teisipäev, juuli 02, 2019

Pullerits: Kuhu, pagana pihta, kadus ettevalmistusperioodil vajalik treeninguaeg?

Kujutan ette, mis arve võivad paljud mehed letti lüüa, kui vaid võrdleksime, kes kui palju on saanud alanud hooajaks valmistuda. Kilometraažid ulatuvad tuhandetesse, tunnid selgelt kahesajani ja üle sellegi. Mis on mul vastu panna? Mitte midagi.

Või äkki siiski?

Vaatasin, kuhu aeg kevadisel ettevalmistusperioodil kadus. Tulemused on järgmised.

Veebruari keskpaigast juuni keskpaigani andsin Tartu Ülikoolis ajakirjandusainet, mida asus läbima veidi üle 80 tudengi, aga suutis läbida pisut alla 60. Sest nõudmised on suured ja kõrged. Aga neil nõudmistel on ka hind.

15 nädala jooksul kulus:

loengutele-seminaridele 26 tundi;
kolmele eksamile 5 tundi ja 15 minutit;
kodu- ja kontrolltööde parandamisele 76 tundi ja 8 minutit;
eksamitööde parandamisele 15 tundi ja 27 minutit.

Kokku kulus seega 15 nädala jooksul õppetööle 122 tundi ja 50 minutit, mis teeks ühtejutti viis ööpäeva 2 tundi ja 50 minutit.

Kusjuures, pange tähele, selle aja sisse ei ole arvestatud loengute ja seminaride ning kontrolltööde ettevalmistamist, mis võttis iga nädal lisaks vähemalt tunni-poolteist, võib-olla isegi kaks. Aga jääme tolle mõõdetud 122 tunni ja 50 minuti juurde.

Arvestagem, et sõidan rattaga 30 km/h. (Tegelikult sõidan kiiremini, aga jäägem siinkohal tagasihoidlikuks.) See tähendab, et kui oleksin nood 122 tundi ja 50 minutit kulutanud rattasõiduks, läbinuksin selle ajaga 3685 kilomeetrit. Selle pealt juba annaks mingeid tulemusi sihtida...

Kuid kilomeetritest ja tundidest enam huvitab kõiki küllap raha. Kui palju ma õppetööga teenisin? Ülikoolis kehtivate mõõdikute järgi kujunes semestris läbiviidud 5 EAP väärtuses õppetöö hinnaks 80 üliõpilasele brutos 2400 eurot, millest pärast maksude mahaarvamist sain kätte 1850 eurot ja 88 senti. Niisiis, ühe töötunni hind: 19 ja pool eurot (brutos) ehk kätte sain tunni eest 15 eurot.

Nagu teate, läks kevadine kolmenädalane Moabi reis maksma 3600 eurot. Mis tähendab, et ühe semestri õppetööga teenisin veidi üle poole Moabi reisi hinnast.

Lisaks sellele tegin muidugi Postimehes täistööajaga põhitööd ning leidsin õhtuti aega ka treenimiseks. Kuid mitte nii palju, nagu kõvemad konkurendid.

Alles nüüd, pärast ülikooli semestri lõppu, olen saanud pisut rohkem harjutama hakata. Eelmise nädala kokkuvõte:

E – 31,8 km keskmise kiirusega 32,9 km/h
T – 31,8 km keskmise kiirusega 33,55 km/h
K – pikk tööpäev õhtul poole üheksani
N – Tallinnas (sh esinemine seminaril)
R – taas Tallinnas
L – 40,0 km keskmise kiirusega 32,95 km/h
P – 2x30,1 km keskmise kiirusega 32,25 ja 33,3 km/h

Nädalas treeninguaega kokku 4:57, läbitud kilometraaž 163,8.

Kes ei ole mingil imelikul põhjusel näinud legendaarseks pürgivat rattafilmi «Steelbender ehk Terasepainutaja», siis järelvaatamine on siin. Kui teil muidugi treenimise kõrvalt üldse aega vaadata on.

Foto 1: Priit Pullerits pärast tänavuse Tartu rattaralli lõpetamist. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Alo Jakin, Gert Jõeäär ja Peeter Pruus Viljandis Eesti meistrivõistlustel maantee grupisõidus. Foto autor: Marko Saar, Sakala/Scanpix
Foto 3: Rein Taaramäe Viljandis Eesti meistrivõistlustel eraldistardist sõidus. Foto autor: Marko Saar, Sakala/Scanpix

18 Kommentaarid:

At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Toruväänaja on väga kõva film.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Alles nädal tagasi kirjutas Priit, et tunnike väntamist päevas on täitsa piisav ja rohkem polegi vaja. Nüüd miskipärast justkui sellises vabandavas stiilis jutuke, et miks ta rohkem sõita ei saanud. Mis ettevalmistusperioodist üldse jutt käib kui osaletud on ainult ühel rattavõistlusel, Tartu RR-l mai lõpus?

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Arvatavasti trm.

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

"Piirideta Ajakirjanikud kritiseerib Postimehe omanikku Margus Linnamäed"

Kas PP julgeb midagi kriitilist öelda?

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Padrel on Postimehega oma plaan.

 
At 19:29, Blogger Priit Pullerits said...

Just nii, 19:21, oma plaan. Aga see sõltub ka teiste plaanidest. Siin ei ole keegi üksinda sõdur.
Et mis ettevalmistusest jutt käib, kui sõidetud vaid TRR, küsib 17:36. No kuulge, kas te loete ka üldse, millest jutt käib, või hakkate niisama lambist paugutama? Ma ju kirjutasin, et ettevalmistuseks vajalik aeg kulus ülikoolis õppetööle. Mis siin arusaamatut on, ei saa ma aru.

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits Haanja100 starti!

 
At 22:29, Blogger Priit Pullerits said...

Aga milleks?

 
At 22:49, Anonymous Märt, hobikorras riistvõimleja said...

Kas Padre ameerikamaa daamide jalgpalli vaatab? Ma praegu vaatan I korda daamide müramist triibulisel murul ja mu elukogenud ja naiste hingeelu hästi tundev silm ütleb, et kui meie mehed panna nendega mängima, siis 0:8 nad vast isegi ei saaks, aga ega alla 0:5 ka poleks alust loota.

Madalalaubalise Süvari eriti võikast kiljumisest hullemat elamust ei mäletagi, et oleks kunagi kuulnud.
Kes sellise .... üldse kunagi ringhäälingusse tõi, Saarna?!

 
At 00:51, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin ka täna naiste jalkat. Selgus, et seal mõned täitsa kobedad tsikid, nt see ameeriklaste kapten Alex. Lesbide eeskõnelejat täna väljakule ei lastudki. Süvarist rääkides, siis oleks inimeste kõrvadele kindlasti parem kui tema jutt jääks stuudiosse või intervjuudeks. Ma saan aru, et spordireporteril on põnevametel hetkedel ok ka emotsionaalne olla, aga see kiunumiseni kõrgeks viidud hääl oli tõesti õõvastav. Ta peaks seda ise järgi kuulama, ehk saaks aru.

 
At 01:48, Anonymous Võhma-Kalju said...

Aga mida siis Padre õigupoolest saavutada tahab? Profisportlane pole nagu ise kinnitab, aga olgem ausad tervisesportlase tasemel sellises vanuses on needki treeningtunnid palju. Ehk milleks niimooodi rapsida, kui on nii palju muud teha, nagu Pullerits ise kirjutab. Kas sellises vanuses ei peaks piisama 2-4 treeningkorrast nädalas (ka need treeningkorrad võivad olla need palju kiidetud tunnised)?
Või üritab Padre Pullerits oma tegusi ja tegemata jätmisi niiviisi õigustada, endale ja lugejatele ära põhjendada oma kord nii, kord naa suhtumist treeningmahtudesse.
Padre eksleb tihti, aga ei eksi kunagi.

 
At 08:10, Anonymous Anonüümne said...

Võibolla ta lihtsalt kaifib ja paneb nö triipu, pärast aga auru all olles seletab musta valgeks või vastupidi. Asja iva on müra ja kõmu tekitamine, et saada sportlaste ja muu rahva seas kuulsaks ja olla kuulus. Kuulsuse janu lihtsalt ongi see mis paneb seletama. See kõik on ok aga mis sellega peale hakatakse? Tööpaiga garantii või poliitika hüppelaud? Kuskil peab olema miski ratsionaalne iva.

 
At 09:16, Blogger Priit Pullerits said...

Naiste jalgpall?... Kas see, et seda nii palju ETVs näidatakse, käib ka tolle Pohlaku miljonipaketi sisse? Ausalt öeldes: jube tüütu! No mis meil on naiste jalkaga pistmist? Kellele see õigupoolest korda peaks minema? No on mingi käputäis tegelasi ehk, aga rahvus(!!!)ringhäälingus seda nii pikalt näidata - see on mõõdutundetu! Eks nad sellepärast mind sinna ERRi nõukogusse ei lasknudki, kuigi see, kes kutsus sinna kandideerima, oli täitsa ERRi eesotsast, sest ta teab mind varasemast, teab, et minuga ei ole mingit bullshittimist ja lapšaa kõrvadele riputamist. Aga seal on mingid oma sisejõud, nood blokkisid ära.

Eile oli üldse ETV spordiuudiste saade viltu. Algul tuli naiste tennis - olgu, saan aru, meil kaks naist mängivad, see oli igati omal kohal. Siis tuli pikalt-pikalt naiste jalgpalli. Ja vähe sellest: siis tuli pikalt naiste korvpalli. Oligi kõik. Aga kummagagi pole meil mingit sidet. Samal ajal valmistus Rein Taaramäe Tour de France'iks, tegi viimase viietunnise treeningu, ja ainus - kordan, ainus! -, kes temaga enne Touri maha istus ja end asjadega kurssi viis, oli... no ma ei pea teile ju seda siin ütlema, te taipate isegi. Vaat see olnuks lugu, mitte mingite välismaiste lesbide palli tagaajamine. Džiizös! Või nagu ütleb suur president Trump, meie liitlane pühas sõjas pehmode ja liberastide vastu: kurb.

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Priit paneb oma matemaatikaga ikka tõsist pada. Ühegi kehalise pingutuse juures ei saa aega ja korduste arvu või keskmist kiirust lihtsalt ekstrapoleerida!

Toon näite - Priidu vanuses on kaitseväe kehalise testi nõutav miinimum kätekõverdustes 16 kordust 2 minuti jooksul. Pole ju palju? Kui nüüd seda kordistada 1 tunni peale, siis tuleks selleks 480 kätekõverdust. 2 tunniga 960 ja 3 tunniga 1440!
Küsigu Kangertilt või Taaramäelt (või Meelis Leidtilt) kui pikka aega nad suudavad iga päev sõita 1 tund temposõitu võistluskiirusel?
Priidu TRR-l sõidetud keskmine oli natuke alla 36,5 km/h ja seda grupis! Lihtsalt ei jõudnud rohkem isegi ühekordse pingutuse ajal. Vabandusi pole, sest tugevamad mehed olidki EESPOOL gruppides.
Siit ka põhjus, miks ta kardab võistelda omasugustega temposõidu vabaklassis! Ainuüksi oma "treeningkiirusega" oleks juba vabalt esikümnes …

Aga kas siit saab midagi õppida?
Jah - Priit teeb kogu aeg trenni ühel platool, lõõgastav trenn on liiga intensiivne ja kui teeb raske koormusega, siis ei ole ennem piisavalt puhanud. Siit ka seisak arengus.
Aga oma looduslike eelduste poolest (kehakuju ja noorepõlve jooksu tulemused) võiks olla TUNDUVALT parem!

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas jälle sina äkšionis?
https://tartu.postimees.ee/6721092/jalgratturid-porkasid-konniteel-kokku

 
At 12:33, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, 12:04.

Lugege täna Postimehes Martin Helme intervjuud - väga hea ja väärt tükk!

https://poliitika.postimees.ee/6720764/martin-helme-saates-otse-postimehest-jurgen-ligi-voiks-seppuku-teha?_ga=2.49989935.862917403.1561662013-113791172.1546514900

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Võtke EKRE valimislubadused ette, puhas pettus.
Kahjuks pole Kaabud peale prõõkamise reaalselt mitte midagi korda saatnud, jah purju saab nüüd ennast odavamalt juua.
Oleme pettunud.


 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas 100 päeva on nüüd läbi?

 

Postita kommentaar

<< Esileht