kolmapäev, juuni 19, 2019

Pullerits: Eesti jalgpallikoondise mängijad - siin on teile väljakutse!

Eesti kõigi aegade paremaid ja lugupeetumaid jalgpallureid Mart Poom (parempoolsel pildil esiplaanil) torkas pärast minu sulest Postimehes ilmunud kolumni «Eesti jalgpallil pole lootustki», et mu «suurim saavutus on Tartu maratoni läbisõitmine, aga seal saab ta ka pidevalt endise jalgpalluri Raio Piiroja käest peksa».

Ei, minu suurim saavutus spordis ei ole Tartu maratoni läbisõitmine, aga tühja sellest. Olulisim on Poomi öeldu teine pool.

Oleks väga imelik, lausa ebaloogiline, kui ma Piirojale (fotol vasakul) ei kaotaks. Mitte seepärast, et Piiroja on minust tervelt 14 aastat noorem, vaid seepärast, et Piiroja on ikkagi endine tippsportlane, tõenäoliselt üks sitkemaid, kes Eesti koondises kunagi jalgpalli mänginud. Seda esiteks.

Teiseks oleks imelik, kui ma kõigilt Eesti jalgpallikoondise praegustelt liikmetelt suusatamises pähe ei saaks. Lõppeks peab neil jaguma vastupidavust ja koordinatsiooni ja mida kõike veel, nii et tapab, sest muidu tapetakse neid täna Mainzis, homme Moskvas, ülehomme Milanos... ja taevas hoidku, kui ka San Marinos.

Aga me saame seda vastupidavust ja koordinatsiooni õnneks kontrollida. Mart Poom valis suusatamise – niisiis, eks suusatagem! Siinkohal esitan väljakutse kõigile Eesti koondise jalgpalluritele: paneme kaheksa kuu pärast Tartu maratonil jala joonele ja vaatame, kes keda!

Ärge hakake pugema selle taha, et suusatamine ei ole teie ala. Sest suusatamine ei ole ka minu ala. Sport ei ole üldse minu ala. Ma olen ajakirjanik. See on minu töö. Sport on minu hobi. Sport on teie töö. Vastupidavus on teie töö vundament ja nurgakivi. Koordinatsioon, mida läheb vaja ühtviisi nii jalgpallis kui suusatamises, on teie leib.

Või kui suusatamine on liiga raske ja keeruline, siis palun väga: näidake kõik, et suudate joosta 10 kilomeetrit alla 37 minuti, või kui see on liiga pikk maa, siis 800 meetrit 1.55,9-ga – see ala kätkeb endas suurepäraselt nii kiirust kui vastupidavust. Igal juhul on teie suur eelis teie vanus – paljud teist on minust poole nooremad –, ent ma ei kavatsegi selle taha pugeda.

Kui enamik teist minust ja mu keskpärastest tulemustest jagu ei saa, tuleb enne, kui mõelda Saksamaale vastu hakkamisest, alustada elementaarsete puuduste kõrvaldamisega baasettevalmistuses. Vastasel korral jään endale raudkindlaks: Eesti jalgpallil pole tõesti mingit lootust.

Foto 1: Mart Poom eilsel pressikonverentsil aru andmas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Raio Piiroja tänavusel Tartu teatemaratonil, kus tema meeskond kaotas Priit Pulleritsu meeskonnale. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Eesti jalgpall kodusel muru. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Huvitav, kas kõik Eesti jalgpallikoondislased ikka suudaks neist Rootsi naistest 800 meetri jooksus jagu saada? Foto autor. imago images /Bildbyran / Scanpix

66 Kommentaarid:

At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

küsiks kohe, et miks mitte esitada kohe sama väljakutse ikka saksa koondisele ja sellega "katsuda" jalgpalli tippe hoopis, tühja sest eesti koondise meestest. Kui saksa mehed tahavad ikka tipus olla, siis nad lausa peavad suusatama, eksole.
kah priit

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

->12.05

miks peaks PP välja kutsuma Saksa tippe? Nad on ju selgelt tippsportlased, kelle füüsilise ettevalmisuse taseme kohta, sh baasettevalmistuse ja seega ka süsteemi noortetöö ja selle metoodikate kohta ei pea küsimusi püstitama!
Meie jalpallurite kohta aga saab, seda nii mängu tulemuste, kui ka nende visuaalset toonust silmas pidades.
Kuna meie jalgpallurid väsivad silmnähtavalt väga ruttu ja neid, kui väga palju jooksmist nõudva ala mehi ei näe ka rahvajooksude startides, mis oleks väga hea baasettevalmistuse osa, siis on PP väljakutse õigustatud ja oodatud. Eriti aga ootaks väljakutset vastu võtma meie "Preemiumliiga" pallureid, kellest paljudes ei tunneks platsiväliselt sportlast äragi, kui ei teaks, et nad seda "on" - füüsiline vorm lihtsalt nigel.

Kui nad nüüd väljakutse vastu võtavad, siis on see PP poolt jalka arendamiseks kaval lüke, sest tüübid hakkavad vast normaalses mahus trenni tegema lõpuks.

 
At 12:31, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 12:24, minu asemel hea vastuse andmise eest 12:05-le.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Mind ajas naerma ka see Pohlaku jutt suurimast võiduprotsendiga treenerist (Reim). See aasta 2 võitu 6st mängust, Gibraltar ja Soome. 2018 2 võitu 12st mängust, Kreeka ja Leedu. 2017 6 võitu 13st mängust, Vanuatu, Fidži, Malta, Gibraltar, Läti, Horvaatia. 2016 Reimi käe all 4 mängu, nendest 1 võit Antigua ja Barbuda vastu.

Kvaliteet jalgpall

 
At 12:48, Blogger Priit Pullerits said...

Mul on ka ilgelt kõva võiduprotsent, Tartu maratonil saab suur enamik minu käest sisse ja pikalt. Kas ma olen tänu sellele Tartu maratoni pjedestaalile pääseva esitosina lähedal? Kas ma olen esisaja piiril? Ära unistagi!
Sellise arvulise infoga opereeris omal ajal ka Mati Alaver, kes oskas väga hästi rääkida, kuidas kaotusprotsent Hjelmesetile on vähenenud. Aga vahet polnud, ikka saadi norrakatelt pika puuga. Ja teistelt ka. Nagu saab Eesti jalgpall Saksamaalt.
Erki Nool ütles hästi: sinu taset näitab su kümne parima võistluse keskmine. Ehk siis Eesti jalgpalli taset näitab pigem see, kuidas on mängitud endasuguste ja endast veidi tugevamate vastu, mitte Vanuatu või Fidžiga või A&B-ga.

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Kutsuda jalgpallurid keset hooega või osadel nädal enne hooaja algust Tartu Maratonile? Raudkindel väljakutse. Mitte ükski treener ei lubaks seda oma poistel teha.
Esitan endise jalgpallurina vastuväljakutse - jookseme sügisel maratoni (nii Tallinna kui Tartu omad sobivad). Kui alla poole tunni mulle kaotad, oled võitja.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

12:05 esitas targa küsimuse. Kas nimetatud vastupidavusalad on jalgpalluri jaoks üldse mingid näitajad? Pigem loll aja raisk. Nimelt. Vutimehel on vaja, et ta pärast väljakupikkust või kahte kolme spurti kärmelt taastuks. Rõhk on kiiruslikel omadustel, ehk hoopis teistel lihasgruppidel kui 800m 10 km või TM läbimisel kasutusel. Neil on tähtis treening, mis edendab taastumise kiirust! Selleks on omad metoodikad, kuid kindlasti ei pea nad tapma kiiruse lihaseid tuimalt joostes või suusatades. Seega ei pea nad Priitu kõik edestama, kuigi mõned võivad. Jah probleem ongi selles, et meie meestel on taastumine väga väga nadi. Ja sellele pannakse baas noorukina. Hiljem seda parandada enam ei jõuta vähemalt kõige kõrgema tipu tasemel.

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Kams teeks Pulleritsule ühe suusaga ka ära.

 
At 13:47, Blogger Priit Pullerits said...

Kamsile kaotaks, nõus. Pole variantigi. Aga teised? Meeskonnas on üle 20 mehe.

Jah, 12:58, jalgpallur peab suutma spurtida ja taastuda. See on sisult lõigutrenn, mis ta teeb. Aga selleks, et teha intensiivset lõigutrenni, on vaja mida+ Just, õigesti arvasite: vaja on tugevat baasvastupidavust! Ei tea, kuidas seda küll saab, ah? Kas 20x30 m joostes või ikka 10-15 km joostes?

Ma ju ei tea, kellega ma võistlema pean, 12:51. kes te olete? Nii võib iga suvaline jorss siin pröögata, et mina teen Priidule poole tunni ja rohkemagagi ära. Pealegi, hästi ütles keegi, et mina ei pea midagi tõestama - tõestama peavad jalgpallikoondislased. Nende suutlikkus on praegu küsimärgi all. Minu suutlikkus ei puutu asjasse. Hästi ütles mulle Jürgen Ligi: "1.55 Eesti jalgpallurid ei jookse. Aga tänane elukutseline [Mart Poom] ei peaks ka mineviku amatööri kallal ses toonis praalima. Kui tal on mõni sisuline vastuväide, näiteks et jalgpallis ei ole vaja harjutada 800 m ühtlast jooksu, olen kuuldel."

 
At 13:49, Blogger Priit Pullerits said...

Olümpiavõitja Jaak Uudmäe lisab Ligile:
"Kui keegi jalgpalluritest jookseb alla 1.56,0-i, siis on see väike ime. Selline aeg nõuab ikka juba eritrenni. Minu mark on keskkooli päevilt 2.15 ja mäletan, et vere maitse oli mul jupp aega suus."

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Pareiko jagab biiti https://sport.ohtuleht.ee/967499/sergei-pareiko-vanasti-andis-iga-mangija-koondisele-midagi-juurde-enam-nii-pole

Ei maksa niisama paukuda ja "nikerdada" oma 800m ajaga.

 
At 13:54, Anonymous Sotside toetaja said...

Ohooo, asi läheb huvitavaks. Me näeme siin, et vabariigi kõvemad mehed nii poliittandril kui spordiareenil rivistuvad Pulleritsu toetuseks. "Mehed ei nuta" astusid ka eile kui üks mees Priidu selja taha. Jalgpallurid tikuvad väga üksi jääma... Läksid Poomi eestvedamisel kiirrünnakule, aga tagant jätsid kaitse täitsa laokile.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Priidule 12.51. Kui oma nime avalikustan, kas siis võtada väljakutse vastu?

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Priit 13:47 - sa vist oled palavusest koomas. Vaatame siis mida soovitatakse jalgpalluritel teha: 1) 2 korda nädalas joosta 30 minutit lisaks mängudele ja muudele treeningutele - sellega ei tohi üle punnitada, kuna taastumine võrab mängu võimekuse. 2) Mängu ajal hoida pea püsti ja selg sirge - see säästab energiat pikendab vastupidavust. Seni on Eesti koondist vaadates jäänud pilk pidama löntis selgadel nagu orjadel.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

12.51. Tuleb välja, et kõik need toetuse avaldajad on rumalad, kõigi kohta poleks seda osanud arvatagi. Ükski professionaalne jalgapallur, ei Eestist, Saksamaalt, Norrast, ei saa sellist väljakutset keset hooaega vastu võtta. Väljakutsuja kindel võit. Tean, et samamoodi ei saa Priit minu maratoniväljakutset vastu võtta, kuigi mina olen valmis.
Kui see lohutaks, olen valmis avatud rajal võidu peale sõitma. Õigel maratonil ei saaks ma enam normaalset stardikohta.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Hei, guys, I am Kip from Kenya, and I want to challenge that self-important man who is talking about himself as a long-distance runner who will beat Mr Priit by more than 30 minutes. It's horseshit talk, man. I have run several times 2:12 to 2:13. I challenge you to run with me a marathon in Eldoret, one on one, and if you lose me half an hour you are no longer a runner, you are a lazy crawler. Agreed?

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

-> 12:58

Tüüpiline jalkamehe vastus "ala on hoopis teise spetsiifikaga, vaja on lõikude järgset kiiret taastumist ja pika maa vastupidavus ei mängi rolli" bla bla bla. See jutt näitab, et sportlase füüsilise ettevalmistuse baasteadmised on jutu ajajal pehmelt öeldes nõrgad.
Taastumine muutub nii või teisiti mida rohkem lõike tehakse aeglasemaks, aga mida parem nn võhmabaas on all, seda aeglasmalt see taastumine kehvemaks läheb ja seda rohkem lõike saab sportlane normaalse kiirusega joosta ja seda kauem säilib võime palliga tehniline sooritus teha nii nagu soovitakse.
Tulemused, sh Eesti klubide eurosarjades (islandi , gibraltari ja teiste väikeriikide klubidelt peksa saamine) koondislaste nõrkades välisliigades esitused ja pingil istumised, noorte koondiste kaotused, täiskasvanute koondislaste väsimised ja tehnika kiire lagunemine ja muu selline näitab, et meie jalgpallitreenerid, eeskätt just noorte treenerid ei oska lihtsalt tippsportlast ette valmistada. ja sellest tuleb ka sellist ajuvaba teksti nagu, et pika maa jooksmist pole vaja, #GIGAIRW lihtsalt.



 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisele. Kas keegi siin on ennast nimetanud pikamaajooksjaks? Minu meelest endine jalgpallur esitas väljakutse endisele jooksjale jooksmises. Peaks olema easy deal Priidu jaoks.

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

14:50 oled hea liduja jah? Võin sulle ülbikule vastata nii, et spordidispanseris veel sel ajal kui Poom alles koolis käis olid tabelid, kus vutimeeste 10 km oli kuskil 40-50 minuti peal. Tollest ajastust tulid meie parimad vutimehed. Kui sind ülbarit lüüa väljakule palli taguma, siis sind jooksevad maha need meie luuserpallurid. Sa oled nagu härja ila väljakul, sest sa ei kannata oma staminaga neid kiireid spurte muru peal välja. Teed paar jooksu üle väljaku ja edasi lased seasörki 10-20 minutit. Kui sa pole tipptasemel palli mänginud, siis pole mõtet ülbata. Fakt on, et poisid teevad kiireid spurte ja need vajavad taastumist. Mängude perioodil ei kannata palju pikamaa trenni teha. Seda saab teha hooaja väliselt. Samuti võib seda teha noorena. Siiski, kogu treening peab olema suunatud plahvatuslike lihaste arengule ja taastumisele.

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Üksviiskümmendviiskoma üheksa.


Tore on muidugi kaklust kõrvaltvaadata ja suuri väljakutseid, aga sooviks siiski herr Pulleritsu indu vähendada. Loomulikult on need keskmisest paremad rahvasportlase tulemused, aga samas ka ei midagi sellist millega võiks kogu aeg trummi taguda. Vaatasin huvi pärast. eesti kõigi aegade 100-s tulemus 800m jooksus on 1,53. Ehk herr Pulleritsu tulemus jäi ka ligi 3 sekundit nõrgemaks...

800m aega ilmselt ei jõua ükski kivipallur joosta.
Ei tea kas praegu on seal Piiroja suguse töövõimega jooksumehi, aga ehk mõni 10km aja suudab ületada.

 
At 15:38, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 15:23, ma ei ole kunagi üritanud väita, et 1.55,9 on mingi superaeg. Vastupidi: vaadake tänast tüviteksti ja te näete, et nimetan seda keskpäraseks tulemuseks. Aga kui professionaalsed jalgpallurid, kellele jooksuvõime on kõige aluseks, ei suuda minu kui omaaegse tudengisportlase-amatööri aega üle joosta, siis ei ole neil Euroopa suurtele väljakutele tõesti asja.
No ja muidugi ärme unusta, et too 1.55,9 oli ju saavutatud kõigest pärast kaheaastast treeningut (alustasin 2.10 tasemelt) ja selleks ei tulnud mingit imet teha: mu kuukilometraaž oli umbes 120-140 km ehk 30-35 km nädalas. Ei ole ju palju tahta, et mehed, kes ei ole tudengid ega amatöörid, vaid teevad trenni põhikohaga ja põhitööna, suudaks sellest kiiremini joosta. Mis peaks neid takistama???
Äkki näiteks Rein Valdma annab vaestele jalgpalluritele paari pidepunkti, kui te mind ei taha kuulata ja uskuda?

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Olen veendunud, et Messi ei suudaks Priidu poolt pakutud väljakutsetele vastata. On ta siis sitt jalgpallur?

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Mis moodi veebruar hooaja keskele jääb? Caroline Wozniacki jooksis marataoni kunagi 3:26. Jalka mehed võiks selle aja vähemalt üle joosta kui suusatada ei oska - suuda.
Neil ikka oluliselt rohkem jooksmist kui tennises.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

-> 15:15
Esiteks, kus oli ülbamine?
Teiseks, pole ma jooksja, mulle ei meeldigi jooksmine, aga 40-50 minuti peal 10 km aeg on väga laia panekuga, kui 40ga noored 17-18 aastased jalgpallurid jookseks, siis oleks päris hea juba. Kui 50 alla, siis pole sellisega midagi teha.

Kolmandaks, need mis iganes meie parimad jalgpallurid seda umbmäärast 40-50 minutit jooksid, on/olid isegi skandinaavia tasemel keskpärased, rääkimata Euroopast.

Lepi, fakt ja probleem on, et meie tänased 90ndatel sündinud kasvatatud pallurid ei saa, mõne üksiku erandiga hakkama isegi Euroopa keskpärastes liigades, ELUKUTSELISED jalgpalliklubid saavad Eurosarjades juba esimestes ringides regulaarselt pähe ja koondis on väga jamal tasemel. Otsi parem põhjuseid ja lahendusi, mitte ära nimeta elementaarseid sporditeadmisi esitajat ülbikuks.

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

No enamusel jalkameestel käib Veebruari keskel kibe tätoveerimise ja sonksi tegemise periood ja mingi sportliku väljakutse vastuvõtmine lööks hooaja ettevalmistuse plaani totaalselt segi!

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Tõelised jalgpallispetsid on siia kokku saanud. Kujutage ette, enamuses Euroopas ongi veebruar keset hooega. Eestis algab hooaeg 2 nädalat peale TM. Kas te päriselt kujutate ette, et koondislased peaksid TM osa võtma?
Tahate, et meie mängijad ja nende treenimine oleksid professionaalsed, aga kutsute üles idiootsustele.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Kui Poomis vähegi meest oleks kutsuks ta härra Pulleritsu trenni ja laseks poistel 2tundi järjest jänese hüppeid teha. Ega siis Pullerits pea noortega võidu jooksma ja suusatama.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpall on liiga spetsiifiline, et seda jooksmisega võrrelda. Isegi maailma kiireim, Usain Bolt, ei saanud jalgpallurina profilepingut, kuigi seda väga soovis. Oskusi jäi väheks. Paljude siin kommenteerijate arvates peaks ta ju olema maailma parim jalgpallur.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

16:09 pojake TM olekski väga hea kriteerium baasettevalmistuse kohta. Koondise trenna peaks veel aja ette andma, kui piirist allapoole jääd, siis koondise ja klubi uksed suletud. Järsku saksa omad nii teevadki.

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

16.17 tütreke. Eesti klubides lõpeb baasettevalmistus hiljemalt jaanuari keskel. Toome TM varasemale ajale? Tekitame Euroopa jalgpallis veebruariks vaheaja? Lükkame Eestis hooaja algust edasi, et koondislased saaksid suusatada? Või on sul mõni muu ettepanek?

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Aga vaat ei ole spetsiifiline. Et mingil tasemel oma sikk sakk jooksuga hakkama saada peab aeroobne põhi olema. Kuidas sa selle saad? Ujudes või tv d vaadates?

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

2-3 nädalat enne tähtsa hooaja algust ongi hea hooaja stardi jaoks kontrolltreening vajalik. isegi oleks hea see maraton matka tempos läbi teha ja 4-5 h järjest aeroobset füülist koormust saada.
Ja lisaks mitte lebo pealt ei saada vastupidavuslikku tipp vormi, vaid teatud aeg enne olulist pingutust ennast pea täiskoormusel koormates. Superkompensatsioon.

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Vaata pojake, ära siia Euroopa jalgpalli sega, mäng näitab et eesti pallurite baasettevalmistus on NULL. Seega pole mõtet seletada mis kuus algab ja lõpeb. Kas on see trennade või meeste enda süü et teie ettevalmistusest kasu ei ole? Pealtvaatajat see ei huvita millal teil mingi ettevalmistus lõpeb. Mängida te ei suuda ja sellega on kõik öeldud. Vana mees Pullerits tõmbas teile mütsi väga haledalt üle kõrvade ning süüdistada pole kedagi peale iseenda. Marss jänesehüppeid ja kätekõverdusi tegema.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Ooo Euro jalgpall ei luba eesti sitakottidel TMile tulla. Jookske siis 10K. Ega sealtki midagi tule, sikk sakk jooksu tšempionid.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

-> 16:14
Boldi näide ei päde. Bolt tahtis liikud üldiselt alalt spetsiifilisele, sest et olla jalgpallur peab lisaks jooksmisele ka pallitehnikat omama.
Vastupidi aga saab jalgpalluri füüsilistest võimetest aru, sest et jalgpalluri töö osa on jooksmine. Ja seda enam, et tegu on intervallilise pingutusega, peab heaks taastumiseks tugev aeroobne põhi olemas olema.

Muide, uuringud on näidanud, et näiteks suusatamine, mida Pullerits siin üheks mõõdupuukd toob on teiste spordialade harrastajatele väga hea põhja ladumise ala, mille käigus treenib ka väga hästi taastumist. taastumise treenimisele aitab kaasa suusatamise tsükklilisus, kus mäest küllaltki intensiivse mäest ülesse sõidule järgneb taastav laskumise faas. ja seda küllaltki pidevalt.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

16.42. Ja selliseks kontrolltreeninguks oleks suusamaraton hea lahendus? Äkki mõni kontrollmäng tugeva vastase vastu oleks veidi parem? Jalgpallis on hea vastupidavus oluline, aga see ei ole vastupidavussport. Muud oskused on olulisemad, aga neid suusatades ei arenda.

Teistpidi: Aga võibolla see ongi meie võimalus. Tippjalgpallurid suusatada ei oska. Kui me enda koondislased õpetame suusatama, siis äkki Eestist saab maailma tugevaim jalgpalliriik.
Kui veel Mati ka appi tuleks...

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

15:50 Su jutt algab psühhopaatidele omase ülbitsemisega, tsiteerin:"Tüüpiline jalkamehe vastus "ala on hoopis teise spetsiifikaga, vaja on lõikude järgset kiiret taastumist ja pika maa vastupidavus ei mängi rolli" bla bla bla. See jutt näitab, et sportlase füüsilise ettevalmistuse baasteadmised on jutu ajajal pehmelt öeldes nõrgad." Ise ei suuda joostagi. Mine maga välja. Iga rattur peab suutma joosta 50 mintsaga 10 km. Muidu pole tal elementaarset vastupidavust.

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Tütrekesele. Vana mees soovitas Eestis jalgpall ära keelata, sellest ka Poomi reaktsioon.
Kas selline soovitus on mütsi üle kõrvade tõmbamine? Toetad seda?

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Isegi toetan, miks mitte? Mis juhtuks kui jalgpall ära keelata? Mitte midagi, rahvas mängiks mõnda muud palli. Saksaga 0:8, Gibraltari ja teiste amatööridega 0:0. Katsu tillukene aru saada, et sellega häbistate kogu Eestit, mitte ainult oma futbolistide nokunäppijate ringi.
Poomil ei ole siin midagi solvuda, ta ei ole esimest aastat koondise treener. Kas klapid olid silmadel? Eesti jalgpalli käis aastaid alla. Kui Poom ise ei märganud, lugenud siis Delfi kommentaare, et Pulleritsu kirjast mitte šokki langeda.

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

16:59
Aga iga endast lugupidav rattur suudabki 10 km 50 minutiga joosta :D 50 minutit on 10 km peale on hea tempoga trenni jooks!!
50 minutiga suudavad ka vehklejad 10 km vabalt joosta!!
Isegi korvpallurid räägivad igal aastal hooaja eelsest metsajooksude vajadusest!!! Ilmenb, et vaid Eesti jalgpallurid on sellised imemehed ja erilised vennad, kellel pole baasvastupidavust vaja. Naljamehed.

 
At 17:36, Blogger Priit Pullerits said...

16:09 küsib: Kas te päriselt kujutate ette, et koondislased peaksid TM osa võtma?

Vastan: tule, taevas, appi, kui mingi TM meie jalgpallikoondislased tühjaks tõmbab ja jalust niidab! Mida teeb üks TM? Teatan: mulle kui amatöörile mitte kui midagi, kuigi pingutan ka seal kõvasti. Mida saab TM teha treenitud ja end hooaja alguseks vormi ajanud profisportlasele?... Minusugune amatöör paneb nädala pärast järgmise maratoni ja siis järgmise ja vahepeal sekka veel Vahur Teppani Lemeksi sarja lühemad sõidud - ja mida hooaeg edasi, seda paremaks sellest võistlusmahtrast tulemused lähevad!

16:14 - maailma kiireimast jooksjast ei saanud profjalgpallurit - jah, aga ega keegi eelda ega nõua, et jalgpallurid suudaks joosta nagu Bolt. Suudaks nad joosta nagu minagi oma parematel päevadel... Ai, ei! Tegelikult peaks nad minusugusest ikka palju kõvemini jooksma, kui nad tahavad tippjalgpalli mängida (nt Saksamaa vastu). Jooks on enamiku spordialade puhul kõige alus, eriti vastupidavusalade puhul, kus tööd tuleb teha jalgadega!

17:03, ärge väänake mu sõnu: Vana mees soovitas Eestis jalgpall ära keelata.
Ei soovitanud. Ütlesin, et jalgpall on hea laste spordi juurde toomiseks ja seal hoidmiseks, ja ütlesin, et ka rahvuskoondist on vaja. Aga ütlesin, et me panustame jalgpalli liiga palju oma inimesi, kusjuures tulemus on null, selle asemel et osasid neid, kes jalgpallis kuskile ei jõua, kuna see ei ole lihtsalt võimalik, kasutada ande ilmnemisel mõnel muul alal, nagu Johannes Ermi kümnevõistluses, kus on tulemust võimalik tuua.
Mu sõnu väänates käitute täpselt nagu EKRE vastased. EKRE ütleb, et nemad tahavad tugevdada kontrolli Eesti piiril, aga opositsioon ja peavaluajakirjandus kisab, et EKRE tahab piirid kinni panna. Seega: vääname öeldu valeks, et siis näidata, kui loll on ütleja. Hoopis sõnade väänaja on loll!

Jah, 17:15, teiega igati nõus! See 0:8 oli signaal kogu Euroopale, sest tulemus tuli ju EMi valikturniiril, et Eesti on sama masti meeskond nagu need San Marinod ja Fääri saared ja Gibraltarid, kellest võib teerulliga üle sõita. Sinna mängisid Eesti jalgpallurid meid Mainzis. Kui keegi räägib, et praegune valitsus tekitab Eestile Euroopas mainekahju, siis tõelise mainekahju tekitasid hoopis Eesti jalgpallurid.

Need siin on mult kõvad mõtteavaldused, juurelge nende üle ja jätke need meelde, ärge niisama plärtsuge!

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit laob mainekahju osas kulda. Siiski, ei tasu TM-i mingiks etaloniks võtta. Matkavad nad kõik selle läbi. Kiire suusatamine vajab NB! ülakeha vastupidavust, mida jalgpalluritel lihtsalt pole ja ei peagi olema, seega tulemused on kallutatud. Võrdleks nagu lindu ja põtra. 800 m pole kah miski näitaja. 10 km või 21 km on indikaatorid aga pole mina veel Bolti maratonil kohanud. Seega on ka see jura.

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Priidule. Aga miks peaksid jalgpallurid suusatama? Jalgpalliks vajalike oskuste treenimise asemel suusatataks? Ka sina ei lähe TM-le varasemalt suusatamata. Tahate, et jalgpallurid oleksid paremad, ja selleks on suusatreening parim vahend?
Tsitaat Algselt postitas Pullerits
Miks ma siin blogis, kus jalgpall on out, sellest nii pikalt kirjutanud? Seepärast, et millal veel kui mitte nüüd peaks Eesti rahvas ja spordiüldsus jõudma tõdemuseni, et jalgpalli arendamine professionaalsel tasemel on meie riigis mõttetu ja tulutu. Jah, las lapsed mängivad jalgpalli, see paneb nad liikuma ja kindlasti pakub jalgpall kui meeskonnamäng neile rõõmu. Aga alates noorteklassist tuleks jalgpall – ja see kõlab nüüd paljudele radikaalse ettepanekuna – lausa ära keelata, v.a neile, kellest tõesti võiks saada Eesti koondise mängumehed, sest tunnistagem, et ega ilma rahvuskoondiseta Eesti ikka jääda saada. Aga kõik teised tuleks suunata, ütleme, 15.-16. eluaastast alates harrastama teisi spordialasid.
Mis vanuseklassist alates keelama peaks? Kes teeb valiku? Kui mõnes vanuseklassis oleks näiteks 4 koondisepotensiaaliga mängijat, kas siis nad peaksid neljakesi hakkama treenima ja mänge pidama? Kas 15-16 aastaselt mingit ala harrastama alustades on reaalne tippu jõuda?
Kas Brasiilias oleks pidanud ka jalgpalli mängimise lõpetama peale 1-7 kaotust Saksamaale, see oli ju lausa MM-l, kogu maailm vaatas. Või kui suurest kaotusest alates tuleks jalgpall keelata?

 
At 18:02, Blogger Priit Pullerits said...

Mõtlesin, et panen selle mõtte suurema kella külge, siin oleks ainest koguni kolumniks (vt järgmine lõik), aga otsustasin ümber, et ei ole mõtet, sest ei maksa avalikul areenil selle teema tagumisega liiale minna. Aga siin, oma veebipäevikus, võin ikka öelda, mis mõtlen.

0:8 tuleb panna nüüd konteksti. Too 0:8 oli signaal kogu Euroopale (sest tulemus tuli ju EMi valikturniiril), et Eesti on sama masti meeskond ja samast klassist meeskond nagu need San Marinod ja Fääri saared ja Gibraltarid, kellest võib teerulliga üle sõita. Vaat kuhu mängis Eesti koondis meid Mainzis. Kui keegi räägib, et praegune valitsus tekitab Eestile Euroopas mainekahju, siis tõelise mainekahju tekitasid hoopis Eesti jalgpallurid. Sest jalgpall - ja seda möönan minagi - on kogu Euroopa lingua franca.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Tütrekesega on mõtetu vaielda, täielik idikas.

 
At 18:17, Blogger Priit Pullerits said...

Homme tuleb veel üks litakas, aga vahelduseks muust kui jalgpallist ja spordist. Elu on ju mitmekülgne, kasutagem selle pakutavaid võimalusi!

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Priit sa peaks teismelised oma blogist armutult minema peksma. Taas mingi vend mökitab suusatamisest ja mis kellaajast alates jalgpall ära keelata. Millal mõistame, et teema on põhimõtteline? Suusatamine on meie kliimavööndis mehe tubliduse mõõdupuu. Mis ime oleks eesti jalgpallur suuskadel? Mitte mingi. Vaat brasiilia jalgpallur suuskadel oleks ime. Mis krdi jalgpalli lõpetamine. Brasiilia kaotab kord sajandis 1:7. Eesti kaotab nende numbritega igas kvartalis. Vahe on?

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Mõned kommentaatorid toovad ikka naljakaid näiteid, et isegi Messi vb ei teeks kõike teste ära vms. Spordis on võitlustahe ja füüsise arendamine ainus, mida saab iga tegelane arendada ja milleks pole annet vaja. Eesti sugune riik ei saa lubada omale seda, et me ei arenda füüsist ja pole võidutahet. Meie peamegi väikese riigina just nendes asjades suurtest üle olema. Tuletage meelde, kuidas Island saavutas oma suured teod? Polnud neil ju ka Messisid ja Ronaldosid, aga neil oli meeletult suur hing sees. Nad olid kogu maailmale sellega eeskujuks. Eesti sugune riik ei hakka kunagi suurt mängu mängima, aga kui füüsis ja võidutahe on esirinnas maailma tipuga, siis kaotaksime Saksamaale väärikalt, vahel näpistaks mõnda suuremat riiki ja iga põlvkõnd saaks korra EM finaalturniirile, see olekski meie lagi.

Kui aga meie riigis tehakse 14 aastaste poistega 3-4 kord nädalas trenni, millest enamus on tehnika ja mänguline pool ja kui kolmandik aastast on miinuskraadid, siis mis tehnikast me räägime. Sellistel põllumaadel ja libedal kunstmurul ei saa treenida kvaliteetset tehnikat, kui ollakse riides nagu kubujussid.

Jääme alla nii tehnikas, võidutahtes kui ka füüsises, aga viimases kahes saaksime olla küll Euroopa tipus.

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Aga sa küsi Poomi käest miks koondise füüsis pole Euroopa tipus?

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et homne litakas tuleb väga valus.

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

17:22, kust te üldse võtate, et jalgpallurid jooksmas ei käi ?

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Mis lita jutt siin on? Linn on litakaid täis, kõigil on neist savi. Tulemus on laks, kisa ja ümmargune null nagu pall. Keegi suudab tuua mõne litakate registri kus kõik laksud kenasti kirjas ja nende staatused ning üldine reiting. Pärast loeks siis skoori kokku ja rehkendaks reitinguga läbi. Arvata võib, et tulemuseks oleks rohkem kisa kui villa.

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ära ole võidus kindel, sest sa oled alguses juba teinud suure vea!

Duelli ajaloolised traditsioonid on sellised, et kui sina kedagi välja kutsud,
siis kutsutav saab õiguse VALIDA RELVAD!
Ja kuna sina tahad saada võrdlust vastupidavuses, siis teistel on õigus ja võimalus nõuda seda maratoni/poolmaratoni rajal. Sina ja sinu "rahvuslik põlv"?
Ha-ha-haa...

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Vara hahaaatad mees. Mitte Pullerits, vaid Poom ja kompanii kaotasid 0:8. Poomi brigaad peab oma "spordipoistega" jooksma mitu pikka pool ja täismaratoni häbi mahapesemiseks. Pullerits istub tugitoolis ja vaatab pealt ja kommenteerib. Selline tuleb duell. Meil on postmodernism, mis lõppes 1950. Täna on transmodernism. Sina oma ajaloolise duelliga oled mees koopast. Endal ka häbi on? Hahahaaaa!

 
At 21:52, Blogger Priit Pullerits said...

Väga head ja veenvad ja jõulised sõnavõtud, lp
18:18
19:19
21:27
Tänan sisuka panuse eest!
Paneme edasi, mehed! Mott lakke ja läks!

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

Palju Saksa koondisel 10km jooksu ajad on, oleks nagu võrdlusmomenti ka?

Kui jalkakoondis TM susatama panna, siis ehk saab uue suusakoondise.)

 
At 00:15, Anonymous Võhma-Kalju said...

Tegelikult, mehed, olgem ausad, kogu Eesti sport on omadega sügavalt mudas. Jalgpallurid saavad väljamaal sauna, suusatajad suudavad ainult tänu EPO-le eelviimase koha välja võidelda, Tänak justkui on aga, samas ega võhmamehed teda omaks võta. Võrkpallurid aegajalt midagi teevad, aga rahvuslikuks uhkuseks neid ka päris ei saa lugeda.

Mis meil siis jääb - Sildaru, rohkem pereprojekt fun alal. Mägi, samuti pereprojekt, kes siiski kõige kõrgemasse mängu ei trügi. Kirt - oma ala medalimees, aga maailma meedias tundmatu nimi. Kontaveit - aegajalt sähvatab, aga selliseks harvaks sähvatajaks ta ka jääb. Vehklejad - medaleid toovad, kiitus neile, aga samuti B-kategooria ala harrastajad.

Siit küsimus, millal üldse oleme saanud Eesti spordi üle uhkust tunda? Kogu Eesti spordisüsteem on omadega tuksis, ei ole kindlat arengukava, paberil võime ilusaid sõnu ritta seada, raha eraldused, treenerilitsentsid ja puha, aga resultaat null.

Seoses sellega, äkki härra Pullerits, suure haarde ja kõlava häälega, koostate väikese artikli Arterisse, kus analüüsite mis aasta või mis aastad on Eesti spordis olnud kõige edukamad, säravamad, kus sai rohkelt hõisata ja uhkust tunda. Et niiöelda hingekosutuseks sel keerulisel ajal, et asi ei ole nii hull, oleme ka meie olnud tegijate seas või siiski kurb tõdemus, et tegelikult oleme me kõik lödipüksid. Kahtlemata on see mahukas töö, aga kindlasti mitte võimatu. Blogi kommentaatorid saavad ka oma abistava käe anda ja hinnata, kalkuleerida, mis on olnud Eesti spordi kõige-kõige rahuldust pakkuvam aasta. Kui mitte midagi muud, siis vähemalt saab heldimusega meenutada kunagisi aegu.

 
At 04:02, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Kes vastutab? Kelle lambanahkne kasukas tuleks turule viia, kui priskelt nuumatud loom villa ei anna?

Jalgpalli rahastatakse Eesti kontekstis võrrelduna muude spordialadega küllaltki hästi. Vaatamata heale rahastamisele ja pikajalisele arendamisele on viimastel aastatel koondise tasemel tulemused läinud kehvemaks. Meile väideti, et viga on treeneris. Täiesti võimalik, et nii ongi. Kõlab loogiliselt. Kuid enne, kui peatreeneri nahk turule viia, tasuks küsida hoopis, et kas vastutuse saamata jäänud tulu pärast peaks võtma kehv treener või hoopis hunt lambanahas ehk mees, kes valis välja treeneri ja ta tööle palkas. Kes tegi valiku treeneri osas? Küsime kohe otse ja õiglaselt, et milles ikkagi seisneb jalgpalliliidu pikaaegse presidendi vastutus?

Kui nukuteatris nukud lavastusest lavastusse järjekindlalt halvasti mängivad on põhjust pärida, et kas viga on nukus, nukujuhis, lavastajas või teatri direktoris.

 
At 07:04, Anonymous Anonüümne said...

Eks need suusatamise aastad ikka olid need parimad aastad.

 
At 07:35, Anonymous Anonüümne said...

See 1:55,9 on läbi käinud siin iga aasta vähemalt paar korda, rind uhkusest kummis. Küllap on kodus ka altar nende numbritega, kus viirukeid põletatakse.
Minul selle ajaga kaks mõtet- kuidas on viitsimist kolmkümmend aastat seda imejooksu meenutada ja kui see saavutati nii vähese treenimisega, kas kahju ei ole, et rohkem ja süstemaatilisemalt ei pingutanud.
Poomi artikli põhisõnum- ärge võtke noortelt lootust ja eneseusku ära- selle kirjutan kohe alla

 
At 07:42, Anonymous Anonüümne said...

Loeb see, mis on siin ja praegu- Kui kiiresti täna hr. Pullerits 800 m. jookseb?
Kui Eesti koondis laskuks vaidlemises Pulleritsu tasemele, siis võib ka öelda, et kõik on hästi, 10+ aastat tagasi võideti ju Venemaad 2:1

 
At 08:40, Blogger Priit Pullerits said...

Tänaseks litakaks valisin kõvema vastase - Ahto Lobjaka, aga ka enamiku Eesti erakondi ja ajakirjandusväljaandeid:

https://tartu.postimees.ee/6711565/priit-pullerits-rahvus-konservatiivi-karikatuur

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Mõistlik väljakutse peaks sisaldama seda et ka ise suudab veel joosta ette antud ajaga.
Sama hea kui Ben Johnson pröökaks et jookse mu 100m. 9.83 üle.

Ja mees sa ei saa ikka veel pointist aru. Kuidas sa suurt pilti ei näe?
Asi pole sinu maratoni vm. tulemustes, vaid sinu väites et jalgpall on mõttetu mäng ja mõttetu on seda eestis harrastada.
Ja öelda seda Mart Poomile on rumal.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Issand, ma ei teadnudki, et Lobjakas üldse veel midagi arvab avalikkuse ees aga näed Priit lajatas talle litaka ära! Lahja! Üks kirjatsura kotib teist. Tühikäik, toimub igasuvine lõõgastumine.

7:35 on hoopis pannud paika päeva mõtte - ärge võtke noortelt lootust. Mis see lootus on? Reaalsus on see, et terved inimesed ei pea tegelema spordiga ja elavad kõrge vanuseni. Täna just üks elurõõmus sünnipäevalaps kurtis mulle, et ta maja juures mingid triatleedid võimlevad päevast päeva ja küsis milleks kullakesed, vaevalt see neil aitab 80 eluaastani välja venitada, pigem saavad vigastuse, mis võtab eluisu nii vanaks elamiseks. See on elu traagika. Jah saad tunda kiiruse mängu maanteel aga kõikvõimsuse tundega kaob üldine empaatiavõime ja sellega meie sportlased maha joostaksegi. Kes tahab endale nt Pikkuusi saatust?

Eelnevat silmas pidades teen ettepaneku, et tuleb alustada anonüümsete trennijälgijate liikumisega. Selle eesmärk on vähendada iganädalasi võistlus ja treeningdoose maksimaalselt kuni 2 treeningkorrani nädalas. Treeninguks kvalifitseeruvad kõik need tegevused mille puhul poole tunni keskmine pulss tõuseb üle 111 löögi minutis. Võite kindlad olla, et selle liikumisega ühinedes, tagate endale pika ja rõõmsa vananemise.

 
At 12:38, Blogger Andres P said...

Selles mõttes on see jutt vähe lappama läinud, et tahetakse et EJK vastaks mõlemile Priidu margile (nooruse 800m jooks ja tänapäeva suusamaraton). Need on erinevad ja samale teljele võrdlusse panna ei saa.

Kellegi eelpool väidetu, et jalakameestel pole vaja tugevat ülakeha kõlab jaburalt. Vaadates seda tunglemist palli eest võitlemisel ja aktiivseid kiireid liigutusi - siis neid ilma tugevate korsetilihasteta ei saa. Samuti aitab treenitud lihaskond kehahoiakul ( mis tagab vajaliku hapniku juurdepääsu kopsudesse). Ma ei räägi siin tri-ja bitseptsitest või et selja lailihas peab olema nagu kulturistidel.

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Andres P - vutis pole vaja treenida ülakeha vastupidavust vaid just jõusaali toorest jõudu. Loogiline eks ;)

 

Postita kommentaar

<< Esileht