kolmapäev, september 24, 2014

Pullerits: Suur küsimus rattaspordis – mis saab maastikusõidu võistlussarjadest?

Kas me oleme vaesemad ja kehvemad kui lätlased? Rattaspordist räägin. Ja mitte sellest lähtudes, et Läti mehed (parempoolsel fotol paremal) Tartu rattamaratonilt kaks esimest kohta lõunasse viisid. Aga küllap oleme vaesemad küll. Sest kui meil on seni üks korralik, üleriiklik maastikurattasari, siis lätlastel on neid tervelt kolm. Tehkem järele!

Teemegi. Tasapisi. Uuest aastast, nagu kirjutan täna Postimehe spordikülgedel, meie mahajäämus lätlastest kahaneb. Lisaks Estonian Cupi sarjale, mis varasemast tuntud ka Elioni ja Samsungi nime all, tekib juurde veel üks sari, MTBest. Ja et asi ikka ehteestlaslik oleks, siis kummagi sarja viis etappi toimuvad esialgse kalendri järgi täpselt ühel ja samal päeval ning veel üks etapp kahel järjestikusel päeval ehk samal nädalavahetusel.

Panustasin teisipäeval ja kolmapäeval tunde, et intervjueerida kahe sarja võtmetegelasi. Postimehe kirjutisse mahtus vaid väike osa kogutud informatsioonist, umbes 15 protsenti. (Ajakirjanduses on selline ütlemine, mida õpetasid mulle kolleegid Ameerikas: hea ajakirjanik kasutab ära 10-15 protsenti kogutud materjalist, halb ajakirjanik aga kasutab ära kõik 100 protsenti.) Seega annan teada, et olen sel teemal, mis puudutab kahe sarja tekke põhjusi ja esialgset võistluskalendri koostamist, valmis ilmselt Eesti informeerituimana vastama teie igasugustele asjakohastele küsimustele – ja tunnistama ausalt seda, kui vastust ei tea, mitte spekuleerima ja kuulujutte levitama – ning jagama teile lisateavet ning kas kinnitama või kummutama antud teemal levivaid kuuldusi.

Paljud on oletanud, et põhiküsimus on rahas. Et MTBest sari tekkis seepärast, et pärast Estonian Cupi nimisponsori Samsungi loobumist enne lõppenud hooaega tahtis Estonian Cupi sarja korraldav Pro Jalgratturite Klubi (sportlaste seas kutsutakse lühemalt Proklubiks) hakata etappide korraldajailt sarja üldeelarvesse liiga palju raha küsima. (Proklubi juhatuse liiga Allar Tõnissaar ei osanud öelda, miks Samsung sarja toetamisest loobus; ta ütles, et Samsung saatis enne eelmise hooaja algust ilusa kirja, kus oli palju korealaste allkirju ja milles tänas meeldiva koostöö eest, ja oligi kõik.)

Paneme siin selle, mis puudutab raha, kõik ilusasti kirja, et lähtepunkt edasiseks toetuks kindlale pinnasele. Iga etapi korraldajalt on läinud sarja üldeelarvesse kaheksa protsenti korraldajaile laekunud osavõtutasudest. Niisiis sõltub see summa, mis on läinud ProKlubile Estonian Cupi sarja korraldamiseks, eeskätt osalejate arvust. See protsent oli kaheksa. Pärast Samsungi loobumist soovis Proklubi tõsta lõppenud hooajaks selle protsendi kümneni, aga nagu Tõnissaar mulle ütles, lubasid etappide korraldajad talle seepeale kambaka teha, misjärel protsendiks jäi endiselt kaheksa. Kõik need jutud, et kui varem maksid etapi korraldajad Proklubile 3000 eurot ning uuest hooajast ähvardas summa tõusta 3500-ni, või et Proklubi tahtis senist kaheksat protsenti kergitada 16-ni, on pelgalt jutud, sest esiteks, nagu just kirjeldasin, ei arveldata konkreetsete taksidega, vaid protsentidega, ja teiseks ei ole Proklubi pidanud tuleva hooaja asjus ühegi korraldajaga läbirääkimisi, mille alusel saaks keegi väita ja kinnitada, kui kõrgele toda protsenti taheti kergitada.

Loomulikult tekib siinkohal küsimus, et miks peavad etappide korraldajad pidama ülal katusorganisatsiooni, kes ise ühtegi etappi ei korralda, aga muudkui kasseerib korraldajailt raha. Küsisin Tõnissaarelt, kuhu etappide korraldajailt laekunud raha kulub. Ta ütles, et reklaamile, PR-le, auhinnafondi, produktsioonile (kokkuvõtvad saated, lõppenud hooajal näiteks Delfis), asjaajamiseks sarja toetajate ja Eesti Jalgratturite Liiduga jne. Ta kinnitas, et raha kulutamise ja sarja üldeelarve kohta on tal kontoris korralik Exceli tabel.

Jah, Tõnissaar möönis, et aastate jooksul on ta etappide korraldajatega murdnud piike, millele tasub raha kulutada ja millele mitte. Ta tõi näiteks, et mõned korraldajad on avaldanud arvamust, et sarjale reklaami teha ei maksa, sest kes osaleda tahab, see teab nagunii, kuhu ja millal kohale tulla.

Ent see teema pole nii lihtne, nagu kõrvalt vaadates paistab: arvestades, kui palju on igasuguseid massispordiüritusi, mis kõik võitlevad ju võrdlemisi piiratud arvu inimeste pärast – on ju selge, et Eestis on välja kujunenud enam-vähem kindel seltskond, kes tuleb starti, ja see seltskond on kümneid kordi väiksem kui too seltskond, kes ilmselt mitte kunagi starti ei tule –, siis selleks, et sa oma üritusega üldse pildil püsiksid, et inimesed, kes sinu üritusel on osalenud, ühel halval päeval su üritusele käega ei lööks (sest nad on seal juba näiteks kümme korda käinud ning see ei paku neile enam midagi uut ega põnevat) ja mõnda teist üritust ei valiks, tuleb ennast näidata, ennast tutvustada, endast rääkida ja teisi endast rääkima panna. Vaadake näiteks Tartu rattamaratoni massiivset reklaami: raske oli kellelgi Tartu rattamaratoni mitte märgata ning mitte järeldada, et see on üks kõva ja äge üritus, kus äkki peaks ise ka järgmisel aastal rajale tulema, kas või lühikesele matkadistantsile, kui pikka sõita ei jõua.

Kui keegi jätkuvalt kahtleb, kas Proklubist on ikka mingit kasu olnud, siis tsiteerin siinkohal erapooletut Indrek Kelku, Klubi Tartu Maraton juhatajat: «Tõnissaar ja kompanii on teinud väga head turundustööd, sõlminud Estonian Cupi hästi toimivaks sarjaks. Selle koha pealt peab au andma – see ei ole lihtne töö.» (Huvitav fakt: Tõnissaar tegi aastaid tagasi ka Tartu rattamaratonile ettepaneku Eesti maastikuratturite sarjaga liituda, aga Kelgu sõnul ei näinud ta sel mõtet, sest Tartu rattamaraton on võrreldes teiste rattamaratonidega liiga teistsugune võistlus.)

Niisiis, tulevast aastast läheb lahti konkurents kahe maastikurattasarja vahel. Mingit leppimist siin ei tule, seda kinnitasid mulle mõlemad osapooled, sest eri allikate sõnul on tuli Proklubi ja etappide korraldajate vahel tuha all hõõgunud vähemalt kaks, kui mitte lausa viis aastat.

Kui pärisin eile, teisipäeval Caspar Austalt (fotol vasakul), maastikuratturite sarja viiekordselt üldvõitjalt, kumma sarja kasuks tema otsustab, siis teile, kes te äkki soovite oma kalendrit Austa plaanide järgi sättida, ei saa ma kuidagi abiks olla. Ta vastas mulle: «Keegi ei viitsi praegu veel uuele hooajale mõelda. Sõidame kõigepealt selle hooaja lõpuni. Eks talvel on aega mõelda.»

Lõpuks kasulikku infot!

MTBest sari 2015
3. mai - Mulgi rattamaraton
17. mai - Tallinna rattamaraton
6. juuni - Rõuge rattamaraton
21. juuni - Rakvere rattamaraton
4. juuli - Rakke rattamaraton
25. juuli - Elva rattamaraton
8. august - Otepää rattamaraton
22. august - Alutaguse rattamaraton

Estonian Cupi sari 2015
3. mai - Vooremäe rattamaraton
17. mai - Kuusalu rattamaraton
6. juuni - Alutaguse rattamaraton
5. juuli - Rapla rattamaraton
25. juuli - Tartumaa rattamaraton
8. august - Kalevipoja rattamaraton
5. september - Jõulumäe rattamaraton
******
The Organ (in the middle) and Courthouse Towers, Arches National Park, Moab, Utah, 25. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Pühapäevase Tartu rattamaratoni stardi ootel Tehvandi staadionil. Foto autor: Karli Saul, Charliemedia/Scanpix
Foto 2: Mõned mehed ei põlga Tartu rattamaratoni väärikalt läbida. Foto autor: Karli Saul, Charliemedia/Scanpix
Foto 3: Pühapäevase Tartu rattamaratoni start Tehvandi staadionil. Foto autor: Rein Säinas, Valgamaalane/Scanpix
Foto 4: Neljameheline juhtgrupp keerutab Tartu rattamaratoni kruusateel tolmu üles. Foto autor: Karli Saul, Charliemedia/Scanpix 
Foto 5: Raido Kodanipork (nr 11) vedamas kaaskondlasi üle heinamaa. Foto autor: Karli Saul, Charliemedia/Scanpix
Foto 6: Pühapäevasel Tartu rattamaratonil elavad Elva külje all Alges Maasikmetsa finišiheitlusele kaasa tütar ja abikaasa. Vasakul legendaarne Malle Elvet. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix 
Foto 7: Neiud naudivad päikest Tartu rattamaratoni lõpualas ja ootavad... Foto autor: Karli Saul, Charliemedia/Scanpix
Foto 8: Caspar Austa lahkub pühapäevase Tartu rattamaratoni autasustamiselt järjekordse auhinnaga. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

132 Kommentaarid:

At 10:17, Anonymous indrek said...

Postimehes ilmunud artiklist jääb mulje et peapõhjus lahkuminekuks oli vanade tegijate vastuseis uute etappide sissetoomisele. Kui nii, siis ma pakuks et nende võitlus on hukule määratud. Igasugused uuendused on ka muudes valdkondades alati tekitanud teatud ringkonnas vastuseisu, aga ma ei tea ajaloost ühtegi näidet kus vanameelsed ka pikas perspektiivis peale oleks jäänud. Lühikeses perspektiivis segadust aga külvavad küll.
Ma ise arvan et võtmeks saab siin just PR, mis on Proklubi tugevam külg. Kui nemad suudavad talve jooksul veenda tippe nende sarjas sõitma ning nad selle infoga sponsorite juurde lähevad, siis tuleb neile ka suurem reklaamieelarve, selle järel aga ka rahvamassid. MTBest'ist saab siis pigem konkurent Marimetsa Kapale.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuidas mõlemas sarjas on Alutaguse maraton. Kas Alutagusel ei suudeta ka omavahel kokku leppida?

Kalju

 
At 10:51, Blogger Priit Pullerits said...

Kalju, Alutaguse maratonil on kaks eraldi korraldajat. Üks on Jõhvi ja teine on Alutaguse klubi.

 
At 10:51, Anonymous Margus said...

Hr Pullerits, mis ütleb hea ajakirjandustava mõlema osapoole ära kuulamisest? Hetkel ei ole loos sõnagi MTBEST poole arvamusest. Kas kõik ikka on nii nagu hr Tõnissaar väidab? Võib-olla tuleb teiselt poolt midagi huvitavat juurde, aga võib-olla ka mitte.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Ma pakun, et mõlema sarja "põhikirjas" on olemas kenasti sõnastatud eesmärk: suurendada ala populaarsust, kandepinda, taset jne. Aga tegelikult on lihtsalt järjekordne Oru Pearu ja Andrese kemplemine. Kes sellest ühel päeval toimuvatest üritustest võidab?

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Kas võib öelda, et Tõnissaar tegi strateegiliselt väga lihtsa vea? Ta tahtis lüüa 2 kärbest ühe hoobiga aga lõi mööda ?

Ta pakkus välja rotatsiooni: mõni vanem etapp kaob aastaks-kahest sarjast, et teha ruumi uuele toimumispaigale, ning tuleb seejärel sarja tagasi.

Ta tahtis teha 2 uut etappi, et ei oleks tüdimust.

Ja

Küsisin Tõnissaarelt, kuhu etappide korraldajailt laekunud raha kulub. Ta ütles, et reklaamile, PR-le, auhinnafondi, produktsioonile (kokkuvõtvad saated, lõppenud hooajal näiteks Delfis), asjaajamiseks sarja toetajate ja Eesti Jalgratturite Liiduga jne.

Ta tahtis rohkem raha, et reklaami teha.

Oleks ühe kärbse löömata jätnud, oleks ilmselt elu edasi läinud ?

VÕi mis.

B-to

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Tuleks teha veel kolmas sari. Selline kus kõik etapid toimuksid Tallinnast maksimum tunnise autosõidu kaugusel! Kõige tüütavam ei ole mitte aastast aastasse samad rajad vaid see nõme autosõit võistlustele ja tagasi. See väsitab, raiskab olulisema osa päevast ja eks see ökoloogilise jalajälje tekitamine paneb ka juba mõtlema. Protolle vaadates on enamus sõitjaid naguinii Tallinnast ja Harjumaalt, seega huvilisi oleks kindlasti.

 
At 11:15, Blogger Priit Pullerits said...

Margus, kuulasin teise poole esindajaist ära tervelt viis, igaühega rääkisin vähemalt veerand tundi, pigem siiski lausa pool. Siin nimekiri neist, keda usutlesin:
Ain-Ivar Tupp (Rõuge);
Jüri Voodla (Tln);
Enno Eilo (Rakke);
Neeme Ernits (Otepää);
Veiko Šmidt (Mulgi).
Eile rääkisin Allar Tõnissaarega umbes pool tundi, võtsin kõik etteheited, mida eelloetletud viis meest tegid, ning käisime need läbi, ning pärast seda rääkisin veel Ain-Ivar Tupiga neist asjust, millele Tõnissaar vastuväited andis.
Nii et reporteritöö on minu arust olnud küll põhjalik ning minu südametunnistus on rahulik ja puhas, et ma ei ole kellelegi liiga teinud.

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Miks selleks eraldi sarja on vaja- kombineeri parem võistlusi, mis jäävad Tallinnast 1h autosõidu kaugusele- Marimetsa Kapi, Kõrvemaal on kaks võistlust, Jõelähtme maraton, Kodasoo-Ruu sõit, KoMo sõit, Saku100 jne. Võistlusi kus osaleda on sitaks, ainult vali- mingit sarja pole vaja.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Tubli oled muidugi, Priit! Inimestega tulebki suhelda!
Ainult see teema ja taust pole juba tükk aega mingi uudis. Vähemalt rattamehele. Kui seda tuha all tegelikult aastaid hõõgunud jama oleks varem arukalt kajastatud, saaks vist kindlasti 2015 parem kalender kokku. Praegu on su jutt paraku nagu piibliloost : Miks tappis Kain Abeli? Sest too rääkis vennale vanu anekdoote....

katsu ikka sündmuste eesliinil püsida! Siin mahajäämist lisanduva vanusega ei õigusta....

 
At 11:36, Blogger Priit Pullerits said...

11:24, ajakirjanduses saab asjust kirjutada siis, kui midagi juhtub. See, kui mingid mehed pole millegagi rahul ja isekeskis mingeid mõtteid hauvad, ei anna alust veel mingiks tuumakaks looks. Näiteks: ma võin ju öelda, et kavatsen osta uue ratta, aga rivaal ütleb, et on kuulnud, et ma olla öelnud, et ei ma osta ühtigi - no mis loo sellest saab? See oleks ju mõttetu õhu võngutamine. Aga kui ratas ostetud, vaat siis on tegu tehtud, siis saab küsida, et kust raha sain, mis vana rattaga teen, kes soovitas just selle ratta osta, kui palju allahindlust sain - siis on, millest kirjutada, sest ajakirjanduse aluseks on ikka faktid, tõsiasjad, mitte soe õhk, mis inimeste suust verbaalsel kujul väljub. Sama nende sarjadega: ajakirjandus võtab selle teema jutuks siis, kui on, millest kinni hakata, kui on midagi juhtunud/juhtumas. Nüüd on, varem suurt polnud. Loodan, et suutsin seda selgitada.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Lgp. Priit, Me lugesime Teie loost Hr. Tõnissaare versiooni. 10.51. kommentaar heidab ette, et loos pole kajastatud vastaspoole seisukohti.
Teie väidate vastu, et Te olete suhelnud vastaspoolega ja et Teie reporteritöö on eeskujulk.
Aga meenutaks nüüd, et etteheide oli, et oma loos Te ei avalda ju vastaspoole seisukohti. Tähtis on mulje (ja ka sisu) , mis paraku tundub (ja mainitud loos on) kallutatud.
Ei tea Teie eesmärke, eeldan et hetkel on soov kütta üles intriigi kommentaarides ja veidi hiljem tulla välja uue looga, mis valgustaks lisainfoga Teie reporteritöö tulemustest ka vastaspoole seisukohtadest - kas sain õigesti aru?

 
At 12:01, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, te ei saa õigesti aru. Kinnitan, et olen antud olukorras erapooletu ja neutraalne ja sõltumatu, sest ma ei osale ise ühelgi rattamaratonil (v.a TRM).
Paljud nn vastaspoole seisukohad olid sellised, millesse on kerge takerduda ning mis põhiteemat vaid hägustaksid. Seetõttu ei hakanud neid siin välja tooma, sest ei ole mõtet keskenduda kärbeste tapmisele, kui toas kihutab ringi pasknäär. Palun vaadake ka mu lugu Postimehes, võtke siin ja PMis avaldatud materjale ühe komplektina, sest nagu siin sissekandes ütlen, siis täiendan mõne aspektiga PMi lugu.

 
At 12:02, Anonymous Margus said...

Hr Pullerits, selles ma ei kahtle, et te kõikide osapooltega olete suhelnud. Probleem selles, et loos ei ole seda näha! Või ei oska ma lugeda?
Mind tõsiselt huvitab mis teine pool arvab. Teema on nii üles köetud, et poolik käsitlus on lausa rusuv!

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

"Hea ajakirjanik on surnud ajakirjanik", öeldakse mõnedes palavama kliimaga riikides. See selleks.
Rattaspordist suhteliselt kaugel seisva inimesena jääb mulle arusaamatuks milles on probleem. Loomulik, et uusi võistlusi tuleb juurde. Loomulik, et kõik need ei mahu ühte sarja. Vastupidiselt autori väidetule kujuneb mulje, et tegu on just "mõttetu õhu võngutamisega".

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit, palju Tõnissaar maksis? Ehk mis su taks on?

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Tõnissaar ei maksa isehakanud amatööridele. Äriteema käsitlemine käib muidu väga heale nädalalõpulisade ja kuukommentaaride kirjutajale Pulleritsule selgelt üle jõu. Äri on äri. Viie korraldajala etteheidetel Tõnissaarele pole jõudu. Dr Tupp on tore mees, kuid Ain-Ivari üritused ei skaleeru. Alustas meeste vedamisega Tšehhi väikese bussiga. Võngub ikka oma heal juhul saja-paarisaja osavõtja tasemel. Lumepalli veeremapanekuks, tõelise mahu kasvatamiseks - et osalema tuleksid tuhanded, mitte kümned, on vaja ärijuhti, mehi nagu Tõnissaar. Kasvu on vaja ka panustada. Indrek Kelk saab sellest aru, sest Tartu maratonil on seda suudetud. Paistab nii, et kujuneb kaks sarja - massisari ja nišisari. Ja mis on selles halba? See on ju tore.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

12:23 - olete oma faktidest pimestatud ja ülejäänute faktid ise ära pimestanud :) Oleks paras aeg enda nimi ja üritustega seotus ära märkida..

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

to 12:23. Haanja100 oma 500 osalejaga on vist piisav tõestus (sh on 500 ka piir, üle ei luba looduskaitsjad)? Osalus sõltub ka formaadist ja seda kui nt H100 laadsele suudetakse 500 täis müüa näitab vist ärilist taipu ka. Nishi üritused (nt Rõuge Tuur, H100 jala jne) ei saa kunagi olema massiüritused.
Aga kokkuvõttes pole see ka oluline, sest ärimehed oskavad vahel ka asju uppi keerata. Kumb on olulisem - kas käive või kasum? Mida keegi taga ajab ...

 
At 12:43, Blogger Priit Pullerits said...

12:03, ainuüksi sellise küsimuse esitamine on solvav. Kuid püüan kõigest hoolimata hoida siin väärikat joont ja edastan, mis Tõnissaar ütles, kui tema poole pöördusin: "Ohh jumal, ma mõtlesin, et see asi ei jõua meediasse."

Palju parema meelega vastan Margusele, kes on oma nõudmistes asjalik ja ei hakka solvama. Margus, võtsin kokku vastaspoole etteheited, kui Tõnissaarele helistasin, ja need on siin:

- etappide korraldajad soovivad endale sarjas suuremat otsustusõigust;
- Proklubi tahab sarja kujundada rohkem tippudele mõeldud võistluseks (distantside pikkuse ja raskusastme poolest);
- Proklubi dikteerib liiga palju etappide korraldajatega sõlmitud lepinguid;
- Proklubi tahtis sarja etappe liiga tsentraliseerida, neid liiga ühesugusteks teha;
- Proklubi nõudis etappidele korraldajatelt uuendusi ja muudatusi ning soovis viia etappide korraldamises sisse rotatsiooni;
- Proklubi reserveeris uue hooaja kalendris kuupäevad, aga endal polnud veel selge, kes mis etappe korraldama hakkab;
- tekkisid vastuolud kogu sarja sponsorite ning kohalike etappide sponsorite kaasamise vahel.

Nagu näete, siis Tõnissaar on juba vastanud paljudele neile etteheidetele, mistõttu mul ei ole ju mõtet pilduda etteheiteid üles lihtsalt sellepärast, et keegi on neid teinud, vaid mul on arukas kuulda ära mõlemad pooled ning siis, kainet mõistust kasutades otsustada, kelle jutt tugineb faktidele ja kes niisama tolmu keerutab, ning jätta välja need etteheited, milles pole asjalikku sisu.

Veel kord, olen selles vaidluses erapooletu. Mis muidugi ei tähenda, et kogu see vaidlus ei oleks mulle põnev jälgida - nagu teilegi.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Seda Tõnissaare lauasahtlis olevat Exceli tabelit oleks huvitav näha:) Ma pakun, et selliste sponsorite nagu Elion ja Samsung sponsorlusest jagus ilusasti nii reklaamile, kui ka igast muudeks toimetusteks. loomulikult käis etappide koraldajatele närvidele, et nad pidid 8% lisaks ära maksma.

Olen veendunud et Proklubi eelarvest suur osa tuleb Estonian cupi korraldamisest, ehk otseselt sõitjate taskust. Miks mina sõitjana pean seda klubi sponsoreerima?

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Tupp on ise tunnistanud, et tema üritustele tihti paneb omalt poolt raha juurde, mitte üritus ei too raha sisse. S.t üritused ei ole kasumlikud. Ka nii võib tegutseda, kui on lisa tuluallikaid. Samuti niši ärimudelis polegi midagi halba. Kuid samas nišistrateegiaga võib kergesti püksata jääda. Hoiatavaks näiteks on Mulgi maraton (jooksumaraton), mis see aasta osalejate vähesuse tõttu toimumata jäi. Kuigi on tegu super maastikuga. Eesti harrastusspordiürituste maastikul on oma 3-4 suurt tegijat: Indrek Kelgu tiim, Rakvere Ööjooksu tiim, SEB Tallinna maratoni tiim. Ärimaailma loogika on, et suured riisuvad koore. Mille poolest MTBest konkurendist kavatseb eristuda? Kerge see ei saa olema. Alustades juba nimest. Eesti müüb ikka vist paremini eestikeelne nimi.
12:23

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Proklubi eelarve tuleb Proklubi toetajatelt. Kui tahad täpsemalt teada, vaata logosid riietel:)

Proklubi liige

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldis väga seitsmes pilt :).

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin, leidsin vähemalt 5 sama sponsorit.

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Piltide peale on Priit meister jah. Palju aitab kindlasti asjaolu et Skänpiksiga head suhted

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu blogi puhul väärib äramärkimist, et Pulleritsu blogikanded genereerivad kergesti 50-60 kommentaari, paljud ka üle 100 kommentaari. Seda kolme regulaarse blogikande juures nädalas. Aastas üle 140 blogikande. Muud harrastusspordiblogid ja -portaalid seevastu saavad lugejatel parimal juhul mõned vastukajad. Seda vaatamata aastaid kestnud ponnistustele. Mõned üritajad on üldse rätiku ringi visanud ja kommenteerimise kinni keeranud või blogimise lõpetanud. Pullerits owns this game.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Õige jah, Eestis on mitte 3 vaid 4 suurt tegijat (tähestiku järjekorras):
- Klubi Tartu Maraton (suusamaratonide kunn)
- MTÜ Spordiürituste Korraldamise Klubi (jooksumaratonide kunn)
- Pullerits (spordiblogide kunn)
- Ööjooksu tiim (meelelahutuslike harrastusspordiürituste kunn)

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Seal käib "andmine":



 
At 14:38, Anonymous Kaidi, kaunis naisterahvas said...

Ühinen täiesti arvmusega
Pullerits owns this game.
Eks teisedki oskavad (midagi) kirjutada, kuid Priidus on see müstiline ekstra - hoog, karisma, asi mille kohta ameerikas öeldakse expertise, julgus, pealehakkamine, ja lõpuks - magnetism.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Spordiblogide kunn on vähe. Lisaks veel arvamusvabaduse lipulaev. Teised peedistavad ju kommijat kõiksugu kuseste captchadega.

 
At 14:48, Anonymous Margus said...

Tänan vastuse eest hr Pullerits. Samas ma ikkagi ei mõista, miks loos ei võinud olla konkreetselt tsiteeritud vastaspoolt (isikuliselt siis keda iganes sealt). Lugu jätab hetkel natuke ühepoolse mulje. Aga tõenäoliselt on asi lihtsalt selles, et ma ei tea ajakirjandusest midagi ja no ega ei tea tõesti, või ei saa aru lihtsalt.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Indrek Kelk vaatab kõrvalt ja muheleb pihku. Lugege marathon100.com-st Tartu Linnamaratoni plaanidest - need ei ole väikesed.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Marathon100 on väga piinlik veeb.
Esiteks kujundus on täiega puusse,
Teiseks reklaame täis,
Kolmandaks on ta tupik - kommentaare 0,
Neljandaks nimi, eestikeelsele veebile marathon nimeks panna? lapsed arvavad et mida rohkem välismaa sõnu, seda uhkem.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Edukate ise-tehtud meeste top on siiski
Pullerits
Karu
Vähi
Pohlak

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Oma valitud tegutsemisalal konkurentidele isegi mitte 5:1 või 10:1 ära teha, vaid 100:4 (või 100:0) - mis on jub absoluutne domineerimine - peame silmas siis kommentaaride arvu - on väga harva leitav tulemus. Seetõttu on Pulleritsu lisamine Armin Karu Pohlakuga samasse ritta täiesti õigustatud.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Kas teate mõnda blogipidajat, kes PP-ga blogipidamises võistlust peab? Kas anonüümsete kommentaaride hulga või klikkide või mingis muus osas? Ei ole nagu kuulnud, et selliseid blogipidajaid olemas oleks ...

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Pole ju mõtet võistelda. Kaotad niikuinii. 400:0

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

16:29, nagu eespool öeldud, Pullerits owns this game. Marju Lauristinil oli hea silm.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit seisab küll väikerahvaste õiguste kaitsel. Sellest hoolimata et vennaskonda kuulub. Või mängib mitmekordset mängu?

 
At 16:51, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Priit!

Kuhu on ohhoota tüdrukud jäänud? Ära hoia meid kuival mees!
Eesti blogi maastikul saaks Priidule kannale astuda ainult see mees, kes oma blogis järjepidevalt Ohhoota tüdrukuid kasutaks. Ma tean mida räägin.

Kujutage nüüd ette, et olete rattamaratonil ja TP-s pakuvad süüa-juua Ohhoota tüdrukud.

1. Kas paned täie pasaga mööda?
2. Ei ma ei pane täie pasaga mööda, vaid aeglustan ja võtan juua.
3. TP-s tulen ära maha, et tüdrukutega juttu teha ja õhtul nendega Diskole minna.

 
At 16:54, Anonymous Joakim said...

Loodad liiga. Ohhoota tüdrukud karvaste jalgade kaenla-alustega isastega küll linna peale ei lähe.

 
At 17:33, Anonymous Rene said...

Ühes sarjas 7 ja teises 8 etappi. Ja inimestel mure, et ei pääse kõikidele etappidele. Tehke siis nii, et on 15 etapi koondarvestus ja arvesse läheb nt 10 paremat tulemust.

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Hea ajakirjanik mõistab kasutada 15% taustainfost, et maha saada spordiartiklikesega, millise prossaga aga andekas kirjamees toimetab?

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Seltsimees kommijatel on õigus. Tunneb puudust Ohhoota tüdrukutest. Olgu neil või karvased kaenla-alused. No differens

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Kui kaheksast vanast korraldajast on nõus kuus oma sarja tegema, siis tuleb neile pöialt hoida, et jäävad "suure turundaja" kõrval ellu.
Saab näha, kumb sari 2016 hooajal tegutseb.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Siis kui Pullerits täie lauluga finiširuudustikku tormab, on konkurendid alles kusagil behind the curve.

 
At 19:36, Anonymous Jurist said...

Sarjade võistluskalendreid vaadates on näha, et mõlemas on Alutaguse rattamaraton (erinevatel kuupäevadel). Kellele siis nimetuse Alutaguse rattamaraton kasutamise õigus kuulub. Soovitaks intellektuaalomandi asjad juristi abiga juba ennetavalt selgeks teha. Muide, MTBESTi partner Sportos keskkond kasutab Endomondoga väga sarnaseid ikoone - litsents ikka on?

 
At 21:35, Anonymous Advokaat said...

Alutaguse rattamaratoni on korraldanud alati Jõhvi rattaklubi liikmed. Järelikult kuulub nimi neile.

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Alutaguse nimi on jõhvipoistele antud laenu peale kasutada suusameeste poolt, asi läheb vist kohtusse, aga õiglus võidab. Raudpolt

 
At 22:01, Anonymous E. Uusküla, Vana-Pääsküla, Harjumaa said...

Kas see Obama "Global ISIS Response" ei tuleta natuke Brežnevi aegu meelde? Priit on poliitinformatsiooni külje blogis täiesti unarusse jätnud, kuhu see kõlbab?

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

Loodan, et blogipidaja annab andeks, et ei lähe käesolevaga teemasse, kuid kuna ka PP on sel teemal (kuidas Eesti sporti uueks luua) avalikult sõna võtnud, siis vast maha ei lüüa.

Kas siit koidab Eesti spordile suur šanss?
Petter Northugi ähvardab Norra koondisest väljaviskamine.

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Jätame maratoni Jõhvi meestele, aga milleks on eesti keeles ilus sõna "rattasõit". Miks siis seda ei passi kasutada? Alutaguse maastikusõit. Või lihtsalt Alutaguse rattasõit. Sama nähtus, mis Henry-Kennethid jms värdvõõrnimed.

 
At 23:01, Anonymous Jaak Külma said...

Nüüd kus talved kesised ja Alutaguse suusamaratoni korraldamine on kahtluse all, on Alutaguse suusaklubil vaja uusi väljundeid. Sellest ka MTBest sarja maraton.

 
At 00:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sul on suusaliidus käpp sees ja sa oled uuriv ajakirjanik. Palun uuri, miks suusaliit annab eesti meistrivõistlustel alaealistele auhinnaks energiajooke, mille müümine alaealistele on seadusega keelatud. Kas red bullilt saadav nuts kaalub üles laste tervise ja on väärt seaduserikkumist?

 
At 00:34, Anonymous Anonüümne said...

Eks sellepärast, et ESL usub dopingusse. Ja noort põlvkonda on vaja varakult kasvatada. Loogilised auhinnad. Everybody knows. MTBest nime juures veel seda, et reklaam ei tohi olla eksitav. Samuti tuleb järgida head kaubandustava. Oma kauba parimaks kuulutamine ei ole hea tava. Vähemalt peavad siis olema sõltumatu osapoole ekspertiisid vm objektiivsed võrdlusandmed. Dr Tupp ei ole tõendeid MTBest sarja "parimaks olemise" kohta esitanud. Veloclubbersi foorumis väidab, et sarja tunnusjooned olevat üldse veel lahtised.

 
At 07:59, Anonymous Anonüümne said...

00:05 väga asjalik küsimus
Just sedalaadi "sokk suhu" asjad tuleb avalikkuse ette tirida.

 
At 08:48, Anonymous Anonüümne said...

Praegusel märjal, ent emotsionaalselt kuumal ajal on poliitinformatsiooni levitamine väga aktuaalne. Ootame vastutuse võtmist.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

AAA, igav teema. Lähme edasi mehed. Anname tuld määrdunud pleekinud punastele ja nende sabadele.

Padueestlasena ja vana saksa orjana on MTBest väga broo nimetus mis sümboliseerib MTB-d ja Eestit. Igasugune tõlgendamine suunas MTParim on anglitsism ja ei peegelda meile omast eestlaslikku orjameelsust ning sokk suus olesklemist ja pudelipõhja vaatamist.

 
At 10:42, Anonymous Kalle, kapitalistide ori said...

Küsimus: Mis meid päästaks selg küürus ja sokk suus olemisest?
Vastus: asumine võitjate poolele.

Kust saab Puutini pildiga T-särgi? Ameerikas kannavad sellist Hollivuudi filminäitlejad. Paned selga ja tunned kohe, kuidas eneseväärikus, vaprus, sihikindlus mühinal kasvavad.

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Postimees ei avalda suurte reklaamiandjate huve kahjustavaid materjale.
Seltsimees Obama oma kõnes andis täpse määratluse käesoleva perioodi kolmest peamisest inimkonna vastasest: 1. Ebola 2. Venemaa. 3. ISIS.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Puutini pildiga pole vast siin mõistlik valik.

aga miks ei? Mis minuga juhtuks? siin Eestis? Noored vene kuked jalutavad igast CCCP särkide ja jms. vabalt kaubanduskeskustes ringi. Mis see Puutini pilt halvem oleks? Keegi niikuinii ei julge ütlema tulla. Ammugi noomitust tegema.

 
At 11:30, Anonymous Valdek, kah üksildane mees said...

Aitüma lingi eest. Ostan ära selle kus Putin on pilotka peas ja kiri "Sometimes it is necessary to be lonely to prove you are right" (kahju et ameerika keeles)

ps. kas PP mitte oma NY komandeeringus sama läbi ei elanud/kogenud? Ta küll lõuntas koos vennaskonna liikmetega, kuid ülejäänud osa päevast oli olukord karm ja üksildane. Eks see kuulus kindlasti treeningu sisse.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Ülejäänud osa täitis värbamispraktika linna peal Manhattanil.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Pakuks välja sellise idee pimedateks sügisõhtuteks. Nimelt fotovõistluse! Igaüks pildistab ennast (ei pea tingimata selfi olema) Putini särk seljas. Saadab PP-le ja see teeb valiku - 5 paremale ühistreening ja saun koos Tartu tsiklismuse autoriteetidega. Põhimõtteliselt võib ka olla THI särk koos kirjaga "In God we trust" või mida iganes. Peaasi on terav poliitiline seisukohavõtt.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks alustuseks neid palja peega videolinke näha. Siin kõik kanged üleskutsuma aga keegi ei liiguta lillegi. Selliste meestega Eestit ei kaitse. Ja PP-lt ei tule kunagi mingit auhinda. Parim mis tuleb on tubli või midagi sellist ja sedagi ühes kommentaaris pedagoogiliku hurjutamisega teistele kes hakkama pole millegiga saanud või lihtsalt kelle larhv ei meeldi.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Väike vastuolu endiselt väidetes, kumb on õige?:
------------------------------
reede, september 12, 2014
At 18:36, Blogger Priit Pullerits said...

Reede õhtul lasin A&T Spordis panna Treki MTB-le uue keti ja uue tagumise hammasratta, mõned trossid ja kõrid ning uue tahumise rehvi kah ning pedaalid palusin samuti Scotti võidukalt ümber Trekile tõsta, et jalad ikka paremini jalgratta küljes püsiks.



------------------------------
esmaspäev, september 22, 2014
At 16:49, Blogger Priit Pullerits said...

Kuulge, rahunege maha, ma ju ütlesin, et ma ei vahetanud tagarehvi või kummi või lohvi või... kantossi (vt "Keskea rõõmud") või kuidas iganes te toda keskelt pikuti pooleks lõigatud kummivoolikut nimetate, mis ratta või jooksu või pöia või kurat teab, kuidas te toda asjandust nimetate, peal ja sadula all veereb või pöörleb või jookseb või keerleb.
......

"Vahetasin tagumise rehvi vs. ma ei vahetanud tagumist rehvi"

Pilt käis teise väite kohta, see on pilt nr. 2, kuid, kus on pilt nr.1?

 
At 13:49, Anonymous Titaaniku hukk said...

Mehed,
võtke sokk suust ja avaldage oma arvamust. Kuigi, eks enesealalhoiuinstinkti peab ka silma pidama, enamusel meist on perekonnad ja kõik. Ei ole siin midagi hüpata Puutini särgi ja isikliku arvamusega, pärast oled satraapide mustas listis, ei lasta isegi kommentaari kirjutama. Kellele sellist vaja?

 
At 14:02, Anonymous Cristo said...

Mina näiteks panin omale ise, vabatahtlikult soki suhu. Sest ma mõistsin, et kuna ma ei ole eliitmeeste või vähemalt mõne peenema vennaskonna liige, ei ole mul siin hüpata midagi. Parem suu lukus kui käed raudus, mis?

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Mustas lisitis oled juba niikuinii. Ainuke võimalus on listis ettepoole tõusta, et kui madinaks läheb siis joonepealsed kas võetakse ette või kuulutatakse märtriteks, joonealuseid aga grillitakse kuulsusetult omas mahlas. Saage aru juba siia blogisse kribamisega olete ennast paaria staatusesse lasknud märkida. Satraapidele ei ole vaja neid kes oma mula ajavad. On ainult üks AA-klassi mula ja kõik ülejäänud peavad nosu maas seda mantrana kordama. Vaadake kasvõi seda kuidas 130 km kagupiirist on võsastunud. Ükski politseijuht ega minister ei ole julgenud 10 aasta jooksul sinna vahendeid nõutada arhiveeritavate paberitega, mille abil on oma seisukohti võimalik hiljem tõestada. See näitab kui hästi on meie võimuladviku keeled poliitbroilerite poolt ära grillitud. Ei tule sealt kuskilt oma arvamust ilma skandaalsete asjaoludeta. Meie riiki juhitakse katastroofi valemi järgi. Reageeritakse alles siis kui asi suhteliselt lootusetus olukorras ja skandaali keskmes on. Ja siin pole julgustamisel meil PP-st kahjuks abi. Teda huvitab siin oma ego rahuldamine mitte uhke ja julge rahva mobiliseerimine.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Karm on seda lugeda. Kas tõesti enamusel meist on sokid suus? Kas nii peabki jääma? Mina väljapääsu ei näe. Mis siis saab?

 
At 15:08, Anonymous Bizdauskas said...

Jah, 14:29, tundub et bizdets.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Kas PP peab teid üksi kõrvupidi üles vedama? "Ära mökita mees", laulis ansambel Kuldne Trio kunagi aastate eest. Võta sokk suust ja asu barrikaadile. Kes peab sinu eest võitlema?

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Nannipunnidel peabki sokk suus olema. Plaaster kah veel peale.

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

PP blogi reegel number 1:
Kui ei tea millest jutt, pole vaja möliseda.

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi selle blogi kommentaatoritest nädalavahetuseks Berliini ka minemas on? Blogi peremees väljaspool Eestit ei võistle, aga ega kõik kommentaatorid temalt õppust võtnud ei ole?

Nii 150 eestlase ringis peaks nädalavahetusel Berliinis maratoni läbima

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Küsiks, et msis on selle Berliinis maratoni läbimise mõte? Ökoloogilisest jalajäljest tegi siin blogis üks rattamees õigustatult juttu.
Last but not least, palju nendest maratoni läbijatest jooksevad? Kiire, energiline, anatoomiliselt korrektses stiilis jooks nagu näiteks Priit Aus?

 
At 16:39, Anonymous Paul said...

See on tore et suusablogis leidub rahvast niiöelda seinast seina - osadel on puutini t-särk seljas ja osadel sokk suus. Vaheldusrikas seltskond igal juhul.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

16:33 räägib õiget juttu. Jalutades ja iga 5km järel juues süües 42km läbimine on ikka veider. Sportlikku aspekti asja juures ei ole. Rahvamatk rohkem.

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh toetuse eest, 16:47. Internet on täis õpetusest joomise tähtsusest maratoni ajal. Soovitatakse juua 180-220 ml vedelikku iga 15 minuti järel. Tõstataks teema jooksmise vajalikkusest maratoni ajal.

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Kahju!
Esimene märk Eesti Vabariigi allakäigust: kuningas on, kuningannat neetu
http://elu24.postimees.ee/2932691/foto-toomas-hendrik-ilves-poseeris-uksi-obamade-vahel

 
At 16:52, Blogger Priit Pullerits said...

Mul on küll hirmkiire, aga seda ei saa mainimata jätta, et minna Berliini maratoni on sama nõder plaan nagu... no ei leiagi võrdlust. See on ikka absurdum kuubikum. Jookske Eestis, miks nii kaugele minna, aru ma ei saa. Sõnu ei jätku...

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Maastikurattasõitudel osalejad ei ole turistid, vaid mehed, kes hoiavad end heas füüsilises vormis. Ka 3000-4000 tuhat kolmetunnist maastikul pingutust suutvat meest on siiski jõud, mis võimeline agressiivseid plaane pidavaid heidutama - ärgem seda faktorit alahinnakem!

 
At 16:56, Anonymous Kapitonov said...

Hei kaaskommarid! Säärelihas juba tulitab, kuid 100 kommi ikka täis teeme? Ah? PP blogi pole asjata vabariigi suurim ja parim.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Neil berliini maratoonaritel on vist käpp tagatoas sees. Nende jaoks seda Reil Paltikat ju pušitakse. Piiinlik, aga mis sa ära teed? Jäägu siis sokk neile kurku kinni.
Tegelt läheks isegi perliini kui pappi oleks. Maraton on üks, aga noored mustanahalised naised. Või ka mehed. Silmavalged välkumas. Aga et sokk neile kurku kinni jääks!

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

PP blogi on ilma teie rüvedate kommidetagi vabariigi suurim ja parim.

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Mida see Priit sinna tühja Utahi kõrbe oma rattaga otsis - kas Eestis pole küllalt kohti kus üksi mediteerida? No tere taevas, punane liivakivi siin ja seal. Vändanud siin kodus siis. Pärast Utahis tuiamist oli põlv kaputt kah veel. Ei saa aru, et ükskord nagu on väljamaal spordivarustuses kulgemine OK aga teine kord ei ole. Pagan, mis suunas ma pean nüüd siis ennast arendama, kas Eestis töllerdamise või väljamaal uudistamise poole. Aru ma ei saa. Miks blogipidaja seisukohad nii arusaamatult muutuvad? Ja see on meie lipulaev. Lipulaev mis pöörleb ühe koha peal ringi, töllerdab normaalset juttu ajavate blogide ees ringi ning kraabib kõik absurdumit otsivad klikid endale ning jätab kvaliteetblogipidajad nigu kalad kuivale. Lihtsalt huvitav teada, et kas blogipidaja oma keerutamistest nii sõlme ei lähe, et hing kinni jääb?

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Utahist saab aru, see on looduslik ime. Aga betoonist linn? Kõik me tahame linnast ära. Pooooring!

 
At 17:19, Blogger Priit Pullerits said...

...oot-oot-oot, mida te siin nüüd võrdlete - mingit ühte 3-4 tunni pikkust 42 km jooksu endises fritsude-natside pealinnas kolmenädalase rattaseiklusega maailma ühes kaunimas paigas, millesugust siin Euroopas ei ole ega tule. Berliin on aga tavaline Euroopa linn: lots on buildings, long streets, etc. Teie võrdlus, et Utah versus Berlin, on kõige kohatum, mida keegi siinses õigusruumis täna üldse avaldanud on. Check out my pictures, man, before you say something, anything about the beautiful state of Utah!

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige! Ja mis kõige tähtsam, Utahis on vabadus selle kõige kaunimas olemisvormis. Kui tahad, võtad voldemari välja ja lased laias kaares. Katsu sa sedasama Berliinis teha? Nii et vahe ikka on. Meeletu. Meeletu.

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas Berliini 150-se inimhulgaga minek on samast mastist ilming nagu karjana jooksmine, mis levimas nii võistlustel ku ühistreeningutel? Keegi kirjutas, et SEB Tallinna maratonil olevat olnud suured nn tempomeistrite über kogunenud grupid. Karjasjooksmise mentaliteet on midagi muud kui Pulleritsu Utahi-reis. Samuti ühistrennid, kus joostakse karjana. Tõsistel võistlustel on ka grupid, kuid nende koosseis ei ole kunagi püsiv, pidevalt otsitakse võimalusi äraminekuteteks ja lahtirebimiseks. Paistab aga levivad trend, kus ei otsitagi võimalust grupist lahtirebimiseks, vaid vastupidi - eesmärk ongi teistega ühes massis kulgeda.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Paljud inimesed tunnevad end ühises rütmis olevas rahvamassis turvaliselt. Eriti kui veel ühte värvi särgid selga panna. Nende jaoks on massimaratonid magnetiks või isegi vajaduseks.

 
At 17:44, Blogger Priit Pullerits said...

Las ma räägin teile linnadest ehk betoonist. Üks aasta käisin Šveitsis. Linnades ka. Need nägid välja nii: kaks-kolm kirikut, vanalinnas kergelt üles-alla kitsamapoolsed munakivisillutisega tänavad, läbi linna voolamas jõgi, üle selle kaks-kolm silda, kuskil mingi vana linnamüüri või kindluse jupp. Vahet pole, millises linnas käisid, ikka igal pool üks ja seesmaa. Olgu, Bern oli neist teistmoodi ja Zürich oli sutsu suurem, aga need ülejäänud, mille nimesidki enam ei mäleta, olid kõik põhimõtteliselt sarnased. Ei tunne nende järele mingit igatsust, sest hinge need ei ülendanud. Aga mõelge korraks oma kogemustele Utah's - kui seal käinud pole, siis tunnen kaasa, ja soovitan soojalt - ja südame alt käib kuum jutt läbi, hing hüppab sees, adrenaliin koguneb, nagu film hakkaks silme ees jooksma. It's worth every penny of it!

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Never run with the pack on Pulleritsu põhimõte. Tema väärtustab meestevahelist konkurentsi ja individualistlikku rantšomeeste maailmavaadet. Tolerantsusele ja võrdsustamisele suunatud massimaratonides tammumisele tema vaatab põlastusega.

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Ju siis on piltnik nigel olnud, et fotodel Utahi ilu näha pole.

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

17:47 väga asjalik kommentaar. Olete tabanud naelapea pihta ilmeksimatu hoobiga. Teis endis on vist ka Nietszche superinimene peidus. Palju õnne! Sina, mina, Pullerits, - the men who never run with the pack

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Kas siin blogis leidub poole kohaga analüütikuid ja harrastus-luurajaid? Mida arvate sellest situatsioonist?
http://www.postimees.ee/2932893/vene-meedia-narvas-piirivalvuritele-vastu-hakanud-kalamehed-osutusid-kgb-ohvitserideks
Minu seisukoht on et mida p**set? Sellises mängus Venemaad ei võida.

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

18:42, võidame küll, oleme küll vähemuses 1 100-le, kuid mis siis, kr. Kohveri saame tagasi niikuinii. 2 morska on käes, 98 on oote. Kui me, kes piiriäärseid singleid sõidavad igaüks paar mäkra kaasa võtaks, on meie mees jõuluks juba tagasi.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Millal me suurelt mõtlema hakkame? Tegemist on infosõjaga. Üks kohver ja paar vanakest on ainult vahendid. Millest praegu vaikus? Venemaa valmistub. Võib-olla vändatakse praegu koos Kohvriga "dokumetaalfilmi"? See et Eesti pool nüüd mingid kalamehed kinni võttis ja kohut sepistab, see jätab ju vägisi tagasitegemise mulje. Mastaap ei ole ju vastav. Kohver oli salaluuraja js kaasas relv ja raha. Üle piiri eksinud kalamehed olgu neid või 8 ei ole võrdne vastus!

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Okei, on mehi kes "jooksevad pakis", aga on ka mehi, kes jooksevad eredavärvilised põlvikud karvaste säärte otsas.

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Kas Kaidile meeldivad ka mehed, kes põlvikutes jooksevad?

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Kas need, kes pakis jooksevad käivad ka koos tuši all? Kui nii, siis kaaluks minagi pakis jooksmist.

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, kes "jooksevad pakis", on sellised, kellel testosterooni tase ühel või teisel põhjusel kõvasti kukkunud. Või on testosterooni tase juba looduslikult madal. Värvilistes, neoon! -põlvikutes jooksev mees on aga - olgem ausad - rõlge ja perversne vaatepilt.

 
At 20:45, Blogger Priit Pullerits said...

Nonii, ässad, sain ka kahe viimase pingelise päeva lõpetuseks lugeda, mis teil siin öelda on olnud, ja tuleb öelda, et hästi panete. Kohati on tase nii kõva, et teete isegi hr Mart Juure Juurikale silmad ette. Mõnes kohas naersin nii, et silmad märjad. Aitüma, et meeleolu kõrgtasemel hoiate.

Aga see, kes väitis, et ESL annab noortele auhinnaks Red Bulli, sellelt paluks konkreetsemaid fakte, et millal ja kus - küll siis juba hr Jaak Mae vaibale kutsun ja liistule tõmban. Polegi juba olnud tükk aega põhjust teda enda eksistentsi meeldetuletamisega ärevusse viia.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Aga mis meil üle jääb - kvaliteetblogi - pane kulda või tõmba uttu.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Õige Priit!
Me oleme mehed kes kunagi ei jookse pakis, me oleme mehed, kes ei tee hinna-alandust, ning kui vaja, võtame soki ka suust välja.

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Rattafoorumit lugedes jäi silma, et uue MtbEst sarja juures hakkab tegutsema ka Tiit Pekk - Alutagusel ühendavad suusa-ja rattamehed jõud. Braavo! Edu!

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

Jõudude ühendamisest on asi kaugel. Alutaguse suusatajad teevad uue maratoni.

 
At 21:54, Anonymous Jaak Külma said...

Aga kes nimelt ratturitest härra Pekkiga koostööd teeb?

 
At 22:24, Anonymous Hobiluureanalüütik said...

18:42 on avastanud sündmuste jadas sümmeetria. Kõigepealt toimus Kagu-Eestis rattaga endise vene raketiväelase poolt 2 sõbraliku riigi piiriületust mõnetunnise intervalliga misjärel mõned päevad hiljem tegid topeltpiiriületuse vene eriteenistused Kohvriga ning seeria lõpetuseks ilmusid välja piirivalvurid kes püüdsid sedakorda Kirde-Eesti jõest kinni 2 signaalluure kagebiiti. Väga raske on uskuda, et nende sündmuste vahel puudub igasugune seos. Üks silma hakkav seos on vähemalt 2 kordne piiriületus. Ilmselt on PP piiriületus inspireerinud Kohvri sündmust ja kagebiitide juhtum on juba üks osav propagandasõja element mis näitab, et olukord eskaleerub ja Eesti riik on lõpuks sunnitud häbistavateks järelandmisteks Kohvri kaasuses. Ega meie siin olukorda mõjutada ei saa ja vaevalt keegi siit soovib oma nina KAPO asjadesse toppida. Las demovad oma kriisiolukorraga toimetulemise oskust. Ilmselgelt läks Kohvris jalutama hulk operatiivluurajate nimestikke ning protseduurireegleid ja muud huvitavat informatsiooni mistõttu on meie meestel käed jalad tegevust täis. Lisaks on vaja avalikkuse ees hoida muljet, et kõik on nagu peab ja kriis üleelada.

Huvitav on muidugi spekuleerida, et kas piirivalve võttis kagebiidid kinni pikaajalise infokogumise tulemusena või saatsid venelased omad mehed meelega lõksu. Fakt on, et mõlema variandi korral toimetati järjekordses piiriaknas mida on kasutatud salakaubanduseks ja võib-olla kaillegaalseks piiriületuseks. See kalamehejutt on kagebiitide poolt ju puhas kattevari nende tegelikule toimetamisele seal piirkonnas.

 
At 00:47, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits,

Tehnilise kaugluure vahenditega on laekunud informatsioon, et Venemaa on loodava Arktilise Väejuhatuse raames asunud taastama 2009. a lõplikult mahajäetud Alakurtti sõjaväelinnakut, Murmanski oblastis - taasloodava 80-nda üksiku motoriseeritud laskurbrigaadi tarbeks. Laskurbrigaadi formeerimist on alustatud.
Palume võtta tarvitusele ettevaatusabinõud. Rattasõitudel vältida Vene-Eesti kontrolljoonele 25 km lähenemist. Üksi sõitudel veenduda, et ei jälitata.
"Keskus"

 
At 01:01, Anonymous Anonüümne said...

Red Bulli pilt on siin

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/fotod-13-aastane-suusahuppaja-pustitas-eesti-rekordi.d?id=69788353

Pidi ju korraldajatele enne teada olema, et favoriidid on noorteklassist.

Väga hea tulemus muidugi.

 
At 02:04, Anonymous Red Arrow said...

Kuule Red Bull, ole nüüd normaalne.
Leidsid ka asja, millega peedistada.
Selline suur sporditüdruk teab ise väga hästi, mida tal on kasulik (vajalik) tarbida ja mille võib rahulikult isale konsumeerimiseks edasi toimetada.

Kell on palju, mine ära magama ja puhka, on soigumist vähem!

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Aga muidugi kirjuta kuidas Suur Alko (Saku, A Le Coq) on end Eesti sporti sisse söönud, kuidas vanade dopingukasutajate põlvkond valitseb ja oma lastest uut dopingupõlvkonda kasvatab. Ja kuidas Ülikoolis Bernadski ja Toomas Savi traditsioone elus hoitakse. Kõik see pole saladus, kuid sellest võib uuesti kirjutada. Kirjuta kuidas Eesti nii professionaalsed kui ka poolprofi sportlased hüperhüpoksia nõela otsas ripuvad. Kuidas kompressioonpõlvikute marutaud jooksjate ridu laastab. Kuidas levivad õpetused, millel tõepõhja all pole. Kuidas mass viskleb ja end vigaseks treenib. Kirjutada lollusest spordis. Dopingu ja ebasusu eri.

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

08:59 jutus on tegelikult tõsine iva

 
At 10:54, Blogger Priit Pullerits said...

Red Bulli teema oleks tõsine, kui oleks mingid seaduslikud piirangud, kui vanadele seda müüa tohib. Aga Eesti Vabariigis ei ole, vähemalt ma küll ei leidnud. Või on teistel teistsuguseid andmeid?

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

Alutagusel, suusatajate kantsis, läheb siis "madinaks".
Rattameeste maratoni ajal MTBmaasikas Rõuge.
Rattasõbrad saavad teha järgmisel hooajal palju valikuid.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Selline spekulatsioon jätkuks siin, et treidiks 2 kagebiiti 1 Kohveri vastu.
Sarnased olukorrad jne.
Meie ja Vene rahvaarvu suhte seisukohast (1:<100, koos 6,5 milkuga Krimmis veel suurem) päris hea diil:)

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
siin on sulle veel üks teema: Tallinn sakib. Inimesed, asukoht, õhkkond. Pealinnana mõttetu.

 
At 14:42, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Eile oli Eurospordis kickboxi mats, kus eesti-venelane Maxim Vorovski mingile juudile ketuka peale andis. Eesti lipp lehvis ja korralik andmine käis.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Kas kord läheb ka Eesti tervikuna kaheks? Siis on Virumaa Vabariigi rattasari ja Lõuna-Eesti Vabariigi sari ja rahu ning õiglus taastatud ja lätlastele oleme jälle ära teinud?

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Lepingud lõppesid.

https://www.facebook.com/pages/MTBEST-Rattamaratonide-sari/345291658981792?fref=ts

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

"Uuriv ajakirjandus (loe: Priit Pullerits) tegi poolteist päeva tööd, intervjueeris nii meid kui neid ning tulemuseks tuli ümmargune NULL."
Hmm.. Ka ärimees Andres Keba on seda laikinud.
Millal kliendisuhe lepinguga on piiratud? Brändi kestvus? OMG. Linna parimat kebabi nii üles ei ehita. Ei tule siit game changer'it..

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Best Energy omanikult on loogiline, et annab MTBestile täispunktid. Besti-mehed..

 
At 17:19, Anonymous Provokaator Kõps said...

Sõbrad analüütikud,
see Kohveri keiss ei ole nii lihtne et vahetame 2 kgb vastu ja ehk õnnestub?

Käimas on äge infosõda ja ma ei näe võimalust kuidas Eesti oma lapsjuhtide "juhtimisel" siit terve nahaga võiks pääseda. Kohver olenemata kinni nabimise kohast on Venemaale suurepärane propagandavahend. Venemaa vastupidiselt Eestile ei kiirusta kuhugi. Praegu on vaikus. Kuid ega torm tulemata ei jää. Usun et Venemaa valmistab vähemalt 20 minutilise "dokumentaalfilmi" Kohveriga peaosas kõiki peene mõjutamise knihve ära kasutades. Kui valmis, paiskab loo kõigis oma euroopa ameerika brasiilia RT kanalites lagedale kuidas NATO maad relvade ja raha abil emakest Venemaad šantazeerivad. KGB kalameeste lugu oli konks mille rumal Eesti alla neelas. Vastandus ei ole ju võrdne. "kogemata" üle piiri sattunud kalamehed ei ole võrdne raha ja relvaga spioonihundi vastu. Isegi tegeliku ja tõsise intsidendi saab Venemaa nüüd teatada kui alatu kättemaksu Eesti poolt Kohveri asjas. Igatahes on Eesti Kohveriga plindris, ning kõige väiksem kahju oleks olnud süüdlasliku näoga tasane sahistamine. Eestile kui NATO riigile antakse nüüd kõvasti vastu näppe, ning ei aita meid siin ükski USA ega Brüsseli positsiooniga tädi või onu. Tehniliselt võib asi ka Eesti võiduga lõppeda (kui Kohver "armulikult" koju lastakse) kuid propagandavõit läheb igal juhul Venemaale ja kuhjaga.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Vanamsiter Joala on lahkunud. Karel Gott oli ida-euroopa hõbekõri, Jaak eesti rahva

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Ühest WannaBest

Mees õngitses välismaiste kirjadega värvilisest kombest -
kusagilt sealt intiimsest piirkonnast, kus tavapäraste rõivaesemetena kantakse stringe, kalsoone, boksereid - lössis geelipakendi ja tõstis selle silmade kohale. Best
before: järel trükitud numbrijada oli vaevu loetav. Sellest teabest
võis küll mida iganes järeldada. Nii nilbest
naljast ei osanud mees midagi arvata. Ometi oli ta lootnud tabada kaks kärbest
korraga. Geelipakk avanes kergest tõmbest.
Mees pressis kollast venivat massi pakendist endale suhu. Lämbest
ilmast või millegist muust ajas iiveldama. Sellest hingetõmbest
ei piisanud! Rambest
kehast ei olnud enam edasiminejat.

 
At 03:44, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:53, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 04:07, Blogger Unknown said...

retro jordans
lebron 13
balenciaga sneakers
pure boost
westbrook shoes
yeezy boost
nike mercurial vapor
yeezy shoes
curry 3
nike air force 1

 
At 20:59, Blogger Unknown said...

Ayam Laga Bangkok

 

Postita kommentaar

<< Esileht