neljapäev, juuni 20, 2019

Pullerits: Vaadake, kuidas Ragnar Klavan Eesti jalgpallurid paika paneb!

Täna hommikul helistas Rein Valdmaa, Eesti kõigi aegade raudne esikümnemees pikamaajooksus, ja soovitas mul üles otsida mu viie aasta taguse intervjuu Ragnar Klavaniga (fotol paremal valges särgis).

Otsisin. Lugesin. Ja leidsin sealt puhast kulda.

Seal on üks küsimus, mis lendab diskussioonis Eesti jalgpallurite üldfüüsilise nõrkuse ja vastupidavuse puudumise teemadel otse kümnesse.

Pullerits: mis on Saksamaal mängides kõige raskem?

Lugege nüüd hoolega, Eesti jalgpallurid, mida Klavan vastas!

Klavan (fotol vasakul):
See, kuidas end vormis hoitakse ja kui palju füüsilist poolt lihvitakse. Arvan, et üheski teises liigas ei tegelda sellega nii palju. Seda on näha kas või mängijate läbitud kilometraažis: näiteks Meistrite Liiga mängudes jooksevad Saksamaa tippklubid võrreldes Madridi Reali või FC Barcelonaga mängus meeskonna peale viis kilomeetrit rohkem kui hispaanlased. Siin on vahe ka Hollandi liigaga: seal on hästi tehnilised mängijad, lüüakse palju väravaid, mäng on atraktiivne, aga füüsilise võimekuse, mängu tempo ja jõu poolest jäädakse Bundesligale kõvasti alla. Seetõttu oli mulle Saksamaal esimese hooaja ettevalmistus väga raske. Kui koju jõudsin, siis ainult puhkasin. Koormused tõusid nii järsku ja palju, et keha vajas kaks kuud aega, enne kui kohanes.

Nüüd küsin: kuidas on Eesti koondisel lootust sellise vastasega, nagu on Saksamaa, pisutki sammu pidada?

Ja lisan meeldetuletuseks: Klavan rääkis seda juttu viis (sic!) aastat tagasi.

Ja küsin veel ühte, valjusti ja resoluutselt: mida on Eestis Klavani räägitust viimase viie aasta jooksul järeldatud?
*
Klavani intervjuu leiate siit. Lugege, Eesti jalgpallurid ja jalgpallitreenerid ja jalgpallijuhid! Kummalisel kombel on see intervjuu nüüd eriti aktuaalne.
*
Aga ma ei saa piirduda ainult jalgpalluritega väitlemisega. Tänases lehes võtan ette ka Ahto Lobjaka ja Eesti nn valged erakonnad, ühtlasi ka osa ajakirjandusest.

Foto 1: Ragnar Klavan Itaalias liigas. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 2: Ragnar Klavan mullu Eesti koondise särgis. Foto autor: Sander Ilvest, Postimees/Scanpix

49 Kommentaarid:

At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige raisk. Kuigi kah, sakslaste mäng on igav.

Lobjakk on eilne päev. Litaka oleks pidand panema reformikatele.

 
At 10:49, Blogger Priit Pullerits said...

Reformikatele?? Kas need ka veel üldse kuskil olemas on? Ma arvasin, et need on surnud. Pole neist peale Ansipi (enne europarlamendi valimisi) juba kaks kuud peaaegu midagi kuulda olnud. Mina ei usu, et reformierakond enam eksisteeribki.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

ja ikkagi ei räägi klavan mitte midagi suusatamise vajalikkusest. Kui kaugel on maailma tipust meie parim 800m mees hetkel? pakun et sam akaugel kui eesti koondis. kuulutame enamuse jookusalasid eestis mõttetuks!
kah Priit

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Kõik välismaale pääsenud pallurid ju räägivad, et koormus on palju suurem kui on harjutud. Ja nagu näha siis mida tipu poole seda suuremaks füüsilise koormus ja üldfüüsilise ettevalmistuse tähtsus muutub.
Pullerits, soovitan teha uuriva analüüsiva artikkli tartu eri spordialade noorte tööst, mis koormusega kes teeb ja kaasa ka ülikooli kehakultuuriteadlasi, et saada vastus, kas see on normaalne baas tippsortlaste kasvatamiseks. Avalik Tammeka tunniplaan näitab, et 14 aastased teevad kohati vaid 3-4 trenni nädalas ja needki vaid 1.5h pikad...

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on õigus, et oleme reformile juba ammu mulla peale tõmmanud ja küünla sinna peale sokutanud. Mul muidugi on hea meel, et riigivastaste nimekiri piirdub ainult Lobjakaga. Nimekiri on mõnusalt lühike. Kõik on kontrolli all.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Õhtuleht kirjutab täna, et meie meeskergejõustiklasi on maailma jooksvas edetabelis esi saja hulgas vaid üks. Naisi pole aga isegi esi tuhande hulgas ühtegi. Litsid on ikka väga laisaks läinud...

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

kah Priidul loogika lonkab. Meie parim 800m mees ei pääse, ega lähe ka ise maailma parimate 800m meeste vastu. Ehk mõõduvõtt on kaudne, sekundikella vahendusel.
Jalgpallurid aga lähevad maailma parimate vastu ning häbi on lagedal kogu maailma ees. Vahe on jooksu ja suusatamisega üüratu. Mitte ainult saksa, ka Horvaatia, Rootsi, Austria, ehk keskmike käest saame sugeda 4-5 väravaga kui need vähegi viitsivad rünnata. Siit tulebki SUUR POINT, miks Pullerits tohib, lausa peab karmilt ütlema, ning tema suusa- ja jooksuajad ei puutu absoluutselt teemasse.

Ninatark Poomile niipalju, et mitte Pullerits ei võta noortelt jalgpallituleviku lootuse, vaid justnimelt tema juhendatud nisavarvaste koondis, kes ei saa söötmisega hakkama, ärme räägi väravate löömisest. Mitu aastat Poom koondisega tööd teeb?

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

-> 10:50
Suusatamine on vaid üks näide ju baseerus Mart poomi sõnavõtul, aga Pullerits andis ju mõistlikult muid variante ka, näiteks jooks.
Kui tegu on pikaaegset jooksu sisaldava ala tipptegija olla sooviva tüübiga, siis peaks olema 0 probleemi mingi distantsi ooksu aeg selgeks teha, tehku cooper, või 5 km või 10 km, mis iganes. 10 km on väga optimaalne, sest jalgpallur ju jooksebki mängus keskmiselt 10 km.

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Klavan on ju koondise mängudes osalenud. Kas ta pole treenjadele maininud, et poisid ei jaksa joosta, ning seetõttu pole ka mängust asja?

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

"Hepner: 0:6 tõi kahe jalaga maa peale
See oli ka 0:6 põhjus. Meie ja nende mängijate tase oli ikka tohutult erinev. Šveitslased olid tugevamad nii tehnika kui ka füüsise poolest. Läksime entusiasmiga platsile, aga professionaalid tegi töö eeskujulikult ära ja tõestasid, et hobusega tanki vastu ei saa," meenutab mängu tolles mängus Eesti kapten olnud Urmas Hepner. "


https://sport.ohtuleht.ee/670406/1992-kaotas-eesti-sveitsile-0-6-sest-hobusega-tanki-vastu-ei-saa

 
At 11:47, Blogger Priit Pullerits said...

Õhtulehe tase, my ass! Liina Laasma on maailma hooaja edetabelis naiste odaviskes 16. kohal. Vasaraheites on Anna Maria Orel 34. kohal ja Kati Ojaloo 47. Kõrgushüppes on Grete Udras 63.
https://www.iaaf.org/records/toplists/throws/javelin-throw/outdoor/women/senior/2019?regionType=world&page=1&bestResultsOnly=true

Valusalt annate, 11:31!

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Härra Valdmaa võiks rohkem sõna võtta. Mees räägib külma tõde, täpselt nagu Pullerits.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Kas härra Valdmaa on seesama, kes soendas aastaid oma treeneripingil sitakott Alar Varrakut?

 
At 12:17, Blogger Priit Pullerits said...

Ei. Nii palju võiks ikkagi meestel vahet teha!

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

PP, Õhtuleht viitab meeste ja naiste üldisele edetabelile mitte eraldi spordialade edetabelitele.

 
At 12:39, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Sedakorda ajab härra Pullerits väga õiget ja asjalikku juttu. Lausa üllatav, et Mart Poom, kellel võiks ka olla natuke nõukogude aegset kasvatust ja mentaliteeti, on sellest tolerasmi bakterist sedavõrd nakatunud. Olid ajad, kui õpilastele, kehalises kasvatuses hindeid ei pandud, sest mõni lumehelbekene võis sellest hingelise trauma saada. Sellise loogika järgi peaks eesti koondis edaspidi osalemagi vaid näidismatsides kus väravaid ei loeta . Mängu lõppedes lihtsalt kiidetaks mõlemat võistkonda tubli etteaste eest ja aiakirjanikud kirjutaks pärast , kellel olid vingemad tätoveeringud või kallim soeng .Mõned tolerastid siin avaldavad arvamust, ka Messi ilmest ei oleks kuigi hea pika ja keskmaa jooksja. Vägavõimalik, samas näiteks C .Ronaldo ilmest löntsiks selle 10 km alla 40 minuti läbi. Just nimelt lõntsiks, sest joostakse seda distantsi alla 30 minuti. Muidugi ei ole jalgpallis alati määrav füüsilne vastupidavus. Maailm tunneb suurepäraseid jalgpallureid, kes enamuse ajast platsil jalutavad, aga kellel on erakordne pallitunnetus, hea värava vaist, akrobaatilisus ja ja plahvatuslik kiirendus. Ilmelt on need omadused saadud suuresti emapiimaga. Samas Näiteks Piiroja, kes on Eesti kõigi aegade üks paremaid kaitsemängijaid kompenseeris oma suhteliselt krobelist tehnikat võitluslikuse ja võhmaga. Tehniliselt on kogu eesti koondis maailma paremikust rohkem kui 100 valgusaasta kaugusel, kui ka füüsiliselt jäädakse 50 aastastele külaonudele alla, siis ei olegi midagi tahta.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Just härra Kägu. Selline reegel muide, et tehnilisi puudujääke saab kompenseerida võhma ja võitluslikusega kehtib enamuses sportmängudes. Ilmekas näide on kui vaadata kuidas mängib tennist Andy Murrey või millise elegantsiga teeb seda Roger Federer.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Paska ajate mehed, ka sina Kägu. See teie platsil jalutamine akrobaatika ja värava vaist lõppesid juba aastakümneid tagasi. Viimane vaist oli 1982 MM mille Itaalia võitis. Joutuubis on videod vaadake kuidas mehed jalutavad, sest kaitset ei mängitud. Tänast vv le tagasi söötmist ei tuntud, kuna lasti vabalt omale poolele rünnakule tulla. Edasi läks jooksuks ja keha andmiseks.

Kes saab täna platsil jalutada? Kas saate aru, et see teie sikk-sakk jooks ja plahvatuslik spurt põhineb aeroobsel vastupidavuse põhjal? Kui vastupidavust ei ole, sa ei spurdi rohkem kui 2 korda ni g kaitsemängus ei ole sust tolku. Tänane jalgpall on totaalne pressing, see ei ole eelmise aastasaja zonglöörimine pealtvaataja meelitamine trikkide ja väravalöögiks koha valimisega.
Ainuke artist on Messi, tema fenomen põhineb kaasasündinud kiirusel. Tema triblamine on tänu jalgade kiiremale liikumisele kui kaitsjatel.

 
At 13:06, Anonymous Kägu said...

To 12:54 Tõmba hoogu maha mees! Kirjutasin , et maailm tunneb häid jalgpallureid, kes platsil jalutavad. Ma ei kirjutanud, et mõni neist ka tänasel päeval mängib. Kuigi miks mitte, kui tal oleks sellised oskused, nagu Ronaldo Luís Nazário de Limal ( Brasiilia Ronaldo), siis küll ta enamus koondises platsile mahuks. Viimases lõpus oli mees paks ja näiliselt aeglane, aga väravaid lõi nagu masin. Pealegi tegi seda tunduvalt hiljem, kui sinu mainitud 1982.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Tagasi tulles Lobjakale antud tšääbi juurde, siis tahaksin veel lisada, et ma tunnen ühte neegrit, kes andis oma hääle EKRE'le. Kas nii hakkabki edaspidi argumenteerimine käima?

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

13:42. Äkki tutvustad seda neegrit meilegi? Isiklikult läheks suruks mehel kätt.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake rähnipersed see ei ole nii et teised või võõrad lollid oleks. Iga normaalne venelane ja neeger mõistab, et peremees majas ja kapten peab laevas olema (umbes nagu et blogi kunn on Priit Padre). Kui Eestit kamandavad eestlased, siis pole siin vähemalt anarhiat.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Kas selle Lobjaka tšääbi asjas on kõvemat tagasisidet ka tulnud? Kardan et mitte eriti, Lobjakas pole enam esimese suurusjärgu furjääb. Tema olevik ja tulevik rahvast ei huvita.

 
At 14:19, Blogger Priit Pullerits said...

Nüüd võib tagasisidet rohkem tulla, sest Tartu Postimehe küljelt on lugu lõpuks märgatud ja see on tõstetud Postimehes veebis päris kõrgele.

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Peab tulema ja a b st alustama. Nagu siin öeldi, rähnipersed. Mis mõtet on võrrelda kergeraksuga, mis on teadupärast individuaal ala? Kui lätlased odaviskes ilma tegid, no keda huvitas? Sama täna Kirdiga, meid änksitab, aga väljamaalastele ükskama kes seal sakslaste sabas kolmanda neljanda koha saab. Tänak maailma täht? Keda huvitab kes parasjagu Toyota pisipanni tolmu sees edasi nügib?

Jalgpalliga hoopis teine tera. Jalgpall on sõja simulatsioon, seal mõõdetakse karmultšiku pikkust ja kõvadust. Kindralpolkovnik Pulleritsul on tuline õigus. Kui relvi ei ole, karmutšik väike ja pehme, siis mis mõtet on minna lahinguväljale naerualuseks? See ei ole sul kettaheide mis üldse harjutusväljakule puksitakse, kui tv tahab naishüppajate tagumikke segamatult kaadrisse saada.

 
At 14:31, Blogger .. said...

Lisan ühe näite suusatamisest. Kes maailma kiireima sprinteri Klaebo vloge youtubes on vaadanud, teab, et vend teeb ettevalmistusfaasis palju jooksutreeninguid ja pikki 3h jookse. Alles hiljutises videos näitas ta oma treeninguid. Ehk mis ma öelda tahan - baasvastupidavus on kõige alus.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Maakera on ümmargune. Jalgpall on samuti ümmargune. Kokkulangevus maakera ja jalgpalli vahel ei ole juhuslik. Kuid vaatamate kokkulangevusele ilmuvad ikka lagedale tarkpead, kes väidavad, et nii maakera kui jalgpall on hoopis lapikud ja jalgpallur ei peagi joosta jõudma ning füüsilist puudulikkust on võimalik pallimurul kompenseerida keskpärase pallivaldamistehnikaga või rahvuskonservatiivse lähenemisega, püüdes läbiajada ainult eestimaise teadmise ning treeneritega. Globaalset teadmist on vaja importida. Ainult omakeskis asjatades on tulemuseks esikoht kiikingus.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Parem esikoht kiikingus kui viimane jalgpallis. Kas polnud nii, et noorte jalgpall on vanematelt raha väljapressimise projekt? Kas seda küsimust saaks Poomilt ja asjapulkadelt küsida?

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Nii käib lumehelbekeste põlvkonna ettevalmistus ja kinnistamine, ikka maast madalast.
Ja mis võhmamehi te uues põlvkonnas soovite?
Unustage see juba ära.

PP valis EKRE ja EKRE on nüüd valitsuse, kuid tegelikult pole mingit vahet, kes seal on, endiselt käib nina nokkimine ja tolmu tagaajamine. Suured ja olulised asjad liguvad omasoodu ja EKRE-st pole kahjuks peale lärmi mingit reaalset tolku.


Kehalise kasvatuse asemele tuleb liikumisõpetus.
https://meieeesti.postimees.ee/6708955/kehalise-kasvatuse-asemele-tuleb-liikumisopetus

https://meieeesti.postimees.ee/6708959/normid-ja-torjutus

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Liikumisõpetusega võime küll heaga jalgpalli hõõrumise ära lõpetada.

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Kirt pani ka litaka - 90.34
Padre eeskuju innustab. Mehed kus on teie panus?

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Reformikatele küünlad?
Kes nüüd suurt pilti vaatab? Erakond kelle toetus veel paar nädalat tagasi oli ligi 35%..saagi võrrelda Ekre suguse mudaliigaga.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe tagasi pildis ennem tuuri. püsis ässadega koos mägedes vastu. See mees jaksab üllatada.

Huu

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas Taaramäe paneb tuuril litaka?

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Õnneks eesti meedia pole Ott Tänaku "käigukasti murede" vahele sellest haisu ninna saanud et Taaramäe. Route d'Occitaniel esi kaheks pundis üle joone tuli. Valverde täna võitis.

Huu

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Padre magab, õnneks hoiab Huu kätt elu pulsil. Oksitaania tuur on lõuna prantsuses kõvas koteeringus.

 
At 21:27, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, see ei loe, mis Kirt tegi, sest Õhtuleht ju kirjutas, et pole siin midagi, kergejõustiklaused on kobad, ainult Kirt saja sees... no aga mis on saja sees!??... mitte midagi jalgpalluritega võrreldes, kes mängivad ikkagi Saksamaa endaga. Mina usaldan Eesti ajakirjandust, sealt saab erapooletu ja asjatundliku pildi.
Ja Taaramäe... nalja teete või? Mis on rattasport võrreldes jalgpalliga? Mitte midagi! Näete isegi, Õhtuleht ei kirjuta sellest midagi, aga jalgpallist tulevad suured lood järjest mitu päeva, olgu tulemus milline tahes. Ajakirjanikud teavad, mis on oluline, nemad on koolitatud ja neil on prioriteedid paigas.
Lõpetada siin isetegevuslik sekundaarsete sportlaste esileupitamine!

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus. Kui tihti Padre võlujooki tarbib ja kas 21:27 kirjutatud komm on kirjutet' kaines peaga?

 
At 22:17, Anonymous Madis said...

Härra Pullerits ja mis meie peame nüüd siis tegema? Niipalju ma saan aru, et nüüdsest kirjutame siin blogis vaid jalgpallist. Kuna meie koondisel sportlike tulemusi pole siis saame esialgu rääkida vaid soengutest ja tätoveeringutest ning üksikud naised, kes seda blogi külastavad võivad arutleda teemal millisel jalgpalluril on kõige kaunim kann

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Üks teema vutist veel. Võiksime rääkida, et paljud vutimehed aineid kasutavad, eriti neid mis triblama ja vehkima panevad. Eriti huvitav on varustusahel.

 
At 06:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui see kommentaar 21:27 pidi olema iroonia või nali, siis oli see kahjuks nutma ajav olukorra kirjeldus...

Juba eelmise postituse üks kommentaator juhtis tähelepanu (küll teises sõnastuses), et spordist kirjutamine ja Eesti ajakirjandus üldisena kipub olema PASK!
Ka nüüd sa tood siia Õhtulehe, mis on pasavoori lipukanda?

Meenuta omaenda kirjutisi ajalises suhtes - kui Eesti suusatamine oli väidetavalt korras, siis tümitasid Mati Karlovitši, kui aga asjad läksid hapuks, siis hakkasid hoopis meest kiitma ja kaitsma!
Kõlab nagu lumehelbekeste ja vikerkaarlaste provokatsioon?

Tra , aru ma ei saa ...

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Postimees Sport kirjutab et Shaunae Uibo püstitas Ostravas vägeva maailmarekordi. Kuhu sobib sõna vägev? 300m kui mittestandardne distants joostakse pealtvaatajate tarvis. Statistikute tarvis kah. 300m eest ei saa isegi Tallinna meistriks ja nüüd ole lahke - VÄGEV ???

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Siin veel nii asised jutud käimas.Millal viimati õlut maitsesite spordimehed?Pole ise ka juba aasta maitset tunda saand aga paistab mõeldi ka meie peale see suvi. https://joybraeu.ee/

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Olgu selle Lobjakaga kuidas on aga Klavani tšääb läks samuti aia taha.

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Ootaks Poomi avalikku vabandust. Kas mees pole välismaal õppinud et meedia peale ei hauguta?

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Jah õige. Põhimõtteliselt aukuda võib, kuid mitte mehe peale kes on meedikute kunn, krahv ja Õpetaja.

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ja meedikute (!!!???) kunn? Mõni mees on soojast ilmast ja leigest õllest täitsa sassi läinud

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Kõik vajavad kunni. Ka meedikud. Pole nad erilised ühti.

 
At 01:16, Anonymous MargusM said...

Meedikute kunn on Hipokrates.
Kirjatsurade kunn on Klickbait.

 

Postita kommentaar

<< Esileht