reede, september 26, 2014

Pullerits: Mis rolli mängivad spordis kilogrammid?

No nii, analüütikud ja «analüütikud», annan teile nädalavahetuseks ühe intrigeeriva nuputamisülesande. Loodetavasti avab see veel ühe tahu vastuses küsimusele, miks mu tulemus Tartu rattamaratonil tuli selline, nagu see tuli, aga mitte säärane, nagu mõned mehed lootsid.

Läksin nädal enne Tartu rattamaratoni A&T Spordi kauplusse. Seal askeldas ka Kristjan Oolo, endine suusasprinter, kelle suusakeppi üritas kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu paar talve tagasi Tehvandi rajal Eesti meistrivõistlustel sprindis oma suusaga pooleks lüüa, kui ta endast kiirema Oolo taha oli sunnitud takerduma. (Veerpalu üritus ebaõnnestus, ent jäi videolindile.) Nüüd tegeleb Oolo, nagu te teate, juba aastaid jalgrattasõiduga, ja edukalt. Mullu edestas ta ühel võidusõidul isegi Mark Cavendishi. Ja ajakiri Jooksja avaldas rattaspordile pühendatud osas temaga hiljuti suure intervjuu.

Oolo valmistus A&T Spordi kaupluse hoolderuumis samuti Tartu rattamaratoniks. Ta tõstis ratta, millega plaanis starti minna, lae alla kaalu konksu otsa. Kaal mõtles hetke ja teatas siis: 8,8 kg.

Mul oli kaasas kaks ratast, maanteesõidu Scott ja maastikusõidu Trek. Tõstsin esmalt Scotti konksu otsa. Konks näitas: 9,2 kg.

Tohoh, imestasin, mõne mehe maastikuratas, olgu pealegi laenatud ja amordita, kaalub vähem kui teise mehe maanteeratas.

Siis tõstsin konksu otsa oma Treki. Andis seda ikka tõsta! Kaal mõtles ja siis teatas: 15,3 kg. Vahe Oolo rattaga siiski pisut vähem kui kaks korda.

Oolo sai rattamaratonil 23. koha ajaga 2:37.08. Mul tuli leppida 571. kohaga, aeg 3:11.03.

Küsimus: kui palju võitis Oolo tänu ratta kaalule 8,8 kg ja kui palju kaotasin mina tänu ratta kaalule 15,3 kg?

Teine küsimus: kui palju n-ö tasakaalustab kaalunäitajaid tõsiasi, et Oolo kaalub minust kaheksa kilo rohkem, resp. 80 ja 72 kg? Ehk kokkuvõttes kaalusime kumbki oma rattaga enam-vähem sama palju.

Siit lisaküsimus: kas ja kui palju on kergem vedada endaga kaasas oma keha kaheksat lisakilo ning kas ja kui palju raskem on vedada endaga kaasas sõiduvahendi ehk ratta 6,5 lisakilo?

Palun esitage arvutuste käik (koos valemitega). Head nuputamist!
******
Courthouse Towers, Arches National Park, Moab, Utah, 25. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Priit Pullerits (nr 674) oma Treki maastikurattaga Tartu rattamaratonil. Foto autor: Kunnar Karu
Foto 2: Liidrid kihutamas tartu rattamaratoni tolmaval kruusateel. Foto autor: Karli Saul, Charliemedia/Scanpix 
Foto 3: Lõpuponnistajad Tartu rattamaratonil. Foto autor: Karli Saul, Charliemedia/Scanpix
Foto 4: Mis toimub? Stseen Tartu rattamaratoni ajal. Foto autor: Karli Saul, Charliemedia/Scanpix

85 Kommentaarid:

At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Olen kuulnud lauset, et kilo raskem ratas on sama, mis ise oleks 10 kg raskem. Seda öeldi maanteeratta kohta. Valemit näinud pole, kuigi vaataks, sest ei julge uskuda. Miskipärast siiski on tunne, et sa ise võinuks 10 kilose ratta korral olla 100-200 kohta kõrgemal küll, ilma et midagi muud teisiti oleks teinud.

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Sa ei kaotanud tänu raskemale rattale, vaid "selle tõttu". Tänada ei ole siin midagi. Täna siis, kui elu paremaks, mitte sandimaks läheb.

 
At 22:01, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Priit sul jalad karvasemad kui mul! Pilt nr 1. Aja karvad ära ja
sõidad 100 kohta parememini.

 
At 22:14, Anonymous Nupumees said...

Väga hea ja kasulik teema, mees!
Aga kohe ei oskagi öelda, peab nüüd hakkama nuputama.

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Valemeid ei hakka välja pakkuma, kuid üks asi torkab silma. "Jooksja" lugemine ei ole teravama otsa meestele omane. Nemad loevad - kui loevad - teisi ajakirju.

 
At 23:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit arvab vist, et on kõvaks meheks saanud, on hakanud end Caspar Austa, Kristjan Oolo, Raido Kodaniporgiga võrdlema.

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

TRM rajal, mis kiire nagu rallirada, ei tule ratta kaalueelised nii tugevalt esile. Ratta enda kaal või inimese kaal seal peal on sisuliselt üks sama. See 1 kg ratast ja 10 kg meest on rattapoodide legend, et müüa kallimaid juppe ja rattaid. Samas grupp peab hea olema ja kui grupp on hea, siis on ka ratas kohe palju kergem Üks oluline punkt ratta juures on jooksude ja kummide kaal, see mängib palju olulisemat rolli. Vot selle koha pealt olen ma küll nõus, et 1 kg kummide-jooksude kaalu on 10 kg meest.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Nõustun eelkirjutanuga.

Raskem ratas ei mängi nii suurt rolli, kui arvatakse. Kui sõitja ja ratta kogukaal on sama konkurendiga, siis vahet kuluva energia osas on väga pole. Tekivad erisused jooksuraskuse puhul (raskema jooksuga raskem kiirendada), ratta valitsemine teatud situatsioonides nõuab rohkem pingutust, mis väsitab rohkem, jne. Ehket sõltub suuresti rajast. TRM puhul .. meh.

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Kui mees oled, siis sõidad ja ei mölise. Oled nõrgem - jääd alla. That's it!
Oled joobar - hakkad otsima põhjendusi, rattaid kaaluma jms

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Kristjan Oolo on oma rattaga vaeva näinud. Hoolega valitud komponendid, iga üksiku detaili kaal on teada. Järjekindlalt on töötatud kaalu vähendamise nimel, töökindluses ja mugavuses järgiandmisi tegemata. Pulleritsu suhtumine: ralli tulemas, tehke hooldust! vahetage mingeid juppe, peasi, et kallis ei oleks!

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis seal halvasti on, 12:19? Harrastaja tasemel on asi nagunii 80 % mehes endas kinni. Kevadel sai kogetud, kuidas Jõgeva Rattarallil minust ja mu 300 eurot maksvast rattast tulid 2-3 tuhat maksvate rataste-jooksudega jooksudega mehed mitu head minutit hiljem.
Blogipidaja ratta kaalust rääkides on aga kõik oluline juba välja öeldud - üks asi on see, kui töötav keha on raskem, teine asi see, kui pead seda raskust kaasas vedama ja veerema sundima.
Antud juhul on ikkagi Oolol kindel eelis, väga ei mõjuta ka see, et ratta-meeste kaalud võibolla nulli jäävad. Tuleb ikkagi arvestada, et Oolo on füüsiliselt väga heas vormis ja tõenäoliselt on tal toorest jõudu lihase arvelt rohkem (loe: sõidab saepuru lõikudest hooga ja kiirelt läbi).
Taavi

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

On levinud eksiarvamus, et harrastaja tasemel ei ole varustusel tähtsust. S.t on, aga teisejärguline. Pullerits on ka üks nendest, kes nii (valesti) arvab. Tegelikult on varustusel harrastaja tasemel vähemalt sama suur tähtsus kui kogenud, professionaalsetel sportlastel. Võtame näiteks Nathan käes kantava lambi http://www.nathansports.com/visibility/led-lights/zephyr-fire-100-hand-torch
Praegu on õhtud juba pimedad. Joostes oleks vaja nii teed kui end nähtavaks teha. Meie kauplustes selliseid asju ei müüda. Pead internetist otsima.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Aga PP, küsi ratast tunniks sõita ja asi kohe selge, milleks nuputada.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Ainuke asi mis pimedatel õhtutel rõõmu majja (suusabloogi) tooks oleksid Ohhoota tüdrukud.

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit kui tahad mõelda, eks siis lase edasi:
1) Liikuv kaal (jooksud) on olulisem kui staatiline kaal (keha ja rattaraam)
2)kehakaalust on tähtsam üldise massi ja lihasmassi suhe - sinul ilmselt nõrgem kui Oolol.
3) Kiirel rajal, nagu Tartu Rattamaraton, on lihasjõul ja selle kestvusel suurem osakaal kui üldisel aeroobsel vastupidavusel.
4) Üldvastupidavus - Oolol on kindlasti parem, sest sa oled blogi andmetel palju panustanud suht lühikestel asfaldi distantsidel(~45km), kuid maastikul on sõitmiseks oleks pidanud tegema mahtu otsa. 40km purakas ei kesta võistluses 89km-t, sest adrenaliini näol on "katalüsaator", mis põletab kiiremini. Maastiku 89km tuleks maanteesõiduga võrdluseks korrutada 1,2 kuni 1,5-ga - sõltub sõitja tasemest.

Aga see puht minu isiklik mõte ...

 
At 16:55, Anonymous Vana Ohhoo said...

Nii on, tüdrukuid vastaks isegi.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea, kas keegi kuskil on ka selliseied mõõtmisi teinud, kui palju iga kilo sama jõu juures kiirusele mõjub? Noh et nt 10 kilo on 1 km/h? Siis teaks teada, kas peki näpistamiseks saaks motti.

 
At 18:38, Anonymous Valdu, blogi staažikas lugeja, Abja-Paluoja said...

Priit peab vormis olema. Ajakirjanikud on ideoloogilise võitluse eesliinil.

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

https://www.youtube.com/watch?v=5DRQwKREgvI - siin on tehtud katse

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Kas siis Scanpixi puldipangas tüdrukute pildid otsa lõppend? Ei või olla. Mott läheb ka täitsa alla.

 
At 19:45, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 16:42, väga asjalik ja igati veenev argumentatsioon. Puhas rõõm sellistest, kes siia ikka kvaliteetkommentaare panustavad! Ka mitmed teised on vaevunud korralikult kaasa mõtlema, nagu Taavi 12:34. Aitäh kõigile, kes oma panuse annavad, sest see teema siin puudutab küll kõiki. Kõik pole ju Oolod, kellel laenuks 8,8 kilo kaaluv jäiga kahvliga imeratas.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Palju võitis, palju võitis? Selliseid küsimusi ei lahendata blogis valemitega, vaid TT võistlustel.

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

nii omavahel öeldes on jäiga kahvliga mainer 8,8 küll sihuke pomm, mille afišeerimisest oleks mõistlik hoiduda.

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

eh jopski, nainer ikka.

 
At 21:14, Anonymous Vandersant said...

Rääkige sõbrad ikka eesti keeles, kõik ei ole prohvessionaalsed tsiklistid.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Jäiga kahvliga? N(k)ainer? Selgitad ehk veidi pikemalt rahva harimiseks. Krt, Pulleritsu asjatundmatu hüppamine tehnika asjades ajab tõsiselt närvi!

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Tallinnas ekideni Eesti meistrivõistlustel on TTÜ tudeng Priit Aus teinud energilise, kiire jooksu. 30:31 10 km. /JOOKSUPORTAAL
Kiirem kui Tiidrek Nurme ja kiiruselt üle ka kõigist 5 km jooksjad. Kauna Lemps vaat sellist jooksu hindas ja kiitis.

 
At 00:54, Anonymous Anonüümne said...

Mis kiire see 30+ on?
See selline hilisöine ehalkäigu sörk, lönt-lönt-lönt...
Ja pane nüüd hästi tähele. Kiire jooks algab numbriga 27 või alla selle. Vaat sellist jooksu oleks Lemps hinnanud, jätame meelde.

 
At 09:26, Blogger Indrek Sarapuu said...

Minul pole ka kahjuks mõõdetavaid uurimusi selles küsimuses siia lisada. Tunde pealt lisan, et minusugusel tagaotsa logardil ei ole kergemad jupid suurt kiirust juurde andnud, küll aga sõidu mõnusamaks teinud. Nagu paar korda märgiti, andis see eriti tunda jooksude puhul.
Aga mul on hoopis endal küsimus. Et miks on nii, et ükskõik millest siia postitus ilmub, ujuvad siia mingid jooksuportaali kommid. Kas seal ei lasta kommida või on kettaruum otsakorral vms? Ja miks just siia siis? Või ei tea ma lihtsalt selle siinse foorumi kombeid ja kirjutamata reegleid?

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Nii see oli kui Mustamäe veel noor oli ja aspireeruvad sportlased Vana-Mustamäe nõlva jooksid puuvillased särgid kottikiskuvates dressipükstes. Olid need alles ajad. Vanameister Kaun oma vaikse, kuid ebaharilikult spirituaalse kohalolekuga innustas ümbritsevaid. "Kord koidab päev, mil Eesti ekideni kamanda toob maailmavõistlustelt hõbekarva medali", unistas Kaun. "Minu silmad seda enam ei näe, kuid Suur Tüürimees saab rahul olema".

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Tere, olen A&T Spordi hooldemees-müügikonsultant Heldur-Aavo ja tahan teile pakkuda veel ülesandeid tõestamiseks.
1. Ratas, mille mass on rattapöial ebaühtlaselt jaotunud, on raskem lükata.
2. Ratast, mille mass on rohkem rummis ja kodarais, mitte pöias, on kergem ringi ajada.
3. Erialase kirjanduse andmetel moodustab kuni 50% inimese energiakulust soojuseeraldus peast. Saalomoni mütsid vähendavad soojuseristust 2x. Kui palju pikema maa suudad mütsiga sõita?
Pane pea tööle!
Annan veel teada, et kui tuled ükskõik millisesse A&T esindusse ja esitad ühe küsimuse tõestuse, siis saad 1 ühiku tasuta hooldust (hargi jäikuse seadmine, kummi pingutamine).

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Tõepoolest, miks ei võiks need ülalolevad süütud kommentaarid Jooksuportaalis rippuda? Jooksuportaalis on - käisin vaatamas - kommenteerimise võimalus täiesti olemas. Millegipärast keegi ei ole ole juba kuid kommenteerinud. Võib-olla meelitab kommenteerijaid Pulleritsu blogisse siinne vabameelsem, kohati isegi freewheeling õhkkond. Või tahetakse oma mõtted-arvamused (millest suur osa on siiski kahjuks absoluutne rämps) ilmale tuua tingimata just Eesti vaieldamatult suurimas ja mõjukaimas spordiblogis - kus blogikanded koguvad sageli 100 ja rohkem kommentaari)? Või on mingi muu, teadmata põhjus.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Need on kaunalased. Neid peedistatakse ja kustutakse Jooksuportaalis

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Väikesel eesti rahval ei ole palju suurmehi. Lembit Kaun on üks nendest. Olgem viisakad.
Jooksuportaalis kustutatakse kõiki. Lisaks on seal haige captcha kontroll. Seal lihtsalt ei taha keegi kommenteerida.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

AA püstitas [Aseri tuhamäejooksul, Põlluste ümberpõllujooksul, Kohila mardijooksul, Saadjärve järvejooksul jne] [isikliku tippmargi, tuhajooksu rekordi, maakonna rekordi]. Eelmine rekord kuulus BB-le neli sekundit kehvema tulemusega.
Vaatamata [külmale ja tuulisele, leitsakulisele, liikumatu õhuga] ilmale.
"Alustasin [rahulikult, hoogsalt, koos teistega]", ütles AA Jooksuportaalile.
"5-ndal km-l tundsin, [ et enesetunne on hea, et kõhus pistab] ja [kiirendasin, tegin metsapeatuse]. Vaatasin, kas teised tulevad järgi. [Tulid, ei tulnud, üks võttis järgi]".
"Ei uskunud ise ka, et nii [kergelt, kehvasti, kangelt, hästi] läheb".
"Treeneri soovituste kohaselt võtsin jooksu [kerge treeninguna, tempotreeninguna, soojendusena tulevastes võistlusteks]".
Järgmisena stardib AA [Kütioru maastikujooksul, Rakvere linnajooksul, ...]
Kokku osales kahe distantsi peale nn jooksjat.

- -
Ülikooliõpik "Ajakirjanduse põhižanrid" (1997) räägib "TASSi stiilist". Ameerikas värskelt väljaõppe saanud õpikuautori suhtumine TASSi stiili on, nagu arvata võib, negatiivne. Ei saa võrrelda võrreldamatut, kuid siiski. Parem stiil kui üldse mitte midagi. Varem oli {KGB-l} rohkem stiili, ütleb Jaan Kaplinski. Ja veel: ajakirjanik Paetil läks hästi, sai riigi välisministriks. Ajakirjanik Kašinil seevastu ei läinud. Kuigi temastki paistis juba minister. Mis tähendab, et ajakirjanduses mingit üht stiili parimaks kuulutada on mõttetu.

 
At 14:17, Anonymous Põllumees, põline rikas said...

Vabandan oma piiratust, aga 13:32, mis asi see captcha kontroll on?

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

hirmus tempo. Alla 3m per km

 
At 16:11, Anonymous Arusaamatu said...

Kui väga täpne olla, siis isegi nõksa alla 2:55 per km...

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Jajah, Pullerits sai selle napilt alla 600-se koha sellepärast, et kaalub nii palju, ta ratas on raskem kui teistel ning üleüldse pole asi treenituses vaid süüdi on kõik teised ja kolmandad. Kusjuures on ju lõppkoht ning tulemus tegelikult suurepärased.
Aga minus tekitas üldse küsimuse, kuidas kurat on võimalik takerduda endast kiirema taha (Veerpalu-Oolo väidetav minevikukeiss)?

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Nimelt hakkas Taaramäele häda tegema kõhuhäda.

Näe delfi omad kirjutavad pea sama ulmeliselt nagu JPortaalis

Iisaku jooksu võitis ei keegi muu kui Tiidrek Nurme treeningupartner I Mukunga. Hurraa!!!

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav jah et eesti rahvajooksudel esinev Mukunga pole lihtsalt "meie Mukunga", vaid Tiidrek Nurme keenialasest treeningupartner Mukunga. See tiitel on vist talle aegade lõpuni külge keevitatud. Kui ta juhtuks kuskil väljamaal jooksma, siis eesti meedia tituleerib ta ikka Tiidrek Nurme keenialasest treeningupartneriks. Põhimõtteliselt peaks sihuke asi Tiidrekule piinlikuks muutuma,

 
At 19:02, Anonymous Kõhuhäda said...

Nimelt hakkas Taaramäele häda tegema kõhuhäda.

Loodame et Priidu tudengid midagi säärast ei kirjuta.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Tiidrek tegi rehepappi,
võttis Munga endal' appi
Jooksid kärmelt üles mäkke
Treeningplaan läks päris täkke

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

Berliinis tehti ka rulluisutamises maratonide maailmarekord - 42km 58 minutiga, üle 43 km/h keskmine!! Ja seda veel soolosõiduga!!!

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

See "Tiidrek Nurme keenialasest treeningupartner" on päris geniaalne. Mingi Eestis oleku põhjendus peab ju Eestis olema varrukast võtta. Hakkad Eesti piiripolitseile kokutama, siis nalja ei ole. Nagu näiteks noil Narvas kinni peetud FSB ohvitseridel.
Mukunga tulemus muide, on vist ka Iisaku rahvajooksu uus rajarekord? Vrdl http://www.jooksuportaal.ee/2013/09/esimese-iisaku-rahvajooksu-voitis.html
Vjatšeslav Košelev, nii nagu täna oli ka aasta tagasi "45-aastane vanameister". Kaunis Grete Tõnne on "Enn Selliku õpilane" ja Tatjana Mannima on "pikkadel maadel suusatajana tuntud" jne. Kaisa Kukk on spartalanna jne. Igaühele jagub epiteet! Ja igaühe epiteet erineb teiste omast!

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

10. kilomeetri distantsil võttis oma kuuenda võidu Tiidrek Nurme ajaga 29.47. Nurme järel tuli teiseks Priit Aus, kes jooksis oma isikliku rekordi 30.08. Kolmandale kohale jäi eestlane Allar Lamp,

Tegevuses olid meie mehed, ehk naaši , siis aga hüppas kuskilt välja eestlane Allar Lamp. Jah, siis sedasi on lood

 
At 19:43, Anonymous Läbi häda said...

See on kahtlemata igavene häda kui nimelt hakkas Taaramäele häda tegema kõhuhäda.
Häda häda otsa, see ju täielik hädaorg juba, ohh häda!!

 
At 19:49, Blogger Priit Pullerits said...

Indrek Sarapuu küsib, et miks siin blogis käiakse ja arutatakse, aga mujal mitte. Kui ta vaataks endale otsa ja küsiks seda endalt, äkki see juhatab talle pool vastust juba kätte?

Ega ma muidugi ainult siin ka kirjuta. Laupäevases lehes oli mul koguni neli lugu:

1. mehest, kes pääses Estonialt (tema isa kahjuks mitte) ning kes sõidab Tartu rattamaratoni kiiremini kui mina (eelmine aasta), rääkimata tema vennast, kes lõpetas tänavu esimese 70 sees:
http://www.postimees.ee/2934441/20-aastat-estonia-hukust-isa-kuhu-jai-isa

2. "Ooperifantoomi" proovist, loo peategelasteks 25a Maria Listra ja 33a Hanna-Liina Võsa:
http://www.postimees.ee/2935027/kull-siin-alles-juhtub

3. sellest, mis põhjusel jäid kevadiste eksamitulemuste põhjal koolide pingerea lõppu need koolid, kes sinna jäid:
http://www.postimees.ee/2935119/kool-kukub-kui-opilased-panevad-punuma

4. rabas matkamise elamusest:
http://tarbija24.postimees.ee/2935107/minge-oige-rappa

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäele tegi siis kõhuhäda alguses nalja?
See "eestlane Allar Lamp" on küll näide, mida ülikoolis tuleks kantslist maha näidata - kuidas ei tohi kirjutada.

 
At 20:13, Anonymous Paavel, tühjade silmadega said...

Indrek Sarapuu on kindlasti tore mees, kuid nähtacvasti ei tunneta ta seda "fiinimat biiti".
Jooskuportaali kommid ilmuvad siia sellepärast, et JP lugudes on lihtsalt palju huumorit, nö. peidetud huumorit, sest sealne kirjutaja ise seda huumorina ei võta. Kui sellele JP kommides tähelepanu juhtida, siis kommenaar kaua ei ela. Kuid kuna ka JP-s kirjutatu kriibib eesti kestvussportlase hinge, siis on raske jätta mainimata JP-s ilmunud pärleid. As simple as that
-----------------------------------------------------
Indrek Sarapuu küsib, et miks siin blogis käiakse ja arutatakse, aga mujal mitte.
------------------------------------------------------
Siin on mitu põhjust. Esiteks tegemist normaalse blogiga, kuhu ei ole vaja mingit napakat subskraibimist, siin ei pea sa olema poiitiliselt korrektne, mis on väga suur asi. Kui ikka süda täis, siis kirjuta tibladest või kommaritest. Toon ühe näite. Soomlased on eestlastest 10x rahvuslikumad, nende ühiskond on suletud, kuid keegi neid selle eest ei noki ega narri. Miks eestlased kui rahvus sama nautida ei saa? Pruugib meil väike piuks teha omariikluse teemal kui kogu maailma üldus trukib meid ja hassitab natsideks? Me oleme väike kaitsetu rahvus ja naabrid peksavad meid kui see neile vaid kasulik on. Peale Estonia katastroofi kirjutasid rootsi ja vene meedia kahjurõõmsalt eesti viletsatest meremeestest. Selle peale nad muidugi ei tule, et teatud määral on nemad ise selles süüdi. Mis ma selle lõpuga ütelda tahtsin? Et härra Pulleritsu blogis võid kirjutada valusaid rahvuslikke haikusid kartmata et see mingite noorte tebladest moderaatorite poolt ära kustutatakse. See on suur asi. Võibolla olete märganud et Postimehe arvamusrubriigist kaovad kommid mõne nädala möödudes? Seal muideks on kõige asjatundlikumad kommentaarid. Aga trääsa sulle.

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Olen küll noor ja kogenematu, kuid vaist ütleb mulle et Pulleritsu blogi on ja jääb. Kui eesti riiki ja rahvast enam ei ole, siis PP blogi veel hingitseb eestluse viimase bastionina. Ja nagu Paavel eespool räägib, see ei ole mitte väike asi.

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Kui PP veel aru saaks et meie igatsus Lembit Kauna järele on sublimatsioon oma "paavonurmi" ja "karlljuuvise" suunas, siis oleks blogi IDEAALNE.

 
At 20:44, Blogger Priit Pullerits said...

Kurat, mehed, ütlen ma, see blogi peab olema koht, kus õiged ja eestimeelsed spordimehed saavad kõike ausalt ära öelda, ka siis - ja eriti just siis! -, kui see valus on. Eile näiteks saatsid Eesti aasta isad ja emad välja pöördumise riigikogule ja presidendile, kus ütlesid viisakalt, aga resoluutselt, et mingu nood kanni oma kooseluseaduse pealesurumisega eesti rahvale. Ma kiidan nende pöördumise sajaprotsendiliselt heaks ja avaldan neile tunnustust. Sellest rahvuslikult olulisest asjast saab rääkida siin, meie blogis, aga mis te arvate, kas homomeelsed riigikogus ja sisimas vasakpoolne president ka vaevuvad reageerima Eesti aasta isade ja emade pöördumisele? Vaevalt. Nemad teevad näo, et pole kuulnud ja pole näinud. Ja mis te arvate, kas suurem osa Eesti ajakirjandusest kajastab nende pöördumist? Seni veel märke sellest pole leidnud. Mis te arvate, kas Eesti ajakirjandus, peale Delfi, avaldab advokaat Aivar Pilve kontori analüüsi, mis laseb kooseluseaduse idee auklikuks ja mis valmis juba rohkem kui nädal tagasi? Kui nad seda ei tee, siis mille poolest meie riik erineb Putini Venemaast, kus ka infot valikuliselt avaldatakse ja pilti tegelikkusest moonutatakse? Ja kui see rahva enamusele vastuvõetamatu seadus läbi surutakse, siis mina küll ei julge sajaprotsendiliselt välistada, et Venemaas tuleb hakata avalikult nii mõndagi head nägema ja tunnustama. Sest minu riik, Eesti, laseb sellele, mida siinne rahvas arvab - ja rahvas on selle debiilse seaduse vastu -, kõrge kaarega. I'm really pissed off!

 
At 21:01, Anonymous Abielumees said...

Väga õige, PP. Meil töötab see demokraatia täiesti äraspidiselt.
Õige demokraatia korral, kui tibatilluke vähemus (mõni %) hakkab selgele enamusele ebasündsalt närvidele käima, siis mitte ei ellimineerita enamus(!), vaid ellimineeritakse see hälbega (just hälbega, sest normaalsusest kõrvalekalduv seda on) vähemus.
Meil täpselt vastupidi. Mis toimub siin riigis?!

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Priit oma 20:44 kommentaaris paned sa puhast kulda. Sa meenutad mulle L Kauna; kõhna ja vintsutusi näinud mees, kuid milline vaim - kõva, kompromissitu ja paindumatu. Sellised mehed on maailmale vajalikud.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Et lähme Suure Neegripealiku juhtimisel Venemaale kallale, lööme Venemaa tükkideks, paneme Khodorkovsky või Kasparovi demokraatlikult valitud Moskoovia Vabariigi presidendiks. Khodorkovsky ja Ilves ja Poroshenko pole probleemi ühine keel. Eraldame Siberi. Anname Siberi gaasi ja nafta BP-le ja Exxonile rendile. Eesti saab ka oma osa. SITTAGI ta saab! Neid osasaajaid on hulgem. Näljased poolakad, leedukad jne. Tõesti, oli aeg, kus poolakad-leedukad põletasid Moskvat ja panid troonile oma tsaari. Kusagil anno 1600. Pärast seda on Venemaa hoopis ise Poolat kolm korda jaganud. Meil tasub mõelda, kas on ikka mõtet pead tulle tikkuda? .. Rääkigem parem nendest 49 000 immigrandist, keda aastaks 2020 Eestisse olevat hädavajalik saada. Kes nad on? Kust nad tulevad?

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

21:11 mees mine perse,
sa kultiveerid siin just seda jälki infosõdalaste propagandat. Vaid see jutlustab justkui sooviksid eestlased venemaale "kallale tungida". Kui varem olid eestlaste peremeesteks igasugu saksid, taanlased, poolakad, venelased (juudid), siis täna on "omad mehed". Aga nagu me kõik oleme tunnistust saanud th on häbitu nwo müügimees. me peame kurvalt tõdema ja lootma et ehk koidab kord kunagi ka meie aeg.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Kahju et tänu Indrek Sarapuu sugustele meestele ollakse siin sunnitud avadama oma tegelikku olemust. See võiks siiski jääda vaikselt tahaplaanile, sest tõenäoliselt on siin väikesed kurjad silmad mängu jälgimas.

 
At 21:44, Anonymous Viktorov said...

Jaska oli ka terav mees. Kahju et ta meil kommimas ei käinud
http://www.youtube.com/watch?v=lNarHeaQE_U

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

20:44 on tõesti kullafondi kandidaat

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Märkuseks niipalju, et Dugin pole mingi nurgatagune pilvedes hõljuv jutupuhuja. FSB polkovnik ja Novorossija armee alusepanija Strelkov on Dugini mõttekaaslane ja ideede realiseerija.
Kus on Eesti filosoofid?

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Ära karda, 21:42!
Kui juba praeguses faasis selja küüru tõmbad - ja kui sinusuguseid saab veel palju -, siis pole meil lootustki oma kodus peremeesteks jääda.
Rohkem meelekindlust, vaprust ja selja sirgelt hoidmist!

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

Vana tõdu Priidule vaja jälle üle korrata - TRMil ja ka TRRil, mängib kõige suuremat rolli grupp kust stardid. Võimalus sinusugusel karvajalal ettepoole tõusta on ainult esimesel 5, ok 10 kilomeetril, kui pundid suht koos. Oluline on alguse kiirendus ja suutlikkus sõidu esimeses pooles see ära seedida, teise poole ökonoomitad kogemuse pealt kuidagi ikka ära. See 5..7kg kergem ratas vaevalt, et väga olulist eelist sõidu hilisemas faasis sinu puntides annaks. +Priit, kui sina endale juba 10kilose naineri sebiks, siis mis sa arvad, et sinu taga olevad verekoerad seda niisama pealt vaataksid? Konkurent ei maga!

Tegelikult on rattal ja rattal muidugi tohutu vahe. Omal nahal tunnen seda kõige paremini n. EC-i Kalevipoja etapi rabasirgetel, kus 100kg brutokaalu on ikka väga raske pinnal hoida. Kilud, nagu sina, lähevad nagu linguga visatuna mööda. Ja ära tule rääkima, et võta alla - võtsin - ca.20kilo... siis isegi vahel jalutasin need paar kilomeetrit

 
At 01:28, Anonymous Anonüümne said...

Mis nüüd Priidul äkki? tema ju suur võrdsustamise vastane. Muidugi annab kergem ratas eelise. Kes rikkam, ostab parema ja saab ettepoole. Parempoolne maailmavaade.
Kuustuhat meest rajale ja viimastel pole lootust etteotsa saada. Pole probleem! Kõik ei peagi olema võrdsed. Parempoolne maailmavaade.

 
At 02:47, Anonymous Anonüümne said...

Käisin sõitmas..
Krt, M̨̳̦̺̯̪͙͉ͧͯU̓̄̿̋̍ͣ͏̮̲͎̦̹͕ͅD̸̛͓͇̤̟͇̙̉A͙̼̲͇̍̈́̊ͪ̒ͣͬͯL̶̨̪̹͎͑̇̎ͨ̒͑O̐̎͋̏̔͊͗̚҉͍͖̞̬̻͖̤̙Ī̈̐͊͏͏͚͔͎̠̣̲K̞̭̤̙̤̩̝̠ͫ͂̓̇̄͢!̰̜͇̱̺͙̉̀
Nüüd on ņ̼̩̜̐̾̍̈̀ä̙͈̋ͪ̌̊̐̈̂͟g̭̙͗̽ͤ̐ͤ̆̇̚͞ủ̿͏͍̯̥ ̤̲̳̦͙ͭ̐͋̆͜p̶͎̻̖̞̑ͥ̃͐͌̌o̢͇͎̜̪̳͈̮̚͝r͙͇̯̅ͫ̾́̚͢ͅì̮͚̘̲̕͡ñ̐͑̍͏̜̗̩͎̺̱͠e̸͗̈͛͛̾̿ͮ̿͞҉̪̱͇͖̞͔̱
r̲̲̫̲ͣ̋̂̐̏́̚ǎ̶͓͕̲͕͎̞̻͆̇͌ͥͦ̅͘t̩͔̖̉̊̓ä̸͈̱͖̯̘́̍ͬͩ̚͠s̜̿̈ͨ̈́ͤͯ ̴͈͔̮̲̲͍̬̲̋ͪ̍ͣ̽̇ͬ͞ͅọ̲͇̠̻̗͌͒ͣͫ̈̒̉̂n̴̛̮̖̓ͥ̅̌̔̉͠ ̛̗͖̪͚̙̹͕̭̱̓̉ͪ͠p̶̘̱̗ͣ͞o̗̘̮̦̲̥͚͊̂̑͐ͫ̚̕r̿̎ͨͦ̀̂ͧ̏҉̮̙̬̼̻̳̼͕i̵̫̗̠͈͖̣̝̇ͫ͂̄ͭ͟ň̳̟͉͇ͫ͌ͥ̋͘e̞̻̖͛̊
ja ṣ̺̫̣̉ͣ̓͠͞ä̭͓̀̾̏̆͐ͤ́͢r̷̨͈͙̫̬ͬ̋̑͗ͦ͗̅ͪ̅͘k̹̞̯̣̘͍̬̦̐ͧ̏͝ͅ ͖̦͈̿͂ͭͭ͘o̞̼̪̰̥ͦ̓͋͂ͮ̚ͅn͙͙ͬ͊ͪ͆̅̃̓̆͢ ̯̦̼̹͓̪͔̝̋̐̿̚k̢̢̹͓͓̣̝ͦͨ́ͭa̟͎ͪͪ̂̿̋̉͛ ̔̌͋͜҉̗̹̯̦͡p̧͈͎̠̤͚ͫ͊̒́̂̎̓ͣ͜o̹̘̻̟̻͔̣̮͑̑ͣͯ͟r̛͕̜͚͔̱͐̈́̋͑ͩ͌ͩ̍͝ị̻͉͉̥̻̋́͝n̻̯͊͂͘eͨ̈́͊͑̏̃̚҉̷̺͖͔͕̣̗̭!

 
At 08:17, Anonymous Anonüümne said...

Vanemad härrad ja daamid mäletavad seda küll. Laul Verelilledest ei tule neile üllatusena, sest lugu loodud juba kuskil 1980+. Kõigi austusega JJ vastu peab siiski ütlema et Tõnis Mäe esituses on see palju parem. Joala hääl oli liiga sile, see ei sobinud kõikide laulude esitamiseks. Tõnis laulis seda käredalt, dramaatiliselt. Mul on see mp3 na olemas. Kahju et juutuubis TMäe varianti ei ole. See on oluliselt parem. Ka saade, ehk aranzeering on parem.

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav millise intervjuu oleks Jooksuportaalile andnud Mukunga?

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

"Nice country. Not too hot. I do not like hot. Kenya too hot. Definitely like Estonia. Want to run here."

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

oktoobrist - aprillini kui meil siin külm tuuline ja vastikult niiske, siis Ibrahim arvatavasti veedab oma aja Keenias. Siis pole seal ka nii väga hott. Kõik on kena.

 
At 09:18, Anonymous Assamalla said...

Mehed, ma vaatan te lähete üle softide teemade peale. Kus on teie puutinlikud väärtused?

 
At 09:49, Anonymous Kropotkin said...

Vaprus, julgus, vastupidavus, eesmärgikindlus, karmus, distsipliin - mul on kõik need puutinlikud omadused täitsa olemas. Loodetavasti võtab Padre Pullerits mu oma vennaskonda vastu

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.postimees.ee/2935979/video-septembris-kimbutavad-poolat-sporditormid
Poola teeb spordis kambäkki. Kus on eesti oma? Jalgpalli taotakse meil suured rahad sisse, tulemust aga ei ole ega tule.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Pääsemaks Priidu kamandasse peab sul olema treenitud lihas ja intelligentne mõistus.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Veerpalu seik tundus tarbetu, pigem isikliku antipaatia väljendus kui taustalugu.

 
At 14:41, Anonymous Hämmingus Härra Nilsson, Urrunurruvuti saarelt said...

Oi jumal, jumal, jumal...
Kõikidele muudele totrustele, mis Rootsi kaasaegne sooneutraalne ja lömitavalt pehmostunud ühiskond on viimasel kahekümnendil pakkunud, hakatakse nüüd ka klassikat võltsima. Tule taevas appi!

"Muudatuste hulgas on näiteks see, et Inger Nilssoni esitatav Pipi ei nimeta oma isa enam neegrikuningaks, vaid lihtsalt kuningaks. Välja on lõigatud ka stseen, kus Pipi silmade juures nahka pingule tõmmates "hiinlast" mängib, teatab SVT Nyheter."

Kas see ongi Lõpp..?

 
At 15:07, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, see ei ole Lõpp, 14:41. See on alles Lõpu algus.
Las ma ütlen oma arvamuse siin selgelt ja valjusti ja kartmatult välja: minu arvates on Rootsi loll riik - näiteks Teise maailmasõja ajal toitis just Rootsi fritsude sõjamasinat rauamaagiga, nii et jutt Rootsi neutraalsusest on puhas (ütleme selle otse välja) pask - ja sealsed inimesed on nii silmakirjalikud, et jäle (näiteks ei julge nad tunnistada, mida kõike on teinud Rootsi kunn, nii et sellest söandab ainult rääkida kollane ajakirjandus - erinevalt ausast Eestist, kus pannakse kohe pildid välja, kui Eesti esimese mehe naine midagi teeb, mida taunitakse) ja sealne mentaliteet on nii allaheitlik, et ajab südame pahaks, liiati nagu ütles mulle suvel ka Rootsis äri ajav eestlane, on Rootsi nii pehme, et see ei suuda hoolimata oma suurusest isegi nii kaua vastu pidada, kui suudaks väike Eesti suure karu külje all. Rootsi on tülgastav. Tühja sest Rootsist, kui sel kõigel haigel värgil, mis seal toimub, ei oleks peagi oma mõju ka Eestile. Kahjuks leidub ka meil lolle, kes Rootsi lollustest varem või hiljem eeskuju võtavad - ja vaat see on probleem. See poleks enam Lõpu algus, vaid siis saaks Lõpp ka meie õuel sisse korraliku hoo.

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

15:07 krestomaatiline kommentaar
Rootsi kunniga on küll lugu nii, et see on viimane institutsioon, mis veel rootslasi kui rahvust seob. Vasakpoolsed jms. üleilmastujad ihuvad kunnile hammast. Enamus kunni "libastumisi" on nende sepistatud.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Priit siin kurdab, et ratas kaalub liiga palju. Räägi seda juttu mehele kes sõidab iga nädal 20 tundi 50 kg kaaluva ratastooliga. Millega täpsemalt tegu loe juba siit:
http://tahtejõutuur.ee/

Aeg on rattal kett ära õlitada ja näidata mis puust tehtud oled.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Õnneks pole me Rootsi oblast. Võtame eeskuju kargest idanaabrist. Nemad nimetavad asju õigete nimedega.

 
At 18:19, Anonymous Peter Fart said...

Tänases EPL-s kirjutab Priit Simson pikantseid lugusid:
"1980. aastate suusakuulsus Gunde Svan kirjeldas autobiograafias ilustamata,
mismoodi ta suusk ühisstardiga suusamaratonil ühel tõusul äkitselt järele andis ja konkurendid vallandunud haisu tõttu meetreid maha jäid. Svan lõpetas võidukalt ja vihises läbi finišikoridori ajakirjanikele püüdmatult edasi, kähku tagajärgi peitma."

Mõtlev inimene küsib nüüd, et mis see ikkagi oli. Oli see algeline doping, ebasportlik käitumine, väike nali, paha nali või mis?

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Indrek Sarapuule - sõit sõidetud, rattahooaeg läbi, vat nii! Jalad alla ja pilk suuskadele!

Trekiga sõitjale - selle 13-14kg ratta vahe valem seisneb järgmises arvutuskäigus - kaaluvidina tühjade numbritega tehti sealt boksis moraalselt 1:0 ära. Poleks niisugust palagani läbi pidanud elama ja oleks lihtsalt vajaliku hoolduse saanud, oleks julgenud ennast kindlasti 100 kohta ettepoole vajutada.

 
At 03:44, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:47, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:34, Blogger 艾丰 said...

jianbin1211
tods shoes
bottega veneta outlet online
uggs outlet
links of london uk
replica watches
nike shoes
arizona cardinals
mont blanc
lululemon outlet store
miami dolphins
basketball shoes
cleveland cavaliers
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
michael kors outlet online
salomon speedcross 3
abercrombie fitch
iphone cases
cheap oakley sunglasses
louis vuitton uk
nike huarache
woolrich clothing
celine outlet online
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
oakley outlet online
tory burch sandals
indianapolis colts
soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
ugg boots
snow boots outlet
beats by dr dre
ralph lauren polo shirts
ugg outlet
marc jacobs outlet
hermes bags
baltimore ravens
coach outlet store online,coach outlet store,coach outlet
new orleans saints
nike roshe run
coach outlet store
michael kors handbags
uggs outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht