teisipäev, mai 15, 2007

Pullerits: Kuidas saab naistele kaotada?

Koht Tartu jooksumaratoni pikal rajal esisaja lõpus pole ju keskealisele ning keskpäraste võimete ja eeldustega minusugusele inimesele paha tulemus, kuid ühest asjast ei saa ma sellegipoolest aru: kuidas saab kaotada naistele?

Kadri Kadak, kellest ma varem kuulnudki polnud - minu viga, mis muud -, võitis mind 22,4 km distantsil peaaegu nelja minutiga. Ehk ligi kilomeetriga. Naiste teine Olga Andrejeva oli minust parem täpselt kolm minutit. Et mu kimbatus asja mõistmisel veel suurem oleks, olgu lisatud, et Kadakul on kodus kümnekuune poeg ja nagu ta Tartu Postimehele tunnistas, pole ta lapse kõrvalt kuigi palju treenida saanud.

Ei ole ma jooksus sugugi andekas, see on päevselge. Aga ega ma nii andetu ka peaks olema, et vähem kui aastase lapse emale kaotada. Oma arust jooksin võimekuse piiril.

Kuid sel asjal on ka teine külg. Kui Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmrega täna hommikul läbi paksu vihma Tallinna sõitsime, juhtusin lugema üht ingliskeelset teadusartiklit tegureist, mis segavad naistel viljastumist ja meestel viljastamast. Libisedes üle meeste vigadest - liiga suur (ja ka liiga väike) kehakaal, vale toitumine, liiga sagedane kuumas viibimine (saun!), tulemust parandavate ainete kasutamine, rääkimata alkoholist jms-st - jäi silma, mida hullu teeb tippsport naistega.

Tsiteerin: "Naistel, kes teevad liiga kõvasti trenni, on raskusi rasestuda, sest reproduktiivsed hormoonid on alla surutud, kui keha interpreteerib liigset kalorite põletamist või füüsilist stressi ohuna. Möödunud sügisel ajakirjas Obstetrics & Gynecology avaldatud uurimus näitab, et neil, kes treenivad regulaarselt neli või rohkem tundi nädalas, on 40 protsenti väiksem tõenäosus pärast viljatusravi rasestuda kui mitteaktiivseil naistel. "Käimine ei tekita probleeme, aga spinning [ja siin pole mõeldud kalastamist - P.P.] küll ei sobi," ütleb Alice Domar, Harvardi meditsiinikooli abiprofessor ja raamatu "Viljatuse alistamine" autor. "Üldiselt soovitan, et mu patsientide pulsisagedus püsiks alla 110 löögi minutis.""

Ei hakka siin ette ütlema, mida siit järeldada. Igaühel on endal mõistus peas. Ja kui pea ei jaga, siis, nagu öeldakse, jagavad jalad.

Foto 1: Kadri Kadak, SEB Ühispanga 25. Tartu jooksumaratoni võitja naiste arvestuses. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Olga Andrejeva, SEB Ühispanga 25. Tartu jooksumaratoni naiste arvestuse teine. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 3: SEB Ühispanga 25. Tartu jooksumaratoni kuus paremat naist autasustamisel. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix

20 Kommentaarid:

At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

tippsport+dieet on muidugi eriti hull kooslus, naissportlaste triaad vms on termin. Samas pole aga märganud vähemalt (tipp)nais(laske)suusatajatel erilisi viljakusprobleeme - nii kui sport maha jäetaks/vahehooaeg võetakse, on tited taga. Poiree mõlemad lapsed jaanuaris, Andreassen jaanuaris, Disl jaanuaris, keegi veel? Kiire arvutus näitab, et ILMSELT suusasport ei tekita üle ühe kuu püsivaid viljakusprobleeme...

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Imestada on ehk (jätkuvalt) siin selle üle, kuivõrd on mehed naistest üle, füüsiliselt, tavaliselt. Kui mees teeks nii palju trenni kui noor Andrejeva, siis oleks ta meeste tipus, Priitki.

Mis neid huvitavaid artikleid puudutab, siis kui neid pidevalt lugeda, ka nt NYT tervise ja spordi lehtedel, eriti siis, kui keegi on maratonil äsja otsad andnud, siis tekib lõpuks kerge muie suule - elada on ohtlik. Deena Kastor soovitab tänu oma nahavähi probleemile hoiduda päiksest jne jne, elada on ohtlik;)

Neid artikleid ei ole võimalik eriti tõsiselt võtta - selge muidugi, et tipptasemel, kus kombatakse kõiksugu piire, riskib "normaalse tervisega" tegelikult iga inimene, sõltumata soost ja vanusest. Tavaline inimene peaks käima regulaarselt tervisekontrollis, 2 korda aastas vähemalt, EKG ja muud asjad, et oleks pilt kogu aeg silme ees, et ei avastaks hiljem, et näe, haigena poleks sa seda ja seda enam teha tohtinud. Ja käia heade arstide juures, mitte teha asjast rutiin mõlemale poolele.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas saab kaotada?
Vaat see on:1.spetsialiseerumine,2. füüsilised eeldused praktikas-kerget keha on kergem edasi viia,iga vähemkilo annab umbes minutilise edu .See et nad sinust eespool olid ei tähenda veel et neil treenitus või "mootor" parem oleks.
Mitmed plikad, kes minust 3-4 minutit eespool lõpetasid osalevad ka neliküritusel ja elion cupil- rattaüritustel kaotavad tavaliselt 2 tunniga,suusamaratonil 3 ga.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Kõrge egoga meestel käib muidugi see au pihta, kui naistele kaotatakse vastupidavusspordis. Ka ise kaotasin neile kahele naisele, kuid selle üle pole mõtet eriliselt pead vaevata, sest ma pole kunagi aastaringselt ja läbimõeldult trenni teinud. Treenin oma teadmiste põhjal ning vastavalt enesetundele. Erinevalt Sinust, Priit, ei jooksnud need naised elus esimest korda nii pikka distantsi(vähemalt mitte Andrejeva). Ei maksa põdeda nende kahe naise ja mõne kaotatud minuti pärast. Tuleviku suhtes võin ette hoiatada, et rattarallis kaotad mitmele naisele ja vähemalt üle tunni. Aga jällegi...neil on oluliselt parem varustus ja treenitus. Kui tuua maailmatasemel näiteid, siis võiks ju ka maailma 7. mees jooksusprindis seepärast põdeda, et naiste 1. koht jookseb kiiremini. Jooksumaratoni naisterekord on alla 1.20 ning seda tulemust ei löö üle väga paljud mehed, aga tuleb enda mehelikust egost üle olla ning mõelda sellele, et see on rahvasport, mitte tippsport.
Rattaralli kohta nii palju, et maastikurattaga sõidetakse vähemalt 3.40 peale (133km), aga jällegi tuleb ära mainida, et neil meestel on varustus ja treenitus keskmisest tunduvalt parem. Väga palju maanteerattaid jäävad sellistele tüüpidele selja taha. Eks igaüks teab jah, millesse investeerib, kuid selge on see, et kui tahta olla rattaspordis konkurentsivõimeline, siis peab ka varustus päris hea olema (loe: optimast palju parem). Aga eks elu on kõige parem õpetaja. Edu rattarallil!

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Naised on ju pärast sünnitust looduslikku jõudu täis.

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

Multispordis juhtus kord piinlik lugu. Auhindamine on seal kolmes klassis: meeste-, sega- ja naistevõistkonnad, lisaks võistluse üldvõitja. Ning automaatselt oli eeldatud, et üldvõidu võtab meestevõistkond, nii et meesteklassi võitja auhind oli seetõttu klassi võrra kõrgem kui sega- ja naisteklassi võitja oma. Aga üldvõitjaks tuli segavõistkond! Korraldajatest oli tol hetkel tõeliselt kahju, sest auhind oli ka selline, et ümber mängida ei saanud.
Nii et ikka juhtub, et naised võidavad. Mis seal ikka :)

 
At 09:27, Blogger Priit Pullerits said...

e.s-ile
See, kui loetleda mitmeid lapsi saanud tippsportlasi, ei ütle absoluutselt mitte midagi selle kohta, kui paljudel võib olla viljastamisega probleeme. Äkki on neid kümneid, sadu, seega - enamik? Asi on ju selles, et nendest me ei tea, sest nendest ei räägita; räägitakse vaid neist, kes sünnitavad.

Prohvetile:
sellega võin rahumeeli leppida ja saan sellest ka suurepäraselt aru, kui kaotan rattarallis parematele naistele üle tunni. Olgu veel kord rõhutatud: see on ala, millesse ma ei panusta, ja lõppeks võiks ju mul ka olla mõni selline ala, kus ma ei konkureeri esisaja või -kahesaja kohtadele, vaid sõidan seal, kus tõelised rahvasportlased, ja saan tunda seda, mida nemadki. Muidu läheb see blogi siin, kui suured ülemused mul seda siin jätkata lasevad, ikka liiga tippharrastusspordiks kätte ära.

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas Postimehes peab isikliku blogi pidamiseks ülemustelt luba küsima?
Link spordiblogile on Postimehe veebilehe avalehelt juba kadunud, kas esimesed märgid ülemuste rahulolematusest?

 
At 11:23, Blogger Priit Pullerits said...

?
...
?
...
Seivige blogi aadress suusk.blogspot.com

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

see blogi on postimehe üks loetavamaid osi, ei saa aru, miks see ära peideti ?!
Kuidas loetavuse statistika sellele reageeris? pakun, et loetavus on 50% vähenenud?!

 
At 13:36, Blogger Jüri said...

"Koht Tartu jooksumaratoni pikal rajal esisaja lõpus pole ju keskealisele ning keskpäraste võimete ja eeldustega minusugusele inimesele paha tulemus,.."
Tegelikult, selle jutu võiks ära lõpetada. See on put-put-put õnnetuskana jutt. Ei saa väita, et Pulleritsu kehaehitus ei sobiks kestvusjooksu jaoks, et tegemist on keskpäraste eeldustega. Enamik heas vormis olevaid keskealisi mehi on Priidust sama pikkuse puhul ~10 kg raskemad ja see 10 kg rohkem on lihas ning luu.
Muidugi võib nõustuda sellega, et eeldused ei sobi(nud) päris tippu jõudmiseks, aga sellest keskpärasuseni on veel jupp maad minna.

parimat, hea blog.

 
At 14:46, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Jüri Kolk, lohutamast, aga kui tulemus on vaevalt esisaja piiril ja kaotus võitjale minut kilomeetri kohta, siis olgem ausad - siis on tegu keskpärase tegijaga. Mis siis, et enamik jäi minust veelgi tahapoole. See ei tee minust veel mingit tippu.

Aga homse kohta ette nii palju, et siis kirjutan pikemalt heade nõuandjate abiga, kuidas suurtest võistluskoormustest korralikult taastuda.

 
At 14:51, Blogger Jüri said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Võistlen iga nädal 2-3 korda ja ei jõua igal võistlusel esimene olla. Trennida on ka vaja.....Trenn on töö, võistlus-raha!

 
At 11:30, Blogger Unknown said...

JIANBIN0704
adidas wings
iphone case uk
coach outlet
ralph lauren uk
ray ban sunglasses
christian louboutin online
air max 90
louis vuitton pas cher
fitflop clearance
links of london
beats by dr dre
jordan shoes 2015
calvin klein underwear
prada outlet online
beats by dre
swarovski crystal
replica watches
coach outlet
ray-ban sunglasses
ferragamo shoes
michael kors handbags
ralph lauren polo shirts
futbol baratas
fitflops sale
michael kors handbags
juicy couture tracksuit
lululemon outlet
asics
kate spade handbags
air max 2015
longchamp outlet online
tiffany and co
polo ralph lauren
ferragamo shoes

 
At 10:53, Blogger Unknown said...

north face jacket
air jordan 11
true religion jeans
michael kors outlet clearance
louis vuitton handbags
fitflops sale
louis vuitton pas cher
ed hardy tshirts
lululemon outlet
nike store uk
tory burch outlet online
nhl jerseys
marc jacobs outlet
herve leger outlet
cheap canada goose jackets
michael kors outlet store
mulberry outlet
michael kors canada
soccer jerseys
nike uk store
ugg boots sale
canada goose jackets
coach outlet
ferragamo shoes
michael kors handbags
cheap jordan shoes
nike tn pas cher
cheap nfl jerseys
kobe shoes
christian louboutin shoes
the north face outlet
ugg boots
michael kors outlet clearance
fitflop clearance
tory burch outlet
20160812caihuali

 
At 03:55, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
oakley sunglasses
raiders jerseys
jerseys wholesale
kate spade outlet
ugg boots
nike blazer
converse shoes
cheap jordan shoes
ecco shoes

 
At 04:50, Blogger Unknown said...

ray ban sunglasses
nike outlet
air jordan uk
michael kors handbags
ralph lauren outlet
cheap ray ban sunglasses
ugg outlet
jordan shoes
coach outlet
gucci sito ufficiale
20170803

 
At 13:43, Blogger seetha said...

Revealed before that the rising piece of the pie on the apk advertise does not prompt a higher merchant return. The exchange affiliation argued for ApkMarkt more consideration regarding worn tires a week ago.

 
At 05:29, Blogger Nirmal Singh said...

Lucky Patcher

 

Postita kommentaar

<< Esileht