neljapäev, oktoober 03, 2024

Pullerits: Kelle kasuks kallutas eilne teledebatt EOK valimiste eel võidušansse?

On alles geograafiline konkurents: võistlevad maa, mägi ja laid. Nime järgi peaks võitma kõige suurem, Urmas Sõõrumaa, ja viimaseks jääma kõige väiksem, Kersti Kaljulaid. Kolmas, Erich Teigamägi, peaks platseeruma nende vahele. Kuid eilne ETV „Esimene stuudio” näitas, et Kaljulaiul ei ole mitte üksnes kõige rohkem kogutud toetajaid, vaid tal on ka muid eeliseid.

„Esimese stuudio” debatt oli selle tõttu tänuväärne, et oli võimalus näha kõiki kolme EOK presidendiks pürgijat korraga üksteise kõrval. Ja sealt, just sellest võrdlusest, tuli välja kaks olulist tõsiasja, mis mängivad ja räägivad Kaljulaiu kasuks.

Levinuim hoiak, mida olen seoses EOK presidendi valimistega kohanud, on resümeeritav nii: ma ei ole küll eriline Kaljulaiu fänn, aga EOK juhtimisse on vaja muutust ning las tütarlaps proovib, sest kahe mehe senist tegutsemist oleme juba näinud ning ega hullemaks ikka minna saa.

„Esimese stuudio” telepilt näitas esiteks seda, et Kaljulaiul on kõige rohkem pealehakkamist ja energiat. Paistab, et temast saaks proaktiivne president. Mehed olid tema kõrval väga loiud. Nende energia oli peaaegu olematu. Ka Kaljulaid ise rõhutas, et EOK president peab aktiivselt teisi kaasama, tööd tegema, mitte ootama, et altpoolt tuleb ettepanekuid ja mõtteid. Sõõrumaa ja Teigamäe esinemine jättis mulje, et nemad käiseid jõuliselt üles ei kääri. Kaljulaid aga jättis mulje, et tema sukeldub pea ees tegevusse. Jah, see võib küll puhuti minna liigseks agaruseks, nagu eile kohati teledebatiski, kus ta kippus dikteerimist enda kätte võtma – näiteks siis, kui saatejuht Andres Kuusk püüdis teda katkestada, ütles Kaljulaid (tahtnuks siin kirjutada, et nähvas Kaljulaid, kuid see oleks emotsionaalselt laetud ja hinnanguline verb), et ta pole veel lõpetanud – ning pidas saate teises pooles vajalikuks konkurentide sõnavõttude järel omalt poolt paar lauset lisaks esitada. Kuid eks liigset agarust ole loodetavasti kergem taltsutada, kui tuima ja loidu tegelast innukalt tegevusse utsitada.

Teiseks selline mõte. Eesti spordi tulevik sõltub noortest, nendest, kes praegu on koolis või selle just lõpetanud. EOK peab just nendega aktiivselt tegelema. Kujutage nüüd ette olukorda, et on vaja kohtuda ja asju arutada Eesti spordi homsete tegijatega. Kes kolmest kandidaadist saaks sellega kõige paremini hakkama? Väidan, et Kaljulaid. Miks? Sellepärast, et tal on selleks autoriteeti, eriti noorte seas – ikkagi vabariigi eelmine president; mööngem, et noortele ta enamasti meeldis. Teiseks, ta on ka ise spordivõistlustel kohal, ja mitte ainult tribüünil, vaid tegijate hulgas, olgu suuskadel, uiskudel või rattal. Ja kolmandaks – ta lihtsalt on võimeline inimestega vahetult suhtlema, tal on ka selleks tahet ja valmidust. Ta on näidanud, et käib n-ö põllul, mitte ei piirdu käikudega koosolekutele ja lennujaama.

Muidugi, ega ola ka Kaljulaid veatu. Kes meist oleks? Aga eilses teledebatis näitas ta, et temas on tahtmist ja energiat Eestis spordiasju vedada ja muuta, mitte endisel moel asjadel kulgeda lasta.

Foto 1: Kersti Kaljulaid 6. septembril saates "Otse Postimehest", saatejuht on Timo Tarve. Foto autor: Konstantin Sednev, Postimees Grupp / Scanpix
Foto 2: Urmas Sõõrumaa ja Siim Sukles 28. septembril Tallinnas BeActive Night perepäeval Kalevi keskstaadionil. Foto autor: Sander Ilvest, Postimees/Scanpix
Foto 3: Erich Teigamägi õnnitleb 5. märtsil Tallinna lennujaamas kergejõustiku sise-MMil pronksmedali võitnud Johannes Ermi. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

25 Kommentaarid:

At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Toetan 👍

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Priiduga nõus!

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

👍👍👍

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav oli näha, kuidas härrasmehed ei olnud saanud aru, et 90ndad on ammu läbi.
Sõõrumaa lubadus, et keegi sõber toob 100th EUR tähendab sisuliselt seda, et sellist lähenemist mitteaktsepteerivad ärksad kodanikud jätavad palju suurema summa andmata. Iseasi, kas Kaljulaidil õnnestub neid vahendeid kaasata.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

See 90-ndate argument oli Kaljulaidilt selge demagoogiatrikk - väita, et mingi asi on halb, ajast ja arust, ning hakata seda järjekindlalt konkurentidele pähe määrima. Ma olen oma kogemusest näinud, et ega see "teeme kõike koos" ei ole sugugi etem käsitlus kui mõni nö vähem demokraatlik. Isiklikult tundus, et ta pingutas terve saate veidi üle. Tahtis pildil olla rohkem kui talle ette nähtud 1/3 . Sõõrumaa tundus kõige kaalutlevam, tema võitis. Teigamägi on oma korduvalt rõhutatud 25-aastase kogemusega vb hea valik, aga paistis, et ta ei olnud debatiks ette valmistatud või pole ta nii väljapaistev oraator.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Karsti Kaljulaiul puudub igasigune kokkupuude tippspordiga, kui selleks mitte lugeda lapsena raadiost spordiülekannete kuulamist ja hiljem Vabariigi Presidendina kahekordselt olümpiavõitjalt teenetemärkide äravõtmist. Olen kategooriliselt vastu, soovin õnne ja edukust poliitikas või ettevõtluses aga kindlasti mitte Eesti tippspordi juhtimises. Tippsport ei ole harrastusport, see on see valdkond ,mille parimateks näideteks on jalgrattur van der Poel ja jooksja Jakob Ingebritsen.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Kersti ikka meie presidendi nimeks. Ta on tore inimene aga miks peab igale poole trügima.

 
At 15:34, Blogger Priit Pullerits said...

Päris huvitavalt on mu seda kolumni Postimehes
https://arvamus.postimees.ee/8107999/priit-pullerits-president-kaljulaid-tegi-joulise-etteaste-eok-presidendi-kohale
kommenteerinud Tõnu Tõnso.

 
At 15:40, Blogger Priit Pullerits said...

Nõus nende tähelepanekutega esinejate kohta eilses debatis. Kaljulaid tõesti proovis igati pildile pääseda, liigagi pealetükkivalt. Teigamäel tundus olevat raskusi mõtete ladusa väljendamisega, sageli otsis sõnu, ka lasi pilgu tühjalt uitama, nagu poleks kohal ja oleks letargias. Kaljulaid oli ka teistest selgelt agressiivsem, aga eks ta püüdis end meeste (sh Kuusk) seltskonnas maksma panna, sest EOK perspektiivist vaadatuna on ta ju spordist palju kaugemal, kui Teigamägi ja Sõõrumaa.

Kokkuvõttes ei pruugi sel kõigel tähtsust olla, sest valijate hulk on piiratud ning need valijad on teada. Rahva ja ajakirjanduse arvamus siin suurt ei loe. Kuid kokkuvõttes nägid ka valijad seda, mida rahvas eile teleekraanilt - nii et mingi mõju mitteotsustanuile võib sel kõigel olla. Aga milline?

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, huvitav kommentaar. Ei Ratase kuvand kõigu, olgu on ta nii silmapaistvalt põhimõttelage tüüp, nagu ta on. Spordiseltsingute ühiskolhoosi oleks ta ka minu arvates juhtima hea valik, spordirahvas vääribki taolist, paraku Sõõrukas tegi eelmisel korral 90-ndaid ja pani võidu 1 häälega kotti. Kõik aimavad kuidas.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Jätke jora, muutust on vaja. Ümmargune mees on solvunud ja ei osale, seega valida on ikkagi vana rasva ja uue vahel.

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Keegi saab aru, et kas EL on tõsiselt võetav ühendus või bürokraatlik skeem raha jagamiseks? Raha liigub seal nii taskusse kui taskust välja aga kella keeramist see monstrum ei suuda tänaseni ega ettenähtava tulevikuni mõjutada. Miks? USAs on näiteks suurem osa Arizonasest ainult talveajal va Navaju pärismaalaste vähemusringkond. Mis takistab Eestil olla paavstimast paavstim ja jääda edaspidi talveajale nagu Arizonases. Näitame Brüsselile, et siin on iseseisev riik, kes suudab Europarlamendi otsuseid ka ellu rakendada. Võib-olla saame ka siis rohepöördega tähtajaks hakkama. Ehk isegi suudame siis teha ka EOK-s otsuseid, mis tagavad Eestile pideva medalivoo. Täna on nii, et istume stagnatüüpidega siin mätta peal ja enam isegi ei looda, et midagi paremaks läheb. Võiks ikka mingit ühtsust demonstreerida. No kasvõi kellaga. Vast muutume ka siis kiiremaks.

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

Me oleme pendli rahvas, mitte kella rahvas.

 
At 06:13, Anonymous Anonüümne said...

Kas mehed mitte ei mängi demokraatiat, kumbki tegelikult ei taha seda kohta vaid mängivad kaasa valimised oleks nagu päris, mitte farss?

 
At 07:08, Blogger Priit Pullerits said...

Sain sisuka kirja ühelt suure kogemusega ja tuntud lugupeetud isikult:

Lugesin su artiklit ja mina nägin hoopis teistsugust pilti. Kaks härrat, kes armastavad sporti kogu südamest ning on sinna investeerinud miljoneid kui mitte kümneid miljoneid oma raha ja meelitanud ka sõbrad-äripartnerid kaasa. Rääkimata ajast. Tunnevad sporti ja ei süüdista kedagi.
Kersti Kaljulaid on tubli tervisesportlane, kes räägib tänapäevaste sõnadega: platvorm, data analüüs, kaasav juhtimine jne. Aga mida need sõnad tähendavad? Kui sa lähed noorte võistlustele, siis saab isegi võhik aru, kelles on materjali maailma tasemele jõudmiseks ja kes piirdub Eesti tasemega. Kui sedagi. Mingit datat ehk andmete kogumist ja statistikat pole vaja. Treeneritel on piisavalt silma.
Kaljulaid tahab lihtsalt presidendi tiitlit. Vanasti öeldi selle kohta karjerism. Üldiselt tuleks need inimesed, kes tahavad teha ainult karjääri, võimust eemal hoida. See on hea põhimõte, millest on nii palju kirjutatud.

 
At 08:22, Anonymous Anonüümne said...

Milline Nool oli noorsportlasena - suht sitanikerdis. Palju treenerid tagasihoidlike füüsiliste näitajate, kuid tugeva tahtega silma peal hoidsid? Kõhutunde pealt hindajaid on kogu aeg olnud, loodetavasti too lugupeetud isik EOK presidenti ei vali. Juhiks soovijal peab ka tahe olla juhtija. Nimetagu seda karjerismiks või milleks tahes. PP ei sobi juhiks, sest ta ei taha. Kõik.

 
At 08:28, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu laim. Äkki see isik kirjeldab, et miks on nende 2 mehega nii hea? Need väärtused mis on just Eestit edasi viinud ja jätnud meid medalita. 3 meest kümpi finaalis, võibolla pidanuks panustama ressursse ühele. Keegi tegi kohutava vea aga ei vastuta., raha läks valele strateegiale.

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

Väsinud oli see debatt tõesti. Mehed eeldavad, et selles ametis pole vaja rabeleda ja pigem tuleb olla kohtuniku rollis. Võib-olla on neil sellise suhtumisega isegi õigus aga milleks see loll 100 miljoni jutt aastas eelmistel valimistel ja nüüd mingist müstilisest 2050 aastast kus see tase tuleb kätte saada? Kui soov on olla "kohtunik-ristiisa" siis ütle otse välja ja ära aja mingit populistlikku jama.

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Sõbrad ja äripartnerid. Heh, siin ongi ju probleem.
EOK ei saa olla sõprade klubi vmt.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Paks mees tahab väga seda kohta

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

EOSK - Eesti olümpiasõprade komitee :)

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Analüüs.

https://kultuur.postimees.ee/8108430/juurikas-olumpiakomitee-otsib-meest

 
At 20:32, Blogger Priit Pullerits said...

Hämmastav ikka, kuidas Juurel see jutt aastast aastasse muudkui jookseb ja jookseb, pole lõppu ega äärt. Väga lahe lugemine igatahes.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

aga kui nüüd võimalikud kaotajad ehk mehed võtavad oma ja sõprade rahad välja spordist, millega siis KK üldse toimetama seal hakkab? vabatahtlik spordimaks?

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Midagi ei ole siis ka katki. Näeme kuhu võime jõuda ilma "sõpradeta". Ilma medalita oleme sõpradega, vaatame kas see kordub ka ilma.

 

Postita kommentaar

<< Esileht