reede, mai 31, 2019

Pullerits: Mis siis saab, kui sportides ühtäkki õhku enam ei jätku?

Te olete õnnega koos, kui teil õhk läbi käib. Siis saate atrõõve teha, nagu tegin Tartu rattarallil. Siis saate treeningul ees sõitvaid gruppe kinni püüda, nagu püüdsin eile õhtul Viljandi maanteel. Puhas rõõm ja õnn, kas pole? Eriti, kui arvestate, mis juhtus paar aastat tagasi Andi Noodaga.

"Andi Noot langes järsku jalapealt pikali nagu post." Nii algab mu dramaatiline lugu homse Postimehe Arteri kehakultuurirubriigis. (Pange tähele, et Postimehe päismikus on tänasest lehe nime all juhtmõte: "Seisame eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise eest läbi aegade.")

Aga lugege edasi:

"Ta oli just saabunud Ameerikasse sooja Arizonasse kevadisse treeninglaagrisse, lõpetanud seal esimese harjutuskorra ning vaatas, kui kiiresti pulss taastub. Kolm sekundit jõudis vaadata, siis läks silme ees mustaks. Ta prantsatas kruusale, müts ja prillid lendasid eest.
Pilt tuli ette alles Flagstaffi haiglas. Umbes tund pärast kukkumist, oletab Noot. Pea oli kukkumisest verine.
Tal polnud mingi südamehäire ega epilepsiahoog, kinnitasid uuringud. Asi oli hoopis kevadises õietolmus.
Noodal on selle vastu tugev allergia."

Karm lugu, kas pole?

Õietolmuallergia on tõsine häda, millega sporti tehes arvestada. Paar aastat enne 2000. aasta Sydney olümpiat, mis toimus septembri lõpus, mil lõunapoolkeral valitseb varane kevad, mõõtsid Austraalia teadlased spetsiaalselt õietolmu sisaldust õhus, et võistkondade arstid saaksid aegsasti mõelda, kuidas allergilisi sportlasi paremini aidata. Veidi rohkem kui kahesaja Austraalia tippsportlase uurimisel selgus, et peaaegu kolmandikul neist esineb kevaditi õietolmuallergiat ehk heinapalavikku. See aga võib tugevasti kahandada sportlikku võimekust, nendivad uuringu autorid.

Lugege, mis juhtus Noodaga järgmisel korral Ameerikas:

"Seda õudust, mida õietolmuallergia võib tekitada, sai Noot tunda ka oma järgmises kevadises treeninglaagris Flagstaffis neli aastat tagasi. Kahel korral, mil ta jooksis 100–200-meetriseid lõike, lõppes hapnik järsku otsa. Ta kukkus kokku. Ja veel kahel korral, mil tundus, et pilt hakkab silme eest kaduma, jõudis ta maha heita, et vähemasti kukkumist ära hoida."

Nüüd mõelge, kui palju on teil vedanud, kui õhk korralikult läbi käib.

Mis Noodaga edasi sai, seda ma siin rääkida ei tohi, muidu hakkab mõni ette heitma, et plagieerin iseennast, mis on muidugi absurdne etteheide.

Foto 1: Priit Pullerits (keskel heledas vormis nr 729) tänavusel Tartu rattarallil. Foto autor: Kiur Kaasik
Foto 2: Andi Noot võidab neli suve tagasi Kadrioru staadionil Eesti meistrivõistlustel 1500 meetri jooksu, osutades sõrmega oma nõrgale kohale – ninale. Teiseks tuli Allar Lamp (nr 164) ja kolmandaks Tiidrek Nurme (nr 166). Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: Andi Noot lõpetamas neli suve tagasi Tallinnas Euroopa noorsoo meistrivõistlustel 1500 meetri jooksu viienda kohaga. Ta peab seda oma lühikeseks jäänud karjääri tippsaavutuseks. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 4: Andi Noot (paremal) võidab kolm suve tagasi Tallinnas Kadrioru staadionil Eesti meistrivõistlustel 1500 meetri jooksu Kaur Kivistiku (vasakul) ees. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

35 Kommentaarid:

At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Homme Alutagusele , siis näha kuidas õhk läbi käib ja kas atröövi minejat veel on.

 
At 07:50, Anonymous Anonüümne said...

Kui sportides õhku ei jätku, siis on asi halvas karmas - oleks pidanud sündima Norras ja hakkama suusatajaks. Vaat siis oleks tipus olnud ...

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Postimehes oli loole külge pandud väga dramaatilised väljendid, ehk voolitud klassikaline klikbait.

See oleks põhjendatud juhul, kui Noodal tänu tolmule olümpiafinaal aia taha läinud, või Euroopa medal napilt võitmata jäänud.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Käisin klikkisin, lugu on hea, aga pealkiri nõretab emotsionaalset hookuspookust. Kas Padre on asunud Postimees Grupi taskusse raha lüpsma?

 
At 11:52, Anonymous MargusM said...

Selliste postituste ees peaks olema suurte tähtedega: TÄHELEPANU, TEGEMIST ON REKLAAMIGA! Kuid selge see et muidu jäävad pooled klikid loole tulemata ja palk välja teenimata.
Tõsi on et see allergia on paras tüütus, rapsipõlde väga palju ja see aasta põletab kopse ja hingamisteed kuidagi eriti intensiivselt.. Loratini läheb kui leiba.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on Postimees Grupi jaoks rammus rahalüpsilehm. Viimane mohhikaanlane kelle lugusid rahvas veel loeb ja rõõmust nutab kui loeb. Olge õnnelikud et ta teile blogi kirjutab.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen küll õnnelik ja rõõmustan kui blogi loen. Tihti ka nutan.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit poeb omanikule ja teeb reklami medikamentidele. Keegi asjatundja võiks kommenteerida, et kas Loratiin aitab ja kas tegu pole dopinguga. Millistest kogustest alates hakkavad sportlikud tulemused paranema? Kas üldse on vaja nii kiiresti panna? Võib-olla kasutaks kiiremaks liikumiseks autot või ratast samas lennu, kiirrong ja buss on kah ok. Ma nüüd koonerdaks ja enne PM-i ei klikiks kui seal neile küsimustele vastust ei ole.

 
At 17:07, Blogger Priit Pullerits said...

Mu vend, Svenssonimaa paremaid allergolooge, ütles, et PMis sai päris hea lugu ja kiitis. Vaat nii! Ja teie jahute mingist reklaamist. Puhas asjatundlik ja inimestele kasulik lugu hoopis.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Huu kirjutab ka ilusti. Südame võtab ärdaks.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Üldse on hetkel elukene siin kaunil Eestimaal kuidagi eriliselt helge ja armas. Mõni ime siis, et ka karmimatel võhmameestel pisarake silmanurka tekib.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Ehk laulaks nüüd midagi?

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole helge raisk. Väga karm on. Mis on natsirežiimis helget? Jäine külmus haarab südamest kui elu jälgida.

 
At 20:08, Blogger Priit Pullerits said...

Sellele, kes ütleb, et meil on natsirežiim, tuleb tappa anda. Ja kõvasti. Mustaja selline.

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Eesti vajab kleptokratistidest suurpuhastust. Eriti nendest, kes kollektiivsetel alustal nagu italianod tegutsevad. Ülbeks on läinud. Situvad meiemeestele hinge. Peabad endid jumalateks aga tegelikult on lakeid. See võtab igasiguse laulujoru isu ää. Ainult metalset marsi mussi tahaks vaid kuulata ja tegutseda. Kasvõi rattaha paar tiiru teha. Abimootoriga muidugi. Trenn on nõrkadele ja neile kes ei oska varastada.

 
At 20:31, Anonymous Anonüümne said...

Küsige Huu käest. Ta ütleb teile mis režiim meil valitseb.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Huu võib olla poliitiliselt angažeeritud. Ta ütleb seda mida te kuulda tahate.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Huu on legitiimne, Padre poolt heaks kiidetud. Mõningad vead tal küll on aga nooti igatahes tunneb.

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Priitu ei kutsutud Šveitsi. Tema arvamus ei koti väepäälike. Mis meil ajakirjanike jutust. Vaja on jumalate poolt akrediteeritud hindajat. Priit ainult deklareerib, et on rahvaga. Tegelikult poosetab lehes suleliste ja karvastega. Mokaotsast võib möönda, et tudengid on ka osake rahvast. Kuigi väljavalitud osa. Teisisõnu, et kui kaabud dabroo annavad, siis Huu on täitsa oma!

 
At 09:18, Blogger Priit Pullerits said...

Eile, laupäeval linnast maale 30,1 km 56.15ga (keskmine 32,0 km/h) ja tagasi 56.36ga (keskmine 31,9km/h). Oli mõlemal suunal vastik tugev küljetuul.

 
At 09:36, Blogger Priit Pullerits said...

Ott Tänaku jutt on täiesti mõttetu sõnajada. Kuulake siin tema vastust - poiss räägib, aga seda juttu võib ta ajada absoluutselt iga katse järel, selline universaalne mittemidagiütlev tiraad.
https://sport.postimees.ee/6697572/video-mis-juhtus-tanakuga-laupaevasel-maratonkatsel?_ga=2.195041452.1212018035.1558689069-113791172.1546514900

Siin on üks põhjusi, miks ma ei hakanud spordiajakirjanikuks ja miks ma ei taha olla spordiajakirjanik. Mulle ei meeldi vahendada sisutühja juttu ja teha seejuures võltsnägu, et rääkija paneb kõva teksti ja on asjalik ning ise olen ka.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Siin oleme Padrega täiesti ühel meelel. Näiteks ka maletajal ja suusa- jooksu- rattamaratonimehel on pikk võistlus, kuid reegline nende kommemtaare me ei kuule kunagi. Põhimõtteliselt tehnikasport on omaette majandusharu, ning pilt kus võetalse rallimehelt mõttetu intervjuu teenib reklaamimüügi eesmärki. Ralliülekanne kus minut näidatakse sõitvat autot ja teine minut mõttetut mula ajavat pilooti.

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Pidevalt ühtedele ja samadele küsimustele on ka raske kogu aega midagi erinevat vastata.

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ja Huu pole küll rallimehed, kuid nende kommentaare oleme nõus kuulama kogu aeg, lausa 24/7. Vaat mis tähendab kui oled oma niši tšempion ja spordirahva liider.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Vähe sellest, et Kraaviott ise suust sousti välja ajab, ta nõudis ka Delfis tema anonüümse kommenteerimise keelamist. Peep Pahv oligi sunnitud seda tegema, nüüd saavad ralliuudiseid kommenteerida ainul registreeritud kasutajad. Ühesõnaga on tegemist õrnahingelise ohmuga.

Nüüd aga võiks Padre veidi insaid inffi kaevata ja välja uurida, kelle poeg on Portugali rallil startinud Georg Linnamäe? Eestis on juba vähemalt kolm rikast peret endid vaesusse rallitanud- kõigepealt Möldrid, siis Kruudad ja ka Pärnadel on rasked ajad.

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

12:27 hea töö

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Ah anonüümsed sitakotid, kuidas küll õrnahingelisest ohmust Kraaviotist Eesti parim rallisõitja sai?

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit.
Ega tippsportlase töö ongi selline. Eriti kui sa veel liider oled. Nii Ott , kui ka Girolt Roglic tunnistanud , et eks see üks liinitöö ole se meediaga suhtlemine.
Ka küsimused on ühed ja samad. Jõuad sa siis särada.
Nu kes meist ei eelistaks mikrofoni teisel pool näha Grönholmi, keda oli lahe kuulata. Kuid moodasd ajad toodavad moodsaid sportalsi, kes koolitatud meediaga oma "töö ära tegema."

p.s. kahju et Alutagusel polnud. Oleksid saanud oma Moabi kogemusi kruusakarjääri laskumistel ja tõusudel lauda panna. Äge rada.

Huu

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Siin blogis Ott Tänakust pole põhjust räägita. Esiteks pole autosport üldse mingi õige sport ja lisaks ei sobi kahel mehel koos kitsas autos olla. Homopropagandat on niigi kõik kohad täis. See vähkkasvaja on igale poole oma kombitsad ajanud. Ma saaks aru kui kaardilugeja oleks naine, siis võiks neist rääkida.

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Tore kuulda ralli insaid inffi. Pullerits ei suuda viimasel ajal isegi rattamaailma hämaraid telgitaguseid inffoneerida. Nõrgaks ja pehmeks jäänud. Uus kunn on Huu. Tema käest ootame komprat ja telgitagust materjali.

 
At 08:21, Anonymous Anonüümne said...

Blogi ilma komprata on nagu krilliliha ilma ketsupita. Kuiv ja nätske.

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Vanem generatsioon spordimehi ei taha Padrele enam komprat jagada.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

See on jah jama, et kommaritel suu lukus. Võiks ju rääkida, et mida ja kuidas pandi. Kahjuks tehti nn spordisangaritest Eesti Vabariigi vundamendimört ja seetõttu on tegu riigisaladuse laadse know-how-ga. Ei tule kunagi ühtegi piiksu sellest, et milliste nippidega sangarid sündisid. Juhul kui mõni venelane KGB allikatele tuginedes sellise üllitise kokku paneks ja avaldaks, siis oleks see bestseller. Kusjuures, mõni vene patrioot saaks sellises raamatus avaldada ka kõik trikid, kuidas idanaabrid medaleid treivad.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Seda bessellerit tahaks lugeda küll. Loodame et Postimees õla alla paneb. Kadastiku poolt rahastus ja Padre parimad noored õpipoisid kirjutavad.

 
At 17:38, Anonymous MargusM said...

Nimetage mõni "parim õpipoiss"...

 

Postita kommentaar

<< Esileht