laupäev, juuli 13, 2019

Pullerits: Minu eksklusiivne intervjuu Rein Taaramäega!

Täna on suur päev Eesti rattaspordis: Postimehe Arteris ilmub minu pikk intervjuu Tour de France’il sõitva Rein Taaramäega (fotol vasakul). (Ei, see ei ole veebis vabalt ja tasuta loetav! Kas te tõesti arvate, et minu töö ja vaev peab olema tasuta? Kas teie töö ja vaev on tasuta? Ei ole ju! Vaat siis, minu oma ka mitte! Loo videopromo saate näha siit.) Seal küsin Taaramäelt, kas ta läks Tourile oma meeskonna liidrina.

«Meil ei ole tiimi liidrit,» vastas Taaramäe. «Meie eesmärk on võita etapp. Minu kohustus on püüda etapivõitu mägedes. Meil on kolm meest, kes suudavad mingil määral ronida. Teistel meestel on ülesanne siledal maal midagi korraldada, kas püüda enne lõppu või päeva alguses eest ära saada. Meil on üks mees, kes sprindib ka natuke, aga meil ei ole sellist rongi, kes talle abi suudaks osutada. Ta peab ise vaatama, kuidas hakkama saab. Äkki saab jooksikute hulka, kelle seas on ta kõige kiirem – see on alati variant.» (Pullerits: küsimus siinsetele asjatundjatele: kellest on jutt?)

Taaramäe (fotol paremal) vastuse peale tuletasin talle meelde, et ta on tänavu jõudnud ju paljudel sõitudel kokkuvõttes esikolmikusse, mis siiski võiks viidata sellele, et tema on meeskonnas number üks.

«Mägedes olen kindlasti kõige talendikam, kõige puhtam ronija,» lausus ta. «Aga meil on teisigi, kellel on võite varnast võtta.»

«Kokkuvõttes sa kõrge koha peale seega ei pretendeeri?» küsisin.

«Ei usu, jah. Kindlasti üritan alustada tuuri nii, et sekunditki niisama ei kaotaks, sest kunagi ei tea, millal võib kingitus sülle kukkuda ja millal võid kollase särgi saada. See võib olla õnnemäng. Seega ei ole mõtet kohe esimesel etapil jalga sirgu lasta. Pigem üritan nii kaua [parematega] kontaktis olla, kuni ühel päeval jään pikalt maha. Siis on selge, et enam [etteotsa ei jõua]. Kui olen lõputõusu all peagrupis ja kaotan kokkuvõttes esimestele 50 minutit, siis ma kindlasti 10. kohta seal püüdma ei lähe. Sest tean, et kui [Alejandro] Valverde või [Geraint] Thomas on minu kõrval tippvormis, siis ma nagunii neile vastu ei saa. Üli-Rambo enesetundega saan võib-olla kolmandaks. Aga kolmandast kohast on vähe tolku. Pigem üritan hommikustel puntidel, kes lähevad, silma peal hoida ja nendega kaasa saada.»

Pullerits: «Etapivõitu on ilmselt raske püüda, sest neid, kes sellest unistavad, on sada tükki, aga neid, kes kokkuvõttes esikümnesse pürgivad, on ehk ainult 15.»

Taaramäe: «Seda küll, jah. Aga neil, kes tahavad esikümnesse saada, ei saa tiimikaaslased ette minna. Kui Tanel [Kangert] (fotol vasakul) läheb [Rigoberto] Urani aitama, siis ei lubata tal ette minna.
Mingid vennad on ülikõvad ja võiks kokkuvõttes sõita viienda koha peale. Aga kui nad on esimesel nädalal [näiteks] kukkunud ja kaotanud juba tund aega, jääb neil üle atrõõvi variant või mägede[kuninga] särk. Nagu [Julian] Alaphilippe eelmisel aastal. Ta võitis etapi, kus mina jäin kolmandaks. Ta oleks kindlasti võinud suuta esikümnesse sõita, aga ta oli juba aega kaotanud ja tiimi jaoks tööd teinud. Lõpuks läks ta [etapivõidu] jahtimise teed.»

Pullerits: «Kas etapivõidu jahtimisele aitab kaasa see, et kui oled poole velotuuri peale kogunud juba poolteist tundi kaotust, siis keegi sind enam ei jälgi? Et las Rein läheb.»

Taaramäe (fotol vasakul): «Jah, kindlasti. Ma oskan seda teha ka. Kui enam kokkuvõttekohta taga ei aja, siis hoian nii palju energiat ja jõudu sellega kokku, et lõpetan mingid etapid rahulikult. Näiteks sõidan viimast mäge 20 minutit aeglasemalt kui esimesed vennad. Ebaintelligentsemad vennad, kes ka tahavad atrõõvist etappi võita, on nii kõva egoga, et nad ei suuda peapundist viimase tõusu all päev enne lahti lasta, kui neil järgmine päev oleks võimalus. Nad kaotavad sellega, kui kulutavad end iga päev väga-väga palju, lõpetavad 11., 12. või 13. kohal, on kokkuvõttes näiteks 50. kohal, ja järgmisel päeval saavad atrõõvi, aga saavad ühelt vennalt lõpus pähe. Tanel tegi Girol niimoodi. Tal etapivõidu kogemust pole, nii et võib-olla selle taha [võit] jäigi. Ta oli päev enne viimast etappi kuues, kaotas liidritele viimasel tõusul ainult minuti; ta lasi kapsad endast nii välja, kui sai. Järgmisel päeval, viimasel päeval, läksid liidrid küll atrõõvile järele, aga atrõõvist suutsid kaks venda neile pähe panna. Tanel jäi väikse vahega maha – täpselt see võib-olla, mis puudu jäi. Sa pead kaval olema ja ego alla laskma.»

Loodetavasti annavad Taaramäe eelnevad seletused teile võtme Tour de France’i edasiste sündmuste mõistmiseks. Peaasi, et meie mehed vastu peaks. Et ei juhtuks nii, nagu Ameerikas, kus langenud sõjameeste auks tehakse rattasõiduradasid, kus siis meiesugused muidusõitjad saavad oma kapsaid välja lasta.

Foto 1: Rein Taaramäe Tour de France'i neljapäevasel etapil. Foto autor: imago images / Sirotti / Scanpix
Fotod 2 ja 4: Rein Taaramäe eelmise nädala kolmapäeval Tartus, mil ta alustas teekonda Tour de France'ile. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Tanel Kangert tänavu 28. aprillil Liege-Bastogne-Liege võidusõidul. Foto autor: Zumapress.com/Scanpix

25 Kommentaarid:

At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Mis halba on kokuvõttes 11-13. kohast?
Minu arust on see paremgi valuuta uue tiimi otsingul CV's kui etapivõit.

Jäävad ju mehe enda parimadki aastad just sinna kanti ja kas siis polnud mõnus see tunne et jaksad liidritega nii pjkalt kaasa minna?

Meeskonna "liider" ja parim mees? Asi on siis halb Direct Energys. Öeldi ju ka rattafoorumites uudise peale et Taaramäe läks Direct Energysse ..RIP. Seal juba naljalt tagasi eliidi hulka ei tõuse..

Mihkel Räime aktsiad tõusid. Kuna Katusha pakib järgmine aasta kohvrid on Israel Cycling Academy huvitatud nende litsensist. Kui Räimel kehtiv leping saab ta järgmnine aasta Pro teami sõitma. Suurem meeskond, kõik sõidud kalendris nende jaoks avatud.

Huu

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Olen paar korda jäänud uskuma, mida Vader räägib. Enam seda viga ei tee.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Ega vist Taara tegelikus meeskonnas polegi olnud, kui Astana ja Katjuša välja arvata. Kummagis polnud ta üle ühe hooaja. Miks?
Kas siuksed Energy Direct on nö. koha täide. Meeskonnana sellised satsid ju ei konkureeri.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Suurtuuril seda etapivõitu ei näe. Sel on liiga suur väärtus et muiduvendadel lastaks ära noppida.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Taaaramäe kui kogemustega vana rebane meelitab selle etapivõidu välja ka.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Eesti meedia on ikka täisperse.
Kõikides portaalides on kohalik autoralli number üks sündmus.

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Ei näe täit artiklit lugeda, aga kas selline idius on Arvamus rubriigis?
https://arvamus.postimees.ee/6729220/ameerika-esijalgpallur

 
At 22:32, Anonymous MargusM said...

Mis suur päev rattaspordis, kas Taaramäe võitis etapi.. kui mitte siis on kõik ülejäänu tühisus!

Priidu iidol peaks olema just tänane võitja De Gent kes oma ala tipp, breakaway specialist no1. Atrõõvi kunn!

Taarakal võimalused tulevad kõrgemal mägedes, ega ta ilmaasjata alpimajas käinud. Ootan huviga kui suur saab olema meediakajastus, Priidul ses osas ettevalmistus tehtud.
Seniks kui Taarakal seda ihaldatud etapivõitu pole jääb meile aseaineks autoralli ja Ott Tänak.. : )

 
At 23:39, Anonymous Anonüümne said...

Kogu meedia mürale ja omale mehel liidrikohal vaatamata jätab autoralli täiesti külmaks. Veider fakt noorukiea motorsportlaste kohta.

Huu

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge targad velovennad kui palju tuleb trenni teha aastas ,et keskmist kiirust 5kmh tõsta.Seaks siin mingid eesmärgid näiteks 45 aastaste eesti meister.Siiamaani võtnud seda naljana,aga paistab ,et mida rohkem sõita seda näljasemaks inimene muutub.Miks siis just 45.aga selleks ajaks peaks proffid ka pensionile juba jäänd olema ,nii et see annab ausama konkurentsi.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Mehed räägivad õiget juttu siin. Kui Padre ka sekkuks ja ütleks et kurat väga õige!

 
At 11:28, Blogger Priit Pullerits said...

Praegu on Touril seis selline, Et Taaramäe on liigagi heal positsioonil. Nüüd on oht see, et ta vooluga liiga entusiastlikult kaasa ei lähe ega hakka püüdma GC-s mingit 25. kohta, mil pole mingit erilist väärtust. Aga arvata võib, et ei lähe, vaid suudab ego alla suruda, nagu ta mulle intervjuus rääkis. Eilsel etapil lasi ju viimasel tõusul ilusti vahe sisse, ei hakanud end ribadeks tõmbama. Praegu on selleks vara ju! Targalt sõitis, tundub. Ilmselt läheb tal etapivõitude püüdmiseks järgmise nädala teisest poolest, selleks tuleb end hoida, mitte varakult asjatult raisata. Praegu paistab kõik minevat ilusti plaanikohaselt.
Kangert on EF-s saadetud sel Touril vist ette kahurilihaks, näib. Eile ka, kui oli vaja viimase tõusu eel kiirendada, kamandati tema ette tempot kruvima. Selge siis, et ta viimasel tõusul märgatavalt maha jäi.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Kelle me ribadeks tõmbame kui mägedes ärtu ässa ei tule? Noh näiteks esikümne kohta.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Kas lepime kokku et kui Vader etapil esimese kuue hulka ei tule, siis sõidab Padre Tartust Otepääle soolo ITT formaadis 1 tunni 15minuti ajaliimi sees, ehk tõmbab ennast ribadeks. Ning kirjutab pika postituse paljude piltidega. See oleks üheaegselt tšällendž ja penalti.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

12:27 hääletan poolt. Nii sündigu.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Tartu linn tõmbab pidurit-30 alad, valgusfoorid ,kassid ,koerad,lapsed,vanainimesed ja kes veel?

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Huu läheb autoga ees, kühveldab naised lapsed kahte lehte ja hulkuvate koerte probleemi lahendamise eest maksab Tartu linn preemiakopika.

 
At 14:57, Anonymous MargusM said...

10.49 kas sa EMV ei vaadanud? Sen2 vanuseklass on üks võistluslikumaid, kinnitan omaltpoolt. Vaata ja kuula korduses üle.

 
At 18:43, Blogger Priit Pullerits said...

5 km tänase etapi lõpuni. Rein Taaramäelt jälle tark ja ökonoomne sõit. Hoidis end ilusti grupi, ei tõmmelnud, viimasel tõusul valis õige positsiooni, sai umbes 40-50 peamehega kenasti kaasa, hoiab seal end lõppu, ei tee ühtki asjatut vändapööret ega ammugi vedamist. Väga tark!

 
At 19:12, Anonymous Anonüümne said...

Mitmendaks Taaramäe jäi?

 
At 20:46, Blogger Priit Pullerits said...

Tuli kõigi favoriitidega koos ligi kuuekümneses peagrupis tagant 18ndana, oli täna kokkuvõttes 56., Kangert kaks kohta eespool. See koht ei loe midagi, too grupp veeres rahulikult lõpuni, seal polnud mingeid sekundeid võita ega jagada. Näiteks De Gendt, kes eile jooksus oli ja võitis, sai peagrupilt kaks ja pool minutit sisse. Nibali kaotas sama palju. Sagan oli kõige viimane, 171. Touri üldarvestuses on Taaramäe 34., Kangert 57. Nende vahe on pisut üle veerand tunni, 15.40.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Tubli kokkuvõte. Selline peaks iga päev olema. Igatähes tänud ka.

 
At 01:09, Anonymous Anonüümne said...

Vaatame korra nimekirja..nimelt mägironijaid kes GC'st loobunud ja noolimas arvatavasti etapivõitu.

Nibali..tunnistas juba ennem tuuri et poodiumile asja pole, tuleb etapivõitu püüda. Eile jäigi veidi maha.
Kreuziger, Aru, Roche, De Marchi, Benoot, De Gent (uuesti), Soler, Herrada, Woods, Costa, Keldermann, Izagirre, Amador, Lulu Sanchez, Zakarin, Caruso, Gallopin jne. jne. ...kole nimekiri kellega Taaramäel tuleb võidelda.

Huu

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Millal tuleb pealkiri:minu eksklusiivne intervjuu olümpiavõitja ja dopingupatustaja.... Selleks peab Priit hakkama rulluisku sõitma. Milline ülbus ilmuda võistlustele.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Võistluste korraldajatel peaks niipalju mune olema, et sellist meest mitte lasta võistlusele.

mp

 

Postita kommentaar

<< Esileht