neljapäev, juuli 25, 2019

Pullerits: Kuhu kadusid Taaramäe jalad ja kust leidis need president?

Eesti ajakirjandus hõiskas, et president Kersti Kaljulaid suutis Euroopa esimese riigipeana sõita läbi harrastajate Tour de France’i etapi, ent enne kui selle juurde läheme – ja uurime, kuidas selle läbimisega ikka lood olid –, on palju aktuaalsem siiski, miks Rein Taaramäe (fotol vasakul), kes kaheksa aastat tagasi sai Touril kokkuvõttes 11. koha, ei ole sel tuuril saanud etapil paremat kohta kui 38.

Kuid mis siin uurida!? Me ju teame, kuigi mõned seda muudkui unustavad, milles asi – seitse aastat tagasi saadud mononukleoosis. Pärast seda ei ole Taaramäe võimekus enam endine, nagu ta tunnistas mulle pikas intervjuus. Ja kui mõni põikpäiselt ikka arvab, et mis jutt see on, et mida üks nähtamatu haigus kõvale mehele teeb, siis sõna Taaramäele:

«Ma ei ole selleks enam lihtsalt võimeline, milleks varem olin. See [mononukleoos] jättis jälje. Ma ei tea, mis mõra mootorisse tekkis. Vahel mõnel heal päeval olen tõesti väga tugev, aga sellist stabiilsust küll ei ole, nagu vanasti. Enne seda olin Kataloonia tuuril kolmas ja Romandia tuuril kolmas – tulemused, mida võib-olla mitte kunagi üle ei sõideta. Ma ei näe praegu Eestis kedagi, kes oleks võimelised seda tegema. Ma tegin need alguses [kergelt] ära, aga enam ei ole sellist stabiilsust, nagu siis.»

Ta jätkas: «Kõik pöördus ikkagi siis, tol [2012.] aastal. Kevadel alustasin Bessegesi velotuuril, kus olin kolmas, siis tuli Andaluusia velotuur, kus [Alejandro] Valverde võitis ja kaotasin talle ainult kolme sekundiga. Mäletan, kuidas läksin lõputõusul Valverdega kaasa ja [Fränk] Schleck jäi kohe maha. Nüüd võin sellest ainult unistada. Kui Valverde kiirendab, siis jään maha – ma tean seda; isegi kui üritan kaasa minna, ei ole varianti.» Ent lisas seejärel: «Aga tean, et kui olen atrõõvis ja Valverde-sugused mul vastas ei ole, siis suudan jälle midagi ära teha.»

Neile, kes mononukleoosi mõju alahindavad, tuletas Taaramäe meelde Mark Cavendishi (vasakpoolsel fotol paremal). «Keegi ei tea temast enam midagi,» sedastas ta. «Mees põdes mononukleoosi läbi.» (Tal leiti Epstein-Barri viirus nii aastal 2017 kui 2018. – P.P.) «Kui ma [2016. aastal] Girol etapi võitsin, siis Esteban Chaves (fotol all paremal) oli roosas särgis ja Vincenzo Nibali võttis talt selle sekunditega ära. Järgmisel aastal sai poiss mononukleoosi ja siiamaani ei ole ta suutnud ühtegi kokkuvõttesõitu teha. Ta võitis küll sel aastal Girol etapi, aga kokkuvõttes enam sõita ei jõua.»

Taaramäe rääkis mulle veel ühest sõitjast, Beñat Intxaustist, kes esindab väikest Hispaania meeskonda Euskadi-Murias. «Tol [2013.] aastal, kui Tanel Kangert lammutas Girol ja vedas Nibalit võidule, võitis Intxausti etapi (ja kandis korra roosat liidrisärki – P.P.), oli hullult lootustandev sõitja, tal olid väga head tulemused, aga sai ka mononukleoosi. Kui Chaves suudab veel etappe võita, on mingile tasemele tagasi tulnud, siis Intxaustil läheb juba vist neljas aasta, kus ta on tulemustelt viimase kümne seas või katkestab. (Jah, on küll nii. – P.P.) See on päris hull haigus.»

Tahaks loota, et nüüd oskavad siinsed «spetsialistid» paremini aru saada sellest, mida nende kiidetud rattakommentaatorid teles ja lehes ei räägi ja välja ei too, aga mis on oluline Taaramäe tulemuste mõjutaja.

Samal ajal on hämmastav, kuidas president Kersti Kaljulaidil seevastu lähevad asjad sõna otseses mõttes ülesmäge. Seda nägid kõik, kes vaatasid tema keskmist kiirust Tour de France’i pühapäevasel rahvasõidul. Seal sõitis ta viimast, 37 km pikkust tõusu kiiremini kui nii mõnigi harrastaja, kes mulle rattasõidus tuule alla teeb (jah, on ka selliseid). Nagu teame, oli sellest hämmeldunud isegi meie siinne stammkommentaator Huu.

Ent Kaljulaidi tulemus lõputõusul asetub hoopis teise valgusse, kui kuulsin tõsiasjast, mis sundis mind presidendi avalike suhete nõunikule ehk maakeeli pressiesindajale Taavi Linnamäele eile kell 16.27 kirjutama ja küsima:

«President jahmatas paljusid kõvasid Eesti rattureid rahva Tour de France’il viimase pika, 37 km tõusu erakordselt kiire keskmise kiirusega. Kas saate talt küsida, kuidas see oli võimalik, sest Eesti rattakogukond on segaduses? Igaks juhuks lisan, et mul on osalenud allikaid, kes kinnitavad, et saatemeeskonna liikmed olid lükanud presidenti sadulast. Kui palju? Priit Pullerits»

Küsimuse läkitamisest on möödas üle ööpäeva, rohkem kui 25 tundi, aga vastust ei ole. Kuna ei ole, siis jääb üle teha ise järeldused.

Siin on kaks võimalikku vastust. Esiteks: mu info on vale, keegi ei ole presidenti tõusul sadulast üles lükanud. Teiseks: jah, saatemeeskonna liikmed lükkasid presidenti sadulast. Kui õige vastus on esimene, ei ole ju raske saata mulle teade, et mu info on väär ja ei vasta tõele. Kuna seda vastust pole tulnud, on vähemasti mulle tõenäolisem, et õige on ikkagi teine variant. Kui see nii on, siis on arusaadav, miks Kadrioru poolt valitseb vaikus: suhtekorralduslikult on klassikaline võte mitte vastata küsimusele, kui sa peaksid tunnistama midagi, mida sa ei taha tunnistada; siis on parem üldse mitte midagi öelda. Sest kui sa peaksid ütlema seda, mida tahaksid öelda, ent mis ei vasta tõele, siis riskid väga valusalt sisse kukkumisega.

Loomulikult ei ole see mingi suur ega põletav küsimus, kas president sai lõputõusul kõrvalist abi või mitte, kuigi teame, et Tartu rattamaratonil on nii mõnigi mees, kes on naist sadulast tõuganud, saanud hoiatuse (ja tõugatav on ka saanud). (Või on mõlemad lausa diskvalifitseeritud?) Minu elus ei muutu sellest mitte midagi, nagu ka mitte kellegi teise elus, isegi kui presidenti tõugati mäest üles. Asi on muus.

President kirjutas pärast pühapäevast sõitu nii: «Täna startisin koos 16000 ratturiga Prantsusmaal Tour de France’i rahvasõidul. Pärast pea 9 tunnist ronimist, laskumist ja lõpmatut pedaalimist, aga ka kulgemist imekaunis looduses koos väga suure arvu toredate inimestega, jõudsin lõpuks finišisse.» (Üle 4000 inimese tunnustas seda teadet.)

Ma ei taha, et seda rõõmsat sotsiaalmeedia postitust, mis jätab mulje, et mäkke sai ronitud puhtalt enda jõul, varjutaks väited, et see nii ei olnud. Aga kui see nii siiski oli, teeks kogu loo ausamaks, kui oleks lisatud tänusõnad saatemeeskonnale, kes rasketel hetkedel nii nõu kui jõuga abiks olid. See ei teeks pühapäevast sportlikku saavutust väiksemaks, sest lõppkokkuvõttes on enamikule ükskõik, kas presidenti lükati või mitte. Küll teeks see sportliku kordamineku presenteerimise ausamaks ja õiglasemaks. Poliitiku puhul on need tähtsad omadused.

Foto 1: Rein Taaramäe Tour de France'i tänasel etapil. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Tanel Kangert (paremal) Tour de France'i teisipäevasel etapil. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Mark Cavendish (paremal) tänavusel Sloveenia velotuuril. Foto autor: Vid Ponikvar / Sportida / SIPA / Scanpix
Foto 4: Esteban Chaves 2016. aastal Lombardia velotuuril. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 5: President Kersti Kaljulaid 14. juulil Pariisis. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 6: President Kersti Kaljulaid ja Prantsusmaa presidendi abikaasa Brigitte Macron 14. juulil Pariisis. Foto autor: AFP/Scanpix

78 Kommentaarid:

At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Kes jõudis ennast üles pedaalida ja samal ajal viimased 37 km veel presidenti lükata?
Ehk peaks ta päris tuuril olema?

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Huu teab, aga ei räägi. Vaikib nagu haud. EV immitsit peab kaitsma.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

21:57 - mul tekkis umbes sama mõte.

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

Noh, amet kohustab. Presidenti ei panda tõukama temast väiksema võhmaga nägusid. Päris tuuril sõitmiseks pidanuks pea 2 korda kiiremini maa läbima. Mina usun Priitu. Ta on riigisaladuse jälil. President võiks vabalt üles tunnistada, et mis tegelikult seal toimus. Mäletavasti tunnistas ka Priit keelatud kohas kõrvalise abi kasutamise enne Veerpalu dopingu epopöad üles AV tiimikaaslaselt "joogipudeli" haaramisega. Midagi ei juhtunud, kuna õigel ajal keegi ei protestinud ja tagatisraha ei maksnud. Sama keiss on ju ka tuuri rahvaetapil. Money talks, BS walks. Keegi ei kobisenud õigel ajal, seega tulemus on OK. Rahulikult võib südamelt ära rääkida selle mida rahvas seal nägi. Kõik oleks häpid. Ikkagi inimene. Ikka vaatab kuidas kergemini saab. Ratta seljas istumine pole ju ta põhitegevus.

 
At 07:54, Anonymous Anonüümne said...

Mina usun, et siis usu küsimus...

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit miks arvad et Taaramäe monost teadlik ei olnud? See on jäle haigus. Itaalia oli sel ajal üks õnnetu paik. Taaramäe korjas kui ei eksi selle mono itaaliast ülesse ja ka Mandri pani itaalias sellise risu , pärast mida hakkas karjäär alla käima.
Milles Rein eksis oli lepingu pikendamine Cofidisega. Liider on ju lahe olla, kui ambitsioone jagub. Kuid see oli team mis ei hoolitsenud, hoolinud oma ratturitest. Peaasi et õigel päeval lennujaamas oled et võistlustele sõita. Tahad treenertit? Otsi ise.

Ma usun et proffesionaalsemas teamis oleks Reinu eest paremini suudetud hoolt kanda ja kiiremini probleem diagnoositud. Ilma Tartu vahet jooksmata.
Võta või Chaves. Kuivõrd meelikõditav oli ta etapivõit ja kuidas ta esimese asjana emotsionaalselt oma teami tänas, kes ta füüsilisest, psühholoogilisest august oli aidanud välja tirida.

Huu

 
At 09:35, Blogger Priit Pullerits said...

Huu, Katusha hoolis Taaramäest veelgi vähem. See mu intervjuus korralikult lahti kirjutatud, mis hoolimatus seal oli. Seda teab nüüd ammu igaüks - peale Huu?
Oli siis Astana parem? Ei ole kuulnud ülistavaid kiidusõnu selle tiimi kohta ka mitte.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Küsib Kangertilt kuidas Astanas oli.
Vast CSC ja Sky mitte, aga korralik team

 
At 10:12, Blogger AinK said...

Kaks täpsustust mononukleoosi teemal.

«Keegi ei tea temast enam midagi,» sedastas ta. «Mees põdes mononukleoosi läbi.» (Tegelikult lausa kaks korda. – P.P.)

Klassikaliselt kasutatakse infektsioosse mononukleoosi terminit Ebstein-Barri viiruse (EBV) (harvem võivad infektsioosset mononukleoosi põhjustada ka tsütomegaloviirus) primaarinfektsiooni kirjeldamiseks. Nagu sõna primaarne ütleb, saab seda olla vaid ühe korra, mitte kaks või kolm. Korduvate infektsioonide puhul kasutame terminit krooniline EBV infektsioon.

See on jäle haigus. Itaalia oli sel ajal üks õnnetu paik. Taaramäe korjas kui ei eksi selle mono itaaliast ülesse

Mononukleoosi ei saa niisama üles korjata. EBV ei ole väga kontagioosne, tema ülekandmine nakatunult tervele toimub enamasi sülje kaudu ja eeldab intiimset ja kestvat kontakti (loe suudlemine). Umbes 80% täiskasvanud elanikkkonnst on EBV positiivsed ning enamasti kulgeb primaarinfektsioon asümptomaatiliselt.

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Eelpool kirjeldatud juhtumi läte peitub selles, et positsiooniga inimesed ei oska arvestada, et rahvaspordiüritustel ei anna amet ega tiitel neile mingit eelist ega eesõigust. Neil üritustel on nad täpselt samasugused nagu kõik teisedki, nende VIP-staatus eksisteerib ainult nende peas. Kuid ka seal tuleb see ära unustada. Seda, et kõik on ühesugused võrdsed, kinnitavad võistlejatele jagatavad eraldusmärgid, kus igaühe tunnuseks on lihtsalt arv (mõnel pool lisandub väikses kirjas ka eesnimi). Kuskil ei ole märget selle kohta, et keegi on president või minister. See positsioon tuleb ära unustada. Aga häda selles ongi, et ilmselt paljud ei suuda unustada ja siis tehakse lükkeid, mida tavaline harrastaja eales ei teeks. Selle näiteks on ka Priit Pulleritsu poolt aastaid tagasi tabatud juhtum Tartu maratonil, kui Andrus Ansip trügis peaministrina koos kaaskonnaga pärast eralduslintide eemaldamist stardikoridoris teistest mööda ettepoole. Nüüd kasutas siis tõenäoliselt, nagu loeme, samasugust kaaskonna toel eelise saamist riigipea.

Kurb on see, et kui VIPid selliste lüketega vahele jäävad, siis ei suuda needsamad, kelle silme all see kõik toimus, seda avalikult tunnistada ega välja öelda, vaid nagu siingi näeme, siis leidub pigem neid, kes tulevad taunitava lükke kasutajat kui mitte just õigustama ja kaitsma, siis kõike, mis on juhtumiga seoses välja toodud, kahtluse alla seadma. Ometi on need needsamad inimesed, kes on võistlusel VIPiga samasuguses võrdses seisus, rinnaarvuga. Sedasi saavad neist "partners in crime". Ja sedasi julgustavad nad VIPe edaspidigi taunitavaid lükkeid kasutama, sest nood saavad aru, et ega sellele midagi järgne, isegi väikest hukkamõistu mitte, hoiatusest või diskvalifitseerimisest rääkimata.

Priit Pullerits on väheseid, kes söandab sotsiaalsele varjatud ebaõiglusele vastu astuda ega tee teiste kombel argpükslikku nägu, et pole kuulnud ja pole näinud. Selles suhtes on meil kõigil ausa kodanikuühiskonna toimise kohta ja kodanikujulguse kohta temalt palju õppida.

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

Oi mehed see presidendi pretsedent on kodus tuliseks kiskunud.Ei hakka siin pikalt jahuma fakt on see et presidendi poolehoidjaid jagub tänases eestis.Lahkasin selle asja nii enda jaoks ,võtsin paberi ja A4 joonistasin eesti kõrg mäestiku profiili ja prantsuse mäestiku profiili.See annab suure plaani kohe silme ette.Vahe on tohutu. Vaatad nagu lilliputi ja hiiglast kõrvuti seismas.8 kordne vahe vähemalt.Taktikaliselt kui mängida kõva meest ja minna sama hooga peale sinna nagu eesti võistlustel siis pika pidu ei tule.Padrunid saavad otsa enne lõpplahingut.Ja kuna see on individuaalne võistlus siis ei saa sa neid padruneid oma parimalt semult ka sest arvatavasti on temalgi need otsas.Ühesõnaga seda sõitu peaks alustama vähemalt poole rahulikumalt kui mitte rohkem ,mis siin eestis ja hakkama vaatama mis organism teeb sõiduajal .Kui läheb seis kergemaks,siis saab natuke peale keerata jne.Lõplik tõde enda jaoks on see ,et riigipea lahendas selle lahingu nii et ei peaks langenute nimekirjas seisma.Sõltumatu spetsialist.

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Kindel on ka see ,et president lahkus prantsusmaalt hea emotsiooniga. Meie sitkematel meestel aga võis sadomasohistlik mekk manu jääda sõidust.Aga nagu selliste kogemustega ikka mis sitasti see uuesti ja paremini teinekord.

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

EBV infektsioon tekitab eluaegse immuunsuse, seetõttu on parim vahend infektsioosse mononukleoosi vältimiseks nakatumine varajases eas, kuna lastel on haigus palju kergem kui täiskasvanutel. Sportlaste hakatistele tuleb soovitada suguelu teismelise eas. Nii saab kiirelt need EBV immuunsuse probleemid lahendatud. Rein oli ilmselt ontlik maapoiss ja ei tegelenud plikadega vaid tegi trenni. Selles probleem ongi.

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

Olen liiga palju blogi lugenud, üks mainstreami loo refrään kordab Taaramäe-Taaramäe

https://www.youtube.com/watch?v=SxGLPVvNjvY

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

10:17 väga õige nii ongi

 
At 11:36, Blogger AinK said...

11:03

Kui EBV korra organismi pääseb, siis jääb ta sinna elu lõpuni. Immuunsust, mida vahendavad antikehad ei teki, sest EBV elab B- lümfotsüüdi sees. Siin on oluline roll T- rakulisel immuunsuseel, mis hoiab organismi EBV reaktivatsiooni eest. Kui aga T- rakulise immuunsusega midagi juhtub, siis saab EBV võimaluse reaktivatsiooniks koos sellest tulenevate tagajärgedega. Aga see on õige, et lapseeas on esmane infektsioon enamasti asümptomaatiline.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Okas jäi hinge ja püsib seal sitkelt sees. Mehed kelle kuum hobi ja elu armastus on kodu ja välismaiste mägede vallutamine saavad proua keskealiselt presidendilt nagu poisikesed karmufflisse tund kaotust on nagu kohalik floora kohtub suure keltikuga.

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

AinK on küll pädev aga ma loen terviseameti paari nädala vanust värsket resümeed EBV-st https://www.terviseamet.ee/et/node/1699 ja see väidab just, et tekib immuunsus. Läheb põnevaks. Aink vs terviseamet, kes keda?

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Nagu Priit ütleb, tuleb küsida algallikatelt, seega ma olen õige mees rääkima :-)

Käisin, sõitsin. Ausalt, siis olin ikka väga üllatunud pr Presidendi tulemusest. OK, mäed oli kõigi jaoks samasugused, kuumus oli sama jne, igatahes tubli, ei teha kedagi maha teha.
Aga vaadates neid sotsiaalmeedia sissekandeid, suurt ülistamist jns, siis paar viidet, mõttekest jne.

Algatuseks. Klubikaaslane sõitis Val Thorensi´l koos prouaga koos ca 3-4 kilomeetrit. Selle aja jooksul keegi kedagi ei lükanud. Pärast seisis koos ka õllesabas, seega tundub, et kesvamärja lonksamisega on proual kõik OK. :-)

Kes vähegi nüansse jagab, siis teab kui tähtis on nii pikal distantsil söök-jook. TP-d võistlusel. Ma pole midagi sellist varem näinud. Räme olelusvõitlus, meeletu kuumus, kõik tahavad vett, rabatakse, tallatakse, söögilauad tühjad. See mis toimus oli jõhker. Kuulda oli, et esiotsa meestel oli lihtsam, aga taga oli ikka sõda. Startisin grupist 12000-13000. Naersime ühe brasiilia poisiga eelviimases TP-s, et oleks nagu keskaeg ja käib olelusvõitlus toidu pärast. See et saada banaan või vesi kätte pidid jõuga teed murdma. Pean piinlikusega tunnstama, et isegi surusin ühe itaalia tegelase jõuga maha ja rabasin tema eest banaanikobara ära. Julgen arvata, et kaotasin söögipunktides 25-30 minutit.

Kandsin kaasas kahte pudelit, 1 l + 0,7 l + geelid (stardis ca 0,6 kg kokku). Lisaks sadulakott (kumm, heebel) + vest. Elik mul oli lisakama ratta küljas + seljas ca 2,5 kg (kui pudelid olid täis) + TP-es kui oli võimalik, rabasin kaasa ka banaani ja ühes kohas õnnestus saada ka 2 riisikooki, see ka siis tasutes.

Taas klubikaaslase tähelepanekute juurde. Mingi hetk ütles üks turva raadiosaatjasse – üheksas, kas olete valmis, oleme kohe kohal. Ja siis oli proual VIP service. Käigult vahetati ära pudel ja edasi. Turvad tassisid siis lisapudeleid, tagavaravarustust jne. Kui ka vaadata sotsiaalmeediapilte, siis näha on, et proua rattal on ainult 1 pudel, 0,5 l. Ja meelevaldselt eeldame, et see teade – üheksas – tähendas üheksandat TP. Mis nii viga sõita. Samas, ehk ka arusaadav, selle rahvamassi sisse ei saa VIP-i lasta, juba turvakaalutustel. Samas, kui minu naine oleks tahtnud mulle oma joogipunkti teha, siis poleks see lihtsalt võimalik olnud, sest trassid olid suletud. Küll sai presidendi kaaskond vabalt liikuda.
Nagu eespool keegi mainis, VIP mekk oli natukene asjalk man...

Veelkord, ma ei taha öelda midagi halba, ega näpuga näidata, lihtsalt mõtted.

Raul, vana truda mees.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Peamine on Raul, et VIP teenindusega presidendile ära panid. Noh sellel viimasel tõusul 20 mintsaga lakki saamine pole just asi kuid see ei ole siiski seletatav viimase tõusu teeninduspunktides su poolt kaotatud ajaga.

 
At 12:33, Blogger AinK said...

11:42
Loe, mida ma kirjutasin- ei teki immuunsust, mida vahendavad antikehad. Ehk ei teki sellist immuunsust, mida näiteks vaktsineerimiega tekitada saab.
Ja EBV reaktivatsioon on minu igapäevane mure. Peale vereloome tüvirakkude siirdamist on vajalik T- rakulise immuunsuse ravimitega mahasurumine, see aga annab vaba tee EBV reaktivatsiooniks.
Ja kui tekib eluaegne immuunsus, siis peaks ju krooniline EBV infektsioon välistatud olema.
Tõde on selles, et normaalses olukorras peale mononukleoosi läbipõdemist ei peaks see viirus enam probleeme tekitama. Aga kui olukord ei ole normaalne. Ja kolmenädalasel tuuril mägedes väntamine ei ole normaalne.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

AinK sa ilmselt ei lugenud terviseameti juttu läbi. Tüüpiline targutaja oled. 11:03 kirjutasingi sellest immuunsusest millest räägib terviseamet. Head päeva!

 
At 13:21, Blogger AinK said...

12:55
Asümptomaatiline primaarinfektsioon ja infektsioosse mononukleoosi mittepõdemine ei kaitse meid hilisema EBV reaktiveerumise eest. Ehk poisikesepõlves naisteskäimine ei taga muretud vanaduspõlve. Ja EBV reaktiveerumise tagajärjed võivad olla sama hullud kui mitte hullemad kui infektsioonsne mononukleoos.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

13:21 tark jutt. Kas te arstid ei võiks ikka igal pool ühesugust juttu ajada? Tegelikult olete nagu advokaadid. Sama kool kah. Parem kui kokku ei puutu. Tegelikult tõenäoliselt oleme kõik sellega nakatunud. Lihtsalt on nii. Ja see on kasulik. Näiteks spordis nn negatiivne doping. Algajad kasutavad negatiivse dopinguna vastastele purgeeni manustamist. Oskuslikumad ja vastavat know howd salatsevad organisatsioonid suudavad aga aktiveerida EBV-d.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Kui jutt juba immuunsusele läks siis loen terviseametist: "WHO andmetel on leetrite täieliku vaktsineerimisjärgse immuunsuse kestus vähemalt 26-33 aastat. " Ma selle põhjal arvan, et jutt 100% elukestvast immuunsusest on võimalik vaid lühikese ja särava elutempo puhul. Elage hästi ja koolege noorelt, siis on AinK jutt 100% õige.

 
At 14:26, Blogger Priit Pullerits said...

Tõmbame nüüd sellele mononukleoosile ja Epstein-Barri viirusele joone alla, dr Kaare selgitas teile kõik ära, kes vastu vaidleb, ajab kiusu ja sel pole mõtet.

Naaskem peateema juurde.

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Peremees, kas homme tuleb sel teemal suurem pauk?

Viitaks justkui sellele, et tuleb:

https://leht.postimees.ee/6739016/arteri-videotutvustus-27-juuli-2019?fbclid=IwAR1vAUrJRQvBr1-tuVgCuHXTIYUfqcWCTkL41WW4CgmqOBXVNeJBf70iDd8

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits, kas terviseamet ajab kiusu ja sel ametil ei ole mõtet?

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Kumb läbib enne Haanja100 jalgrattal, pr. Kaljulaid või hr. Pullerits?

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Täna käib siuke littimine. Reinul võib öelda et üks võimalus jäänud, ega homme parem ka pole.
Kui sellised nimed nagu Nibali, Pello Bilao, Dan Martin , Caruso trügivad ette et võimalik etapivõit saada on meie kavalal Reinul asi halb.

Huu

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Otse infot saav PP ütleb selle peale, et targalt sõidab.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul siis nädalavahetusel kaks starti, Elvas ja Rakkes.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Reinu võite maha kanda, mees on juba tänasel etapil lootusetult maha jäänud. Tundub, et tema tulemuseks tänavusel tuurib jääb korraks jooksikute sekka pääsemine.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Rein teeb 2020 TDF kambäki.

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Mitmes koht Reinule tänase etapi katkestamisel kirja läks?

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

Väga aktuaalse teema on Priit üles tõstnud. Lugesin tänasest Postimehe veebist sellist lugu:

Julian Alaphilippe meeskond Deceuninck-Quickstep sai karistada, kui abistasid eilsel etapil prantslast reeglitevastaselt. 18. etapil, Col Du Galibier'i tõusul, jäi kaamerate ette olukord, kus üks Alaphilippe meeskonnaliige prantslast mäel abistas. Meeskonnaliige andis Alaphilippe'le tõusul hoogu juurde, kui prantslane oli konkurentidest maha jäänud.

Võistluste žürii vaatas olukorra üle ning Alaphilippe karistust ei saanud. Quickstepi meeskonnale määrati 500 Šveitsi frangi suuruse trahv, vahendab Cyclingnews.

Sarnaste juhtumite puhul on varasemalt määratud ka sõitjatele ajalisi trahve. Selle aasta Itaalia velotuuril sai sloveen Primoz Roglic 10 sekundit karistada, kui raja ääres seisnud fännid teda sarnaselt abistasid.

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Nagu ma lahkete senjööride seletusest aru sain siis eelkõige oli küsimus turvalisuse tagamises, et pr president ei peaks alamrahvaga koos söögilaua juurde trügima. Ei ole siis sama teema ehk pefferbutti piirkonnast tagant lükkamine.

 
At 21:04, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Teeme nüüd asjad selgeks. Presidendi tulemus Prantsusmaal pole midagi erakordset. Iga 49 aastane inimene – isegi naised –, kes on lapsest saati oma keha eest hoolt kandnud ja mis veelgi olulisem, kellel on tahtejõudu ning võimet ennast tagant piitsutada, suudab touri etapi üheksa tunniga läbida ja seda isegi ilma lükkajate abita. Mõningane rattatrenn tuleb ka abiks.

Põhjus, miks presidendi tulemus nõnda palju imestust äratas, peitub pigem arusaamises, et karmidele rattahuntidele näidati väeti naise poolt koht kätte. Nii mõnedki mehed pidasid ennast kõvaks ratturiks, kuid Val Thorensi lõputõusul, mida oli 35,5 km ja 1849 tõusumeetri jagu, said nad lõplikult aru, et nad pole mitte rattaässad vaid hunnik lõtva liha ning kõigele lisaks kaotavad nad pea viiekümne aastasele naisele. Häbilugu tõesti. Justkui labidaga oleks pähe lajatanud, lisaks haamrile, mida lõputõus pakkus. Nüüd tagantjärgi mõeldakse välja lugusid kuidas presidenti olla lükatud, kõik ikka selleks, et oma purunenud minapilti millegagi leevendada.

Ühe paarisajameetrise 10% nurgaga lõigu kohta võin isiklikult kinnitada, et mingit lükkamist ma ei näinud. Muude lõikute kohta ei oska midagi öelda, isiklik kogemus puudub.

Ah jaa, presidendi aeg New Yorki maratonil oli 4:02:40. Huvitav, kas seal ka teda lükati või tõmmati?

 
At 22:22, Anonymous Sotside toetaja said...

See et peremees Säinas paarsada meetrit lükkamist ei näinud, ei tähenda, et seda ka ülejäänud 35,5 või 37 miinus paarisaja meetri jooksul ei toimunud. Kes nägi Alaphilippe'i lükkamist, kuigi kaamerad igal pool? Alles pärast tuli see välja.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Olen lahke inimene. Kui lükati, ei ole kade. Soovin ainult puhtsüdamlikku ülestunnistust või detailset PP stiilis reportaazi pressiesindaja vahendusel lõputõusust . Seda on vähe soovitud. Ka jumalad peavad selgitama oma tegevust. Vaevalt, et seal mäel kuhugi kiiret oli, mis vajasid alarmsõidu privileegi. Kui saabus haamer ja teravsmas nukis müks tagumikust stimuleeris, noh mõistetav. Praegune vaikus näitab, et idaluurel on jälle üks trump varukasse ilmunud, millega vestlusel torgata.

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas selliste tõusumeetritega on ikkagi võimalik tervelt 37 km mäest üles lükata?

Jutumehed võiks mind mõnipäev nonii soenduseks rattaga Tartust Otepääle lükata, see ju praktiliselt sile maa.)

 
At 00:58, Anonymous Anonüümne said...

23:58 - Ollel oli purakat näiteks küll. Liikus 50 % kiiremini meie subjektist lõpus. Tal oleks jätkunud võhma ka nügimiseks kui oleks VIP tiimis liikunud.

 
At 09:24, Blogger Priit Pullerits said...

Arteris lugu doktor Leho Ripsi võitlusest Tour de France'i rahvasõidul, vastasteks teiste hulgas president Kersti Kaljulaid ja näitleja/riigikogulane Raivo Tamm:

https://sport.postimees.ee/6738810/kannatus-tour-de-france-i-rahvasoidul-ortopeed-presidendi-ja-naitleja-vastu?_ga=2.242740741.626470271.1564068380-113791172.1546514900

 
At 09:36, Anonymous MargusM said...

Priit, kuidas Reinul läheb?
Kas täna tema etapp, või valmistus champs Eliseel triumfeerima : )

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

23:58, abilised raja ääres olevat teda mitmes kohas üsna pikalt aidanud, iga paarsada m tuleb kasuks.

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

Täna lühendataud etapp, Reinul null võimalusta, aga selle eest tark sõit.

 
At 09:51, Blogger Priit Pullerits said...

MargusM, miks nii mürgine? Kui vaatame üldseisu, siis kaks kolmandikku startijatest on Taaramäest ju tagapool, ja seda vaatamata sellele, et Taaramäe on viimastel etappidel tõesti palju ära andnud. Samuti näeme seda, et etapivõit, isegi esikolmikusse pääsemine on puudu enamikul osalejatel, kes selle plaaniga Tourile tulid. Pole etappi õnnestunud võita ka EF Educationil, kellele see oli Kangerti sõnul samuti üks peaeesmärke, ja pole õnnestunud vaatamata sellele, et EF on palju kõvem tiim kui Total Direct Energie, mille esisõitja Taaramäe sel Touril selgelt on - paremuselt järgmine, Sicard, kaotab talle 25 minutiga. Jalgrattasõit on meeskonnaala, on siinse "asjatundjad" korrutanud - kuidas saakski Taaramäe võita, kui tal on tiim, kes ei jaksa teda toetada.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Mis ajaga Säinas ise Val Thoronesist ülesse tuli?

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

MargusM'il. on põhjust sarkastiline olla.
Sest kolm nädalat oleme saanud, et me ei tea rattasõidust midagi sest meil pole otse kontakti.
Kuidas Kangert sõidab iga päev valesti ja Rein targalt.
EF esmasne ülesanne oli Uran saada kokkuvõttes kõrgele kohale. Sellega tegeleti veel eilegi kui Uran sokutati jooksikute ette ja teised roosad särgid ees tööd tegid.
Oportunistid-etapivõidu noolijad ei vaja tugevat teami oma ülesandes. Mis nad teevad? Veavad ta mäe peal lahti?
p.s. mina ei kutsuks Taaramäed tiimi esisõitjaks (Direct Energy esisõitja tiitel on nagu Kabrovo kuninga tiitel), kui meeskonas on olemas ka Niki Trepstra (kes kahjuks küll välja kukkus).
Isegi pärast edukat juuniori karjääri totaalselt põrunud Sicard on 15x rohkem pildis olnud.

Huu

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

p.s. edu kruusalittimisel Elvas. Minul jääb kahjuks Rakke ära. Palavik kaks päeva pikali hoidnud.


Huu

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Ootame puhtsüdamlikku ülestunnistust. Kas peab veel kaua ootama?

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Kes meie Kerstit lükkas? Kes oli see kõva mees?

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, nüüd siis PP lõpuks tunnistab, et ega polnudki Taaramäelt midagi oodata. Mononukleoos on jätnud ikkagi oma jälje ja meeskond ka nadi. Aga eelnevalt oli kogu tuuri ajal juttu kuidas etappidel ca 20 minutit kaotanud tark Rein muudkui ennast hoiab otsustava puraka jaoks ja meiesugused tainapead ei saa sellest aru.

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa sellest mööda vaadata, et peale aastat 2011 said meil päris paljud sportlased mingi tervisehäda külge või siis tekkis hooaja lõikes tulemustes selgelt tajutav aste stabiilselt madalamatele tulemustele.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Vihmane aasta äkki.Maanteelt näkku ja suhu pritsiv raskemetallide hulk pole samuti organismist kerge väljuma.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Lp.AinK võiks rääkida ,mis toimub organismis kui mikrogramm raskemetalli vereringesse sattub.

 
At 12:29, Anonymous MargusM said...

Priit, on natuke kummaline kuidas peale "suurt intervjuud" on sinu seisukohad rattaspordist muutunud, muudkui tiksud taga ja tark sõit.. Taaramäe ei ole oma tiimi liider, vbl 3-s mees ja tore et sulle lõpuks koidab et rattasõit on meeskonnaala.

Huu seletab sulle ilusti ära milles point!

..nüüd ootaks küll tuuri järgset suurt intervjuud.

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Keegi oskab öelda, et kui pärast magamiskoplis ratsutamist lööb välja akuutne EBV, kas siis on põhjust muretsemiseks ja tuleb edaspidi piirduda tsölibaadi ja naiste tagumikust tõukamisega?

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Mitte midagi ei saa aru. Mis magamiskoplis ratsutamine?

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

14:07 katsu sõber aru saada siin on palju kõvasid rattamehi keda kipitab mitte EBV vaid see et neid ei võetud presidendi mäkkelükkamise tiimi liikmeks.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Kuulake Huu-d ja te ei saa petta, PP on nagu tuulelipp, kord jutt ühele kord teisele poole kaldu, nii nagu soodsam tundub, see pole tõsiseltvõetav, otseallikas on pea veel rohkem sassi ajanud.

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

"..kuidas saakski Taaramäe võita, kui tal on tiim, kes ei jaksa teda toetada."

Järjekordne pärl.)

Nendest hulludest tõusudest peab ikka ise üles sõitma, mitte ükski supertiim ei vii sind üles, kui siis ainult nööri otsas.


 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

Kui Nibalist, Sitsiilia šaakalist enam asja pole siis palkab Direct Energia ta Taaramäed etapivõiduni aitama.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Ma loodan et kui too Sitsiilia šaakal kord pinsile jääb teeb Pullerits temaga avameelse intervjuu (nagu Baiba RB Rubesaga). Saame teada mida siiani ei teadnud, suure maailma saladused, mida idaeuroopa jütsidele muidu ei räägita.

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Huu tundub et on rahvusvaheline mees oluliste kontaktidega ja super nutikas. Ma arvan et temagi võiks meile rääkida asju mida idaeuroopa jütsidele naljalt ei räägita.

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas jutupaunikul etapivõidu jahtimine läks siis ?

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Shark messina näitas kuidas asjad käivad. Paar pävea proovis ja voila! ..sai mis tahtis. Isegi peale rasket Girot. Legend.

Kõike valesti tegev Kangert lõpetas tuuri peale Girol osalemist 30 hulgas.
Kaval Rein hoidis energiat tuuri lõpuni.

Vanameistrilt endalt tubli sõit elvas. 50 piiri peal. Ulme kiire rada , kus võitja tuli 1:32, Priit 1:49. Vanameeste arvestuses 10. koht.


Huu

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Tark sõit koos Kanksuga. +7 minutit. Homme on hea võimalus pilti saada kui stardist kohe jalad selga võtab ajal mil võidu mehed shampanjat mekivad.

 
At 18:29, Blogger Priit Pullerits said...

Mis 1:49, Huu? Nii lõdva randmega käitegi faktidega ringi või? Mu aeg oli 1:43.04.

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

16:35 iseasi kas Padre lubab siin saladusi välja laterdada. See ei ole taktikaliselt otstarbekohane.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Vabandused 1:43 it is. Kohta ja fakti kiire raja kohta see ei paranda.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Nibali on kunn.

 
At 19:25, Blogger Priit Pullerits said...

Peagi panen üles tänase Elva rattamaratoni videokokkuvõtte minu vaatepunktist. Ärge vahepeal kusagile ära kaduge!

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Tee meile Priit teene ja uuenda oma kaameramudelit. Aeg on see aparaat moraalsele puhkusele saata. Tehtud Hiinas, käinud USAs ja tegutsenud Eestis, no aitab küll. Kaupmehi on ka vaja toetada

 
At 20:21, Blogger Priit Pullerits said...

Aga mis sel häda on? Mille poolest uus on parem? See ju töötab!

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Väriseb palju. Halasta vaatajatele. Äkki mõni kaupmees sisuturunduse mõttes lükkab õla alla ja ostab vana aparaadi tagasi.

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Presidendi tekst sündmuse kohta on valus kantseliit. Ilus loodus ja pedaalisin rohkem kui mullu.
Miks me loeme suusablogi? Siin lainetab emotsioon ja tümpsub käredalt rahvuslik vaim.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Värvi gamma Priidu videodel ilus mõne aasta taguste videodega võrreldes.Kui hdr video jõuab ka action kaameratele siis need eelmised eetiliselt moraalselt vanad juba.

 

Postita kommentaar

<< Esileht