kolmapäev, veebruar 14, 2007

Pullerits: Kas närv juba must?

Nüüd tuleb küll asja rahulikult võtta. Mitte nii nagu eile õhtul, kui nägin Tartu Tähtvere spordipargis mõnda meest ei tea kellele tõestamas, et ta on ikka hirmus kõva suusataja. Enam pole võimalik järelejäänud päevadega enne Tartu maratoni midagi vormi tõstmiseks ette võtta. Kalmer Tramm, mu treeneer, tuletas eile meelde endise kümnevõistleja Andrei Nazarovi vastust küsimusele, mida ta kavatseb nädal enne tähtsat võistlust teha. Puhata, oli Nazarov öelnud.

Sama rumal on end põlve väristades ehk eelseisvat jõuproovi mõtteis veeretades läbi kõrvetada. Rutt Šmigun, Kristina Šmiguni ema, rääkis mulle mullu kevadel loo, kuidas tema enne ühte tähtsat võistlust läbi põles:

"Kui esimest korda EMil olin kaks korda teine, siis järgmine aasta ei suutnud kolme hulkagi sõita, kuna seal oli üks treener, kes õhtu läbi rääkis ja riputas mulle juba medali kaela. Öösel nägin unes, kuidas mind Tartu raudteejaamas vastu võetakse ja loorberipärg kaela pannakse. Ühesõnaga, mu võistlus oli öösel ära."

Ometi vestlesin eile oma treeneri Kalmer Trammiga Postimehe Tartu toimetuse kaunis kaminasaalis ligi tunni ja sain enne maratoni temalt nii palju uskumatult väärtuslikke nõuandeid, mille peale poleks ise osanud paremagi tahtmise juures eales tulla. Panen need nõuanded siia blogisse reedel üles, et neist konkurentidelegi kasu tõuseks. Siis ehk on rajal vähem kannatamist.

Aga olgu kohe öeldud, et ega ma absoluutselt kõike ka avalda, mis Tramm rääkis, sest osa asju usaldas ta üksnes mulle kui oma hoolealusele. Näiteks ühe kavala protsessi energia lisatootmiseks tema näpunäidete järgi juba käivitasin. Võite siin isekeskis spekuleerida, millise, aga mina noisse aruteludesse sekkuma ei hakka, midagi kinnitama ega ümber lükkama ei asu. Olgu see kohe ette ära öeldud.

Kui eelmine nädal oli pärast üle-eelmist, mahunädalat, intensiivsete treeningute nädal, siis nüüd on jäänud üle vaid sügisest saati kogutud vormi hoida. Eile sõitsin Tähtvere spordipargis tunni ja viie minutiga kümme ovaalringi ja viis sisemist sprindiringi, kus harjutasin kerges tempos tõusude võtmist. Veendusin, et pean oma 165 cm kepid, mis lausikul paaristõuketööks tunduvad suurepärase pikkusega, ikka 2-3 cm laskma Silja Spordi poistel lühemaks teha. Tõusudel olid nad liiga pikad, sain aru.

Samuti sõitsin sisse uut Odlo warm pesusärki, ja peab ütlema, et oli ikka palju mõnusam küll kui senine poolpuuvillane kõrge kaelusega pusa. Nüüd, tundub, ei ole mul pearivaali Art Soonetsiga võrreldes enam ühtki tehnilise varustuse poolest oluliselt nõrgemat kohta, kui ehk mitte arvestada seda, et mul on Madshusi kombisaapad, Soonetsil aga tipptasemel klassikajalavarjud.

Täna on kavas puhkepäev, homme teen Tartus Arena jõusaalis pool tundi kergete raskustega rütmi peale trenni ja ujun taastumiseks 20 minutit otsa. Reedel on veel üks suusatrenn kavas, mille spetsiifikat ma siinkohal hea meelega ei avaldaks peale selle, et siis saab teravus ja kiirus viimase lihvi, seejärel laupäeval puhkepäev ning pühapäeval seisab Trammi kirjutatuna treeningplaanis suurte tähtedega: TARTU SUUSAMARATON - SPORDIPIDU!

Kahjuks kuulsin eile võistluse pealikult Indrek Kelgult, et seda spordipidu ähvardab rikkuda tuul, mis puhub kuni 10 meetrit sekundis. Ja eilne AK ilmaprognoos lisas, et temparatuur tuleb maratonipäeval -2 ja +3 vahepeal. See teeb määrimise väga keeruliseks. Mitte mul, vaid spetsialistidel, kelle juurde oma Fischeri RCSide ette valmistada viis. Loodan, et nad näitavad siiski taset.

Mõni aeg tagasi lubasin avaldada nimekirja nendest, kellele kavatsen Tartu maratonil, nagu öeldakse, ära panna. Siin see on. Ja enne, kui sellesse süüvite - ja mõistagi on kõigi täiendused kaotajate nimistusse kommentaariküljel hiiglama teretulnud -, ärge siis unustage reedel suusablogisse tagasi tulemast, et maratonipäevaks spetsialisti tarka nõu saada. Täiesti tasuta. Selle eest on maksnud Postimees, minu tööandja.

Niisiis, nimekiri nendest, kes peaks mulle pühapäeval Tartu maratonil kaotama:

Andrus Ansip, peaminister
Erkki Raasuke, Hansapanga juht
Jürgen Ligi, kaitseminister
Sandor Liive, Eesti Energia juht
Meelis Atonen, riigikogu liige
Jaanus Pulles, suusaliidu juhte
Mati Nurm, sugulane ja Valgamaa suurtalunik
Madis Ligi, raadiohääl
Villu Zirnask, reisimehest ajakirjanik
Egert Kamenik, fotograaf
Villu Päärt, Postimehe kolleeg
Andres Kulbin, reedese Tartu Postimehe maratoniloo kangelane
David Powers ja Richard Storm, mehed USAst (ja üleüldse kõik teised ameeriklased ka)
Toomas Pindis ehk Põtt, Art Soonetsi sõber
ja kõige viimaks kõige tähtsam:
Art Soonets ise.

Minu stardinumber maratonil on 734 ja Art Soonetsil 312. Seekord ei sõida ma enam USA valges ja sini-punakirjus vormis. Treeningute aeg on läbi. Nüüd läheb selga Eesti koondise vorm - mitte see uuem, valge, see pole nii ilus, vaid ikka too klassikaline sinine sätendava-heikleva hõbedaga.

Foto: Priit Pullerits eelmisel nädalal Tartu maratoni rajal Poslavitsa laskumisele minnes hoogu andmas. Foto: Kaarel Zilmer

32 Kommentaarid:

At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

See protsess, millele vihjasid, tähendab ilmselt, et täna kõht koriseb:). Edu!

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Ahhhaaa siit on puudu vaid mõned esisaja nimed ja loomulikult Veerpalu. Priit sa oled paadunud optimist. Vähemalt pooltelt nendest nimedest saad sa kaela. Muide õige mees teeb viimase kõva trenni 4 päeva enne põhivõistlust, sa aga põletad reedel ennast läbi. Kui üldse liigutada siis laupäeval üks pooletunnine äge sahmakas, et veri pühapäeval vedel oleks! Igatahes, minu kaastunne sulle :)

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Sandor Liive sõitis eelmine aasta 3:57 ja oli napilt 300 sees. Härra Pullerits on tõstnud esialgseid eesmärke, mis on muidugi ka õigustatud arvestades treening mahtusid. Seega rihid aega pigem 3:55 peale. Eks hoian silmad lahti, number 734 ei tohiks kaugele jääda ja kui juba möödas on siis on natuke kehvasti.
Libedat suuska,
tervitades;
Eero

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits aga kas David Zink nr 290 USA võib ka nimistusse lisada?

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit ja suusafanaatikud!
Tasumise tund on lähedal ja huvitav nimekiri kokkupandud ning isiklikult soovin veel Priit Pulleritsu sinna lisada aga parem ei tee seda, muidu juhtub nii nagu
meie "suusa vanaema" Rutt Šmigunga juhtus ja isegi olen enne Tartu 1982 sõidetud suusamaratoni läbipõlenud. Kuigi lähen oma 23 Tartu maratonile, siis mis seal salata - "närv on sees". Ikka teed plaane ja "kohalik meedia" tunneb huvi kas suudan esimese 200 sisse sõita. Olen tänase seisuga suuskadel ca 40 tundi ja Estolopet sarja mõlemad maratonidel esimese saja piirile saanud. Paraku klassika maratonidel on mõned olulised nüansid juures, suusa ettevalmistus, klassika tehnika pool nagu juba kõneks olnud -viimane nädal enne maratoni treeningute planeerimine. Kui sul ikka korralikku klassika jälge kodu juures pole ja pead pimedas jäisel uisurajal nagu "lehm libedal jääl" kakerdama, siis kipub äralagunema viimane klassika sammu tõuge. Paraku pole ka Nõmme keskuse Trummi radadel olud kõige paremad olnud, et korralikus jäljes tõususõidu klassika sammu harjutada, mis oluline Harimäe tõusu sõites.
Edu kõigile suusafanattidele Tartu maratonil ja kena sõbrapäeva.

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Viimasel ajal lugedes pulleritsu sissekandeid, siis olen ühe selgemini veendunud - mees on kas peast soe või vägev intrigant. Emba - kumba, lugeda on ikkagi suhtelistelt mõnus ja sageli on ka kommentaarid päris huvitavad. Ainus asi, mis ei meeldi, on Pulleritsu keskerakonda kuulumine.

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

mnjaa,
huvitav nimekiri,aga ma vaatan, et Pullerits kulutab suure osa aurust siin vile peale ära. Ei viitsinud protokolle analüüsida ja teiste treenitusest ei tea, aga pakun välja, et Mati Nurm, Ligi, Liive ja loomulikult Soonets panevad vanade kogend suusahuntidena ikkagi kõvemini.

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Einoh - ajakirjaniku püha kohus on materjali "sees olla" ja vajadusel ka intrigeerida :-)

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Mina pakun, et Pullerits teeb teiperit, st. laeb süsivesikuid. Ca 5 päeva jagu enne võistlust ajab praetud kaerahelbeid ja muud analoogset kraami näost sisse. :)

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Art ja teised nimekirjas olevad isikud!!! Me loodame Teie peale!!!

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea miks mul küll tuli seda teksti lugedes silme ette isane paabulind. Pühapäeva õhtul ma loodan siit igatahes lugeda, et: TEHTUD!

 
At 18:38, Blogger Priit Pullerits said...

Protesteerin: ma ei kuulu Keskerakonda ega ole sinna kunagi kuulunud ega kavatse ka astuda. Poliitika pole minu ala. Parem suusatan.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi teeb hr. Pullerits teiperit. Kui ilmajaam tõesti nii mõnusat Maratonipäeva lubab, siis jääb palju määrdemehe kvalifikatsiooni ja kõhutunde taha.
Annaks sulle veel ühe taktikalise nipi, aga jäägu see edaspidiseks..., kui plaanis esimese 100 hulka sõita.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi teeb hr. Pullerits teiperit. Kui ilmajaam tõesti nii mõnusat Maratonipäeva lubab, siis jääb palju määrdemehe kvalifikatsiooni ja kõhutunde taha.
Annaks sulle veel ühe taktikalise nipi, aga jäägu see edaspidiseks..., kui plaanis esimese 100 hulka sõita.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

mis värk selle pulleritsu ja keskerakonnaga on. Mina olen nagu ka kuulnud, et ta on keskerakonna liige, samas kui see nii on, siis ei tea miks seda häbeneda?

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole sellest protestimisest midagi kasu, kui ikka rahvas arvab, et kuulud keskerakonda, siis kuulud. Küll rahvas juba teab. Ei ole mõtet rahvaga vaielda. :)
Sellegi poolest edu suusarajal!

 
At 09:54, Blogger Priit Pullerits said...

Süüdistage mind milles tahes, aga ühes, palun, küll mitte - et ma Keskerakonda kuulun. No see on nii absurdne, et võrdeline umbes sellega, kui pean tõestama, et ma ei ole kaamel.
Või on see Keskerakonna-kaardi väljakäimine kavalate konkurentide salajane sepitsus minu vastu, ah?

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Jõudu kõigile suusarajal! Herr blogimees, pane siis täierauaga!
PS Senikaua kui Priit müttab treeningute ja tehnikaga, Art va kavalpea teeb psühhoterrorit (KeskÄrakonna kuulujutt) Nüüd Priidul vererõhk üleval ja jama majas:D

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

kui hakata veidike asja üle järele mõtlema, siis kõlab loogiliselt, et pullerits on keski toetaja. Tema ju keerutas üles suusatajate ja savisaare pildi ümber käiva suure kära ja nagu kõik teavad on ka negatiivne tähelepanu siiski reklaam. Mul üks sõber käis välja arvamuse, et Savisaar oli vastutasuks lubanud Pulleritsu Ameerikasse komandeeringusse saata maksumaksja raha eest.

 
At 12:03, Blogger Priit Pullerits said...

No nii jõhkrat psühhorünnakut enne maratoni nagu siin mu enda blogis seoses Keski-juttudega ei ole isegi mina Soonetsi Ardi vastu käiku lasknud. Peaks vist politsei kutsuma, või mis?

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

nüüd nimetad sa seda rünnakut psühhorünnakuks, aga sa ise? Mida peavad tundma sportlased, keda sa oma sama ajuvabade arvamustega ründad(viimati šmigun jne)?
Mida nemad peavad tundma.
Eks igale "kuriteole" leidub kunagi karistus ja heategusid peetakse kah kindlasti meeles...
Võib-olla on sellised rünnakud sulle õppetunniks, kui sind enne aasta tähtsaimat starti ärritatakse, nagu tehti šmigunile enne Salt lake city olümpiat...
Või mis sa arvad?

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

nüüd põrud Tartu maratonil

 
At 13:58, Blogger Priit Pullerits said...

Kas te, kaks eelkirjutajat, tõesti arvate, et ma kõike seda värki siin surmtõsiselt võtan? Unustage ära! Ja väga hästi tean seda, et Soonetsi Art ka ei võta. Kuigi tahaks, et ikka võtaks. Aga äkki võtabki? Mina küll ei võtaks. Kuidas siis teie veel kõrvalseisjaina saate võtta?
Võtke vabalt!
Ja have fun Tartu maratonil!

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Ihi, müstika lugeda, kuidas inimene, kes räägib "ära teistele kurja soovi" soovib Priidule ise kurja. Mingi palgi ja pinnu vanasõna kipub meelde tulema...
Ärge siis konte murdke noored ja väledad.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

väga huvitav, esmaspäeval ootaks siis kõigi nimekirjas olnute kohti, edu teile sportlased, ise kahjuks ei võta osa, aga huviga jälgin suusatamist ikkagi ja vahest harrastjana saab suusatatud ka kuid rohkem teen siiski teisi spordialasi. edu.

 
At 15:02, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmisele: loomulikult tuleb aruandlus. Loomulikult. Ükskõik kui kurb see ka ei tuleks.

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Mõned Priidu lähisugulased on k-erakonnas küll, sellest ka see segadus vist. Aga maratonil ei peaks rassilist ja erakondlikku diskrimineerimist olema.
Jõudu ja pühapäeval näeme ....!

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:32, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:34, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 04:32, Blogger chenlina said...

toms shoes
burberry bags
christian louboutin shoes
coach factory outlet
adidas originals store
coach outlet
michael kors
louis vuitton outlet
nike roshe run
coach outlet
louis vuitton
ghd hair straighteners
coach factory outlet online
ralph lauren uk
cheap jerseys
louis vuitton outlet stores
nike air jordan
jordan shoes
adidas originals
mont blanc fountain pens
coach outlet store online
michael kors outlet
michael kors outlet
oakley sunglasses
coach outlet
burberry outlet
kobe 9
michael kors handbags
coach outlet clearance
cheap jordans
michael kors handbags
kate spade handbags
burberry outlet online
louis vuitton outlet
hermes handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet online
kate spade outlet
hollister clothing
ghd flat iron
chenlina20160729

 
At 06:55, Blogger Unknown said...

www0803
pandora charms
kate spade handbags
クロムハーツ
nike factory outlet
ray ban sunglasses
jordan shoes
michael kors outlet clearance
coach outlet
vibram fivefingers shoes
louboutin shoes


 

Postita kommentaar

<< Esileht