neljapäev, september 07, 2017

Pullerits: Kuidas kõva harrastaja avaldas mulle oma dramaatilise rattaloo?

Kaks aastat tagasi, kui olin Jõgeva rattarallil umbes 10. kilomeetril, enne pööret Kuremaa peale, peagrupi just kätte saanud, sain põgusalt tuttavaks Jetoili juhatuse liikme Hannes Käguga. Ja sain tuttavaks nii, et kui pööre vasakule oli ära tehtud, jäime kahekesi peagrupist uuesti maha. See on tüüpiline olukord, nagu avastasin tänavu Ülenurme-Haaslava rattarallil, kui ajasin koos noore Robin Mölliga samuti neli-viis kilomeetrit meeleheitlikult peagruppi taga, saime selle kätte, aga siis tuli pööre paremale, kergelt vastu mäge, ja ikka jäime maha. Kaks aastat tagasi jäime Käguga teineteisele otsa vaatama, et mis nüüd teeme.

Ei oleks osanud tookord arvata, et juba tol samal sügisel alustab Kägu (vasakpoolsel fotol vasakul) Karmen Reinpõllu juhendamisel sisuliselt professionaalseid treeninguid. Märkasin küll protokollides, et ta on minust kõvasti ettepoole nihkunud, aga mul polnud aimugi, mis on selle põhjus. Jah, kaks aastat tagasi õnnestus tal Jõgeva rallil, erinevalt minust, järgmise väikse pundiga kaasa minna. Tundus, et ta oskas seal paremini positsiooni leida. Ma jäin küljetuules kusagile pundi tagaotsa ripnema ning nii sealt peagi pudenesingi. Lõpetasin tollase kõva tasemega võistluse, mille võitis Silver Schultz (Jaan Kirsipuu jäi kuuendaks, Raido Kodanipork kaheksandaks ja Erki Pütsep kümnendaks) Kägust kolm ja pool minutit hiljem 51. kohaga.

Eelmisel kuul, kui Käguga (fotol paremal) Tartus A&T Spordi kaupluse uutes ruumides, kus varem asus Extreme Sport, uuesti kohtusime, sain tema ratturiloo ja edu saladuse täpsemalt teada. Vahur Kalmre, ajakirjan Ma Olen Jalgrattur toimetaja, oli palunud, et kirjutaksin väljaande rubriiki «Pullerits tutvustab kõvasid harrastajaid» Kägust loo. Varem olin selles rubriigis tutvustanud Meelis Leidti, Leho Ripsi, Jaanus Järveoja, Ander Tennot ja Ieva Longat.

See, mis Hannes Kägu rääkis, ei olnud üksnes põnev, vaid ka õpetlik. Kes sellest täpsemalt tahab teada – täpsemalt ka sellest, mis juhtus temaga maailma ühel pikemal ja raskemal maastikusõidul Cape Epic LAVis (ja Indrek Kelgu rõõmuks jätsin kirjutamata, mis juhtus Käguga tänavusel Tartu rattarallil enne Nõosse jõudmist, kus sõltumatu sõitjana nägin, kuidas tema ratast teepervest auto peale korjati (kõik ei mahu lihtsalt ühte loosse)) –, peab selleks hankima ajakirja Ma Olen Jalgrattur värske numbri, mis, olgu siin isiklik arvamus vahele pistetud, on seekord väga paeluv, sest saab teada

miks lõppes Gert Jõeääre profikarjäär ja mis saab temast edasi (kaanelugu; fotol vasakul);
kuidas Mihkel Räim võitis Colorado Classicu;
mis sünnib sprindifinišite viimasel sajal meetril, kui meeste adrenaliin muudkui tõuseb;
kui raske oli tänavune harrastajate Tour de France’i (tegelikult l’Etape du Tour) etapp ja selle kurikuulus hobuse kategooria tõus;
miks kutsutakse Austria maastikurattasõitu Salzkammergut Trophy teekonnaks põrgusse ja tagasi;
millega põhjendab jalgrattatreener Vello Ainsalu, et Eesti jalgrattur on välismaal tugev kaubamärk;
kuidas rahvusvahelise rattaliidu juhatusse kandideeriv Madis Lepajõe avaldab, et Eestile on pakutud Tour de France'i esimesi etappe;
kuidas sõita Tartu rattamaratonil nii, et elamus oleks täielik.

Aga kas teate, kes vaatab vastu ajakirja tagakaanelt?

Foto 1: Ajakirja Ma Olen Jalgrattur septembrikuu number. Kaanepildi edastas Vahur Kalmre
Foto 2: Hannes Kägu (vasakul) ja tema paarimees Sulev Lipp eelmise aasta kevadel Cape Epicu mitmepäevasõidul LAVis. Foto: Hannes Kägu erakogu
Foto 3: Hannes Kägu eelmise aasta kevadel Cape Epicu mitmepäevasõidul LAVis. Foto: Hannes Kägu erakogu
Foto 4: Gert Jõeäär võidab tänavu kevadel viimaste ringide soolosõiduga suure peagrupi ees Tartu GP. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

55 Kommentaarid:

At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake nüüd seda endale valetamist. Postimees saadab Ungari välisministriga kohtuma mingi tüdruku kes vist isegi sorose koolis pole käinud. Lapseke ei oska isegi oma saamatust varjata. Kirjeldab kuidas seltskond niheleb ehk siis intervjuu kulutab ainult külaliste aega.
Kurb, piinlik ja kahetsusväärne. Postimehes karvaseid mehi küll Ideon, Aavik, kes oleks ehk mõne küsimuse osanud esitada.
Tegelikult oleks pidanud saatma härra Pulleritsu, aga siis poleks silmakirjalik ja alatu Postimees saanud ausat intervjuud üldse avaldada.
Eesti kaabib alandlikult euroopa kintsu kes ta lõpuks vene gaasi eest maha müüb. Ainuke jätkusuutlik strateegia oleks pidada sõprust Poola Ungari Tsehhiga, aga kus sa sellega!

http://m.postimees.ee/section/2277/4234929

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Artikli algusosa on vahepeal muudetud. On aru saadud situatsiooni lootusetust ebavõrdsusest ja hakatud taganemisteed kindlustama.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Natuke liiga vaba tõlgendus Priit.
Hors catégorie ei ole hobusega mitte mingit pistmist.

B-to

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

PP eelmises kirjutises sai saladuseloori juba paotatud: tulemuse parandamiseks tuleb treenimine ära lõpetada!

 
At 14:59, Blogger Priit Pullerits said...

B-to, võtsin sellise tõlgenduse ajakirjast - seal oli raskeima kategooria tõusu nii nimetatud. Võib-olla on see eestlaste mugandus?
Alpi-spetsialistid, tooge selgus majja!
mina olen Moabi spetsialist, mida seda eurovärki ei tea.

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Olen samal seisukohal härra Pulleritsuga. Võrreldes Moabiga on alpi spetsialistid könnid.
Nimesid on palju aga kellest saab mantlipärija Kangertile ja Vaderile? Kas tsiklistid-võhmamehed eestimaal otsa lõppenud? Ei tahaks uskuda.
Mõistetavalt ei ole härra Pulleritsul aega, aga kas tema klannist leidub mehi kes võtaks noored nagad trenni tegema? Intervallid temposõidud ja pikad matkad. Nii see võhm tuleb. Ega siis Eesti mehed ole nõrgema povvariga per kg/watt kui itaalia ja prantsuse kehkenpüksid?

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Hors on prantsuse keeles "kategooriast väljas"

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Kangert ja Vader on erakordse O2 omastamise võimega. Eestimaal palju selliseid mehi ei sünni. 50 aastaga 3 meest kui sedagi. Võrdne nendega oli noor P Pullerits. Oleks leidnud talle vene armee treeneri kes oleks intervallid peale pannud nii et organism pahupidi, 1.44-ga oleks 80-tel enamiku suurvõistlusi kotti pannud. Souli olümpia hõbe oli saadaval.

 
At 16:13, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge jahmerdage selle kehkadiveidest ja üleaisalööjaist prantslaste keelega, ajage asju normaalses ja arusaadavas inglise keeles ja kõik taipavad paugust, et Poison Spider Mesa on Mürgiämbliku mägi ja Porcupine Rim Trail on Okassea servatee ja Prostitute Butte on Prostituudi kõrgendik ja Hell's Revenge on Põrgu kättemaks ja Hummer Hill on Hummeri mägi ja Amasa Back on... lihtsalt Amasa Back, sest kõik teavad, mis on Amasa Back - see on Moabi meeste üks lemmikradasid, mis tõlkimist ei vajagi. Näete, kui selge! Aga mingi hors... ei-noo, andke aga minna...

 
At 16:17, Blogger Priit Pullerits said...

Tõsi ta paistab, 16:11. Isegi arvestades, et ega ma ju peaaegu treeninudki - seda ei saanud trenniks nimetada, kui mu maht oli max 6-7 km üle päeva -, olin ikkagi kiirem kui viis meest, kes osalesid 800s Souli olümpial.

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Prantsuse keel on jalgratta keel.

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

16:48, see on muistsel ajal oli nii. Täna on ameerika keel jalgratta keel.

 
At 20:03, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, neljapäeva õhtul pärast tööd kergelt tõusvas joones sõit - 42 km 1:16.35ga, keskmine kiirus 32,9 km/h.
Vaheajad:
10 km 18.41
20 km 37.11
30 km 55.15
40 km 1:12.50

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Täna Taaramäe Vueltal aktsioonis- sain aru et pidid vist meeskonnaga eelviimasel mäel rünnaku ette võtma ja Zakarini grupist minema vedama. Taaramäe suutis vedamise asemel olla ca 500 m. Zakarini taga keel vesti peal ja hõlmad lahti et siis peagruppi tagasi taanduda. Vorm pole vist see, see aasta jääb etapivõit nägemata ehk siis järgmine aasta kui peale lastakse.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Oleks hr Pullerits 20 aastat noorem siis itaalia ja briti kehkadiveidel Nibalil ja Froomil oleks luu kurgus risti põiki.

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

EOK raiskab raha kuidas aga suudab. Hiljuti said tänavakorvpallivõistkond toe alla, kuna ala on OM programmis. Eesti olevat euroopas kõval 11.kohal. Johhaidii, kui teised asja avastavad siis asi neil mingid 210cm seenioritest mansa moodustada ja Eesti kukub oma tavapärasele 47.kohale.
Aga mister Pullerits on kõva luu.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Haanjas on 30.09 Eesti meistrivõistlused maastikurattasõidus, kas PP on ka stardis või ei lubata rajale?

 
At 08:14, Anonymous MargusM said...

Priit, 21:37 esitab õige küsimuse, kas maastiku meistrikatel osaled. Mille jaoks see treeningutel rapsimine kui ei võistle..

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Head 21:37 ja 08:14 teevad kehva nalja ja üritavad vist meie kõigi poolt palavalt armastatud PP surma saata.
Kui PP suutis juba Lähte rattamaratonil mitmeid kordi kukkuda ja pidas seda distantsi äärmiselt raskeks siis mis juhtuks temaga veel Haanja100 rajal võib vaid aimata.
PP pole oma praeguste oskuste juures ilma jäädavate kahjustusteta võimeline Haanja 100 osalema, nii et lõpetage see asjatu provotseerimine ära.

 
At 10:42, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh hoolitsemast, aga te vist alahindate mu Moabi kogemust, lp eelmine. See seal ei saa olla kergem kui Moab, kuigi Haanjas pole käinud, aga fakt on see, et Moabis saab inimesi surma, haiglasse sattumisest rääkimata. Millal Haanjas midagi sellist juhtus? PS ma jäin Moabis mitmel korral ikkagi ellu.

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Ringi punases nurgas Moab ja Priit Pullerits ehk kõigi Moabi radade hirm. Mees kes on sealt alati eluga tagasitulnud.
Seevastu ringi sinises nurgas väljakutsuja - Haanja100. Legendaarne Eesti maastikuratturite õudusunenägu, rada mis niidab mehi nagu loogu ning kust ilma vigastusteta ehk kordagi kukkumata on suutnud tagasitulla vaid vähesed.

Aga jah, lugupeetud PP. Moabist tulite te tõesti eluga tagasi. Haanja puhul ma nii kindel ei oleks. Kui juhtub ka vihmane ilm olema siis on Haanja ikka paras katsumus. Teile käib see raske ja rattavalitsemist nõudev rada selgelt üle jõu, erinevalt Moabist.
Meil kellegil pole mingitki illusiooni, et te Haanja100 mõistliku ajaga läbida suudaksite.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Oh teid douchbääge küll! Moabi Vallutajale pole kohalikud võistlusekesed mingi väljakutse.

 
At 13:39, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge alahinnake Moabi. Siin üks mu näide sealsetest oludest, vaadake alguses just Axle Hilli ja Yellow Hilli:
https://www.youtube.com/watch?v=uyiw26Whxrc

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

oh jeebus - jeebus küll

 
At 15:16, Anonymous Ants Ruusmäelt said...

Härra Pullerits, ärge minge Haanjasse ratast sõitma. Uskuge mind see on teie jaoks liiga raske ja tehniline. Mõelge mingi vabandus välja. Tooge näituseks põhjuseks mingi vana tervise häda mis välja lõi või siis ootamatus pereprobleem jne. Küll te hakkama saate, jutt teil ju jookseb ja kui tarvis räägite musta lumi valgeks.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Ants, kohe ei usu et Ruusmäel niisukseid mehi elab kel nina asemel noku kasvab ja pea sees ussitab. Härra Pullerits on elu jooksul nii palju võite saavutanud ja kulda karda koju toonud et ta ei pea mingitele luuseritest maakatele enam midagi tõestama.

 
At 16:04, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge tühja juttu veeretage. Kes täna kella 18 ajal kimama tuleb? Start on Tartus Betooni ülesõidu juures. Anname tuld ja selja taga ei vaata - kes jõuab, see jõuab, ja kes jääb, see jääb. Tõsijutt, this is serious challenge!

 
At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

Kas Gert Jõeäärel on lootust jälle profiks saada või mitte? Vanus? Tulemused?
Kas Isa Pullerits saaks siin oma sidemeid kasutades aidata?

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Kui härra Pullerits veab siis varsti on grupp ribadeks. Las luusib grupi keskel ja õpetab noortele grupisõidu saladusi. Sellest oleks palju kasu.

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Ühinen 10:31 mõttega - lõpetage provotseerimine! Kes seda hilisemat nuttu ja hala ära jõuab kuulata/lugeda! Lisaks on lgp blogipidaja ju meile kõigile ääretult kallis ja armas tegelane, me ei soovi talle mingeid vigastusi ja äpardusi!

Raul, vana truda mees...

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Raul, sa häbista ennast aga mitte vanu truda spordisangareid. Me ju teame kes sa sitakott oled. Oma tsunfti me kompromiteerida ei luba. Kui õhtul pimedas koju lähed siis vaata hoolega selja taha. Kättemaksutund tuleb rutem kui oodata oskad. Vanad truda peerud seda asja niisama ei jäta. Surnud eesli kõrvad selle peale.

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud kommentaatorid, palun ärge ässitage Priitu Haanja100-le.
No pole doktori-härral seda jama vaja, tema tegeleb MEESTELE sõidu korraldamisega!

PS. Priidule - rahvusvaheliselt (s.h. inglise keeles) ei ole doktorid ainult teadlased ja arstid. Kui ei usu, siis tee uurivat ajakirjandust...

 
At 20:52, Anonymous MargusM said...

Priit, ilma irooniata, sa oled liiga vedel et Haanja mõistliku ajaga läbida.. ei aita sind seal ei memme musi (Moab) ega kopra nääre!
Ära kujuta endale ette, see pole näitaja et Haanjas keegi surma pole saanud.

Kuidas siis 18.00 sõita oli? Vihma kallas aga ei see Moabi omanikku kohuta?

 
At 22:21, Blogger Priit Pullerits said...

MargusM, tuli edasi tõugata, sest homme on mul Pärnus tähtis ja vastutusrikas esinemine välismaisele publikule. Eesti maine on mängus. See pooleteisetunnine šõu vajas korralikku ja põhjalikku ettevalmistust. Õnneks pakkus vihm sobiva ettekäände, miks teha seda, mitte tuule tallamist.

 
At 01:34, Anonymous Anonüümne said...

Kahtlen kas PP-d 100-le üldse starti lubatakse?
Parem on mitte lubada, pärast valab korraldajad s..ga jälle üle)))

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Kui härra Pulleritsul oleks motti trenni teha siis paneks ta siinsed viripillid kõik pika puuga kotti.

 
At 16:45, Blogger Priit Pullerits said...

H100 tõesti ei motiveeri. Nii et keegi ei pea kartma, et sinna lähen. Öelge 1 põjus, miks peaks seal osalema!

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits! Millal teete järgmise intervjuu? Soovitavalt noorte ilusate naistega. Nagu see Poola näitlejatar. Lähim suur spordimaa on Läti Vabariik, mis paugutab jäähokis korvpallis kelgutamises tennises ja kergejõustikus. Sealsed spordikaunitarid annaksid end meelsasti Liivimaa suurima ajalehe Postimees vanemtoimetaja meelevalda. Meil oleks ka tore lugeda ja vaadata.

 
At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

Ei minagi mõista miks peaks täie mõistuse juures olev mees Haanja100 osalema. Eks ta üks paras sitakottide võistlus vist ole. Parem paugutan kodusel maanteel tunniga 33 kilomeetrit.

 
At 20:47, Anonymous Andri said...

19:34 on väga eluterve sõnavõtt

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Miks prantsus keele tundjale süvenemata vastu molli anti ja loobuti võimalusest ennast harida?
Leidsite ajakirjast väljendi Hors catégorie
See on siis ratturite keeles "Kategooriast väljas", tähendab väljas näitajatest mis iseloomustavad 4,3,2,1 kategooria tõuse.

Ja pidada ameerikat jalgratta keele maaks näitab mitte vaid madalat laupa, vaid pigem lohuga laupa.

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Põhjus miks haanjal osaleda?
Adrenaliin.
Grupid pilbasteks tõmmata esimesel asfaldi lõigul. Laskumistest hooga alla tulla nii et rattad maad ei puutugi. Muidugi veel Pulleritsu trump tõusud, neid on seal vaja sõita rohkem kui kuskil mujal. Saate ennast kehtestada.

 
At 09:42, Anonymous Eduard said...

See on mingi kuradi kiiks pidada prantsuse keelt mingiks top of the top asjaks. Kommarlus on meile tulnud kust? Prantsuse pupujukude juurest.
Tuletan meelde et maailmas on 3 kultuurkeelt - vene saksa ja kreeka.

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Seda ütleb härra Pullerits mis keeles siin blogis mögiseda tohib ja ma väga loodan et prantsus ja serbo-horvaadi siia hulka ei kuulu.

 
At 15:27, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ei kuulu. Siin tohib rääkida eesti, vene ja inglise keeles. Teistes keeltes rääkijaid siin ei sallita. Eriti käib see kehkadiveidest prantslaste keele kohta.

 
At 15:29, Blogger Priit Pullerits said...

Et jalgrattakeel on prantsuse keel? Anakronism! Miks on siis Eurospordi rattaülekanded eksklusiivselt inglise keeles?

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Väga konkreetne sõnavõtt 15:27. Sellist on rõõm lugeda. Alati tuleb hea tunne peale kui Padre ise asjad paika paneb. Rahvas vajab seda. Ohjad peab pingul hoidma. Eriti käib see natside, kommarite ja seksuaalselt lodevate rahvaste nagu frantslased suhtes.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Sa vaatad inglisekeelset Eurosporti, sellepärast. Kui sa vaataks prantsusekeelset Eurosporti oleks need ülekanded sul eksklusiivselt prantsuse keeles. Kui sa vaataks venekeelset Eurosporti oleks need ülekanded sul eksklusiivselt vene keeles.

 
At 00:19, Anonymous MargusM said...

jep, nii ongi. 18:34 pani i-le täpi peale!
Põhjus lihtne ja loogiline, lausa geniaalne : )

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

Kuule ilalõug Priit. ise loobid prantsuse (vahel ka venekeelseid ) rattaväljendeid. Ja siis lällad et siin prantsuse keelt ei räägita.
Diletant.

 
At 11:10, Blogger raybanoutlet001 said...

air jordan
kate spade outlet
nike air jordan
ralph lauren polo
coach factory outlet
dallas cowboys jerseys
cheap jordan shoes
polo outlet
cheap ray ban sunglasses
kansas city chiefs jerseys

 
At 04:30, Blogger Unknown said...

chrome hearts
adidas outlet
nmd
kobe byrant shoes
moncler outlet
yeezy shoes
air max 95
cheap nhl jerseys
irving shoes
light up shoes

 
At 10:08, Blogger raybanoutlet001 said...

jordan shoes
chicago bulls
san francisco 49ers jerseys
replica watches
cheap ray bans
hugo boss sale
birkenstock sandals
new york knicks
cheap oakley sunglasses
coach outlet

 
At 04:02, Blogger adidas nmd said...

ravens jerseys
los angeles lakers jerseys
true religion outlet store
houston texans jerseys
ralph lauren outlet
true religion jeans
cardinals jersey
denver broncos jerseys
polo ralph lauren
mont blanc outlet

 
At 08:23, Blogger Unknown said...

ferragamo outlet
jordan 8
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
houston texans jerseys
birkenstock outlet
salomon boots
polo ralph lauren
ugg outlet
coach outlet store online

 

Postita kommentaar

<< Esileht