laupäev, oktoober 05, 2024

Pullerits: Mis ootamatu emotsiooni pakkus täna Tartus 10 km jooks?

Klassikuid tsiteerides on see miljoni dollari küsimus, miks käisin täna, laupäeval Tartu linnamaratoni 10 kilomeetri jooksul. Ei, mitte joostes, vaid rattaga. Loomulikult mitte võistlemas. Kui rattaga sai käidud, siis eks sel pidi oma põhjus olema. Kes suudab ära arvata, milline? (Ei, miljonit dollarit mul preemiaks anda ei ole.)

Pärast vaatasin siiski protokolli ka. Omal ajal, kui olin neljakümnendates, jooksin seda maad 37 minutiga, parimal korral isegi alla selle. Millise koha oleks see aeg täna andnud, arvestades, et oli jooksmiseks ideaalilähedane ilm?

Jahmatuseks nägin, et 37 minutiga oleks saanud 23. koha. Vanasti selle ajaga nii kõrgele küll ei pääsenud. Ükski naine poleks täna ettepoole tulnud – noist oli kiireim endine maratonijooksja Liina Luik 37.09ga (24. koht). Samamoodi üllatas, et Tuuli Tomingas, maailma tippu püüdlev laskesuusataja, kaotas Luigele ligi minutiga – aeg 38.04 (35. koht). Sel tasemel vastupidavussportlane peaks siiski kiiremini jooksma, kas pole nii?

Meestest üllatas, et tippspordist loobunud laskesuusataja Raido Ränkel edestas rohkem kui minutiga koondise esinumbrit Rene Zahknat – ajad vastavalt 32.29 ja 33.45. Kohad vastavalt neljas ja üheksas. Samuti üllatas, et alla 40 minuti suutis 1711 lõpetanust joosta kõigest 65 ning esisaja hulka viis veel nii tagasihoidlik tulemus, nagu 42.19.

Sõitsin rattaga märksa tagapool, aga emotsiooni sain ikkagi missuguse!

Fotod 1-4: Tartu linnamaratoni 10 km jooks. Fotode autor: Priit Pullerits

23 Kommentaarid:

At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Pildisari on valdavat naistest tagantvaates, mõnel p...e kui päike. Millest selline valik?

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Jooks või, kand ja varvas korraga maas eri jalgadel? Milleks raisata oma päeva rattaga outsaiderite peale. Selleks pidi tõesti väga hea isiklik põhjus olema.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Isa saatis tütart rajal. Ilus

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Tuuli Tomingas jooksis Viinis Eesti rekordi, mis kirja ei lähe.
See, et Eesti pikamaajooksudes nii palju (laske)suusatajaid etteotsa mahub näitab paraku selgelt jooksualade taset või õigemini tasemetust. Tuulil on ka mitu kergejõustiku EMV medalit 3000 m takistusjooksus ette näidata.
Kuna suusatajatel algab varsti võistlushooaeg, siis ilmselgelt pole enam mõtet end kõrvalaladel pidituks pingutada.

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Oi, kena, pisar tuleb silmnurka.

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Parim laskesuusataja rajal oli Kristo Siimer kolmanda kohaga.

 
At 06:11, Anonymous Anonüümne said...

Omal ajal jooksin 18 a. kutina 10 km 36 minutiga, treenimata. Noored on nõrgad, alla 40 minuti peaks iga terve mees jooksma.

 
At 09:47, Blogger Andres P said...

Täpselt, endised tippsportlased võivad lubada max pingutust, et esmaspäeva hommikul tööjuures toolis ennast mõnusalt tunda. Milline on aga praeguste koondislaste treeningplaan me ei tea. Võib-olla oligi neil plaanis meeldiv pingutus põhitsoonis. Aga see on kõik spekulatsioon.

 
At 10:39, Blogger Pärtel said...

Vaatasin, et oma Tallinna poolmaratoni 10km vaheajaga (38:47), saanuksin 1700 lõpetaja seas 41. koha (vanuseklassis 2.), isikliku rekordiga (35:30) 18. koha. Miks tase on kehvapoolne? Üks põhjus on see, et tugevamad eelistavad teisi distantse, poolmaratonis peeti lausa Eesti meistrivõistlused (seal andnuks mu isiklik rekord 24. koha). Kui vaadata auhindade poolt, siis Klubi TM on silmapaistev kooner. Isegi külajooksudel autasustatakse vanuseklasside esikolmikut, TM autasustab ainult üldvõitjaid ning maratonis ka vanuseklassi esimest; 21 ja 10km "vanuseklasside arvestust ei peeta". See ei ole motiveeriv. Aga Klubi TM eesmärgiks polegi jooksutase, vaid kaasamine. Paljud osalejad läksid jooksudistantsile lausa kõndima. Tore, kui karjas liikumine inimesi motiveerib, igaühele oma!
Mis puudutab Tomingase sooritust, siis on juba välja toodud, et me ei tea tema eesmärke. Võib-olla läks ta suurte mahtude kõrvalt lihtsalt tempotrenni tegema, samas kui konkurendid tegid enne võistlust teiprit. Talle jääb 10km ka pisut pikaks, alustab alati kiiresti, aga tempo kipub pärast 3-4. kilomeetrit üsna järsult langema. Võib-olla laskesuusataja on harjunud end punasesse ajama, sest vahepeal on ju hingetõmbepausid, aga jooksus seda ei võimaldata.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Et suusatajad on kõvad jooksjad, pole ju teab mis ime. Nii Andrus Veerpalu kui Kristina Šmigun olid head jooksjad. Rääkimata sellisest suusatajast jooksuimest kui Therese Johaug. Kuna laskesuusatamine on suusatamise mõttes sprint, siis pole neil pikema maa läbimiseks ilma puhkepausita ehk piisavat baasi.

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Sa teed nalja? Sportlane ja pole baasi?

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Kuulsus ja au on (rahva)sportlasele tähtsaim. Pole vaja džinnipudeleid või puulusikaid ega 300.- eurot esikolmikule kinkida. Ma pole muidugi pjedestaalile jooksnud, kuid kõikvõimalike tagasiside ankeetides olen vastanud, kokkuhoiukoht on tilulilu vähendamine. Kui tartlased ja sponsorid sooviksid karja kahtlase taustaga aafriklasi siin lidumas näha, siis palun väga, laske käia.

 
At 18:56, Blogger Priit Pullerits said...

Kui paljusid ikka motiveeriks see lisaks, kui saaks vanuseklasside esikolmikud auhinna? Kui palju see tasemele juurde annaks ja osalejaid juurde tooks, kui N50 3. naine ka 50 eurot või masstoodanguna valmistatud läikiva karika saaks? Arvan, et see taseme tõus ei oleks märkimisväärne, sest need, kes jooksevad tugevasti, jooksevad tugevasti ja võistlevad niikuinii.

Arvan ka, et KTM ei ole kooner, vaid tema kulud on metsikult suured. Mida võiks maksta kesklinna ja Turu tänava sulgemine pooleks päevaks ning Raekoja platsi sulgemine terveks päevaks, rääkimata muust, nagu rajal aiad jne? Külavõistlusel ei ole muud vaja, kui panna maha algus- ja lõpujoon ning tähistada lindikestega okste küljes rada - kulu minimaalne.

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Olgu kuidas on, aga täna avastasin Ihaste metsas Pulleritsu nimelise Strava lõigu. 🤔

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Ja au ja kuulsust saab tuua härra Pulleritsu blogi ning sündmuse ning osavõtjate, sh võitjate kajastus suures meedias. Kui juba PP tuleb sult intervjuud küsima, siis on selge, et üks spordi tipphetk on käes. Härra Kelk, nagu me teame, on sellega rängalt jalga lasknud.
Oi kui mõnus oli kõvatada, kui PP oli ka joonel. Ma isegi ei kujuta ette, mis meetodeid ja trennikoormust kasutati ja kannatati, et kaasvõistlejast parem olla. Ajad olid kõvad. Lõppviimistlus suusasõidust vormiti siin - verbaalsed lopsud ja tunnustamised.
Mõtlemise koht, nagu sedastab spordikommentaator Kuusekepp.

 
At 20:20, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, praegusaja võistlustest on paras vunk ja põnevus väljas. Käib kas omaette nohistamine või siis gruppides teineteisega mõõdu võtmine, aga sellist üle-eestilist tunnet ega hasarti - seda enam ei ole. Õnn oli nende meestega, kes sellest omal ajal osa said ja selles tõeliselt suures ja ühiskonnas vastukajavas mängus sees olid. Noorema põlvkonna mehed või need, kes alles hiljuti ree peale hüpanud, ei saa arugi, millest nad ilma jäid.

Ma ütleks liialdamata, et see oli unikaalne aeg Eesti spordis - just sellepärast, et sellest võis osa saada igaüks, kes vähegi tõsiselt trenni tegi ja tahtis kaasa lüüa; suur ehk tippsport on ainult kaugelt kiibitsemiseks, aga osa saada millestki, mis oli kohati isegi suurem kui Eesti tippsportlaste osalusel tippsport - sellist aega ei tule vist enam kunagi tagasi. Igatahes ei näe kedagi, kes sellist aega taastekitada võiks ja suudaks.

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Kõrvalteemal. Teigamägi tuli programmiliste punktidega välja, millest ma tooksin esile banaalse tõdemuse, et raha on juurde vaja ja 90% tuleb EOKsse riigilt. Ma arvan, et nüüd, kui Kaljulaid on oma pideme tühjaks lasknud ja kõneleb vanadele spordipässidele-valijatele platvormidest, millest nood ja paljud teised ei saa mõhkugi aru, mõjub ET jutt usutavalt ja selgelt (NB! ja seejuures lubadusi andmata). Sõõrukas, vana sovett, esitab "programmi", mis mahub vabalt ümbrikku, veelgi hiljem täpselt suunatuna.

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Põmm! Nool on Teigamäe asepresident võidu puhul. Näete, kuidas käib finiširuudustikus viimaste sammude edukas sooritus.

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Mis asi seal ET programmis usutavalt ja selgelt kõlab? Et 20 milli vaja? 50 oleks ju veel parem.

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Selle kohta ütleks klassik: õppige, sitakotid!

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd Kaljulaid pöörab vinti veelgi peale ja seletab kiiremini rohkem seletamatut ja ta dreamteami liikmed, asepresidendikandidaadid, on vaimusuvas tardumuses, selmet "valijatega" suhelda, on kaotusele pinnas laotatud.
Mehed, mida tähendas tänane pallimängude alaliitude jabur ühisseisukoht? Kes tõlgib, kellele toetust peegeldatakse?

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Nool juba paugutab - ennem, jõle, õudselt -, aga olukorra kirjeldus ja perspektiiv, mida teha, on artiklis paigas.

https://sport.postimees.ee/8110576/erki-nool-80-miljoni-elanikuga-riik-voib-lubada-lollusi-meie-ei-tohi-neid-teha

 
At 16:05, Anonymous Avo Kirsipuu said...

Ei saa aru neist veteranide vanuseklasside medalite/auhindade tagaajajatest. Tegemist on ju rahvaspordiüritustega, kus peaeesmärk peaks olema ju osalemisel. Ja kui mõni veteran või juunior on kiirem, kui meesteklassi osaleja, siis jätaks viimase oma auhinnast lihtsalt ilma!

 

Postita kommentaar

<< Esileht