teisipäev, juuli 10, 2018

Pullerits: Kas jalgpall heidutab minu julgeolekut?

Jah, heidutab küll. Vihje sellele oli laupäevane Venemaa-Horvaatia jalgpalli avalik vaatamine Eesti Vabariigi pealinnas Tallinnas Vabaduse väljakul, kus lehvisid Venemaa lipud ja kõlasid ergutushüüded «Ros-si-ja! Ros-si-ja!». Kujutate ette: Eesti Vabariigi pealinna kesksel väljakul lehvis ja laiutas vene vaim. (Mõelge: minge Moskvas kambaga Punasele väljakule, rullige sinimustvalged lahti ja hakake karjuma «Es-to-ni-ja! Es-to-ni-ja!». Juba paari minuti pärast leiate end... teate küll, kust; ja kui ei tea, küll siis teada saate.) Jääb vaid heameelt tunda, et see ülesköetud rahvahulk sai külma ja jahutava duši, kui mõni aasta tagasi Eestile kuivalt 0:3 kaotanud Horvaatia Venemaad lõpuks läbi häda ikkagi võitis. Aga võib-olla seda valusam venelastele kaotus oli, et see tuli nii napilt ja pikkamisi, kui nende võidulootus oli mitut puhku õhus?

Mida me siin siis näeme? Mõtlen siis, kui vaatame ikka laiemat pilti, mitte ei tegele nikerdamisega. Me näeme taas kord poliitilist lühinägelikkust. Poliitiline lühinägelikkus on aga Eesti ja Euroopa poliitikutele saanud nii iseloomulikuks ja igiomaseks – sellest räägib ka minu tänane järjekordne karm ja otseütlev kolumn Postimehe teisel küljel.

Antud juhul seisneb poliitiline lühinägelikkus suure, jalgpalli näitava ekraani toomises ja paigaldamises Vabaduse väljakule. See oli ju algusest peale teada, et Venemaa osaleb jalgpalli MMil ja et Tallinnas elab palju venelasi, kes näitasid oma meelsust ja ähvardavat jõudu veidi rohkem kui kümnend tagasi dramaatilisel Pronksiööl. Lisagem siia valemisse revanšistlikud meeleolud, mida Putini Venemaa üles kütab ja õhutab. Algusest peale oli selge, et neid tegureid arvestades ei maksa meie Vabaduse väljakule jalgpalliekraani üles seada.

Liiati, ärgem unustagem, olen ma algusest peale rääkinud, et jalgpalli MM on meile võõras asi ja võõras mure, et ei maksa selle ažiotaažiga kaasa minna. Ometi mindi, tassiti meile võõras MM otse meie Eesti pealinna südamesse, ja lasti laupäeval endale avalikult öelda, et näete, estontsõ, kui palju meid on, kuidas me suudame koonduda otse teie pealinna südamesse, kuidas me paneme silmagi pilgutamata oma lipud lehvima ja karjume Venemaa toetuseks ja näete, estontsõ, teil ei ole mitte midagi muud teha, kui vaid tuimalt kõrvalt vaadata. Teadlik või alateadlik sõnum: me oleme siin kohal. (Ja kui mõni arvab, et venelaste kogunemine oli hea, sest nad said auru välja lasta, siis kas samavõrd pole võimalik, et tegelikult said nad ühiselt salamisi kuraasi juurde?)

See kõik, mis venelastele eneseusku ja enesekindlust juurde andis - ning seda Putini ja Trumpi kohtumise eelõhtul, mil keegi ei tea, millest nood kahekesi omavahel rääkida võiks, nii et levivad kartused Jalta 2-st -, mis lubas neil tunda end Eesti pealinna südames, vaid paarsada meetrit eemal hirmutava Pronksiöö epitsentrist arvestatava jõuna, oleks võinud olemata olla, kui poliitikud või kes iganes selle ekraaniotsuse tegid, oleksid ilmutanud suuremat läbi- ja ettenägelikkust ning oleksid, nagu ma juba algusest peale rääkisin, selle meisse absoluutselt mittepuutuva jalgpalli MMi jätnud meie Eesti keskväljakule toomata.

Ent see ei ole veel kõik. Hull on see, et osa tallinlasi, nagu näitas mu eilne töine käik pealinna, võtavad seda, et Eesti pealinnas võimutsevad alatihti venelased, justkui iseenesestmõistetavusena, mille suhtes ei ole mõtet isegi kulmu kergitada. Kas see pole midagi samasugust, mis on juhtunud Euroopas, kus suurtes linnades on inimesed juba sedavõrd resigneerunud ja leppinud, et nad ei hakka isegi häält tegema, kui nende kõrval võtavad üha rohkem ruumi enda alla kümned tuhanded aafriklased, araablased ja moslemid?

Aga mäletate, mida ütleb rahva iidne tarkus: karta tuleb ükskõikseid. Ehk teisisõnu: meid ei ohusta ainult võõraste lippude alla koonduvad ja võõrast, meile avalikult vaenulikku riiki ergutavad ning toetavad inimesed, vaid ohustavad ka need meie rahvuskaaslased meie endi seast, kes ei taha, suuda või oska selles mingitki ohtu ega probleemi näha.

Ja kõik see, mis meie välise, suhteliselt rahuliku pealispinna all podiseb, ärgem unustagem, sai võimendust tänu jalgpallile, mis, nagu ma olen korduvalt, lausa väsimuseni rääkinud, ei puutu absoluutselt meisse. Hea, et seekord tänu Horvaatiale nii läks, aga mis siis, kui mängu oleks võitnud Venemaa? Toda jalgpallivaatamist on juba võrreldud venelaste öise laulupeoga. Meie, eestlaste laulupidu, nagu ajaloost mäletate, oli meie rahvusliku eneseteadvuse ja eneseuhkuse oluline ärataja, mis, muide, aitas sillutada teed Eesti riigi tekkimiseni mitu kümnendit hiljem.
*
PS: Tänase, teisipäevase Postimehe 25. lk-l ilmub leheküljene reklaam "Eestlased jalgpalli MM-il Horvaatia poolt!". Huvitav, see kõlab nagu siinsetele venelastele nonde lemmikute äsjase kaotuse nina peale hõõrumine: näete, teie meeskond kaotas, aga meie, eestlased, oleme tagatipuks selle meeskonna poolt, kes teid kodusel MMil mängust välja lõi!

Fotod 1-5: Venemaa poolehoidjad laupäeval Tallinnas Vabaduse väljakul. Fotode autor: Joakim Klementi, Postimees/Scanpix
Foto 6: Rally Estonia peaesineja Nyusha esineb Tartu laululaval 14. juulil. Kui palju tuuakse sinnaVenemaa lippe? Foto edastas Reno Hekkonens. Pressiteates on kirjas: Venemaa supertäht Nyushat tohib Eestis sõidutada vaid luksklassi autoga - eelistatud on Mercedes S-klass, BMW 7 seeria või Audi A8. Auto peab olema tumendatud akendega ja mitte vanem kui kolm aastat. Staari ja autojuhtide, nagu ka turvameeskonnaga suhtlemine toimub Nyushaga kaasas oleva saatjaskonna vahendusel. Nyusha esindajad andsid ka juba teada, et lauljanna ja saatemeeskonna majutuseks kõlbab vaid viietärnihotell.

90 Kommentaarid:

At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Väga kõva kirjutis, väga kõva. Asjad ausalt ära öeldud. Toimunu andis kuraasi juurde mitte ainult kohalolijatele, vaid ka passiivsetele, kes vaid meedist nägid-kuulsid.
Hübriidsõja võit 1:0 vastasele. Vene pool on sellises asjas väga nutikas. Mis siis kui varsti korraldatakse narodnoje guljanie? Täiesti rahumeelne rongkäik. Kopeeritakse meie enda "veretut" revolutsiooni. Otse loomulikult impeeriumi lippude all. Rahumeelse marsi vastu ei tee sa tänapäeval ju essugi. Pildid sündmusest kõikjal välismaa meedias. Meie ise siin kirjutame enda rahustamiseks hambutuid arvamusartikleid (välja arvatud PP), mis ajaloo käiku ei mõjuta.
Ma räägin sama juba aastaid. Eesti ja Läti on küpsed õunad. Milleks sõita tankiga raginal üle eesti piiri, kui Toompeal istub valitsuses ja riigikogus KE, ning jääbki istuma, sest igasugu EV200 lollitavad rahva valima refi spin-offe. Kes ütleb et EV200 pole idaluure projekt?

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Meile pannakse pidevalt ja häbenemata näkku, meie aga teeme nagu ei näeks. Ääriveeri veeretatakse juttu eestikeelsele haridusele üleminekuks. Jana Toom ütleb Rus Postimehe pealkirjas - rahunege sõbrad, jutt eestikeelsest haridusest on vaid valimiseelne rõõba.

Meedia on hea lakmuspaber. Eestikeelne meedia jutustab tihti lõimumise edulugusid. Vaadake sama päeva venekeelset meediat ning seal on eestluse suunas sisuliselt keskmine sõrm püsti.

Ivan Makarovil oleks väga palju öelda. Temale eraldatud Postimehe veerg on miinimum. Seda on vähe.
Ei ole enam vaja et piiritagune vene meedia meile infosõjas kolle sisse lööks. Meie enda, Eestis asuv Rus meedia on meil näo lapikuks tagunud. Meie aga lõimume, naeratus näol.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Tere tulemast EestiVene Transdnistria Vabariik!
https://m.postimees.ee/section/3299/4634952

Muide, maailmale on seda väga kerge müüa. Ei ole kahtlustki, et vene propaganda selle idee müümisega väga hästi toime tuleks. Näidata, et meil Eestis on "ühine ajalugu" ja "ühised naljad". Kellele ei meeldiks selline positiivne sehkendamine "uue tuleviku" nimel.
Mingi Maša ja Karu tüüpi multikas kus vahvad eesti nimedega lepatriinud ehitavad "ühist kodu" vahvate urjukkidega.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Eestlastele ralli, venelastele Njuša, kõik on rahul. Aitäh organisaatoripoistele!

Одна из величайших российских поп-звезд Нюша выступит 14 июля на официальном концерте Shell Helix Rally Estonia на тартуском Певческом поле. Горячо любимая как в Эстонии, так и в России певица, привезет с собой весь свой впечатляющий парад хитов и роскошное шоу.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Olukord on tõesti pinev. Padre tööandja teeb homme koolituse, kus politsei selgitab, kuidas käituda toimetuses äkkrünnaku korral.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

PP:
Toda jalgpallivaatamist on juba võrreldud venelaste öise laulupeoga. Meie, eestlaste laulupidu, nagu ajaloost mäletate, oli meie rahvusliku eneseteadvuse ja eneseuhkuse oluline ärataja.
-----------------------------------

Ei ole päris võrreldav. Meie venelaste "laulupeo" toeks ja stardikiirenduseks on suurelt naabermaalt tasuta saadav massidega manipuleerimise know-how ja kõva materiaalne toetus.

Kui läänes ilmuks täna kirjutis et Eesti riik surub alla oma venekeelset vähemust nii et neil vaesekestel ei jää muud üle kui oma huvide kaitseks vene trikolooriga tänavale tulla, siis mis oleks sellele meiepoolne vastukäik?

Noh, targad ja välismaal koolitatud sotsioloogid ja politoloogid? Vastust teate?
Kas palume Edward Lucast, et see paar sooja rida Guardiani kirjutaks?

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Küsiks retoorilise küsimuse et "Kas SINA oled Njuša kontserdiks oma vene lipu juba ostnud?"

(sest nii suure artisti kontserdile ei kõlba ometi mingi aborigeenide atribuutikaga minna)

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Nyusha kutsutakse, et rallile rohkem vene turiste tuleks.
Lasnagorsk tehakse, et ETV+ vene vaatajaid saaks.

Vaadatakse oma tillukest reitingut ja külastatavust, kuid suurt pilti nende asjade kõrval ei aduta.

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Meie töökollektiivi poolt Priidule suured teisipäevased tänud! Küsite et mille eest? Ahaaa!

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

13:14 tubli analüütik olete. Suurt pilti näeb vaid Padre.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Nii! Seekord tundub olevat üsna kindel, et peab panema!

 
At 14:59, Blogger Priit Pullerits said...

Kas paite tähele, et tänase, teisipäevase Postimehe 25. lk-l ilmub leheküljene reklaam "Eestlased jalgpalli MM-il Horvaatia poolt!". Huvitav, see kõlab nagu siinsetele venelastele nonde lemmikute äsjase kaotuse nina peale hõõrumine: näete, teie meeskond kaotas, aga meie, eestlased, oleme tagatipuks selle meeskonna poolt, kes teid kodusel MMil mängust välja lõi!

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Olen keskealine eesti mees. 14.juulil peaks kuhugi minema, suve nautima ja muidu lõõgastuma. Ei teagi nüüd kas ralli estonia või... midagi muud?
Aga kui vaagiks hoolega plusse ja miinuseid?
Mida ma saan ralli estoniast? Kolm liitrit tolmu silma, suhu ja ninna. Korraldajatelt tohlaka üle küüru kui valesse kohta töllerdama jään.
Mida ma saan Njuša kontserdist? Sire põlv, lopsakas rind, optimistlik diskopopp, malbel häälel räägitud anektoodid aeglastest eestlastest. Arvatavasti kepsleb ümber Njuša ca 20 sportliku välimusega noormeest forma odeždõ - goolõi torss ja nahkpüksid (kunstiline meeskond usutavasti teab mis saab aeglase eestlase jala tatsuma).

Nagu näete ei ole kerge otsustada. Näitasin oma kamraadile telefonist Njuša pilti. See ütles et ohhsapoiss, ainult loll läheb ralliestooniale.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, venelased ju eestikeelset PMi ei loe.
Siinsed venelased teavad, et eestlased on alati selle POOLT, kes vene koondise VASTU mängib. Ning see on neile pohh, neid see asjaolu ei kõiguta.
Veel üks trend, mis ammu silma jäänud. Kui palju on eestikeelses meedias vigisetud, et kallid eestlased, ärge nimetage venelasi okupantideks, see olevat neile solvav. Tegelikkus on see, et venelastele on pohh, kuidas eestlased neid nimetavad.
Selline küsimus, kas venekeelses meedias olete kohanud üleskutset, et kallid venelased, ärge nimetage eestlasi fašistideks, see on neile solvav.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Sellest Tallinna tv vaatamisest veel niipalju, et PMi esialgne artikkel oli väga neutraalne, öeldi et rahvas kogunes vaatama ja galerii 27 pildiga.
RUS Postimees kirjutas ausalt, juba PEALKIRJAS seisis et Vabaduse platsil rullusid lahti vene lipud.
Hiljem Est Postimees kohendas oma artiklit ja rääkis sama mida Rus Postimees.
Mina teen järelduse et Est Postimees kalastab püüdlikult poliitkorrektsuse lainel. Kui Pihkva diviis üle piiri tuleb siis Eesti Postimees kirjutab uudisnupu, et naabritel läks vist kompass rikki, muidu on kõik rahulik, spiite spokoino.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas me infosõjas taas ja taaskord haledalt tappa saame on näitlikult üleval Postimehes.
Eesti ei ole belgia ega andorra. Ajaloo ja geograafia tõttu on meie esimeseks motivaatoriks isamaa, rahvus ja patriotism. Nendest emotsionaalsetest mõjuritest peab lähtuma ka reklaam. Ohvitseri ameti reklaaam Eesti oludes läbi küberohu ja põnevate metsalaagrite on pullikaka.
Jah, me ei tohi Brüsselit ärritada ei otseste ega kaudsete viidetega rahvuslikule patriotismile, aga valik on mis? Tuleviku ohvitserikohad täidame eritreast toodud noortega?

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Käisin Tartu kaubamajas. Tahtsin vene lippu osta. Müüja ütles mis kõlas umbes niimoodi "Da sõnok vsjoo uže davnoo prodaali, prihodi zavtra, ili ježai v Revel".

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Palju möla aga vähe villa. Las Padre kommenteerib. Tema näeb suurt pilti.

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Tulin töölt koju ja võtsin kiire uinaku. Mis te arvate mis ma unes nägin? Ei näinud Ralli Estooniat. Hoopis Njušat nägin.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Pakun et nii mõnigi mehepoeg näeb täna öösel unes mitte Belgia jalgpallineegreid vaid üllatus üllatus... Njuušat

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Plaanisin nädalalõpus Ralli Estoniat vaatama minna. Siis jäin aga mõtlema, kumb on ilusamb, Njuša või lömmis ninaga Toyota Yaris? Nii ma ei teagi mida teha.

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

Pakun et nii about 250 mehepoega näeb täna öösel unes Njušat.

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Pakun et nii mõnigi tubli tsiklist kes igal öösel TDFist unistab näeb täna öösel unes hoopis midagi muud.

 
At 20:42, Blogger Priit Pullerits said...

Möla maha! Kas te ei näe, et isamaa on ohus, lollpead?

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Suur Prantsuse väejuht Napoleon I pani tähele (ja kirjutas oma memuaarides) et tema ohvitserid läksid pärast väikest krakowiakki kohalike kaunitaridega palju reipamini lahingusse. Millest selline nähtus tingitud oli Saint-Cyr'i Kõrgema Sõjalise Akadeemia juhtkond ei jõudnud lõplikult selgusele.

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Padre hoiatus on asja eest. See mis täna toimub on palli veeremine mäest alla, mida praktiliselt võimatu peatada. Tänasele on alus pandud juba 2000 aastate väga alguses. See et venelased tulevad vabalt toime oskamata sõnagi eesti keelt on reaalsus. Eesti harrastas lollakat davaite zit druzno poliitikat, mille deržaavarahvas lõdvalt ära kasutas. Pronksiöö II oli keskerakonna valitsusparteiks saamine. Pronksiöö III realiseerub nii pika ajaintervalli jooksul, et me ei saagi aru et midagi murrangulist on toimunud. Vastavates tagatubades räägitakse kui lihtne on tšuhnaadele mütsi pähe tõmmata. Karjata nagu oma lapsi. Nood ei saa ise midagi aru. Nende ühiskonna kõrghetk on ralli estonia. Mõelda vaid, tervelt kolm wrc ekipaaži tuleb kohale.

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Vabaduse väljaku ürituse organiseerisid, taotlesid, kes nimeliselt?

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

Tallinn ei ole veel meie isamaa, hr Pullerits. Tallinna pindala on ainult 159,2 km²

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Nušjal on ju punn huule peal, tulevikus kasvavad sinna karvad.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Vaadates pilte jalgpallipublikust õigemini taarast siis kuraaži sai seltskond ikka mujalt kui jalgpallist.
Eks näita esinejavalik ka kogu ürituse (ralli) taset, meelsust ja suunatust. Venemaalt tulnud raha ei haise. Miks seda aga riik (EAS) toetab?
Kiiresti youtubes klikates, pikalt seda kuulata ei talunud, on suht sama nagu 90-ndate eesti tümakas, sobilik mõnele retrofestile.
Kunagi kui 2000- ndatel juhtusin Rootsist tulema samal laeval Rootsi rallilt naasvate fännidega - oli päris õudne kogemus. Pildis domineeris tõsine eesti malakas selline lame ja vastikult purjus. Kui see ka praegu ralli fännkonnas alles on siis on esineja valik muidugi OK.
Igatahes palun kui võimalik vahelduseks kajastada ka mingeid normaalsemaid teemasid (TDF käib ju) - see pole ju eestimeedia kus jalgpall ja ralli (=malakast lugeja) on jumala staatuses.
Terv.Tom

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Esitan Priidule VÄLJAKUTSE.

Jalgpall jääb nagunii sinnapaika, aga kas julgeksid jätta ka jalgrattasõidu ning suusatamise, mis toidavad ainult nüri järjepidevust, ja tegelema hoopis millegagi, mis toidab nii vaimu kui pakub silmailu. Inspiratsiooni saab tänasest Päevalehest.

http://epl.delfi.ee/news/eesti/uuring-kuritegevust-vahendab-pigem-rahvatants-kui-sport?id=82984693

Või on rahvakultuuriga tegelemine ainult pehmodele?

 
At 11:20, Blogger Priit Pullerits said...

Aga Tom jt ka, mis sellest TdF-ist rääkida? Kangert langes üldarvestuses 42. positsioonilt 89ndaks (+4.26), Taaramäe on nelja etapi järel 109. (+5.38). Eldaka kaasa teistele on sama mõttetu, nagu elada jalgpallis kaasa Belgiale või Prantsusmaale või Inglismaale - võõraste meeste võõras mure. Miks see meile korda peaks minema? Ei karvavõrdki. Pigem mõelda samal ajal sellele, kuidas seista vastu meie riigi õõnestajatele, mitte lasta end eksitada võõraste asjaajamisest kusagil kaugel.

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida sa julge mees nende nimedega peale hakkad? Räägid vanaemale?

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Panema peab! Njuušat!

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Seda tahaks näha,kuidas sa teda paned - hahahaa! Ma arvan, et sa ei pääse talle kuuldekauguselegi. Donjuan selline...
Metštatj ne vredno!

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priit tõesti ei usu, et kui kõik tähed on õiges asendis, siis Taarakas või Kanks suudavad ühe etapivõidu koju tuua? Iseasi, et miks me peaksime rõõmustama kui eestlane TdF-l etapi võidab. Ei tule sellest meile rohkem vorsti ja võid leiva peale. Küsime veel retoorilisemalt, et miks peame rõõmustama kui eestlasel kuskil hästi läheb? Näiteks kui naabril läheb ulualune põlema, siis see on palju olulisem sündmus kui naabri lotovõit. Raha ta ju ei jaga aga tuli võib tulla tuulega ka oma ulualla. Rootslased ja soomlased suhtuvad ka sellesse kui naaber silmnähtavalt maksupeetusega tegeleb nagu tulekahjusse ja teatavad kuhu vaja, et säärane ühiskondlik kahju elimineerida. Eestlased on aga selles küsimuses samasugused kui idanaabrid. Ainuke küsimus on, et kuidas ka ise saaks ahjualusena leemekulpi keerutada. Väikese inimese rõõm on see kui arvutiga saab minna tarkvara vargile. Tavaliselt on selline aga loll kui lammas ja astub esimesse lõksu kus teda tasuta tarkvaraga ennast või lausa tema leivaisa koorima hakatakse. Selliste mentaliteetide vahe ongi rikka ja vaese ühiskonna vahe. Ja siis ongi nii, et kuna kallist kraami osta ei jaksata siis elatakse oma 90 aastate rütmis edasi ja imetletakse noort keha, mis vanas vaimus pumpsub. Selline kardinaalne vahe pole olenemata inimpõlve pikkusest iseseisvuse ajast siiani muutunud. Vähe sellest. Kui keegi üritab seaduskuulekalt tegutseda, siis peetakse seda anomaaliaks, millest tuleb vabaneda või vähemalt tagakiusata. Roolis nutiseadme näppimine on omandanud aga lausa epideemilised mõõtmed. Seda ei tee ainult need, kellel nutitelefoni ei ole. Seaduserikkumine on rahval lihtsalt veres. See ongi meie ühine nimetaja millele tegelikult kaasa elada. Näed kuidas naaber saab seaduse rikkumisest tulu ja tahad temaga tulude osas samastuda ning teed järgi. Katsu sa aga Taaraka või Kanksuga samastuda. Võid osta või varastada endale samasuguse varustuse aga tuuri etapivõitu ei õnnestu kuidagi saada, seega pole selline pingutus üldsegi huvitav. Mida tarka ja kasulikku me sellega endale saame? Kokkuvõttes olemegi sealmaal, et kui arvutiga PM-i artikleid lugeda või varastada ei saa, siis pole see leht ka meie jaoks mingi leht. Vähemalt siin blogis saame lugeda PM-i ajakirjanikku ja nautida tema vahetut suhtlust lumpeniga ja leppida sellega, et ka tema ei suuda TdF-i pisikuga nakatada laiu rahvahulki. No mis teha. Riigipööre on palju põnevama teema. Kas tõesti lähebki kõik p..se?! Igatahes, põnev. Kuigi teame juba vastust ka ette, et tegelikult ei muuda kirjeldatud sündmused lähiajal miskit. See aga kui protsessid toimuvad aastatega, siis seda peame loomulikuks elu arenguks. Ja sellepärast tulebki, nagu rääkis Gunnar Aarma, esmalt õpetada uues vene aega mitte näinud põlvkonnast välja õpetajad kes alles hakkavad harima tulevasi põlvkondi uues vaimus ja siis ca 50-60 aastat pärast taasiseseisvust võime ennast lugeda euroopalikuks riigiks. Iga uus põlvkond loob uue maailma. Sellega on muidugi ka oht, et kõik pöördub tagasi. Tuleb jõuline ja tugev jõud ja võtab selle haritud meelekindla põlvkonna ette ja sahmib seda seni kuni järgi jäävad ainult taldu lakkuvad lontrused ja malakast lugejad. Nagu näha Njušale antavatest ovatsioonidest, siis päästku ennast see kes suudab, ülejäänud aga ulugu massiga kaasa.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Kas laulupeole neegreid lubatakse?

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Pikk jutt, aga väga hea jutt. Suur pilt meie väikesest ühiskonnast. Et tulevad jõulised genotüübid ja võtavad oma ... nad on juba tulnud. Kõlvart, Ivanova, Jurefeja,... Izmailova, Ratase nõunikud mõlemad noored venelased. Venestunud kaukaaslased, asiaadid moodustavad meil homme poliitelu tipu.
Kus on noored eestlased poliitikas? Mis kasu on Eesti Vabariigile kümnetest välismaal peene koolituse saanud teadlastest, kui Tallinna aselinnapeana möllab lõpetamata keskharidusega neiuke? THI Ilvesest alguse saanud hariduse ülistamine kui asi iseeneses oli totter mantra. Oujeee haridus, oleme kõik magistrid ja doktorid. Aga riigikaitse, aga riigi valitsemine? No las venelased teevad kui viitsivad. Tulemuseks on vene lippudega üritused. Venelased tunnetavad et võim on nende, naaša. Eestlased võivad laulda, tantsida ja teadust teha, aga kui Tallinnas jagab käske Kõlvart, siis what? Siis ongi rossiija rossiija.

Njuušaga on omaette ooper. Njuuša on meile, allalastud eestlastele kui sõõm värsket õhku. Jagrattapoisid on juba veteranid, tennisenaised kaotavad, võrkpallis kaotasime, korvpallis kaotasime, jäähokist ja jalgpallist üldse ei räägi, suusatamises oleme määrdemeistrid, ja siis tuleb Njuuša, noor ja ilus, laulab õnneküllasest tulevikust. Mõni ime et mehed siin unelema kukkusid. Kui igal suvel njuušat saaks, hakkaks eneseusk jälle tasapisi kasvama. Võibolla tuleksid ka mõned võidud.

 
At 14:39, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmine küsib: Kus on noored eestlased poliitikas?

Vastan: nemad on MTÜdes, külakogukondades, seltsingutes ja igal pool mujal, kus nad ajavad ülilokaalset "poliitikat", arvates, et see ongi poliitika, et all politics is local, nagu nende ajusid vasakliberaalsete ülikoolide uduroosade õppeprogrammidega on aurustatud. Teisisõnu: nad nikerdavad, aga suurt pilti - seda, millest ma olen kogu aeg rääkinud - näevad suurtest rahvastest võrsunud esindajad.

Teisalt, hea on, et noori ei ole poliitikas ja nad ei taha seal ka kaasa lüüa. Sest kujutage ette, kui nad seda teeksid, kelle populaarsus ja mõju oleks siis suur? Loomulikult sotsidel, sest noored on kõik vasakpoolsed. Ja mina ei taha vasakpoolset valitsust, see on igal pool ja igal ajal ainult palju halba teinud.

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Padre Pullerits on põhilise töö ära teinud, aga ei saa ka alahinnata Njuša rolli kesk ja lõuna-eesti noorte meeste erootiliste unelmate kanaliseerimisel sõjalis-patriootiliste pürgimuste sängi. Miski ei konsolideeri võitlejaid etemini kui ühine ihalus.

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Oh mehed mehed, õnnetu on teie hing ja kurb teie saatus. Jäätegi rahutult visklema oma kitsukeses koikus.
Mina olen näinud Njuša ema. Oooooo jeesuskristus santamaria!

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Nägin täna öösel väga omapärast und. Kõndisime Njušaga Emajõe kaldapealsel. Kas sul bmw on, küsis Njuša? Jah on.
Kas sa Tartu Ülikoolis õpid? Juba kolmandat aastat. Kas sa spordipoiss oled? Olen küll. Nu maladets tõ, Helmut! Päike loojus Vorbuse küngaste taha. Ritsikad saagisid kõrges rohus. Üle maa laskus hämarik.

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Njuša on blogi vallutanud...

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Ei ei, Njuša on vallutanud meie võitlejate südamed, mis on ohtlikum kui blogi vallutamine, kuigi ka see pole üldsegi hea.

 
At 07:14, Anonymous Anonüümne said...

See nagu juudile raha kinkimine, pärast terve pere paljaks kooritud.

 
At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits läheb rallit vaatama ja või ainult Nyusha kontserdile?

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

To 14:39 mehejutt!
Öeldakse, et kui oled noor ja toetad sotse oled idealist aga kui oled üle 40a vana ja toetad Sotse - siis oled lihtsalt loll.
Ma ei oska hinnata neid kes vanuigi sotsidega liituvad aga ilmselt teevad nad seda saamahimust kuigi ei saa välistada lauslollust.
Terv.Tom

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Ei saagi nüüd täpselt selgusele: kas nähtus nimega Njuuša ja sellega kaasnevad heteroerootilised unenäod varastel hommikutundidel tugevdavad meie meeste võitlusvõimet, või vastupidi, paiskavad selle põrmu?
Ning pange tähele! Asi toimib juba ENNE Njuša jõudmist Tartu Laululava lava laudadele.
Kas on tegemist hübriidsõja olukorraga või mis?

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Ei olegi vaja 155m haubitsapatarei tuld. Mehed võtab põlvist nõrgaks kuuldus Njuša saabumisest lauba õhtul. Võibolla ongi hübriidsõda. Kunagi ei tea.

 
At 11:24, Blogger Priit Pullerits said...

09:18, mul pole vaja kontserdile minna. Teen akna lahti ja Nyusha laul kostab lauluväljakult otse elutuppa. (Kahjuks hakkab kostma Tähtvere spordipargist ka õudne mootorite kiunatamine...)

Tomiga igati pärit 09:35. Ei saa aru neist vähegi eluküpseist inimestest, kes annavad oma hääle sotsidele. Aga õnneks on neil lootusetu juht Ossinovski Jevgeni, kes on nad sohu tüürinud. Pikka iga Jevgenile partei eesotsas!

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Hahahaa, asi läheb huvitavaks. Selline uudis veel ühest feminiinsest tegelasest:
Pornotäht Stormy Daniels, kes väidab, et tal on olnud afäär president Donald Trumpiga, arreteeriti kolmapäeval, mil ta esines parajasti ühes Columbuse stripiklubis, vahendab Fox News.
Loll eit!

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Olen juba veteran. 10km läheb vaevaliselt 39min ja Otepää tõusu võtan sadulast püsti. Aga pean tunnistama et Njuša võtab mulgi põlvest nõrgaks. Noortele meestele soovin vastupidavust ja et Isamaa mäed ja künkad ikka silme ees elendaks.

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

On teil alles maitse, selline lapsekerega Njuša pole kuidagi seksikas.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Karta on et Eesti meeste silme ees elendavad ikka need künkad, mis Njuša dekoltee vahelt välja piiluvad.
Mis muidugi ei tähenda et Isamaa eest viimasesse lahingusse ei mindaks.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Tunneme kaasa kõigile lääneliku vulgaarse porri austajatele. Eriti sellele Stormy Danielsi fännile. Issandjumal juhtigu teid tagasi ristiinimese radadele.
Meie läheme laubäeval kogu pataljoniga Tartusse Njuša kontserdile. Tema on see haldjas, kes raskel rännakul meile unelmates appi tuleb ja toeks on.
Parimate tervitustega, Rügemendi poisid

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

P.S. viimane lahing on meil õnneks augustis

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Neiu pilk on silikoonist.

 
At 13:21, Blogger Priit Pullerits said...

Kurat, pidin ma kaine peage teile selle Njuuša pildi siia riputama...

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Septembris loeme ajalehest rubriigis "Meie Sangareid" - langenud 1.Rügemendi võitleja põuetaskust pudenes tundmatu kaunitari pilt....
Edasi pole vaja lugeda, sest me kõik teame kes too kaunitar seal pildil....

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Ralli Estonia orgkomitee poisid on vajutanud õigele nupule.
Sellist patriotismi pulbitsemist üle kõikide piiritarade ja -postide pole enne nähtud. Loodetavasti tehakse Peastaabis, Akadeemias ja Kõrgemas Juhtkonnas asjast tõsised järeldused. Reamees- ja ohvitserkoosseisu motivatsioonitõstmise praktikates tuleb teha parandusi ja täiendusi.
Sõjakunsti saladusi õpi sina iga päev. Seda rääkis Ratsa- ja Suurtükiväe marssal, kindralleitnant Semjon Budjonnõi juba sügisel 1916.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Hübriidsõda on muutunud totaalseks sõjaks. Ning pange tähele, suurtüki- ja raketipatareid ei olnudki vaja kasutusele võtta.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Peastaabi pikkades koridorides kuuldud judinaid tekitav kuulujutt :
3.Rügemendi rivilaulus asendatakse Lily Marlen stroofiga "Njuša moja dorogaja".

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Õudne mis toimub.

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Mõhh, Lily, II MS natside muusa Eesti ohvitseride vaimu teritamas, wtf? Njuuša neid võtku!

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Anne Veskiga ju rivilaulu ei ole. See on meie, eesti meeste tragöödia ning ei maksa ilkuda, sitakotid. Kui Lily siis Lily. Kui kesk- ja lõuna eesti meestele Njuša, siis olgu neile Njuša. Kellele Lily, kellele Njuša. Demokratija.

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Liigne soolotsemine pole ka hea. Las Padre, mees, keda kindlasti on pühendatud hübriidsõja saladustesse otsustab: Lily, Anne, Njuša või keegi kolmas.

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Pakun et kas Agnes võiks olla? Kuigi tema oli noh, baltisaksa muusa.

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Ei Anne, ei Kersti, ei Tšärolyn,
Njuša järele õhkab me rind


/Suurtükiväe Kolledži kadetid

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Agnes Sagorski, vürst Gabriel Sagorski abikaasa? Eks ta natuke vastuoluline on, kuid parim ja iseloomustab kohalikke olusid väga tabavalt.

Algse käsikirja kohaselt pidanuks film algama Läänemaa talupoegade mässuga aastal 1560.
Ülestõusule õhutab Gabrieli vanaisa: “Meie õigusi ei kaitse jumal ega ükski rüütel. Me peame need õigused ise kätte võitma, peame kõik võõrad maalt välja ajama, saksad maha tapma ja nende mõisad põletama, nagu seda Jüriöö ajal on kord juba tehtud!”
Mässu surub veriselt maha Agnes von Mönnikhuseni isa, keda filmist enam ei leia.
Film algab hoopis Johann von Risbiteri surivoodiga, kelle Bornhöhe raamatus lõid maha needsamad talupojad.

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

Agnes sobiks hästi küll. Oli ta ju Pihkva vürsti poja Kabrieli muusa, hiljem abikaas ja küljeluu. Ideoloogilises plaanis väga sobiv valik. Kuigi noh, Njušat saab näha lives ja pihuseadmes mitmetes audio ja video formaatides. Noortele kadettidele edumeelne variant.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Agnes või Njuša? Njuša või Agnes? Tõsine tilemma.

 
At 16:49, Blogger Priit Pullerits said...

On küll õudne, mis toimub, 15:18. Terve Eesti vastupidavusharrastajaskond on kui äratinistatud.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Agnese kahjuks räägib asjaolu et ta mehkeldas noore Risbiteriga. Too aga lasi meie esiisadele mõisatallis peksa anda. Iga väiksemagi asja eest.
Ideoloogilises plaanis tõsine argument.

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

to 16:49

Kui keegi siis on äratinistatud on siis on see Njuusha, meite meestel jälle tühjad pihud.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Teisest küljest jälle Pihkva suurvürst Nikolai (Kabrieli vanamees) võttis kagu eesti talupojad (meie esiisad) oma kaitsva tiiva alla kui Polotski Kubermangust oli kohale tellitud kasakate rügement massilise ihupeksu läbiviimise eesmärgil.
See räägib Agnese kasuks.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole tühjad pihud. Pihkudes elu pulbitseb. Loe kommi 16:35

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Njuša või Agnes? Agnes või Njuša? Otsustage juba ära.

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi tuuri ka jälgib, või ainult jalka ja ralli-njuuša?

Meie Vader sõitis end eila Eurospordis pildile.

https://sport.postimees.ee/4684903/taaramae-rundas-viimastel-kilomeetritel-ent-eestlane-puuti-kinni

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Pigem siis kaasaegne ja puhta mineviku ja vanematega Eve. Tõlkes nagu E.Stonia. Rahvuslikumat nime ja visuaali on raske leida.

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Eve ei tekita absoluutselt emotsiooni. Kas tal on ilusad silmad? Kas on ilus laulu hääl? Keegi ei tea ega ole kuulnud. Risbiteri Hansuga ta ka ei mehkeldanud. Seega, ei sobi. Puht imagoloogilistel põhjustel.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Kui Eve Kivi, siis küll. Mehkeldas Dean Reediga. See oli tollal ülikõva sõna. Diša oli superstaar nii idas kui läänes.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Eesti meeste muusa täna on Njuša. Figureerib kõigis pihuseadmetes Kuressaarest Narvani. Telia skännis taunlõudide statistikat. Säh sulle Agnest!

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Dintšik oli suur superstaar. Kõik naised Kaliningradist Vladivostokini õhkasid järele. Nii ülivõimast stardomi tänapäeval enam ei kohta. Ameerikas oli tal hapu hüüdnimi Punane Elvis. Kolledžis kuulus kergejõustiku kamandasse. Lüpsis eakaaslasi 400, 600 ja 800 jardi distantsidel. Väleda jalaga mees.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Ja oluline on, et tegelikult tahtis Gabriel Evet Agneseks. See ütleb kõik.

 
At 00:07, Anonymous Anonüümne said...

Agnese äiapapa oleks pidanud noorte tagumikud villikirja lööma. Aga vanal vürstil oli hea süda. Oma talumatsidele korraldas ta tihti veresauna, nii hügieeni profülaktika mõttes, aga

 
At 07:48, Blogger Unknown said...

nike flyknit racer
prada eyeglasses
pandora jewelry
hermes handbags
off white hoodie
air max 270
michael kors outlet
michael kors
curry 5
westbrook shoes

 
At 05:03, Blogger jeje said...

mulberry handbags
moncler jackets
pandora jewelry
moncler uk
nike soldes femme
supreme clothing
uggs outlet
vibram five fingers
air max 90
true religion outlet

 
At 06:11, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
ferragamo outlet
ralph lauren uk
true religion jeans
skechers shoes
oakley sunglasses
mlb shop
pandora charms outlet
pandora
canada goose jackets
true religion outlet store

 
At 05:47, Blogger Unknown said...

basketball shoes
adidas yeezy boost
kyrie irving shoes
golden goose
kevin durant shoes
lebron shoes
nike prestos
adidas eqt support adv
tom ford glasses
fila

 
At 10:11, Blogger miki said...

0815jejeEnsuite, ces new balance soldes running chaussures sont assez économiques pour que vous puissiez commander plusieurs blazer nike femme paires. Arthritic lombalgie et les nike air jordan garcon douleurs aux pieds sont sur la liste asics gel lyte v femme bordeaux des problèmes les plus courants que le public chaussures adidas ultra boost pe15 américain souffre aujourd'hui. Stetson s'est basket nike presto homme 2017 façonné un chapeau tout au long de ses voyages.

 

Postita kommentaar

<< Esileht