laupäev, juuli 27, 2024

Pullerits: Mida ootamatut paljastasid mulle enne olümpia algust Allar Raja ja Tõnu Endrekson?

Ise mõtlesin selle välja, et teeks olümpia alguse puhuks intervjuu Allar Rajaga (fotol vasakul), kes läheb oma viiendale olümpiale, aga sai mitu nädalat enne selle algust rattaga kukkudes käele trauma. Raja oli pikema veenmiseta nõus, kuigi meie varasem vististi ainus vahetu kokkupuude pärineb veebruarist 2017, mil ta võitis Otepääl murdmaasuusatamise MK-etapil ülekaalukalt harrastajate 5 km klassikasõidu ning edestas mind ligi nelja minutiga; paar korda olin järgnevatel aastatel talle ka helistanud, kui võtsin käsile mõne huvitava sporditeema, kus oli vaja asjatudlikku kommentaari.

Raja võttis eelmise nädala esmaspäeval Viljandi järve ääres Aasa külalistemajas intervjuule kaasa ka Tõnu Endreksoni (fotol paremal), kellele Pariisi olümpia on juba kuues. Kuigi see tähendas, et pidin käigult senise ettevalmistuse usutluseks kõrvale heitma, oli Endreksoni kaasamine Rajal siiski hea mõte, sest mehed täiendasid teineteist. Sellest sai suurepärane intervjuu, mis avab mitte ainult sõudmise, vaid kogu tippspordi olemust.

Näiteks küsisin: «Eesti sportlastel on tavaline jutt, et lähen andma endast parimat ja siis vaatan, mis tuleb. Enamasti ei tule suurt midagi.»

Raja: See kõlab hästi klišeena, hästi nõmedalt ja vastikult, aga täpselt seda saabki sportlane teha. Ainuke asi, mis parandab tulemust soorituse hetkel, on teha oma parimat sooritust, mitte mõelda tulemusele, sest tulemus ei ole sinu kontrolli all. Sinu kontrolli all on sinu parim tehnika, sinu parim pingutus, sinu parim taktika.

«Mingi soov midagi võita peab vast ikkagi olema, sest muidu võib kergesti alla anda?»

Endrekson: Alateadvuses on see sul olemas, seda muidugi. Aga see ei saa olla kinnisidee. See hakkab sind psühholoogiliselt segama, kui paned endale meeletu pinge peal, et medal, medal – nagu oleks see elu või surma küsimus. See ei ole elu ja surma küsimus. Elu läheb pärast seda ka edasi.
Raja: Kuidas see aitab mul paremat tõmbe algust teha, paremini jalgu kasutada, paremini tunnetada paati, kui mõtlen medalist? Loomulikult on vaja usku, et pean vastu, et jõuan, et ma ei lase konkurente eest ära. Aga see ei ole medalile keskenduv tegevus, vaid sportlik hasart, et me suudame meeskonnana kõiki teisi edestada. Sa teed oma parima võistluse, ja siis on välja mõeldud, et kui sa juhtumisi said esimesena üle finišijoone, siis tule korraks siia, paneme sulle midagi kaela ka.

See on üks huvitavamaid ja sisukamaid intervjuusid spordimeestega, mida olen kunagi teinud.

Lisaks tegin tänasesse, laupäevasesse lehte loo, kuidas hakkavad Kanal 2 ja Duo 5 tegema olümpialt teleülekandeid. See ei ole niisama, et paned kokku mingi tehnilise kirjelduse – keda see huvitab! Sa pead üles leidma inimeste lood, soovitavalt ootamatud ja üllatavad lood, ning oskama need teemaga siduda. Mahutasin neid kirjutisse kolm. Neljanda jätsin loo lõppu, olümpiaülekannete peaprodutsendi Toomas Vara palvel anonüümseks, kellest on seal jutt. Kas oskate ära aimata, mis spordialaga on tegu?

Olümpiaga seoses on kindlati paljudel küsimus, kas ülekandeid hakkavad koormama reklaamid. Selle kohta küsisin Duo Media juhatuse esimehelt Jüri Pihelilt spetsiaalselt. Ta rahustas, et on vähendanud olümpiaülekannete ajal reklaami mahtu miinimumini – müünud seda kallilt ja valitud klientidele. Ühtlasi avaldas ta, et reklaamiblokke tuleb küll tihedamalt, kui tavaliselt, ent see-eest saavad need olema hästi lühikesed. «Me mingil juhul ei sõida [reklaamidega] ühelegi alale sisse ebameeldivalt,» lubas Pihel.

Foto 1: Sõudja Allar Raja teisipäeval Pariisis olümpiakülas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Eesti neljapaadi liikmed Allar Raja ja Tõnu Endrekson 15. juulil Viljandis Priit Pulleritsule intervjuu andmise järel. Foto autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix
Foto 3: EOK esindaja Merili Luuk, Tõnu Endrekson ja Allar Raja Pariisi olümpiakülas. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 4: Kanal 2 olümpiastuudio Tallinnas. Vasakult olümpiasaadete juhid Keili Sükijainen, Mart Mardisalu, Madis Kimmel ja Eeva Esse-Sõõrumaa. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix
Foto 5: Siit tulevad Eesti televaatajateni kommentaarid Pariisi olümpia kergejõustikuvõistlustelt. Duo Media tehnoloogiameeskonna liikmed (vasakult) Rene Einberg ja Aimar Prous kontrollimas süsteemide töökindlust. Foto autor: Toomas Vara, Duo Media Networks

19 Kommentaarid:

At 08:48, Anonymous Anonüümne said...

Mis värk, und ei ole või?

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

No kuda siis K2 avapauk avatseremoonialt tundus?

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

2 klouni avatseremoonia kommenteerimise arvustus.
Tõepoolest, palun olge vait!
https://kultuur.postimees.ee/8067024/pariis-2024-repliik-palun-olge-natuke-aega-vait

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Oinad lükkasid ESP-AUS korvpallimängu näitamise edasi. Samas dubleeritakse ujumist, üks vene maailma rahvale lobedas vene keeles. Pullerits, lööge lärmi või võtke Vara kaptenisillalt maha!

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Ei vaata olümpiat. Soovitan sama kõigile.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits peaks kõvema sõna ütlema. Sellist kibernossi me näha ei taha.

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Posteljon näitab olümpia ragbiturniiri finaali otseülekannet. Seda ma vaatan kindlasti. Kui muidugi Esse ja Sürkijainen kommenteerimas pole. Kuidas üldse nende kommentaatorite valikuga nii valesti sai minna? Kedagi paremat tõesti võtta polnud?

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Kõige hullem on ees. Uba ja Tarve kommenteerivad ju ka kergeraksu.

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Olümpiatsükkel näitab meie vehklemise kõva allakäiku. Naiste individuaalpronks vahetati 4. koha vastu ja võitjanaiskond ei pääsenudki olümpiale. Seni on vaid Kaaberma osalise vastutuse võtnud ja tagasi asunud, kuid tagauste kaudu vingerdab ikkagi sisse, kasvõi relvameistrina.

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Kaabermaa on üks huvitav tegelane. Võitles pikalt Lehise ja Novosjoloviga ja peale seda kui õnnestus Lehis koondisest välja puksida, tõmbas ise ka minema. Käkk kokku keeratud, süda rahul.

 
At 07:39, Blogger Priit Pullerits said...

Jälle see nelljas koht Eestile...

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Samal ajal Luige meediamaja korraldas spordiaasta tähtsündmuse: https://sport.delfi.ee/artikkel/120309906/reportaaz-mis-tunne-on-olla-spordiaasta-uhe-tahtsundmuse-tahtsaimaks-luliks-delfi-sai-olla-toovarjuks-euroopa-discgolfi-festivali-peakorraldajale aga Linnamäe lehes pole suurüritusest ridagi. Ega ka ERR-is.

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Margus Uba kommentaari kuuldes tabab siinkirjutajat nostalgialaks, meenuvad 80 ndate spordiülekanded. Tarve käib närvidele, aga saab hakkama. Olen olümpiamänge 1980 st jälginud ja kõiksugu kommentaaridega harjunud, pidasin vastu Albertville olümpia Tõnu Tammaru iluisutamiskommentaarid, kui ta praegu asemel ütles praegalt.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Kas Uba kvalifitseerub üheks põhikommentaatoriks isa hääle tõttu? See on ju jabur. Asjatundja ennustas Eestile 3 medalit!?

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Ärge ennustage olge hetkes .Praegu keegi ei kobise metal maailmast hitt.Hoidke latt kõrgel https://www.youtube.com/watch?v=dJNLVywVJ1U

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Vaadates neid ilusaid sportlike mänge jääb küsimus poliitikutele.Kas kasutate selle potensiaali ära mis saab ülikoolist mulle jääb mulje et te kasutate sellest kõigest algkooli kolmanda klassi võimeid.Põhimõtteliselt kuidas 100 protsenti jagada asjade vahel..Nii kuradi nüri on sel tasemel riiki juhtida.Kas pole.Ma julgen öelda need inimesed kes on valinud sportlase karjääri kasutavad seda potensiaali maksimaalselt ära.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Kes 23. juuli Pulleritsu postitust luges (detailid, detailid), seda täna 4-paadi sõit ei üllatanud. Kommentaatori sage "meie boisid" edule ei aita. Miks Raja paadis oli, peab selgust andma treener. Aus olnuks meestele, kes võistluste eel koostööd, vastupidavust ja jõudu timmisid, anda luba startida. Raja oleks olnud meedikute hoole all jääkott käel varus. Tuleviku vaates jäi parim samm tegemata.

Ma kutsun kogukonda mängima sellist mängu: iga kommentaatori ja olümpiastuudio rahva klišeeliku "hoiame pöidlad pihus" ütlemisele tuleb võtta pits teravat või toop vahutavat. Te üllatute, kui kähku te kilgi pähe saate.

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Ma kutsun mängima mängu kus tuleb iga klišee puhul keerata oma elukaaslasele taha. Tõeline võhmameeste ja -naiste mäng- kas enne murdutakse spordi vaatamise või füüsilise tegevuse alal.. Kes olümpia lõpuni vastu peavad on (olümpia)medalit väärt!

 
At 23:27, Anonymous Anonüümne said...

Karmid mängud võhmanaistel...

 

Postita kommentaar

<< Esileht