kolmapäev, juuni 05, 2019

Pullerits: Kas tippvorm on tõesti saabumas?

Miskit on sel kevadel vist õigesti tehtud. Seda ei näita ainult see, et sõitsin Tartu rattarallil tagareast rohkem kui kakssada kohta kaugemale ettepoole kui mullu, kusjuures distantsi teisel poolel dikteerisin sageli tempot ja korraldasin mitu atrõõvi. Nii et üks eestpoolt tehnilise probleemi tõttu mu gruppi sattunu kommenteeris hiljem:

«Oli seekord au Priiduga enamus distantsist koos sõita. Vägev iseloom ja pidev tagantutsitaja. Väga tubli. Videost hakkas silma, et Priit ei võtnud kordagi näppe piduritelt ära. Eks see ole raskete kukkumiste psühholoogiline tagajärg, tean omast käest. Spurtidele või siis Priidu sõnul atrõõvidele see muidugi kaasa ei aita, kui lenksust korralikult kinni ei hoia ja kogu käte jõudu ei rakenda.» Oleks ma vaid teadnud...

Seda, et midagi on õigesti tehtud, on näidanud ka kaks viimast õhtust mõnusõitu, millest esimese keskmised kilomeetrite kiirused avaldasin eelmise sissekande lõpus. Eile püüdsin 14.-18. kilomeetri kergelt vastumäge lõigul kinni ühe kärbsesilmadega aerokiivriga ja eraldistardirattaga sõitnud mehe. Seejärel sain samuti tasapisi tõusval lõigul, 19.-22. kilomeetril kätte mehe, kelle kohta leiate infot isegi Pro Cycling Stats küljelt. Vaatasin veel möödudes paar korda üle õla, lastes tempot pisut alla, et kas haagib tuulde või mitte. Ei haakinud kahjuks. Panin üksi edasi.

Siiski polnud eile nii hea ja kerge minek nagu päev varem. Sellegipoolest võtsin end lõpus maksimaalselt kokku ja tegin 29. kilomeetri keskmise kiirusega 59 km/h (see kõik on Endomondo küljel kontrollitav). Ainuüksi üksainus selline täiskiirendus – millega Jaan Kirsipuu hiilgeaegadel poleks paraku lõpuheitluses mitte midagi teha – annab õhtusele rattasõidule mitte ainult jumet, vaid annab ka mõtte.

Nüüd tahab siin kindlasti sõna võtta hulk rattamehi, kes kuulutavad, et minu tunnistel sõitudel ei ole mingit mõtet, ja ammugi ei ole mõtet sellel, et sõidan neid tugeva tempoga. (Nagu Art Soonets eile huumoriga pooleks tõdes, kui toimetuses veidi vestlesime: jah, ta teab, et ma ei tee rattaga trenni – et mulle on iga trenn võistlus.) Ometi näitavad mu tulemused ja näitajad, et need potentsiaalsed arvajad eksivad.

Nood kriitilised arvajad teevad ühe vea, suure ja olulise: nad lähtuvad mingist üldtunnustatud treeningumetoodikast, mis omakorda lähtub sellest, et treenija valmistub mingiteks suurteks rattavõistlusteks. Aga ma ei valmistu mingiteks suurteks võistluseks. Seetõttu ei huvita mind ka üldtunnustatud treeningumetoodikad. Mul ei ole nendega midagi peale hakata. Ma ei ole mingi rattasportlane, et peaksin kasutama mingit traditsioonilist suuremahulist ettevalmistust. Nendeks võistlusteks, kus mõnikord osalen, piisab täiesti sellest, mida teem – peaasi, et rattaga sõit pakuks pinget ja põnevust ning annaks võimaluse end veidi tagant piitustada ja proovile panna, sh vaimu, sest kõik, sh enesesund, algab peast.

Loomulikult saan aru, et inimestel on erinevad eesmärgid, miks keegi rattaga sõitma läheb. Aga ütlen ühte: neil, kes ei ole sportlased, ei ole mingit tarvidust kulutada päevas kahte tundi rattasadulas, ja seda veel grupis, kus koormus on minimaalne, sest enamik aega lased teistega koos tirri. Jah, igaks juhuks kordan üle: inimestel on erinevad eesmärgid ja mõni tahabki rattaga sõites teiste seltskonda. Ent seejuures ärgu nad loogu endale illusiooni, et selline rahulik ühissõit neid palju arendab. Saadav efekt on selle saavutamiseks kulutatud ajaga igal juhul palju vähem korrelatsioonis kui minu rattasõitude puhul.

Ja veel üks oluline asi: rattasõit on tore küll, ega ma muidu seda teeks, aga elus leidub veel palju muudki huvitavat, milleks kulutada neid nappi vabu tunde ööpäevast, mis muidu kuluvad sadulas nühkides. Teed oma tunnise kiire sõidu ära, saad adrenaliini kätte – ja pärast seda jääb õhtul aega ka muud ette võtta. Kas või lugeda, ennast harida. Ausõna, elu ei ole peamiselt vaid rattasõit – kui te sellega just leida ei teeni. Aga kes teist teenib?

Foto 1-4: Priit Pullerits tänavusel Tartu rattarallil. Fotode autor: Kiur Kaasik

27 Kommentaarid:

At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

"Püüdes leida õigustust ja mõtet oma tegevusele anonüümse publiku ees...."

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Pane oma tippvorm täna joonele, üksi ja ilma tirri laskmata, Rahinge-Rõhu-Rahinge, 24 km.
Ei tohiks ju vabandusi olla?

https://www.sportos.eu/ee/et/transtar-temposari-iii-etapp-2019/

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Tippvormiga kaasnev probleem on organismi vastupanuvõime nõrgenemine. Ajakirjaniku jaoks tähendab see löögiteravuse kadumist, kuna peab hakkama maadlema sisemuredega. Mis siis teha? Lasta jalg sirgeks! Tempo alla! Ainult nii on lootust. Täpselt sama toimub ju näiteks Narvas, kus exenergeetikust president käis oma kontooraga koondatavate motti tugevdamas, kuid nüüd selgub, et tippajad on siiski möödas ning tuleb pillid kotti panna. Tippvormi kadumine ähvardab katlatemperatuuri langemisel tõsta kohaliku elanikonna revolutsioonilise aktiivsuse kehatemperatuuri. Seda kõike teati aga sellegipoolest pole keegi tänaseni tegelenud ravimikomplekside väljatöötamisega. Üle meedia kaikuvad paanikahood. Kas ei peaks meie rahvuslikumaid raketiväelasi minema uurima koondatavate tulevikku ja laskma nende auru kuhugi kasulikku turbiini? Teeks Ida-Virus mõned kiired rattatiirud, nädal või paar. Otsiks sealt välja sisukamad indiviidid ja motiveeriks neid minema avastama Utahi loodust ja põlevkivi lademeid. Saadaks need sellid Utahi indiaanlasi motiveerima põlevkivi tööstuse rajamisega. Kindlasti oleks see neile kõrgepalgalistele parem tegevus kui istuda Eestis reservis. Võib-olla saab siis meie meeste abil ka Utah endale uue hingamise ja meenutaks tänuga suusasõbrast idee algatajat ja tänast tuumaenergeetika entusiasti.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

aitab trennist paugutamisest. Vorm hea. Pikad päevad sadulas (mida praegu kirud) Moabis ilusa põhja teinud.
Tartu tulemust arvestada ei saa. Grupis udjamine ja tagant start ei anna objektiivset jõudude vahekorda, seisukorda.
Eraldistart , või metsa. Siis on pilt selge ja numbrid ees. Oma vanuseklassis peaks poodium tulema.

Huu

 
At 17:05, Anonymous Teoreetik said...

Kiiruse jälgimine on tore küll ning täitsa uhke on selliseid numbreid vaadata. Täit pilti see paraku ei maali. Hoopis kõvem oleks öelda, et hoidsin need minut aega näteks 700w. Ehk siis kiiruseid pole mõtet võrrelda, isegi enda eelmiste kiirustega mitte, see sõltub nii paljudeset teguritest. Võimsus seevastu on absoluutne, olenemata tuulest, tee kaldenurgast või jalgrattast. Seega füüsilise vormi arengu jälgimiseks tuleks eelkõige võimsuse numbreid jälgida.
Kiirus tuleb mängu võistlustel, kus võitja on see kes kiiremini sõidab, mitte suurema hulga watte tootnud isik.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Kui see vorm nii hea on, küll siis julgeks ka mõnest eraldistardist osa võtta.Ilma selleta jääb see ainult tühjaks jutuks.Käige mõnel võitlusel vanuseklassi poodiumil ära,siis saab edasi rääkida.

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Selge see, et PP kardab eraldistarti kui tuld.

 
At 22:34, Blogger Priit Pullerits said...

Mul pole TT ratastki ega tilgakiivrit, seega pole lootustki.

 
At 22:36, Blogger Priit Pullerits said...

Ei karda, 22:21. Mul on iga rattasõit eraldistart, täna ka 32 km. Panna on vaja!

 
At 08:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, aga miks sulle TT ratas ja tilgakiiver?
Tartu oma sarjas on lausa vabaklass, kus igasugused TT vidinad on keelatud, s.h. isegi kõrged pöiad.
Paugutad täitsa omasugustega. Eile Rahingel startis vabaklassis 24 sportlast.
Üksi, "iga start on eraldistart" - stiilis ei anna õiget pilti võrdluses teistega. Isegi omaenda tulemustega on raske võrrelda.

Näita(kui julged) sitakottidele koht kätte!

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Sellistes küsimustes tasuks kõigepealt konsulteerida Huuga, tema teab kuidas asjad käivad.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas Huu on temposõidu spets?

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Huu on lihtsalt arvamusliider ja autoriteet.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Huu on spets igas asjas. Nagu kunn, kui mitte arvestada et Pullerits on kunn.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Kaks kunni ühes blogis. Erakordne olukord, aga bloogarid peaks sellest vaid võitma. Rohkem respektaableid poste ja kommetaare. Loeb ja õpib iga päev.

 
At 15:09, Anonymous MargusM said...

Priit, milleks inimesele "tippvorm" kui tal pole eesmärkigi?
Nägin minagi sind Viljandi maanteel punnitamas, nägu viltu.. võibolla see oli tõesti sõidurõõmust..
Eelpool kõnelejad on tõe juba rääkinud: kui on vorm siis realiseeri ja võrdle võrreldavaid.. Kõik ülejäänu on kalamehejutt a'la sõitsin 60-ga..
Inimesed ja eesmärgid on tõesti erinevad kuid oma profaanlikke mõtteid ei peaks ka siia kommenteerimiseks postitama! (trennis teeme suure linna, võistlustel ei kärbsepesagi!)

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Endomondo andmetel saavutasin rullsuuskadega tasasel maal sõites maksimaalse kiiruse 122,1 km/h. Ise ei usu, aga kui Endomondo nii näitab, siis peab uskuma.

 
At 16:15, Blogger Priit Pullerits said...

MargusM, ega rõõm ole see, et kogu aeg otu-totu kombel lollakalt naeratada. Rõõm on ka sellest, kui suudad punnitada nii, et nägu viltu läheb - see on sisemine rõõm sellest, et suudad. Väliselt oskame kõik teha vajadusel halva mängu juures ilusat nägu, aga loeb see, mis sa sisemuses tunned - ja seda teab igaüks ise, sest ega teised keegi su sisse näe.
Aga see on õige küll, et olgu sõit leebe või raju, ikka läheb mul nägu millegipärast krimpsu - ju mulle see pea kuklasse ajamine on jätkuvalt kuidagi ebamugav, mis tõmbab otsaesise kipra ja tekitab kurrud suu ja nina vahele põsesarnade juurde. Olen seda varem ka fotodel täheldanud. Eripära.
Ja veel: eesmärk võib olla tippvormi realiseerida ka tugevates trennides. Ei pea alati sõitma, number posti küljes.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Ehh, milles siis MargusM asjatundja on? Vaevalt, et näoilmete alal. Tegusa ja pühendunult asja kallal toimetava inimese näoilme on alati tõsisema olekuga kui chillijal või näitlejal. Pole mina näinud ühtegi rõõmsat ratturit. Kõigil ikka hirm suuremate liiklusvahendite ees ja seetõttu pigem asjalikud, vildakad või lausa nö tusased, kuigi kõik sisemiselt rõõmsad ja toredad inimesed. Üks tšillija põrutas mõni nädal tagasi rongiga kokku. Kusjuures ta ei pidanud isegi väntamisega vaeva nägema. Lubame siin ikka sõnalt vabalt voolata ja ei peedi jutustajaid oma kohatu kriitikaga mõtete avaldamise vabaduse kohta.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit ajab kah sousti ameeriklaste näoilmete üle. Sellise jutu kohta: "kogu aeg otu-totu kombel lollakalt naeratada" peaks saama paariaastase jänki viisa keelu.

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Need kes siin kauem käinud teavad, et peale maksude ja surma on veel kaks täiesti raudkindlat asja.
PP ei osale eraldistardis ja Haanja 100.
Aamen!

 
At 16:59, Blogger Priit Pullerits said...

16:19, küll olete eluvõõras! USAsse minekuks ei ole meil, eestlastel, juba hea mitu aastat mingit viisat vaja.

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt Priit, aga miks siis ikkagi oli vaja SF-s liikudes viisaga möllata?

 
At 17:20, Blogger Priit Pullerits said...

Ajakirjanikuna on sul vaja ajakirjaniku viisat. Miks, seda ei tea. Küllap seepärast, et see on tööülesannete täitmine, ja niisama tööle sa USAsse minna ei saa. Kui lähed turistina, ei ole vaja viisat. Moabis käisin ilma viisata.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Paneme 2 juttu kokku ja saame sellise jutu kohta: "kogu aeg otu-totu kombel lollakalt naeratada" peaks saama paariaastase jänki ajakirjaniku viisa keelu. Nüüd on korrektne.

16:19

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

Kui Padre mahti saaks küll ta rebiks võimsa ITT.

 
At 18:37, Blogger Alex Smith said...

Best Buy Appointment |
Geek Squad Appointment Scheduling |
Best Buy Geek Squad Appointment Schedule |
BestBuy.com Appointments |
Geek Squad Appointments At Best Buy |
Make An Appointment With The Geek Squad |
Schedule Geek Squad Appointment |

 

Postita kommentaar

<< Esileht