kolmapäev, september 25, 2019

Pullerits: Miks Eesti jalgrattafilm põhjustas suure pettumuse?

President Donald Trump eile ÜROs: "Tulevik ei kuulu globalistidele. Tulevik kuulub patriootidele."

Järgmisel nädalal tuleb ekraanidele film Konstantin Vassiljevist, pealkiri «Kastist väljas». Vaatasin kaheminutilist treilerit: tundus, et on tulemas filmi moodi film. See tõi paraku meelde filmi Rein Taaramäest ja Tanel Kangertist, pealkiri «Mäed, mida polnud». Too on film, mis on valmistanud viimastest aastatest kõige suurema pettumuse.

Asi ei ole selles, et ootused olnuks enne vaatama asumist liiga kõrged. Asi on selles, et film oli katkendlik, hüplik, segane.

«Mäed, mida polnud» püüdis olla nagu mingi spordi-road-movie: kuidas noorte poiste treener Erich Perner sõidab Pariisi, et näha seal, kuidas ta kunagised õpilased lõpetavad Tour de France’i. Aga kõik, mis jääb filmi alguse ja lõpu vahele, on esitatud niiviisi, et mingit lugu ei moodustu.

Tegemist on üksteise otsa pikitud elupiltidega. Kangert rääkimas Astana meeskonna bussi ees tiimi kokaga. Kangert grillimas aias liha (Astana vorm seljas!!!). Kangert istumas mägedes turvapiirdel, oodates, mil tehnilise abi auto järele jõuab ja uue ratta annab. Taaramäe pakkimas abikaasaga ratast. Taaramäe pulm. Jne, jne. Lihtsalt pildid elust, nagu ütlesin, aga mis on pealiin, mis on story? Story ei ole see, kuidas Perner jõuab filmi alguses Vändrast lõpuks Pariisi. See on ainult raam. Liiati ei ole Perner selle filmi peategelane.

Kangertist ja Taaramäest rääkivas filmis on väga palju puudusi. Eks seda näita ka tõsiasi, et eriti menukaks see film kinodes ei kujunenud. Küllap aitas läbikukkumisele kaasa ka kontseptsioon, et taustal autoriteksti, mis oleks tõenäoliselt suutnud elupilte mõtestada ja siduda, ei kasutatud. Nii jäi vaataja mõistatada, mida see elupiltide kakofoonia peaks lõpuks ütlema ja tähendama. Järeldus oli paraku see, et ei ütelnud peaaegu midagi; lihtsalt sai vaadata kahe ratturi ellu, nii palju kui nad seda lubasid.

Aga n-ö seinast seina elupiltide näitamine suhteliselt suvalises järjekorras ei saa olla filmi eesmärk! See oleks sama, kui ma võtaks oma reporteritöö märkmed, lõikaks sealt mulle meeldivad kohad välja ja kleebiks need üksteise otsa ning ütleksin siis lugejaile, et hei, mehed, siin on mu lugu. Ei tule nii mingit lugu! Ei ole see mingi lugu!

Vassiljevi filmi treilerit vaadates jäi vähemasti mulje, et temast filmi tegijad «Mäed, mida polnud» filmi puudusi ei korda.

Foto 1: Tanel Kangert ja Ivar Jurtšenko filmi «Mäed, mida polnud» esilinastusel Pärnus Apollo kinos aasta tagasi. Foto autor: Mailiis Ollino, Pärnu Postimees / Scanpix
Fotod 2 ja 4: Ivar Jurtšenko filmi «Mäed, mida polnud» esilinastus Pärnus Apollo kinos aasta tagasi. Fotode autor: Mailiis Ollino, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 3: Rein Taaramäe filmi «Mäed, mida polnud» linastusel Rakveres mullu novembri lõpus. Foto autor: Vladislav Musakko, Virumaa Teataja / Scanpix

9 Kommentaarid:

At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea arvustus. Rohkem oleks selliseid vaja, kuna oleme justkui harjunud kensaanlusega, ning sellise omasid ei arvustata lömitava stiiliga.

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Huu on autoriteet. Tema arvamust tahaks ka kuulda.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Kangert praegu eraldistardis 3. ajaga. Sinna ta ei jää, kuid eestlaste parim eraldistardi koht on täna soolas.


Huu

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Vist saabki Kangert 8. koha. Oliviera ja Dennis panevad veel vaid mööda.

Huu

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Veel parem Oliviera kustus ära.
7. koht,
Pronks jäi 10 sekundi kaugusele.

Dennnis kes tourilt maha jalutas ja maha kanti. Pani kõigile minutiga ära, stiilne värk.

Huu

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Film võib vilets olla aga Kangert on kindlalt tegija.Oli eesmärk tulla esikümnesse ja tegigi ära.

 
At 22:08, Blogger Priit Pullerits said...

Vahepeal on vaja ka tõsisemate asjade kohta sõna võtta ja kutsuda üles, et vana Euroopa meile on ülbuses ja kõrkuses ja migrandilembuses taas ära teha ei saaks:

https://leht.postimees.ee/6787035/priit-pullerits-jalle-ahvardavad

 
At 06:10, Anonymous Anonüümne said...

Vana Euroopa käes on rahakott ning pole siin kõvatada midagi. Naeruväärne kuidas uus Euroopa vastu saab? Orban peab ägeda kõne ja kogu lugu.

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kas ajakirjanikud tunnevad ka nüüd süüpiina, et kottisid Rehet niikaua, panid talle pressivaenuliku tiitli kaela. Kurb.

 

Postita kommentaar

<< Esileht