esmaspäev, juuli 15, 2019

Pullerits: Miks Taaramäel on rohkem võite kui Kangertil?

Enne kui avan siin uusi tahke Rein Taaramäest ja Tanel Kangertist, paar sõna endast. Nimelt lõppenud nädala nelja rattasõidu keskmised kiirused.

N – 33,1 km/h (34,0 km 1:01.19)
R – 33,1 km/h (40,0 km 1:12.14)
L – 33,4 km/h (37,7 km 1:07.29)
P – 35,07 km/h (31,9 km 54.12)

See pühapäevane keskmine kiirus on Endomondo järgi. Kui teha paberil läbitud distantsi ja kulutatud aja põhjal arvutus, tuleb keskmiseks kiiruseks koguni 35,31 km/h.

Need ei ole muidugi kiirused, millega miskit võita võiks. Ent ega ma võidu peale sõitnudki. Lihtsalt huvitav on: istud kodu ees ratta selga ja siis väntad ning vaatad, mis keskmiseks tuleb, kui kodu ees kella kinni lööd.

Taaramäelt (fotol vasakul) küsisin paar päeva enne Tour de France’i algust, miks on tal rohkem võite kui Tanel Kangertil. Ta vastas nii:

«Ma olen tugevam, arvan. Kui mul on hea päev, siis olen Tanelist tugevam. Räägitakse, et Girol pidi Tanel ootama tagant Vincenzot [Nibali]. Tegelikult oli nii, et kui jõudsime 2000 meetri peale, siis Tanel oli maha jäänud. Olime [enne seda] tükk aega kahekesi, saime eest mehed kätte. Tanel oli heas vormis, mul oli hea päev. Mehed tegid veel viimase kiirenduse, enne kui ma üle võtsin – siis tegelikult Tanel jäi maha. Kui lähed YouTube’i vaatama, siis näed ära selle. Vahetult enne minu rünnakut on Tanel 50 meetriga maas, ta ei saanud järele. Kui mul on hea vorm, on mul pool käiku rohkem lisaks kui Tanelil.
Taneli eelis on see, et ta on väga stabiilne. Selline on kõige parem töömees, kes on stabiilne. Mina sobin töömeheks palju vähem, sest meeskonna liider saab minuga palju vähem arvestada.»

«Jah,» nentisin, «Valverdele kaotasid [La Route d’Occitanie tuuril] esimesel etapil kümme sekundit, aga siis said kolmandal etapil ligi kümneminutilise paki.»

«Ma tegin ühe lolluse,» vastas Taaramäe. «Tegelikult olin tugev sel tuuril. Vaatasin Stravast, et sõitsin viimasel tõusul viienda aja. Aga olin juba kümme minutit maha jäänud.»

«Sellepärast jõudsidki sõita, et olid kümme minutit maha jäänud?» küsisin seepeale.

«Ei, seal oli see probleem, et kruttisin oma sadulat enne starti ja see tõmbas mul selja nii hullult blokki, et ma ei saanud enam pingutada tõusul. Laskumisel venitasin end ja üritasin selga lahti väänata. Viimaseks tõusuks sain asja paremaks. Trenni mõttes oli mul vaja see tõus korraliku hooga ära sõita. Pärast vaatasin, et viies aeg. Oleks lõpetanud esikuues selle tuuri.»

«Kas sul sadul siis paigas ei ole?» imestasin. «Sadulapostil on ju märk peal.»

«On küll,» lausus Taaramäe. «Aga see on peas kinni. Mul ei ole kunagi olnud sadulas hea olla. Ma ei tunne ennast kunagi ratta seljas mugavalt, kuigi olen olnud proff 15 aastat. Seetõttu olengi regulaarne kruttija. Pean halvast variandist vähem halva leidma. Ma ei tea, millest see tuleb. Kui ma väga palju kruttima hakkan, muudan positsiooni, millega saan sõita, väga palju ja siis tekib päris probleem ja jääbki selg valuseks. Kui selg valusaks jääb, on jube. Tulin eelmisel aastal Touril boksi, selg oli täiesti krambis.»

«Sina vist ei oleks sellise rolliga nõus, nagu on Kangertil, et on lihtsalt abimees?» uurisin seejärel. «Sul on suurem ego, et tahad võita ka, kas pole nii?»

«Meie profiteed algasid erinevalt,» rääkis Taaramäe. «Kui Tanel Ag2r-is alustas, läks tal kohe untsu. Tal tekkis põlvehäda, et kas lõpetab üldse ära. Ta suutis comebacki teha. Kui ta Astanasse sai – see on suur tiim –, pidi ta seal näitama, et on kohta väärt, ja hakkas teiste heaks sõitma. Eks tal tekkis sellest rutiin. Kui Astanas koos olime, siis ta ütles, et tal ei ole enam seda refleksi, et paneks ise.»

«Aga sul on see olemas?» küsisin, kuigi aimasin vastust.

«Mul tuleb see refleks sõidu ajal iseenesest,» tunnistas Taaramäe.

Taaramäe rääkis mulle, et Kangerti võimalikud võidud on võinud jääda ka selle taha, et «tal etapivõidu kogemust pole». Selle kinnituseks meenutas ta viimast Girot, kus Kangert oli 17. etapil kuues, kaotas liidritele viimasel tõusul ainult minuti (etapi kokkuvõttes kaks minutit – P.P.) ja lasi Taaramäe sõnul «kapsad nii endast välja, kui sai». «Viimasel [etapi]päeval läksid liidrid küll atrõõvile järele, aga atrõõvist suutsid kaks venda neile pähe panna,» rääkis Taaramäe. «Tanel jäi väikse vahega maha – täpselt see võib-olla, mis [etapivõidust] puudu jäi.» Teisisõnu: «Sa pead kaval olema ja ego alla laskma,» ütles Taaramäe. Mis tähendab, et Kangert võinuks tema hinnangul 17. etapil, kus tal nagunii võiduvõimalust polnud, rohkem energiat säästa, et siis viimasel etapil tõsisemalt üritada, ent ta oli end lõpuetapiks juba liialt ära kulutanud.

Kangert jagab oma nägemust Giro käigust ajakirja Ma Olen Jalgrattur viimases numbris (fotol paremal). See on Vahur Kalmrel temaga ääretult põhjalik intervjuu. Minu arust on tolles intervjuus ainest raamatu jaoks. Kes teab, äkki ongi kellelgi midagi sellist plaanis?

Foto 1: Priit Pullerits Tartu rattarallil Otepää tõusudel. Foto autor: Kiur Kaasik
Foto 2: Rein Taaramäe on pakkinud varustuse autosse, et alustada sõitu Tartust Tallinna ja sealt edasi Tour de France'ile. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Maikuise Vuelta Aragoni kolm paremat (vasakult): Rein Taaramäe (3.), Eduard Prades (Movistar, 1.) ja Jevgeni Šalunov (Gazprom-RusVelo, 2.) Foto autor: EPA/Scanpix
Foto 4: Rein Taaramäe Tartus ärasõidupäeval Tour de France'ile. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 5: Tanel Kangert filmi "Mäed, mida polnud" esilinastusel mullu novembris Pärnus Apollo kinos. Foto autor: Mailiis Ollino, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 6: Tanel Kangert mullu Austrias MM-võistlustel eraldistardist sõidus. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 7: Ajakirja Ma Olen Jalgrattur juulikuu number. Kaanepildi edastas ajakirja toimetaja Vahur Kalmre

37 Kommentaarid:

At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Millal PP-d stardis näeb?

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea, pole ise tsiklist ja ei oska hinnata. Kangert jääb rattamaailma kui Nibali esimene ohvitser, aga Taaramäe? Mis need paar etapivõitu siis ära ei ole? TT sõitudes on Kangert stabiilselt esiotsas, Taaramäe on käinud vilksatamas. Mis veel? Kangert oli kõvas mansas aastaid. Taaramäe?
Las Huu kommib, tema ekspertiis on ülikõva.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Lugege ajakirjast "Ma olen jalgrattur" Kangertiga tehtud intervjuud, kus ta selgitab, et ei tahagi minna ajalukku ratturine, kellel on korra jopanud ja nii ühe suurtuuri etapi võitnud.

 
At 14:40, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ma lugesin ka seda ja imestasin. Ja mõtlesin, et kellena siis Kangert tahab ajalukku minna. Kas ratturina, kes ei võitnud mitte midagi? On see parem kui see, et mees võitis vähemalt kaks suurtuuri etappi? Ja teiseks: miks peab üldse muretsema selle pärast, kuidas keegi sind tulevikus vaatab ja mäletab. Kas peamine pole mitte see, mida ise tunned? Ise tunned etapivõidust kindlasti suurt heameelt (Taaramäe kinnitas mulle, et selle nimel kannatamine ja pingutamine on olnud seda väärt), aga mille üle on heameelt tunda, kui sa ei ole kordagi suurtuuril midagi võitnud? Et aitasid Nibali võidule? Sorry, mees, võit läks Nibalile; ja kes on sulle Nibali, vend või?; oli juhuslikult sinuga samas võistkonnas, nüüd hoopis teises võistkonnas - nagu sa isegi...

 
At 15:26, Anonymous Toits Pärnumaalt, ratta- ja jooksusõber said...

Inimesed ongi erinevad ja pole meie asi Kanksi arvustada selle eest, kas ta eelistab olla töömees või tiimi esinumber ja kuidas või kas üldse ta mingi eriti särava spordisaavutusega ajalukku minna tahab.

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Väärt töömehena ei ole Kangertil probleemi tipp meeskonnas pedaalida, Taaramäel viimasel aja vist nii lihtne ei ole.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe pole kunagi tippmeeskonda üldse pääsenudki. Astana aastake oli tänu Kirsipuu lobbile.

 
At 17:25, Blogger Priit Pullerits said...

Kangert on väärt sõidumees ja tore vestleja, nagu tõdesin ligi kaks aastat tagasi ESMis. Tahtnud on temagi võita, aga pole näkanud. Rattaajakirjas ta ju räägib, kuidas Giro lõpus üritas, et ehk lastakse viimasel kahel kilomeetril eest ära. Ei lastud. Nii et pole ta sellest võidusoovist sugugi prii. Ja kui ta oleks võitnud tolle etapi? Kas ta siis ka ütleks ja arvaks, et oli kunagi üks rattur Kangert, kellel korra joppas ja võitis Girol etapi, muud ei midagi, lihtsalt rügas teiste heaks? Ei usu, et ta siis seda ühe võidu olemasolu miinusena näeks.

Igatahes jõudu mõlemale mehele Touril, hea meel, et kaks eesti meest pildil.

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et Huu terav sulg siin situatsiooni paika paneb.

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Huu ja Padre mõlemad on teravad suled ja pole reptiile vaja välja kutsuda. Ega kuriplaani haududa, kõik läheb nii nagu on. Tuleb valida ala milles maailmameistri tiitel pole mägede taga. Kiiking jooking naisekand jms.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav on see et tervelt kaks meest sõidavad ühte maailma tuntuimat võistlust ja kajastus praktiliselt null. Ülivõimsalt aga on kaetud kohalik autorallike, suvalised pallimängukesed, omamoodi triatloni venna ettevõtmised ja muu kurioosne??

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Welcome to the New World, 19:22!
We all enjoy it so so much!!

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Uuest Maailmas rääkis Padre juba ammu. Mitte kedagist ei huvita jalgrattaga vastu mäge triikimine see on kummipeadele aga kui tojoota käigukast jukerdab see on taevane muusika.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

20:19 ma sinu kummipea ükspäev lõhki löön.

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Oi, tojoota käigukast, vat see on alles imeline riist. Too on kui kaheksas ilmaime! Mina olen kuullaagritest ja tagarpidikäigu hammaka jukerdamistest valmis lugema baskville ööde kaupa. Paraku Ralli Eestil väga ei antud materjaali... Ajakirjanike nõrk töö või mis, austet Padre?

 
At 23:08, Blogger Priit Pullerits said...

No siin on sellest Tourist ja meie meestest küll ju juttu olnud, rohkem kui mujal. Ja tuleb veel! Ega siis kõik lehte mahtunud.

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Täna oli Touril omamoodi põnev päev.

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mida arvad sellest rullsuusa võistlusest, mida väisas ka olümpiavõitja. Kas on kuulda, mida teeb Alaver, äkitsi nokitseb juba uue tiimi kallal. Imestan ikka, milline jultumus. Talvel lasti kogu süsteem sisuliselt õhku ja mees lihtsalt irvitab.

 
At 00:32, Anonymous Anonüümne said...

Olümpiavõitja võib nii mõnedki võistlused siin kinni panna ja näiteks omas vanuseklassis eesti meistriks tulla.
Ah, mis kostate ja teha pole midagi?
Poeg oli varjunud mütsi,kapuutsi ja prillide taha.))

Tänasel küljetuule etapil pandi hullu, juhtus rohkem, kui mõnel mägede etapil.

 
At 02:24, Anonymous Anonüümne said...

Pole ju uudis et Priit neist kahest selgelt inteligentsema sportlase oma ajakirjaniku töös maha magas, või pigem ei lasknud viimane Priitu endale ligi.
Milleks see naiivne kampaania nüüd et Taaramäe on tegelikult kõvem mees. Ajakirjanik vaat et sundinud lobisevamat ratturit kohe välja ütleme ,et eks ole sa Tanelist kõvem mees.

Vaadakem nüüd suurt pilti ja meeste karjääre.
Taaramäe suurtuuride kohad olnud aastal 2011 11. oli mees ka ise siis õhku täis ja kinnitas et tuuri valge särk läks Rollandile sohiga. Ega tal sellest suhtes väga vale väide polnudki, kunas Europcari mehed mingite ravimitega vahele jäid mille tabamisel vaid näppu viibutati et ärgem enam nii tehke Ja oli ka Taaramäe siis üks hinnatumaid noorrattureid üldse. Paraku läks temaga nagu enamus prantsuse klubi talentidega. Kui neil on rattureid/ talente keda raisata, hooletusse jätta , siis meil sellist valikut pole.
Pärast seda 36, 108, dnf, dnf, 147, dnf. Kus see mees kadus? Näitab ka mehe klubi vahetuse statistika et jalgealune kadunud. Viimase 5. aasta jooksul 4 korda meeskonda vahetanud. Kui ta oleks meeskonnale vajalik mees hoitaks kõvemini kinni, nagu Kangertit keda siis kui Nibali liikus raha peale Bahreini ihkas kaasa saada. Astana meelitas ta enda juurde jääma.

Nüüd kui EF minek oli ihkas Astana teda ikkagi endale hoida. Seda kinnitavad ka viimaste GT kohtade jada..64, 26, 13, 11, 20, , 13, 22, dnf, dnf (kukkumine mis maksis elu parima Giro koha), 16, 18..
9 aastat Astanas! 8 aastat stabiilset GT meest. See on valuuta mille eest enamus protouri teami on nõus raha välja panema kasvõi täna.

Priidu teooria siinjuures et näitena kaitsemängija on möku, sest ta ei lähe platsile tahtmisega kaks väravat ära lüüa, nagu iga forward seda sooviks?
Jalgrattasport on meeskondlik ala. Kas poolakas Kwiatkowski on Taaramäest kehvem rattur et ta Froomi tuuridel mäest ülesse veab, lastes sealjuures enda võimalused käest? Ja ise kõike sealjuures olles eelnevalt kogunud Amstel goldi võidu, maailmameistri tiitli, Milan- San Remo, Pologne touri võidu jne. jne.
Igal mehel on erinevatel sõitudel vabad käed. Nagu Tanelil oli Girol võimalus enda sõitu teha , ka see aasta.
Lõppu küsimus , kes on viimaste aastate vaieldamatult parim Eesti rattur?

Huu

 
At 07:03, Blogger Priit Pullerits said...

Huvitav, nillel põhineb Huu väide, et Kangert on intelligentsem kui Taaramäe?
Kui Huu oleks lugenud mu intervjuud Taaramäega, näeks ta rohkemat kui lihtsalt arvud, ja ei esineks õõnsate ja alusetute ja asjaolusid mittearvestavate väidetega, millega esineb. Aga ei ole ju vaja algallikatega tutvuda, iga mees teab siin ise, kuidas asjad tegelikukt käivad. Taaramäe ka nentis mu intervjuus, mids Huu ei tea ega ole näinud, nagu näha, et Eesti harrastajad on maailma kõige targemad, kes teavad alati, kuis miski päriselt on. See oli mõistagi iroonia, kui keegi äkki siin aru ei saanud.
Ja veel on näha, et Huu on maha maganud mu vestlused Kangertiga, mis ühel sügisel täitsid siin kaks nädalat. Selle asemel on tal arvude rida ja sealt varmalt tehtud järeldused.
Ja veel. Kwiatkowski on töömehena mitu sõitu võitnud, nagu Huu loetleb. Kahjuks ei loetle ta töömees Kangerti ühtki võitu. Huvitav, miks?

 
At 08:24, Anonymous Anonüümne said...

Kangertil on siiski ka mōni võit, Abu Dhabi tuur, Vuelta etapivõit (TTT)

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Abu Dhabi tuur lubati Kangertil võita tänutäheks eelnevate G ja Tdf töö eest. Nibali oli vormis, ta oleks võinud selle ise võita. Mis muidugi ei tähenda et ta kunn poleks.

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

Kui kunne on meil juba neli - Kangert Taara Huu ja Padre siis tekib küsimus kes on ülemkunn?

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Hea 2016 aasta, Abu Dhabi tuuri üldvõit. Uhke kooseisuga Giro del Trentino kolm etapivõitu.

Huu

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Küsime milleks selline Taaramäe promokampaania (jälle)? Koos sellega kärpides Kangerti sooritusi?

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Mõtlesin, et kirjutan ka siia vahelduseks ühe kommentaari. Paar asja kohe alguses. Mõlema näol on tegemist intelligentse inimesega, muidu poleks nad 10. aastat tipp-profitiimides vastu pidanud (jah, kõik tiimid, mis saavad sõita Tour de France-i, kuuluvad tipptiimide sekka). Nad on lihtsalt erineva iseloomuga ja erineva taustaga.
Naljakas on lugeda, et Taaramäe sõidab teisejärgulistes tiimides. Kui Rein sõlmis Cofidisega lepingu, siis sõitis Cofidis World Tour-is. Tiim ise ei soovinudki enam World Touris jätkata, sest kohustus osaleda kõigil WT sõitudel on väga karm koormus eelarvele ja lisaks ka sõitjatele. Pealegi teadsid nad, et nad saavad olulistele sõitudele nagu Tour de France, Paris-Nice, Vuelta jne niikuinii peale. See sobis neile ja see sobib ka praegusele tiimile hästi. Kuigi vist on mõlemal soov tõusta World Touri. Tanel ütles viimases intervjuus, et sooviks samuti sõita vahel väiksemaid sõite nagu Taaramäe, mitte olla kogu aeg World Touri masinavärgis. Öelda, et Cofidis ja Direct Energie on suvalised tiimid on pehmelt öeldes koomiline. Eesti noored oleks väga uhked, kui suudaks sellise tiimiga lepingu sõlmida, aga kumbki nendest tiimidest ei palkaks hetkel ühtegi eestlast, sest mitte kellelgi pole neist piisavalt taset, see on fakt.

Julgen öelda, et nii Rein kui ka Tanel on meie läbi aegade parimad ratturid Kirsipuu kõrval. Aga fakt on see, et Reinu individuaalsed saavutused on suuremad. Pole vahet, et need on saavutatud aastaid tagasi. Kogu aeg räägitakse, et saavutas Touril 11. koha. Nagu see oleks tema ainuke saavutus. Minu jaoks on see tema üks väiksemaid saavutusi.
Minu meelest on palju suuremad saavutused on:
1) Romandia velotuuri kokkuvõtte 3.koht ( seljataha jäid Valverde, Rigoberto Urab, Cadel Evans jne)
2) Kataloonia velotuuri kokkuvõtte 3. koht
3) Paris-Nice kokkuvõtte 4. koht
4) Critérium International 3. koht (valge särk)
5) Šveitsi velotuuri 8. koht
6) Giro etapivõit
7) Vuelta etapivõit.
8) Sloveenia velotuuri võit (sama tuuri on võitnud Nibali, Roglic, Rafał Majka, Jakob Fuglsang
9) Vuelta Burgose võit (Selle tuuri on võitnud, nii Alberto Contador, Nairo Quintana, Mikel Landa, Valverde)

Selliseid saavutusi pole mitte ühelgi eesti ratturil.Ja neid saavutusi on väga-väga raske kellelgi üle sõita.
Tanel on jällegi aidanud Nibali mitme suurtuuri võiduni ja see on mega saavutus. Eilne küljetuulega etapp näitas ilmekalt kui oluline rattasõidus meeskond ja taktika. Tahame me seda või ei taha, siis jalgrattasõit on meeskonna ala (loomulikult mitte samasugune nagu pallimängud). Üksinda võid tuuril kobistada 10. koha, aga et võita, siis on sul vaja enda ümber tugevat meeskonda.
Individuaalselt on Tanel Kangerti suurimaid saavutusi Šveitsi velotuuri kokkuvõtte 6. koht 2013. aastal ja etapivõit (oli viimane, kõige raskem etapp) 2012. aastal. Abu Dhabi tuuri võit, Tour de Alpsi kokkuvõtte 2. koht ja 2 etapivõitu samal aastal,l seljataha jäid Roman Bardet, Jakob Fuglsang jne.

 
At 11:59, Blogger Priit Pullerits said...

Miks, miks, 11:39? Lugege mu intervjuud, miks!

Te ei tutvu ju algallikatega, mehed! Kuidas ma saan nii teiega siin diskussiooni arendada?! See on ju sama hea, kui te tulete ülikoolis - ja mis muu see siin on, kui ratta- ja suusaspordi eluülikool - seminari ja teil on need tekstid, mis arutleusele tulevad, läbi töötamata. Teil puudub ettevalmistus, et seminaris osaleda. Olete läbi kukkunud - F.

 
At 12:03, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 11:57, väga hea ja selga ja põhjendatud argumentatsioon, see peaks siin paljudel "rattaspetsialistidel" suu kinni panema.
Kiitus ja lugupidamine!

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Padre tõmbas poisikestel püksid rebadele.

 
At 14:51, Blogger Priit Pullerits said...

Mis siin tõmmata! Kui poisikestel on kodutöö tegemata, siis millest me siin räägime? Mitte millestki.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Jajah, Huu kas avaldab siin personaalseid isiklikke andmeid, milleks tal puudub arvustatavate luba või blufib rämedalt nagu õllesõber õllekas. Sihukese tüübi jutt on lihtne õllevaht pärast surve all purgi avamist. Miks üldse talle tähelepanu pühendada? Ikka selleks, et ta kaifib seda. Ja Priit läks selle labase triki õnge.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest ei läinud. Priit on kogu aeg Huu jutu tõsiseltvõetavust kahtluse alla seadnud ja samuti näidanud, et vennal puuduvad tegelikult sisulised algandmed ja lugemus, selle asemel on hulk oma peakesega punutud teooriaid. Need on ikka olnud muud mehed, kes on siin labase konksu alla neelanud ja hakanud vale-Dmitrit kuningaks upitama.

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Reeturlikud katsed Padre troonilt tõugata pidigi häbiväärselt lõppema ja armutult avalikkuse ette tooma.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

16:05 kohe näha et luurekooli mees

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Kas Padre on tavaline kunn? Vist mitte. Kunagi aastaid tagasi sahistati et mees löödi Ameerikas vabamüürlaseks ja on
edenenud Preussi Musta Printsi aukraadini. See oli siis umbes 2014 aasta andmed.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Selline rivi CVs oleks ülikõva
The Black Prince Of Preussland

 

Postita kommentaar

<< Esileht