neljapäev, juuni 06, 2019

Pullerits: Miks on spordis lubatud vähemuse õiguste nimel kottida enamust?

Kuna 800 meetrit oli omal ajal minu trumpala – ala, kus ma oleksin oma isikliku rekordiga 1.55,9 tänavuses Eesti edetabelis.... kolmas!!! –, siis pean sel teemal tegema ühe avalduse.

Olen äärmiselt nördinud, et LAVi mutantjooksja Caster Semenya saab oma sünnipärast ebaloomulikku ja teiste suhtes täiesti ebaõiglast eelist ära kasutada. Küllap märkasite selle nädala algul teadet, et Šveitsi ülemkohus otsustas ajutiselt peatada rahvusvahelise kergejõustikuliidu (IAAF) kehtestatud uute reeglite rakendamise, millest tulenevalt ei pea Semenya hakkama võistlemiseks tarvitama testosterooni taset alandavaid ravimeid.

Oleks IAAFi uued reeglid kehtima jäänud, pidanuks looduslikult kõrge testosterooni tasemega naiskeskmaajooksjad seda taset vähendama ja teistega võrdsel tasemel hoidma, kui tahavad nondega koos võistelda.

Semenya esindajad rõhusid kohtus väitele, et IAAFi reegel piirab Semenya inimõigusi. Šveitsi ülemkohus arvestas seda, mispeale sai Semenya esindaja rõkata: «See on oluline juhtum, mis avaldab olulist mõju naissportlaste inimõigustele.»

Ja nüüd ma ütlen: ma vihkan inimõigusi, kui nendega arulagedalt liiale minnakse. Ja Semenya puhul on mindud. Taas kord näeme, kuidas vasakliberalismi poole viltu vajunud maailmas lokkab näilise õigluse asemel tegelikult ebaõiglus; näeme, kuidas inimõigustest, iseenesest ju vajalikust asjast, on saanud vähemuste privileege tsementeeriv instrument; näeme, kuidas vähemuste õiguste sildi all tallatakse jalge alla enamuse õigused.

Sest küsigem: kas see ei ole mitte normaalse testosterooni tasemega naiste inimõigus, et nemad ei pea pidama ebavõrdset võitlust testosteroonist pungil mutandi vastu? (Kes nüüd tahab tõsta kisa, miks kasutan siin sõna mutant, pidagu hoogu ja lugegu seda!)

Ise küsin ja ise vastan: loomulikult on see normaalsete naiste inimõigus, et ei tule mingi ebaloomuliku testosterooni tasemega jooksja, kes võtab neilt mitte ainult poodiumikohad, vaid võtab, arvestades, et tippsport on elatusallikas, ka sissetuleku

See ei ole ju ilmselgelt õiglane võistlus, kui Semenya juhib tänavust maailma edetabelit 1.54,98ga ning järgmine kaotab talle ligi kolme sekundiga (1.57,75) ja ülejärgmine ligi nelja sekundiga (1.58,83). Võrrelge seda meeste tänavuse edetabeliga. Liidri Nijel Amose (1.44,29) järel mahub sekundi sisse tervelt 14 sportlast. See, kes kaotab talle kolme sekundiga, mahub alles üheksandasse kümnesse.

Suutmatus lahendada Semenya probleemi nii, et kõigi teiste jooksjate õigused ei kannataks, näitab kurvaks tegevalt seda, et selle küsimuse üle otsustajad on vajunud vasakliberaalsesse vähemuste kaitsmise sohu, on vajunud sinna paduliberaalsete huvigruppide hirmusurve all, ja kinnitab seda, et (otse öeldes) võid rahumeeli kottida kümneid ja sadu tavalisi inimesi, aga kui peaksid langetama otsuse, mis kuidagi võiks riivata vähemuste eelisõigusi, siis kaotavad inimesed milegipärast kaine otsustusvõime ja otsustusjulguse. It’s a sick society we live in! Ja see, muide, on üks põhjus kõigi nende põhjuste pikas reas, miks igasugused paremäärmuslikuks tembeldatud liikumised ja erakonnad koguvad toetust.

Ja Eesti ajakirjandus on sel teemal kahjuks nukraks tegevalt vait, kajastades vaid fakte, ent jättes väljendamata oma seisukoha. Nõrk!

Foto 1: Nii masendava ülekaaluga võitis Caster Semenya maikuus Dohas Teemantliiga etapil 800 meetri jooksu. Foto autor: Reuters/Scanpix 
Foto 2: Caster Semenya. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Caster Semenya mullu suvel Teemantliiga etapil Monacos. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 4: Need mehed aitavadki Caster Semenyal teiste naisjooksjate ees eelisolukorda säilitada. Foto autor: AFP/Scanpix

38 Kommentaarid:

At 18:30, Anonymous MargusM said...

"..võid rahumeeli kottida kümneid ja sadu tavalisi inimesi" kas tippspordis leidub ka tavalisi inimesi? Tavalisi inimesi leidub Tartu maratonidel ja mujal kuid neil on Semenyast kama kaks.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, see juba ammu mitmel pool tõstetud küsimus, ei midagi uut.

USA-s on asi juba nii kaugel, et poistel piisab enda NIMETAMISEST naiseks, kui neile tagatakse võimalus osaleda tüdrukutega koos võistlustel. Siin ei ole mitte ainult tippsportlased, vaid minnakse lausa sellega juba naiste võimaluste kallale ka teistes elu sfäärides - näiteks sellised "tüdruk-poisid" on tulnud osariigi meistriteks ja võtnud tavaliste neidude eest ära ülikoolide nais-sportlastele mõeldud stipendiume...

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Näiteks kui korvpallur on pikk, siis see on ebaõiglane eelis lühikeste korvpallurite eest ja minu meelest tuleks pikk korvpallur ka lühikeseks saagida.

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

to 19:22 -
antud juhul on iroonia ebakohane, sest tegemist on ühest ja samast soost isikutega. Spordis on suur vahe, kas saad edu kehaehitusest tulenevate erinevuste arvel, geneetika ja hormoonid samad, või sellest, et geneetiliselt on keha teistsuguse evolutsioonilise arenguga. Mehed, grupina, lihtsalt ON bioloogiliselt teistsugused.

Aga küll see probleem varsti laheneb, sest juba on paljud naisõiguslased astunud sellise tegevuse vastu. Kurioosumina võiks nimetada, et spordis "mees-naiste" vastu võitlemise eest visati üks häälekamaid LGBT aktiviste ja juhtfiguure - Martina Navratilova - sellest LGBT ühenduse juhatusest (ja üldse ridadest) välja! See juhtum tõi asja USA-s suurele meediaareenile! lol!

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Tuli ära, seda et Priit on tulihingeline EKRE mees jääb silma viimase aasta kirjutistest, eks see on ka põhjus, miks postimehepõli veel jätkub. Kuidas aga Tartust kaalepisugused klounid riigikokku valiti, jätab muidugi soovida.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit võitleb mitte ainult ekre, vaid kõigi ausate eestimaalaste eest. Soost nahavärvist ja usutunnistusest vaatamata.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

Minu arvates on Priit ülbe näoga mees kes naeratab ainult siis kui kana pissib. Selline mees ei ole väga usaldusväärne. Kalanägu on omane lohkutõmbajatele. Surmtõsine nägu aga meenutab väga kalanäoga inimest, keda ei saa usaldada, sest ta võib-olla ka lihtsalt eluheidik, töötu, raskelt haige või surmväsinud ja empaatiavõimetu. Seetõttu ei ole talle otsa vaadates võimalik veenduda tema patriotismis ja mitte ainult ekrelaste vaid ka kõigi ausate eestimaalaste eest seismist. Lollakas poliitikutele omane püsiv naeratus, tuleb usalduse tekitamisel siinkohal kasuks. Aamen!

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas kantonitemaa kohtus istusid ainult pigid, nõgid ja äraostetud idioodid?

Siis on ju väga arusaadav ja kõik asetub omale kohale.

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit, see kirjutis väärib suurt areeni. Ausalt öeldes ajab see paduvasakliberaalsus normaalseid inimesi juba ammu oksele ja mida aeg edasi seda järjest rohkem ja rohkem ka kabuuri järele haarama...
Ja siis pärast need idioodid imestavad ja nutavad. Tark inimene, enne kui midagi teeb, mõtleb ka tagajärgedele, pimedusega löödud liberast aga pole selleks kuidagigi võimeline.

 
At 23:59, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida teha, sõimata ainult oskame...

 
At 06:51, Anonymous Anonüümne said...

Castor Semenyaga seoses tuleb meelde uudisenupp mõne aasta tagusest ajalehest. Lühike kokkuvõte.

Peale seda, kui Semenya oli saanud ametliku teate, et ta võib naistega koos edasi võistelda, siis rõõmustas ta nii kõvasti, et võttis endale naise!

P.S. Viimasel pildil on selgelt näha, mille poolest ta normaalsetest naistest eristub.

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Paduliberaalsus ajab jah oksele aga Semenya keiss on siiski eri teema. Sellist sugusegadust leidub, ning tippspordis seda isegi vähe ette tulnud. Kergejõustikus silmale näha, kuid raskejõustikus ja moodsates kaklusaladel mida tv s tihti ei näidata on asi päris levinud, et peaaegu mehed naisteklassis ilma teevad. Kuhu nad siis panna? Sportimisõigust ei saa neilt ära võtta? Eraldi klass, sari? Kuidas me olümpial ette kujutame? Mehed naised ja transud? Kui kõrgele koteeritakse transude sarja olümpiamedalit?

See on probleem mida vaid suusablogi parimad suudavad arutada. Padre Huu Säinataat Margus ja Räims.

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

Pealkiri on emotsionaalne valeinfo. Semenya ei ole vähemuseks tunnistatud.

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Kes ütles, et tippsport on inimõigus, mida iga transa peab saama teha? Vene ajal oli nii, et enne trenni ei saanud kui oli arstiluba sportimiseks. Semenya on ju puhas meditsiiniline probleem. Kui arstid arvavad, et ta on tilliga naine, siis nii on. Naised võivad riietusruumis omavahel asja selgeks klaarida, et kelle tiss on areenile miemiseks piisavalt suur. Võiks ju olla miskid konkreetsed nõuded naiste välistele sootunnustele. Suurema korviga naistel on keerukam võistelda pesulaudadega, kuna tekkiv resonants ja lisakaal on täiendav häiriv faktor, mis ei lase edukalt kulda jahtida. Selliseid asju on võimalik lahendada kategoriseerimisega. Nn vabaklass, kus pole piiranguid ja siis põlisnaiste klass ja põlismeeste klass kus on poroportsioonidele ja tselluliidile ja muudele meditsiinilistele parameetritele kindlad nõuded.

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

Kas Utah-i osariigis saaksime põlevkivist CO2 kvoodivabalt elektrit toota? Kas USA pole kliimaleppega ühinenud?

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa. Nende põlevkivi on lahja kusi. Sellest saab ainult õli nõrutada.

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Kuskil jookseb kottide lehvides mingi neeger. Miks me peame selle pärast muretsema? Meil on omal natside valitsus, kes hakkab viina hinda langetama. Elu on lill ju!

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Ausalt, keda peaks kottima üldse see kirbutsirkus nagu sport?
Mis see meile annab, kui keegi jookseb 100 meetrit üheksa või kümne sekundiga kuskil suvalises punktis gloobusel.

EM

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Veiko Märka kirjutas Rataseppa imemehest raamatu. Kui palju seal asja ja kui palju raamat raamatu pärast?

Ootaks spetside kommentaare. Seda küll et sport imeb. Eesti rahvas on suusarahvas ja nii jääb. Noh veidi tsiklirahvas ka.

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Ikka kotib küll. Kujuta kui meil võrsub tubli pille või malle kes jookseb 800 näiteks 1.58. Esimest kohta ei võida ta kuskil kuna teistel riikidel on semeenjad. Vähe siis ei koti raisk! No raisk!

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Mis rahvas on eesti rahvas ütleb meile Padre. Või ka Huu. Teised hoidku pudrumulk kinni.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Ah jätame need igasugused reeglid kõrvale ,mis me tahame siin inimestena kehtestada.Päris palju auru laseme nendega tegeldes endast välja.Puhas kasulik energia millega trennist tõsta natukenegi sooritus võimet. Sport on ikkagi kehalist ja ka vaimset naudingut pakkuv tegevus eelkõige,need kes seda nii võtavad,jõuavad kaugele.Ala P.Sagan.Loodetavasti jõuab transvestiidil kunagi südametunnistus kodu ja saab aru ,et on olnud ebaõiglane ja tema saavutused pole selle väärtusega mis oleks võinud olla kui olla õiglane.Inimesel lihtsalt kasvamise periood praegu ja ei pruugi selge mõistusega aru saada oma elust.

 
At 12:24, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

„Kes suvel dendropargis suusa libisema saab, sel on talvel poodium soolas.“

Kuid teadupärast suvel suuska naljalt libisema ei saa, see on jõukohane vaid vähestele meist. Millest omakorda järeldub, et ka poodium on jõukohane vaid üksikutele kangelastele. Kuid kuulsuseiha on inimese loomupärane olek, kuna meie vajadus lohutuse järgi on lõputu. Igaüks meist soovib loorberipärg kaelas ringi kekutada. Selles tõdemuses peitubki võti mõistmaks Semenya juhtumit. Veelgi enam, siin peitub sügav tõde, et miks kostub armetute lödipükside ehk kaotajate valjuhäälset nurinat spordi suunas igast nurgast. Samu tendentse on võimalik täheldada suusablogis, kus mannetud saavutused puhutakse üles suurteks võitudeks.

Spordis ja elus üldse on võitjate määr alati väga väike. Spordi kohe eriti väike. Seal võidab ainult üks – kõige parem. Järelikult kõige stiilipuhtam oleks ainult üks võistlusklass nii naistele, meestele, vanadele ja noortele ning Semenyadele. Kes tuleb esimeseks on kangelane, ülejäänud leppigu kaotusega. Arusaadavalt selline korraldus tekitab mittevõitjates viha, kadedust ning aju hakkab genereerima ideid, kuidas ilma võitmata saada võitjaks. Selleks on välja mõeldud erinevad võistlusklassid. See suund ei lõpe enne kui iga inimene on saanud oma võistlusklassi ning tulnud võitjaks.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Säinas, raisk on asjadest valesti aru saanud. Võistlusklassid on tekkinud kasumiiharuses ärimogulite ning meedia surve ja kangelaste loomise vajadus. Siin pole midagi vaielda. Antiik OM-l ei lastud naisi ei võistlema ega isegi vaatama. Võitjaid oligi üks mingi ala kohta. Meediamogulid ja muidu ärimehed said aga aru, et see ei paku laiale audientsile huvi, sest puudub võimalus kõnetada erinevaid rahvaid. Tulemuseks on alade ja osalemise klasside virrvarr. EL-s on sport tähtis tööandja ja majandusharu. Suurima tööhõivega on selles sektoris Austria, kelle töövõimelisest elanikonnast tervelt 6% teenib sporti. Saksamaal 5% ja Ühendkuningriikides 4%. Eestis on see näitaja ainult 2% mis on pea pross alla EL-i keskmist. Spordi osa SKP-s on Eestis 1% mis on samuti pross madalam kui EL-s, samas Austrias ja Saksas 4% SKP-st. Siin asuvad juurpõhjused klasside tekitamiseks. Eesmärk on viia sport massidesse. Üksikud koljatid aga seda eesmärki täita aidata ei suuda, seetõttu on vaja hästi palju erinevaid kuulsusi. Eesti ajakirjandus on aga otse öeldes loll - nad ei taipa, et eestlasi ei koti mägede ja merede tagused koljatid. Meid huvitavad ainult kohalikud. Kuna Eesti meedia jälgib üksikute fännide rahakal nõudmisel kaugeid tippe, siis selle tõttu ongi ka kohalik spordiäri nõrk nii EL keskmisega võrreldes inimeste hulgalt kui ka SKP mahult. Äriline loogika ütleb, et turg on tühi. Praktiline mõistus ütleb, et see on iseloomulik muster koloniaalmaale, kust pumbatakse ressursid välja ja kohalikele jäetaks nii palju, et nad nälga ei sureks.

 
At 13:04, Blogger Priit Pullerits said...

Meie tänasel teemal on Kristjan Zobel kirjutanud tänases Postimehes loo "Hermafrodiidid ja transseksuaalid".
https://meieeesti.postimees.ee/6701690/hermafrodiidid-ja-transseksuaalid?_ga=2.164911423.1212018035.1558689069-113791172.1546514900

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

12:55 kirjutab asja. Nii on, kuigi ka Säinasel on oma juursektoris õigus. Saksa ja arvata ülejäänd euroopa kõrge protsendi annab jalgpall ja vähemad sportmängud, olgu või käsipall mis seal popp. Kuna Eesti hõredast rahvast peale tennise paarismängu muid sportmänge välja ei venita, siis nii ka jääb. Suusatamine ja diskkolf tuleb massidesse viia. Dendropargist rahvuslik pühamu kujundada. 50 aasta pärast võib esimesi pääsukesi medaleid oodata.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Mis on asja point? Lugu algab tigudest ja jobudest ehk tähemärkide täis kirjutamisega. Kui Semenyast siis kirjutagu nii, mitte faunast ja floorast.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Arvamine ei maksa raasukestki! 13:55 - lähtume konkreetsetest numbritest parem. Rääkides vutist, siis eelkõige räägime ikka brittidest. Brittide liiga tasemel vutt genereerib aastas käivet 5,4 miljardit ja sakslaste vutt 3,1 miljardit eurot. Seevastu on brittide spordi SKP 36+ miljardit eurot ja sakslastel 105 miljardit eurot. Kuigi tegemist on suurte numbritega ja ainult osaga kogu vuti osast ei ole koer mitte teps vutti maetud.

SKP numbrid siit -https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/865ef44c-5ca1-11e8-ab41-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-71256399

Vuti käibe numbrid siit - https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/uk/Documents/sports-business-group/deloitte-uk-annual-review-of-football-finance-2019.pdf

 
At 18:00, Blogger Priit Pullerits said...

Kohtusin täna just ühe väga-väga tuntud ja respekteeritud suure ärimehega ja hea meel on tõdeda, et Eesti olulises ettevõtluses on mehed, kes on minuga samal lainel ning jagavad samu väärtusi.

Eile õhtul rattaga 40 km keskmise kiirusega 33,2 km/h. Mõtlesin, et lähen rahulikult sõitma, aga rahulikkus tuli siis sellise kiirusega...

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Loen seda blogi siin pigem spordi, mitte ideoloogiliste kommentaaride pärast. Aga selle postitusega olen nõus. Sümptomaatiline näide rattaspordist http://www.cyclingnews.com/news/mckinnon-is-first-transgender-woman-to-win-world-title/

Kuidas saab selline asi aus olla niste vastu. Pildilt näha milline füüsiline eelis selle "naisel" oli.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

21.35 sa vist tõesti ei tea, et üle 20 aasta on meesnaistele teed sillutatud poodiumile just poliitilistel eesmärkidel. Maailm on kirjum kui peavoolumeedia meile näitab. Oleme ausad. Sisuliselt ei ole naistealadel tegu spordi vaid immitatsiooniga. Eks see segment vajabki raputamist.

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Õige jah. Igal juhul on mehelikel naistel eelis naiste spordis ning sinna pole midagi parata. Nagu ka meeste spordis on eelis maskuliinsemal mehel. Lausa semeenjadeks kah ei saa lasta, aga jälle, see nõuaks "ebahumaanseid" meetmeid.

 
At 23:01, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh selle McKinnoni viite eest, 21:35.
Rõve.
Lugege seda jaburat sonimist:
“We cannot have a woman legally recognized as a trans woman in society and not be recognized that way in sports. … Focusing on performance advantage is largely irrelevant because this is a rights issue. We shouldn’t be worried about trans people taking over the Olympics. We should be worried about their fairness and human rights instead,” she told USA Today.
Kui keegi aru ei saanud, siis too mees"naine" ütleb, et see pole mingi teema, et tal on sportliku võimekuse eelis, sest küsimus on õigustes.
Aga kes kaitseb tõeliste naiste õigusi meesnaiste eest, ah???

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

Nagu eespool viidatud - tänapäeval ei olegi vaja kromosoomide või hormoonide kontrolli, pole vaja ka pükstesse vaadata. Piisab sellest, kui mees ise ütleb, et ta tunneb ennast naisena.

Huvitav, kui näiteks Padre või Huu kirjutaks endast kui 2.10 mustast lesbilisest naisest, siis SWJ ja LGBT tõuseks nende kaitsele?

 
At 23:30, Anonymous MargusM said...

Priit, kas lahendusi ka pakud või paned siin klikikogumiseks ainult puid alla?
Kuidas ikkagi määratleda inimeste soov sporti teha kaasasündinud võimekuse piires?

 
At 01:14, Anonymous Anonüümne said...

Mida peab tippsporti tegev nn. meesnaine tegema, kui see on teie poeg või tütar?

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Las siis Pulleritsul mõnda respektaablit tohtrihärrat tuttavat ei ole kes kes juhataks homse keenitehnoloogia saladustesse? Kuhu kadus doktor Rips?

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Eesti noored naised peaks geeni tehnoloogitama nii, et väljast oleks nagu bejonssee, seest aga semeenjaee.

 

Postita kommentaar

<< Esileht