadega mehed. Varem tulid rublad olümpiasadama ja tsirkuse ülespumpamiseks ida poolt, nüüd voolavad eurod ja dollarid lääne poolt. Lase nemad kannavad vett ja savi meie rahvusliku torni püstitamise altarile. Mister Pulleritsul on kõik läbi mõeldud, võite rahulikult magada. Oleks vaid tublisid eesti mehi kes käised üles kääriks ja asjale kaasa aitaks.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Malaisia Boengu kajastamine Postimehes? Vist täie auruga?

Aiman siin irooniat. Õigustatud irooniat.
Postimees on juba pikalt kõige raskema pettumuse osaliseks saav onlain meedia. Arvamusartiklite all olevad kommentaarid kaovad jäljetult. Väga alatu Postimehe poolt. Rahvuslikult meelestatud inimesed kirjutavad pika loo, mis reeglina parem kui artikkel ise, 48 tunni pärast on kommentaar kustutatud. Häbi Postimees!

 
At 13:55, Anonymous Anton said...

Kas Priit tõmbas meid jälle lohku?

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Väga võimalik et tõmbas. Kogemustega mees, teab kuidas mõjuda. Magneetiline mees.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

K Reinsalu on kahtlemata suurepäraste juhiomadustega mees, kuid Meistrilt on veel palju õppida. Eelkõige distsipliini, nõudlikkust, sihikindlust, eesmärgini rühkimise sitkust, .....

 
At 14:30, Blogger Priit Pullerits said...

Need, kes räägivad eespool lohku tõmbamisest, on provokaatorid ja õõnestajad. Kinnitan, et kogu mu jutt on sulatõsi, kui keegi peaks kahtlema milleski.

 
At 14:34, Anonymous T. Lukas said...

Mugavusõppur.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Jutt on kahtlemata õige, kuid asi selles et kitsa silmaringiga kommijad lugesid siit välja midagi omale meelepärast. Nende tagasijuhtimine tõe ja õigluse juurde poegis neid "lohkutõmbamise" purtsatusi.

 
At 14:45, Anonymous Bullfrook said...

<< In brotherhood we trust >>
kas pole see mitte salajane III Kommunistliku Internatsionaali tunnuslause? Vaid neli "süütut" sõna, kuid interpreteerida annab neid nii, et asjassepühendamatutel tõusevad ihukarvad püsti ?

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Sealt ongi pärit PP kehv puhtusearmastus. Kujutan kuidas ta haises higi järgi peale 12 km jooksu.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Asjata mõnitate. PP andis otsustava tõuke et selle maailma vägevad meie unustatud paepealse petlemma poole armuliku pilgu ja abi pöörasid. Mida oled sina teinud Eesti väljakiskumiseks mäda soost?

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Olen ikka mõelnud et Priit on Jack Londoni inkarnatsioon. Samasugused mehed - ise ennast tegevad (self-made) ja ühiskonda ehitavad, vaimselt murdumatud isased. Teerajajad, vapruse verstapostid.

 
At 15:41, Anonymous Furunkul Mati said...

Džek London võitles uue, parema ühiskonna nimel. TRÜ-s oli Martin Edeni tudeerimine aukohal. Samal ajal kui kärbatand kapitalistlikus läänes ei teadnud sellest ühiskonnakriitilisest teosest ükski tolkam.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Siin on juba poliitkorrektselt Priitu küll kiidetud. Kahjuks täna oleme PM-ga kohas kus me oleme. See on leht mis toksib aastatuhandetega kujunenud Eesti Kalevipoegadest välja euro-jänki mikimaussi. Iga päevaga toksitakse välja tükike kalevipoja terasest ja graniidist kuvandist kuni see muutub õblukeseks ja nõrgukeseks nagu hiireke. Selles protsessis on PP-l oluline suunaandev roll. Vaatame mis alasid harrastab PP. Vrem oli selleks jooks ning nüüd ratas ja suusk. Kõik sellised alad mis aitavad põgenemisel ellu jääda. Kuhu aga jääb armutu võitlusvaim? Õige, targad inimesed teavad, et ainuke võimalus ellu jääda on see kui teradega riistad põõsasse viskad ja liduma paned. See on ajupesu mida PM läbiviib. Pea 100000 on juba seda mõistnud. Sama palju laseb siit varvast veel kui putinlased võimu haaravad. Nõrgukesed jäävad siia hääbuma ja mälestust pae sisse hõõruma. Täna on vaja Eesti päästmiseks mõelda välja uus sõnum ameeriklastele, keda venelased juba maseerivad pikkaaaega oma vähemuste ahistamise teemaga. PP peaks nüüd näitama, et kuiddas on kehaline treening mõjunud vaimsele võimekusele kas pärssivalt või kreatiivselt. Kas Priidult tuleb Eesti päästmise plaan või on ta lihtne SK ruupor?

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

"Kõik teavad, et 1990. aasta sügisel õppisin New Yorgis Columbia ülikooli ajakirjanduskoolis"

Ei, kõik ei tea, mina ei teadnud. Aga tore on, alati kui on võimalus, tuleb tarkust taga ajada.
Aga seda vee, õuna ja iiriste lutsutamise juttu nüüd küll tõsiselt võtta ei saa!

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Tänapäeval on noored ikka kangemad. Reisifoorumites on teemaks pigem "kas magamiskott kaasa võtta või saab ka ilma", raha nagunii pole sentigi kellelgi.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Ole hea, meenuta, mis tunne on New York´i lennukile astuda teadmisega, et sul on nelja kuu jooksul elamiseks-söömiseks kasutada mõnikümmend USD-d? Millele lootsid noore mehena sellisel hetkel?

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Columbia Ülikooli meestele ei ole kunagi määrav, palju raha taskus on. See on nende jaoks teisejärguline. Nemad teavad kindlalt, et NEID hätta ei jäeta - üle maailma. Huvitav on aga see nõks, see murdekoht, mis pidi olema siin Eestis. Pärast vene sõjaväest tagasitulekut. "Estonia" hukuni oli siis veel mitu head aastat. Protsessid aga pidid mulksuma halli nõukaaja lõpu pinna all juba tugevalt.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Pole imestada, et Pullerits sõelale jäi. Rafineeritud maneerid. Hea kuulamisoskus, kogemus ajakirjaniku tööst. Sportlane. Inglise keele väga hea oskus. Samas ladus vene keele oskus, läbinud ajateenistuse nõukogude raketiväes. Palju sellise klassi mehi 1989 Eestis võtta polnud. Pole nüüdki. Pulleritsu ankeet tõsteti virna tippu. Kellele aga Pulleritsu leidmise au kuulub?

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

Eks tollel ajal kammiti kogu Baltikumis. Pulleritsule pandi ilmselt kõrgeid lootusi. Kõrvuti istuma sattumine neocon-de ühe (kuigi suhteliselt varjatud) juhtmehe Paul Wolfowitziga ei olnud juhuslik. Ega peetud silmas 100 000 elanikuga provintsilinna vanemtoimetaja karjääri. (Valenti oli asjaga mitte seotud kõrvalehüpe). PW dinneri lauanaabriteks on Davosi ja Bilderbergi klubi mastaapi mehed, mitte provintsiajakirja kergema lugemise nädalalõpulisa vanemtoimetajad. Võime seetõttu küllaltki kindlalt väita, et Eestile valmistati ette Juhti. Miks see kõik ei realiseerunud on hea küsimus. Palju on ebaselget. Miks on teine, samuti ajakirjanik, lödipüks Paet? Jm teised küsimused.

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

No kes seda jamatäpselt teab. Elu muutub, plaanid muutuvad. Pärast seda kui exkommar Laaril lipitsemisest meie sõbra senaatoritele esinedes kopp ette lõi ja ta sirgeselgselt teatas, et meie ameerikaabi enam ei vaja kuna me oleme nüüd kõva riik, siis tõmmati kraanid sealt kinni ja lohutuseks öeldi, et edasised abipaketid tulevad meie vendadelt euroopast. Igatahes sõnapidajad vennad, kuid plaan muutus kardinaalselt.

 
At 19:33, Anonymous McDoonald said...

Kas 4 kuuga kaal langes või tõusis ja kas selles liikumises võis ka täheldada maailmarekordile viitavaid algeid?

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Omalaadse saavutusega on hakkama saanud Dr Holden. SEB Tallinna maratoni pika reportaaži on ta suutnud kirja panna kasutamata kordagi sõna "jooksma".
"tööplaan oli lihtne - kolm esimest kilomeetrit tuleb LÄBIDA tempoga 6:50 (siin ja edaspidi tähendavad need numbrid kilomeetri läbimise aega minutites-sekundites), siis tõsta tempo 6:40 peale ning KULGEDA nii 39-nda kilomeetrini."

 
At 21:36, Anonymous Jürgenson said...

Priit kui vennaskonda (Brozerhoodi) kuuluv isik võiks Toomasele soovitada, et ärgu ta nii läbinähtavat valet jutlustagu. Me ei ole eile sündinud, vaid juba nii elu- kui vandenõu-kogemust omavad pargitud nahaga interneti kommarid. Meid juba palja käega ei püüa (loe: peta)

 
At 21:58, Blogger Priit Pullerits said...

...Mu läbisaamine koolivenna THI-ga pole enam see, mis 1990ndate keskel, kui ta oli Eesti niiditõmbaja DCs, kui käisin tal tihti saatkonnas külas juttu puhumas ja iga kell võisin helistada. THI on ju vana vasakpoolne siiski, ärge seda unustage.

Küsiti, mis tunne oli rahata lennuki peale minna. No ei mingit tunnet polnud. Kui raha ei ole, siis ei saa ka tunnet olla. Kui on, siis mõtled, et mis küll kõik teeksin. Mina läksin Columbiasse õppima ja muu suurt ei kottinud.

Küsiti, kas kaal langes. Jah, langes küll. Marju lauristin, oluline vahendusisik, kes aitas asja Columbiaga sättida, tuli pooleteise kuu pärast ka NYCsse mingit oma asja ajama ja kui mind nägi, siis hüüatas esimese asjana, et oi, kui kõhnaks ma olen jäänud. Jah, ma polnud siis nii rikas, nagu üks Eestis tollal tuntud poliitik, kes pani NYCs rahakoti 150 dollariga tagataskusse, kust see mingis avalikus kohas ära virutati. Vaat seda võite küsida, mis tunne temal oli.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Nice answer Priit, a nice answer. Aga tõsiselt, Priidu tekst on see mis "päeva teeb", andestage napakas amerikanism. Sisu on, vorm on. Magnetism tekib iseenesest. See et suhted TH-ga jahedamaks muutunud, näitab vaid et rahvusliku uhkuse ja -iseolemise kaitsekraavides on vääriline koht ootamas.

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

PP anne ja talent lubaks tal vägesid juhatada.
Kui Suures Katsumises Putin peale jääb, siis tuleks Kolubia Ülikooli diplom küll tahatuppa peita, kuid meie ju teame mida mees väärt.
Suure Tüürimehe ametipost oleks Priidu oma.

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanik, kui ta just toimetuse tagatoa könn ei ole, "tunnebki" paljusid inimesi. Sealhulgas ka riigitegelasi. Aga see on sedalaadi tundmine nagu uksehoidjal.
Leidis millega uhkustada..

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Ülikonna trikki õpetati Pulleritsule Columbias, nii nagu Ilveselegi. Tumesinine peene triibuga ülikond ja punane lips avaldab matsidele muljet. Enne käis Pullerits Tartu linna peal Sangari teksade ja puuvillase Marati maikaga.

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

Kõik see on väga ilus. Kuid ajalool on kombeks jõnksutada.

Kas me saame välistada, et lõpuks on üks kolumbiamees tagasi New Jersey vaeses juudilinnaosas, teine aga, oh õudust, gimnastjörka seljas, pilotka peas kusagil raketikaadervärgi taga vahti pidamas? Ajaloost õppinuna meie ei saa sellist teoreetilist võimalust välistada. Ennustamine on raske. Eriti tuleviku ennustamine, ütles Yogi Berra.

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Yogi rääkis sellest kah kuid nii olevat esmalt rääkinud Niels Bohr, kuigi see pole just väga kindel kelle suhu see stammväljend on esmaettekandes omistatud.

 
At 09:13, Anonymous Suur Õun said...

Entry from October 30, 2010
“Never make forecasts, especially about the future”
"Never make forecasts, especially about the future” is a joke told by economic forecasters. Variations of the saying include “It’s tough to make predictions, especially about the future” and “It’s difficult to prophesy, especially about the future.” The line has been attributed to movie mogul Samuel Goldwyn (1879-1974), to author Mark Twain (1835-1910), to baseball great Yogi Berra, and to a Chinese proverb—all frequent quotations-origin suspects—but it’s not documented that any of these possible sources had any connection with the saying.

The saying has been especially popular in Denmark and possibly originated in its parliament in the 1930s. Danish cartoonist Robert Storm Petersen (1882-1949), pen named “Storm P,” is frequently given credit for popularizing the saying in Denmark. Danish comedian Victor Borge (1909-2000) and Danish physicist Niels Bohr (1885-1962) both used the saying, but Bohr attributed it to Storm P.

 
At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Ajalugu ei kordu, vaid läheb tuhinal edasi. Isegi meie jaoks halva stsenaariumi teostumisel lähevad suurte munade ja -ideedega mehed sinna kuhu neil just vaja minna. Vältimatult. Lambukesed vajavad ju karjatamist. Visalt aga järjekindlalt joonistuvad välja piirjooned - kes on see mees, kes astub Suure Tüürimehe saabastesse. Et minna ja täita talle Vennaskonna poolt usaldatud ülesanne.

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

Eesti rahvast irriteerivad niigi kõik - Putin Lavrov Obama Merkel Moroshenko Ansip Ashton Wolferson. Nüüd veel mingi Suur Tüürimees ka kukil? Kas ei ole juba küll?

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

You didn't get the point
Suur Tüürimees just kaitseb eesti rahvast - saamameeste, petturite, sulide, spekulantide, turakamängijate, liberaalide, reformarite, nihilistide, jms. eest

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Kas siuke "toitumine" tervist tuksi ei keera?

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

See on hea et karastus.

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

ST on lahe tüüp aga kunagi pole head halvata - kellega ST vägikaigast tirib, kes on Suur Nikerdaja kelle ülesandeks on rahva tinistamine saamameeste, petturite, sulide, spekulantide, turakamängijate, liberaalide, reformarite, nihilistide, jms. plaanide elluviimise heaks? Vot see on veel lahedam küsimus. tore on ju kui valge laev tuleb ja päästab aga praktikas ei kipu laev kohale jõudma.

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Pühapäeval läheb tsiklismuse MM lahti. Mida suudavad gornjak Taaramäe ja zemljak Kangert?

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, Lõuna-Eesti kant on andnud kõrge lennuga mehi naisi, Kanks ja Taarakas ja Seksi-Kristi ja Andrus Veerpalu, vennad Voitkad ja last but not least, Pulleritsu.

 
At 00:05, Anonymous Anonüümne said...

Mida arvata maratoniläbijatest, kellele sõna "jooks" assotsieerub eelkõige finišis pakutava Saku õllega?
Ja mida arvata inimestest, kellele Ameerika-ülistamine toob igapäevase leiva lauale?

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

Litsid mehed?

 
At 03:55, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav on Marju Lauristini roll selles loos. Pullerits kirjutab, et just Lauristin korraldas USAsse õpingutele saatmise. Marju Lauristini juhatamine ja tugi võisid olla määravad, sest kes võtaks mingit tundmatut idaeurooplast, kellel ühtki reaalset ajakirjanikutöö märki ette näidatagi polnud - "Edasi" nupukesed ja "Spordilehte" põlve otsas ja litsentsita tõlgitud Coe raamat välja arvatud. Neocon-de halli kardinali, Maailmapanga presidendi Wolfensohni lauanaabriks ei satuta niisama. Võiks veel aru saada, kui soovitajaks oli Jüri Estam, Special Operations spetsialist, karm mees, või vähemalt Jüri Toomepuu, erukolonel ja helikopterisõja asjatundja. Estam ja Toomepuu olid siis juba Eestis ja laialt tegutsemas. Aga Marju Lauristin, kolmandat põlve tippkommunist.. Aga kui natuke möelda, tekib asjadest siiski loogika. Pulleritsu memuaar avab ühe tahu ka Marju Lauristini tegevuses.

 
At 09:52, Blogger Priit Pullerits said...

Mõne kommentaatoril tikub kõik sassi minema, ja mitte ainult eelmisel. Näiteks Wolfensohn Wolfowitziga.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Wolfowitzi perekonnanimi ei jäta kahtlust, et Ida-Euroopa teemaga, eriti Baranovitši, Tsernovtsõ; Odessa jt selliste kantidega on tal vana- või isegi vanemate kaugu vahetu kokkupuude. Aga tegu on tõesti tipptegijaga. Õnnitlused

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Idaranniku neocon-id on väga sihikindlad mehed. On väga ebatõenäoline, et nad Priidule ülesannet ei andnud. Või on Priit siiani "ärkamata"?

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Priit on Baltikumi ja Poola alade media industry Suur Superviisor. Ise ta seda salgab.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

On teatud märgid (žestid, vähemärgatavad aksessuaarid, kõnesse või teksti lükitavad võtmesõnad), millega need mehed üksteist ära tunnevad. Uurige tähelepanelikult Sir Seb Coe pintsakurevääre, lipsusõlme, käte asendit. Siis uurige Pulleritsu kuube, grimassi, sõrmede tööd. Leiate paljugi huvitavat.
Muide, keegi teab kes on praegu Pulleritsu handler?

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Vanasti käis olulise infi vahendamine põntsu agentuuri kaudu. Vaevalt, et siin miskit muutunud on. Võtmesõnad, kellaajad, ilmateated Hispaania pilvitu taeva kohta on ju seal tavapärane mula. Oluline on selle info tõlkimise ja edastamise oskus. Breivikit töödeldi ju kah sarnase sõsaragentuuri PP laadsete vahemeeste abil. Eks selliste sündmuste jaoks ongi agentuuri vaja. Otsitajse lolle keda tinistada.

 
At 12:56, Anonymous Alex Marney Jr. said...

Kes teab, see näeb. Muide, ühel vanal fotol teeb Priit hidden hand-i. Seda märki tohivad avalikkuses demoda vaid kõrgema kraadiga vennaskonna liikmed.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

No ütleme siis otse välja, mida siin peenutseda, Kui Siimuga midagi juhtub, siis võtab Priit juhtimise üle. Baltikumi, kui strateegilist tähtsust omavat ala ei saa nelja tuule kätte jätta. Et võtku kes soovib.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldib meeletult poos kus pühendatud sellid toetavad eriti lootusetu näoga oma käed kuhugi servale nagu ei suudaks kuidagi enam püsti seista ja vajaks abi. Sellised mehed ja abi... Kahjuks ei ole ma seda poosi leidnud pooside sõnastikust. Võib-olla on see miski Eesti special nö Nokia.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Rattaharrastajast ajakirjanik, keda huvitavad väheteatud, sageli kaardilegi kandmata liikumisteed Kagu-Eestis ja kes oma kaardistamisretkedega on jõudnud Vormsi saarelegi?

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Õnneks tema pole sellega veel hakkama saanud, küll aga rida muidu väljapaistvaid tegelasi on seda teinud nagu jääämbri väljakutset ;)

 
At 14:13, Anonymous Indy said...

Kuigi jah ajakirjaniku sihtkohad on kah intrigeerivad. Hoopis huvitavam on see, et kes need sihkohad paika paneb. On see ajakirjanik ise oma peaga või saab ta selleks guideline miskilt analüüsikeskuselt ja kirjamehe jaoks jääb vaid täideviija ning ruupori amet?

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Maailmarekordiomanikku 500 sees igatahes pole,kaugemale tahapoole ei viitsi vaadata.

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

Vanameister oli 571. Aeg vist 3:11. Oma vanuseklassi 4. Õnnitleme!

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Kõva areng nädalaga. Vana kasutas sama taktikat mis eelmine nädal- intervjuu noorema näkiga, ilmselt täiuslikum ajastus, et paku tabamine paremini välja tuleks ja voilaa 5 minutit parem aeg ning üle 100 koha parem koht protokollis võrreldes eelmise aastaga. Siin on tunda meistri taset.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks jäi veel liiga palju tšainikuid ette.

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Hilissuve viimane, imeliselt ilus ilm. Ainult loll hakkab pongestama ega võta rahulikult, loodust nautides.

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

XXXXXXXX: Mis on mäda treeningplaanis?????

Rahulikult võttes köetakse trennis 33 km/h - 34km/h, siis nüüd ei saa nii kiire võistlusel 30 km/hgi kätte?

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Kaks võimalust: nõrgad tahtelis-moraalsed omadused (ei suuda end võistlusel psühholoogiliselt mobiliseerida); võivalesti ülesehitatud treening.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Eriti huvitav on kokkusattumus, et nii kui PP 2 korda üle piiri tõmbas, kadus seejärel seal kandis ära Kohver. PP oleks nagu teinud miski stsenaariumi mida KAPO ja FSB kahekesi asusid elluviima. See kõlab nagu stsenaristi käsikiri. Ilmselt lõppeb üritus Simmi ennetähtaegse vabanemisega sest oma meest ei saa ju venkude kätte jätta. Vaevalt, et pp seda väljamõtles pihem oli ta ruupor.

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Kui siin käis üksvahe mögin et Eesti sporti pole ollagi, siis Mister Pahapill on Talencis enne viimast ala liider. Vaat siis! Mahakantud mees, aga paneb lausa kulda! Mis sest et hooaeg läbi ja konkurente pole suurt midagi. Võtke snitti luuserid ja muidu vigurivennad. Räägitakse, et Mikk põrutas kanda, kuid see ei heidutanud teda karva võrdki. Eesti sport on barrikaadil tagasi!

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

19:20,
ärgem tehkem ennatlikke järeldusi. Piiriületusi, ei legaalseid ega mittelegaalseid, PP-l kirjas ei ole. Isegi kui teoreetiliselt oletada, et midagi sellist oleks, on PP liiga väärtuslik mees, et temasugusega sellistes mängudes riskida. Pöörakem aga tähelepanu ühele teisele mehele. Joviaalne Dr Holden, Lõuna-Eesti kuppelmaastikku nagu oma viit sõrme tundev väsimatu maailmamees. Holdeni grupp tegi juulis-augustis ratastel retke ümber Peipsi järve http://blogger-holden.blogspot.com/2014/06/vatternrundani-allaheitmine.html
565 km. See on mitu korda rohkem kui Erna retk. Peipsi tagustes lagunenud külades Holdenile omases aeglases tempos kulgedes oli ilmselt ka tähele panna, ega Luuga raketibrigaadi Iskander-M-d kusagilt puulatvade tagant välja ei paista.. Holdeni taustast veel niipalju, et tegu on Võru Keskkooli inglise keele eriklassis väljaõppe saanud mehega, kelle reisiplaaniks on ka Prantsusmaal Bresti kindlus-linna külstamine. Jällegi ratastel. Brestis, muide, on NATO ja Prantsusmaa suur mereväebaas ja sõjatehased, kus ehitatakse (ehitati) Venemaale kurikuulsaid Mistral-eid.

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

Holdenile ei ole probleem läbida ka tehniliselt kõige keerukamal maastikul ühe matkaga 100 km. Jalgsi. Rattaga. Suuskadel. Logistikaasjatundja. 50 €-ga võib reisida Otepäält Barcelonasse. Väga eriline mees. Palju selliseid ei ole.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Mis aga ärakadumisse puutub, siis Lõuna-Eesti kuppelmaastikul liikudes on targem võtta teejuht. Seesama Holden. Siis jäävad jamad tulemata.

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Seega on PP hääletoru kes saab oma info allikatelt ja edastab seda nii nagu tellitakse. Nüüd jääb üles küsimus, et mis mott on igasugust inffi manipuleerida, kas edevus oma ego upitamiseks või midagi mida me ei oska ettekujutada?

Holden on muidugi tubli, et võttis vaevaks minna sinna kuhu streetview ei näita. Eestlaste külade jäänuste külastamine Venes on väga bro. Pealegi oli see just see kant kuhu rootslased kunagi oma kindluse rajasid, millest sündis vana Vene riik. Loomulikult peab ajalugu ja partnerit austama.

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Barcelonasse saamiseks ei pea asjatundja olema. Peab olema huvi ja voilaa õige ajastuse puhul saabki selle raha eest sinna. Milles aga on selle point? Arvutisüsteemides tuhnimine pole ju midagi erilist. Eesti kubiseb nohikutest kes seda teevad ja soodsad huvipunktid üles leiavad. Muideks kunagi harjutasin kauglugemist. Tänapäeval on selleks eritehnika olemas. Vat see on palju huvitavam teema kui kuskil võõras võsas kondamine.

 
At 23:03, Anonymous Lühinägelik said...

Mis on kauglugemine?

 
At 23:51, Anonymous Welcome to XXI century said...

Lihtsalt salarelv. Kui PP kanalid lahtihäkkida ja infomürast puhastada, siis võib ka selle tehnilisele kirjeldusele vihje saada.

 
At 00:12, Anonymous Anonüümne said...

Aa, selge, siis muidugi.

 
At 01:36, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu blogis käivad asja tundvad mehed. (Huvitav, kas see kurk saab 100 kommentaari täis?) Mingite ratastel maakuulajate saatmine on muidugi anakronism. Tehniline luure on kümneid kordi odavam, kiirem, täpsem. Mis te aga sellest Mistrali värgist arvate? Venelased ütlevad nüüd, et pole neid parvlaevu vaja. Mistralist oleks kasu, kui tahaks mõne saareriigi ära vallutada. Aga Venemaal pole sellist praegu plaanis. Jaapanlane ei hakka Kuriilidele ronima niikuinii.

 
At 07:23, Anonymous Anonüümne said...

Mis nr see sada on? Oluline on kvaliteet mitte kvantiteet. Vanasti oli kindluse valvajal 10 kordne eelis ründajate ees, nüüd tänu tehnilisele luurele ja eritehnikale on olukord vastupidine. Sellepärast ongi nüüd levinud hübriidsõjad ja linnalahingud. Majanduslikult oleks tobe laevakeste tehingut katkestada aga Mistrali kohta las annab oma eksperthinnangu parem Terras ja ühtlasi las vastab küsimusele, et miks satub tehnilise luure poolt kogutud info avaldamis kohustusega nt PM-i kui erameedia ajakirjanike kätte, kas Eesti riik peab infopartisanisõda või on Eesti riik liitlaste poolse infoterrori ohver?

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Kas 3. põlve tippkommunisti protežee saatmisel Ameerikasse oli ka TRÜ parteikomitee toetust vaja?

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit, vaata, kes Su järel lõpetas.

P.

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

küsimusi küsimusi
Terras sul nüüd ekspert? Mis alal?
Lennukikandjaid Venemaa ei saa. Olgu tal siis Mistral. Psühholoogiline heidutus missugune kasvõi Balti merel ringi sõitmisel. Soome Rootsi Saksa löövad Mistrali nähes kohe vedelaks ja pakuvad Baltikumi Venemaale meeleheaks, et aga sõbrad olla.

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Terras on ekspert näiteks paraadkõne pidamise alal. Näiteks eelmine aasta pidas ta väga hea ja ilmeka oraatorikõne aastapäeva paraadil. Oli tunda, et ta oli seda peegli ees kolm korda harjutanud. Tekst oli kirjanikel väga hästi ettevalmistatud ja Terras kõneles suurepäraselt. Kahjuks pole tal motti jätkunud ilusaid kõnesid pidada. Ju siis eestlastele pole kõnest tolku. Eestlased tahavad näha lennukeid, tanke, rakette, NATO sõdureid ja ikka kardavad kahte laevukest nagu lõvinahka pugenud hiirekesed.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Kui PP on tõesti mördikas, siis miks ta seda varjab? Siseringi märke ei tasu ju teistel tähelepanna. Pealegi peaks see organisatsioon ju Eestis heategevusele olema suunatud. Sellised lõuaalused käemärgid ei saa ju omada vandenõuteoreetikute poolt arvatavat tähendust nagu näiteks endisele CIA vastuluure pomole on seda omistatud http://www.whale.to/b/fist.html

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Selline lõuapuudutus aitab skisofreeniat maandada ja tekitab enesele turvalisust.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

jess, tuli ära 100-s komm ja väga hea sealjuures ;)

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

100 kommi on tegelikult vähe. Vabariigi esimese kestvusblogi lugejaskond on laisaks muutunud. Teemasid on palju, kuid kommentaare neetu. Kurb. Vanameelsed olete sõbrad ja kinni arhailistes muinasjuttudes. Mördikad om keskaeg ja tegelik vennaskond juhib nende abil oma salakavalad trikid mööda.

 
At 12:18, Anonymous Maceraano said...

On kahju jah. Suusa/Scanpixi blogil on potentsiaali olla vaba maailma ja - arvamusteavaldamise lipulaev ja pioneer vaimse füüsilise ja esoteerilise restardi tegemisel. Kahjuks sumbub mugavusse.

 
At 03:44, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:53, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht