neljapäev, märts 12, 2020

Pullerits: Miks ma pooldan spordivõistlustel tehnikavidinate keelamist?

«Täna lootsin kohta esikümnes, napilt jäi puudu,» ütles Tanel Kangert eile Pariis-Nice’i velotuuril pärast 11. kohta 15,5 km pikkuses eraldistardist sõidus veebilehele Baltic Chain Cycling. «Jalad olid natuke tühjad. Lisaks ütles rattakompuuter stardi eel üles, ei näinud vatte ega pulssi. Sõitsin nagu vanal heal ajal, puhtalt tunde järgi. Kui palju see tulemust mõjutas, ma ei tea, aga võib-olla pidanuks kusagil tagasi hoidma ja mõnes kohas jällegi juurde panema.»

See pani mind mõtlema. Mõtlema sellele, et rattaspordis on tippsõitjad muutunud robotiteks. Kui kõik on vattide ja pulsi järgi etteplaneeritav, siis kaotab võistlus ju sisuliselt mõtte. Sel juhul võiks mehed on näitajad enne starti lauale lüüa ja eks siis nende järgi ole ilma võistlematagi laias laastus näha, kes on milleks võimeline – kui kõik on nii ettekalkuleeritav! -, et tegelikku võistlust polegi mõtet pidada. Milleks?!

Mina olen igal juhul pulsi- ja vatimõõtjate võistlusel kasutamise vastu. Ilma nendeta muutub võistlus palju põnevamaks ja loomingulisemaks ning sportlased võtavad ka varmamalt riske, mis suurendab ootamatusi. No kujutame ette omal tasemel 12 km eraldistarti edasi-tagasi, enam-vähem siledal maal, nagu see Eestis on, üks ots tagant- ja teine vastutuulega. Kui tead vidinate järgi, mis su võimekus on, siis võtad algusest peale pasliku tempo ja annad minna ning tead, et sedasi lõpetad, ütleme, 20.30-20.40ga. Ehk tulemus on laias laastus ette teada.

Aga kui vidinate abi pole, pead rohkem ennast kuulama ja tunnetama, samuti tekib ahvatlus riskida – ja kes teab, äkki tasub risk ära. Ent kui tead, et pead hoidma pulssi 182 ja võimsust n+1, siis ei ole selles ju midagi huvitavat. Tuim ja robotlik töö.

Ja kas pole võimalik, et need vidinad hoiavad sportlast hoopis tagasi? Oleks ma ka omal ajal pulssi ja igasugu muid selliseid näitajaid jälginud, poleks ma eluilmaski 800 meetrit 1.55,9ga jooksnud. Sest mu nn ametlikud näitajad oleks käskinud mul end kõvasti tagasi hoida. Ja samuti ei oleks ma 2012. aastal Tartu nn jooksumaratonil läbinud distantsi 1:33.56ga ehk ligi kuus minutit kiiremini, kui aasta varem, sest taas oleks mu ametlikud näitajad mind tagasi hakanud hoidma.

Liiati peaks iga veidigi pikemalt harjutanu end piisavalt hästi tundma, et harrastaja tasemel abivahendeid ei vajaks. Olen näiteks tähele pannud, et suudan ilmeksimatult, pelgalt tunde järgi ära öelda, kui kiiresti ma parajasti rattaga sõidan, pluss-miinus ainult 1 km/h. Kas te ei ole enda puhul sama märganud? Seega, milleks mulle need vidinad?

Kangerti kohta ei hakka suure suuga sõna võtma, ei mina ega keegi teist seda maailma, kus tema võistleb, ei tunne. Aga kindlasti oleks too maailm palju huvitavam ja üllatusterohkem, kui seal vidinad ära keelataks. Rohkem inimlikkust tippsporti, vähem robotlikkust!

Foto 1: Tanel Kangert mullusel MMil eraldistardist sõidus. Foto autor: imago images / Sirotti / Scanpix
Fotod 2 ja 3: Priit Pullerits 2018. aasta varasuvel Tartu GP linnasõidu ajal Jakobi mäe tõusul. Fotode autor: Karli Saul

67 Kommentaarid:

At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Siis peaks ära keelama ka erinevad rattad ja jooksud, erinevad jooksutossud, erinevad spordiriided. Isegi spidokas tuleks Priidu rattalt maha keerata...

Tehnikavidinad spordivõistlustel on kasulikud ainult neile, kes tegelikult suudavad tipus võistelda, teistele on need head abivahendid efektiivseks treeninguks. Vidin ise ei sõida.
Aga tegelikult saan Priidu murest aru, sest äkki keegi, kes oskab neid seadmeid kasutada, suudab talle kui tehnikavõõrale mehele mütsi silmadele tõmmata!

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Nõus, ja kui veel raadioside ka kõrvast ära võtta, oleks veel huvitavam.

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Harrastajatele on see puhas hobi ja pulli pàrast on neid erinevaid numbreid vahel tore vaadata.

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Mukunga tuleb paljajalu starti ja teeb teile kõigile pähe!

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Kui Pulleritsul oleks põlv terve ta teeks Mukungale karõmbat

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Mul on telefon sellepärast lenksu peal,et ma ei tea kõiki teeotsi ja võin muidu mõnest käänakust valesse kohta pöörata ja

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Võistlusrada peaks ka olema tähistamata. See sulaselge kõrvaline abi kui noole abil õigest teeotsast sisse sõidad. Õppige teekond pähe. Kellele on ajudeta testosteroonimägesid tarvis?

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Enam pole aega poogeldada. Igaüks peab oma nahka päästma.

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Mis saab kevadisest rodeo karnevalist? Nii mõnigi mees hankis nahkpüksid valmis?

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb vist metsa põgeneda.

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Mulle onu ameerikast saatis. Siuksed narmastega ja munade kohalt kitsamad. Käia pole väga mõnus.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

munadest tuleb testo välja pigistada,siis istuvad püksid paremini.

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Kuulsin kord kui linnas, Tartus käisin et jalgratturid olla rattale isegi käigud peale pand ja tegid raami alumiiniumist! No kuulge, egas ratas mõni traktor ole, et sellele käigukast peale ehitada. Aga mis siin tänapäeval ikka imestada, ülikooli toodi isegi osmaneid ja mustlasi otse Musta mere tagant, Indiast ja Pakistanist - allakäik missugune, vanasti tuli maa ja rahva alistamiseks ikka sõjajõuga üle piiri tulla, nüüd tuuakse vaenlane ise omale õuele! Kuulsin ka et mõned pidid tugevamaks saamiseks niisama, mõelda vaid, uskumatu, sihitult jalgrattal ringi sõitma, nii oma keha ja vaimu "karastama", mitte karastama, ma teile räägin, vaid väsitama ja nüristama. Püha müristus - ajusid pole mõnel enam üldse kui see kõik tõsi umm, kas aega pole kuhugi panna, kas metsa- ja põllutööd siis inimest tugevamaks ei teegi, turakad?! Kas linnainimene kivi ja küttepuud emamp ess raiugi, kas teid, maju, sildu ei ehitagi, et tugev olla? Ma teile räägin - kui aega õkvat ongi üle, tuleb see raamatutele pühendada - ajalugu tudeerida, et sarnast rumalust peast välja ajada - mõelda vaid... ülikoolis veel, troojalasi kodus ahju peal soojendamas! Mis arenemist te sellest lootsite, turakad?! Sõda on puudu või, oodata pole siin midagi, doktori juurde tuleb sellised inimesed saata.

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

Hiinlased on 3 kuud omadega juba plindris ja lõppu ei paista. Eestis on see ees. Mis saab rallidest ja nn maratonidest? Kas ainsa legaalse sõiduna läheb see hooaeg kirja Ratase sõit ja sedagi esimesele 100-le. Vot siin on probleem. On võimalus pidada rattarallit nii, et korraga saab ühel päeval starti 100 ratturit ja teised peavad liikuma kas järgmistel päevadel või öödel sest tööpäeviti on raske osaleda ja teid sulgeda. Öise stardi puhul peaks osalejatel olema nõutavad eriti eredad lambid ratastel. Lampide toide peaks aga tulema ikka dünamost, mitte akupatareist. Või on veel variante?

 
At 00:45, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd eriolukorra saabumisel tekib küsimus, et milline üritus on illegaalne võistlus ja milline privaattreening? Kas eraldistart on lubatud või on ka siin kriips peal isegi kui see on nn treeningu laadne huviüritus kus korraga viibib koos kuni 30 inimest? Ilmselt on see keelatud :( võimalikud on vaid sõprade üritused kus raha ei liigutata käibemaksuga vaid korvatakse kulusid "mustalt". Aga kui tehagi bro bono üritus ja tagada sõprade mittekokkupuutumine startimise aja eelreserveerimisega siis ju tegelikult on kõik hästi. See on ju parem tulemus kui Tallinna trammis silguna püsida, kus pealegi on üle 100 inimese koos. Nagu ka lennukites. Ja mis saab jõusaalidest kus inimesed liigutavad korda mööda sula rauda. Kas SPA d ja ujulad lähevad kinni? Samas võib minna randa ujuma ja varsti ka päikest võtma ning juhuslikult koguneda terviseradade jõu ja osavuse agregaatide juures. Segane värk. Ja kui keegi tõesti midagi väikeses mastaabis teeb, siis kas pannakse korraldaja kartsa või luuakse välitroikad, kes patulisi nuhtlema hakkavad? Kas endomondo või Strava abil tohib virtuaalseid jõukatsumisi korraldada ja mitu ratturit võib korraga koos liikuda. Kas siis kui blogiperemehele tuulde võtta, võib ta sabas sörkijale troika kohale kutsuda? Ohh päike läheb enne looja kui kõik variandid läbi saab kammida. Head ööd!

 
At 08:04, Blogger Priit Pullerits said...

Meile on siin oluline järgmine vabariigi valitsuse korraldus seoses eriolukorra kehtestamisega:

Spordivõistlused on keelatud 1. maini.

Nii et... otboi, nagu Vene sõjaväes öeldi.

Ehk võtke vabalt.

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Panemine on ju ka võistlemine iseendaga. See siis kah keelatud.

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Loodame , et Alfaisaste verepulm ära ei jää.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Kes on see ajakirjandusega seotud spordimees?

https://leht.postimees.ee/6921330/vorumaa-koroonapeole-joudis-viirus-taist?_ga=2.221672976.905883582.1583737738-805463527.1562059382

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Millal otboi ja millal padjomm, seda tahame teada alati.

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

https://lounapostimees.postimees.ee/6920676/koroonaviirus-joudis-vorumaale siin kirjas kes mis

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Kas PP on ka mainitud?

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

PP kohaliku rahva tralledest osa ei võta.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

10:29 jah ja millal nahkpüksid rebadele lasta

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Kangert tõusis Paris-Nice's väga viisakas seltskonnas 9 ndale kohale tänase mägisema etapi järel. Homme viimane mägi. Nice'see jõudev viimane etapp jäetakse ära (nagu ratturid kahtlustasid et ega vist ikka Nice'sse ei jõua), et logistikat ja hirme hajutada. Pool EF teami juba maha ka asutunud. Tanel ainukese Hiquita mägede abina alles, ka täna oli ees korra tõmbamas. Võimalus seega ka see tuur ennem suurt kaost enam vähem siiski lõpuni teha. Giro kuram pandi postpone't , raske ka leida sellele auku ülejäänud hooajas. Kahju.

Priidule ei meeldi powemeetrid ja pulsivööd. Mina käiks võistlustel keelustamise poolt pigem välja powermeetrid ja meeskonnaraadiod.
Powermeetrite nö. "kuritavitamine" viinud selleni et tuuridel Sky rongi eest ära minna võimatu missioon, sa võid kahe kõvema mehega saada pärast kiirendust 10 sekundise vahe, kuid need mehed õgivad oma infot powermeetrilt edasi ja teavad et loogiliselt on sul võimatu seal ees nende ühtlaste wattide vastu lõpuni pidada.
Kõige hullem neist nende endine liider Froome kes kontrollib oma numbreid iga 3-5 sekundi tagant, öeldes küll et hoopis tema hingates pea töllerdab nagu Paula Radcliffil, kuid ekraani ta sunnik tegelikult kogu aeg jõllitab.

Meil rahakatel paksudel, keskeakriisis harrastajatel Soonets ja mina :) on powermeeter väga lõbus lisa treeninguks ja oma konditsiooni hindamiseks. Ei tee me sellega kellelegi kurja ja ei näe ka põhjust Pulleritsi põlguseks. P.s. pikkadest mägedest oli laagris tore küll ülesse minna hoides kindlat numbrite vahemikku.
Pulsivöö on suht mõttetu info ja abivahend, mis on ka pigem abiliseks või piiride jälgimise vahend treeninguks, võistlustel on pulss niikui nii tundmatutes kõrgustes.

Kuna kinno minna, kevadlaagrisse enam ei saa, siis saab enam-vähem ilma olemasolul trenni üksi lõhkuda teha. Polegi halvemad väljavaated tööta perioodiks.

Loodame et TRR ära ei jää. Ise lubasin juba eelmine aasta et enam ei osale mõnda aega seal (mul rohkem kahju Saku 100 võimalikust ära jäämisest, kuid ehk lükkavad vaid edasi). Kuid kui Priit ikka TRR oma purakat välja lasta ei saa siis sellest ta enam välja ei tule. Kogunenud põletikulise puraka tulem juba praegu jutus ja tekstis tuntav.

Huu

 
At 01:16, Anonymous Anonüümne said...

Miks marko kaljuveer nii Rõve välja näeb?

 
At 12:19, Anonymous Viruloog Mäidu said...

Võhmamehed ja iseenesest mõistetavalt ka Padre, kas kõik on terved ja sümptomid puuduvad?

Mul on keskmised sümptomid, kuna eila sai lisaks enda kraadimisele pidevalt ammutatud puuduolevad kraade väga erineva kujuga anumatest. Tõenäoliselt tekkis immuunsus.

Aga varsti loomulikult metsaradadele tavapärasele pikemale jooksuotsale.

 
At 13:45, Blogger Priit Pullerits said...

Päris terve ei ole, sümptomeid esineb.

Nädala algul tekkis vastik vesine nohu. Arvata võib, et Tallinnas käigust, seal oli üksjagu astumist ja oli tuuline. Siis tekkis kurku kibedus. Siis kurguärritus taandus, et tulla tagasi sellise karestatud tundega, et hääl oli isegi ära. Kurk kuivas. Nohu on saanud enam-vähem tagasi tõrjutud, kurk on ka normaliseerumas, ent üksikuid ärritusköhatusi siiski tekitab. Väljas käimist tuule ja külmaga olen vältinud. Seetõttu jätan täna ära ka laupäevase rattasõidu - nii et kasutage seda ära, mehed, minge ja vajutage! Saate eelise! Kevad pole enam kaugel, pärast 1. maid, kui keeld maas, läheb panemiseks.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Mäidu sa ise ei näe aga meie siin oleme ammu tähele pannud et need sümptonid on sul täitsa olemas. Pea piirkonnas.

 
At 14:12, Blogger Priit Pullerits said...

Täna Arteris taas kaks väga loetavat lugu. Üks sellest, milline on Eesti inseneri oluline osa, et suured Boeingud ja Airbusid õhus püsiksid

https://leht.postimees.ee/6921707/hiigellennukid-pusivad-ohutult-ohus-tanu-eesti-insenerile?_ga=2.95580572.181180551.1583845549-113791172.1546514900

ja teine... vaat see teine on õige magus, tunnetest ja tundeline

https://leht.postimees.ee/6921715/priit-pullerits-kuidas-klassika-ekraniseering-jalle-verest-tuhjaks-jooksis?_ga=2.100228510.181180551.1583845549-113791172.1546514900

 
At 14:13, Anonymous MargusM said...

Panomiehille, sättige endid siis 1.maiks valmis. Seniks rodeo kodustes tingimustes, pukipeal.

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole välistatud et panemise asemel hakkame teineteisele pärgasid panema.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Pole ma varem lugenud, et Priidul trenn vesise nina pärast ära on jäänud. Kui tegu pole paanika ilminguga siis kas võib arvata, et see viirus niidab spordifänne erilise hoolega?

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Vaatame seda asja kes meist Rodeo puki manu ja kes Liiva Hannuse juurde teele asuvad. Ennustan et suhe saab olema 1:20. Kardan et isakesed esitavad veel kurbkarmima suhte. Padre peaks väga ettevaatlik olema, meil ei ole teist padret.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Olen elu jooksul näinud väga karme viinamehi keda pole kuude pikkusel viina võtmisel ära viidud seega on tekkinud teatud usk, et inimesele on kurdima palju reserve antud, et alla anda viiruse hirmudele kui ka haigusele endale.Pidage vastu mehepojad.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Kas me ei tegele viirusega valest otsast, seda kartes ja urgu tõmmates. Miks ei ole näha lugusid ambrasuurile hüppajatest, isakujudest kes astuvad Chuck Norrise kombel haiguse ette või teistest aktiivsetest võitlusvahenditest. Blogiisa räägib ka hoopis ludismist, president on täitsa vagusi ja kedagi pole haiguse rindel lipuga teed näitamas. Mis jama see on?

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Kirjutasin üle eelmise kommentaari oma vaatevinklist, kui aga vaadata laiemalt mis saab kogukonnast mis sõltuvad teistest,näitlejad,muusikud jne..Ma loodan et majandus inimesed näevad asja suuremalt ja suunavad hetkel oma tähelepanu just sinna sest paistab nemad on suurimad kaotajad .Me ratturid teame väga hästi kui distants hakkab läbivettind kruusa sees sõites ja järgnev enamus distants asfaldil kui suur vahe see on-kaotatud 100 w pluss halb emotsioon.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Kangert lõpetas vast selle poolaasta viimase top rattasõidu Paris-Nice kokkuvõttes 8. kohaga , tehke järgi sitakotid.

Huu

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

Huu pagan! Kas sa tõesti ei usu, et spordiüritused senisel kujul on ajalugu. Algab uus aeg. Võisteldakse ainult ilma publikuta ja juhul kui viiruse ekspresstest on negatiivne. Ilmselt järgmine aastakümme võisteldakse ainult puki otsas, kalibreeritud seadmetel.

 
At 23:39, Anonymous Anonüümne said...

Huu teab asju millest meiesugustel sitakottidel õrna aimugi ei ole. Huu on isake.

 
At 07:21, Anonymous Anonüümne said...

Sitakotid on inimesed kes teenivad teiste inimeste tervise arvelt.Kes seda ei tee on lootust elada oma eluke väärikalt lõpuni.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Kahju et karusell ära jääb. Huu oleks meile palju huvitavat rääkinud telgitagustest ja muust.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Vanasti rääkis ka Padre telgitagustest. Enam kahjuks mitte. On kibestunud ja jagab infot ainult oma tagatoa semudele.

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Padre peaks süü enda peale võtma.

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Pole ka ime, et Padre kibestunud, kui tahab kangesti panna, aga pole kohta kus panna. TRM jättis ise ära, TSM võttis lumepuudus ja TRR röövib koroona. Purakas muudkui koguneb ja kibestumus kasvab.

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Ajage süü Soonetsi kaela ja ongi hundid söönud lambad ka söönud

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on muidugi süüdi kuid antud juhul peab süü omaks tunnistama mõni superstaar klassi mees. Padre näiteks. Vähemaga ei mängi välja.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Tänapäeva koroonast tiines ühiskonnas on inhvol kullahind. Miks peaks meie armastatud Päikesekuningas kallist kraami meisesugustele lödipükstele tasuta jagama??? See ei ole mitte kibestumus vaid au, uhkus ja eneseväärikus. Seisus kohustab.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Ettevõtluses vôiks saatelehed käsitsi kirjutada, oleks palju põnevam, kunagi ei tea, kas mône näpuka tôttu kaup tuleb tagasi vôi mitte .... eksju onju.
Oleks palju ausam konkurents.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Päikesekuninga kohus oleks süü ja vastutus oma õlgadele võtta. Hetkel mil rahvus on hädaohus.

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Kui need treenitud lihasemäed nüüd kunagi joonele pannakse, nummer seljas, vat see saab olema võimas pauk ja vabanemine.

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.err.ee/1064307/err-i-sporditoimetuse-juht-kolmapaevast-paneme-igaohtused-spordiuudised-toenaoliselt-pausile

 
At 20:38, Blogger Priit Pullerits said...

Minge kukele! Milles ma end teie arust süüdi peaks tunnistama???
ma panin täna lõdvalt küljetuules 30 km, ise alles nohust ja kurguvalust vabanenud... kuigi mitte veel kaugeltki lõplikult.

 
At 07:22, Anonymous Anonüümne said...

Madis Rahu soovitab:"Kasuta haiguse ärahoidmiseks ennetavalt organismi immuunsust tugevdavaid vahendeid: ingver, päevakübara tabletid, mesi, küüslauk, C-, D-, E-vitamiin. Mida suuremad on koormused, seda tundlikum on organism haigustele.

2. Haigena ei spordita: erilised ohumärgid on, kui sul on

palavik, lihasevalu, nõrkus

ebatüüpiline väsimus

kiirenenud pulss rahuolekus

hambavalu või igemepõletik

3. Haigusest taastumisel pea meeles mõned olulised reeglid:

treeninguid võib alustada, kui pole kaks päeva olnud palavikku

nii mitu päeva, kui on olnud palavikku x 2, tuleb teha rahulikke aeroobseid treeninguid

Näide: 3 päeva palavikku = 2 päeva pärast seda ei treeni + veel 6 järgnevat päeva rahulikku trenni.

Tervist kõigile!»

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Padre peaks end siiski süüdi tunnistama. See oleks transformatsioon, meie kõigi ingede liikumine järgmisele, kõrgemale tasemele, isiklik ja grupina puhastumine, avardumine, kollektiivne vastutuse võtmine.
Vaatame analoogiaid. President Kennedy võttis Berliinis 1963 vastutuse, suur prantslane de Goll võttis 1971 vastutuse, president Putin võttis 2020 kevadel vastutuse.

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Mis jama, miski krüptiline tekst? Kevad hakkab nädala pärast, de Goll oli 71 ammu mulla all ja 63 toimus vastutuse delegeerimine hoopis Dallases.

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Õige. Kui Soonets on süüdi on ta isiklikult süüdi. Kui Padre on süüdi, siis oleme kõik süüdi ja see on eelduseks meie suuremaks ja paremaks muutumisel, uute timensioonide ja teadvuse avardumisel. Kes meist ei tahaks olla parem isa oma perele ja kargem isake suusablogi lugejatele? Me kõik tahame?
De Goll oli nats. Temast ärge kirjutage.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Tõepoolest Pullerits võiks kordki elus niipalju mees olla ja ennast süüdi tunnistada. Me võtaksime vabanduse vastu ja arutaksime, et kuidas saame edasi minna nii, et rohkem midagi sellist ei juhtuks

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Mida rutem Pullerits ennast süüdi tunnistab seda parem meile kõigile. Saame asuda teele uute timensioonide avanemise poole. Only sky is the limit!

 
At 14:39, Anonymous Jaan said...

Olete teie 14:28 alles pessimistlik ja tagasihoidlik. Tänapäeva euronoore jaoks pole taevas küll mingi piir või limiit, aga Pullerits võiks ennast süüdi küll tunnistada, kaua me peame ootama!

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on samuti süüdi, nagu Pullerits, küsimus on ainult selles, et kas Soonets üldse on isake või ei ole?

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Soonets on väga isake, aga asi selles et Pulleritsu sarnast tohutut vastutuse koormat ta enda õlgadel ei kanna ega kehasta kollektiivse südametunnistuse ja enesesüüdistamise kaemuslikku katarsist millist manifesteerib ja tsementeerib meie kõigi teadvuses Isake Pullerits ja mitte keegi teine.

 
At 16:49, Blogger Priit Pullerits said...

Lolliks olete läinud või? Mina - ja süüdi? Milles?! Ei eales!

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Ehh, Priit pole kursis. Probleemide ravi algab esmalt enese süü tunnistamisest. Uskumatu, et see inff permehe kõrvust on mööda läinud. Näiteks juhul kui Ratas tunnistaks enese süüd, siis võiks 2 nädala pärast Eesti terveks tunnistada.

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit on ilmselgelt alles eitamise faasis, sellele järgnevad viha, kauplemine, depressioon ja lõpuks leppimine.

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Juba vanad roomlased teadsid et süüdi olemine on puhastava mõjuga. Nagu kivi langeb südamelt kui süüdi tunnistad. Tõsi järgniseks võis karta kiljotiini kaela peale langemist nagu juhtus despoot Charles I ga 1649 aasta kevadtalvel. Aga noh see oli selline väike ekskurss ajaloo sügavikku. Tänapäeval piisab puhtsüdamlikust kahetsusest.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

18:17 toob siin asjade olemuse isiklikus dimensioonis selgelt päevavalgele. Süü on süü ja sellest ei pääse inimene üle ega ümber.
Ajaloo dimensioonis öeldakse sarnaselt - algul naerdakse uute nähtuste üle, siis vaieldakse (eitatakse) kirglikult ning lõpuks võetakse seda kui paratamatust (iseenesestmõistetavusega).
Milles seisneb süü? Nagu taasiseseisvumise ajal oli tavaks öelda - nimetades asju nende õigete nimedega - oled rahvusülikoolis (loe: nüüd juba paljurahvusülikoolis) persse keeranud meie taasiseseisvumise ideaali, meie iseolemise ideaali - eesti keelt lämmatate, afro-indo-araabo migratsioonipumbad olete käima pannud. Arvate et suudate seda troojalaste massi kontrollida? Ajalugu nii naiivne ei ole. Sõda, hävingut ja viletsust impordid.

 

Postita kommentaar

<< Esileht