kolmapäev, mai 16, 2007

Pullerits: Kui toss väljas, mis siis saab?

Enne, kui hüpata sadula selga, et Tartu rattarallil ellujäämiskursus sooritada (senine rattakilometraaž on mul null ja ega see enne uut nädalat kasvama hakkagi), tuleb laupäeval Valgas läbi teha Loskutov Cupi 10 km tänavajooks. Aga suur küsimus on selles, et mida sa jooksed, kui Tartu jooksumaratonist oled korralikult taastumata?

Siis on ainus lahendus kutsuda appi asjatundjad. Loodetavasti leiavad kõik siin nende nõuannetest kasu, nii et ärge minge võileiba tegema, vaid lugege edasi - kui tahate ikka ellu jääda.

Pärast Tartu jooksumaratoni jäid mul valusaks reie tegumised lihased, mis juba võistluse ajal kangestuma kippusid. Ants Nurmekivi, Tartu Ülikooli spordipedagoogika ja treeninguõpetuse instituudi professor (ja omaaegne hirmkõva jooksumees, kui noorema põlvkonna mehed ei peaks mäletama), ei osanud kuidagi seletada, kuidas mul just need lihased valusaks jäid. Arvake ära, miks ei osanud! Sest need on ju kiiruselihased, lausus ta. (No ju ma siis jooksin kiiresti...)

Esmaspäeval ei liigutanud ma lillegi. Ainuüksi kas või seepärast, et palgatöö ei võimaldanud. Teisipäeval tegin hästi aeglaselt, umbes viie ja poole minuti tempoga 5 km. Kolmapäevaks oli seis juba pisut parem. Tegin 40-minutilise rahuliku jooksu. Neljapäeval puhkan, reedel teen pool tunnikest ja laupäeval tuleb ette võtta 10 km võiduajamist. Niisugune oli treener Meelis Minni soovitus ja nii ma ka teen, ei hakka omapäi tarkust taga ajama ja näitama. Sest seda lihtsalt pole.

Aga hull oli see, kui kaks kolleegi kolmapäeval ütlesid - ja teineteisest täiesti sõltumata -, et näen näost väga jube välja. No ega ma ole kunagi end orlandobloomilike ilusmeeste hulka arvanud, aga lausa kohutavaks ei ole mind ka sõimatud. Seega siis pidi pilt ikka hull olema. Ja nende kommentaaride peale jooksingi asjatundjailt taastumisnõu küsima.

Nurmekivi rääkis, et pärast pikka võidujooksu, kui jalad on tuimad, ei tohi mingit trenni ega aktiivset liikumist teha. Ta soovitas teha jalgadele hoopis jääga külmaravi, et turseid ja võimalikke põletikke maha võtta. Selleks saab kasutada näiteks külmikus toodetud jäätükke ning "sõita" nendega 4-5 korda päevas, korraga 3-5 minutit, mööda valutavaid kohti.

Kui jalad on valusad, soovitas ta algul hoiduda venitustest ja samuti soojaprotseduuridest. Aga kui paar päeva on võistlusest möödas, on tema sõnul kasulik lasta vanni mõõdukalt soe vesi ja siis vannis jalgadel valusaid kohti mudida.

Kui teravamad valud on ära läinud - tavaliselt kolmandal-neljandal päeval -, alles siis võib Nurmekivi soovituste kohaselt hakata tegema aeglasi venitusi ja kergelt sörkima. Igal juhul pidas ta kasulikuks ujumist. Süüa võib ka vitamiine, ehkki normaalsest toidust pidi tema väitel organismi jõuvarude taastamiseks täiesti piisama.

Samuti küsisin nõu treener Meelis Minnilt, kes peab Nurmekivi oma oluliseks õpetajaks. Minu küsimused talle olid: esiteks, mida teha taastumiseks lihastega? Teiseks, mida teha organismi üldiste jõuvarudega? Ja kolmandaks, kuidas harjutada, kui uus võistlus on umbes nädala pärast
juba peale tulemas?

Minn oma tuntud põhjalikkuses saatis kohe üksikasjalikud soovitused - tunnistades, et mu küsimused on raskemad, kui ma arvata oskan -, mille lubas siinkohal kõigile huvilistele teadmiseks üles riputada. Ta alustas mu kolmandast küsimusest. Nii et lugege terviseks!
  • Lähtudes küsimuse asetusest ei pea ma õigeks, et tavajooksja üldse võistleks nädal peale 23 km läbimist väga lihtsal põhjusel: ta pole taastunud! Seega kogu nädal peaks minema organismi taastamise nimel. Mingist treeningust ei saa siin rääkida.
  • Ära alusta jooksmisega enne, kui suudad ilma (lihas)valudeta kõndida tund aega. Väsimus on loomulik nähtus ja selle, kas lihased on taastunud, teed kindlaks lihtsalt: jookse tavaline soojendusjooks ja tee igapäevased venitusharjutused. Kui enesetunne läheb paremaks, siis on okei, kui ei lähe, on vara treenima hakata.
  • Massööri töö teeb kergemaks, kui enne massaži teha lõdvestusjooks+kerge saun, dušs või veeprotseduurid basseinis 3'-4'.
  • Organism vajab puhkust ja ka vaheldust. Taastumiseks sobivad kõik aeroobsed liikumised: jalutamine, ujumine, pingutuseta jalgrattasõit (kergete käikudega ja tiheda rütmiga tasastel teedel). Kasutada kergeid venitusharjutusi nii, et ei tee mingeid äkilisi liigutusi ega maksimaalseid venitusi.
  • Vaheldust nõuavad ka jalad kui põhilised töövahendid: kasuta sörkimiseks teistsuguseid, nn aeglase jooksu jaoks mõeldud tossusid, mitte neid, millega võistlesid. Ka tavaelus peaksid olema koormuse järgselt kasutusel mugavad jalanõud, mitte kõrge kontsaga.
  • Vaheldus tähendab ka seda, et taastada mitmekülgse toitumisega energiavarud, vajadusel kasutada toidulisandeid või vitamiine.
  • Kõige olulisem on kohe pärast jooksu esimese tunni jooksul tarvitada süsivesikuid. Tavaliselt see ununeb, sest peale jooksu on kõiksugu muud tegemist. Banaan on maailma vanim energiabatoon ja eriti hea neile, kel on liigse kehakaaluga probleeme. Ta sisaldab hulgaliselt vitamiine (A, E, C, B1, B2, B6, niasiin, karotiin ja foolhape). Ja eriti B6 vitamiini vajadusest katab peaaegu 70 protsenti. Keskmine banaan annab ca 90 kalorit. Banaanides on ka selliseid ainevahetuseks vajalikke aineid, nagu raud, vask, tina, jood jne. Banaanide kiudained mõjutavad soodsalt soolestiku baktereid. Kokkuvõttes vähe rasva ja palju energiat. See, mida hiljem süüa, ei oma enam nii suurt tähtsust inimesele, kes niigi tervislikult toitub.
  • Võistluse järel on tavalised tundemärgid valutunne, kanged lihased, üldine väsimus ja organismi energiapuudus. Mida treenitum on organism, seda vähem on probleeme peale koormusi ja seda kiirem-efektiivsem on taastumine. Ilma asjata ei öelda, et "nõrgad treenivad ja tugevad hoiavad vormi", sest sel ajal, kui üks haavu lakub, on teine juba uueks koormuseks valmis. Loomulikult taastuvad vanemaealised ja naised aeglasemalt.
  • Valud ja vaevad ei tule mitte ainult (valesti) valitud jooksukiirusest, vaid eelkõige vähesest või ebapiisavast erialasest (antud distantsiks) harjutamisest, valest jooksutehnikast või koguni ebamugavatest jalanõudest, kogenematusest ja puudulikust joogirežiimist.
  • Peale jooksu tuleks parema taastumise nimel teha lõdvestusjooks, seejärel kerge massaaž, mis parandab taastumist ja ainevahetust ning vabastab lihased pingest. Kuid massaaž üksinda ei korva iseenda tööd lihastoonuse hoolitsemise eest. Mida vähem jooksu järel seisad, seda parem; tuleb liikuda.
  • Peale jooksu on jalgadele kasulik jaheda veega dušš või vanniskäik.
Foto 1. Aleksei Saveljev lõpetamas SEB Ühispanga Tartu jooksumaratoni. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2. Laskesuusataja Indrek Tobreluts lõpetamas SEB Ühispanga Tartu jooksumaratoni. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 3. Endine laskesuusataja Margus Ader lõpetamas SEB Ühispanga Tartu jooksumaratoni. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 4. Treener Meelis Minn. Foto: Meelis Minni erakogu
Foto 5. Priit Pullerits tegemas Tähtvere spordipargis säärelihastele venitusharjutusi. Foto autor: Art Soonets, Scanpix

37 Kommentaarid:

At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

kui vorm on hea, pole hullu ka nädal peale maratoni võistelda

 
At 07:17, Anonymous Anonüümne said...

Eks Priit küsi nõu õigelt inimeselt.
Oma näide kinnitab - eelmistel aastatel kukkusid juba kevadel, kui suusad nurka pandud peale 2-3 jookusnädalat lõike uhama ning võistlesin-osalesin igal rahvajooksul, mis ette jäi.

Sel aastal pole lõike teinud, ainult mõned kiirendused ja rütmijooksud ja jooksuharjutused peale treeninguid.
Lisaks veel JUST PRIIDU mainitud põhjusel jätan ära Valga 10km.
TULEMUSED aga on tõesti veidi paremad kui eelmistel aastatel - samas taastumine on aeglasem.
Ei tea, miks? Ikka vist võistluskiirusega pole harjutanud (mida intensiivsed lõigud ju on)- need lihased ongi valusad. Samas suudan igal võistlusel kõrgema keskmise ning max. pulsi ka välja pigistada, kui eelmistel aastatel - kuigi vanust tuleb juurde - kas ehk ongi see puhanud mehe pingutus, kus sooritus on maksimumi lähedasem oma võimetest?

 
At 08:10, Blogger Priit Pullerits said...

No ma ikka lähen Valga võistlusele, aga ega vist suurt tulemust loota ei ole, sest karta on, et mingist hetkest lööb Otepää-Elva mõju välja. Aga mulle lihtsalt meeldib Valga kiire ja võrdlemisi ühtlane rada rohkem kui metsas roobaste ja kändude vahel jälje otsimine.

Aga täna päeva teisel poolel, kui vähegi aega saan, kirjutan, kuidas kuulsad inimesed Eestis jooksu on avastanud ja kas jooksu ja raha vahel mingit seost ka on ja annan retsepti, kuidas rikkaks saab (jooksmata, muide). Stay tuned!

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaariks teisele anonüümikule. Minu teada tuleks teha jooksuharjutusi (mõtlen sääre ja põlvetõsteid jt taolisi) just treeningu alguses mitte kõige lõpus. Tähtis on teha neid siis, kui on jõudu, mitte siis kui oled väsinud, sest viimase puhul on kasutegur väiksem.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

VIimasele anonüümikule (JA ehk ka teistele lugejatele) kirjutab teine anonüümik.
Kergejõustiku staadionialadel tehakse jah soojenduseks max. lahti kõik liigesed ja lihased (sh. siis jooksuharjutused).
Aga just paljud soovitavad ka teha seda treeningu lõpus, et taastada veidi värskust ja kerget-lõtva liigutust.
Lihasel on ka mingi "lihas-liigutus-mälu" sarnane asi ja peale tuima, ühtlase (tihti ainult aeroobse) tempoga treeningut väike "lihas-värskendus" kulub ära, et just kerget toonust hoida.
Enne võistlust (mida lühem maa, seda intensiivsem) teen ikka jooksuharjutusi ja lahtijookse enne starti soojendusel.

 
At 17:58, Blogger Priit Pullerits said...

Vabadust, hindasin end üle, ei jõua siin oma eelmises kirjakeses lubatud teemasid täna käsitleda, pidin rattaralli jaoks infi koguma (lisaks muudele tööülesannetele) - aga ega miski hapuks lähe, küll ma sest kõigest kirjutan.
Kes tuleb mulle laupäeval Loskutov Cupil vastu?

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

Kui toss väljas, siis tagantjärgi võid leevendada ainult oma kannatusi Priidu kirjeldatud meetodide abil, kuid ega need ajaliselt soovitavat tulu ei anna. Ainuke hea soovitus on valude vältimiseks pärast võistlust teha eelnevalt normaalselt trenni. Lihased tuleb treenida sellisele tasemele, mis kannatavad võistelda ilma hilisemate probleemideta. Kogu nipp. Igasugune keemia on vaid enesepettus. Kui pole aega piisavalt treenida, siis tuleb leppida valudega. Siiamaani pole keegi tagantjärele neist valudest lahti saanud. Ainus kiire leevendus on tõesti kohe enda tankimine, mis väldib juba tekkinud probleemide süvenemist.

Tegelikult võib ka esimene liiga usin treening sama kurva valuga lõppeda. Tõstmisega tegelevad sportlased teavad, et valu põhjus on sirutavate lihaste liigses koormamises sirutusfaasis (jooksjatel siis liiga tugev äratõukefaas, ehk Priidu keeli ülemäärane kiirus). Valust hoidumise nipp treeningul on aga lihtsalt sirutavate lihaste intensiivne treening kokkutõmbe faasis (jooksjatel on siin abivahendiks ainult kas jõusaal või klippidega jalgratas). Pärast nädalast sissejuhatust on võimalik juba joosta ilma hilisemate valudeta. Vot Priit. Kahju, et Priit sinu supertreenerid pole sellega kursis. Ai ai ai!

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Ennustan 10 ajaks 39.10;)

Aga jah, normaalse treenituse pealt ei tohiks jalad kangeks jääda. Sul ei olnud neid vajalikke pikki otsi, kahetunniseid ja üle selle, ilmselt ka kilometraazh polnd siis veel piisav.

Mul olid jalad sealt tagant kanged siis, kui alles hakkasin jooksma, siis kui lihased "arenesid" alles kontide ümber. Mõni aasta tagasi.

 
At 08:58, Anonymous Anonüümne said...

Tartu jooksu põhimure minu jaoks ongi tema toimumise aeg. Sügisjooksuna oli terve suvi aega jalgu kiiremate võistlustempos otstega harjutada. Nüüd aga kui on pikk talv nagu eelmine aasta tagasi, kus märtsi viimastel päevadel veel suusatasid, siis jääb napp 6 nädalat, mida on liiga vähe, et lihaseid jooksukonditsiooni viia.

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Ka esikolmiku meestel on jalad peale sellist jooksu valusad,lihastes tekkivate mikrotraumade vastu päriselt immuunseks saada ilmselt pole võimalik .Tartu jooksu üks hädasid on ka selles et palju on allamäge jooksu- esimestel jooksudel õnnestus end just seetõttu terveks hooajaks poolvigaseks joosta.

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Ehk hoiab blogipidaja meid ka blogi-Arti tegemistega kursis. Olin laupäeval Rõuges kui finišisse saabus Art Soonets. Võistluste kommentaatori jutt selle juurde oli midagi sellist.
"Ja nüüd on finišeerimas (paus) jälle põlv. Ei no mõnda meest ei saa üldse ratta juurdegi lubada. Jätame selle võistleja nime ütlemata, kes on lugenud, teab millest jutt."
Ise ma Arti ei näinud. Kas Arti ootab nüüd mõlema jala amputeerimine?

 
At 08:34, Blogger Priit Pullerits said...

Info Arti kohta täiesti õige. Aga õnneks ta siiski liigub. Lubas mindki täna õhtul rattasõidul oma sappa võtta.

 
At 07:21, Anonymous Anonüümne said...

plastikiniai langai
kvepalai
mobilieji telefonai
darbas anglijoje

 
At 05:40, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:44, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 05:17, Blogger Unknown said...

mont blanc
michael kors outlet sale
moncler coats
canada goose outlet
rolex watches
uggs outlet
nfl jerseys wholesale
ed hardy outlet
louis vuitton outlet store
coach outlet
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
ray ban sunglasses
nike air huarache,nike huarache,nike huarache sneakers,nike huarache shoes
winter jackets outlet
polo ralph lauren
lebron james shoes,lebron 12,lebron 12 shoes,lebron sneakers,lebron iv,lebron 11,lebron 10
nike air foamposite one,foamposite,foamposites,foamposite release 2015,foamposite sneakers,foamposites for sale,foamposite gold
michael kors uk outlet
nike running shoes
canada goose jackets
cheap ugg boots
cyber monday
oakley
oakley sunglasses
mlb jerseys wholesale
cheng1203

 
At 05:14, Blogger Unknown said...

yeezy boost 350 v2
cheap jordans
adidas ultra boost uncaged
longchamp outlet
salomon speedcross
yeezy boost 350
nike huarache
af1
brady jersey
adidas tubular
320

 
At 02:50, Blogger raybanoutlet001 said...

gucci outlet
longchamp le pliage
saints jerseys
tiffany and co
tiffany and co outlet
versace shoes
ferragamo shoes
indianapolis colts jerseys
cowboys jerseys
nhl jerseys

 
At 03:55, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
oakley sunglasses
raiders jerseys
jerseys wholesale
kate spade outlet
ugg boots
nike blazer
converse shoes
cheap jordan shoes
ecco shoes

 
At 05:47, Blogger raybanoutlet001 said...

mont blanc outlet
los angeles lakers jerseys
polo ralph lauren
ugg boots
nike tn
jordan shoes
michael kors bags
jordan 4
cheap basketball shoes
coach bags
2017.7.5

 
At 04:45, Blogger Unknown said...

michael kors outlet online
yeezy boost
van cleef arpels
true religion outlet
nike air max
adidas ultra boost
harden shoes
michael kors outlet online
retro jordans
light up shoes

 
At 11:23, Blogger Unknown said...

Genuinely valuing the substance that you have set up on the web. It truly impacts me to feel confusing. I encounter the confounding substance said on your site constantly. It just impacts me to feel shocking. Assessing the detail that you have given is truly excellent. Continue composing great done and I would no ifs ands or buts esteem your cutting-edge substance like this one. Your peruser base is too much strong that I can see from your inclinations and offers.
Chennai Escorts | Escorts in Chennai | Chennai Escorts Services | Chennai Independent Escorts | Chennai Call Girls | Chennai Escorts | Chennai Escorts | Chennai Escorts | Chennai Escorts | Chennai Escorts | Chennai Call Girls

 
At 12:17, Blogger Aar Overseas said...

Best Canada Education Consultants in Delhi
Canada Education Consultants in Delhi
Overseas Education Consultans in Delhi
Best Overseas Education Consultans in Delhi
Canada Immigration Consultans in Delhi
Canada Immigration Services in Delhi

 
At 20:30, Blogger Online Business Promoter said...

BMW scanner
Mercedes scanner
Mercedes Benz scanner
Mercedes SD connect C4
Mercedes Benz scanner
BMW diagnostic tool
Best Canada Education Consultants in Delhi
BMW scanner
Mercedes scanner
Mercedes Benz scanner
Mercedes SD connect C4
Mercedes Benz scanner
BMW diagnostic tool
Best Canada Education Consultants in Delhi

 
At 12:00, Blogger Aar Education Pvt Ltd. said...

Mbbs Admission In Abroad With Less Fees
kazan state medical university
crimea state medical university hostel
ukraine mbbs fees
MBBS Admission in Abroad
Direct Medical Admission in Abroad
mbbs admission in ukraine
Admission Process For MBBS In Abroad
mbbs in Philippines
mbbs in philippines for indian students
top medical university in kyrgyzstan
direct mbbs admission in russia

 
At 11:33, Blogger Aar Overseas said...

Best Canada Education Consultants in Delhi
Canada Education Consultants in Delhi
study in Canada Consultants in Delhi
Best Immigration services in Delhi for Canada

 
At 13:08, Blogger Roksy said...

mobile repairing tools

mobile repairing tools

iPhone Repairing
course


mobile ic price

iPhone IC price

mi mobile Ic price

samsung mobile IC price

laptop repairing course in delhi

 
At 11:25, Blogger Dating4Night said...

Visit here___

»---------- European Sex (137)

»---------- Cumshot Sex (107)

»----------- Pornstar Sex (910)+10

»----------- Blowjob Sex (311)

»---------- Hot Sites (Ads)

»---------- Sex In Office (762)

»----------- Lesbian Sex (223)+22

»---------- Hardcore Sex (386)

»----------- Big Tits (100)

»---------- Cam Porn (345)

 
At 11:28, Blogger Dating4Night said...

Visit here___

»---------- Class Room Sex

»---------- Aunty Sex

»----------- Vip Girls Sex

»---------- Standing Sex Video

»---------- Mom & Son Sex

»---------- School Girls Sex

 
At 01:15, Blogger Call Girls In Chandigarh 9815774443 said...

Nice Post Amazing Aritcal .
Chandigarh Escorts
Chandigarh Escorts Service
Chandigarh Call Girls
Call Girls In Chandigarh
Chandigarh Escorts Agency
Escort Service In Chandigarh
Chandigarh Call Girls Service
Dehradun Escorts
Zirakpur Escorts
Manali Escorts
Jaipur Escorts Service

 
At 11:22, Blogger Escort Service Dehradun said...

We have the most high profile and stylish girls who are known to give you some wonderful and awesome experience of making love fun at night and day time on your arms.

Call Girls in Dehradun
Chandigarh Escorts
Mohali Escorts
Zirakpur Escorts
Panchkula Escorts

 
At 10:54, Blogger Tanu Sharma said...

There is a perfect way to taste college call girls here you can enjoy a lot of pleasure with young escorts Chandigarh in the perfect correct completion way.

Escorts in Chandigarh
Chandigarh Call girls
Escorts in Dehradun
Escorts in Rishikesh

 
At 14:03, Blogger Salma Ji said...

https://ello.co/celebboxing
https://prince.org/profile/celebboxing
http://www.webestools.com/profile-202460.html
https://www.steinberg.net/forums/memberlist.php?mode=viewprofile&u=235357
http://click2connectclubs.com/index.php?do=/public/forum/posts/id_2980/
https://digitalmedialab.johncabot.edu/members/celebboxing/
https://aulasabiertas.congresos.unc.edu.ar/perfil/celebboxing/
https://www.wpdownloadmanager.com/support/users/celebboxing/
https://knkusa.com/forums/users/celebboxing1/
https://www.new-aspect.ru/forums/users/celebboxing/

 
At 15:44, Anonymous surbhi rana said...

Find you personal girl here at Delhi , goa and zirakpur . sexy bhabhi viral videos | Delhi escorts | stunning goa independent escorts | stunning Connaught place escorts | Zirakpur call girl number.

 
At 08:50, Blogger Escorts- Call Girls Directory Free Post -parinight.com said...

Lucknow Escorts ||Hyderabad Escort Service ||Ahmedabad Escort Service ||Dehradun Escort Service
||Indore Escort Service ||Jalandhar Escort Service ||Haridwar escort Service ||Ludhaian Escort Service ||Jodhpur Escort Service

 
At 12:24, Anonymous connaught place escort service said...

Thanks for shareing comments

 

Postita kommentaar

<< Esileht