neljapäev, august 08, 2019

Pullerits: Kuidas ma käisin Eesti parima meeskonnaga spinningutrennis?

Varasel õhtupoolikul esmalt üle tunni spordisaalis. Siis pool tundi jõusaalis. Ja seda pärast ligi pooleteisetunnist hommikust trenni liival, kus südamelöögisagedus, nii palju kui iPadile kogunevaist andmetest nägin, püsis enamasti 80 protsendi kandis maksimumist. Ning lõpuks õhtupoolikul 20 minutit rattapukil. Kuid mitte niisama, vaid üldkehalise ettevalmistuse treeneri etteantud režiimil.
Kristo Kollo (seni VBC Mondovi, Itaalia; edaspidi Galati Arcada, Rumeenia) oli see, kes pidi kella jälgima ning hüüdma, millal uus, raskem käik sisse panna.

Tamp oli kõva. Mõni mees, mis seal salata, vajus juba paari minuti järel kõverasse (names withheld, et mitte reeta Eesti meeskonna nõrku kohti). Robert Täht, (varem Izmiri Arkas Spor, Türgi; nüüd Sir Sicoma Colussi Perugia, Itaalia; ülemisel vasakpoolsel fotol esiplaanil), alles paranemas parema põlve meniski operatsioonist, tõusis kohe sadulast, nagu ründaks Tour de France’il tõusu. Tema puhul hämmastas, nagu vaataksid Eurospordi ülekannet suurtuurilt. Ta liikus sadulas täpselt samamoodi, täpselt sama professionaalselt, nagu ükskõik kes maailma parimatest mägironijatest. (Aga ta on siiski võrkpallur. Tema näitajaid: rasvaprotsent parimatel päevadel viis (!), maksimaalne hüppevõime 110 cm (!), maksimaalne servikiirus 124 km/h (!).)

Mainin oma tähelepanekut professionaalsest sõiduasendist Tähele (parempoolsel fotol paremal) pärastpoole, kui ta lamab Dorpati hotelli numbritoas, mida jagab Renee Teppaniga (seni Belchatowi Skra, Poola; edaspidi Stade Poitevin Poitiers, Prantsusmaa; parempoolsel fotol vasakul). Tal on Game Ready aparaat, nagu väike tolmuimeja põrandal voodi kõrval, pumpamas vooliku kaudu jääkülma vett pulseerivasse põlvebandaaži. «Aitäh!» vastab ta mu öeldu peale.

Spinningus hoidsid mehed pidevalt maksimumilähedast tempot. Hästi pikkadel meestel, nagu Andri Aganits (Maaseiki Greenyard, Belgia) ja Mart Naaber (seni Bigbank Tartu, edaspidi Akaa-Volley, Soome), oli ilmselt veidi ebamugav, sest rattapuki raam jäi väikseks ning sadula kõrgus madalaks. Kiikasin, kuidas Naaber punnis sellele vaatamata 30-sekundilistel lõikudel – need moodustasid spinningutrenni teise osa – välja 500, isegi 600 vattti. Aga pikapeale vajus ta asend suurest pingutusest ära. Üldfüüsilise treener itaallane Mirko Fasini juhtis tähelepanu, et ta ei laseks kehal liiga palju vasakule-paremale kõikuda. «Energia läheb kaotsi,» lisas Fasini inglise keeles.

Rauno Tamme (Saaremaa VK), kelle kohta rumeenlasest peatreener Gheorghe Cretu, hüüdnimega Gianni, oli mulle öelnud, et «see poiss on crazy», kerib väljapaistvalt uljalt, pealtnäha väsimatultki. «Ta on nagu tuletõrjuja: kui meil on [meeskonnas] probleem, tuleb kohe kohale,» kiitis teda mulle inglise keeles Cretu. «Ta on valmis ohverdama kõik meeskonna huvides. Ta on uhke selle üle, et saab siin olla.»

Kõige lõpuks oli kavas 45-sekundilised lõigud, kus kõik spinningutrennis kaasalööjad andsid üksteise alla korraldusi, kuidas tuleb sõita. Näiteks «Sotiga püsti!» hüüdis tagareast Naaber, endal silmnähtavalt hing paelaga kaelas.

Kui harjutused läbi said, tuli kõige lõpus kaks minutit cooldowni ehk lõdvestust. Markkus Keel (seni SK Posojilnica Aich/Dob, Austria; edaspidi Aalsti Lindemans, Belgia) oli end nii ära küpsetanud, et ronis kohe pärast pingutuse lõppu sadulast ning heitis selili maha. Teiste märkus, et cooldown on samuti kavas, märkuseks jäigi. Keel oli andnud endast maksimumi. Pidigi andma, sest ega igaüks, kes EM-võistluse eelsesse treeninglaagrisse kutsutud, lõpuks koondisse ja EM-ile pääse. Selleks tuleks end tõestada.

Poola kogemusega mehed kinnitasid, et seal olid spinningutrennid veelgi pikemad ja rängemad. (Võrkpallurid ei jookse trennis, nad väntavad pukil või käivad ujumas.) Need olid kestnud 40 minutit ning seda kaubanduskeskuse kitsas ja umbses saalis, kus vett oli tilkunud niredena.

Spinningutrenni lõpus mainisin meestele, et Rein Taaramäe väitis mulle, et kõvemad rattasprinterid pigistavad endast välja kuni 2000 vatti. «Ma ei imesta,» kostis seepeale Tamme. «Vaata, millised jalad neil on!»

Kirjeldatud spinningutrenn leidis aset kolmapäeval. Crazy Tamme, kes pärast väntamist näis end kõige rohkem inimese moodi tundvat, ütles, et laager on üldiselt alanud rahulikult, tuure võetakse aegamööda üles. «Aga näis, mis keha reede õhtul ütleb,» lisas ta. Ikkagi iga päev kaks trenni: hommikul kuni poolteist tundi liival, üks eesmärke hoida pulssi pidevalt aktiivses tsoonis, ning õhtul kaks ja pool tundi saalis. Selline töine suvi.

Foto 1 ja 4: Eesti võrkpallikoondise liikmed möödunud nädala kolmapäeval Tartu Ülikooli spordihallis spinningutrennis. vaata, kui hästi tunned Eesti võrkpallureid - kes on kes! Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 2: Renee Teppan ja Robert Täht treeningul Nõo rannahallis. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Üldfüüsilise ettevalmistuse treener Mirko Fasini näitab iPadil pärast treeningu lõppu Nõo rannahalli liival, kui palju keegi tegelikult pingutas. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Kollo, Teppani, Naabri ja Keele klubid on valed. Info õigsus pole Pulle jaoks tähtis, peaasi, et pulli saab.

 
At 14:27, Blogger Priit Pullerits said...

Info pärineb Eesti võrkpalliliidu koduleheküljelt alapeatükist "Rahvusmeeskond". Kopeerin siia:
Kristo Kollo (VBC Mondovi, Itaalia)
Renee Teppan (Belchatowi Skra, Poola)
Mart Naaber (Bigbank Tartu)
Markkus Keel (SK Posojilnica Aich/Dob, Austria)
Tean, et Teppan läheb Prantsusmaale. Veel pole läinud.

 
At 15:01, Anonymous Et oleks Klaar said...

Eesti rahvusmeeskonna nurgaründaja Kristo Kollo jätkab karjääri Rumeenia meisterklubi Galati Arcada ridades 16. juuli 2019 ERR

21. juuni 2019 - Prantsusmaa kõrgliigaklubi Poitiers' Stade Poitevin teatas reede õhtul, et on sõlminud lepingu Eesti võrkpallikoondise 25-aastase diagonaalründaja Renee Teppaniga. Delfi Sport

30. juuli 2019 - Soome kõrgliiga klubi Akaa-Volley kinnitab, et nendega on ametlikult liitunud eestlasest võrkpallur Mart Naaber. ERR

19. juuni 2019 - Eesti võrkpallikoondise sidemängija Markkus Keel hakkab uuel hooajal mängima Belgia kolmandas klubis Aalsti Lindemansis ERR

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

miks siis Robert Tähe kohta uue klubi ka juurde panid? Volley lehel pole Perugia kohta mitte midagi kirjas. selles ongi point, et haltuura. kui juba ühel muutsid, siis pidanuks kõigil tegema. püüa panna vähem rõhku teiste allikate kopeerimisele, võid lolli olukorda sattuda. või veel parem - ära kirjuta teemadest, mida ei valda.

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Ookrugi kolmas mees teeks 10k kogu satsile külmalt põske. Isegi Tähele tal on põlv haige.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Siis tuleb mõni ambaal türklane või kasahh ja servib põske kogu mansaftile. Pole sest igistamisest suurt tolku miskit.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Venno koondisest välja jätmine oli viga. Oleks poolteist kuud sihukest mahvi saanud ja EM-i alguseks vorm käes mis mühiseb. Aga kui kaal poleks alla läinud, siis oleks jõudnud veel septembris teda minema lüüa. Ma saan aru, et treener oleks kaotanud autoriteeti ja mis kõik veel, aga nüüd kaotab treener koha, kui alagrupist edasi ei pääse.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Padre oleks pidanud nad 10k joonele rivistama. Aga ei! Sõtkuvad nagu naised kuiva velosipeedi. Siis pole ime et gibraltari käest karmauhhti tuleb

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Füüsiline aeroobne ja tahtelismoraalne sisu tuleb välja kus? Õige, 10k krossirajal kus viimased 6k läheb liivas ja mudas.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Padrest endast pole enam 10k krossi jooksjat. Iga üle 2m loikam loivab kiiremini.

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Idioot ega siis Padre jooksma ei pea. Tema on nagu Anton Arnoldovitš Samarantš kes Barcelona olümpial maratoni stardipüstoli lahti vajutas. Edasi oli sigar konjak ja tugitool kõik riigi sponsoreeritud.

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Padre ei joo konjaki. Vist ka viina mitte.

 
At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

Seda on kirjutistes tunda jah, et kõvaketas on puhastamata.

 
At 21:20, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge jaurake, andke hagu. Näiteks täna pärast pikka tööpäeva kella poole kaheksast õhtul 46,7 km üksinda rattaga 1:22.39, mis teeb keskmiseks kiiruseks 33,9 km/h. Et teil oleks parem võrrelda oma suutlikkust minu omaga, siis mu vaheajad ka 10 km kaupa: 17.39 - 35.00 - 51.49 - 1:09.53; 35 km vaheaeg oli 59.56. Vähemasti on, mida ette näidata - peale sõnade.

 
At 21:37, Blogger Priit Pullerits said...

Ega 13:01 / 15:01 ise ka mingi faktitäpsusega hiilga. Kui samaga tagasi mõõta, siis kasutab ta samuti meie allikaid, algallikaid kontrollimata. Ta näiteks kirjutab, et Teppan hakkab mängima Prantsusmaa kõrgliigaklubis Poitiers' Stade Poitevin. No ei kirjutata seda klubi nii! Kirjutatakse hoopis nii: Stade Poitevin Volley Beach, lühend SPVB. Kontrollisin klubi kodulehelt. Muideks, ka Aalsti Lindemans pole täpne ja täielik. Käibel on mitu muud varianti, nagu Volley Lindemans Asse-Lennik, VC Euphony Asse-Lennik,VC Lindemans Asse-Lennik - aga mitte Aalsti Lindemans. Ma ei hakanud ülejäänud 15:01 nimetatud klubi õiget nime kontrollima, sest tont teab, mis seal veel välja võib tulla. Nagu ütleb 15:45, mis kehtib 15:01 kohta - haltuura ja "ära kirjuta teemadest, mida ei valda".

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen see aasta jõudnud trenni keskmiste kiirustega härra suurusjärku, sest olen see aasta esimene hooaeg katsetanud eraldistardipulkadega, poleks uskunudki et see nii suurt efekti annaks.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit, lugeda ei oska või? Kõikide säutsude juures on allikas. See pask on Eesti ajakirjanduse sõnnik. Loe, kõikide kildude taga on allikas. Pane need killud googlisse ja saad lingi originaalile. Eesti ajakirjanikud on halturtsikud ja sa ise kah. Kedagi ei huvita faktitäpsus. Tegeletakse koltunud suvaliste faktidega. Pange edaspidi iga infokillu juurde ka infot moonutava persooni-allika nimi. Siis ei pea me enam rumalate ajakirjanike kallal urisema 15:01

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Mis eristab Jüri Ratast ja Priit Pulleritsu? Ratas peab vabandama teiste meeste sõnade eest, aga Pullerits peab enda vigaseid väljaütlemisi puhtaks pesema.

 
At 22:42, Blogger Priit Pullerits said...

15.01, mul, kui ehk tähele panite, oli teie omadest usaldusväärsemgi allikas, võrkpalliliit. Pole sealgi faktitäpsust... Keda üldse saab veel usaldada?

 
At 22:43, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, 22.06, eristab see, et panen Ratasele rattaga pika puuga ära.

 
At 07:42, Anonymous Anonüümne said...

Minu 20 kg mtb jalgrattal all olevad 26x1,50 slick rehvid lippavad paremini meie killustikuga asfaldil kui mnt püssi all olevad 25 mm.See on karm reaalsus.Ei tea kas kuskil eritellimusega süsinik kahvleid ka toodetakse.Alla 35 mm rehviga pole meie teedel mõtet hagu anda.Pool hagu põletatakse niisama õhku ära.

 
At 07:57, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks on kirjutise autor jätnud käsitlemata, millistel alustel ta on pealkirjas nimetanud Eesti parimaks meeskonnaks just antud meeskonda. Kuna üldtuntud faktide kohaselt ei ole sellel meeskonnal nimetatud tunnustust, siis oleks oodanud kirjutises ka viidet pädevale organisatsioonile, kes sellise tunnustuse on andnud, või läbiviidud küsitluse tulemusi või autori poolt korraldatud uuringute tulemusi koos uuringus kasutatud võrdluse aluseks olevate kriteeriumitega.

 
At 10:03, Blogger Priit Pullerits said...

Mis siin keerulist, eelmine. Määramise aluseks on tulemused. Viiel viimasel EMil on võrdpallimeeskond saanud (mitte aastate järjekorras) 11., 12., 13. ja 14. koha. Milline olümpial esindatud pallimängumeeskond on saanud veel nii stabiilselt nii häid kohti viimasel ajal? Korvpall? Oi, ei. Jalgpall? Ärge tehke nalja! Käsipall? Pole EMi parimate turniirile pääsenudki. Jäähoki? Hahahaa. veepall? seda ei harrastatagi. Võiks ikka pisutki Eesti sporti tunda, eelmine! Või olete nii loll ja mõtlete Tänakut? See on ekipaaž!

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

1. Tegite oma 10.03 kommentaaris parandusi, et varasemaid ekslikke väiteid siluda. Väga nõrk! Kui olete mees, siis tunnistage ausalt oma vigu. Ja ärge kustutage kommentaare, see jätab haleda mulje.

2. OK, võtame määramise aluseks tulemused ja just EM-võistlustel, nagu te välja pakute.
Sõudmise paarisaerulise neljapaadi kohad viiel viimasel EMil:
2019 - 8.
2018 - 9.
2017 - 7.
2016 - 1.
2015 - 8.

Kui Te tulete nüüd ütlema, et pidasite silmas ainult pallimänge või sõudmise ja võrkpalli populaarsust ei saa võrrelda või neli meest pole ikka päris meeskond, siis on on see tagantjärele rusikaga vehkimine, seda tulnuks varem mainida.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

10.17, pole mõtet Pulleritusga vaielda, lõpuks olete ikka teie kes põske saab, mitte vastupidi. Siin blogis ei ole muud varianti, ükskõik kui kaalukad ka vastuargumendid ei oleks.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Need kara ja taekwondo vennad võiks Priidule füüsiliselt oma EM medalioskusi demoda. Siis hakkab ta ka aru saama, et mis teema see võistkonnavärk on.

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Blogija ei tea spordist sõnnikutki. Võiks ennast kurssi viia, et millised Eesti meeskonnad on medaleid viimastel aastatel EM-lt ja MM-lt toonud, siis võiks üldse sel teemal edasi diskuteerida. Praegu aga räägi nagu Imbega.

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Igal juhul mõtles nii PP kui suur publik siin võistkonna (palli) mänge. Kes dolbajoob hakkas siin taekvondo meeskonda/naiskonda ja paatkondasid hulkasid sisse tooma läks väga teemast mööda.

 
At 11:07, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Viimaste päevade vihmased ilmad on hästi mõjunud seenekasvule. On näha, et nii mõnigi mees on seenel käinud või seenele saadetud. Kuid ei teagi, kas tuleb see nüüd vähestest mükoloogialastest teadmistest või millestki muust aga seenekorvi paistab olema sattunud kärbseseeni.
On näha, et seente söömise tagajärjel on arvajatele vaim peale tulnud, kesknärvisüsteem on halvatud ning samuti võib täheldada ebatavalist erutust ja psüühilist ärevust. Soovitan alustada raviprotseduuridega juba täna. Alustuseks suitsusaun, kõva vihtlemine ja toop kalja kerisele. Kui see tehtud, siis lähete sauna taha ja ütlete välja kõik selle, mis aastaga südamele kogunenud ning uurite tähti taevas. See rahustab maha, asjad loksuvad peas paika ning esmaspäevaks olete nagu uuesti sündinud, tulete tagasi ja saate lõpuks aru spordiblogi sügavamast tähendusest ning mõistate kirjutatud õige nurga alt lugeda.
Ja ühte ma teile luban – teie elu läheb paremaks ja lõpuks saate aru, et lõbusus on blogi silmapaistvamaid tunnusjooni.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Peamine tunnusjoon on olla alternatiiv peavoolupasale ja nihilistlikule konformistlikule paradigma käsitlusele. Eile öeldi siin nii mõnigi karm kommentaar mis oli nagu kopsik äädikat kerisele.

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Säinas kinnitab varem väljaöeldut - Pullerits on meelelahutaja, aga mitte ajakirjanik.

To 10:56
Inimesed poleks hakanud üldse "parim" mõiste üle diskuteerima, kui Pullerits oleks faktidega korrektne olnud. Lugejate lollideks tembeldamine tutvustas tegelase tõelist palet.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

11:27 te ei mõista pealiku tegevust. See mida ta teeb on tasuta demagoogia õppetund. Lugege ja jätke meelde, et kuidas tuleb oma agendat peale pressida.

 
At 21:12, Blogger Eliška Alžbětka said...

Ma pole kunagi näinud ega kuulnud sellistest inimestest nagu dr Idialu. Dr Idialu on inimkujul jumal, inimesed nimetavad teda maapealseks jumalaks. Mu abikaasa petab mind alati ja iga kord, kui ma ütlen talle, et lõpeta petmine, ärritub ta ja ähvardab majast lahkuda, jätkab ta mitu kuud petmist, sest toob teise naise koju, kui mind seal pole. Armastasin teda nii väga ega tahtnud teda kaotada, kuid oma suureks üllatuseks tulin ühel päeval tema töölt tagasi ja avastasin, et ta võttis oma asjad ja läks teise naise juurde elama. Ma nutsin ja jäin pikka aega üksi, kuni mu sõber kontoris rääkis mulle, kuidas dr Idialu aitas tal pärast 6-aastast lahutust oma abikaasa tagasi tuua, nii et võtsin WhatsAppi kaudu kohe ühendust doktor Idialuga ja rääkisin talle oma olukorrast ning ta ütles mulle : ta aitab mind ja mu abikaasa tuleb tagasi ja palub mind põlvili 12-16 tunni jooksul. Tegin kõik, mida doktor Idialu mulle ütles, ja minu suureks rõõmuks juhtus kõik 13 tunni jooksul täpselt nii, nagu doktor Idialu enne ütles. Mu abikaasa tuli minu juurde tagasi ja kukkus põlvili, nuttes ja andestades talle andeks. Kas vajad abi? Võtke arsti Idialuga kohe ühendust e-posti teel: doctoridialuspellcaster@gmail.com või WhatsApp: 2348118448718

 
At 16:04, Blogger Katherine Johnson said...

Moj mož je varal z mojo prijateljico, preselil se je k drugi ženski. Moj mož, ki ne bi mogel brez mene zdaj ne želi videti mene. Tako sem vesel, da sem dobil moj ljubek mož nazaj, ko sem bil scammed dvakrat ponaredek urok caster, ampak se zahvaljujem Bogu, da dr Lomi pomagal pripeljati nazaj moj mož brez odlašanja brez kakršne koli oblike prevara dejavnosti. Obrnite se na tega Boga poslal urok caster na njegovo WhatsApp številko;+2349034287285 Ali Email; LOMIULTIMATETEMPLE@GMAIL.COM obljubim, da vam bo pomagal rešiti vaš odnos problem, njegove besede so prepričani!

 

Postita kommentaar

<< Esileht